Свойства на стоманени тръби и радиатори за отоплителна система

Дизайнерски характеристики

Появата на тръбни батерии леко напомня на дизайна на чугунени радиатори. Инструментите включват горен и долен колектор, между които има стоманени тръбни мостове. За свързване на отделни елементи на продукта се използва универсално лазерно заваряване, което ви позволява да постигнете точност и невидимост на свързващите шевове.

тръбни батерии

Отличителна черта на всички тръбни отоплителни радиатори е тяхната здравина. В продажба те се представят в значително разнообразие по форма, размер и цветен дизайн: това значително опростява избора на най-подходящото отоплително устройство за интериора на определена стая.

Характеристики на тръбните отоплителни радиатори

Дълго време чугунените батерии са лидерите на пазара в отоплителните уреди. Тези продукти се характеризират с устойчивост на високо налягане, устойчивост на корозия и агресивен топлоносител. Невъзможно е да не се отбележи тяхната трайност - те са в състояние да служат десетилетия, не се поддавайки на влиянието на външни фактори. Въпреки наличието на безспорни предимства, те имат и някои недостатъци - те са тежки и гигантски по тегло.

Много потребители посочват като недостатък грапавата повърхност, в която буквално се поглъща атмосферният прах. В резултат почистването става трудно.


Стоманените отоплителни радиатори са предшествениците на съвременните тръбни устройства.

С време обемисти, тежки и неудобни батерии бяха заменени от леки стоманени радиатори. В сравнение с чугуна те изглеждат безтегловни. Те започнаха да се инсталират още в съветските високи сгради, където здрави и леки стоманени уреди са оцелели безопасно и до днес. Днес те се използват широко за отопление на къщи и апартаменти, те радват с отлични технически характеристики. Защо стоманените батерии са толкова добри? Но какво:

 • лекота на инсталиране - те са наистина лесни за инсталиране, тъй като са леки (за сравнение, опитайте се да вдигнете един чугунен "акордеон" сами);
 • високият топлопренос е едно от най-важните предимства. По този параметър те превъзхождат много други батерии, например биметални или алуминиеви;
 • изобилие от модели.

Стоманените радиатори попадат в две широки категории. Първият включва широко разпространени панелни стоманени модели, вторият - тръбни стоманени отоплителни радиатори, различни по дизайн.

Какво представляват стоманените тръбни радиатори


Ширината на стандартните тръбни радиатори, в зависимост от броя на редовете тръби в батерията, варира от 85 до 225 мм.

Как са подредени тръбните радиатори, може да се разбере от името им. Лесно е да се досетим, че те се състоят от стоманени тръби, свързани с колектори. Самите тръби могат да бъдат кръгли, овални или правоъгълни, прави и извити, вертикални и хоризонтални. През тях циркулира гореща охлаждаща течност, отделяща топлина към отопляваните помещения.

Тръбният дизайн прави радиаторите да изглеждат страхотно. Те могат да бъдат сглобени в хоризонтални и вертикални редове, комбинирани с колектори отгоре или отзад. Някои модели почти напълно копират външния вид на чугунени батерии. За какво е? Факт е, че такива батерии се използват за създаване на интериор в ретро стил.След като са ги изпълнили в стария стил и са боядисани с оцветители за текстура, производителите постигат зашеметяващ ефект и потребителите се радват на ретро вида на отоплителните уреди.

Като изходен материал за тяхното производство се използва здрава стомана. Устойчив е на агресивна охлаждаща течност и налягане до 10-15 атмосфери. Топлопредаването се определя от конструктивните характеристики на определени видове батерии - отчитат се диаметърът и дължината на тръбите, както и разстоянието между тях. При някои модели скоростта на топлопреминаване е до 205 W на секция (за стандартни размери на батериите).

Веднага трябва да се отбележи, че стоманените тръбни отоплителни радиатори могат да имат различни размери. На пазара има:


За вашия интериор можете лесно да изберете отоплителни уреди с нестандартни височини.

 • батерии със стандартни размери (с централно разстояние 350 или 500 мм);
 • ниски модели за монтаж под панорамни прозорци (подобни на обикновена пейка, както на външен вид, така и по размер);
 • високи вертикални модели (направени специално за отопление на тесни и / или високи помещения, например стълбища и бани).

Различни технологии се използват за заваряване на тръби в един продукт. Най-напредналият от тях е лазерното заваряване. Позволява надеждна връзка и устойчивост на високо налягане поради здрави шевове. Във всеки случай дизайнът на радиаторите е неразделим, което елиминира течовете.

Междуцентровото разстояние в тръбни стоманени радиатори е до 3000 мм. Клиентите могат да избират както стандартни модели, така и изработени по поръчка модели.

Декоративни тръбни батерии

Вече казахме, че стоманените тръбни отоплителни устройства могат да имат голямо разнообразие от размери и форми. Що се отнася до самите тръби, те са прави или извити под различни ъгли. Благодарение на гъвкавостта на дизайна става възможно създаването на дизайнерски модели радиатори, използвани за монтаж в помещения с интериор, направени по индивидуални проекти.

Алуминиевите и биметалните радиатори имат доста строг външен вид. И това е разбираемо, тъй като те са направени под формата на няколко секции, свързани помежду си с помощта на специални нипелни връзки. Единственият дизайнерски щрих за такива батерии е тяхното оцветяване - някои производители боядисват батериите по поръчка.


Радиалните модели ще съживят всяка фантазия на дизайнерите.

Има огромни възможности за дизайнери с тръбни батерии. На тяхна основа се създават радиатори с класически вид, дизайнерски модели от плоски анодизирани или хромирани тръби, интересни опции от огънати тръби, оригинални радиатори от тръби с произволен размер и диаметър, продукти с лъскав или състарен цвят - тук въображението е неограничен. Ако искате да направите ексклузивен ремонт във вашия дом, не забравяйте да обърнете внимание на тръбни стоманени радиатори.

Дизайнерските модели тръбни стоманени радиатори ще служат като достойна декорация за вашия дом. Но цената им може да изглежда много висока - това е характеристика на нестандартните решения.

Оптимално място за инсталиране

С помощта на стоманени тръбни радиатори е общоприето да се оборудват отоплителни системи с частни къщи и пететажни сгради. Високите сгради са неподходящо място за тяхното инсталиране поради честото избиване на водата: като се има предвид, че работното налягане на стоманена тръбна батерия е само 6-10 атмосфери, това е изпълнено със сериозни последици.

Всеки сериозен скок на налягането в системата може да причини изтичане и повреда на устройството. Автономните отоплителни системи се характеризират с по-ниско ниво на работно налягане - не повече от 8 атмосфери.Това прави възможно тръбният радиатор да пренася удобно всички претоварвания във веригата.

стоманен тръбен радиатор за отопление

Доста често лечебните заведения са оборудвани с такива устройства: това се улеснява от високите хигиенни характеристики на батериите и ниското ниво на травматизъм. На продуктите няма остри ъгли, тук всички завои са гладки и гладки. Освен това стоманените тръбни радиатори са с порядък по-трайни от техните чугунени аналози.

Предимства и недостатъци на стоманени отоплителни тръби

Поради появата на полимерни материали за топлоснабдяване, използването на стоманени тръби в стандартната схема става все по-малко и по-малко актуално. В някои случаи обаче те са единствената възможност. Това се дължи на техните уникални свойства.


Стоманени тръби в отопление

Потребителят се интересува преди всичко от експлоатационния живот на стоманените тръби за топлоснабдяване. Определя се от параметрите на системата, както и от първоначалните характеристики на материала за производство. Колкото по-голяма е дебелината на стената на тръбата - толкова по-дълъг е периодът на нейната експлоатация без поддръжка. Това обаче увеличава масата на конструкцията, което влияе на трудоемкостта на монтажа. В допълнение към тези свойства, когато се анализира значението на избора на стоманени тръби за топлоснабдяване, трябва да се вземат предвид следните фактори:

 • Защита от корозия... Това изисква боядисване на външната повърхност на тръбата;
 • Промиване на системата... Изпълнява се по предварително съставен график. При избора на методи се вземат предвид свойствата на тръбния материал;
 • Добра механична якост... Те често се използват за производството на отоплителни регистри. Това обаче увеличава обема на охлаждащата течност в системата;
 • Особено внимание се обръща на качеството на връзката... Свързването на тръбите е най-добре да се извърши със заваръчна машина.

