Чугунени радиатори: предимства и недостатъци, свързване, елиминиране на пресечни течове

Колко добри са модерните чугунени радиатори в сравнение с алтернативни решения? В какви случаи тяхното използване е оправдано при инсталиране на отоплителна система? Колко дълго служат и колко топлина отделят? В нашата статия ще се опитаме да отговорим на тези и много други въпроси.

Чугунените батерии вероятно са познати на всеки човек, израснал в построена от съветска къща къща.

професионалисти

 • Надеждност и издръжливост. Чугунът е непретенциозен към охлаждащата течност, той няма да бъде повреден дори от големи фракции или агресивни химически примеси, често съдържащи се във вода от руските ТЕЦ. Максимално допустимата температура на охлаждащата течност достига 130-150 градуса. При редовно промиване тази батерия може да продължи десетилетия.
 • Висока топлинна мощност и топлинна инерция. Такива батерии отдават топлина за дълго време, което след изключване може да остане в тях до една трета от първоначалния обем. Същата характеристика на материала обаче е и неговият недостатък - повече за това в съответния раздел.

Силни и слаби страни на алуминиевите радиатори

Сред приятните характеристики на тези нагреватели могат да се разграничат следните:

Чугунени батерии. Какъв е експлоатационният живот

В допълнение към такива приятни качества, радиаторите от този тип имат редица недостатъци, но те се отнасят изключително до централизираната отоплителна система. Ако ги използвате с автономно отопление, тези недостатъци изглежда липсват:

Чугунени батерии. Какъв е експлоатационният живот

Ако вземем предвид всички плюсове и минуси на алуминиевите радиатори, тогава е напълно възможно да изберем оптималния модел за всяка конкретна стая.

Въпреки че производителите дават на алуминиевите радиатори 10-15 години гаранция, това не означава, че те ще продължат толкова дълго. Ако ги инсталирате в автономна отоплителна система, тогава експлоатационният живот може да бъде удължен до 30-40 години, ако собствениците следят качеството на охлаждащата течност. Използвайки ги за централно отопление, където съставът на носителя е под въпрос, те могат да се провалят за 7-8 години и ще бъде трудно да се докаже нещо на производителя.

Минуси

 • Голямо тегло. Чугунът е много тежък метал, теглото на една секция от чугунен радиатор може да достигне няколко килограма. Средно това е 2-3 пъти повече от теглото на биметална секция на батерията и 4-6 пъти повече от теглото на алуминиев радиатор. ...
 • Цена. Една секция на чугунен радиатор е значително по-скъпа от секция на биметална или алуминиева батерия с подобни размери и пренос на топлина.
 • Невъзможност за монтаж в система с автоматично регулиране. Дизайнерските характеристики на батерията и свойствата на метала ще попречат на сензорите да получават актуална информация за температурата на охлаждащата течност и повърхността. Когато избирате коя е по-добре да поставите отоплителни батерии в апартамент, не забравяйте да вземете предвид този нюанс.
 • Ниска ефективност. Поради топлинната инерция, много повече енергия и охлаждаща течност ще бъдат изразходвани за отопление на квадратен метър площ, отколкото в случай на други видове батерии. Това може да бъде напълно маловажно, ако отоплението ви е централизирано и плащате въз основа на квадрата на къщата. Но ако имате газов котел, ще трябва да похарчите повече от собствените си пари и те ще отидат основно за отопление на самата батерия, а не за повишаване на температурата в стаята.
 • Неестетичен външен вид. Имайте предвид, че това се отнася само за стари батерии, но ако имате точно такива - те едва ли ще се впишат хармонично в съвременната среда.Чугунните батерии на новия модел в това отношение не се различават от биметалните или алуминиевите "братя" - те изглеждат модерни и стилни, те перфектно ще се впишат в интериора на всеки апартамент.

Изчисляване на чугунени отоплителни радиатори на площ

Запознайте се с основните параметри, които да вземете предвид при изчисляването. Те включват топлинна мощност за отопление 1 м² - 100 W, стандартна височина на тавана - 2,7 м, една външна стена.

Оказва се, че топлинната мощност, необходима за отопление на помещение от 10 m², е 1000 вата.

Получената мощност се разделя на топлинната мощност на една секция и се разпознава необходимия брой секции.

Таблица за изчисляване на чугунени отоплителни батерии по площ.

Площ на отопление, м2Мощност, W
5-6500
7-9750
10-121000
12-141250
15-171500
18-191750
20-232000
24-272500

Можете да прочетете за дизайнерските чугунени радиатори на тази страница.

Нови чугунени батерии

Ако предимствата на чугунена батерия надхвърлят нейните недостатъци за вас, можем да ви препоръчаме висококачествени съвременни чугунени батерии. В магазина Santechbomba ще намерите няколко практични опции - на вашето внимание са представени моделите STI Nova 500 и STI Nova 300. Те се различават помежду си по размери и характеристики на мощността - например „по-старият“ модел 500 има топлопреминаване от 150 W на секция, теглото на секцията в същото време е 4,2 кг, обем - 0,52 литра. За модела 300 тези показатели са равни на 120 W, съответно 2,9 кг и 0,3 литра, докато той е по-нисък с 20 см. И двата радиатора се отличават с оригиналния си дизайн, на повърхността се нанася топлоустойчиво полимерно покритие.

За тези, които предпочитат познатия дизайн, класическият модел MC-140 е перфектен. Състои се от 7 секции по 150 W всяка, тя изглежда почти същата като "същите" съветски батерии. И, разбира се, все още е тежък, тъй като е направен от истински чугун. Не сте забравили обаче какви предимства има този материал?

Изчисляваме мощността на чугунен радиатор

Можете да изчислите броя на секциите за чугунени нагреватели, като използвате различни методи. В специализирани книги има методи, които включват голям брой фактори, включително площта на помещението, разположението на прозорците и вратите, материала и структурата на стените, техническите показатели на батериите и т.н.

Можете обаче да получите желаната стойност, като използвате по-проста формула: умножете площта на стаята по 100 и разделете по капацитета на една секция.

правила за изчисляване на мощността на пренос на топлина

Резултатът трябва да бъде коригиран, както следва:

 1. В помещения с височина над 3 м се добавят 1-2 секции за компенсиране на топлинните загуби
 2. Необходимо е да се добавят няколко секции за стаи с две стени, граничещи с улицата
 3. В помещения с два прозоречни отвора под всеки от тях са монтирани радиатори, разделящи по равно намерения брой секции. Това е необходимо, за да се образуват въздушни прегради под прозорците за студ през потоци отвън
 4. Дробната стойност винаги се увеличава в положителна посока.

Дизайн

Класическите чугунени радиатори не се различават много по външен вид. Развитието на пазара на отоплителни уреди и постоянната промяна в стиловите характеристики на интериора принудиха производителите да измислят нещо ново, по-елегантно и екстравагантно.

красив дизайн на радиатора

Днес пазарът предлага модели с различни цветове (позлата, сребро, мед, бронз и др.). Има радиатори с артистично леене, върху които са нанесени орнаменти.

Външният дизайн обаче влияе значително на разходите. Декоративните модели са много по-скъпи от класическите, модерни алуминиеви, стоманени или биметални.

Видео инструкция за сглобяване на секции

Обобщаване

След като разгледахте по-подробно характеристиките и техническите характеристики на чугунните отоплителни радиатори, можете да добиете собствена представа за тези отоплителни устройства. Невъзможно е обаче да се спори за голямото им превъзходство над другите модели.Причината е, че всеки от предложените варианти има свои плюсове и минуси.

При проектирането на отоплителна система трябва да се обърне дължимото внимание на моделите от чугун. Те могат да бъдат закупени, за да спестят пари в поддържано състояние и не се притеснявайте, че скоро ще излязат от строя.

Биметални батерии

Трябва ли да сменя чугунени батерии за биметални? Когато чугунната опция не е подходяща, биметалните батерии са отлично решение. Обикновено тази дума означава дует от алуминий и стомана (вместо които понякога се използва мед). Алуминият играе ролята на външен материал, докато сърцевината на радиатора е направена от стомана, тъй като този метал е по-устойчив на високи температури и други неблагоприятни условия. В това отношение той има подобни характеристики на чугуна, тъй като стоманата не се страхува от агресивна химическа среда и е устойчива на корозия. А по отношение на максималното издържане на налягане, стоманата дори превъзхожда чугуна - стоманената сърцевина му позволява да достигне работно налягане до 30-40 атмосфери и не се страхува от възможен воден чук.

Алуминият, в повечето съвременни модели, почти няма контакт с охлаждащата течност, докато получава енергия от стомана, той бързо се загрява и предава топлината в помещението. Друго важно предимство на биметалните батерии е малкият обем на охлаждащата течност.

И така, биметални батерии:

 • бели дробове;
 • грациозен;
 • бързо се загрява;
 • служат дълго време;
 • не подлежи на корозия;
 • издържат на огромен натиск;
 • се характеризират с висока ефективност;
 • имат малък обем охлаждаща течност.

Говорейки за конкретни модели, ще споменем Alecord 350 - един от най-добрите варианти по отношение на качество и съотношение цена. Теглото на една секция тук е само 1,1 кг, докато топлопредаването й е 136 W. Работно налягане - 25 бара (издържа до 35), капацитетът на охлаждащата течност е 0,17 литра на секция. Например руският Halsen 350 има подобни характеристики.

Може да се отбележи и интересна версия на Royal Thermo BiLiner 500. 171 W топлообмен на секция с тегло 2,02 кг и обем 0,2 литра е създаден на базата на иновативни високотехнологични решения. Буквално всичко говори за това - от необичайния дизайн на радиатора до 25-годишната гаранция и огромен размер на застрахователно покритие. Страна на произход - Италия.

Междинни течове

Основният проблем с чугунните батерии са течовете от пресичане. Паронитовите уплътнения между секциите след многобройни цикли на нагряване и охлаждане (и съпътстващото разширяване и свиване на секциите) губят своята еластичност и със следващия спад на температурата влагата се появява на един от колекторите.

Теч в напречно сечение: вижте през пролетта на всички батерии в страната

Проблемът може да бъде решен по три начина:

 • Нулиране на отоплителната система за лятото. Срокът на експлоатация на чугунени отоплителни радиатори от контакт с влажен въздух практически няма да намалее.
 • Затегнете проблемното зърно. За да направите това, когато веригата се освободи, се отваря сляп щепсел на радиатора и през него в колектора се вкарва радиаторен ключ - стоманена пръчка, сплескана в единия край. Зърното е завъртяно обратно на часовниковата стрелка (отстрани на щората, резбата винаги е лява).
 • При голям брой течове радиаторът е напълно сортиран със смяната на всички уплътнения. При липса на редовни паронитови продукти в продажба, уплътненията могат да бъдат изрязани от ненужна автомобилна камера.

След всяко разхерметизиране, чугунната батерия трябва да се проверява под налягане или да се поставя под налягане с ръчна помпа.

Какво налягане се използва за налягане на чугунени радиатори в домашни условия? Типично малко по-високо от работното налягане на веригата. За автономна система са достатъчни 3 kgf / cm2, за централно отопление е желателно да се проведат тестове при 6 kgf / cm2.

На снимката - ръчна помпа за кримпване.

Главна информация

Чугунени батерии - отоплителна конструкция, състояща се от секции от сив чугун чрез леене... В зависимост от обема на стаята, броят на секциите може да бъде различен: от 2 до 20-30 или повече и тяхната височина от 35 см до 1,5 метра... Секцията е куха отвътре и има един или два канала. По време на монтажа батериите се поставят на крака или се окачват на надеждни скоби към стената, тъй като имат голямо тегло - една секция от 5 до 7 кг... Те имат дълъг експлоатационен живот - 50 години и повече... Те се използват за централно отопление, където водата може да съдържа агресивни алкални съединения, твърди примеси (пясък, камъчета), като по този начин тази охлаждаща течност с високо налягане влияе отрицателно върху структурата на материала на батерията, разрушавайки я отвътре.

Чугунени батерии

Биметалните батерии са отоплителна конструкция, чиито секции се състоят от сърцевина - стоманена или медна и алуминиева броня. Батериите могат да се набират от отделни секции с възможност за изграждане или подмяна на всяка една или отливки в едно парче. Вторият вариант е най-надежден, когато е изложен на високо налягане в централната отоплителна система, но е по-малко поправим, тъй като в случай на неизправност няма възможност за подмяна на отделна секция, батериите ще трябва да бъдат изцяло сменени. Сглобяемите конструкции могат да се използват за отопление на частни къщи, без опасност от изтичане на фуги поради ниско налягане на водата. По тегло те са много по-леки от чугуна - теглото на една секция е около 2 кг, височината на стандартните размери е 350 и 500 мм... Срокът на експлоатация зависи от материала на сърцевината: от стомана - около 20 години, от мед - до 50 години и повече... Те принадлежат към скъпите отоплителни системи.

Биметални батерии

Причини за разбивка

Ако отоплителната система не работи, не поради нейната "древност", тогава трябва да потърсите неизправност другаде.

Това може да бъде:

 1. Несъответствие на радиатора със системата на жилищна сграда. Това може да се дължи на налягането или качеството на охлаждащата течност.
 2. Недостатъци при свързване към тръби, което може да причини пробив във времето.
 3. Условията на работа не са подходящи за този тип радиатори поради чести спада на налягането.
 4. Ако охлаждащата течност е твърде осеяна, тогава това води до натрупване на суспендирани вещества в точките на закрепване, което след време ще доведе до теч.
 5. Разделителите между разделите също не издържат вечно., а отказът на един от тях е в състояние да наруши целостта на системата.
Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни