Кои отоплителни батерии са по-добри: изберете според характеристиките на батерията за апартамента


Препоръки за подбор

И ми се струва, че алуминиевите и биметалните отоплителни радиатори постепенно ще заменят чугунните радиатори. Те започнаха да се използват не толкова отдавна, така че все още има предпазливо отношение към тях. Но те вече са се доказали добре и все повече хора ги предпочитат. Монтирах алуминиеви радиатори в апартамента си преди 3 години. Те изглеждат много красиви, няма нужда да рисувате и къщата е станала по-топла.

Като се има предвид, че навремето не е имало особен избор между радиаторите (като правило повечето са имали класически чугунени радиатори), тогава в момента на пазара на радиатори има широка гама от продукти. В моя случай при избора на радиатор имаше „къде да се обърна“, тъй като отоплителната система е затворена и създадена в собствената ми къща

По съвет на познати монтажници обърнах внимание на биметалните радиатори и взех правилното решение. От няколко години не се занимавам с процеса на боядисване, какъвто е случаят с чугуна, радиаторите вършат отлична работа със своите функции и къщата винаги е уютна и комфортна, независимо от външната температура

Единственото нещо, което трябваше да се направи допълнително, за да се предпазят радиаторите от отлагания, беше да се инсталира система за по-дълбоко почистване на охлаждащата течност.

Не бих бил вкъщи и не съветвам никого да инсталира алуминиев или биметален радиатор в апартамента си. Биметал в тези региони, където има сериозни проблеми с пречистването на водата - такава батерия ще трябва да се смени след един отоплителен сезон. Алуминият и биметалът се сглобяват ръчно от майстор и качеството на сглобяването зависи от професионализма на човека. Стоманата например се сглобява в напълно роботизирани фабрики. Австрийските радиатори, освен всичко друго, имат застраховка срещу щети за 1 милион и гаранция за цялото устройство, а не се случва секция като биметал и алуминий. С негова помощ можете да блокирате целия отвор на прозореца, осигурявайки равномерен поток на нагрят въздух към прозореца. Това елиминира образуването на студени въздушни течения в мразовити дни.

Напълно съм съгласен с теб, Сергей. Биметалът и алуминият в апартамент са рисковано начинание, не е възможно да се избегне контакт на охлаждащата течност с метала и има опасност от експлозия. Качеството на стоманения радиатор е много по-лесно да се определи, тук са признаците на качествено устройство: еднаквостта на заварки, пролуки, боядисване и наличието на гаранции, застраховка. И не бъдете мързеливи да се консултирате с вашия господар или HOA!

Bimetal има по-високи характеристики на работното налягане - те могат безопасно да бъдат инсталирани във високи сгради (в тях налягането обикновено не надвишава 6 атм). Работното налягане на биметалните радиатори е 10 атм, а някои могат да издържат на 16 атм като цяло. Препоръчително е да вземете малко популяризирана марка - растението винаги прави първата поръчка добре.

От раздела на статията за стоманени радиатори: "Стоманените радиатори не издържат на воден чук и налягане, увеличено до 25 атмосфери, така че е по-добре да не ги използвате в отоплителни системи на градски апартаменти." От раздела на статията за биметалните радиатори: „Оказва се, че биметалният радиатор е съчетал най-добрите свойства на отоплителните устройства от стомана и алуминий. От стоманата, която взе. устойчивост на спада на налягането (издържа до 40-50 атмосфери) ". Къде е истината?

Стоманеният радиатор по "немската" технология е служил малко повече от 10 години. По едно време на завареното място се появи струйка с дебелина на игла. За батерията това не е период.Съветските чугунени батерии издържат половин век или повече. Сега си набивам главата кой да купя. Качеството на съвременните технологии е умишлено увредено. Купуваш прасе на мушка.

Съвместимост на радиатора с отоплителна система

Съвременният асортимент от батерии е разнообразен - чугунени, алуминиеви, стоманени, медни, биметални устройства - важно е само да разберете кои отоплителни радиатори най-добре ще се „впишат“ в конкретната отоплителна система на вашия дом. Какво означава това? Това означава доколко техническите параметри на нагревателя - допустимата температура на охлаждащата течност, нейното налягане и състав, както и топлопреминаването и инертността съответстват на показателите на вашата отоплителна система

Панелни радиатори
Отоплителният радиатор не само отоплява стаята, но и носи естетически товар в интериорния дизайн

Когато купувате радиатор, неговият външен вид, издръжливост и, разбира се, цената също са важни. Трябва да се има предвид, че има нюанси при избора на отоплителни батерии за отворени системи (жилищни сгради) и затворени системи (отделни къщи). Ако индикаторите, декларирани от производителя, не съответстват на характеристиките на вашата отоплителна система, тогава са възможни бързо износване и дори повреда.

Технически спецификации

Обръщайки внимание преди всичко на външния вид и цената на радиатора, въпреки това не забравяйте, че техническите и експлоатационните характеристики на устройството трябва да бъдат на преден план. Не всяка отоплителна батерия, както внесена, така и битова, ще издържи на условията на работа в съществуващите битови отоплителни мрежи.

Централизираната отоплителна система, наследена от Съветския съюз, се характеризира с колебания в налягането и температурата, както и с лошо качество на охлаждащата течност (вода). Проектната температура за еднотръбна отворена битова система във високи сгради е 105 градуса по Целзий, налягането е 10 атмосфери. Тези параметри обаче понякога излизат извън мащаба при стартиране на отоплителната система след летния период, което води до воден чук, за който някои отоплителни устройства от чуждестранни производители не са предназначени.

Не всяка отоплителна батерия, както внесена, така и битова, ще издържи на условията на работа в съществуващите битови отоплителни мрежи. Централизираната отоплителна система, наследена от Съветския съюз, се характеризира с колебания в налягането и температурата, както и с лошо качество на охлаждащата течност (вода). Проектната температура за еднотръбна отворена битова система във високи сгради е 105 градуса по Целзий, налягането е 10 атмосфери. Тези параметри обаче понякога излизат извън мащаба при стартиране на отоплителната система след летния период, което води до воден чук, за който някои отоплителни устройства от чуждестранни производители не са предназначени.

Наложително е да се обърне внимание на допустимата температура и налягане на охлаждащата течност в отоплителната система, които са посочени в паспорта на нагревателя. Радиаторите от анодизиран алуминий позволяват работа в системи под налягане и не изискват боядисване

Панелни радиатори
Радиаторите от анодизиран алуминий позволяват работа в системи под налягане и не изискват боядисване

Друг основен параметър за отоплителна батерия е нейният топлопренос. Тази характеристика влияе върху ефективността на нагряване на въздуха в помещението и зависи от материала, вграден в конструкцията. Добре известно е, че топлопредаването на стоманата е по-ниско от това на алуминия, а медта е по-добра от чугуна по отношение на този показател. Но въз основа на който и да е технически параметър, той няма да бъде напълно правилен.Необходимо е цялостно да се оценят всички плюсове и минуси на всеки тип отоплително устройство, за да се избере най-добрият вариант.

Какво представляват плоските отоплителни радиатори

Необходимо е да започнете да говорите за плоски отоплителни батерии с техния размер на дълбочината. Няма точен индикатор, който да показва фиността на устройството. Това се определя най-вече на око. Например чугунен радиатор може да се приеме като стандарт - това е често срещан дизайн. Всичко, което е два пъти по-малко от дълбочината му и може да се отдаде на плоските отоплителни радиатори.

Ако направите преглед на всички съществуващи модели, тогава само батериите от стоманен панел са подходящи за този стандарт. Ще ги разгледаме. Защо панелните конструкции са тънки? Всичко е свързано с технологията на тяхното производство.

Как можете да промиете отоплителната батерия

Това са устройства, направени от щамповани стоманени листове. Формата се основава на плътен лист с достатъчно голяма площ за вграждане. Тоест, това не е секционна конструкция, а плоска по цялата площ на самия нагревател. Точно това се постига чрез увеличаване на топлинната мощност. Но в същото време дълбочината на всеки панел не е много голяма и съответно обемът на охлаждащата течност, използвана в отоплителната система в най-плоския радиатор, ще бъде малък. Това съотношение има категоричен плюс - малък разход на гориво за отопление на охлаждащата течност. Тоест тези две стойности са в пряка пропорция.

Панелни радиатори

Производителите са отишли ​​по-далеч. Те не се закачаха на устройства с чисто панелна форма, тъй като, както бе споменато по-горе, тази форма има намалена мощност. За да се увеличи този показател, бяха направени допълнения към самата конструкция под формата на перка система, така наречените конвекционни ребра. Те се заваряват по цялата площ на акумулатора чрез точково заваряване. Основната форма на ребрата е трапецовидна.

Видове плоски радиатори

Класификацията на плоските радиатори е еднаква за всички производители. Общо има пет вида: 10, 11, 12, 22 и 33. По какво се различават те един от друг?

 • Тип 10 е просто безсмислено щампован панел. Ако говорим за категорията "най-тънки отоплителни радиатори", тогава този тип е в основата на тази категория. Няма да го намерите по-тънък на пазара. Нека да разгледаме типа на примера на радиатори Kermi. Така че тип 10 има дълбочина 46 мм.
 • Тип 11 е един панел с един слой система от перки. Дълбочината на този модел е 59 мм. Тихо и може да бъде класифицирано като "плоско".
 • Тип 12 се състои от два панела с конвекционни ребра, монтирани между тях. Дебелината му е 64 мм.
 • Тип 22 е конструкция, състояща се от два панела и две системи за оребряване, които са разположени между равнините на панела. Дълбочина - 102 мм.
 • Тип 33 се състои от три панела. Между първите два са монтирани два слоя ребра, между втория и третия един слой. Дълбочина 157 мм.

За други производители размерът на дълбочината може да варира в същия диапазон с малки отклонения в една или друга посока. Отклоненията са незначителни, така че размерите на отоплителните радиатори Kermi могат да бъдат взети като основа за нашия анализ.

Внимание! Всички видове стоманени панелни радиатори, с изключение на тип 10, са оборудвани със защитни странични стени и горна решетка. Това подобрява външния вид на устройството, но увеличава цената му.

И още нещо, конвекционните перки са истински прахоуловител, който е много труден за почистване.

Но сега нека изберем от този тип тези отоплителни устройства, които могат да влязат в категорията "плоски". Като начало дълбочината на чугунения радиатор ChM-140 е 140 мм. Ще надграждаме върху това.

Веднага можете да определите, че първите три типа, които са 10, 11 и 12, са фини.Но 22 и 33 не са включени в тази категория. Тоест се оказва, че не всички отоплителни радиатори от стоманен панел могат да се считат за плоски.

Панелни радиатори

Разновидности на тънки батерии

Всички производители използват една и съща класификация за тънки плоски отоплителни радиатори.

Говорим за пет вида отоплителни устройства:

 1. Тип 10. Най-простият панел (щампован), без никакви декоративни извивки. Той принадлежи към популярните продукти от поредицата "максимално плоски панелни радиатори за отопление": дълбочината на тази конструкция е 46 мм. Най-популярният от тази продуктова линия е моделът Kermi.
 2. Тип 11. Уредите от този тип се характеризират с наличието на един слой конвекционни ребра. Дълбочината на продукта беше увеличена до 59 мм.
 3. Тип 12. Този дизайн беше донякъде сложен чрез разделяне на двата плоски панела със система за перки. Дебелината на устройството е 64 мм.
 4. Тип 22. Тук се използва още по-сложна схема: в допълнение към два панела има две системи за оребряване, разположени между равнините. Дълбочината на такава батерия е 102 мм.
 5. Тип 33. Най-сложният модел, който включва три равнини. Първата двойка панели е разделена на две оребрени секции наведнъж. Друга секция е инсталирана между втория и третия панел. Поради повишената сложност, дълбочината на устройството също се увеличава: достига 157 мм.

плоски радиатори

Важно е да знаете, че терминът „плосък воден радиатор за отопление“ не се използва за означаване на последните два модела. Някои производители позволяват промяна в дебелината в двете посоки в рамките на 10 mm. Всички версии на панелните нагреватели (с изключение на 10-ия тип) използват защитна горна решетка и странични стени. По този начин декоративността на продукта се увеличава (това се отразява на цената му).

Характеристики на секционните видове отоплителни батерии и тяхното сравнение

 1. Чугунени секционни радиатори
  ... Имайки предвид видовете отоплителни батерии, трябва да се отбележи, че това са чугунени устройства, които са известни на потребителите от дълго време, още от времето на Съветския съюз. В онези години те бяха инсталирани навсякъде - в жилищни, промишлени и обществени помещения.

Дизайнерското решение на чугунните секционни радиатори им позволява да се нагряват до високи температури. Поради особеностите на чугуна като материал за изработване на батерии, те отдават топлина за дълго време и следователно през онези години им бяха отредени водещи позиции сред отоплителните уреди, топлопредаването на чугунени радиатори е доста добро.

Вярно е, че чугунените радиатори трябва да се затоплят до желаната температура за по-дълго време, а това изисква по-голямо количество гориво или носител на енергия. За да спестят пари, не всички потребители избират чугунени продукти за монтаж.

Външният вид на съвременните чугунени радиатори е претърпял незначителни промени със същите технически характеристики. Една секция е в състояние да отоплява около два "квадрата" на района. Можете дори да намерите дизайнерски модели в продажба, които могат да украсят стая.

Тъй като е необходимо голямо количество гориво за отопление на чугунени уреди, те не се инсталират, ако планират да използват скъпи енергийни източници, например електричество. Те избират по-икономични отоплителни радиатори, включително алуминиеви батерии.

Алуминиеви секционни радиатори

... Тези устройства се считат за модерна алтернатива на чугунните устройства, тъй като са по-леки и по-малко консумират топлина. Алуминиевите секционни продукти отделят топлина не по-лошо от чугуна и бързо се загряват до желаната температура (за повече подробности: "Как да изберем алуминиеви радиатори: технически характеристики"). Благодарение на естетичния си и спретнат външен вид те се вписват перфектно в модерен интериор. Една алуминиева секция загрява един "квадрат" на стаята.Ако инсталирате такива батерии сами, можете сами да се справите с инсталацията, тъй като те са много по-леки от чугунените продукти. Според експерти, ако сравним отоплителните батерии за частна къща, тогава алуминиевите секционни радиатори вече са ясни лидери.

Биметални радиатори

... Външно такива отоплителни батерии са подобни на алуминиевите уреди. Секционните биметални отоплителни радиатори могат да се видят на снимката. Към тях се присъединяват елементи от стомана и алуминий. Поради производството на две сплави тези устройства се наричат ​​биметални.

Когато погледнете изглед в напречно сечение на биметален радиатор за отопление, можете да видите топлопроводим канал от неръждаема стомана вътре в него. Благодарение на този дизайн трайността на устройствата се е увеличила значително. А топлопроводимостта на биметалните радиатори е по-голяма от тази на алуминия. Тези отоплителни продукти могат да бъдат инсталирани с охлаждаща течност от икономична класа. Една част от такъв радиатор доставя топлина на 1,4 "квадрата" на площта. Биметалните радиатори са леки и техният монтаж е подобен на монтажа на алуминиеви батерии.

За различните видове съвременни отоплителни устройства секциите могат да се различават по размер. Следователно при избора на радиатори трябва да се посочи мощността на секцията. Въз основа на този параметър можете да изчислите броя на секциите, като вземете предвид площта на стаята.

Разглобяваме плоски отоплителни радиатори

Всеки, който е посетил специализиран магазин за продажба на отоплително оборудване поне веднъж, може да оцени цялото разнообразие от отоплителни уреди, предлагани на пазара. Всъщност това е огромен асортимент, който ви позволява да направите избор според вкуса на потребителя. Нищо чудно, че казват, че търсенето създава предлагане. Така че този постулат е пряко свързан със съвременните отоплителни радиатори. Но темата на нашата статия е плоските радиатори. Защо се наричат ​​така и защо изобщо са необходими? Ще отговорим на тези и други въпроси.

Нека започнем с втория въпрос, който определя целта на плоската конструкция. Тук има няколко позиции:

 • Намаляване на размера на нагревателя - увеличаване на свободното пространство на стаята. Това важи особено за перваза на прозореца. При плоските радиатори ширината му намалява драстично. Добри или лоши, всеки решава сам, но дизайнерите са възхитени от това. Има възможност да експериментирате.
 • Самата отоплителна батерия е вид събиране на прах. Чрез намаляване на ширината на устройството, намаляваме равнината, върху която се утаява прахът.
 • Нека добавим, че плоските батерии имат представителен външен вид. Във всеки случай те се различават значително от секционните модели.

И сега най-важният въпрос, свързан с топлопредаването на този тип радиатори. Колко намалява този показател? Не е тайна, че размерът на отоплителната батерия влияе върху количеството топлинна мощност. За да разберете напълно този проблем, трябва да разберете какво представляват плоските отоплителни устройства.

Инсталация

Плоските радиатори са най-подходящи за помещения със затворена отоплителна система. Наличието на разширителен резервоар е предпоставка.

Процесът на отопление се състои от следните стъпки:

 1. Помпата действа върху охлаждащата течност, която от своя страна започва да циркулира през тръбопровода.
 2. След това преминава през клапана.
 3. На следващия етап той се оказва в радиатора.
 4. След това се движи по въздушния превозвач.
 5. Той се придвижва към връщащата тръба, докато достигне разширителния резервоар с мембрана.

Ако решите да инсталирате плоски радиатори за отворена отоплителна система, тогава не забравяйте, че в този случай те няма да продължат дълго, защото няма да могат да издържат на корозивни процеси.

Не купувайте тънки радиатори за монтаж в помещения с висока влажност.

Устройството и принципът на работа на плоските батерии

За производството на стоманени плоски отоплителни радиатори се използват щамповани метални листове, свързани помежду си. Високотехнологичното заваряване допринася за образуването на надеждни, трайни съединения.

Две свързани равнини-панели проявяват висока степен на топлопредаване, в тях се образува малка вътрешна кухина, през която циркулира охлаждащата течност. За да използвате оборудването възможно най-ефективно, трябва да се придържате към препоръчания температурен режим. За да се оптимизира разхода на гориво, към самолетите бяха добавени ребра, което доведе до нов клас технология - батерии с конвекционни ребра. Допълнителни елементи са прикрепени към повърхността чрез точково заваряване; в напречно сечение оборудването има формата на трапец.

Плоските батерии в горната част са оборудвани с перфорации - това са зоните за изход на горещия въздух. Корпусът съдържа метални тръби с радиаторни плочи. Работният флуид, циркулиращ през тръбите, освобождава част от нагрятия въздух; пътят на потока също преминава през горната зона с метални перфорации. С нагряването на лицето се отделя още малко топлинна енергия.

Плоските радиатори са оптимални за отоплителни системи от затворен тип; не е препоръчително да ги инсталирате в централизирани мрежи. Тези устройства работят с течности за пренос на топлина, показващи ниско ниво на налягане.

Преглед на плоските продукти

Особености на производството

Ако говорим за плоски модели, тогава най-често имаме предвид не релефа на повърхността, а дълбочината на радиатора. В същото време терминът "плосък" може да се тълкува по различен начин, тъй като тази категория много често включва всички батерии, чиято дълбочина е по-малка от тази на стандартен чугунен продукт.

Панелни радиатори

Алуминиеви продукти с малка дълбочина

Почти всички устройства от този тип са нагреватели от стоманени панели. Не, по принцип можете да намерите както плосък охладител за масло, така и алуминиева конструкция, но основната ниша в този пазарен сегмент е заета от стоманата.

Произвеждат се следните радиатори със смесена технология:

 • Основата на продукта е щампована стоманена ламарина, която се обработва и оформя вътрешния контур на нагревателя.
 • Чрез щамповането се формира профил, който осигурява увеличаване на площта на топлопреминаване.
 • Трапецовидните конвекционни ребра понякога се заваряват към основния лист, за да се увеличи ефективността. Когато преминава през перките, въздухът се нагрява и след това се разпределя из стаята. (Вижте също статията Ремонт на отоплителни тръби: характеристики.)

Панелни радиатори

Външен вид на модел с плосък панел

В резултат на всички тези операции се получава плосък стоманен радиатор, който съчетава компактни размери с доста добър топлообмен. Разбира се, по този параметър той ще отстъпва на моделите в пълен размер, но ако формата е важна за нас, тогава ще трябва да се примирим с някои топлинни загуби.

Видове панелни радиатори

Повечето производители на панелни радиатори използват същата класификация на продуктите. След като го разберете, ще можете с един поглед да определите дълбочината на модела и неговата структура - дори и да не сте пред самата батерия, а само инструкциите с маркировки.

Забележка! Обикновено първото число показва броя на панелите, второто броят на редовете на конвекционните ребра.

Панелни радиатори

Дизайнерски характеристики от различни видове

Как се дешифрира легендата, ще разкажем в таблицата по-долу:

Основни сортове

Плоските нагреватели са лесни за разграничаване от традиционните секционни колеги по външен вид. Предната страна на устройствата е плътен панел, понякога гладък, по-често велпапе с или без перфорация.

Модел с гладка повърхност

Обикновено всички отоплителни уреди, принадлежащи към категорията плоски, могат да бъдат разделени на следните типове:

 • батерии за стенни панели с нагрята вода като топлоносител;
 • маслени електрически нагреватели с възможност за монтаж на стена или с подреждане на пода;
 • електрически конвектори с подреждане на стени и подове.

Всички тези отоплителни устройства, въпреки очевидните разлики, се характеризират с малка дебелина, което значително опростява тяхното инсталиране на стената. Обмислете характеристиките на устройството и работата на всяка от изброените модификации.

Панелни батерии

Снимката показва пример за компактен монтаж на плосък нагревател

Тази категория оборудване, на първо място, трябва да включва плосък стоманен радиатор, който днес може да бъде закупен в повечето специализирани магазини.

Външно такива устройства представляват правоъгълна плоча, в горната част на която има перфорация, необходима за изпускане на нагрят въздух. Вътре в корпуса са разположени метални тръби с ребра на радиатора.

Поради циркулацията на охлаждащата течност през тръбите, топлият въздух се освобождава частично, преминавайки през горната перфорация, и частично загрява предната метална повърхност, която от своя страна също отделя топлина в помещението.

Секционен стоманен плосък радиатор за отопление

Стоманеният панелен радиатор е предназначен главно за монтаж в автономни отоплителни системи и не се препоръчва за използване в централизирани системи.

Факт е, че устройството е проектирано да работи с ниско налягане на охлаждащата течност, не повече от 10 атмосфери при температура не повече от + 100 ° C. Независимо от това, статистиката за работата на панелните стоманени батерии показва, че такива устройства се експлоатират успешно в жилищни сгради.

Важно: Сериозна заплаха за стоманените батерии е специфичният състав на охлаждащата течност в централизираната отоплителна система. Наличието на реактиви в циркулиращата вода може да ускори протичането на корозивни процеси.

Електрически нагреватели, работещи с масло

Плосък охладител за масло, монтиран на стена и на пода

На пазара има два вида маслени нагреватели: секционни и панелни. Интересуваме се от вариант с плосък панел с възможност за монтаж на стена или под.

Този нагревател се различава от другите батерии по това, че не водата, а минералното масло се използва като топлоносител. Това решение има характерното предимство, че маслото се охлажда по-дълго от водата и в резултат освобождава топлината по-дълго.

Маслените панелни радиатори имат следните предимства:

 • Ниска консумация на енергия в сравнение със спирални електрически нагреватели.
 • Не изсушава въздуха и в резултат на това комфортни условия на живот в стаята.
 • Ниска температура на нагрятата повърхност и в резултат на това няма опасност от изгаряне с невнимателно докосване.
 • Широка гама от нагреватели в продажба и в резултат на това възможността за избор на устройство с подходящи размери.
 • Достъпна цена.
 • Относително ниско тегло и в резултат на това способността да се монтира на всякакви стени.
 • Лесни инструкции за инсталиране и следователно е възможно да извършите инсталацията сами.

Важно: Поради тяхната независимост от отоплителните системи, такива нагреватели могат да бъдат инсталирани не само в апартаменти, използвани за постоянно пребиваване, но и в сезонни крайградски къщи.

Електрически конвектор, монтиран на стена

Електрически конвектор във вътрешността на вилата

Когато се изброяват плоски тънки отоплителни радиатори, не може да не се отбележи електрически отоплителни конвектори.Тези устройства се предлагат и за продажба в широка гама от модификации, които се отличават с цена, стандартни размери, консумация на енергия, дизайн на нагревателни елементи и др.

За разлика от традиционния радиатор, в който циркулира една или друга охлаждаща течност, това устройство използва нагревателни елементи, които пренасят топлина към метални плочи, които от своя страна освобождават тази топлина през прорези в горната част на защитната обвивка.

Електрически конвектор в интериора на модерен апартамент

В процеса на въздушна конвекция устройството може бързо да затопли стаята. Тази категория отоплителни устройства е универсална по отношение на работата, но въпреки това е най-добрият избор за вили, в които пребиваването е от епизодичен характер.

И така, решихме основните видове плоски отоплителни устройства, които могат да се използват в апартамент или селска къща. В заключение нека разгледаме по-подробно характеристиките на избора на панелни отоплителни радиатори по отношение на определено жилищно пространство.

Характеристики на избора на батерии от стоманен панел

Когато избирате стоманени радиатори, трябва да обърнете внимание на маркировката.

Следните буквени обозначения могат да бъдат намерени в маркировката:

 • kv - долен тип връзка;
 • k - тип странична връзка.

В допълнение към обозначенията на буквите има маркирани стойности в маркировката:

 • 11 - тип батерии с една външна нагревателна повърхност.
 • 21 - тип с два нагревателни панела и един топлообменник, през който топлоносителят циркулира.
 • 22 е тип с два панела и два топлообменника между тях.
 • 33 е тип с три панела и три топлообменника.

И така, решихме етикетирането, но кой да изберем?

За използване в апартаменти със стандартно оформление, двадесет и първият тип радиатор ще бъде най-добрият избор. Този избор се обяснява с малката дебелина, приемливия топлопренос и ниската цена.

Съотношението на височината и дължината на панелните радиатори от 21 вида с параметри на мощността

Нека се опитаме да изчислим разсейването на топлината на устройство с дължина 1 m.

Както виждаме в таблицата, този параметър е приблизително 1,5 kW. В същото време трябва да разберете, че тази стойност е възможна само ако охлаждащата течност се нагрява до + 90 ° C.

Всъщност температурата на охлаждащата течност в централизирана система е много по-ниска и следователно реалният топлообмен ще бъде 1,5 kW, не е посочен в таблицата, и не повече от 1 kW. По този начин, ако за нормално отопление на помещението има достатъчно мощност на батерията от 1,5 kW, ние не се ограничаваме до инсталирането на един радиатор, в паспорта на който е посочена необходимата ни мощност.

За да не замръзва през зимата, по-добре е да инсталирате не един, а два такива радиатора. Или, ако конфигурацията на помещението позволява, инсталираме единичен панел с дължина 1600 мм и това ще бъде достатъчно, за да създадем комфортни климатични условия.

Популярни видове отоплителни батерии

Ако сравним отоплителните радиатори, тогава на първо място е ясно, че всички те се различават по дизайн. Въз основа на факта, че изглеждат по различен начин, батериите са разделени на секционни и панелни продукти.

Секционни радиатори. Такива устройства са разделени на три основни групи:

 • чугунени батерии;
 • радиатори от алуминиева сплав;
 • биметални продукти.

От името вече става ясно, че отоплителното устройство се състои от секции, сглобени в една структура. Например, много потребители са запознати с чугунните батерии, използвани повече от едно десетилетие, които представляват набор от определен брой секции. Новите алуминиеви уреди също се състоят от няколко секции, но ако погледнете тези отоплителни радиатори, сравнението ще бъде в полза на съвременните продукти, тъй като те изглеждат по-естетически (за повече подробности: "Алуминиеви радиатори - технически характеристики, монтаж").

Панелни батерии

... Те са направени само от стомана. Външно те са плосък продукт с издутини. Плоските батерии бяха широко използвани през 80-те години на миналия век. Те бяха инсталирани главно в панелни къщи.Модерните панелни радиатори са модифицирани и външният им вид е леко променен. След това техният топлообмен се увеличи и те някога се използват за отопление на жилищни помещения. Правейки сравнение на секционните и панелните отоплителни радиатори, може да се отбележи, че първите се използват широко в отоплителните системи и потребителите реагират положително на тях.

Панелни радиатори

Електрическа отоплителна батерия

Такива радиатори се използват в случаите, когато е невъзможно да се използва централизирана или автономна газова отоплителна система. Експлоатационните разходи на такива устройства са доста високи, но те имат някои неоспорими предимства. Електрическите батерии се отличават с лесен процес на монтаж, висока пожарна безопасност и програмируемост. Електрическите отоплителни батерии могат да бъдат маслени, водни и инфрачервени; те са изключително удобни в самостоятелни помещения.

Какви са отоплителните радиатори

Отоплителни батерии, те също са радиатори, които се инсталират в жилищни помещения, са предимно водни или електрически.

Водните видове отоплителни батерии отопляват корпуса с вода, която се използва като топлоносител (по-подробно: "Водни радиатори за отопление - видове и видове"). След като течността се нагрее до определена температура, тя започва да циркулира през тръби и батерии, отдавайки топлинна енергия на околния въздух.

Електрическите отоплителни радиатори са само външно подобни на конвенционалните уреди, но принципът им на работа е различен. Те обикновено се използват като допълнителен източник на топлина, тъй като високите цени на електроенергията правят работата на такива нагреватели икономически нерентабилна.

Вярно е, че ако няма възможност да се оборудва отоплението с вода, няма какво друго да се направи, освен да се използват електрически уреди за отопление. Да предположим, че семейството отива в селската къща извън града само през уикендите - в този случай електрическият конвектор ще бъде достатъчен, защото няма да замръзне.

Панелни радиатори

Класификация на типа

Основният критерий за разделяне на видове е стандартният размер, посочен е на етикета на продукта:

 • тип 10. Стандартни модели панели без допълнителни опции, те са прости, имат минимална дълбочина 46 mm;
 • тип 11. Малко по-дебел от предишната версия поради факта, че конвекционните ребра бяха добавени от едната страна. Тук дълбочината е 59 мм;
 • тип 12. Сложен продукт, образуван от два панела и оребрения между тях, дебелината на устройството е 64 мм;
 • тип 22. Два панела, оборудвани с две перки, дълбочина 102 мм;
 • тип 33. Най-дебелите панели на 157 мм са три панела с три оребрени части.

Плоски радиатори
Плоски радиатори, тип 33
Секционните и панелните отоплителни уреди могат да бъдат монтирани на пода и на стена; тук минералното масло се използва като топлоносител. Течността се охлажда по-дълго от водата, което подобрява ефективността на модела. Маслените плоски радиатори имат следните предимства:

 • проста инсталация, която може да се направи самостоятелно;
 • ниско мъртво тегло, разширяващо възможностите за приложение върху всякакви стени;
 • лоялни цени и широка гама от технически решения, размери;
 • режим на употреба при ниска температура, с изключение на изгаряния;
 • устройството не изсушава въздуха, осигурява здравословен микроклимат;
 • умерена консумация на енергия.

В монтираните на стена плоски конвектори вътре има нагревателен елемент, който насочва топлинната енергия към металните плочи. Нагретият въздух навлиза в помещението през прорезите, предвидени в горния сегмент на корпуса. Принципът на конвекция на въздушните потоци осигурява бързо и равномерно отопление на помещението. Такива универсални устройства често се използват в селски вили с целогодишен живот.

Връзката на батерията може да бъде странична или долна: буквата "K" на маркировката за първата опция, "Kv" - за втората.

Какви са видовете отоплителни батерии преглед и сравнение

С настъпването на отоплителния сезон много жители се оплакват от студени батерии в апартамента. Но комуналните услуги не винаги са виновни за проблема с лошото отопление. Често причината се крие във факта, че отоплителните радиатори са запушени или вече са станали неизползваеми и трябва да бъдат заменени със съвременни видове отоплителни батерии. Преди да пристъпите към реконструкцията на отоплителната система, не боли да попитате какви отоплителни батерии съществуват и какви предимства и недостатъци имат.

Панелни радиатори

Тази тема е посветена на тази статия, която разказва за съвременните отоплителни устройства за апартаменти и частни домакинства. Той говори за това какви отоплителни радиатори са.

Радиатори и конвектори

Видовете отоплителни устройства, използвани във водната отоплителна система, се отличават не само от материала, от който са направени, но и от принципа на действие. От дните на Съветския съюз радиаторите и конвекторите се използват в отоплителните системи. Радиаторите имат по-висока скорост на топлопреминаване от конвекторите. Те излъчват топлина от повърхността си и осигуряват постоянно отопление на помещението, а конвекторите преместват въздушните потоци отдолу нагоре, като по този начин образуват течение.

Външно конвекторите също са много различни от радиаторите, просто погледнете снимката на тези устройства и можете точно да определите кое устройство е конвектор и кое е радиатор.

Основата на конструкцията на конвектора е тръбата, през която преминава топлоносителят. Тръбата има тънки, остри стоманени пластини.

Предимствата на конвекторите включват малки размери, надеждност и ниска цена. Тези устройства могат да бъдат вградени в пода, в стената и поставени там, където просто няма достатъчно място за инсталиране на радиатор.

Недостатъците на конвекторите включват нисък коефициент на топлопреминаване. Ето защо е малко вероятно с помощта на тези устройства да бъде възможно да се затопли голяма стая; те могат да се използват само като допълнителни източници на топлина.

Методът на конвекция за отопление на помещение едва ли може да се нарече предимство. Тъй като конвекцията на въздуха или движението на въздуха е по-проста, това не е нищо повече от течение и едва ли ще бъдете доволни от подобно явление във вашия дом. Конвекторите често се използват в офис сгради, където голяма площ за остъкляване прави невъзможно инсталирането на конвенционални радиатори.

Какви са възможните видове свързване на радиатори

Ефективността на отоплителните устройства се влияе от избраната схема на тяхното инсталиране.

Има различни видове свързващи отоплителни радиатори:

 1. Диагонална връзка. Този метод за инсталиране на нагреватели е подходящ за дълги батерии, които могат да се нагреят равномерно. Тръбата, доставяща охлаждащата течност, се подава от едната страна към дюзата отгоре, а изходната тръба се подава към дюзата отдолу. Ако горещата вода се подава отдолу, ефективността на батерията ще намалее с 10%.
 2. Еднопосочна странична връзка. Това е най-често срещаният начин за инсталиране на радиатори. Този метод на свързване, при който захранващата тръба е свързана с горната разклонителна тръба, а изходната тръба към долната, осигурява най-голям топлообмен.
 3. Долна връзка. Този метод за свързване на батерии се използва само ако отоплителната система е разположена в пода.

Срокът на експлоатация на отоплителната система, както и нейната функционалност, ефективност и надеждност, зависят от това колко правилно е избран видът на връзката и колко добре ще бъде направено монтирането на радиатори в отоплителната система.

Видове водни радиатори

Видове водни радиатори

В съвременните специализирани магазини има голям избор от модели отоплителни батерии. Подовите радиатори се различават помежду си по следните параметри:

 • размери;
 • теглото;
 • мощност;
 • количеството топлинни загуби;
 • дизайн;
 • материал.

Затова при избора на нов нагревател е важно да се вземат предвид индивидуалните параметри на вашия дом и това, което е с най-висок приоритет при тези условия.

Важно: установеният стандарт за отопление на жилище е 100 W на 1 m2 (стойността е правилна за стая с един прозорец и една външна стена).

Загуба на топлина

Ако стаята има два прозореца и две външни стени, тогава радиаторът трябва да бъде закупен с една трета по-мощен от класическата стойност. Хвърлете още 15%, ако планирате да покриете конструкцията с декоративни екрани, тъй като те не предават добре топлината. Необходими са още 5-10% от допълнителната мощност, ако стаята е от северната страна. Ако има няколко фактора, процентите се сумират.

Чугунени отоплителни радиатори

Видове материали, от които са направени батерии за отопление на вода:

 • излято желязо;
 • стомана;
 • алуминий;
 • биметални.

Секционни биметални радиатори

Радиаторите са разделени по тип дизайн:

 • секционни (чугун, алуминий, биметал);
 • панел (стомана).

Стоманени панелни радиатори Korado

Излято желязо

Чугунените външни батерии са познати на всички от детството. Това е класика на съветските апартаменти. Такива устройства са популярни сега, но модерните радиатори имат по-елегантен външен вид, а някои могат да бъдат с най-невъобразимите форми.

Чугунени батерии от ново поколение

Сивият чугун, от който е направена конструкцията, функционира добре. Но този метал е доста крехък. Такива отоплителни системи могат да се счупят от силен удар отвън или от мощен воден чук отвътре поради рязкото пренапрежение на налягането (в случай че металът е твърде тънък). Повечето от продуктите могат да издържат на максимално налягане от 10-13 атмосфери. Недостатъците на чугунените радиатори включват факта, че секциите и тръбите бързо се затъпват. Те трябва да се изплакват на всеки 2-3 години употреба. Утаяването може да бъде избегнато чрез използване на някои методи за свързване.

Боклук и мръсотия в радиатора

Друг недостатък на чугуна е честото изтичане на уплътнението между секциите. Паронитът почти не е еластичен и след няколко години напълно губи това си качество. Охладените отоплителни батерии започват да изтичат. По повърхността им се появяват грозни ивици с ръждив цвят. За да го поправите, трябва напълно да сортирате нагревателя и да смените всички уплътнения с гумени (с устойчивост на високи температури).

Теч между секции от чугунени батерии

Стомана

По отношение на топлопроводимостта стоманените подови радиатори се различават малко от чугуна, но стоманата е по-здрав метал. Но силата му не винаги е надеждно качество. Най-уязвимите стоманени батерии са плоските батерии. Слабото място на такива батерии е заваръчният шев по контура на плочите.

Стоманени радиатори

Домашните плочи служат малко - само седем години. Тяхната якост е по-ниска от чугуна (те могат да издържат на максимално натоварване от 6 атмосфери). Заедно с нисък топлообмен, такива подови радиатори не могат да се нарекат добра покупка. Вносните нагревателни нагреватели от тип плоча имат атрактивен дизайн и могат да издържат на 10 атмосфери. Техният експлоатационен живот е от 10 години.

Топлопредаването пряко зависи от повърхността на радиатора, но при равни параметри стоманата отстъпва на алуминия по отношение на ефективността.

Стоманени тръбни радиатори

Дизайнът на тръбните стоманени батерии се различава от техните аналози. Дизайнът е ясен от името. Охлаждащата течност циркулира през тръби с права или къдрава форма. Такива радиатори са красиви и издръжливи, често можете да намерите модели с много необичаен дизайн, без да се прави компромис с преноса на топлина.

Стоманен тръбен радиатор

Алуминий

Алуминиевите радиатори за подово отопление започнаха да завладяват вътрешния пазар през далечните деветдесетте години. Преди това такива отоплителни системи бяха представени само от чуждестранни производители, но досега руските компании започнаха да произвеждат добри модели.Китай също не изостава. В резултат на това алуминиевите радиатори имат красив дизайн, отличен топлопренос и в същото време доста ниска цена. Но в продължение на 20 години експлоатация на такива отоплителни устройства са идентифицирани някои от недостатъците на алуминия.

Големи скокове на налягането в отоплителните системи е трудно да се предвидят. Причината за внезапните скокове може да бъде човешка грешка. Отоплителните системи трябва да се стартират плавно, бавно, като се пълнят с вода от връщащата тръба. Едва след това подаването се отваря и въздухът се освобождава. Рязкото подаване на охлаждаща течност в мрежата провокира воден чук - скок на налягането до 25 атмосфери. Понякога воден чук възниква поради неизправност на клапаните.

Алуминиеви радиатори

Алуминият е в състояние да издържа на нормална работа. Той е достатъчно силен, но водният чук е действителната „смърт“ на радиатора. В най-добрия случай ще настъпи прекъсване на връзката, в най-лошия случай разрушаването на конструкцията.

Вторият основен недостатък на алуминия като материал за отоплителния радиатор е способността да образува галванични пари с някои други метали. Например с мед. Като се има предвид, че често се използват медни тръби за тръбопроводи, радиаторът ще бъде постоянно изложен на влиянието на слаб ток, което в резултат значително ще намали експлоатационния живот.

Биметални

Алуминиевите конструкции, съчетани с друг метал, съчетават предимствата и на двата материала и в същото време решават горните проблеми. Всичко е изключително просто. Под алуминиевата обвивка на радиатора е скрита корозионно устойчива стоманена сърцевина. В същото време загубите на топлопренос са минимални.

Биметален монолитен радиатор

Тъй като стоманената сърцевина не позволява на алуминия да влиза в контакт с охлаждащата течност, електрохимичните процеси са изключени. В същото време устойчивостта на такива конструкции срещу воден чук се увеличава значително - 25 атмосфери се приемат за норма.

Устройството на биметални нагревателни устройства

Биметалните подови радиатори могат да бъдат базирани не само на алуминий и стомана. Има модели, изработени от мед с алуминиево пръскане. Дизайнът на такива нагреватели е много компактен. Дизайнът се основава на дебелостенна медна тръба с алуминиево сребро, приложена чрез пресоване. Отвън нагревателят е защитен от стоманен корпус, който надеждно го предпазва от механични повреди.

Биметален (медно-алуминиев) радиатор за отопление

Топлопроводимостта на такива устройства е по-висока от тази на чист алуминий или алуминиева стомана. Медта провежда топлината два пъти по-добре от алуминия. В резултат на това подобни подови конструкции отдават огромно количество топлина на околната среда в доста компактни размери.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни