Свързване на слънчеви панели, схеми на свързване

Тук ще разберете:

 • Какво е битов слънчев панел
 • Слънчево клетъчно устройство
 • Видове фотоклетки
 • Опции за връзка
 • Как да свържете слънчевите панели до максимум, използвайки възможностите на всички елементи
 • Етапи на свързване на панели към SES оборудване
 • Икономическа осъществимост

Диаграми за свързване на слънчеви панели При инсталиране на слънчеви електроцентрали неизбежно възниква въпросът - как да свържете слънчеви панели и в какъв ред да ги свържете към системата за захранване на къщата. Сега ще анализираме всичко в детайли.

Какво е битов слънчев панел

Слънчевата енергия е истинска находка за генериране на евтина електроенергия. Въпреки това, дори една слънчева батерия е доста скъпа и за да се организира ефективна система, са необходими значителен брой от тях. Затова мнозина решават да сглобят слънчев панел със собствените си ръце. За да направите това, трябва да можете да запоявате малко, тъй като всички елементи на системата са сглобени в коловози и след това прикрепени към основата.

За да разберете дали една слънчева станция е подходяща за вашите нужди, трябва да разберете какво представлява битова слънчева батерия. Самото устройство се състои от:

 • слънчеви панели
 • контролер
 • батерия
 • инвертор

Ако устройството е предназначено за отопление на дома, комплектът ще включва още:

 • резервоар
 • помпа
 • комплект за автоматизация

Слънчевите панели са правоъгълници 1х2 м или 1,8х1,9 м. За да се осигури електричество на частна къща с 4 жители, са необходими 8 панела (1х2 м) или 5 панела (1,8х1,9 м). Инсталирайте модулите на покрива от слънчевата страна. Ъгълът на покрива е 45 ° с хоризонта. Има въртящи се слънчеви модули. Принципът на действие на слънчев панел с въртящ се механизъм е подобен на стационарния, но панелите се въртят след слънцето благодарение на фоточувствителни сензори. Тяхната цена е по-висока, но ефективността достига 40%.

Изграждането на стандартни слънчеви клетки е както следва. Фотоволтаичният преобразувател се състои от 2 слоя от n и p тип. N-слойът е направен на основата на силиций и фосфор, което води до излишък на електрони. P-слоят е направен от силиций и бор, което води до излишък на положителни заряди ("дупки"). Слоевете се поставят между електродите в този ред:

 • покритие против отблясъци
 • катод (електрод с отрицателен заряд)
 • n-слой
 • тънък разделителен слой, който предотвратява свободното преминаване на заредени частици между слоевете
 • p-слой
 • анод (електрод с положителен заряд)

Фотоволтаичните модули се произвеждат с поликристални и монокристални структури. Първите се отличават с висока ефективност и висока цена. Последните са по-евтини, но по-малко ефективни. Капацитетът на поликристала е достатъчен за осветление / отопление на къщата. Монокристалните се използват за генериране на малки порции електричество (като резервен енергиен източник). Има гъвкави слънчеви клетки, базирани на аморфен силиций. Технологията е в процес на модернизация, тъй като Ефективността на аморфната батерия не надвишава 5%.

Слънчево клетъчно устройство

Когато планирате да свържете слънчеви панели със собствените си ръце, трябва да имате представа от какви елементи се състои системата.

Слънчевите панели се състоят от набор от фотоволтаични батерии, чиято основна цел е да преобразува слънчевата енергия в електрическа. Силата на тока на системата зависи от интензивността на светлината: колкото по-ярко е излъчването, толкова повече ток се генерира.


В допълнение към слънчевия модул, устройството на такава електроцентрала включва фотоволтаични преобразуватели - контролер и инвертор, както и батерии, свързани към тях.
Основните структурни елементи на системата са:

 • Слънчева клетка - Преобразува слънчевата светлина в електрическа енергия.
 • Батерията е химически източник на ток, който съхранява генерираното електричество.
 • Контролер за зареждане - следи напрежението на батерията.
 • Инвертор, който преобразува постоянното електрическо напрежение на батерията в променливо напрежение от 220V, което е необходимо за функционирането на осветителната система и работата на домакинските уреди.
 • Предпазители, инсталирани между всички елементи на системата и предпазващи системата от късо съединение.
 • Комплект конектори по стандарта MC4.

В допълнение към основната цел на контролера - да следи напрежението на батериите, устройството изключва определени елементи, ако е необходимо. Ако отчитането на клемите на батерията през деня достигне 14 волта, което показва, че те са презаредени, контролерът прекъсва зареждането.

През нощта, когато напрежението на акумулатора достигне изключително ниско ниво от 11 волта, контролерът спира работата на електроцентралата.

Схемата на слънчевата батерия.

Слънчевите панели са монтирани на открити, незасенчени места, обърнати на юг, под ъгъл от 45 ° спрямо хоризонта. Можете да монтирате панела на автоматичен ротатор, който постепенно се върти към слънцето през целия ден.

Слънчевата батерия под въздействието на слънчевата светлина генерира напрежение, което се подава към контролера. На свой ред контролерът зарежда батерията, която е свързана към инвертора.

Към инвертора се подава постоянен ток, например 12V, на изхода на инвертора получаваме променлив ток от 220V, консуматорите на електричество са свързани към изхода на инвертора - лаптоп, телевизор и т.н.

Дори малка слънчева централа може да захранва домакински уреди като лаптоп, телевизор, зарядни телефони, лампи за осветление и други домакински уреди с ниска мощност.

Видове фотоклетки

Основната и доста трудна задача е да се намерят и закупят фотоволтаични преобразуватели. Те са силициеви пластини, които превръщат слънчевата енергия в електричество. Фотоволтаичните клетки са разделени на два вида: монокристални и поликристални. Първите са по-ефективни и имат висока ефективност - 20-25%, а вторите са само до 20%. Поликристалните слънчеви клетки са яркосини и по-евтини. И моно може да се различи по формата си - тя не е квадратна, а осмоъгълна и цената за тях е по-висока.

Ако запояването не работи много добре, препоръчително е да закупите готови фотоклетки с проводници, за да свържете слънчевата батерия със собствените си ръце. Ако сте уверени, че ще можете сами да запоявате елементите, без да повредите преобразувателя, можете да закупите комплект, в който проводниците са прикрепени отделно.

Самостоятелното отглеждане на кристали за слънчеви клетки е доста специфична работа и е почти невъзможно да се направи у дома. Ето защо е по-добре да купувате готови слънчеви клетки.

Свързване на слънчеви панели към мрежата

Това може да стане както самостоятелно, така и със съдействието на специалисти.

Правилната ориентация се изчислява въз основа на географското местоположение на сградата. За правилното поставяне на слънчеви панели по време на тяхното инсталиране трябва да се придържате към принципите, изброени по-долу.


Плексигласът не може да се използва като капак, тъй като той се прегрява и поради това контактите между панелите стават неизползваеми, а самата система може да се разхерметизира.Акумулаторът на генерираната енергия е батерия.


След това натоварването се отстранява и шперплатът и постелката се отстраняват. Разбира се, ако използвате мобилна фото батерия, за да презаредите смартфона си в многодневен поход, тази технология не е необходима. Ако инсолацията позволява, тогава можете да инсталирате слънчев панел от външната страна на балкона.


Тъй като те се продават като ъгли, ще трябва да ги сглобите сами. Направи си сам Монтажът Знаейки как да свържете слънчев панел към захранването на вашия дом, може да ви спести пари от инсталатори. Ако сте уверени, че ще можете сами да запоявате елементите, без да повредите преобразувателя, можете да закупите комплект, в който проводниците са прикрепени отделно.


Помислете за три метода на свързване, които ще бъдат приложими за самостоятелно сглобяване на модули от слънчеви клетки. След първоначалната инвестиция получената електрическа енергия е условно безплатна, необходими са някои средства за поддръжка в края на експлоатационния живот. Тъй като те се продават като ъгли, ще трябва да ги сглобите сами. В заключение трябва да се отбележи, че нашата планета ще получи най-голяма полза от използването на слънчеви панели, тъй като този източник на енергия не вреди абсолютно на околната среда.

Монтаж на конструкцията На първо място, трябва да решите мястото на монтажа - или директно на покрива, или като използвате рамка, изработена от специални ферми като опора. Той следи напрежението на батерията: когато акумулаторът се зарежда през деня при 14 волта на терминалите, той автоматично изключва зареждането и през нощта, в случай на разреждане, т.е. изключително ниско напрежение от 11 волта, спира работата на електроцентралата. Къде е най-доброто място за инсталиране на панелите? Със същите характеристики, следващият тип панели - тънък филм, ще изисква по-голяма площ за монтаж в къщата. Ако този проблем не може да бъде решен, тогава е по-добре панелите да се монтират не на покрива, а на отделни стълбове в двора.

Намаляване на потреблението на газ и електричество във вашия дом благодарение на използването на слънчеви панели. Как да свържете слънчева батерия Как да свържете слънчева батерия Въпросът как да свържете слънчева батерия е решен с помощта на комплектоващата система от елементи. Схема на свързване на слънчеви панели към арматурното табло.

Опции за връзка

Няма въпроси при свързването на един панел: минус и плюс са свързани към съответните съединители на контролера. Ако има много панели, те могат да бъдат свързани:

 • паралелно, т.е. свързваме терминалите със същото име и след като получихме напрежение 12V на изхода;

 • последователно, т.е. свържете плюса на първия с минуса на втория, а останалия минус на първия и плюс на втория - към контролера. Изходът ще бъде 24 V.

 • сериен-паралелен, т.е. използвайте смесена връзка. Това предполага такава схема, че няколко групи батерии са свързани помежду си. Във всеки от тях панелите са свързани паралелно, а групите са свързани последователно. Тази изходна верига осигурява най-оптималната производителност.

За да разберете по-подробно с връзката на алтернативни източници в къщата, видеото ще ви помогне:

Такива електроцентрали с помощта на акумулаторни батерии акумулират заряда на Слънцето за къщата и я съхраняват, запазвайки я в батерийни банки. В Америка, Япония, европейските страни често се използва хибридно захранване.

Тоест работят две вериги, едната от които обслужва оборудване с ниско напрежение, захранвано от 12 V, другата верига е отговорна за непрекъснатото подаване на енергия към оборудване за високо напрежение, работещо от 230 V.

Как да свържете слънчевите панели до максимум, използвайки възможностите на всички елементи

Смесена схема за резервно свързване. Те ще зависят от размерите на самите панели и техния брой.

Сега има малко какво да се направи.

Със същите характеристики, следващият тип панели - тънък филм, ще изисква по-голяма площ за монтаж в къщата. Разбира се, на свой собствен риск и риск, можете директно да свържете панела и батерията ще бъде заредена, но такава система трябва да бъде контролирана.

Ако къщата е в сянката на други сгради, тогава е препоръчително инсталирането на слънчеви панели, освен ако не е само поликристална и тогава ефективността ще бъде намалена. Във всички случаи не трябва да има потъмняване. Естественото издухване на батерията ще помогне за решаването на този проблем. Всички тези фактори трябва да се вземат предвид при избора на място за инсталиране и да се монтират панели според най-удобния вариант.

Разбира се, на свой собствен риск и риск, можете директно да свържете панела и батерията ще бъде заредена, но такава система трябва да бъде контролирана. Това е интересно: Много от стандартните радиокомпоненти също могат да генерират електричество, когато са изложени на ярка светлина.

На този етап е важно да не бъркате задната част на панела с предната. Това е най-важният момент, тъй като тяхната производителност и следователно количеството произведена електроенергия ще зависи от това дали панелите са в сянката на други сгради или дървета.

Когато няколко панела са свързани последователно, напрежението на всички панели ще се увеличи. Рамката се сглобява с помощта на болтове с диаметър 6 и 8 мм. В този случай няма да има промяна на напрежението.

Често се използва смесена схема на свързване. Оказва се, че правилно инсталираните слънчеви панели ще работят с еднакви показатели както през зимата, така и през лятото, но при едно условие - при ясно време, когато слънцето отделя максимално количество топлина. Препоръчително е да се монтират фотоклетките на дългата страна, за да се избегнат повреди, като индивидуално се избере методът: болтовете се закрепват през отворите на рамката, скобите и т.н. Може да се фиксира с тънък слой силиконов уплътнител, но е по-добре да не се използва епоксидна смола за тези цели, тъй като ще бъде изключително трудно да се отстрани стъклото в случай на ремонтни дейности и да не се повредят панелите.

Слънчеви панели. Как да си направим евтина и ефективна слънчева електроцентрала.

Схема на слънчева електроцентрала

Помислете как е подредена и работи слънчевата система за селска къща. Основната му цел е да преобразува слънчевата енергия в електричество от 220 V, което е основният източник на енергия за битови електроуреди.

Основните части, от които се състои SES:

 1. Батерии (панели), които преобразуват слънчевата радиация в постояннотоково напрежение.
 2. Контролер, който регулира зареждането на батерията.
 3. Батерия.
 4. Инвертор, който преобразува напрежението на акумулатора в 220 V.

Дизайнът на батерията е обмислен по такъв начин, че позволява на оборудването да функционира при различни метеорологични условия, при температури от -35 ° C до + 80 ° C.

Оказва се, че правилно инсталираните панели ще работят с еднакви показатели както през зимата, така и през лятото, но при едно условие - при ясно време, когато слънцето отделя максимално количество топлина. При облачна работа ефективността рязко намалява.

Слънчева система на покрива
Ефективността на SPP в средните ширини е голяма, но недостатъчна, за да осигури напълно електричество на големите къщи. По-често слънчевата система се разглежда като допълнителен или резервен източник на електричество

Теглото на една батерия от 300 W е 20 кг. Най-често панелите се монтират на покрива, фасадата или специални стелажи, инсталирани до къщата. Предпоставки: завой на равнината към слънцето и оптимален наклон (средно 45 ° към земната повърхност), който осигурява перпендикулярното падане на слънчевите лъчи.

Ако е възможно, е инсталиран тракер, който проследява движението на слънцето и регулира позицията на панелите.

Схема на слънчева батерия
Горната повърхност на батериите е защитена от закалено удароустойчиво стъкло, което лесно издържа на градушки или силни снежни преспи.Необходимо е обаче да се следи целостта на покритието, в противен случай повредените силициеви пластини (фотоклетки) ще спрат да работят.

Контролерът изпълнява няколко функции. В допълнение към основния - автоматичното регулиране на зареждането на батерията, той контролира подаването на енергия от слънчеви панели, като по този начин предпазва батерията от пълно разреждане. Когато е напълно зареден, контролерът автоматично изключва батерията от системата. Съвременните устройства са оборудвани с контролен панел с дисплей, показващ напрежението на батерията.

За домашно приготвените слънчеви системи най-добрият избор са геловите батерии, които имат непрекъснат живот от 10-12 години. След 10 години експлоатация капацитетът им намалява с около 15-25%. Това са необслужвани и абсолютно безопасни устройства, които не отделят вредни вещества.

SPP функционира през зимата
През зимата или при облачно време панелите също продължават да работят (ако редовно се почистват от сняг), но производството на енергия намалява с 5-10 пъти

Задачата на инверторите е да преобразуват постояннотоковото напрежение от батерията в променливо напрежение 220 V. Те се различават по такива технически характеристики като мощността и качеството на полученото напрежение. Оборудването на Sinus е в състояние да обслужва най-капризните устройства по отношение на текущото качество - компресори, потребителска електроника.

Общ преглед на домакинския SPP:

Галерия с изображения

Снимка от

Слънчеви панели - батерии с фотоволтаични клетки
Изчислено е, че около 1 kW слънчева енергия пада върху 1 m² от повърхността на планетата, а 1 m² слънчеви клетки преобразува около 160-200 вата. Следователно ефективността е 16-20%. С правилното устройство това е напълно достатъчно за захранване с електричество на всички уреди с ниска мощност в къщата.

Контролер за регулиране на заряда на батерията

Контролерът показва заряда на батерията в проценти. Ако 24-волтовото оборудване показва 27-волтово зареждане на батерията, то те са пълни на 100%.

Гел батерия

Двойка мощни гел батерии 200 Ah s (мощност 4.8 kW). Това е ден на работа на електрически уреди с непрекъсната консумация от 180-200 вата. Устройствата за съхранение на енергия са устойчиви на замръзване, тоест те могат да бъдат инсталирани на тавана и тъй като са безопасни, те могат да бъдат инсталирани и до жилищните помещения.

Инвертор - преобразувател на напрежение до 220 V

Цифровият дисплей на инвертор обикновено показва два параметъра: консумираната мощност и общото напрежение на енергийната система. Допълнителна опция за зарядно устройство ви позволява да свържете електрически генератор и бързо да заредите батерията (ако няма слънце)

Слънчеви панели - батерии с фотоволтаични клетки

Контролер за регулиране на заряда на батерията

Гел батерия

Инвертор - преобразувател на напрежение до 220 V

Струва си да се знае, че битовите електроцентрали могат да обслужват постоянно работещ хладилник, периодично стартирана потопяема помпа, телевизор и осветителна система. За да се осигури енергия за функционирането на котел или дори микровълнова фурна, ще е необходимо по-мощно и много скъпо оборудване.

Най-простата схема на слънчева електроцентрала
Най-простата схема на слънчева електроцентрала, включваща основните компоненти. Всеки от тях изпълнява своята функция, без която работата на SES е невъзможна.

Има и други, по-сложни схеми, но това решение е универсално и най-търсено в ежедневието.

Етапи на свързване на панели към SES оборудване

Свързването на слънчеви панели е процес стъпка по стъпка, който може да се извърши в различен ред. Обикновено модулите са свързани помежду си, след което се сглобява набор от оборудване и батерии, след което панелите се свързват с устройствата. Това е удобна и безопасна опция, която ви позволява да проверите правилното свързване на всички елементи, преди да захранвате. Нека разгледаме по-отблизо тези етапи:

Към батерията

Нека разберем как да свържем слънчева батерия към батерия.

Внимание! На първо място е необходимо да се изясни - те не използват директно свързване на панели към батерията.Неконтролираното генериране на енергия е опасно за батериите и може да причини както прекомерно потребление, така и презареждане. И двете ситуации са фатални, тъй като могат за постоянно да деактивират батерията.

Следователно между фотоволтаичните клетки и батериите трябва да бъде инсталиран контролер, който осигурява редовен режим на зареждане и извеждане на енергия. Освен това на изхода на контролера обикновено се инсталира инвертор, за да може да преобразува съхранената енергия в стандартно напрежение 220 V 50 Hz. Това е най-успешната и ефективна схема, която позволява на батериите да дават или получават заряд в оптималния режим и да не надвишават капацитета си.

Преди да свържете слънчевия панел към батерията, е необходимо да проверите параметрите на всички системни компоненти и да се уверите, че те съвпадат. Ако не го направите, това може да доведе до загуба на един или повече инструменти.

Понякога се използва опростена схема за свързване на модули без контролер. Тази опция се използва в условия, когато токът от панелите със сигурност няма да може да създаде презареждане на батериите. Обикновено се използва този метод:

 • в региони с къси светлинни часове
 • ниско положение на слънцето над хоризонта
 • слънчеви панели с ниска мощност, които не са в състояние да осигурят излишно зареждане на батерията

При използването на този метод е необходимо да се обезопаси комплекса чрез инсталиране на защитен диод. Той е поставен възможно най-близо до батериите и ги предпазва от късо съединение. За панелите не е страшно, но за батерията е много опасно. Освен това, ако проводниците се стопят, може да започне пожар, който представлява опасност за цялата къща и хората. Следователно осигуряването на надеждна защита е основната задача на собственика, чието решение трябва да бъде завършено, преди комплектът да бъде пуснат в експлоатация.

Към контролера

Вторият метод често се използва от собствениците на частни или селски къщи за създаване на осветителна мрежа с ниско напрежение. Те купуват евтин контролер и свързват към него слънчеви панели. Устройството е компактно, сравнимо по размер със средно голяма книга. Оборудван е с три чифта щифтове на предния панел. Слънчевите модули са свързани към първата двойка контакти, батерията е свързана към другия, а осветителните устройства или други устройства за консумация на ниско напрежение са свързани към третата двойка.

Първо, първата двойка терминали се захранва с напрежение 12 или 24 V от батериите. Това е тестова стъпка, необходима е за определяне на работоспособността на контролера. Ако устройството е определило правилно нивото на зареждане на батерията, преминете към връзката.

Важно! Слънчевите модули са свързани към втората (централна) двойка контакти. Важно е да не обърнете полярността, в противен случай системата няма да работи.

Лампите с ниско напрежение или други устройства за потребление, захранвани от 12 (24) V DC, са свързани към третата двойка контакти. Не можете да свържете такъв комплект с нищо друго. Ако трябва да осигурите захранване на домакински уреди, трябва да сглобите напълно функционален набор от оборудване - частна SES.

Към инвертор

Нека да разгледаме как да свържете слънчев панел към инвертор.

Използва се само за захранване на стандартни потребители, изискващи 220 VAC. Специфичността на използването на устройството е такава, че то трябва да бъде свързано в последния завой - между батерията и крайните потребители на енергия.

Самият процес не е труден. Инверторът се предлага с два проводника, обикновено черен и червен ("-" и "+"). В единия край на всеки проводник има специален щепсел, а в другия край има крокодилска скоба за свързване към клемите на батерията. Проводниците са свързани към инвертора според цветната индикация, след което са свързани към батерията.

Как да свържа слънчеви панели?

Схемата за свързване на слънчеви панели за обучен човек не представлява забележима трудност, но за неопитни потребители е необходимо известно разяснение.Трябва да знаете как соларните панели са свързани помежду си, как соларните панели са свързани с останалите устройства, включени в комплекта. Има различни опции за свързване, които се използват за получаване на специфични параметри на изходния ток и напрежение.
Схемата за свързване на слънчеви панели на селска къща е система за свързване на всички компоненти, които от своя страна също са свързани помежду си по определен начин. Например трябва да знаете как да свързвате слънчеви панели - паралелно или последователно. Освен това е необходимо да изберете един или друг метод за свързване на батериите към батерията.

Схема на слънчева електроцентрала

Преди да свържете слънчев панел, трябва да разберете неговата конфигурация. Слънчевата електроцентрала, в допълнение към слънчевите модули, включва набор от оборудване, включително следните устройства и устройства:

 • контролер за зареждане
 • акумулаторни батерии (акумулатори)
 • инвертор
 • превключващи устройства, предпазители

Контролерът изпълнява диспечерски функции, превключвайки системата или в режим на зареждане на батерията, или за захранване на потребителите. Батериите получават заряд и го съхраняват, освобождавайки енергия при необходимост. Ако напрежението на батерията достигне 14 V, контролерът ще спре процеса, в противен случай батериите ще бъдат повредени от презареждане. Инверторът е устройство, което преобразува постоянен ток в променлив и повишава напрежението до стандартни стойности.

Като правило целият комплект се използва изцяло. Има обаче и други, опростени опции за конфигуриране. В някои случаи потребителите, захранвани с постоянен ток, са свързани директно към модулите. Това е възможно само през деня, поради което се намира само в специализирани устройства.

Съществуват и системи за осветление със слънчево захранване, които не изискват инвертори и се захранват директно от батерии. Понякога инверторът е изключен от комплекта, ако напрежението на товара не надвишава 12 VDC. Тази опция също не е често срещана и се използва, когато е възможно.

Запояване и монтаж на панел

За захранване на консуматори се използват определен брой модули, които са свързани в един или друг ред. Първо се разработва схема за свързване на слънчеви панели, която ви позволява да получите максимална ефективност от тях.

Паралелно или последователно?

Обикновено един панел има напрежение от 12 V и мощност от 1,5 до 4,5 W, в зависимост от размера и броя на фотоволтаичните клетки.

 • Паралелната връзка ще увеличи ампеража (и мощността), като същевременно поддържа напрежението постоянно.
 • Слънчевите панели с верига Daisy ще повишат напрежението до 24V, ако свържете 2 модула. Вече не го правят, тъй като има само 2 валидни опции за батерии - 12 или 24 V.

Следователно е необходимо да се комбинира, като се гарантира, че схемата за свързване на слънчевата батерия към батерията дава най-успешния резултат.

Отделение за контакти

Освен това трябва да имате ясна представа как да свързвате слънчеви панели един с друг. Всички модули са оборудвани със специално отделение за контакти, разположено на гърба. Проектиран е много просто - две скоби с резба, маркирани със знаците "+" и "-". Появането като такова не е необходимо, тъй като инсталацията се извършва при трудни условия, където работата с поялник не винаги е възможна. Ако обаче е възможно да се направи контактът по-надежден и да се предпази от окисляване, няма противопоказания.

Тип тел

За свързването обикновено се използва едножилен меден проводник с напречно сечение 4 mm2. Важно е изолацията му да е устойчива на ултравиолетови лъчи. Ако случаят не е такъв, проводниците се полагат в защитна гофрирана втулка.

Местоположения на модули

Когато се свързвате, помислете за начина на позициониране на модулите. Ако те са обърнати под същия ъгъл към слънцето, тогава всички те ще работят в един и същ режим. Понякога обаче е необходимо да се инсталират многопосочни панели. Това може да бъде причинено от специална покривна конструкция или желание да се осигури по-равномерно захранване с енергия през целия ден.

Важно! Трябва да се има предвид, че по-осветеният модул ще генерира максимален ток, който ще бъде частично изразходван за отопление на по-малко натоварени самолети. За да се премахне този ефект, се използват прекъсващи диоди, които са запоени между плочите отвътре.

Икономическа осъществимост

Периодът на изплащане на слънчевите панели е лесен за изчисляване. Умножете дневното количество произведена енергия на ден по броя на дните в годината и по експлоатационния живот на панелите, без да намалявате - 30 години. Разгледаната по-горе електрическа инсталация може да генерира средно от 52 до 100 kWh на ден, в зависимост от продължителността на светлинните часове. Средната стойност е около 64 kWh. Така след 30 години електроцентралата на теория трябва да генерира 700 хиляди кВтч. С една част ставка от 3,87 рубли. а цената на един панел е около 15 000 рубли, разходите ще се изплатят за 4-5 години. Но реалността е по-прозаична.

Факт е, че декемврийските стойности на слънчевата радиация са по-малко от средногодишните с около порядък. Следователно, напълно автономната работа на електроцентралата през зимата изисква 7-8 пъти повече панели, отколкото през лятото. Това значително увеличава инвестициите, но намалява периода на изплащане. Перспективата за въвеждане на „зелена тарифа“ изглежда доста обнадеждаваща, но дори и днес е възможно да се сключи споразумение за доставка на електроенергия в мрежата на цена на едро, която е три пъти по-ниска от тарифата на дребно. И дори това е достатъчно, за да се продадат изгодно 7-8 пъти излишъкът от генерирана електроенергия през лятото.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни