Защо радиаторите в частна къща вдигат шум? Начини за решаване на проблема


Целувка и свирки

Ако радиаторът съска или свири, това е знак за изтичане на вода. Освен това течът може да бъде навсякъде в отоплителната система. Понякога водата излиза в отоплителна тръба, вградена в стената, а звукът идва от радиатор на 10 метра от него.

Ако живеете в многоетажна сграда и не сте открили очевиден теч във вашия апартамент, говорете със съседите си. Може би някъде в уединен ъгъл вече имат локва. Ако очевидно място не е намерено, трябва да проверите:

 • Части от тръби, вградени в тавани и стени;
 • Общ щранг;
 • Места, където щрангът преминава през етажите.

Какво тече най-често?

Фистулите се появяват предимно по заварените шевове на електрически заварени тръби. Това е разбираемо. По всяка вероятност няма да се занимавате с този проблем и да се свържете с организацията за домашно обслужване за отстраняване на неизправности. Някои течове могат да бъдат отстранени сами. Пълнежът на запушалката или на клапана е лесен за затягане или пълнене от вас сами. Как да направите това - има много видеоклипове и други ръководства, които описват неизправностите на съответните кранове и клапани.

Конците често изтичат. По-конкретно, на кръстовището на контргайката със съединителя на чистачката. Там е достатъчно само леко да затегнете контргайката, или като затворите щранговете - вашият щранг и парна баня, „върнете“ малко гайката (развийте я по протежение на резбата), навийте отново водопроводния лен и затегнете отново гайката сигурно.

И друг много често срещан източник на течове са запушалките на изпускателната тръба. Какво всъщност се случва и защо щепселите започват да изтичат? Ключар или някой от наемателите слиза в мазето, за да изхвърли щранга си, за да го източи. Например, за да замени радиаторите и след това да слезе долу в мазето, той просто забравя да вземе със себе си макара - водопроводна лента, фум лента или нещо друго. И съответно този многострадален щепсел се завинтва точно по протежение на резбата, като се затяга с усилие. Стомана - металът не е много пластичен и е невъзможно да се запечата фугата по този начин. Щепселът "свири".

След известно време такива фистули обикновено се запушват, тъй като техническата вода в отоплителната система съдържа много окачени вещества и утайки.За известно време щепселът ще бъде източник на шум в радиаторите и отоплителните тръби. И естествено ще се пръска наоколо, изпълвайки мазето ви с пара. Пренавиването му също е лесно. Достатъчно е да изключите своя щранг заедно с парната тръба към него, в случай на долно пълнене или в горния пълнеж, блокирайте един щранг отдолу и отгоре на тавана, "подарете" щепсела, вятъра разгънете го и го завийте отново.

Мърморене, шумолене. Дрънкане, звукът от изливане на вода в батерията

Когато се появят такива звуци, причините могат да бъдат следните:

 • Появата на въздушен шлюз;
 • Отпадъци на отоплителната система;
 • Влошени уплътнения.

Проветряване на отоплителната система - най-често срещаният проблем с появата на чужди звуци в системата. Въздухът може да се появи поради лошо качество на течността за пренос на вода или топлина. Това важи особено за алуминиевите радиатори. Силно киселинната и алкална вода реагира с метал и произвежда газ, което създава запушалка.

Втората причина за появата на въздух е некачествената охлаждаща течност. С течение на времето може да започне да се разгражда и да отделя кислород или други газове (понякога опасни за здравето).

Не е трудно да се намери въздушен шлюз в радиатора. Достатъчно е да го докоснете с ръка отгоре и отдолу. Ако батерията е по-малко гореща в горната част, там се е натрупал въздух или газ.

Ако на батериите е монтиран кран на Маевски, издухвайте въздуха от всеки отделен радиатор. След това изчакайте 15-20 минути и повторете процеса. Ако няма кран на Маевски, процесът ще се усложни. Прочетете повече за това в статията "Как правилно да обезвъздушите въздуха от отоплителна батерия със собствените си ръце."

Батериите бръмчат

Ако в системата има въздух, това може да е една от причините радиаторите да бръмчат. За да се определи дали има въздушност, е необходимо да се провери качеството на отоплението. В някои секции те могат да се загреят неравномерно или да останат студени. Това означава, че има въздух. Следователно батериите започват да бръмчат. За да се отървете от това, е достатъчно да освободите въздух от системата.

