Изчисляване на отоплителните радиатори: брой, секции, мощност


Прости изчисления на площ

Можете да изчислите размера на отоплителните батерии за определена стая, като се фокусирате върху нейната площ. Това е най-лесният начин - да се използват санитарни стандарти, които предписват, че за отопление на 1 кв. М. е необходима топлинна мощност от 100 W на час. Трябва да се помни, че този метод се използва за стаи със стандартни тавани (2,5-2,7 метра) и резултатът е донякъде надценен. В допълнение, той не отчита такива характеристики като:

 • броят на прозорците и вида стъклени единици върху тях;
 • броят на външните стени в стаята;
 • дебелината на стените на сградата и от какъв материал са направени;
 • вида и дебелината на използваната изолация;
 • температурен диапазон в даден климатичен пояс.

Топлината, която радиаторите трябва да осигуряват за отопление на помещението: площта трябва да се умножи по топлинната мощност (100 W). Например за стая от 18 квадратни метра се изисква следната мощност на отоплителната батерия:

18 m2 x 100 W = 1800 W

Тоест 1,8 кВт мощност са необходими на час за отопление на 18 квадратни метра. Този резултат трябва да бъде разделен на количеството топлина, което отделя секцията на отоплителния радиатор за час. Ако данните в паспорта му показват, че това е 170 W, следващият етап на изчисления изглежда така:

1800W / 170W = 10,59

Това число трябва да бъде закръглено до най-близкото цяло (обикновено закръглено нагоре) - ще се окаже 11. Тоест, за да бъде температурата в помещението оптимална през отоплителния сезон, е необходимо да се монтира отоплителен радиатор с 11 секции.

Този метод е подходящ само за изчисляване на размера на батерията в помещения с централно отопление, където температурата на охлаждащата течност не е по-висока от 70 градуса по Целзий.

Съществува и по-опростен метод, който може да се използва за обичайните условия на апартаменти в панелни къщи. Това приблизително изчисление отчита, че е необходим един участък за отопление на 1,8 квадратни метра площ. С други думи, площта на стаята трябва да бъде разделена на 1,8. Например, с площ от 25 квадратни метра са необходими 14 части:

25 м2 / 1,8 м2 = 13,89

Но този метод на изчисление е неприемлив за радиатор с намалена или увеличена мощност (когато средната мощност на една секция варира от 120 до 200 W).

Започваме кратка поредица от статии, посветени на изчисляването на мощността на нагревателите за апартаменти и частни къщи. Нека започнем с отоплителни радиатори. Защо е важно? Отговорът е прост: къщата трябва да е топла и удобна. Дори при най-силните студове не носите ботуши и шапка на закрито. И в идеалния случай - никога не купувайте електрически нагреватели. От друга страна, топлината също не е опция. Принудителното изключване на радиаторите няма да помогне да се спестят сметки за комунални услуги и редовното проветряване на стаите не винаги е възможно. Особено ако в къщата има деца.

изчисляване на отоплението

Затова нека разберем колко секции радиатори са необходими за комфортен живот. И как да получите тази цифра.

Най-простото изчисление

Ако изграждате къща самостоятелно и не разбирате твърде много от проблемите с отоплението, тогава лесно ще си попаднете на стръвта на консултанти от строителни магазини. Много често можете да чуете, че изчисляването на секциите на радиатора е най-елементарното:

100 вата мощност на квадратен метър

Или друга опция:

2 секции за батерии на 1 квадратен метър

Изглежда, че всичко е ясно и разбираемо. Но въпросът е в нюансите. Такава примитивна формула не отчита характеристиките на стаята, височината на таваните, броя на вратите и прозорците, наличието на топлоизолация и балкони. Всичко, което влияе на топлинните загуби и без което отоплителната система няма да работи ефективно и - което е важно - икономически.

изчисляване на отоплението

Каква информация е необходима

Преди да започнете да изчислявате мощността на нагревателя, вземете "история".

Това е цялата информация за конкретно помещение, където се планира инсталиране на отоплителни уреди.

 1. Местен климат и температура на въздуха през отоплителния сезон. Изборът на нагреватели, изчисляването на техния брой и мощност ще бъдат много различни в средната лента и северната част на страната ни.
 2. Местоположението на стаята и по-специално прозорците (север, юг, изток, запад)
 3. Предназначение на помещенията: хол, детска стая, кухня, сервизно помещение, таванско помещение.
 4. Материал и дебелина на стената.
 5. Броят на прозорците, вратите, тяхната конфигурация (конвенционални или френски прозорци), наличието и вида на балконите (лоджия, таванско помещение).
 6. Вентилация - естествена и принудителна.

След това трябва да вземете решение за материала на бъдещите радиатори. Това обикновено се случва на етапа на проектния проект, но ако говорим за апартамент с вече инсталирани устройства и искате да ги смените, решението за подмяна се взема на първите етапи на ремонта. Броят на радиаторните секции за дадено помещение зависи от техния тип:

 • Стоманите имат мощност 100-150 W на секция
 • Чугун - 160 W
 • Биметални - 170-180 W
 • Алуминий - най-мощният, 180-200 вата.

изчисляване на отоплението

И още един параметър. Горните оценки за мощност за радиатори от различни материали са идеални. Техният производител посочва в придружаващата документация, но те са малко несъвместими с реалността. Мощността на секцията на отоплителния радиатор се влияе от температурата на охлаждащата течност. Ако го познавате, изчислението ще бъде по-точно. Така нареченият параметър DT отчита температурата на отоплителната среда на входа и изхода. Максималната мощност на радиаторната секция се достига с параметър 90/70. Но тази температура е рядка за руската отоплителна система. Стандартната цифра е 67-75 / 53-55 ° C.

Изчисляване на площ

Това е същото просто изчисление, за което говорихме по-горе, но с уточнения. Подходящ за помещения с нормална височина на тавана, не повече от 3 метра.

Формула:

100W * S / N,

където S е площта на помещението (m2), а N е мощността на секцията на радиатора

Пример:

100*15/150=10

Необходими са 10 радиаторни секции за отопление на 15-метрова всекидневна.

За да получите по-реалистична и точна цифра, добавете:

 • + 20% за балкон в стаята или еркер;
 • + 30% за два прозореца, две външни стени и ъглова подредба на апартамента;
 • + 10-15% за екрани за радиатори, които напълно ги скриват;
 • + 15% винаги се добавят в случай на необичайно студено време.

Формулата за изчисление също се определя от климатичния коефициент. Това е от значение за северните и южните райони, където температурата на въздуха се различава значително от средната зона на Русия. Коефициентът за север е 1,6. За юг - 0,9.

Изчисляване по обема на стаята

Провежда се за помещения с високи тавани и нестандартна конфигурация. Той изхожда от факта, че отоплението на 1 кубичен метър помещения изисква 40 W топлинна мощност.

Формула:

V * 40W / N,

Където V е обемът на помещението m3, а N е мощността на секцията на радиатора

Пример за изчисление:

104 (ширина 6,5 * дължина 5 * височина 3,2) * 40/150 = 27.

Тези. 27 секции ще са необходими за комфортно отопление на помещение с обем 104 м3.

Подробно изчисление на броя на секциите на отоплителния радиатор

Тази формула има много усъвършенствания. Може да е подходящ и за апартаменти, но за това трябва да знаете всички тънкости при изграждането на определена многоетажна сграда. Независимо от това, собственикът на вилата има привилегията да участва директно в строителството на обекта, да контролира закупуването на строителни материали и облицовки, както и да получава изчерпателна информация за всеки използван материал.

изчисляване на отоплението

Формула

100W * S * K1 * K2 * K3 * K4 * K5 * K6 * K7,

където S е площта на помещението (m²), а множеството K са коефициенти, които ще помогнат за подробно изчисление.

K1 - стъклопакет: коефициент за двоен стъклопакет, 1.0 за двоен стъклопакет, 0.85 за троен стъклопакет.

К2 - коефициент на топлоизолация на стени: 1,27 нисък, 1,0 еднослоен, 0,85 двуслоен.

К3 - съотношението на площта на прозорците и пода: 0,8 (10%); 0,9; 1,0; 1.1; 1,2 (50%).

K4 - коефициент на най-ниската температура през зимата: 0,7 (10 ° C); 0,9 (15 ° С); 1,1 (20 ° С); 1,3 (25 ° С); 1,5 (30 ° С).

K5 - коефициент на броя на външните стени: една 1,1; две 1,2; три 1.3; четири 1.4.

К6 - тип помещения: тавански коефициент 1; топло таванско помещение - 0,9; топъл партер - 0,8

K7 - височина на тавана: коефициент 1 за височина 2,5 метра; 1,05 за 3 m; 1,1 за 3,5 m; 1,15 за 4 m; 1,2 за 4,5 m.

За да спестите от броя на радиаторните секции, без да губите топлина, ще помогнете:

 • Висококачествена топлоизолация
 • Изолация на врати и склонове
 • Остъклени и изолирани лоджии и балкони
 • Уреди за отопление в кухнята или в трапезарията: печки, фурни, скари и др. Ето защо е толкова важно да се вземе предвид вида на помещението за инсталиране и изчисляване на радиатори.

Помислете за метод на изчисление за стаи с високи тавани

Изчисляването на отоплението по площ обаче не позволява правилно да се определи броят на секциите за помещения с тавани над 3 метра. В този случай трябва да приложите формула, която отчита обема на стаята. За отопление на всеки кубичен метър обем, съгласно препоръките на SNIP, са необходими 41 W топлина. Така че, за стая с височина на тавана 3 м и площ от 24 квадратни метра, изчислението ще бъде както следва:

24 квадратни метра х 3 м = 72 кубически метра (обем на помещението).

72 кубически метра x 41 W = 2952 W (мощност на батерията за отопление на помещението).

Сега трябва да разберете броя на секциите. Ако документацията на радиатора показва, че преносът на топлина на една част от него на час е 180 W, намерената мощност на батерията трябва да бъде разделена на това число:

2952 W / 180 W = 16,4

Това число е закръглено до най-близкото цяло - оказва се, 17 секции за отопление на помещение с обем 72 кубически метра.

Използвайки прости изчисления, можете лесно да определите данните, от които се нуждаете.

Опростено изчисляване на компенсацията на топлинните загуби

Всички изчисления се основават на определени принципи. Основата за изчисляване на необходимата топлинна мощност на батериите е разбирането, че добре работещите отоплителни устройства трябва напълно да компенсират топлинните загуби, които възникват по време на тяхната работа поради характеристиките на отопляваните помещения.

За дневни, разположени в добре изолирана къща, разположена от своя страна в умерен климатичен пояс, в някои случаи е подходящо опростено изчисляване на компенсацията за течове.

За такива помещения изчисленията се основават на стандартна мощност от 41 W, необходима за отопление на 1 кубичен метър. жилищно пространство.


За да може топлинната енергия, излъчвана от отоплителните устройства, да бъде насочена специално към отоплението на помещенията, е необходимо да се изолират стени, тавани, прозорци и подове.

Формулата за определяне на топлинната мощност на радиаторите, необходима за поддържане на оптимални условия на живот в една стая, е следната:

Q = 41 x V,

Където V - обемът на отопляемото помещение в кубични метри.

Полученият четирицифрен резултат може да се изрази в киловати, като се намали от изчислението на 1 kW = 1000 W.

Допълнителни параметри за разглеждане

След като направите приблизително изчисление на броя на секциите на отоплителния радиатор за вашия апартамент, не забравяйте да го коригирате, като вземете предвид характеристиките на стаята. Те трябва да бъдат разгледани, както следва:

 • за ъглова стая (две стени, обърнати към улицата) с един прозорец, мощността на радиатора трябва да се увеличи с 20%, а с два прозореца - с 30%;
 • ако радиаторът е монтиран в ниша под прозореца, неговият топлопренос ще намалее, това се компенсира от увеличение на мощността с 5%;
 • трябва да се увеличи с 10%, ако прозорците са обърнати към северната или североизточната страна;
 • екранът, който покрива радиаторите за красота, „открадва“ 15% от техния топлообмен, което също трябва да се вземе предвид при изчисляването.

В самото начало трябва да се изчисли общата стойност на необходимата топлинна мощност за помещението, като се вземат предвид всички налични параметри и фактори. И едва след това разделете тази стойност на количеството топлина, което една секция отделя на час. Резултатът с дробна стойност обикновено се закръглява до най-близкото цяло число.

Как да изчислим секциите на радиатора по стаен обем

Това изчисление взема предвид не само площта, но и височината на таваните, тъй като целият въздух в стаята трябва да се нагрее. Така че този подход е оправдан. И в този случай техниката е подобна. Определяме обема на помещението и след това, според нормите, откриваме колко топлина е необходима за нагряването му:

 • в панелна къща се изисква 41W за отопление на кубичен метър въздух;
 • в тухлена къща за m 3 - 34W.

Трябва да загреете целия обем въздух в стаята, поради което е по-правилно да преброите броя на радиаторите по обем

Нека изчислим всичко за една и съща стая с площ 16m 2 и сравним резултатите. Нека височината на тавана е 2,7м. Обем: 16 * 2.7 = 43.2m 3.

След това нека изчислим опциите в панелна и тухлена къща:

 • В панелна къща. Необходима топлина за отопление 43,2m 3 * 41V = 1771,2W. Ако вземем всички едни и същи секции с мощност 170W, ще получим: 1771W / 170W = 10.418 парчета (11 броя).
 • В тухлена къща. Необходима е топлина 43,2m 3 * 34W = 1468,8W. Ние броим радиатори: 1468,8W / 170W = 8,64бр (9бр).

Както можете да видите, разликата се оказва доста голяма: 11 броя и 9 броя. Освен това при изчисляване по площ се получава средна стойност (ако се закръгля в същата посока) - 10 бр.

Специфичност и други характеристики

Възможно е също така да има и други специфики за помещенията, за които е направено изчислението, не всички от тях са сходни и напълно идентични. Това могат да бъдат показатели като:

 • температурата на охлаждащата течност е по-малка от 70 градуса - броят на частите ще трябва да се увеличи съответно;
 • липсата на врата в отвора между двете стаи. След това се изисква да се изчисли общата площ на двете стаи, за да се изчисли броят на радиаторите за оптимално отопление;
 • прозорците с двоен стъклопакет, инсталирани на прозорците, предотвратяват загубата на топлина, поради което могат да бъдат инсталирани по-малко секции на батериите.

При смяна на стари чугунени батерии, осигуряващи нормална температура в помещението, с нови алуминиеви или биметални, изчислението е много просто. Умножете разсейването на топлината на една чугунена секция (средно 150 W). Разделете резултата на количеството топлина на една нова част.

Как да изчислим топлинните загуби за частна къща и апартамент

Топлината излиза през прозорци, врати, тавани, външни стени, вентилационни системи... За всяка топлинна загуба се изчислява собствен коефициент, който се използва при изчисляване на необходимата мощност на отоплителната система.

Коефициентите (Q) се определят по формулите:

Q = S * ΔT / R слой, R = v / λ

 • С - площта на прозорец, врата или друга конструкция,
 • ΔT - разликата в температурите отвътре и отвън през студените дни,
 • v - дебелина на слоя,
 • λ - топлопроводимост на материала.

Всички получени Q се добавят, обобщени с 10-40% от топлинните загуби през вентилационни шахти... Сумата се разделя на общата площ на къщата или апартамента и се добавя към прогнозния капацитет на отоплителната система.

При изчисляване на площта на стените от тях изважда размерите на прозорци, врати и др.от те се отчитат отделно. Най-големите топлинни загуби се случват в помещения на горните етажи с неотопляеми тавански помещения и сутеренни нива с обикновено мазе.

Ориентацията на стените играе важна роля при нормативните изчисления. Най-голямо количество топлина се губи от стаи с лице към северната и североизточната страна (Q = 0,1). Съответните добавки също са взети под внимание в описаната формула.

Климатичните зони също са важни

Не е тайна, че в различните климатични зони има различна необходимост от отопление, поради което при проектирането на проект е необходимо тези показатели да се вземат предвид.

Климатичните зони също имат свои собствени коефициенти:

 • средната ивица на Русия има коефициент 1,00, така че не се използва;
 • северни и източни райони: 1,6;
 • южни ивици: 0,7-0,9 (взети са предвид минималните и средните годишни температури в региона).

Този коефициент трябва да се умножи по общата топлинна мощност и полученият резултат да се раздели на топлопредаването на една част.

констатации

По този начин изчисляването на отоплението по площ не представлява особени трудности. Достатъчно е да седнете известно време, да го разберете и спокойно да изчислите.С негова помощ всеки собственик на апартамент или къща може лесно да определи размера на радиатора, който трябва да бъде инсталиран в стая, кухня, баня или където и да е другаде.

Ако се съмнявате в уменията и знанията си, поверете инсталирането на системата на професионалисти. По-добре е да платите веднъж на професионалистите, отколкото да го направите погрешно, демонтирайте и рестартирайте. Или изобщо не правете нищо.

Продължавайки темата: висококачествените интериорни врати www.dveri-tmk.ru ще ви помогнат да запазите топлината във вашата къща или апартамент. И за да се опростят изчисленията за отоплителната площ.

Как да изчислим броя на радиаторните секции

Има няколко метода за изчисляване на броя на радиаторите, но тяхната същност е една и съща: установете максималните топлинни загуби в една стая и след това изчислете броя на отоплителните устройства, необходими за тяхното компенсиране.

Има различни методи за изчисляване. Най-простите дават приблизителни резултати. Независимо от това, те могат да се използват, ако помещенията са стандартни или прилагат коефициенти, които позволяват да се вземат предвид съществуващите "нестандартни" условия на всяка конкретна стая (ъглова стая, изход към балкона, прозорец с пълна стена и т.н.). Има по-сложно изчисление с помощта на формулите. Но всъщност това са същите коефициенти, само събрани в една формула.

Има още един метод. Той определя действителните загуби. Специално устройство - тепловизор - определя реалните топлинни загуби. И въз основа на тези данни те изчисляват колко радиатора са необходими, за да ги компенсират. По-доброто от този метод е, че термовизорът ясно показва къде топлината се отстранява най-активно. Това може да е дефект в работата или строителните материали, пукнатина и т.н. Така че в същото време можете да оправите нещата.

Изчисляването на радиаторите зависи от топлинните загуби в помещението и номиналната топлинна мощност на секциите.

Изчисления на броя на секциите по квадратура на стая

Точността на изчисленията зависи от броя на взетите под внимание фактори. Като цяло те могат да бъдат разделени на три групи:

 • Изчисляването на площ се основава на предположението, че отоплението на всеки квадратен метър изисква поне 100 W... Тоест, за помещение от 10 м2 (приблизително 7 секции) е необходим радиатор от 1 kW. Цифрите са подходящи за стаи с тавани до 2,6 m.
 • Точното изчисление включва отчитане на коефициентите за всички топлинни загуби. Необходимият брой секции за инсталиране на радиатор за отопление се изчислява съгласно следната формула изчисление - чрез умножаване на 100 (вата / м2) за площта на помещението в m2 и за всеки коефициент (q):
 • Определянето по обем дава приблизително същите числа като формулата за изчисляване по площ... Според препоръките на SNIP консумацията на топлина в хола на панелна къща с дървени прозорци е 41 W на кубичен метър. Ако има модерни прозорци с двоен стъклопакет, стандартът се намалява до 34 W на 1 m3. Консумацията на топлина е намалена за сгради с широки стени от пенобетон, тухли и др., Както и при наличие на висококачествена топлоизолация.

Как да изчислим броя на секциите и очакваната мощност на отоплителните радиатори? Най-простите формули:

 • н - броят на секциите,
 • P - мощността на една секция на радиатора,
 • С - площта на стаята,
 • V - стаен обем 41W - отоплителна мощност 1 m3,
 • 1.2 Е стандартният коефициент на топлинни загуби.

Топлопредаването на секцията за всеки конкретен модел се посочва от производителя на ръба на продукта. Средно показателите са както следва:

Метал в основата на секциятаСредна скорост на топлопреминаване на секция
Алуминий170-200 вата
Биметални150 вата
Излято желязо120 W

За да опростят всички изчисления, някои специализирани ресурси предлагат онлайн калкулатори, където просто трябва да въведете първоначалните данни и да получите готовия резултат за секунда. Как самостоятелно да се изчисли броят на секциите на биметални отоплителни радиатори прочетете тук.

Пример за изчисление

Ако изчислите колко секции от алуминиев радиатор са необходими за помещение с площ 20 m2 при скорост 100 W / m2, тогава трябва да направите и корекционни коефициенти за топлинни загуби:

 • всеки прозорец добавя 0,2 kW към индикатора;
 • вратата "струва" 0,1 kW.

Ако се предполага, че радиаторът ще бъде поставен под перваза на прозореца, тогава коефициентът на корекция ще бъде 1,04, а самата формула ще изглежда така:

Q = (20 х 100 + 0,2 + 0,1) х 1,3 х 1,04 / 72 = 37,56

 • първи показател Е площта на стаята;
 • второ - стандартен брой ватове на м2;
 • трети и четвърти посочете, че стаята има един прозорец и една врата;
 • следващ индикатор Нивото на топлопреминаване от алуминиевия радиатор в kW;
 • шести Е корекционният коефициент за местоположението на батерията.

Всичко трябва да бъде разделено на топлопредаването на едно ребро на нагревателя. Може да се определи от таблицата от производителя, която посочва коефициентите на нагряване на носителя спрямо мощността на устройството. Средната стойност за едно ребро е 180 W, а настройката е 0,4. Така, умножавайки тези числа, се оказва, че 72 W се дават от една секция, когато водата се нагрява до +60 градуса.

Тъй като закръгляването се извършва нагоре, максималният брой секции в алуминиев радиатор, специално за тази стая, ще бъде 38 перки. За да се подобри работата на конструкцията, тя трябва да бъде разделена на 2 части с по 19 ребра.

Открийте полезна информация за алуминиевите батерии на нашия уебсайт:

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни