Как се навива лен върху конци? Санитарно бельо (теглич)

Как да използвате правилно санитарния лен (теглич)?

Сред огромното разнообразие от уплътнителни материали санитарното бельо се счита за най-популярното и ефективно сред много други. Неговите предимства включват ниска цена, издръжливост и лекота на използване.

Санитарен лен - той е теглич, не гние дълго време и има още едно важно предимство. Дори ако резбовата връзка започне да тече след навиване, ленът има отлично свойство на набъбване, така че потокът може да спре скоро.

В същото време, колкото и големи да са предимствата на водопроводния лен, трябва да знаете как да се справите правилно с него. По-долу в тази статия на строителната площадка remstroisovet.ru ще научите как правилно да навивате лен върху конци (теглене), как да го смазвате от повреди по време на работа, както и други тайни.

Теглене на ленено семе: характеристики

Санитарният теглич е влакнест материал, който се използва за уплътняване на конци. Това е напълно естествен продукт, получен от първичната обработка на хомогенен, тънък лен с дълги влакна, който се извлича от стъблото на растението.

Обхватът на тегленето е много широк. В зависимост от технологията на производство, тя може да бъде лента, строителство, юта и водопровод. Строителният теглич е надежден начин за изолиране на почти всяка връзка. За производството му се използват напълно пенирани къси ленени влакна, които се доставят в бали. Този материал е предназначен за строителни работи по запечатване на шевове, полагане и изолиране на дървени кабини. Като естествено, бельото е особено ценено сред онези, които строят дървени къщи. Ако строителната тегличка се доставя на рула с определена ширина, тогава тя се нарича лента. Ленната теглеща лента е материал за уплътняване с дебелина до 1 см. Използва се за запечатване на шевове и кухини в дървени кабини, за полагане на корони.

Какво се използва за навиване? Класическата версия е добрият стар лен (нарича се още теглене или коноп), фум лента, анаеробни уплътнители и полиамидна нишка Tangit.

В продължение на много години се води дебат за това какво е по-добре да се използва, но не е намерен категоричен отговор. Факт е, че материалът се избира в зависимост от вида на работата и може да бъде взаимозаменяем и допълван.

Нека да поговорим за предимствата на лена за водопроводни работи:

 • основният "плюс" на лененото теглене е, че цената му е по-евтина от всеки друг материал;
 • използва се пестеливо;
 • тънките му влакна са изключително издръжливи;
 • с правилно навиване е подходящ за всякакъв вид работа с всякакви фуги, включително за уплътняване на чугунени и керамични тръби;
 • лен може да набъбне, абсорбирайки възможна влага, като по този начин херметично блокира пътя към изтичане;
 • високата механична стабилност на материала позволява монтиране на водопроводни инсталации: без загуба на херметични свойства, връзката може да се развие с половин оборот или пълен оборот.

Недостатъците на тегленето включват следните аспекти:

 • тъй като ленът е органично вещество, той има склонност да гние под въздействието на влага и въздух, които влизат в него, например по време на профилактични прегледи. За това тегленето винаги е придружено от допълнителен материал, който предотвратява процесите на гниене (уплътняваща паста, грес, маслена боя, литол и други);
 • често се изисква подготовка на конеца;
 • твърде дебел слой материал може да доведе до напукване на фуги, особено от бронз и месинг;
 • това е уплътнение, което изисква познаване на правилата за навиване. По прищявка нищо добро няма да се получи;
 • придружаващите материали в комбинация с лен могат да затруднят разглобяването, например маслена боя и силикон могат да направят разглобяването невъзможно;
 • лен не е подходящ за употреба, когато температурата достига 90 ° C. На такива места той се „заварява“ с времето и губи своите уплътняващи свойства;
 • ако имаме работа със стомана, тогава неспазването на технологията за навиване може дори да доведе до корозия на резбата.

Кое е по-добре: лен или фум лента?

Специални изисквания се налагат на материалите, използвани за организиране на водоснабдяването с топла вода. Те се отнасят и за средствата, използвани за навиване. Поради високата температура на течността в тръбите, пренавиването трябва да има висока плътност и устойчивост на температурни ефекти. Спалното бельо отговаря на тези изисквания, докато фум лентата не е най-добрият материал. Когато е свързан, той се разделя на множество влакна, запечатвайки кухини и предотвратявайки изтичането на вода. Високите температури, присъщи на тръбопроводите за гореща вода и отоплителните системи, карат влакната да се свиват. Това увеличава риска от изтичане.

Що се отнася до други характеристики, трябва да се отбележи, че тегленето на ленено семе е по-евтино от фум лентата, дори ако материалът се използва за обработка. Ако при малки работни места разликата не е толкова забележима, тогава с активно използване можете да получите значителни икономии. Но в същото време лентата ускорява работата. По този начин е невъзможно да се каже недвусмислено кое е по-добро: лен или фум лента, тъй като всеки материал е подходящ за различни задачи.

Как да изберем спално бельо?

Основното нещо е да обърнете внимание на качеството на тегленето, преди да го купите: ленът трябва да се продава, да не е плътно обвързан с косичка или залив, да е светъл на цвят, да няма примеси, отломки и бучки. Има и теглич, положен под формата на чиле от конец, от чиято среда можете да извадите готово направление. Последният вариант е малко по-скъп от другите. Не забравяйте да обърнете внимание, че тегленето не е прекалено грубо и няма неприятна миризма.

В допълнение към лен, ние закупуваме допълнителен материал. Това могат да бъдат "Multipack", "Unipak" или "Greenpasta" запечатващи пасти, които служат за предотвратяване на влошаване на тегленето, не изгаряне под въздействието на температури и се поддава на демонтаж. Съдържанието на тубата "Unipaka" е светлосива несъхнеща маса на основата на парафиново масло с примес на естествени минерали.

Ако ленът не се третира с нищо, херметичността на ставата ще бъде краткотрайна. Освен това използването на паста позволява леко регулиране на силата на усукване.

Силно не се препоръчва да се използва силиконов уплътнител в контакт с метал, тъй като той съдържа оцетна киселина, която ускорява процеса на окисляване и съответно корозията на метала. Използвайте неутрални уплътнители. Подходящ за различни автомобили или проектиран да елиминира течове на вода, масло и други течности.

Сортове

По отношение на областта на приложение материалът е разделен на два вида. Единият вариант се използва за водопроводни инсталации, а другият за техники за уплътняване. Общото потребление на продукта при тези варианти на работа е различно, поради което продуктът се намира в продажба под формата на различни форми на опаковка.

Теглич за теглене се продава на рула или бали с различни размери. Типът за водопровод се изпълнява в малки намотки. Цената на материала обикновено е ниска, но тя се различава сред продавачите по отношение на наличието на импрегниране със специални решения и цялостно качество.

Как да навиете теглене на нова нишка?

Преди да започнем работа, нека подготвим завоите. Днес много производители произвеждат фитинги с резба с прорез, тоест специално проектирани за навиване на лен.Факт е, че по протежение на гладката резба по време на монтажа ленът ще се плъзне, чукай се в бучка и процесът на запечатване ще бъде нарушен.

 1. За да може влакната да имат нещо, за което да се придържат, трябва да има назъбвания на намотките. Те могат да се нанасят с пила, пила, метален трион, като се използват клещи или водопроводни гаечни ключове, хващане на конеца и прилагане на серифи с лек натиск. Основното нещо е да се постигне лека грапавост на завоите.
 2. Сега отделяме една нишка от ленената плитка. Опитайте се да вземете достатъчно влакна, така че намотката да не е нито твърде тънка, нито твърде дебела. Смята се, че дебелината му трябва да бъде като една, максимум две кибрити. Ако забележите бучки, малки власинки в нишката, те трябва да бъдат премахнати.
 3. Начинът на кандидатстване е индивидуален въпрос. Някой усуква лена на сноп, някой го сплита в слаб пигтейл, някой го пуска, както е, кичур.
 4. Процедурата за нанасяне на допълнителен материал също може да бъде различна: можете да смажете конеца с него, да го увиете с влакна и след това да нанесете друг слой; можете предварително да накиснете влакната на теглича и след това да ги навиете. И двата варианта са правилни. Някой препоръчва навиване на нишките по нишката, някой е против, тук няма единно правило.
 5. Защипваме края на нишката с пръст извън завоите, като правим първия завой напречно, за да закрепим теглича.
 6. След това, възможно най-плътно, без да правиме пропуски, цикъл до цикъл, навиваме лен. Такъв нюанс: ако свържете например стоманена втулка и желязна тръба, тогава излишъкът от лен просто ще бъде изцеден от фитинга поради неговата мощност. Месинговите фуги, особено от съвременното производство, просто ще се спукат от силен натиск.
 7. Вземаме малко количество водопроводна паста или друг уплътняващ материал и с ротационни движения го разпределяме около ранения лен. Опитваме се да поддържаме работата чиста.
 8. Залепете другия край по-близо до ръба на конеца с придружаващ материал.
 9. Преди да затегнете, не забравяйте да проверите дали отворът на тръбата е запушен с лен.
 10. Извиваме се с умерено усилие. Ако гайката върви твърде лесно, това означава, че е поставен малко лен. Ако навиването е направено правилно, бельото не трябва да излиза навън и трябва да е чисто около връзката.

Съвет: за газови съединения не се препоръчва използването на органична теглич в комбинация със силикон, тъй като тези материали се разрушават под въздействието на газ. Използването на фум лента ще бъде най-подходящо тук.

Недостатъци, отрицателни точки

Въпреки големия брой предимства, естественият уплътнител не е лишен от недостатъци. Те са особено очевидни, когато технологията на монтаж и ремонт е нарушена. След краткотрайна експлоатация на фугите може да се образува ръжда, което затруднява демонтирането на конструкции при последващи ремонти. С оглед на това се препоръчва редовно да се проверяват връзките за наличие на течове и да се вземат мерки за отстраняване на повредите.

Материалът е много чувствителен към качеството на работа, поради което се препоръчва да се използва само от опитни майстори.

Атрактивните физични свойства се компенсират от ниската химическа чувствителност на материала. И така, ленените влакна ще се срутят под въздействието на антифризи, ако са част от сместа, преминаваща през свързаните комуникации.

Съществува мнение, че материалът е чувствителен към високо налягане в тръбите и при стойности над 8 атмосфери може да намали качеството на уплътнението. Независимо от това, използването на водопроводни лен за свързване на тръби не е загубило своята популярност.

Как да навиете теглич върху екопластични продукти?

Подобно на месинговите нишки, пластмасата също има тенденция да се пръска. Следователно, основното нещо е да не прекалявате. Свържете двата фитинга, като преброите броя на завъртанията преди навиване. След това увийте лена равномерно, покрийте го с допълнителен материал и свържете фитингите.Ако имаше 5 оборота на празен ход, направете около 4,5 оборота - не е нужно да стигнете до края. Забележка: В този случай е за предпочитане да се използва инвестиционна паста вместо уплътнител.

Ако се чувствате много стегнати при затягане, разглобявайте и навивайте по-малко теглич.

Как да работя със стар обков?

Ако опаковката тече или се налага да се демонтира връзката по други причини, след развиване, проверете резбата. При „майката“ преминаваме през завоите с ръба на нож или шило, премахвайки всички натрупани отломки.

Също така подбираме съдържанието на "бащата" с нож, като отрязваме остатъците от тегленето заедно с уплътняващото вещество. Почистваме завоите с метална четка, докато се появи блясък. Със своята здрава мъх, тя премахва замърсяванията, ръждата и остатъците от уплътнители на най-недостъпните места. Ако използваната нишка е повредена, ще бъде полезно да я изгоните върху „бащата“ с инструмент за резби, а върху „майката“ да я коригирате с върха на ножа.

Освен това процесът на опаковане продължава съгласно посочената схема.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни