Прости правила за избор на водна поставка за кърпи за баня. Съвети и трикове


Как да изберем подгревател за кърпи за удобна и топла баня?

Дори от обикновена подложка за отопляеми кърпи, дизайнерите могат да направят изискана мебел, като напълно променят представата ни за битови предмети и водопровод. По-рано малко хора се замисляха как да изберат правилната подложка за отопляеми кърпи. Обектът изпълнява изключително утилитарна функция - върху него са хвърлени влажни кърпи за баня за бързо изсъхване. И сега искате да изберете подгряващи релси за кърпи с максимална ефективност, икономичност, ползи за семейството и банята.

Какви са видовете нагреватели за кърпи?

Просто е необходимо да изберете нагревател за кърпи в банята в следните случаи:

 • проектът за баня е голям, трябва редовно да се затопля и сушилнята за кърпи по този начин ще служи като необходим източник на топлина;
 • в къщата живее голямо семейство, което означава, че допълнителното пространство за сушене на вещи след измиване няма да е излишно;
 • е направен добър, солиден ремонт в банята, поради което влагата и влагата в нея са неприемливи. Отопляемата релса за кърпи ще поддържа въздуха сух и с оптимална температура.

Как да изберем подгревател за кърпи, ако искате да съчетаете естетиката и практичността в едно устройство? Пазарът предлага модели на традиционни форми и дизайнерски решения, които няма да ви позволят да скучаете в атмосферата на вечна класика.

Сред оригиналните, необичайни предложения: модели под формата на цветя, звезди, футуристични форми, с огледала. Те са предназначени повече за отопление на помещението, защото сушенето на нещата върху тях не е толкова удобно. Големите кърпи не могат да се закачат, за да изсъхнат старателно.

Ако имате нужда от практичен функционален модел, по-добре е да изберете затоплена релса за кърпи в традиционния дизайн - под формата на змия или стълба. Широките решетки са предназначени за сушене на дрехи и дребен текстил. Симетрията на формите лесно ще се влее в проект от всякакъв дизайн, а опростените линии и лаконичното изпълнение не остаряват с годините.

Избор на модел по външен вид и място на инсталиране

Стандартният тип нагревателна релса за хавлии с форма на намотка не предизвиква голямо удоволствие сред купувачите. Електрическите устройства са представени от много различни на външен вид модели, сред които има много оригинални дизайнерски решения... Можете лесно да изберете модел според вашия вкус. Отопляемата релса за кърпи може да има вид на сложна геометрична форма, да наподобява външно стълба или да има почти фантастична форма.

За да изберете най-добрия модел, трябва да се придържате към следните съвети:

 • Колкото повече хоризонтални тръби в отопляемата релса за кърпи, толкова повече топлина ще отделя.
 • На изпъкнали тръби е по-удобно да подреждате прането да изсъхне.
 • Ако банята е малка, тогава трябва да се спрете на нагревател за кърпи с плъзгащи се "уши". Нека обясним, че нагревателят за кърпи има фиксирана централна секция. От него в страни може да се раздалечат "уши" - една или две други секции на устройството. Дизайнът работи на принципа на вратите на шкафа. Ако трябва да закачите много мокро пране, за да изсъхне, тогава отделяме допълнителните части на устройството, ако не е необходимо, тогава се справяме с централната част.

За тесни бани е препоръчително да закупите модел модел за затопляне на кърпи с вграден рафт, върху която можете да поставите козметични и хигиенни артикули.

Когато избирате подложка за отопляеми кърпи, трябва да обърнете внимание на мобилността на конструкцията. Има модели, предназначени само за стенен монтаж, докато други опции са на пода. Опциите за монтиране на стена заемат по-малко място.Не можете обаче да ги пренареждате от място на място. Подовите конструкции не изискват монтажни работи, свързани с пробиване и инсталиране на допълнителни фитинги. Подовата версия на отопляемата релса за кърпи е снабдена с крака за стабилност.

Коя подложка за отопляеми кърпи е по-добра - водна или електрическа?

Замисляйки се коя подложка за отопляеми кърпи да изберете, ще се натъкнете на два вида уреди: водни и електрически.

Отопляемата релса за кърпи се загрява от гореща вода, течаща през водопровода. Температурата на сушилнята е същата като водата, доставяна на населението - тя може да бъде по-хладна през лятото и по-топла през зимата. В по-скъпите модели има регулатор на мощността, който ви позволява допълнително да загреете водата до желаната температура, до 100 градуса. Някои уреди имат индикатор за температура, който показва дали е време да загреете водата в уреда.

Електрическа подгряваща релса за кърпи се захранва от източник на електричество и може да бъде поставена на всяка стена на банята, която има електрически контакт. Това е удобен вариант, ако във вашия район през цялото време няма топла вода с различни температури и не искате да зависите от тези фактори.

Какви са днешните цени за електрически нагреватели за кърпи за модерна баня

Разнообразието от тези продукти ще задоволи и най-сложните архитектурни дизайни. Покупката им също не създава особени проблеми - има много интернет ресурси и специализирани магазини.

Сред производителите на внос такива марки, като:

 • Маргароли;
 • DeLonghi;
 • Енергия;
 • Heatex;
 • Елганза.

Електрическите релси за кърпи за баня от фирми от Турция и съседните страни ще струват малко по-евтино. Продуктите на местните фирми Sunerzha и ​​Parus са се доказали доста добре.

Например, помислете за цената на някои модели.

Енергия E-G1

Уредът, произведен във Великобритания, с размери 430x490 мм, има мощност 40 вата. Доброто качество на изработката, както и компактните размери го правят подходящ за използване в малки бани. Разходи - 4 400 рубли.

Маргароли Венто 50

Този модел, с мощност 100 W и размери 630x575 mm, има въртящ се механизъм и скрита BOX връзка. Средна цена - 19 000 рубли.

Маргароли Соле 564-14

Още един модел от компанията Margoli, само че този път е направен под формата на "стълба" с 14 секции. Размери 470x1330 мм, мощност 300 W. Наличието на предпазен термостат, настроен на 128 градуса, ще предотврати прегряване и повреда на целия уред. За това устройство ще трябва да платите 64 150 рубли.

Sunerzha-Galant 00-0501-5040

Този модел е добър отговор на въпроса как и кой да изберете евтина и висококачествена електрическа подгряваща кърпа за малка баня. Въпреки компактните размери 500х400 мм, устройството развива мощност от 300 вата. средна цена 9 500 рубли.

Коя подложка за отопляеми кърпи е по-добра електрическа или водна - сравнете характеристиките

ВодаЕлектрически
Ползи
 • Икономичен за използване, не консумира електричество
 • Цената е по-ниска от електрическата
 • Може да се монтира на всяка стена, на изхода
 • Не зависи от наличието на топла вода в къщата
недостатъци
 • Функционирането и температурата зависят от наличието на централизирана топла вода
 • Монтажът е възможен само в близост до водопроводната тръба
 • Податлив на корозия, натрупване на соли и водни примеси. Изисква периодично почистване
 • Изисква обвързване с даден изход
 • Пропилява енергия, увеличавайки размера на сметките
 • Относителна несигурност, тъй като трябва да се справите с електрически уред

Как да изберем електрическа подложка за кърпи?

За да изберете електрическа подложка за кърпи, струва си да оцените предимствата на това устройство: способността за регулиране на температурата на нагряване на водата, свободата на мястото за монтаж, елегантен външен вид.Изгодно е да изберете електрически релси за отопление за кърпи поради тяхната издръжливост, тъй като солите не се натрупват вътре в тръбите, а вътрешното покритие не се влошава.

 1. Когато избирате, отдавайте предпочитание на модели с автоматично изключване, когато водата се загрява до предварително определена температура, за да се консумират икономически енергийни ресурси.
 2. Обърнете внимание на диаметъра на тръбата на сушилнята. Той трябва да съответства на диаметъра на водопроводната тръба.
 3. Монтажът на устройството трябва да се извършва само от професионален майстор, който ще избере контактите, ще извърши висококачествен монтаж и ще предпази собствениците от токов удар.

Свързване на електрическа подложка за кърпи към мрежата


Електрическата релса за отопление на кърпи изисква напрежение 220 V и честота на тока 50 Hz. Не изисква постоянна поддръжка. Включването става чрез поставяне на щепсела в контакта. Някои опции имат превключвател на щепсела, след което вече не е необходимо да включвате и изключвате контакта.

Безопасност с електричество

Електрическите нагреватели за кърпи, предназначени за монтаж в банята, са защитени от влага. Степента на защита се обозначава с IP код и има две цифри:

 • първият - определя степента на защита срещу проникване на прах и мръсотия в устройството (може да бъде от 0 до 6);
 • втората - определя степента на защита срещу проникване на вода и нейните вредни ефекти (от 0 до 8).

Тъй като защитата от влага е важна за такова устройство, първото число в обозначението не е важно, обикновено се заменя с буквата X.

На влажни места като бани електрическите устройства могат да представляват риск от токов удар. Следователно те могат да бъдат поставени само на определени места. Банята има четири зони. Във всеки от тях можете да инсталирате устройство само с определена степен на защита. Електрическите релси за отопление за кърпи обикновено могат да бъдат инсталирани само в зони II и III.

Електрически шокови зони за баня
Електрически шокови зони за баня

Повечето модели се продават с комплект за монтажна скоба. Правилата за безопасност изискват това устройство да се монтира на не по-малко от 60 см от вана, мивка и душ и да се свързва само със заземен контакт. Производителите обикновено предоставят гаранция от една до една и половина години на електрически релси за отопление на кърпи.

Коя е най-добрата вода за отопление на кърпи?

Как да изберем водна подложка за кърпи сред десетки икономични и практични възможности? Всеки от тях изглежда приличен в изпълнение и интересен в дизайна.

Сушилнята може да бъде с долни и странични връзки, тази точка трябва да бъде обмислена преди закупуване, така че устройството да пасне по форма и размер на водопроводната тръба. Устройството работи при стресови условия, справяйки се със силно налягане, високи температури, в контакт с гореща вода, чиято температура може да достигне до кипене. Вътре в тръбите се натрупва скала, която може да запуши тръбите, след което се изисква ремонт или дори подмяна на устройството. Какво да си купим вода за отопление на кърпи за вода, така че да може да продължи няколко десетилетия?

 • устройството трябва да бъде направено от трайна, удебелена неръждаема стомана, която е изключително безопасна за използване в системи за водоснабдяване с топла вода. Моделът от черна стомана също ще бъде с високо качество;
 • ротационните модели ще се харесат на всички, които обичат многофункционалните устройства. В каталозите на чуждестранни производители ще намерите опции за сушилни, които се разгъват на 180 градуса. Това е удобно, ако трябва да закачите много неща или да изключите устройството, за да измиете стената;
 • диаметърът на тръбите засяга не само функционалността, но и естетиката в интериора. Колкото по-тънки са лентите за сушилня, толкова по-добре изглежда дизайнът.

Как да изберем релса за отопление на хавлиени кърпи?

Какъв вид нагревател за кърпи да изберете воден или електрически, така че да продължи поне дузина години без повреди и подмяна? Когато избирате, трябва да обърнете внимание на материала на производство, защото от него зависи колко издръжливо и износоустойчиво ще бъде устройството:

 1. медни сушилни са спечелили статута на тези "вечни" устройства, с които няма караница. Но цената им никога не е ниска, това са най-скъпите модели на водопроводния пазар;
 2. направен от черна стомана - бюджетен вариант, но не се различава по издръжливост. Сред недостатъците на устройствата, изработени от черна стомана, склонността към образуване на ръжда, тънки стени на тръбите, цветни или хромирани покрития бързо се отлепва;
 3. изработени от неръждаема стомана - най-търсената опция на достъпна цена и с добри качествени показатели. Дизайнерските решения не се ограничават до метални цветове. Много марки произвеждат боядисани затоплящи кърпи с лъскава повърхност в широка гама от цветове, за да отговарят на всеки интериор. Ако сте изправени пред въпроса коя подложка за отопляеми кърпи е по-добра от неръждаема стомана или месинг, отдайте предпочитание на неръждаема стомана. Моделите от месинг, мед, алуминий не са достатъчно здрави, когато са изложени на редовен контакт с гореща вода.

Критерии по избор

Основните критерии за избор на сушилня за кърпи са външният вид, функционалността и материалът на производство. Коя опция е по-добре да изберете? За да отговорите на този въпрос, ви предлагаме да разгледате всички видове и предимства на модерните релси за отопление на хавлии, след което можете да изберете най-добрия индивидуален вариант за вашата баня.

Избор на размер

Пребройте броя на хората, живеещи в апартамента. Съгласете се, всеки има право да разчита, че ще окачи голямата си хавлиена кърпа след душ на сушилнята.

Съответно минималният брой "закачалки" е равен на броя на жителите. Добре е, ако има голямо разстояние между тръбите и кърпите са добре изсушени.

Стълбите с изобилие от летви изглеждат икономично решение, но само на пръв поглед.

За бикини, чорапи, тениски и тениски е по-добре да закупите отделна сушилня за дрехи, а нагревателната релса за кърпи се използва главно ясно по предназначение. Много от тях са неприятно близо до кърпа за баня и изпрани чорапи или кърпички.

Връзки и крепежни елементи

Бъдете много внимателни към крепежни елементи, шевове на продукти. Водата в отоплителната система на жилищните сгради се движи под силен натиск и недостатъчно качествено фиксиране може да причини сериозен инцидент.

Изберете и закупете намотка непосредствено преди инсталирането. Не забравяйте да пазите всички касови бележки и гаранции, опаковки. Това е необходимо, за да се улесни смяната на продукта или връщането му в магазина в случай на дефекти.

Материал за вода за отопление на хавлии

Отоплителните тръби редовно са подложени на силен стрес. Това са спад на налягането, изпомпване на тръби, ръжда и техническа топла вода. Следователно всяко устройство, свързано към отоплителни мрежи, трябва да се отличава с повишена надеждност. Индикаторите за спада на налягането в отоплителната мрежа понякога достигат 10 атмосфери, ние ще добавим теглото на кърпите и допълнителните товари (например, облегнали сте се на ръката си или детето е дръпнало кърпата силно в 2 края наведнъж). В резултат на това ще бъде правилно незабавно да се изключат пластмасите, тъй като те не са достатъчно надеждни и се износват бързо.

Преди да купите, би било хубаво да знаете точно параметрите на отоплителната мрежа и налягането, да добавите няколко атмосфери за възможни водни удари и да отидете в магазина с посочените параметри.

Ако имате добри отношения с управляващата компания и разбира се ще поръчате инсталацията от тях, напълно възможно е водопроводчикът да ви придружи в магазина. Разбира се, това ще струва малко доплащане, но защо не?

Покрита пластмаса

Най-коварният материал е пластмасата, покрита с хром-подобен филм.Първо, лъскавият филм ще изчезне след шест месеца. Но това няма значение.
Ще се избърше и няма да изглежда толкова елегантно. Проблемът е, че самият материал е нестабилен, склонен към пукнатини и счупвания.

На второ място, самите продавачи не винаги са наясно с материала и може да станете жертва на добросъвестна измама.

Такава пластмаса изглежда абсолютно и точно като хром, има метални закопчалки в краищата и е абсолютно невъзможно да се различи фалшификат, без да сте специалист или без да прочетете спецификацията на продукта.

Излишно е да казвам, че този конкретен материал е шампионът по пробиви, пукнатини и повреда на оборудването от нишки? Заобикалете този материал по десетия път. Ако забележите, че продавачът се опитва да „разтрие“ наивна възрастна дама или домакиня със скъпо изглеждаща, искряща, но изненадващо евтина и лека нагряваща се кърпа за хавлии, отделете минутка от времето си и обяснете ситуацията.

Разберете как да инсталирате полипропиленови тръби със собствените си ръце. Съвети и функции за инсталиране на тръби. Прочетете за изолацията на отоплителните тръби в тази статия.

Можете да разберете как да запоявате пластмасови тръби тук https://aquacomm.ru/vodosnabzenie/zagorodnyie-doma-v/avtonomnoe-vodosnabzhenie/trubyi/plastikovyie/montazh/kak-payat.html видове и технология на запояване, температурни изисквания и много други.

Неръждаема стомана

Водни нагреватели за кърпи, изработени от неръждаема стомана с удобна форма (с буквата М или стълба, с многостепенни рафтове или спирали) това е най-сигурният избор... Особено ако не вземате модели с въртящи се функции. Завоят винаги е удобен. Но всяко механично движение винаги води до износване на оборудването и приближава момента, когато фонтан от ръждясала вряща вода ще се излее от отоплителната тръба.

Поставка за кърпи от неръждаема стомана
Поставка за кърпи от неръждаема стомана

Намотката от неръждаема стомана, сигурно вградена в стената, ще изсуши кърпите ви и ще регулира микроклимата на банята в продължение на десетилетия. Обърнете внимание на дебелината на стената на тръбата, тя не трябва да бъде по-малка от 2 мм. Най-добре е да закупите нагревател за кърпи от нашето производство със знак за съответствие с GOST.

Месинг

Лек материал, характерен за вносното производство. Той е по-крехък от нашите модели от неръждаема стомана.

Добре подходящ в частна къща, където налягането на топла вода не надвишава 2-4 атмосфери... По-добре е да не рискувате в жилищни сгради.

Хромирана стомана

Един от най-надеждните и красиви варианти. Не забравяйте да изисквате паспорт за съответствие, особено в случай на внесена продукция. Както знаете, собствеността на частен дом е широко разпространена в Западна Европа и много водопроводни инсталации са проектирани да отговарят на стандартите за собственост на частни или малки семейства.

Алуминий

Лек, не е склонен към запушвания, достатъчно силен. Ако моделът, който харесвате, е направен от алуминий и има всички необходими документи и сертификати за съответствие, не се колебайте, вземете го.

Диаметърът на тръбата може да се различава по „изискан“ начин от стандарта, приет в нашите отоплителни мрежи. Може би дизайнерите в Италия или Хонконг са намерили това решение за красиво. Инсталирането на допълнителен адаптер няма да добави красота или надеждност към системата.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни