Видове кранови кутии - ние разбираме дизайна и сравняваме предимствата


Всички тръбопроводни системи са оборудвани със спирателни и регулиращи клапани, които включват разнообразие от клапани, кранове, клапани, задвижки. Тяхната функция е да регулират и затварят газови или течни потоци. За разлика от традиционните затварящи възли в сферичен кран, затварянето има сферична повърхност. Във всяко свое положение той може да притиска седалката, което създава напречно сечение за потока на средата (газ или течност), до пълното й припокриване.

Сферичният кран е на руския пазар от почти двадесет години и е получил признание сред потребителите. Има изящна форма, като елемент на дизайна, напълно отговаря на съвременните изисквания на ергономичността. Сферичните кранове се произвеждат както с ръчно управление, така и с електромеханични задвижвания, което им позволява да работят в автоматичен режим.

Конструктивни характеристики на сферичните кранове

Дизайнът на сферичните кранове запазва традиционната концепция за използване на подвижен шпиндел, който при завъртане на ръчното колело или дръжката (т. 11) или задвижването на електродвигателя придава работното движение на заключващото устройство в корпуса. Но вместо класическата макара и седалка на обичайните конични или цилиндрични конфигурации, конструкцията на сферичния кран използва седло с фиксиран в него сферичен кран (ключ 4). Топка - затворът е здраво закрепен в седлото, но се върти свободно в него. Топката има проходен отвор, чието положение по отношение на потока от течност или газ се променя чрез завъртане на топката около оста си. Степента на отваряне на напречното сечение на отвора влияе на параметрите на потока по същия начин, както при традиционните клапани.

За поддържане на стабилно положение на сферичния кран се използва резбован шпиндел или връзка на стеблото (поз. 3) с гайка на шпиндела (поз. 8), неподвижно свързан към корпуса. Неговата самозаключваща се способност позволява фиксиране на работния параметър на потока.

Самото изобретение на механизма за заключване на топките за тръбопроводните кранове датира от началото на 20-ти век, но не получи подходящо приложение поради липсата на висококачествени уплътнителни материали през онези години, които биха могли да осигурят плътността на клапана. В момента уплътненията, направени от тефлон и флуоропласт, намаляват почти до нула абразията на уплътнителните черупки на клапана, което веднага разширява обхвата на тези клапани. В конструкцията на сферичния кран всички свързващи части и техните връзки (ключове 5, 6 и 7) трябва да бъдат правилно запечатани.

Сферичен кран или дроселова клапа? Кое е най-доброто за ВиК?

Тръбопроводната арматура непрекъснато се подобрява, за да контролира по-ефективно потока на работната среда. Съвсем наскоро сферичните кранове бяха използвани за регулиране на дебита или за пълното му затваряне, но съвременната индустрия предлага на инженерите да инсталират дроселни кранове. Хората имат избор, което означава, че трябва да разберат кое е по-добро за водоснабдяването: сферичен клапан или клапан за пеперуди?

Сферични кранове

Сферичният кран едно време се превърна в отличен заместител на задвижващите кранове и клапани. Днес той все още се използва широко в следните системи:

 • Доставка на газ;
 • Отоплителни системи;
 • ВиК системи.

Кранове се инсталират на големи магистрали, на тръбопроводи в производствените цехове и често се използват в ежедневието.

професионалисти

Сферичните кранове са спечелили огромна популярност поради своите предимства:

 • Надеждност;
 • Малък размер и може да се инсталира дори в ограничени пространства;
 • Лесно използване;
 • Износоустойчивост.

Тези характеристики осигуриха на крановете огромна популярност в края на миналия век, когато те бяха изобретени за първи път. Други фитинги започват да остават в историята като по-малко напреднал тип фитинги, неспособни да отговорят на изискванията на съвременните тръбопроводни системи.

Минуси

Нито едно устройство не може да бъде перфектно. Това важи и за сферичните кранове по време на работа, станаха известни техните отрицателни качества:

 • Запушване от твърди частици във водата;
 • Залепване на клапана поради продължителен престой в затворено състояние. След престой крана се отваря трудно или напълно спира да функционира;
 • Страх от воден чук. Много тръбопроводи често изпитват рязко повишаване на налягането, поради което чувствителните устройства и сферичните кранове стават неизползваеми.

С няколко недостатъка, сферичният кран все още се използва за контрол на потока. Понякога сферичният кран е незаменим. Производството му е безплатно, устройството е много евтино, лесно се инсталира и подменя в случай на повреда.

Бътерфлай клапани

Дроселовите клапани са нов тип фитинги за тръбопроводи. Те замениха сферичните кранове съвсем наскоро и вече спечелиха популярност.

Принцип на действие

Принципът на действие на портите е коренно различен от работата на сферичен кран. В този случай дискът служи като заключващ елемент. Той от своя страна се върти около оста си и е настроен под определен ъгъл спрямо оста на движение на потока на работната среда. Когато дискът е разположен перпендикулярно на потока, той е напълно блокиран и ако е инсталиран по оста на движение, проходният отвор ще бъде възможно най-отворен. Поради инсталирането на диска под ъгъл, можете бързо да регулирате интензивността на преминаването на работната среда през клапана.

Ползи

Всички сферични кранове или дроселни клапани предлагат следните предимства:

 • Ниско тегло;
 • Трайност;
 • Компактност;
 • Надеждност.

В същото време вратите имат няколко предимства, които ги отличават благоприятно от сферичните кранове:

 • Възможността за смяна на пломбите;
 • Херметичност при блокиране на потока във всяка посока;
 • Липса на залепване;
 • Устойчивост на воден чук;
 • Удобство.

Само специалист може да определи кое е най-доброто за водоснабдителна система. Всички видове фитинги за тръбопроводи имат свои предимства и недостатъци и трябва да бъдат избрани въз основа на параметрите на тръбопровода и условията на работа.

Класификация

Основните критерии за класификация на сферичните кранове са:

 • Честотна лента;
 • Функционално предназначение;
 • Форма на тялото.

Градуиране на сферичните кранове по капацитет

Пропускателната способност се определя от просто аритметично съотношение на площта на напречното сечение в затвора на клапана към площта на напречното сечение Du на тръбата, закачена с нея:

 • За клапани с пълен отвор този критерий е 90-100%;
 • За стандарт - 70-80%;
 • За частични отвори - максимум 50%.

Функционално предназначение

Въпреки изобилието от функционални характеристики на клапаните, има само три основни работни зони:

 • Спирателни сферични кранове, използвани за отваряне - затваряне на потоци в тръби. Изискването към тях е да осигурят плътно изключване в затворено работно състояние и минимално съпротивление на потока в отворено положение;
 • Управление на сферични кранове, които променят дебита в тръбопровода;
 • Специални клапани, предназначени за работа в агресивна среда.

Производствен материал

За производството на сферични кранове се използват стомана, чугун, месинг и бронз, титан и дори полиетилен.Когато избирате сферичен кран, чийто производител е известен със своята марка, можете да се сблъскате с фалшиви продукти от китайско или „домашно“ производство. Клапите, произведени в Италия, заслужават признание. Те се произвеждат чрез горещо пресоване, което осигурява хомогенна структура на продукта и, недвусмислено, висока надеждност. Турските и китайските клапани се произвеждат чрез отливане, което осигурява по-малка точност и херметичност от италианските продукти.

Най-надеждните и най-скъпите клапани са изработени от неръждаема стомана. Производителите се намират в Испания, Австрия, Финландия, Италия, Германия и много други страни.

Важно е!

Сферичният кран е класифициран като взривозащитен продукт поради факта, че вретеното и стеблото са вкарани вътре в тялото. Дори при многократно налягане, надвишаващо работното налягане, е изключена възможността за неразрешено стърчане на стеблото.

Сферичният кран е надеждно индустриално устройство. Той се използва активно за инсталиране на водоснабдяване, в отоплителни и газови системи, при производството на нефт и газ.

Кранът служи като надеждно устройство за изключване. Различава се по удобство на дизайна и надеждност в експлоатация Този механизъм напълно замени цилиндричните и коничните кранове. Основната цел на сферичния кран е да регулира и изключва движението на газови и течни среди и да създава пълна плътност. Това е незаменимо устройство при работа с агресивни среди.

Спирателният сферичен кран е сферичен кран със затвор и сферична повърхност. Основните елементи на неговия дизайн включват: тяло, топка с цилиндричен отвор, подвижен шпиндел, подвижна дръжка, уплътнения за шпиндела, стебло. Устройството има здрав дизайн и във всяко положение създава поток на тръбопровода, с херметически затворен проход.

Обхват на употреба

Клапите се използват в голям мащаб и малки производствени нива. Най-популярната област на използване е газопроводът. Тук е много важно да се премахне възможността за изтичане на газ, когато той се движи през тръбопровода. Сферичният кран има висока плътност и се използва като надеждно спирателно устройство на тръбопровода при транспортиране на природен газ. Подходящ е за вътрешни мрежи, мрежи с ниско налягане на газоснабдяването, за управление на газовия поток с високо налягане.

Клапанът е в състояние ефективно да регулира потока на вода и вискозни течности, агресивни химически среди и пара.

Значението на фразата "сферичен кран"

 • Сферичният (сферичен) клапан е вид тръбопровод, чийто заключващ или регулиращ елемент има сферична форма. Това е един от съвременните и прогресивни видове клапани, който все повече се използва за различни експлоатационни условия в тръбопроводи, транспортиращи природен газ и нефт, градски газоснабдителни системи, водоснабдяване, отопление и други области. Възможно е също така да се използва като управляващ клапан.
  Дизайнът на сферичните кранове не е новост и е известен от повече от 100 години, но в ранните версии не осигурява плътно спиране на средния проход поради трудността да се осигурят металните повърхности на сферичната тапа и тялото места. Появата и въвеждането на такива материали като флуоропласт, синтетични каучуци за производството на седла в клапанната индустрия доведе до началото на широкото използване на сферични кранове. Новите материали направиха възможно да се осигури плътно затваряне и значително да се намали усилието, необходимо за експлоатация на крана.

  Подвижният елемент (затвор) на такива кранове е сферична тапа - топка, по оста на която е направен проходен кръгъл отвор за преминаване на средата. В прави клапани, за да затворите или отворите напълно прохода, е достатъчно да завъртите топката на 90 °.

  По вид сферичните кранове се разделят на пълно отворен и редуциран (стандартен отвор). Пълно отворен сферичен кран - диаметърът на отвора в топката, който съответства на вътрешния диаметър на тръбопровода, на който е монтиран клапанът. Хидравличните загуби по време на преминаването на работната среда през напълно отворен клапан са много малки, практически същите, както когато средата преминава през тръба, равна по дължина на корпуса на клапана, което е няколко пъти по-малко, отколкото при други видове клапани. Това ценно качество превърна клапаните от този тип в основното спирателно устройство в линейната част на основните тръбопроводи. Редуцирани или стандартни сондажни сферични кранове - диаметърът на отвора в топката е с един размер по-малък от диаметъра на тръбопровода. Този тип сферични кранове се използва на тръбопроводи, при които частичната загуба на глава не е критична.

  По типа на свързване сферичните кранове могат да бъдат: фланцови, заварени, свързани и комбинирани. Фланцовите сферични кранове се използват на тръбопроводи, които осигуряват частично разглобяване / сглобяване, както и в помещения, където заваряването е забранено. Клапани със заварен тип връзка се използват в особено критични или труднодостъпни участъци от тръбопроводи, поради пълната плътност на припокриването и здравината на връзката. Съединителните клапани имат вътрешна конусна или цилиндрична резба. Те се използват главно в комунални услуги. Сферичните кранове с комбинирана връзка са универсални и се използват в различни тръбопроводни системи (резба / заваръчна връзка, фланец / заваряване и др.).

  В допълнение към горното, сферичните кранове имат редица други предимства, включително:

  простота на дизайна;

  висока и надеждна плътност;

  малки размери;

  проста форма на пътя на потока и отсъствието на застояли зони в него;

  удобен контрол;

  кратко време за изпълнение;

  приложимост за вискозни и замърсени среди, суспензии, суспензии и утайки.

  Като недостатък може да се отбележи необходимостта от "мъртва" зона за завъртане в кранове с конзолна дръжка. Този недостатък може да се компенсира с кран с крила.

  Седлата в тялото са направени под формата на пръстени, изработени от различни видове пластмаси (главно флуоропласт), което осигурява надеждна плътност, лекота и плавност на въртенето на сферичната тапа, но ограничава използването на такива клапани за среди с температура от не повече от 200 ° C.

  Сферичните кранове се управляват ръчно (на малки диаметри) и с помощта на механизирано задвижване - електрическо, пневматично и хидравлично, освен това за кранове на газопроводи е възможно да се използва работната среда, транспортирана през тръбопровода, като управляваща среда на пневматичното задвижване . В ежедневието сферичен кран може да се нарече полуоборот.

 • и неговите разновидности

  В зависимост от инженерните характеристики клапаните се класифицират в няколко типа. По дизайн крановете са разделени на:

  • направо през;
  • ъгъл;
  • смесване;
  • контролно-пропускателни пунктове.

  В зависимост от техните функционални характеристики клапаните се разделят на:

  • млъкни;
  • с възможност за регулиране на заключване;
  • клапани със специално предназначение.

  Друга характеристика за разделяне на механизмите на подвидове е функционалният капацитет. Тук крановете са разделени на:

  • стандартен;
  • пълен отвор;
  • частични отвори.

  За да се определи широчината на честотната лента, площта на напречното сечение на отвора в сферичния кран се изчислява до площта на напречното сечение в цилиндъра.

  Целта на сферичния кран се определя и от материала на неговото производство: титан, стомана, полиетилен, чугун, бронз.

  В зависимост от посоката на работа има три вида:

  • Клапани за отваряне и затваряне на потока в тръбата.Основното изискване, с което те трябва да се съобразяват, е да осигурят херметичност в затворено състояние и минимално ниво на съпротивление в отворено положение.
  • Сферични кранове с възможност за регулиране - служат за промяна на стойността на дебита в тръбопровода.
  • Клапани със специално предназначение - за осигуряване на висококачествена работа с агресивни среди.

  Монтаж на сферични кранове на батерии

  Конвенционалният сферичен кран е проектиран само за превключване в 2 позиции: "отворено" и "затворено". Невъзможно е с него да се регулира потокът на охлаждащата течност през радиатора, а само да се изключи. Фигурата по-долу показва проста схема на свързване на нагревател с този тип фитинги:

  Едностранно свързване на нагревателя

  Предложената схема е най-добрият вариант за нерегламентирано свързване на радиатора към щранговете за централно отопление в апартамента. Все още не трябва да го балансирате и няма смисъл да инсталирате термостатичен клапан поради лошото качество на охлаждащата течност. Вместо сферичен кран на изхода се практикува и инсталирането на така наречения спирателен вентил, разликата му е само във външния вид.

  В зависимост от разположението на устройствата и отоплителните тръби можете да изберете ъглов клапан за радиатор със или без декоративно покритие. Също така, когато избирате продукт, се препоръчва да се обърне внимание на работното налягане, посочено върху корпуса на продукта или в паспорта му. Той трябва да съответства на налягането в отоплителната мрежа на жилищна сграда.

  Съвети. Изберете добри кранове от дебелостенни месинги и връзка с американска гайка за монтаж на радиатор. Тя ще ви позволи бързо да изключите облицовките, без да завъртате елементите. На един тръбен щранг, не забравяйте да инсталирате байпас с леко отклонение от основната тръба.

  Характеристики на фланцовия клапан

  За закрепване на спирателния клапан към тръбопровода се използват специални части. Те включват: заварени съединения, фланци, щифтове и съединители. Фланцовите сферични кранове се използват за издържане на специални натоварвания. Оборудването е инсталирано на тръби с диаметър до 50 мм. Специализираните уплътнения осигуряват на клапана перфектна плътност.

  В повечето случаи фланцовият сферичен кран служи като оптимално устройство за отоплителни и котелни мрежи. Неговите връзки са удобни в областта на ремонта, демонтажа и подмяната на зона без налягане. В този случай не са необходими заваръчни работи.

  Процедурата за извършване на работа при подмяна и ремонт на кранови кули

  При подмяна инструкциите за изпълнение на работата ще изглеждат така:

  • първо трябва да спрете подаването на вода и да започнете да демонтирате старото устройство. Първата стъпка е да премахнете капачката на маховика;
  • под него ще се намери болт, като отвиете който, можете да свалите клапана;
  • след това можете да развиете самата кутия на моста от седалката с ключ;

  Демонтаж на кутията на крана

  • след проверка на резбите и отстраняване на отломки, можете да започнете да инсталирате нова кутия за кран-ос. Работата се извършва в обратен ред - първо се завинтва самата кутия, след това е ред на декоративната капачка и клапан.

  Забележка! При избора на нова кутия за кран е изключително важно да изберете правилния размер. На око определено не си струва да се прави избор, в резултат на което можете да получите например кран-ос с 3/8-инчов диаметър на седалката, докато е необходим 1 2-инчов кран на моста.

  Ръчното колело се монтира само ако отговаря на броя на шлицовете на фитинга. Ясно е, че клапанът на шлицовата кутия 18 и маховикът с квадратен отвор са просто несъвместими.

  Що се отнася до ремонта, при червячните зъбни колела той обикновено се състои в подмяна на заключващото уплътнение. В този случай всичко, което трябва да се направи, е да се демонтира крановата кутия и да се замени старото уплътнение с закупено ново. Ако желаете, можете дори да го изрежете сами от доста плътна и дебела гума.

  Процесът на подмяна на уплътнението е показан схематично.

  Много по-лошо е, ако самото дъно на седалката е повредено, в резултат на това, дори и при добро полагане на кутията на крана, тя ще изтече малко. В този случай ще е необходимо да смените целия кран, като временна мярка може да се помисли за инсталиране на по-дебело уплътнение.

  Що се отнася до керамичните кутии за кранове, тогава най-вероятно, ако се появят проблеми с херметичността, ще помогне само пълната му подмяна. Но понякога причината за теча се крие в абразията на пръстена, през която плочите са плътно притиснати една към друга.

  Показано къде се е намирало износеното уплътнение

  В този случай е възможен ремонт със собствени ръце, за това е достатъчно просто да изрежете нов пръстен с приблизително същата дебелина (не е необходимо да се спазват точните размери) и да го поставите вместо стария върху наличност. С това се изчерпват възможностите за ремонт на керамични кутии за кранове.

  Стъблото с ново уплътнение

  Фланцово задвижване на клапана

  За регулиране и управление на потока на фланцовия клапан се използва механичен, електрически и пневматичен задвижващ механизъм. Механичното задвижване има оборудване с ръчно колело за ръчно отваряне и затваряне на потока. Такова устройство се използва, когато се изисква компактност.

  Използва се при компресиране на въздух. Това е най-непретенциозният вид контрол на всяко транспортирано вещество, дори и най-агресивното. Фланцовият сферичен кран се използва активно за тръби с високо налягане и условия на висока температура.

  Електрическото задвижване е в състояние да автоматизира напълно управлението на потока от вътрешната страна на тръбата. Кранът е избран според зоната на производство. Бодливите части помагат за отваряне и затваряне на потока.

  Когато купувате сферичен кран, е важно да знаете точно параметрите на охлаждащата течност, за която се избира вентилът. Той ще изпълнява функцията на запек на водата, а не да я регулира. Ако е необходимо и регулиране на потока, трябва да закупите устройство със серво задвижване. За система от частна къща са достатъчни фитинги с съединител и работно налягане не повече от 10 Bar. За централизирана отоплителна система използвайте сферичен кран с налягане над 20 бара и вземете предвид резерва на налягане. Може да се наблюдава воден чук.

  Трябва да обърнете внимание на качеството на крана и да не купувате стоки с ниско качество. Продуктите на китайския производител не са в голямо търсене, тъй като в производството се използват крехки, корозивни материали, което значително намалява експлоатационния живот на клапана.

  Трипосочен

  Устройство и приложение

  Трипътен сферичен кран изпълнява задачата за преразпределяне на потока на транспортираната среда с осигуряване на превключване на потока на работната среда между тръбопроводната система. Структурно клапаните са разделени на Г-образен и Т-образен тип връзка към тръбопроводната система. Съответно те се наричат ​​трипътен L-образен клапан и трипътен сферичен кран Т-образен. Корпусът на клапана е направен от стомани от различни класове (Стомана 20, 09G2S, 12X18H10T), което позволява използването им с различни видове работна среда, както неагресивна, така и агресивна, при температури от -40 до + 2000C.

  Дизайн на трипътен сферичен кран

  Трипътният ръчен клапан има конструктивна характеристика - осигуряваща възможност за едновременно управление на потока на работната среда в няколко разклонения на тръбопровода. Разделянето на потока се извършва в щепсела и може да бъде Т-образно или ъглово. Трипътен сферичен кран с Т-образен проход осигурява четири работни положения, когато щепселът се завърти с 2700, три - когато щепселът се завърти до 1800, два - когато щепселът се завърти с 900. Триъгълният ъгъл клапан осигурява 3 режима на работа, когато щепселът е завъртян до 1800 и два режима при завъртане на 3600. Трипътният кран за гости е оборудван с блокиращ блок с топка.Кранове от този тип се използват за отделяне на транспортираната работна среда или за нейното смесване. Те често се инсталират в тръбопроводна система за транспортиране на петролни продукти, водни разтвори или масла. Трипътен сферичен кран от неръждаема стомана е одобрен за употреба в хранително-вкусовата промишленост. Трипътният кран за вода се прилага главно за регулиране на температурата на течността в отоплителната система чрез смесване на топла и студена вода. Можете да закупите трипътен клапан за отопление от оторизиран дилър на производителя. Кранове от този тип се произвеждат в две версии на каросерията - едноделни и сгъваеми каросерии.

  Производство и контрол

  Всички ръчни трипътни клапани, произведени от LZTA "Marshal", са произведени на модерно оборудване, използващо висококачествени материали, които са преминали пълен лабораторен входящ контрол. При производството на кранове всяка технологична операция преминава оперативен контрол на качеството от контролери за качество, което на практика изключва доставката на дефектни продукти на клиента. Можете да закупите трипътен сферичен кран, като се свържете с нашите мениджъри или направите поръчка на уебсайта https: // lztamarshal ..

  Рейтинг
  ( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

  Нагреватели

  Фурни