Въздухът навлиза в радиатора, когато:

 • недостатъчно налягане в секциите за подаване на топлина;
 • некачествена инсталация;
 • неправилно стартиране на устройството за подаване на топлина;
 • повишено количество въздух в течността;
 • неправилен монтаж на отделни части от системата;
 • отломки;
 • корозия на металното тяло на неговите елементи;
 • липса на въздуховод.

Щрака, чука при нагряване и охлаждане

Понякога се чуват чужди звуци, когато батериите започнат да се загряват или охлаждат. Това се дължи на факта, че го правят неравномерно. Металът се разширява при нагряване и се свива при охлаждане.

В този случай трябва да поставите уплътнения между скобите, на които батерията е прикрепена към стената или пода и самия радиатор. Това могат да бъдат обикновени парчета гума с дебелина 2-3 мм.

Важно!

Ако имате евтини биметални радиатори, може да се появят странични звуци поради тяхната вътрешна структура. Дизайнът на биметалните радиатори се различава от останалите - те използват два метала. Ако те не прилягат плътно един към друг, ще чуете щракания при разширяване.

Шум в тръби с работещ радиатор

Разбирайки защо батериите за отопление в частна или жилищна сграда се напукват, важно е да се вземе предвид опцията, когато причините не се крият в радиатора. Има много места на възникване на различни видове бръмчене и повреди на топлоснабдяването, които правят шум от тръбите, тъй като се състои от:

 1. металопластикови тръби;
 2. сферичен кран;
 3. клапан с директен поток;
 4. мембранен резервоар за подаване на топлина;
 5. циркулационна помпа;
 6. радиатор;
 7. отдушник;
 8. отоплителен котел;
 9. контролен клапан.

По този начин има няколко възможни проблема с работещ радиатор, които водят до появата на шум.

 • Въпросът е щрангът. Понякога можете да разберете защо отоплителният радиатор вдига шум, като обърнете внимание на щранга. След като инспектирате всички компоненти на секциите за топлоснабдяване, определено ще откриете мокър теч, той трябва да бъде елиминиран незабавно! Можете да направите това сами или с помощта на вашата комунална компания.
 • Вината е водната помпа. Работата на помпата също помага да се отхвърли причината, поради която отоплителната батерия вдига шум. Ако жужи, тогава: - беше инсталиран зле;
 • - в секциите за подаване на топлина има въздух;
 • - мощността не отговаря на нормата;
 • - повреда на регулиращите шайби;
 • - прегряване;
 • - износвам.

Изпитване под налягане на отоплителната система.

отопление

Чуждото бръмчене в самата помпа може да е сигнал за нейната нестабилна работа. Пренапреженията на напрежението водят до десинхронизация и неравномерна работа на охлаждащата течност. Ако роторът или работното колело - частите на помпата се повредят, всички негови компоненти се нарушават и това също е причина за бръмчене. Възможно е да се определи качеството на функциониране на помпата само след диагностика със специално оборудване.

Бръмчене в устройството за подаване на топлина поради неизправност на циркулационната помпа може да възникне поради монтаж и несъответствие на мощността - роторът трябва да бъде разположен само хоризонтално.За да се определи бръмченето в помпата, е необходимо да се разглоби цялата конструкция. Помпата или нейните части да бъдат заменени от професионалист.

 • Проверете котела. След като проверите радиаторите и циркулационната помпа и се уверите, че са в изправност, все още чувате неприятен шум. Отоплителният котел ще помогне да се разбере това. Ако не функционира правилно, честотата на неговото включване и изключване е зададена неправилно и създава пращене. Появата на различен тип бръмчене в отоплителен котел зависи от използваното гориво.

Котел за отопление в частна къща

 • При моделите с твърдо гориво в комина се появява пращене. Поради запушването и намаленото въздушно течение. За да премахнете този проблем, е необходимо да почистите комина и да включите отоплителния котел с пълна мощност.

Котел на твърдо гориво за отопление на дома.

 • В газовите котли повредата може да бъде причинена от различни честоти на горене на горелката. В този случай горелката трябва да бъде сменена.
 • Дизеловите отоплителни котли издават свирка, която се появява от дюзата поради излишък от сажди, който предотвратява преноса на топлина. За да го настроите, трябва да инсталирате термостат.

Прочетете повече: Термично изчисляване на правилата на отоплителната система за изчисляване на топлинното натоварване

След като разбрахте причината, посочваща неизправността на котела, можете лесно да разберете защо тръбите във вашия апартамент или къща започнаха да чукат. Причината е в управляващия клапан. Разкъсаният управляващ клапан е често срещана последица от шума в отоплителната инсталация. В този случай движението на течността е блокирано. Налягането на водата рязко се повишава и води до разкъсване на отоплителните секции в къщата. Ремонт на такава повреда трябва да се извършва само от специалисти.

Има и такава опция, когато батериите и радиаторът в апартамента са в изправност, но все още има шум по време на работата на системата. Тогава си струва да потърсите причината в мазето, където са разположени входните точки на тръбите.

Можете да обърнете внимание на:

 1. Възможни течове;
 2. Работа на помпата;
 3. Качеството на вибриращите вложки.

Оборудването трябва да бъде заменено и ремонтирано от професионалист. Но във вашата власт е да извършите щателна проверка на системата за повреди.

Шум, бръмчене, бръмчене, чужди звуци

Има много причини за постоянен шум в отоплителните радиатори. Нека ги разделим по ред:

Грешен диаметър на тръбата

Понякога отоплителните тръби са с различен диаметър и са свързани с адаптери. Поради това настъпва спад на налягането и се появяват турбуленции във водата или охлаждащата течност. Те водят до вибрации и чужди звуци.

Често промяна в диаметъра възниква поради запушени тръби. Депозитите могат да се натрупват по вътрешните им стени. Това води до намаляване на честотната лента.

Единственият начин да разрешите проблема е да изрежете старите тръби и да инсталирате нови.

Налягане спада

Вибрации могат да възникнат поради скокове на налягането в отоплителната система. Причината за това е неравномерната работа на циркулационната помпа.

Ако живеете в жилищна сграда, можете да инсталирате байпас. Това ще ви помогне да компенсирате спада на налягането. Но най-добре е да се свържете с комуналните услуги.

Ако имате собствена отоплителна система, диагностицирайте и предотвратете циркулационната помпа. И най-хубавото е да се обадите на специалист. Това може да стане с помощта на услуга за подбор на частни специалисти PROFI.RU.

Видове звуци и възможни причини за появата им

Чуждите звуци могат да се появят навсякъде в отоплителната система - в щранг или радиатор, топлообменник, циркулационна помпа и друго оборудване, разположено в техническите помещения.

Тъй като повечето съвременни къщи имат метални кръгли тръби, през които циркулира водата, тогава, съгласно законите на физиката, звуковите вълни в системата могат да се разпространяват бързо и на големи разстояния. Често причината за акустичния ефект в системата може да бъде локализирана в апартамента на съседите под или над щранга и дори в мазето / тавана.

Тръбите и радиаторите в дома могат да издават различни звуци:

 • бръмчене - звук, напомнящ бръмченето на трансформатор или самолет, летящ в далечината;
 • почукване - различни по сила на звука и честота (това могат да бъдат постоянно равномерно потупващи звуци или периодично възникващи звуци от ритми);
 • бълбукане и бълбукане на вода.

Нарушенията на правилата за експлоатация на системата от жителите също могат да предизвикат шум. Например, ако собствениците на един от апартаментите поставят работещ електрически уред до щранга, което противоречи на правилата за работа, тогава вибрациите от него могат да доведат до акустичен ефект в отоплителните тръби.

Препоръчваме ви да се запознаете с: Как да монтирате комин за печка с гърне?

Причини за бръмчене в тръби

Постоянно бръмчене в тръби, напомнящо отдалечения звук на самолет, който лети, или бръмченето на електрически трансформатор, обикновено се получава поради нарушаване на процеса на воден поток. Това може да е изтичане, когато в един от участъците на тръбопровода се появи дупка, от която блика струя гореща вода.

Появата на звуковия ефект в този случай се обяснява с прост закон на физиката, когато интензивен поток от частици през относително малка дупка причинява повишаване на налягането и появата на специфичен звук. Звуковата вълна се предава от метални тръби и водна охлаждаща течност и се усеща добре от жителите.

отоплителни тръби

Друга причина за появата на бръмчене е стесняване на лумена на тръбите в един от участъците на системата или намаляване на тяхната проходимост. Тръбите могат да бъдат стеснени поради образуването на отлагания от котлен камък, което се случва поради повишената концентрация на соли на твърдостта на водата. Когато преминава през стеснен участък, водата създава същия акустичен ефект като теч. Понякога същото явление се случва, когато един от съседите в щранга смени тръбите за нови и диаметърът им се оказа по-малък от стандартните.

Често съсобствениците на жилищни сгради чуват характерен бум в тръбите по време на преходния сезон, когато комуналните услуги източват водата от системата при подготовка за зимата или когато водата се поставя в системата и започват хидравличните тестове.

Защо се чука по тръбите?

Отоплителните тръби могат да чукат - постоянно или периодично. Това явление обикновено се свързва с:

 • наличие на частици отломки, ръжда, котлен камък в щранга или батериите;
 • неизправност на спирателните клапани;
 • термично разширение на метална армировка.

Частиците отломки често са причина за шум от тропане и смилане в отоплителните системи, особено тези, които са стари и износени. Обикновено има дебел слой варовик от вътрешната страна на старите отоплителни тръби.

мащаб

Под въздействието на налягането на водата и високата температура частиците на котлен камък могат да се отчупят и да се забият в една от секциите на радиатора или в завоя на тръбопровода. При постоянен поток от вода парче скала ще удари стените на тръбите, което ще почука.

Внимание! Достатъчно рядко дефектните фитинги, например клапанен клапан, стават причина за подслушване в тръбите. Той може частично или напълно да се откъсне и да се мотае в един от участъците на системата под въздействието на водна струя.

Последната известна причина за чукване на тръбата е термичното разширение. От уроците по физика знаем, че металът може да се разширява и свива под въздействието на температурата. С нагряването повърхността му става по-голяма, което води до увеличаване на дължината на тръбопровода средно с 2 cm.

Препоръчваме ви да се запознаете с: Как да направите и инсталирате топлообменник (икономизатор) за комин със собствените си ръце

По време на охлаждането се получава обратен процес, когато тръбите се компресират до първоначалния им размер. В този случай се получава почукване, когато по пътя на тръбата има препятствие или самата тръба е монтирана непрофесионално (например тя е неподвижно прикрепена към стената в обръщащия участък).

Температурните промени в тръбите, в резултат на които те постоянно се разширяват и свиват, показват неизправност или непрофесионален монтаж на тръбопровода. Неправилната работа на циркулационната помпа, проветряването, спада на налягането в системата водят до намаляване на ефективността на отопление, когато охлаждащата течност не загрява всички участъци на тръбопровода. В този случай трябва да се свържете със специалист, който ще провери системата като цяло.

Причини за буболене на вода

Бълбукането е индикация, че в системата има въздух. Той може да стигне до там по различни начини: през отвори, пукнатини и отвори в тръбите или понижаване на налягането на съединителните съединения. Понякога кислородът циркулира в системата заедно с вода, която се образува дори при затворен затворен кръг в резултат на окисляването на черното желязо. В този случай газовите мехурчета ще бълбукат.

Защо радиаторите в частна къща вдигат шум?

След като чуете странни звуци от батерията, можете сами да извършвате прости манипулации. На първо място, проверете как работи спирателният клапан, като го завъртите няколко пъти от едно крайно положение в друго и обратно. Затрудненото въртене на спирателните клапани сигнализира, че той не работи правилно. Добър резултат се получава чрез подмяна на гуменото уплътнение в крана.

Предлагаме ви да се запознаете с Изработването на електрически котел със собствените си ръце

След това се извършва задълбочена проверка на тръбите и радиаторите. Може би ще бъде открит фрагмент с по-ниска температура от съседните райони.

Има смисъл да се поставят гумени вложки между контактните тръби или радиатора и неговото монтиране. Това ще премахне причината за почукване и щракане.

Ако шумът не спре, трябва да се свържете със специалист от управляващата компания за помощ. Не трябва да се опитвате да пречите на работата на цялата отоплителна система, това може да навреди както на вас, така и на съседите ви.

Батериите в частен дом вдигат шум по различни причини. Възможно е да се отстрани повреда само след като се знае точно защо радиаторите издават шум.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни