Чугунени отоплителни радиатори: характеристики и характеристики на устройството

Днес потребителите се интересуват повече от биметалните радиатори, произведени в Русия, тъй като те практически не отстъпват на чуждестранните марки по много показатели за ефективност. Домашното оборудване е по-малко взискателно към качеството на топлоносителя за градските отоплителни мрежи, но качеството на дизайна и изграждането са изключително похвални.

Биметални радиатори - съвременни модели отоплително оборудване

Това, което местните марки предлагат биметал

Модернизацията на старите отоплителни системи е причинена от необходимост и при създаването на нови комуникации цената на компонентите е от голямо значение. Най-новите климатични системи предлагат икономии по различни начини:

 • максимална изолация на къщи и апартаменти;
 • свързване на руски радиатори за отопление от бюджетна и икономическа ниша;
 • включване на екологични технологии;
 • оборудване на отоплителната система с климатичен контрол, схеми „интелигентен дом“ и „топъл под“, управлявани от смартфон или сензор за присъствие.

В къщите със старо разположение не са приложими всички съвременни методи, но всеки собственик има достъп до замяната на стари чугунени "акордеони", които имат минимална ефективност поради запушване, с нови отоплителни секции от биметал.

Следните руски марки са се утвърдили здраво на вътрешния пазар на отоплително оборудване през последните 2-3 години:

 • ПРАДО (Прадо);
 • Теплоприбор;
 • Royal Thermo;
 • RIFAR (Rifar);
 • KZTO;
 • Itermic (Aitermik);
 • Халсен;
 • Топлинна;
 • Logatrend Buderus и други.

Биметалните радиатори се произвеждат от много руски предприятия

Руските батерии, като Royal Thermo revolution bimetall 350 (базиран на стоманена тръба), по никакъв начин не отстъпват по качество и надеждност на италианското и немското оборудване. Тези продукти не изискват скъпо митническо оформяне и сложни данъци, така че тяхната цена е достъпна за всеки купувач.

Само едно местно предприятие Royal Thermo произвежда до 12 милиона секции годишно и има тенденция на растеж. Руските производители предлагат и надеждни тръби и фитинги за тях - не само стоманени, но и полимерни. Експертите вярват, че с течение на времето нашите предприятия ще задоволят всички нужди на потребителите от Руската федерация и съседните страни.

JSC NITI Progress е основана през 1959 година. През последните 50 години Институтът се превърна в една от водещите технологични организации в руската индустрия. Институтът е усвоил уникални технологични процеси на електронно-лъчево и аргоново-дъгово заваряване на сложно легирани стомани и сплави, локална топлинна обработка, производство на високоякостни тръби чрез ротационно коване, балансиране на гуми, абразивно-ротационна обработка, производство на тънко- стени от черупки чрез въртящо се изтегляне, производство на стоманени радиатори и др. Историята на производството на радиатори започва през 2005 г., по времето, когато президентът на Удмуртската република АА. Волков и генерален директор на АД НИТИ Прогрес А.В. Зорин преряза символичната лента в заваръчния цех на новото производство. От този момент нататък заводът стартира производството на панелни радиатори за отопление на вода PRADO. За кратко време заводът за радиатори се превърна в модерно, високотехнологично предприятие, което не отстъпва по отношение на технологичното обучение, техническото оборудване и квалификацията на специалистите на водещите световни производители на стоманени панелни радиатори. Използването на съвременно оборудване за пресоване в комбинация с технологията за последователно щамповане направи възможно максимално автоматизиране на процесите на щамповане на почти всички части на радиатора. Стоманени радиатори "PRADO" се произвеждат от най-висококачествените материали и компоненти и се наблюдават непрекъснато по време на производствения процес.Екипът на радиатора е в непрекъснато търсене на нови решения за подобряване на качеството на произвежданите продукти, повишаване на техните експлоатационни характеристики и оптимизиране на производствените процеси.

Щамповане на полупанелиЗареждане на половин панели на линиятаВалцуване (монтаж) на облицовкиЗавъртане на всеки втори полупанел (модул) на 180

Многоточково контактно заваряване на панели (модул) на радиаторПоставяне на конвекционния лист към панела на радиатораУстойчивост на многоточково заваряване на конвекционен лист към панелЗаваряване на надлъжни шевове на панели

Заваряване на надлъжни шевове на панелиЗаваряване на напречни шевове на панелиЗаваряване на напречни шевове на панелиРазделяне на панелен модул

Отрязване на остри ъгли на панелитеЗавършен панелен ъгълПозициониране на панелите един спрямо другЗаваряване на тръби и фитинги

Заваряване на тръби и фитингиРелефно заваряване на скоби за закрепване към радиаторТестване на радиатори за здравина и херметичностТестване на радиатори за здравина и херметичност

Висящи радиатори на конвейерна линияПреместване на радиатори към устройството за подготовка на повърхносттаГрундиране на радиатораПрахово покритие

Преместване на боядисани радиаториТермосвиваемо опаковане на радиаториРадиатори със свиванеОпаковане на радиатори на палет

Разнообразие от отоплително оборудване от руски производител

Надеждността на оборудването не е празен въпрос на територията на страната, където е студено повече от шест месеца, отоплителният сезон продължава почти толкова дълго. Дълго време те се фокусираха върху чугунени батерии, след което бяха заменени от по-леки биметални модели на вносно производство. Почти едновременно се появиха предложения за други материали, включително алуминий и мед.

С появата на отоплително оборудване с подобни продукти на пазара, руските производители трябваше да разширят асортимента си от продукти, овладявайки производството на биметални радиатори и алуминиеви или "полуметални" радиатори, като Тhermo rus 500 80 (12 секции). Всички модели са класифицирани по вид материал:

 • стомана (основа) и алуминий (външна обвивка);
 • мед и алуминий.

  Радиаторите са изработени от различни видове метал

Вътрешното производство на модерно отоплително оборудване се развива, в каталози и специализирани магазини можете да видите всички видове отоплително оборудване:

 • на открито;
 • стена;
 • вътрешноподови.

Според вида на конструкцията в Русия се произвеждат твърди (тръбни), като Monolit 350 100, и секционни модели, които могат да се удължат по дължина. Най-популярни са STOUT Space 350 с 12 секции.

Не по-малко популярни са секционните модели RBS 500 (биметален радиатор BM от SANTEKHPROM JSC) и техните местни конкуренти - GLOBAL батерии. Продуктите, изработени от стоманена или медна тръба в алуминиев корпус, се отличават с отлична топлинна ефективност, те са по-естетически и по-практични от остарелите чугунени аналози, които преди половин век не са имали алтернатива.

Опции за дизайн, имитиращи стари чугунени „акордеони“, обаче се произвеждат и от руски предприятия. Най-често това са стоящи на пода ретро радиатори с крака от Global, които по нищо не отстъпват на вносни мостри - дизайнът с запояване е впечатляващ. Те могат да бъдат пребоядисани, за разлика от някои чужди чугунени батерии.

Също така е приятно да се отбележи, че в каталозите можете да намерите добре допълващи се части:

 • вертикални и хоризонтални модели;
 • подови конвектори и вградени модули;
 • нагреватели за кърпи и дизайнерски радиатори, направени по същия начин.

Биметалните радиатори са свързани по различни начини

Също така е лесно да намерите по-скъпи модели в продажба, като Ventil 200 и Base 500 - 100, с различни видове свързване към системата.Има странични, диагонални и долни (седлови) връзки към централни (и автономни) отоплителни тръби.

Видове чугунени радиатори

В момента има няколко вида батерии, които се различават не само по технически характеристики, но и по функционални характеристики. Помислете за разликите между видовете.

Едноканален

Говорим за структурата на секциите - броят на каналите. Такива модели сега не са толкова често срещани - като правило това са високи устройства, инсталирани във вертикалната равнина. Всяка секция на радиатора е снабдена с канал, необходим за циркулацията на топлоносителя. Особеността на такива батерии е, че те са много лесни за измиване, така че често се инсталират в лечебни заведения.

Двуканален

За всяка секция на такова отоплително устройство се разпределят 2 канала, в резултат на което се увеличава топлопредаването. Допълнителното оребряване, което не се среща при едноканалните модели, също ви позволява да увеличите този индикатор. Поради компактните си размери и оптималния топлопренос, този тип сега е най-популярен.

Русия

Триканален

Те се различават по най-високите темпове на топлопреминаване в сравнение с други отоплителни устройства. В същото време, поради конструктивните характеристики, такива батерии са по-тежки и имат по-голяма дълбочина.

Ширината на оборудването се увеличава от броя на секциите и съответно каналите, така че такива устройства са по-рядко срещани.

sti nova 500

Монтиран на стена

Тук важи едно важно условие - стената, към която ще бъде прикрепена батерията, трябва да издържи теглото си, така че трябва да изчислите необходимия брой скоби. Предлагат се и модели, които могат да се монтират на пода, в зависимост от вашите желания.

Напоследък за производството на стенни модели се използва специален материал - сив чугун, чието тегло е няколко пъти по-малко в сравнение с класическата версия.

sti nova 500

Подови стойки

Тези продукти са подходящи за къщи с голям панорамен прозорец и нисък перваз на прозореца. Често се избират подови батерии, ако носещата стена просто не може да издържи натоварването на традиционния модел.

Оборудването с такава инсталация е популярно поради друга причина: голям асортимент от дизайнерски модели, които поради атрактивния си външен вид отговарят на интериорните характеристики. Дизайнът може да бъде минималистичен, модерен, дворцов и така нататък, така че всеки купувач да може да избере правилния модел.

секционен

Характеристики на биметалните продукти от местното производство

Качеството на местните продукти се дължи на въвеждането на публично достъпни технологии, патентовано ноу-хау от световни марки и разработки на местни специалисти по биметални отоплителни радиатори. Едно от предимствата е защитата на вътрешната повърхност, както в случая с продуктите тип Rifar base ventil 350.

Необходимостта от подобряване на оборудването е свързана с ниското качество на охлаждащата течност, подавана към централните градски системи.

Полезен съвет! Докато руските стандарти за вода, циркулираща през тръби за централно отопление, са далеч от европейските стандарти, по-добре е да разчитате на битови отоплителни тела.

Руските биметални продукти са различни:

 • висока якост;
 • приспособимост към издухване и почистване от ръжда и мръсотия;
 • способността да се свързвате по различни начини;
 • адаптиране на формата на батерията към нишата на перваза на прозореца на повечето панелни къщи;
 • възможността за използване на антифриз (охлаждаща течност без замръзване в затворена верига на частни къщи).

Такива радиатори са подходящи за монтаж в жилищни, офис и всякакви други помещения.

Характеристиките дават право да се твърди, че местните продукти не са по-лоши от вносните аналози и остават по-привлекателни от гледна точка на разходите.

Характеристики на европейски радиатори

Първо, нека изясним някои технически подробности. В съвременната версия устройството може да бъде:

 • алуминий, стомана, биметал, чугун;
 • многосекционни, изцяло метални;
 • с различни конфигурации на топлоизлъчващи елементи - тръби, панели и оребрени повърхности;
 • с конвекция или излъчваща функция, а в много случаи и хибрид поради сложна комбинация от елементи.

Западните производители обръщат специално внимание на външния дизайн, поради което на пазара се появиха много модели радиатори с красиви повърхности и завършени елегантни форми. Такива устройства се вписват перфектно във всеки интериор.

Но проблемът започва там, където водещите европейски разработчици твърдят, че „напълно адаптират“ продукта към реалностите на руския пазар. С какво се сблъсква потребителят?

 1. Италианските и немските радиатори са предназначени за работа в отоплителна система с по-ниско работно налягане, различен температурен режим - климатичната разлика. Ето защо, въпреки цялата си красота, западните отоплителни радиатори не се различават по надеждност и издръжливост, когато се използват в руски условия.
 2. Активното използване на биметални конструкции, от една страна, увеличава експлоатационния живот на продуктите, но в същото време значително влияе върху цената на радиатора.
 3. Повечето европейски устройства са ориентирани предварително към потребителя, който ще използва пречистена, добре подготвена охлаждаща течност.

Ако търсим продукти, които могат да бъдат използвани за оборудване на къща или апартамент с оглед на дългосрочно безпроблемно използване, тогава има смисъл да разгледаме по-отблизо вътрешното развитие.

Каква е разликата между отоплението от стомана и алуминия от руско производство

Биметалните радиатори от руски производител демонстрират висока надеждност в екстремни условия - с воден чук в системата (скокове на налягането) и замърсяване на водата. Вътрешното покритие на стоманената основа предпазва отоплителното оборудване добре от ръжда.

Важно! Въпреки че документите на производителя посочват „неръждаема стомана“, с течение на времето вътрешната защита губи своята устойчивост на корозивни процеси. Те са неизбежни, особено след източване на водата от тръбите през лятото.

В руските реалности най-атрактивните биметални радиатори от чуждестранни марки често са разочароващи поради неспособността им да се справят с екстремни условия. Освен това нашите продукти имат достатъчна дебелина на тръбите и корпусите, така че отоплителните системи се понасят добре в периоди на силна слана.

Руските производствени предприятия отдавна са се отдалечили от старата производствена система и са преминали към нови технологии, които гарантират до 20-30 години безупречна работа. Те се насърчават не само от тяхната функционалност, но и от отличния им дизайн - те се вписват перфектно в различни интериори (къщи, офиси, магазини).

Радиаторите на руските производители могат да се използват в продължение на няколко десетилетия.

Руските батерии се произвеждат от стоманена рамка в алуминиев корпус, върху който е нанесен термо емайл. Той е силно устойчив на драскотини и механични повреди. По желание батериите могат да бъдат пребоядисани в различен цвят или отворени отново, за да се премахнат дефектите, но е необходима същата (устойчива на висока температура) боя за метал.

Експертите препоръчват да се обърне внимание и на местни модели от RIFAR и MONOLIT. Те са няколко пъти по-евтини от италианския STYLE PLUS 500 и немския TENRAD 500. Руското оборудване остава оптимално за отопление на всички видове помещения, включително градски апартаменти и частния сектор, търговски етажи и офис центрове.

На пазара можете да намерите нискокачествени китайски фалшификати на маркови продукти:

 • тръби и фитинги за монтиране на батерии;
 • биметални (и други) модели;
 • отоплителни радиатори;
 • нагреватели за кърпи,
 • конвектори;
 • дизайн радиатори.

Следователно е необходимо да закупите отоплително оборудване във фирмени магазини и търговски обекти, предлагащи сертифицирани продукти.

Характеристики на чугунени батерии

За да разберете какви са тези отоплителни устройства, трябва да разберете техния дизайн и да проучите характеристиките. Трябва да знаете, че има няколко вида чугунени изделия, които са от значение в определени ситуации.

Спецификации

Ключовите показатели на всички отоплителни устройства са нивото на топлопреминаване и мощност. Ефективността на устройството и площта, която може да отоплява, зависят от тях. Като правило производителите посочват мощността на една секция на радиаторите, поради което за изчисляване на необходимия брой секции се вземат предвид видът и размерът на помещението.

Що се отнася до нивото на топлопреминаване, всичко зависи от материала на батерията. В това отношение чугунът е малко по-лош в сравнение със стоманата и алуминия. Нивото на топлопроводимост на чугуна е почти 2 пъти по-ниско от това на алуминия. Но ниската инерция компенсира това. Тоест батерията се загрява дълго време и също така се охлажда дълго време.

Поради тази причина за затворена система с принудителна циркулация е по-добре да изберете алуминиеви батерии, в които охлаждащата течност се движи интензивно. За отворена система или ако циркулацията е естествена, чугунът трябва да бъде предпочитан.

Една батерийна секция има средна мощност от 160 вата. За сравнение, същият показател за алуминиеви или биметални продукти е 200 вата.

Разсейването на топлината на чугунените радиатори е един от проблемите. Като правило трудностите възникват, когато купувачът разбере размерите и теглото на продукта (по-често старият модел).

Нека разгледаме характеристиките, като използваме примера на домашна батерия - MS-140:

 • височина - 59 см;
 • дълбочина - 14 см;
 • ширината на една секция е 9,3 см;
 • тегло - 7 кг;
 • капацитет на секцията - 1,4 л;
 • мощност (1 секция) - 160 W.

Например, ако за отопление на помещение са необходими 10 секции, тогава крайната маса на устройството ще достигне 70 кг - разбира се, има малко удоволствие по време на инсталацията, но тази процедура се прави веднъж.

Ако вземем предвид чувствителността към охлаждащата течност и експлоатационния живот, чугунните продукти надминават всички съществуващи конкуренти. Това се обяснява със свойствата на самия материал - той не се страхува от абразивно износване и няма да влезе в химични реакции с други материали. Всяка секция има впечатляващ размер на канала, в който практически няма запушване, така че техническата работа по почистването не е необходима толкова често.

Според производителите съвременните чугунени отоплителни устройства могат да продължат от 30 до 40 години. В днешно време батериите от стар стил все още се използват успешно в много апартаменти.

разходи за чугунени батерии

Ползи

Чугунени радиатори от еврото и стария тип имат подобни предимства, което се дължи на свойствата на самия материал - чугун.

И така, положителните свойства на моделите от чугун са както следва.

 1. Висока устойчивост на корозия ... Тук се забелязва едно интересно свойство: по време на работа на повърхността на чугуна се образува така наречената суха ръжда - по-нататъшна корозия просто не възниква. И дори ако охлаждащата течност има рН над 9,5, с камъчета, частици ръжда - това не уврежда особено вътрешните повърхности на батериите.
 2. Дебели стени ... Това удължава живота на устройството. Освен това устройствата са идеални за отворени системи с високо съдържание на кислород. Често чугунните устройства се инсталират в многоетажни сгради, където системата се източва през лятото. Например радиаторите, изработени от тънкостенна, нисковъглеродна стомана, няма да работят - те ще ръждясат след 2-3 сезона. Поради високата си устойчивост на корозия, чугунните продукти са оптимални за парни отоплителни системи, където температурата на парата достига +150 градуса по Целзий.
 3. Добър капацитет за съхранение на топлина и висока топлинна инерция ... Ако изключите батериите, след един час те ще отделят 30% от първоначалната топлина. Стомана - само 15%.
 4. Голяма вътрешна секция ... Това означава, че предметите трябва да се почистват по-рядко.
 5. Дълъг експлоатационен живот ... Ако се използва висококачествена охлаждаща течност, тогава отоплителното устройство може да продължи цял век.

Въпреки дългия списък с предимства, чугунните батерии също имат недостатъци.

sti nova 500

недостатъци

Не са много недостатъците на чугунените изделия, но трябва да ги вземете предвид, преди да направите покупка.

Недостатъци на отоплителни системи, сглобени от чугун:

 1. Тежко тегло ... В зависимост от броя на секциите радиаторите могат да тежат до 70 кг, така че ще са необходими 2 или повече души, които да ги доставят и монтират. Освен това стената трябва да издържа тежестта на самата водна система. Ако стените не са достатъчно здрави, много производители комплектоват батериите със специални крачета, с помощта на които се извършва монтаж на пода.
 2. Невъзможността за бързо затопляне на стаята ... Трудности възникват и при регулиране на температурния режим. Обяснява се с вида на отоплението - за чугунени изделия това е радиалният метод.
 3. Изисква много вода ... За да напълните една част от батерията, ви е необходим около 1 литър вода. За алуминий са необходими 0,4 литра.

Въпреки недостатъците, чугунните изделия продължават да се търсят поради простия и надежден дизайн.

разходи за чугунени батерии

Предимства и недостатъци на битовите биметални радиатори

Биметалът има повишен топлообмен. Единственото слабо място на биметалните модели са съединенията от стомана и алуминий, където те се присъединяват към тръбите на централното отопление.

Секционните модели са добри, защото могат да бъдат удължени до необходимата дължина.

Аварийните ситуации се случват изключително рядко, но с голяма вероятност от силен воден чук е по-добре да се вземат твърди модели, а не секционни. По-добре е да поверите инсталирането на нови топлинни блокове на специалисти.

При правилно свързване руските батерии, направени от 2 вида метал, са практически лишени от недостатъци:

 • отличават се с висока якост, надеждност и издръжливост;
 • имат максимална ефективност;
 • практически елиминира вероятността от течове в тялото, дори с увеличаване на броя на секциите;
 • не отстъпват по дизайн на най-добрите вносни марки, заоблените ребра гарантират безопасност дори в детските стаи);
 • те са предназначени за високо работно налягане (до 20 Atm);
 • стоманените канали са оборудвани с подобрена антикорозионна защита;
 • адаптирани за течности за пренос на топлина от всякакво качество;
 • продукти с различни цветове са представени в каталозите, ако желаете, можете да се свържете с производителя и да поръчате серия от необходимия нюанс на топлоустойчив емайл за вашия интериор;
 • много модели са оборудвани с термостат и система за контрол на дебита, за да се намали температурата на батериите по време на затопляне (ако тя липсва, е възможно да се монтира на кръстовището с тръбите);
 • радиаторите са представени в голям асортимент по отношение на общия формат (дължина, ширина и дълбочина) и броя на секциите (различни от стандартните в 12 сегмента);
 • висока съвместимост с тръби на всяка отоплителна система, благодарение на широка гама от съединители, фитинги и адаптери;
 • ценовите етикети за местни модели са много по-ниски от тези на внесените биметални колеги.

Както всеки продукт, биметалните радиатори имат определени недостатъци, за които е важно да знаете преди да направите покупка.

 1. Батериите имат малък диаметър на тръбите със сходна ширина на отвора, където мръсотията се натрупва с течение на времето (причинява запушване и намалена ефективност на системата). Проблемът се решава чрез почистване на радиаторите. Профилактика - инсталиране на филтър.
 2. С нискокачествена охлаждаща течност експлоатационният живот се намалява.
 3. Различните коефициенти на разширение на стомана и алуминий при бързо нагряване предизвикват характерно пукане на фугите, но това може да отнеме известно привикване.
 4. Цената на радиаторите, изработени от стомана и алуминий, е по-висока от чугуна, но това не е причина да откажете да купите.

  С времето мръсотията може да се натрупва в ставите на тръбите и батериите.

Чугунени радиатори от 900 рубли.

Руско производство на чугунени радиатори с използване на вносно оборудване. Купете в Москва и други градове.

ИЗЧИСЛЯВАНЕ НА ТОПЛИННАТА МОЩНОСТ НА ОТОПЛИТЕЛНИ РАДИАТОРИ ПО КВАДРАТНИ МЕТРИ

Мощността на радиатора е топлинната енергия на радиатора, измерена във ватове (W).

И така, има пряка връзка между топлинните загуби на помещението и мощността на радиатора, т.е. ако помещението има топлинни загуби от 2400 W, тогава радиаторът трябва да бъде избран със същата мощност от 2400 W. Но температурата на радиатора може да бъде в диапазона от 40-90 ° C и съответно мощността на радиатора ще бъде различна при различни температури.

Но, за съжаление, мнозина не разбират как да разберат топлинните загуби на сграда ... Има прости изчисления за определяне на топлинните загуби на една стая. За тях ще се пише по-късно.

И при каква температура ще се загрее радиаторът?

Ако имаме частна къща с пластмасови тръби, тогава температурата на радиаторите ще варира от 45-85 градуса. Средната температура е 70 градуса. Максималната температура е 85 градуса.

Ако вземете апартамент с централно отопление, тогава от 40-95 градуса. Максималната температура е 95 градуса. В момента температурата на централното отопление зависи от времето. Това означава, че температурата на охлаждащата течност за централно отопление зависи от температурата навън. Когато навън стане по-студено, температурата на охлаждащата течност е по-висока и обратно. Следователно мощността на радиаторите съгласно SNiP се изчислява при ∆70 градуса. Но това не означава, че трябва да изберете по този начин. Управляващите компании и подобни организации определят капацитета, така че да отопляват апартамента ви по-малко и да спестяват пари за топлинна енергия и да вземат пари от наема както обикновено. Към днешна дата смяната на радиатор с по-мощен не е забранена. Но ако вашият радиатор отнема силно топлина и има оплаквания от системата, тогава ще бъдат взети мерки срещу вас.

Да предположим, че сте решили температурата на охлаждащата течност и мощността на радиатора

Дадено:

Средна температура на радиатора 60 градуса

Мощност на радиатора 1500 W

Стайна температура 20 градуса.

Решение

Когато търсите, поискайте 1500 W радиатор, ще ви бъде предложен 1500 W радиатор с температура на главата ∆70 ° C. Или ∆50, ∆30 ...

Каква е температурната глава на радиатора?

Температурна глава е температурната разлика между температурата на радиатора (топлоносител) и температурата на помещението (въздух)

Температурата на радиатора обикновено е средната температура на охлаждащата течност. Т.е.

Нека приемем, че има серия радиатори с определен капацитет с температурна разлика от ∆70 ° C.

Модел 1, 1500 W

Модел 2, 2000 W

Модел 3, 2500 W

Модел 4, 3000 W

Модел 5, 3500 W

Необходимо е да изберете модел на радиатор със средна температура на охлаждащата течност от 60 градуса.

В този случай температурата на главата ще бъде 60-20 = 40 градуса.

Има формула за преизчисляване на мощността на радиаторите:

Uph - действителна температура на главата

Uн - стандартна температура на главата

Повече за формулата: Изчисляване на мощността на радиаторите. Стандарти EN 442 и DIN 4704

Решение

Отговор: Модел 5, 3500 W

Радиатори Trend1 и Trend2

Как ви харесва модерният дизайн, но с ретро пълнеж? Тенденциите се различават от другите радиатори по това, че не са направени в ретро стил, а в стила на модерните радиатори като алуминий и биметал. Тези радиатори обаче все още имат ретро стил и се крие във факта, че са изработени от естествен, истински чугун в най-добрите традиции на ретро стил. Тези радиатори са много търсени не само поради ниската си цена, но и поради факта, че те вече се вписват в модерни ремонти, във всеки стил, между другото, включително ретро.Защото, ако се вгледате внимателно, те имат груба структура между секциите и комбинацията с кранове (клапани) в ретро стил може да даде шанс на много радиатори в ретро стил. Тези радиатори са само окачени, връзката към тях е през или странична. 1 инчови зърна. Размери Trend1: централно разстояние: 500 мм, височина: 585 мм, дълбочина: 90 мм, ширина: 60 ​​мм, тегло на секцията: 5,1 кг. Размери Trend2: централно разстояние: 500 мм, височина: 580 мм, дълбочина: 80 мм, ширина: 60 ​​мм, тегло на сечението: 4,9 кг.

На нашия уебсайт RETROROSSIYA.RF можете да закупите ретро радиатор Trend1 и Trend2, а също така можете да изберете някой от нашите продукти или да се обадите на: 8-800-700-70-71. Винаги се радваме да Ви видим!

# чугунени радиатори # антични радиатори # чугун # ретро радиатори # ретро батерии # ретро отопление # чугунена топлина # радиатори # батерии # отопление # ретро интериор # таванско помещение # реколта # ретро Русия # retrolebedeva @ retrolebedevа

Днес говорим за щепсели за чугунени радиатори.

Изберете нашия продукт на уебсайта RETROROSIYA.RF или се обадете на: 8-800-700-70-71.

Винаги се радваме да Ви видим!

#retrostyle # чугунен радиатор # чугун #retrobedev #retrorussia @retrolebedev #retrorepair #retrodom

Руски, битови отоплителни батерии

Днес се търси монтаж на радиатори rifar. И това не е изненадващо. В крайна сметка тази компания съществува повече от десет години у нас. Основната дейност на този производител може да бъде наречена Руски отоплителни батерии изработени от алуминий или комбинация от два материала - стомана и алуминий. Последната комбинация позволява създаването на така наречените биметални отоплителни тела.

Руски отоплителни батерии

Защо много хора избират rifar:

 • проектирането и производството се извършват, като се вземе предвид качеството на топлоносителите в системите
 • Също така дизайнерите не изпускат от поглед факта, че хидравличните удари много често се случват в нашите отоплителни комуникации
 • се вземат предвид всички възможни ситуации, които могат да повредят радиаторите и системата като цяло

Домашни батерии

Rifar произвежда битови батерии и относително евтини радиатори с оптимална производителност. Руските батерии от производителя Rifar имат външна защита срещу механични повреди - под формата на специално покритие. Вътрешната защита ви позволява да не се притеснявате от факта, че батериите скоро ще се покрият с ръжда.

Характеристики на избора и предимствата на стоманените тръбни радиатори KZTO (KZTO)

Ако говорим за каква марка радиатор за отопление да изберете измежду руските марки ви препоръчваме да проучите основните параметри на продуктите и да вземете предвид важни характеристики:

 1. Тежките чугунени изделия поддържат добре температурата, но изискват повишена надеждност на закрепване и защита от удари.
 2. Биметалните батерии, като правило, са много по-скъпи от алуминиевите, имат увеличен експлоатационен живот и добър топлообмен поради използването на алуминиев корпус. Но те имат разклонена повърхност, от която е трудно да се премахне мръсотията.
 3. Продуктите с медна вложка са добре защитени от разрушаване при използване на антифриз в отоплителната система - това прави възможно ограничаването на използването му през зимата и не рискува повреда на радиаторите поради замръзване.
 4. Руските разработки в областта на дизайна на стоманени радиатори са редица интересни решения, които си струва да бъдат споменати отделно.

Дизайнът на стоманени радиатори KZTO (KZTO) е пример за компетентно използване на съвременни технологии и комбинации от радиатор с конвектор. Линията радиатори „Harmony“ са устройства, при които охлаждащата течност влиза и се движи по вътрешната кухина на двустенна тръба. Поради нагряването на външната и вътрешната повърхност възниква конвекционният ефект, който увеличава ефективността на отоплението на помещението.

Дизайнът на батерията от тип тръба се оказа почти универсален - той може да бъде вграден в стая от класически, модерен, високотехнологичен стил. В същото време цялата повърхност е достъпна за отстраняване на прах и други замърсители.

Препоръчваме да изберете домашни модели радиатори, по-специално тези, произведени от компанията KZTO, ако търсите продукти, които съчетават надеждност, стилен дизайн и изгодна цена.

Преглед на отоплителните котли, произведени в Русия


Котел в отоплителната система

Котлите са основният компонент на всяка система за отопление на водата. Те са предназначени за нагряване на охлаждащата течност до желаното ниво. След това топла вода тече през тръби към радиатори и батерии, с помощта на които помещенията се отопляват.

В момента са популярни котлите за отопление с твърдо гориво, произведени в Русия, и техните газови колеги. За да изберете конкретен модел, трябва да се придържате към следните правила:

 • Оптимално изчисляване на мощността... В процеса се вземат предвид топлинните загуби на сградата, климатът и необходимото ниво на отопление на помещението;
 • Вид гориво... За къщи с голяма площ са подходящи газови котли за подово отопление, произведени в Русия;
 • Планиран бюджет... Това е основното предимство на продуктите на местни марки. Повечето модели имат идеално съотношение цена / качество.

За да завършите подаването на топлина, можете да използвате руски котли за отопление на твърдо гориво или модели на газ. За подробен анализ е необходимо да се разгледат основните вътрешни „играчи“.

Преди да закупите алуминиеви отоплителни радиатори, произведени в Русия, или други продукти, трябва да се запознаете със сертификата за качество или с документ, потвърждаващ държавната проверка на стоките.

Газови отоплителни котли


Газови котли Conord

Нагревателните компоненти, използващи газ като енергоносител, могат да бъдат разделени на два конвенционални типа - под и стена. Газовите котли за подово отопление, произведени в Русия, се доказаха добре в организирането на топлоснабдяване за големи жилищни сгради и промишлени помещения. Мощността им може да достигне 500 kW.

Важен момент при избора на газови отоплителни котли, произведени в Русия, е тяхната надеждност и съответствие на действителните технически характеристики с нормативните. Въз основа на тези изисквания могат да бъдат разграничени няколко производители, чиито продукти отговарят на международните стандарти:

 • Конорд... Техните продукти принадлежат към икономическия сегмент на пазара на отоплителни технологии. Но въпреки това котлите имат надежден контрол и автоматизация на безопасността. Ефективността е около 90%. Забелязва се, че след няколко години работа турбулаторът се разпада;
 • Сигнал... Компанията предлага котли с минимална мощност от 6,5 до 40 kW. Топлообменникът е направен от стомана, която изисква периодично промиване. Дизайнът на котела е проектиран да заема минималното пространство в стаята. Недостатък - увеличен разход на газ при максимално натоварване;
 • Борински... Продуктите на компанията се характеризират с най-голям асортимент. Заслужава да се отбележи и доброто качество на горелките от неръждаема стомана. На клиента се предоставя избор на пълен комплект с вътрешни контролни устройства или техните чуждестранни колеги. Характеристика на работата на тези газови котли за подово отопление, произведени в Русия, са повишените изисквания за качество на горивото, податливост на корозия на тялото.


Стенен котел Neva Lux

Средната цена на оборудването е от 10 до 55 хиляди рубли. Освен отоплителните батерии, произведени в Русия, газовите котли трябва да имат гаранция.

Стенни модели газови отоплителни котли, произведени от руски компании, също имат голям асортимент. Сред тях са следните търговски марки:

 • Нева... Почти всички котли на компанията имат топлообменник от неръждаема стомана. Това значително увеличава техния експлоатационен живот. За сглобяването се използват готови модели на чуждестранни производители. Важно е да изберете правилния модел - някои от тях не са предназначени за отопление на жилищни помещения - биметални радиатори от руско производство в такава система могат бързо да се провалят;
 • GazLux... Предимството на използването на тези котли е нормалната работа на системата дори при ниско налягане на газа. Освен моделите на Neva, те имат две вериги - едната за отопление, а другата за захранване с топла вода.

Какво е по-добре да изберете - газови котли за подово отопление, произведени в Русия, или техните колеги, монтирани на стената? Ако отопляемата стая е малка, се препоръчва да се изберат модели, монтирани на стена.

Когато избирате модел на котел, трябва да обърнете внимание на вида горелка - отворена или затворена. Почти всички подови конструкции имат открит изглед към газова горелка.

Котли на твърдо гориво за топлоснабдяване


Котел на твърдо гориво Сибир

В исторически план броят на фирмите, специализирани в производството на руски котли за отопление на твърдо гориво, е много по-голям от газовите.

Непрекъснатият растеж на изискванията за качество на продукта и конкуренцията стимулираха развитието на този сегмент отоплително оборудване. През последните две десетилетия се появиха няколко нови компании, чиито продукти могат безопасно да се конкурират с чуждестранни аналози:

 • Сибир... Производствената асоциация произвежда най-популярния тип котли на твърдо гориво, оборудвани с топлообменник и котлон. Те могат да бъдат инсталирани за отопление на къща или малка лятна вила;
 • Огнище... Въпреки относително краткия срок за създаването на тази марка, котлите Ochag се утвърдиха като надеждни и модерни компоненти на отоплителната система. Заедно с тях можете да инсталирате руски радиатори за отопление, както и техните чуждестранни колеги;
 • Зота... Те имат една характерна дизайнерска характеристика - две противопожарни врати. Те могат да се използват за вертикално или хоризонтално зареждане на гориво. Удобен за използване в малки пространства.

Ценовата политика на руските компании за производство на котли за отопление на твърдо гориво е фокусирана върху наличния пазарен сегмент. Но въпреки това, техните продукти отговарят на всички международни стандарти за качество.

Дебелината на топлоустойчивата стомана в котлите на твърдо гориво трябва да бъде най-малко 2 mm.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни