Ефективни отоплителни системи: видове и характеристики на радиаторите, съществуващи начини за увеличаване на преноса на топлина


Чугунени секционни радиатори

Първото разработване на чугунени батерии е извършено преди почти 150 години от нашия сънародник. Няколко години по-късно американците получават патент и финализират дизайна. Радиаторите придобиха популярност след появата на централната отоплителна система и масовото им производство беше установено по време на индустриалната революция.

Батериите, които се използваха в СССР и сега остават в много къщи, имат марката MC 140. Стойността "140" е мощността, доставяна от една секция. Работното и тестовото налягане на батерията са съответно 9 и 18 атмосфери. Броят на секциите е от 4 до 10.

Опции за радиатор за плочи акордеон

Днес чугунните радиатори отново набират популярност, благодарение на подобряването на тяхната конструкция и дизайн.

Предимствата и недостатъците на този тип батерии са приблизително еднакви.

 • Дълъг експлоатационен живот (над 50 години);
 • Достъпна цена;
 • Устойчивост на механични повреди;
 • Устойчивост на корозия;
 • Високо абразивно износване. Камъните и пясъкът във водата не причиняват много вреда на батерията отвътре;
 • Ефективност на отопление с максимален брой секции.

Опции за радиатор за плочи акордеон

 • Голямо тегло и обемност;
 • Възможност за разхерметизиране на ставите;
 • Натрупване на ръжда вътре при продължителна употреба;
 • Непрезентабилен външен вид;
 • Трудност при интегриране на радиатори в автономни отоплителни системи, невъзможност за спестяване на охлаждащата течност;
 • Затруднено почистване.

Инсталация

Плосък радиатор се използва за отоплителни системи с принудителна циркулация на топлоносителя, тоест там, където се използват циркулационни помпи.

Отоплителната система, използваща плоска батерия, е затворена структура и включва мембранен разширителен резервоар. Изглежда така: топлоносителят под въздействието на помпата преминава през директен тръбопровод, преминава през клапана и след това стига до консуматора на топлина, след което преминава през отвора за въздух, преминава през връщащия тръбопровод към мембранния разширителен резервоар. И оттам процесът се повтаря наново.

Технически характеристики, предимства и недостатъци на стоманени радиатори

Схема на затворена отоплителна система с плоски радиатори

Ако инсталацията на монетни клетки използва отворена система, животът на батерията ще бъде значително по-кратък. Често няма нужда да източвате водата. Винаги има високо съдържание на кислород в току-що излятата течност, което ще доведе до корозия на радиатора. Не се препоръчва да инсталирате тънки устройства в помещения с висока влажност на въздуха, например в баня. Ако спазвате всички изисквания и препоръки, рискът от корозия е минимален.

Възможно е да инсталирате плоски радиатори със собствените си ръце един след друг, в този случай топлинната мощност ще намалее с четиридесет процента на метър, тъй като топлопредаването чрез излъчване след втория ред ще намалее. Ако те са инсталирани на редове и са оборудвани с плочи отгоре, ще получите структура, която прилича на един апарат.

Плоската батерия е затворено плоско устройство, по което се движи топлоносител.

Когато батерийното устройство се използва за система за отопление на вода, с тръби от пластмаса или метал, трябва да се монтира антидифузионна бариера. Той ще предпази от въздействието на кислородните маси.

Преди да купите монети с клетъчни батерии, проверете спецификациите на плоските батерии, за да видите дали са подходящи за сградата. Така например, когато в сграда се използва газов котел с предпазен клапан, налягането на течността трябва да бъде максимум 3,0 бара.

Обърнете внимание на температурата на водата в тръбите. Този, който е решил да смени радиаторите, да изхвърли остарелите и да инсталира нови, се аргументира неправилно

Преди да закупите нови радиатори за отопление, е необходимо да направите точни изчисления, да вземете предвид характеристиките на сградата, дизайна на инсталираната или съществуващата система, техническите характеристики на устройството, да поверите монтажните работи на специалисти

Този, който е решил да смени радиаторите, да изхвърли остарелите и да инсталира нови, твърди неправилно. Преди да закупите нови радиатори за отопление, е необходимо да направите точни изчисления, да вземете предвид характеристиките на сградата, дизайна на инсталираната или съществуващата система, техническите характеристики на устройството, да поверите монтажните работи на специалисти.

Конвекционни радиатори

Опции за радиатор за плочи акордеон

Радиаторите от конвекторен тип са свързани към конвенционална отоплителна система. Отличителният белег е съвсем различен начин на функциониране.

Панелните, секционни или тръбни радиатори отдават топлина на околната среда от своята гореща повърхност, което ви позволява да отоплявате помещението.

Конвекторите работят по различен начин. Техният дизайн предвижда наличието на множество тънки въздушни канали, разположени между ребрата на плочите.

Въздухът в помещението преминава през тях, едновременно с това се загрява, става по-лек и се издига нагоре, което осигурява непрекъснато движение и смесване на въздуха, т.е. постоянно отопление

Това ви позволява равномерно да затоплите стаята, което не е важна пречка дори наличието на много интериорни предмети и прегради

 • Те са леки, компактни и надеждни, защото изработени от мед, стомана и алуминий - устойчиви на корозия материали
 • В системата се изисква относително малък обем вода.
 • Те се загряват доста бързо и също така бързо се охлаждат
 • Такива радиатори позволяват отопление на помещения с високи тавани.
 • Отоплителна система с конвекторни радиатори ви позволява да спестите при закупуване на оборудване. Тези. в такава система се използват тръби с малък диаметър, достатъчно ниска мощност на циркулационната помпа и самата охлаждаща течност има малък обем.
 • Много проста инсталация, която може да се извърши без специални умения.
 • Има огромен избор от опции за външен вид на тялото на конвектора. Какво може да бъде красиво допълнение към вашия интериор. Смяната на корпуса е много проста и отнема само няколко минути.
 • Повишена сигурност, т.е. топлообменникът е напълно затворен от корпуса.

Всички батерии имат функционални недостатъци. Конвекторният радиатор е издръжлив, икономичен, безопасен и достатъчно красив. Единственият недостатък е високата цена, тъй като те са направени от висококачествени и скъпи материали.

За да се даде правилно предпочитание на един или друг тип радиатор, ще помогне такава характеристика като мощност.Лесно е да се изчисли: в стая с височина на тавана 300 см и един прозорец ще са необходими 100 вата за отопление на един квадратен метър . Когато стаята има две външни стени, добавете още 20%. Ако има две външни стени и два прозореца, добавете 30%. Когато прозорецът излезе на северната страна - трябва да хвърлите 10%. Важен фактор ще бъде инсталирането на радиатори, защото колкото и добре да купувате батериите, ако те са инсталирани неправилно, все още има нулев смисъл от това.

Опции за радиатор за плочи акордеон

Има определени правила за инсталиране на радиатори:

Опции за радиатор за плочи акордеон

 1. батериите винаги се поставят под прозорците
 2. дължината им трябва да съответства на дължината на прозореца или поне половината от дължината
 3. в ъгловата стая може да се монтира допълнителна двойка радиатори по външната стена
 4. по-добре е да монтирате щрангове за отопление в ъглите. Това ще осигури затоплянето им и способността да се избегне почерняване на стената и образуване на мухъл.
 5. те трябва да са достъпни по всяко време.

Когато избирате отоплителни радиатори, трябва да разчитате на техническите характеристики на радиаторите и самата отоплителна система, както и на бюджета. С подходящо изучаване винаги можете да намерите средна позиция за себе си.

Ще ви бъде интересно да прочетете:

 • Монтаж на сандвич комини през стената на къщата. Технология стъпка по стъпка
 • Как да отопляваме селска рамкова къща. Опции и доходоносни идеи
 • Устройство за пещ „направи си сам“ за къща с воден кръг за отопление
 • Капачка на комина и инсталирането му в къщата със собствените си ръце

Разновидности на тънки батерии

Всички производители използват една и съща класификация за тънки плоски отоплителни радиатори.

Говорим за пет вида отоплителни устройства:

 1. Тип 10. Най-простият панел (щампован), без никакви декоративни извивки. Той принадлежи към популярните продукти от поредицата "максимално плоски панелни радиатори за отопление": дълбочината на тази конструкция е 46 мм. Най-популярният от тази продуктова линия е моделът Kermi.
 2. Тип 11. Уредите от този тип се характеризират с наличието на един слой конвекционни ребра. Дълбочината на продукта беше увеличена до 59 мм.
 3. Тип 12. Този дизайн беше донякъде сложен чрез разделяне на двата плоски панела със система за перки. Дебелината на устройството е 64 мм.
 4. Тип 22. Тук се използва още по-сложна схема: в допълнение към два панела има две системи за оребряване, разположени между равнините. Дълбочината на такава батерия е 102 мм.
 5. Тип 33. Най-сложният модел, който включва три равнини. Първата двойка панели е разделена на две оребрени секции наведнъж. Друга секция е инсталирана между втория и третия панел. Поради повишената сложност, дълбочината на устройството също се увеличава: достига 157 мм.

Важно е да знаете, че терминът „плосък воден радиатор за отопление“ не се използва за означаване на последните два модела. Някои производители позволяват промяна в дебелината в двете посоки в рамките на 10 mm. Всички версии на панелните нагреватели (с изключение на 10-ия тип) използват защитна горна решетка и странични стени. По този начин декоративността на продукта се увеличава (това се отразява на цената му).

Когато купувате и инсталирате сами тънък радиатор, препоръчително е да вземете предвид следните съвети от експерти:

 • След като сте направили избор по посока на плосък стоманен радиатор, по-добре е да не започвате рисковано начинание да го инсталирате сами. Дори подробните инструкции за инсталиране не са оправдани. Отоплителната система е класифицирана като сложна инженерна структура, чиято организация трябва да се извършва от специалисти.
 • Тъй като панелните радиатори за отопление не могат да се похвалят с голяма площ, не се препоръчва да ги правите част от системи с естествена циркулация на охлаждащата течност. Най-добре е такива устройства да се използват в схеми с принудителна циркулация, където е налично помпено оборудване.
 • Ако се използва система за принудителна циркулация на водата, тя трябва да бъде само затворена. Това изисква инсталирането на разширителен мембранен резервоар.
 • Не изпразвайте системата често. Изливането на нова охлаждаща течност е задължително придружено от навлизането на въздух в системата. Неговото присъствие има отрицателен ефект върху стоманените елементи. Въпреки че някои превантивни мерки се предприемат от производителите, нежелателно е системата да бъде изложена на риск.
 • Нежелателно е да се оборудват много влажни помещения с панелни плоски батерии. Това води до факта, че металните повърхности рано или късно започват да ръждясват.
 • Всеки оребрен слой на радиатора се превръща в място за натрупване на прах и мръсотия, което е доста трудно за почистване. Възможно е да се премахне такава мръсотия само с помощта на мощна прахосмукачка.

Стоманени панелни радиатори

Тези радиатори са правоъгълни панели:

Опции за радиатор за плочи акордеон

Панелният радиатор е направен от два стоманени листа, заварени заедно. В листовете, през които циркулира охлаждащата течност, се екструдират вертикални канали.

Стоманените панелни радиатори са направени от един, два или три панела. Вертикалните тръби са заварени към задните страни на тези панели, за да се подобри конвекцията:

Опции за радиатор за плочи акордеон

Тръби за подобряване на конвекцията при панелни радиатори

Панелните радиатори се произвеждат с височина 300 ... 900 mm, дължина до 3 m и дълбочина 60 ... 165 mm.

Плюсът на панелните радиатори е ниското тегло, така че те могат да се монтират сами, не са необходими мощни скоби, а материалът на стената може да бъде не само бетон или тухла, но и дърво и някаква рамкова обшивка (както вероятно се досещате, сравнението, извършено с чугунени радиатори).

В панелните радиатори е лесно да се контролира температурата на охлаждащата течност, поради ниската топлинна инерция на тези отоплителни устройства.

Недостатъци на стоманени панелни радиатори:

 • панелните отоплителни батерии са предназначени за ниско налягане (6-8 атм. - работещи и до 13 атм. тест), оттук и тяхната чувствителност към воден чук;
 • вътрешната повърхност на панелите е подложена на корозия;
 • лоша хигиена, тъй като прахът и паяжините се натрупват между панелите и е много трудно да се стигне до тази кал.

От всичко по-горе правим изводи: по-правилно е да инсталирате панелни радиатори в частни къщи и да се грижите за качеството на охлаждащата течност.

Състав на батерията с монети

За създаване на стоманени плоски батерии за отопление се вземат две плочи, свързани чрез заваряване, направени по метода на конвенционалното щамповане. Между тях има известно пространство, наречено "канал", където отоплителната среда навлиза по-късно.Също така, конструкцията е оборудвана със специални тръби, към които по време на инсталацията са свързани елементи на отоплителната система на къщата.

Допълнителен елемент на външния вид на плоските батерии могат да бъдат ребрата, които увеличават конвекционния капацитет и топлообмена с около 60%. Въпреки това, поради допълнителното пространство, тези видове плоски радиатори ще събират прах, поради което е за предпочитане да ги инсталирате в помещения със строги санитарни условия.

Устройство за монетна батерия

Общият минус на стоманените отоплителни батерии

„Слабата връзка“, обща за всички стоманени радиатори, е чувствителността към кислород. Е, тоест те ръждясват, както всички знаят. Освен това те ръждясват не толкова отвън, колкото отвътре, когато охлаждащата течност се източва от тях.

Това не означава, че стоманените батерии трябва да бъдат напълно отречени. Просто трябва да разберете в кои отоплителни системи трябва да бъдат инсталирани. Стоманените батерии са подходящи за затворени системи. Като правило това е в частни къщи.

Това е всичко за стоманените радиатори, надявам се сега да можете да решите кой точно радиатор за отопление да изберете.

Когато подреждате жилище с отоплителна система, специално внимание трябва да се обърне на отоплителните устройства, по-специално радиаторите. Именно от тях до голяма степен зависи нивото на затопляне на стаята.

Сред разнообразието от такива елементи бих искал да отбележа тънки отоплителни батерии. Те са много по-леки по тегло от чугунени топлообменници, което прави инсталирането им по-лесно и удобно.

Недостатъци на плочи радиатори (конвектори)

 • Конвективният тип радиатори не позволява на помещението да се затопли равномерно. Радиаторите са по-топли от противоположната стена на стаята.
 • Конвекторните плочи са отличен прахоуловител. Почистването им е трудно. С течение на времето прахът намалява техния топлообмен.
 • Външният вид на плочите радиатори не е приятен, въпреки че има хубави модели.
 • Класове отоплителни радиатори

  Има 4 класа отоплителни уреди:

  Радиаторите от секционен тип са известни на всички. Изработени са от чугун, алуминий, стомана. Има модели, за производството на които се използват два материала (обикновено стомана и алуминий). Такива батерии се наричат ​​биметални.Секционните радиатори се сглобяват от отделни секции (секции), получавайки на изхода нагревателно устройство с необходимата мощност, която им се дава във външната среда по време на работа.

  Опции за радиатор за плочи акордеон

  Секционните радиатори се сглобяват от отделни секции (секции)

  Плочковите нагреватели са наречени така, защото са направени от няколко плочи, които са монтирани на извити или прави тръби. От своя страна тръбите циркулират охлаждаща течност (вода). Друго име на плоските отоплителни устройства са конвекторите. Те могат да бъдат електрически и неелектрически.

  Опции за радиатор за плочи акордеон

  Снимка: тръбен радиатор в интериора

  Тръбните радиатори са направени от няколко тръби, свързани с колектори. Те изглеждат доста оригинални. Такива радиатори често се срещат в апартаменти, където интериорът е направен от професионални дизайнери. Тръбите могат да бъдат направени във всякакъв размер и форма, например под формата на определена форма.

  Опции за радиатор за плочи акордеон

  Снимка: панелни радиатори с различни размери

  Панелните отоплителни радиатори се състоят от панели, които получават топлина от топлоносител, циркулиращ в пространството между тях през канали, образувани чрез щамповане. Има модели с един, два и три панела.

  Нека разгледаме по-подробно всеки от видовете отоплителни радиатори.

  Стоманени тръбни отоплителни радиатори

  Дизайнът на тръбните радиатори може да бъде много привлекателен, често те са направени под формата на интериорни предмети, както е на снимката. Те имат следните параметри: височина 190 - 3000 милиметра, дълбочина - не повече от 225 милиметра, дължината няма ограничение.

  Експертите препоръчват: ако под прозореца се монтират отоплителни радиатори от стоманен тип, уверете се, че те са поне 75% от ширината на отвора на прозореца по дължина.

  Тези устройства имат следните параметри:

  • работно налягане не е по-високо от 12 атмосфери;
  • изпитване под налягане до 25 атмосфери;
  • максималната температура на топлоносителя е 120 ° C.

  Тъй като тръбните устройства са в състояние да издържат на силни водни удари, те се считат за идеалното решение за монтаж в апартаменти в многоетажни сгради.

  Плочи радиатори

  Наред с секционните, тръбни и панелни отоплителни устройства, широко се използват и плочи за отопление. По отношение на нивото на топлопреминаване те са на второ място след отоплителните уреди от панелен тип. Но в сравнение с тях те имат много по-ниска цена, могат да работят при налягане в системата над 10 атм (до 17-20 атм) и да позволяват скрит монтаж в подови ниши.

  Опции за радиатор за плочи акордеон

  Остарял нагревател с перки.

  Значителна разлика между батерийните отоплителни батерии и другите видове е в начина на отопление на помещението. Във всички останали конструкции до 70-80% от мощността се изразходва за топлинно излъчване и отопление на стени и предмети в помещението, от които след това въздухът се нагрява. При плочите тази мощност служи за директно нагряване на въздуха и го оборудва с конвекция (смесване) в средата на помещението. Оттук и второто име за тези отоплителни системи - конвекторни нагреватели.

  Въздушното отопление е едновременно положително качество и минус, което предопределя областта на използване на тези устройства. Работата е там, че отоплението на помещенията до необходимата температура с помощта на топлинна радиация, въпреки че отнема повече време, но ефектът от него трае по-дълго, а за намиране на хора създадените условия са по-подходящи от гледна точка на комфорта .

  Опции за радиатор за плочи акордеон

  Зад нагревателното устройство има алуминиева плоча, отразяваща топлината.

  Напротив, оребрените могат за кратко време да затоплят големи обеми въздух до необходимата температура, но в същото време те правят значителни въздушни потоци, които създават дискомфорт за хората, намиращи се в неподвижно положение.Всъщност това е причината за използването им в коридорите на обществени сгради, стълбища, спортни зали, складове и т.н. С други думи, където има големи обеми помещения и има постоянно движение на хора (или не се случва, както в складовете).

  Опции за радиатор за плочи акордеон

  Остарял плоча нагревател във входа на къща за жилище

  Дизайн и видове

  Дизайнът на плочаст отоплителен радиатор се основава на една или няколко прави, U или W-образни тръби, към които много метални топлообменни плочи са заварени перпендикулярно или фиксирани по друг начин. Топлоносителят, движещ се през тръбите, загрява тези плочи и след това те пренасят получената топлина в пространството на помещението.

  В повечето случаи готовото устройство се поставя в средата на тънкостенно тяло, което служи за предпазването му от изгаряния и порязвания срещу острите ръбове на плочите. Корпусът или корпусът също предпазват перките на нагревателя от прах и повреди от механични фактори. Съществуват обаче модели, главно радиатори, изработени от стомана с увеличена дебелина на перките и изрязани ръбове, които са предназначени за работа без кожух, "както е".

  Опции за радиатор за плочи акордеон

  Стара оребрена батерия.

  Заедно с формата и размера се разграничават следните основни видове плочи отоплителни батерии.

  1. От материала на устройството: стомана; мед; биметални в комбинации: стомана - мед, стомана - алуминий, по-рядко мед - алуминий.
  2. По броя на тръбите: еднотръбни и многотръбни с колектор.
  3. По метода на свързване към гръбнака: със странична и долна връзка.
  4. Според опцията за монтаж, в подовата ниша има окачени нагреватели и вграден тип. Последните се поставят или специално на пода, или върху изолационния материал.

  Опции за радиатор за плочи акордеон

  Остарял плоча за отопление.

  Ако говорим за плюсовете и минусите, тогава очевидните положителни качества включват евтиност, висока топлинна мощност и скорост на нагряване на въздуха. А също и надеждност поради малкия брой конектори. Най-сериозните недостатъци: неравномерно разпределение на температурата в стаите и високи изисквания за чистота. Въпреки това, последното е по-правилно да се нарече тайното положително качество на отоплителните радиатори от стоманена плоча.

  Опции за радиатор за плочи акордеон

  Ребрист нагревател, зад който има алуминиева топлоотразяваща плоча.

  Обобщаване. По-голямата част от произведените отоплителни устройства работят на принципа на конвективната циркулация на въздуха. Има обаче модели с вграден вентилатор. Въз основа на това, това повишава цената и цялостната консумация на енергия на устройството, но увеличавайки интензивността на смесването на въздуха, отчасти решава проблема с рязката разлика в температурата по височината на помещението.

  Съществуващи видове радиатори

  В съвременните отоплителни системи могат да се използват различни радиатори, които могат да бъдат класифицирани, както следва.

  По дизайн устройствата са:

  • секционен - ​​най-често срещаният тип; както подсказва името, те представляват набор от последователно свързани секции и ефективността на тяхното функциониране ще зависи от материала, от който са направени, общите размери и броя на елементите; основните им предимства са способността да се натрупват по време на работа с недостатъчна мощност на радиатора, както и надеждност, издръжливост;

  Фигура 1 - Секционни отоплителни радиатори

  • панел - за разлика от всички останали видове, този тип има привлекателен външен вид, широка гама от стандартни размери; устройството на такива устройства е съвсем просто: два панела, между които са разположени колектор и вертикални тънки плочи; този дизайн осигурява висок коефициент на топлопреминаване с минимален обем на охлаждащата течност; имат ниско тегло, ниска цена; обаче трябва да се има предвид, че такива продукти имат кратък експлоатационен живот поради ниска устойчивост на воден чук и податливост на често запушване с котлен камък и други отлагания;

  Фигура 2 - Панелни нагреватели

  • ламеларен - те често се наричат ​​конвектор; това е най-евтиният и прост вариант на радиатори, който представлява сърцевина под формата на отоплителна тръба, към която са заварени тънкостенни стоманени плочи; Въпреки своята надеждност, такива устройства не са много популярни, тъй като имат нисък коефициент на топлопреминаване (според наличните данни той е с 35-40% по-нисък от този на секционните), неравномерно разпределение на топлината, непрезентабилен външен вид;

  Фигура 3 - Плоча радиатор

  • тръбни - те са изцяло метална конструкция, чието устройство по правило включва долния и горния колектори, свързани помежду си с извити вертикални изрезки; такива радиатори се отличават с оригиналния си вид, надеждност, равномерно отопление на помещението, но имат висока цена.

  Фигура 4 - Тръбно отоплително устройство

  Разграничава се видът на материала:

  • чугунени нагревателни устройства - те се произвеждат в разрез, считат се за традиционни и доскоро бяха най-популярни поради високата си инерция (способност за задържане на топлина за дълго време), топлопреминаване, издръжливост, устойчивост на корозия, устойчивост на хидравлични удари; високото тегло и крехкостта се отбелязват като недостатъци;

  Трябва да се отбележи, че ранните модели чугунени радиатори имаха непривлекателен външен вид, но през последните години на пазара се появиха устройства с красив дизайн, което доведе до тяхното търсене в съвременните отоплителни системи, въпреки появата на нови видове на устройствата.

  Фигура 5 - Модерни чугунени отоплителни радиатори

  • алуминиеви радиатори - те също се произвеждат в секционни, но за разлика от чугуна, поради конструктивната характеристика, всяка секция има голяма повърхност за пренос на топлина; такива устройства се отличават със своята лекота, ниска цена, визуална привлекателност и способност да издържат на високо (до 1,8 MPa) налягане в системата; могат да бъдат с различни размери, което ви позволява да изберете най-добрия вариант за всеки конкретен случай;

  Трябва да се има предвид, че алуминиевите радиатори имат ограничения за приложение. Поради ниската им устойчивост на корозия, те не се препоръчват за използване в централизирани отоплителни кръгове, в които съставът на охлаждащата течност не е постоянен.

  Фигура 6 - Алуминиеви уреди за отоплителни системи

  • медните батерии се отличават с надеждност, издръжливост, повишен топлообмен, устойчивост на агресивна среда; те обаче имат висока цена и доста сложна и скъпа инсталация, което ограничава използването им;

  Фигура 7 - Радиатор от медна плоча

  • стоманени уреди - има панелни, плочи и тръбни; те се отличават с висока скорост на нагряване и степента на топлопредаване, леки са, но имат недостатъчна устойчивост на корозия;

  Изисква се да се помни, че стоманените радиатори се характеризират с намалена инерция, следователно, когато температурата на охлаждащата течност в отоплителната система намалява, те бързо се охлаждат.

  • биметалните батерии са модерен тип, който съчетава предимствата на секционните и пластинчатите модели; Конструктивно те представляват стоманена или медна сърцевина, към която са прикрепени алуминиеви панели (секции). Сред предимствата на такива радиатори са висок топлообмен, надеждност (нечувствителен към спада на налягането в системата и химичния състав на охлаждащата течност, изключват течовете). Сред недостатъците трябва да се нарече високата цена, сложността на почистването на външни повърхности.

  Трябва да се има предвид, че присъствието на въздух (кислород) във водата може да причини корозия на стоманения елемент на биметалните нагревателни устройства и, следователно, да намали тяхната трайност.

  Фигура 8 - Устройство на биметална батерия

  По метода на топлообмен радиаторите могат да бъдат разделени на:

  • радиация (радиация) - те включват секционни (чугун), тръбни устройства;
  • конвекция - модели на панели и плочи;
  • конвекционно излъчване - биметални, алуминиеви и стоманени секционни радиатори.

  Трябва да се отбележи, че това разделение е условно, тъй като всички отоплителни устройства обикновено предават топлина посредством конвекция и радиация, но се различават по преобладаването на всеки от тези процеси.

  Алуминиев радиатор

  Опции за радиатор за плочи акордеон
  Той се използва широко за проектиране на отоплителна система в частна къща. Те станаха популярни благодарение на своя дизайн и висока топлинна мощност. Цената на такива радиатори зависи от производителя.
  Радиаторите на местните производители ще струват по-малко, но след запознаване с потребителските отзиви си струва да се даде предпочитание на чуждестранни колеги, но цената им е много по-висока.

  Когато избирате алуминиев радиатор за локализирана система на собствения си дом, трябва да се придържате към списък с много важни условия за избор и работа:

  • Алуминиевият радиатор е най-податлив на циркулираща течност. Необходимо е стриктно да се спазва необходимото ниво на киселинност на водата, в противен случай такива радиатори ще станат неизползваеми в рамките на няколко години;
  • Алуминиевите радиатори имат резбова връзка. което увеличава риска от изтичане;
  • Голямата топлинна мощност на алуминиевите радиатори има и недостатък. Когато радиаторите се нагряват, топлият въздушен поток се повишава много бързо, което води до температурна разлика между пода и тавана.

  Опции за радиатор за плочи акордеон

  Секционен алуминиев радиатор

  Това означава, че при избора на алуминиеви радиатори е необходимо да се правят точни изчисления за площта на помещението, тъй като подът може да остане студен.

  Но алуминиевите радиатори имат и несъмнени предимства:

  • Относително малко тегло, което дава възможност за монтиране на стени от гипсокартон;
  • Достатъчно естетичен външен вид
  • Наличието на специални кранове, които ви позволяват да регулирате температурата.

  Относително ниската цена, добрият дизайн и моменталното разсейване на топлината са тайната на популярността на алуминиевите радиатори.

  Това са съвсем приемливи радиатори за отоплителна система в частна къща. Спазвайки стриктно нормите за подбор и употреба, такива радиатори ще отопляват уютния ви дом за дълго време.

  Особености на експлоатацията

  Когато използвате техниката, трябва да се придържате към ограниченията:

  • температурата на охлаждащата течност не трябва да надвишава 110-120 ° С;
  • препоръчителното работно налягане, в зависимост от модела, варира между 4,5-10 МРа;
  • малък обем на използваната работна течност предполага принудителна циркулация;
  • максимално допустимата киселинност на водата е 8,5 RN;
  • стоманени изделия не се препоръчва да се монтират във влажни помещения.

  Технически характеристики, предимства и недостатъци на стоманени радиатори

  Плоските панели не са предназначени за монтаж в апартаменти с централно отопление. Експертите съветват да не се подменя често охлаждащата течност, за да се предотврати навлизането на кислород в кухината на радиатора. Оптимални условия за използване на продуктите са затворена система с циркулационна помпа и мембранен разширителен резервоар (последният предпазва оборудването от воден чук).

  Коя отоплителна батерия да изберете за вашия дом

  Списък за пазаруване? Не харесвате вида на батериите във вашия дом? Смятате ли, че острите им ъгли и повишените температури на повърхността са опасни за вашето малко дете? Купете екран за радиатор и го инсталирайте - няма да отнеме много време и няма да изисква сериозни финансови инвестиции. Междувременно такъв продукт е в състояние да осигури:

  Плочи радиатори за отопление: характеристики, снимки. Радиатори за отопление Плочасти радиатори за отопление: характеристики на старите.

  С настъпването на топлия сезон е време да помислите за ефективността на отоплителната система. Ако трябва да се замени, лятото е най-доброто време за монтажни работи. В разгара на отоплителния сезон няма да е възможно да се подменят радиаторите.

  На тръбите са поставени тънки метални пластини. Те са предназначени да повишат нивото на топлопреминаване между нагревателния елемент и въздуха в помещението. Плоча батерии се използват в обществени помещения и промишлени сгради, промишлени работилници. При честото жилищно строителство те не са получили правилно разпределение по ред причини. Те обаче се използват широко за отопление на многостайни сгради, където доминира централизираното топлоснабдяване. При добра изолация на сградата плочавият нагревател е в състояние да поддържа температурата на въздуха на правилното ниво с минимална консумация на топлинна енергия.

  Важно: има мнение, че сега чугунният радиатор е по-лош от съветските времена.

  Радиаторите са неразделна част от отоплителните системи, ако вместо това не се използват топъл под. Не винаги е лесно да комбинирате външния си вид с интериора. Това може да бъде улеснено чрез използване на екрани на радиатора. Екраните са привлекателни по дизайн и форма, така че винаги има от какво да избирате. От какви материали са направени екраните и кой е по-добре да изберете? Това ще бъде обсъдено в статията. Екран за отоплителен радиатор има няколко цели.

  Модерните отоплителни радиатори са няколко вида. В зависимост от материала, от който са направени, тези устройства имат различни характеристики. Ето защо често възникват проблеми с това как да изберете правилната отоплителна батерия.

  За да решите коя отоплителна батерия да изберете, трябва да обърнете внимание не само на размера и външния вид на радиаторите, но и на техните характеристики.

  СВЪРЗАНО ВИДЕО: Избор на радиатор за отопление // FORUMHOUSE

  Спецификации на стоманената батерия

  Спецификациите на батерията включват:

  • пренос на топлина;
  • инерция;
  • работещ натиск.

  Всеки тип отоплителна конструкция има свои технически характеристики. Разсейване на топлината зависи от няколко фактора:

  • размери радиатор;
  • наличност защитен корпус;
  • функция конвекция;
  • маси.

  Защитното покритие намалява преноса на топлина, а наличието на конвектор го увеличава.

  Инерция - имотът започна бързо да се нагрява и охлажда, в зависимост от температурата на носителя.

  Тегло всеки радиатор се определя от модела и размерите. Но в сравнение с чугунените си колеги стоманените батерии са много по-леки.

  Работещи натискче стоманените отоплителни устройства могат да издържат, зависи от конкретния модел и дебелината на стените на тръбите и секциите. Така че панелните батерии са в състояние да издържат на натиск до 40 атмосфери, докато тръбните модели няма да носят горното 13 атмосфери.

  Плочи нагреватели

  Въведение

  Плочният нагревател е огъната или права тръба за водоснабдяване, върху която са нанизани стоманени плочи. Топлоносител се движи през тръбата, а плочите значително увеличават конвекцията на въздуха. Структурната простота определя тяхната ниска цена. За естетика конвекторният нагревател е затворен с красиви кутии, изработени от тънка бяла боядисана стомана.

  Стоманени радиатори - обща информация

  Устройствата за отопление на стоманени плочи с проста реч се наричат ​​"" акордеони ". Появата на акордеон се прави от плочи, нанизани на тръба за топлоносител.

  Опции за радиатор за плочи акордеон

  Характерна особеност на този тип радиатори е неговата висока надеждност. Плочата радиатор няма връзки, различни от входа и изхода на охлаждащата течност. В резултат на това самото отоплително устройство просто не може да тече, няма къде да избута топлоносителя.

  Поради огромния брой плочи и директното движение на топлоносителя, дизайнът загрява радиатора до висока температура. За да се предпази от докосване, ключовата рамка на нагревателя е покрита с декоративна обвивка. В горния капак на корпуса са предвидени конвекционни отвори.

  Опции за радиатор за плочи акордеон

  Конвекторните нагреватели имат ниска топлинна инерция, което означава, че те могат да се управляват автоматично, с други думи, термостатите могат да бъдат инсталирани в системи с плочи нагреватели.

  Плочните нагреватели образуват доста мощна топлинна завеса. Това свойство на конвекторните нагреватели прави възможно използването им в системи за подово отопление. Вярно е, че дизайнът на подовите конвекторни нагреватели се различава от нагревателите на стенни конвектори, но принципът на отопление е същият.

  Недостатъци на плоските отоплителни устройства (конвекторни нагреватели)

  • Конвективният тип отоплителни устройства не дава възможност за еднакво затопляне на помещението. Батериите са по-топли от противоположната стена на стаята.
  • Конвекторните нагревателни плочи са прекрасен прахоуловител. Почистването им е трудно. За определен период от време прахът намалява техния топлообмен.
  • Външният вид на плоските нагреватели не е приятен, въпреки че има хубави модели.

  Опции за радиатор за плочи акордеон

  Вариации на плочи нагреватели

  Като опции, плоските отоплителни устройства се използват за подово отопление (канални конвектори) и цокъл за отопление на стаята.

  Опции за радиатор за плочи акордеон

  Свързване на конвекторни нагреватели

  Има два вида конвекторни нагреватели за свързване. Това трябва да се гледа при покупката. Първият тип е конвекторен нагревател със странична връзка. Вторият тип е конвекторен нагревател с долна връзка0. Завършен е с вложка на клапана.

  Опции за радиатор за плочи акордеон

  Капацитет на отопление на плочи нагреватели

  Топлинната мощност на конвекторните нагреватели зависи от тяхната дължина и броя на редовете с плочи. Височината на всички конвекторни нагреватели е 200 мм.

  Опции за радиатор за плочи акордеон

  По този начин, топлинната мощност на конвекторен нагревател в "една линия" с дължина 600 mm е 347 W. Той също е дълъг 3000 метра и дава топлинна мощност от 1730 W. Нагревател в 4 "струни" с дължина 3000 mm дава топлинна мощност 4179 W и ще отделя 1393 W топлина с дължина 1000 mm.

  Изчисляването на отоплителното устройство се извършва съгласно стандартната схема за изчисляване на секциите на отоплителните устройства, като се вземат предвид всички корекционни коефициенти. Нека ви напомня как се прави това. (прочетете публикацията: Най-простото изчисление на отоплителната система)

  • За 1 кв. метър площ с таван от 3 метра, имате нужда от 100 вата топлина.
  • За стая от 16 кв. метра, е необходимо нагревателно устройство от 1600 вата. Това е при добри условия: един прозорец, таван 3 метра, стаята не е ъглова. Ако това изобщо не е така, ние използваме корекционните коефициенти:
  • Два прозореца k = 1,8: 1600 × 1,8 = 2880W;
  • Ъглово помещение k = 1,8: 2880 × 1,8 = 5184W;
  • Таван 2.65, k = 2.65 / 3.0 = 0.88: 5148W? 0.88 = 4547 W;
  • PVC прозорец k = 0,8: 4547W × 3637 W.

  Стандартният прозорец има ширина 1400 mm, което означава, че под всеки прозорец е необходимо да се монтират 4-секционни плоча нагреватели с дължина 1400 mm, с топлинна мощност 1950 W. Данните са взети от паспорта на нагревателите Purmo. Това е всичко!

  Конкретно за Obotoplenii.ru

  Определяне на топлинната мощност на нагревателните устройства

  Формулата за определяне на топлинната мощност, която отоплителният радиатор от стоманена плоча може да даде, и реален пример за изчисляване на този параметър са дадени по-долу. За да се изчисли мощността на устройството, достатъчно е да се знае коефициентът на топлинни загуби на отопляемото помещение, площта на помещението и общият му обем. Паспортът на всеки радиатор показва неговата проектна мощност при температура на топла вода в системата от 60C. Също така, приложената документация съдържа препоръки за отопляемата площ за конкретен модел радиатор.

  Изходната топлинна мощност (мощност) на отоплителните устройства зависи от дължината на тялото и броя на плочите. Стандартната височина на радиаторите е 200 мм, броят на плочите варира. Например топлинната мощност за радиатор с една тръба и дължина на тялото от 600 mm ще бъде ≈ 347 W.С увеличаване на дължината до 3000 mm, топлопредаването ще се увеличи до 1730 W. Но при същата дължина на тялото (3000 mm) и увеличаване на тръбите до 4, топлопредаването вече ще бъде 4179 W и ако дължината на тялото е 1000 мм, четири тръби с охлаждаща течност ще дадат 1393 W мощност. ... Следователно кой радиатор е по-добре да се купи за определена стая се определя въз основа на следните изисквания:

  1. За отопление на 1 м2 стая с височина на тавана 3 м, трябва да похарчите 100 W;
  2. За стая с площ от 16 м2 радиаторът трябва да има топлинна мощност от 1600 W, въпреки факта, че в стаята е оборудван не повече от един прозорец, стаята не е ъглова и таванът е с височина от не повече от 3 м. За други начални условия се въвеждат корекционни коефициенти Kp:
  3. За два прозореца Kp = 1,8 / 1600 x 1,8 = 2880 W;
  4. За ъглова стая Kp = 1,8 / 2880 x 1,8 = 5184 W;
  5. За таван с височина 2,65 метра Kp = 2,65 / 3,0 = 0,88 / 5148 W x 0,88 = 4547 W;
  6. За PVC прозорци Kp = 0,8 / 4547 W x 3637 W.

  Стандартният металопластичен прозорец е широк 1400 мм, поради което за пълно блокиране на потоците студен въздух под него е монтиран радиатор от четири секции с дължина 1400 мм с капацитет 1950 W.


  Маса за захранване

  Отоплителният радиатор работи по следния начин:

  1. Под налягане или от гравитацията охлаждащата течност се движи през тръбите на батерията, като ги загрява;
  2. Тръбите загряват заварените към тях плочи и заедно конструкцията загрява въздуха между елементите на радиатора, който се издига до тавана на помещението;
  3. Студените въздушни маси под налягането на топъл въздух се спускат към радиатора, където се нагряват;
  4. След това цикълът се повтаря.

  Тоест във всякакви радиатори с охлаждаща течност стаята се нагрява поради конвекция на въздуха.

  Плочастите радиатори имат една отличителна черта: поради малкия диаметър на бобината през тях преминава недостатъчно количество охлаждаща течност за единица време, така че е необходимо или да поддържате температурата в котела постоянно висока, или да инсталирате радиатори с голям брой плочи (секции).


  Радиатори с висока мощност

  За да се увеличи ефективността на плоча с нагревателна батерия, върху тялото й се поставя метална гофрировка, която едновременно действа като защитна обвивка. Гофрираната повърхност увеличава площта на топлопреминаване, което води до увеличаване на обема на топъл въздух.

  При старите модели пластинкови радиатори конвекцията (движението) на въздуха е възникнала естествено - поради движението на топли и студени въздушни течения. Новите модели имат вградени електрически вентилатори и поради това е необходимо само да се повиши температурата на охлаждащата течност, без да се увеличава площта на радиатора, за да се постигне максимално възможният топлопренос от устройството. Тоест в съвременните модели се получава изкуствена (принудителна) конвекция.


  Плоча радиатор с вентилатор

  Към днешна дата производителите предлагат да купуват радиатори от следните материали и различни дизайни:

  1. Стоманеният радиатор има както тръби, така и стоманени пластини. Въпреки че силата му е висока, топлопредаването се характеризира с инерция;
  2. Медният радиатор има повишена мощност и топлообмен. Всичко това е придружено от високата цена на устройството, но ако решите да го купите, изберете медна намотка и стоманени плочи: това ще бъде по-евтино и няма да повлияе на качеството и издръжливостта на радиатора;
  3. Алуминиевият радиатор е най-евтиният модел с минимална инерция за пренос на топлина, но се охлажда толкова бързо, колкото се загрява. Корпусът не е толкова здрав, както при първите два модела, а самият метал е засегнат от корозия поради нискокачествена охлаждаща течност. Ето защо е по-добре да не инсталирате такива устройства в централното отопление.


  Радиатори от различни сплави

  Предимства и недостатъци на плоските отоплителни устройства

  Предимства:

  1. Опростен и надежден дизайн;
  2. Евтини разходи, ремонт и поддръжка;
  3. Продължителност на операцията;
  4. Бързо отопление на отопляеми помещения.

  Плочите радиатори, изработени от стомана, могат да работят под налягане до 20 at и температура на топлоносител до 1200C. Дизайнът на съвременните устройства е поразително различен по разнообразие от моделите от стария стил и това качество помага не само да не нарушава дизайна и интериора на помещенията, но и да създава ново, тъй като няма нужда да се крие красив и оригинално проектиран радиатор зад панели или кожуси.

  Недостатъци:

  1. Помещенията в къщата се отопляват само поради естественото движение на въздушните маси, а увеличаването на преноса на топлина е възможно само чрез включване на електрически вентилатор във веригата;
  2. Висока инерция на пластинчатите радиатори, изработени от всякакъв метал или сплави поради тънките стени на устройствата - металът се загрява бързо, но също толкова бързо и се охлажда при спиране на подаването на охлаждащата течност;
  3. Трудност при грижата за радиатора - поради малките разстояния между плочите между тях е трудно да се отстрани прахът.


  Плочи радиатори в интериорен дизайн

  Свързване на радиатори

  1. Както вече е известно, плочастият радиатор преди продажбата е окомплектован с кран и клапанна вложка с термостат за автоматично регулиране на температурата на охлаждащата течност и въздуха в помещението;
  2. Някои модели са оборудвани с механизми за свързване на радиатора към отоплителния кръг под пода или вградени в стените на помещението;
  3. Основните схеми за свързване на радиатора са отстрани или отдолу: Когато са свързани отстрани, фитингите на радиатора са разположени отстрани, което не пречи на свързването им към вертикалния щранг. Когато е свързан хоризонтално, радиаторът е свързан чрез фитинг.
  4. При долната връзка фитингите на радиатора се извеждат отдолу, така че хоризонталната връзка не създава проблем, а за вертикалната схема радиаторът се свързва чрез фитинги.
 • Поради голямата инерция на стоманените радиатори, те са свързани към система с принудително движение на охлаждащата течност с цел увеличаване и ускоряване на топлопредаването;
 • За стоманени отоплителни уреди включването в верига с отворен разширителен резервоар е изпълнено с бързо развитие на корозия поради наличието на голямо количество кислород в охлаждащата течност, идваща от въздуха. Поради това киселинността на охлаждащата течност се увеличава и вътрешната повърхност на намотката на нагревателната намотка започва да се срутва. Съответно работата на радиатора, която не се нуждае от поддръжка, е намалена;
 • Ако няма други решения и е необходимо да се монтира радиатор в отворена отоплителна система, тогава отоплителният кръг е защитен с антидифузионна бариера, която не позволява на въздуха да навлиза в отоплителните тръби.

 • Долна връзка на радиатора


  Странична връзка на радиатора

  Практически и организационни заключения

  Принципът на действие на плоските устройства е същият като този на водните устройства - те повишават и поддържат температурата в помещението поради потоци топъл въздух.

  1. Надеждността и здравината на стоманените радиатори е много по-висока от тази на устройствата, изработени от други сплави и метали, поради което те се препоръчват за работа в централна отоплителна система.
  2. Медните радиатори не корозират, но най-добре се избягват в системи с високо налягане. Друг недостатък е високата цена.
  3. Алуминиевите радиатори са най-евтините от всички, имат отличен топлопренос, но механично слаб корпус, който също бързо корозира в кисела среда.

  Тъй като свързването на пластинчатите радиатори се осъществява чрез дънни или странични връзки, те могат да бъдат монтирани директно на пода, вградени в подовата повърхност или окачени на стената на помещението. За всеки отделен случай можете да изберете своя дизайн и техническо оборудване на устройството.

  Избор на отоплителни радиатори за частна къща, която е по-добра

  Опции за радиатор за плочи акордеон
  Когато строителните работи по къщата приключат, възниква въпросът как да се подреди отоплителната система, така че къщата да е топла.Основният компонент на отоплителната система, разбира се, са отоплителните радиатори. Към избора им трябва да се подхожда с особена сериозност, защото от това зависи силата, издръжливостта и надеждността на вашата отоплителна система.
  Помислете за основните предимства на отоплителната система на частна къща:

  • Работата му се извършва при ниско налягане, което благоприятно влияе на работата;
  • В тази система няма големи хидрошокове, това осигурява широка гама от избори на радиатори;
  • Спазвайки необходимите технически условия за киселинния баланс на водата, изборът на радиатори е много широк.

  Като се има предвид горното, изборът на радиатори трябва да се извърши, като се вземе предвид максималният коефициент на топлопреминаване и добро съотношение цена-качество. Ако не навлизате в подробности, всеки тип радиатор може да се използва в частна къща. Но познаването на ползите от едното или другото все още не боли.

  За производството на радиатори се използват следните видове материали: чугун, алуминий, метал (стомана), биметал.

  Панелни радиатори

  За да получите панелен радиатор, трябва да вземете два стоманени листа, да ги направите перки и да ги заварявате заедно. Свържете конструкцията с тръбите на отоплителната система, стартирайте охлаждащата течност и се насладете на живота.

  Може да има от един до три панела. Всички те се предлагат в различни размери. Дизайнът е лек. Такива радиатори могат да се управляват от автоматика.

  Опции за радиатор за плочи акордеон

  Снимка: панелни радиатори

  1. Болезнена чувствителност към скокове на налягане;
  2. Трудност при напускане;
  3. Чувствителност към състава на охлаждащата течност;
  4. Работете при ниско налягане (7-9 атмосфери, краткосрочни - 12-14 атмосфери);
  5. Ръжда.

  Експертите съветват инсталирането на батерии в частни къщи с висококачествена охлаждаща течност.

  Рейтинг
  ( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

  Нагреватели

  Фурни