Монтажът на топлоснабдяване от стоманена мрежа е от значение в промишлени помещения, търговски и обществени сгради. Причината за това е високата степен на механична якост. Инсталирането в автономни отоплителни системи на къщи и апартаменти е непрактично. Най-добре е вместо това да се използват полимерни аналози.

Производителите в номенклатурата на стоманените тръби посочват техния вътрешен диаметър. Това трябва да се вземе предвид при изчисляване на обема на охлаждащата течност в топлоснабдяването.

Характеристики на тръбните отоплителни батерии

Материалът за производство на тръбни радиатори е най-често стомана, което им придава специална здравина и надеждност.

Основни технически параметри на тръбния стоманен радиатор:

 1. Височина... Тя може да бъде от 30 до 300 см.
 2. Брой тръби... Тук няма ограничения: има модели с една тръба, а има модели с много по-голям брой джъмпери.
 3. Дълбочина... Приблизително 225 мм. Един ред може да съдържа 1 - 6 елемента. Формирането на цената на устройството се влияе от работния обем и параметрите на джъмперите.
 4. Разстояние на секциите... Има две опции: 65 и 45 мм. Радиаторите с напречен разрез 65 mm се използват главно в болници, училища и други институции, където има много високи хигиенни изисквания.
 5. дебелина на стената... Тя може да бъде от 1 до 2 мм. За западните продукти е характерна дебелина от 1-1,5 мм. За домашни устройства той е малко по-голям - 2 мм.
 6. Раздел раздел... Стандартната версия е кръгли тръби с диаметър около 25 mm. По-рядко можете да намерите продукти с плоски, правоъгълни, овални и триъгълни секции.

Особености на работата на стоманени тръби и радиатори при отопление

Преди да направите монтаж на стоманени отоплителни радиатори, трябва да разберете техните качества и фактори, влияещи върху работата. Водата често е топлоносителят в топлоснабдяването. Тя е тази, която определя продължителността на необслужваната работа на системните компоненти.


Стоманен радиатор в отоплителната система

Използването на стомана като основен материал за производството на нагревателни елементи поради нейната достъпна цена, относителна лекота на обработка и добри технически качества. Стоманените отоплителни панели и тръби имат същите характеристики. По време на работа обаче се появяват отрицателни точки. Те се състоят в намаляване на дебелината на стената, намаляване на топлопроводимостта.

Това се дължи на факта, че стоманените тръби за отопление и радиаторите от този материал се характеризират със следните качества:

 • Появата на корозия... Процесът на окисляване е естествен, независимо от обема на стоманения радиатор. За да намали скоростта си, водата трябва да съдържа минимум кислород;
 • Груба повърхност. Това се отразява на индикатора на хидравличното съпротивление;
 • Леко тегло... Често инсталирането на стоманени отоплителни радиатори може да се извърши без помощ. Това се дължи на малката дебелина на стената - от 0,8 до 1,2 мм;
 • Загуба на външен вид поради лошо качество на боята... Препоръчително е да изберете модела на батериите, чиято повърхност е била обработена с прахообразен метод.

Също така, стандартните инсталационни технологии могат да създадат трудности. Ако отоплителните радиатори от стоманена плоча са инсталирани без особени проблеми, тогава е необходима заваръчна машина за фиксиране на тръбите. Свързването на възли с резбови съединители не е ефективно.

Често експлоатационният живот на стоманените тръби за отопление директно зависи от качеството на заварката. За неговото формиране е необходимо да изберете правилните електроди и режима на работа на заваръчната машина.

Основни сортове

Хоризонталните и вертикалните стоманени радиатори се отличават по вида на подреждането на тръбите. Големите офиси и зали обикновено са оборудвани с хоризонтални уреди. Обхватът на вертикалните тръбни батерии е в частни домове, болници и училища. Дизайнерските характеристики на вертикалните модели допринасят за визуално увеличаване на височината на помещенията. Освен това те почти не натрупват прах.

тръбна отоплителна батерия

Формата на този тип отоплителни устройства може да бъде ъглова, плоска, радиус и дизайн. В ъгловите модели се използват две секции, които са разположени под определен ъгъл един към друг. В този случай е разрешена възможността за регулиране на ъгъла, в зависимост от характеристиките на интериора. Плоските модели се характеризират с едноредово подреждане на тръби: тази форма на устройството е най-популярна сред купувачите. Радиалната конфигурация предполага наличието на дъга. Дизайнерските модели са проектирани със специална оригиналност. Единият вариант е да огънете вертикалните тръби, за да създадете вълнообразен ефект.

Разлики между тръбните системи

Радиаторите от всякаква форма имат специално подразделение на видове в зависимост от различни фактори. Тръбните също могат да имат няколко възможни вариации.

Най-голямото разделяне зависи от външния вид на устройството, а именно от местоположението на тръбите. Това могат да бъдат вертикални и хоризонтални тръбни отоплителни радиатори.

Първата версия на тръбните радиатори е класическият избор за частни домове и лечебни заведения. Те изглеждат красиви, спретнати и не натрупват прах върху себе си.

Но вторият тип - хоризонтален - е изборът за големи офис помещения, където е необходимо да се отопляват големи площи.

Поради особеностите на формата, няма рамки при избора на тръбни радиатори. Това могат да бъдат модели за ъглова подредба, както и прости плоски, така и всякакви дизайнерски.

 • Чугунени отоплителни радиатори: описание на най-добрите модели, монтаж и характеристики на радиаторите (120 снимки)
 • Промиване на отоплителните радиатори: продухване, почистване и поддържане на отоплителната система (115 снимки)

 • Газови конвектори - избор, характеристики на употреба и рецензии на собствениците (видео + 105 снимки)

Най-често хората избират само обикновени опции, но в някои случаи те са направени по поръчка във формата, която е по-близо до собствениците на жилища.

Предимства и недостатъци

Когато разглеждате стоманен тръбен радиатор като потенциален вариант за оборудване на вашия дом, трябва да се запознаете с неговите силни и слаби страни.

Предимства на тръбните радиатори:

 • Устойчив на повишена твърдост на водата... Корозията е почти непозната за тези батерии.
 • Значителен брой опции за цвят и форма... Това улеснява много избора на най-подходящия вариант за дизайна на стаята.
 • Сигурност... Няма остри ъгли на продукти от този тип, което обяснява тяхната популярност в семейства с малки деца.
 • Лесен за работа и поддръжка... Дизайнът на тръбния радиатор не допринася за натрупването на прах. Те са лесни за почистване и ремонт. Регулирането на водоснабдяването е много удобно тук. При желание устройството може да бъде поставено под обшивка от гипсокартон.
 • Удобство на комутацията... Съвременните модели позволяват както долна, така и странична връзка.
 • Надеждност... За производството се използват само съвременни материали и най-новите технологии.
 • Оптималното съотношение на цена и качество.

Монтаж и монтаж на тръбни отоплителни радиатори

Когато избирате тръбни батерии, не забравяйте да обърнете внимание на наличието на допълнителна защита срещу корозия - това ще осигури дълъг експлоатационен живот на цялата отоплителна система. Марката на производителя заслужава специално внимание. Оптималният избор са продуктите на европейски или местни марки. Цената на стоманените тръбни отоплителни радиатори от руско производство започва от 3-4 хиляди рубли за 8 секции (към май 2016 г.). Цените за чужди батерии са по-високи.

Това, на което не трябва да се доверявате, са китайски производители, които обичат да пестят от материали и да правят радиатори, които не издържат на критика. Дайте предимство на местни, немски, италиански и швейцарски марки - за които има достатъчно пари.


Инсталирането на такива устройства е съвсем просто, най-важното е да закупите специални стойки.

За монтажа на тръбни радиатори се използват специални стенни стойки. Те трябва да бъдат инсталирани на стените предварително с помощта на винтове и дюбели. Не са необходими твърде здрави крепежни елементи, тъй като радиаторите са относително леки. Схемата на свързване на отоплителната тръба може да бъде абсолютно всяка. Ако искате да направите долна връзка, закупете батерии с долни входове и изходи. Радиаторите за странично или диагонално свързване се избират по същия начин.

Стоманените тръбни радиатори могат да се използват в отворени и затворени отоплителни системи, с естествена или принудителна циркулация на топлоносителя. Също така им е позволено да работят в еднотръбни системи. По този начин няма специални изисквания за тяхното инсталиране и експлоатация. Що се отнася до монтажа в жилищни сгради, първо трябва да се запознаете с документацията за радиаторите и да се уверите, че те могат да работят при повишено налягане.

Декоративни предимства

Тръбните радиатори се отличават със специална грация и лекота. Ако желаете, можете да намерите модели с нестандартна конфигурация (полукръгли секции, пейки за радиатори и др.), Цената на които е много по-висока. Особено заслужава да се отбележи широката гама от цветове уреди от тръбна стомана.

Най-популярни са светли и тъмни решения. По-тъмните радиатори имат по-добро разсейване на топлината. Бронз, металик, лакирано дърво, седеф, състарен бронз се считат за по-интересни цветови схеми. Добра ефективност се наблюдава при хромирани продукти.

тръбни радиатори за отопление

В такива популярни интериорни стилове като реколта и таванско помещение можете да намерите по-оригинален дизайн на отоплителни устройства. В някои случаи върху металната повърхност се нанасят специални антикорозионни агенти.

Тук като финиш се използва прозрачен лак. Пример за дизайн е използването на решетки, за да направи радиатора по-естетически приятен. Освен това това създава допълнителна защита срещу механично натоварване. Можете да изберете мрежа от почти всякакъв нюанс: цената остава стабилна.

Какви са радиаторите и по какво се различават

По дизайн всички хидравлични нагревателни устройства могат да бъдат разделени на четири основни типа: секционни, панелни, тръбни (включени са и нагревателни релси за кърпи) и конвектори.
Секционни нагреватели
Такива устройства се състоят от отделни нагревателни елементи-секции. Секционните нагреватели могат да бъдат направени от алуминий, чугун, стомана, както и от така наречения биметален (имащ алуминиев корпус и стоманена тръба, през която се движи охлаждащата течност). Секциите са свързани помежду си с помощта на нипели, а между секциите са монтирани уплътнения. Най-често уплътненията са направени от каучук, което е нормално, когато се използва вода като топлоносител, но е неприемливо, когато се използва антифриз като топлоносител, тъй като каучукът може да бъде унищожен от агресивното му действие (в такива случаи се използват специални уплътнения в съвременните отоплителни устройства).

Панелни (несекционни) отоплителни устройства

Това са предимно стоманени панелни радиатори. Дизайнът на панелен радиатор е, грубо казано, два стоманени листа, заварени заедно (обикновено с дебелина 1,25 mm) с вертикални канали, в кухината на които циркулира охлаждащата течност. За да се увеличи нагрятата повърхност и, като следствие, преносът на топлина, стоманени U-образни ребра са заварени към задната страна на панела.

Тръбни нагреватели

В повечето случаи дизайнът на такива радиатори се състои от вертикално разположени извити стоманени тръби, свързващи горния и долния колектори. Трябва да се отбележи, че стоманените тръбни радиатори обикновено са най-скъпият тип радиатори (по отношение на 1 kW).

Конвектори (или плочи нагреватели)

Конвектор, образно казано, е една или няколко тръби (по които се движи охлаждащата течност) с метални „перки“, „поставени“ върху тях. Въздухът тече през конвектора отдолу нагоре, загрявайки се от многобройни топли перки. Такива отоплителни тръби обикновено са направени от стомана или мед. В някои конвектори количеството топлинен поток се регулира от специален амортисьор, отварящ или затварящ който, можете да увеличите или намалите потока на движещия се нагрят въздух. Дизайнът на конвектора може да бъде напълно отворен или затворен с декоративен корпус (във варианти за стена и цокъл). Конвекторите, вградени в пода, са покрити с декоративна скара.

Преглед на пазара на стоманени тръбни радиатори

Тръбните стоманени радиатори са представени на пазара на санитарно оборудване в значително разнообразие. Заедно със стандартните дизайни можете да намерите истински произведения на изкуството. Същото важи и за разнообразието от производствени фирми.

За нашите условия най-подходящият вариант са радиатори от местни компании, при производството на които се вземат предвид руският климат, характеристиките на водата, характеристиките на отоплителните системи и други важни параметри. Що се отнася до чуждестранните продукти, немските, чешките, турските, полските и италианските модели са с най-високо качество.

Модели от стоманени радиатори

За разлика от тръбите, популярността на стоманените батерии не намалява.Това се дължи на големия асортимент от модели, възможността за избор на няколко вида конструкции. Но в същото време прегледите на стоманените отоплителни радиатори показват зависимостта на качеството на продукта от параметрите на използваните материали и спазването на технологията за сглобяване.


Видове стоманени радиатори

Независимо от избрания модел, неговите определящи параметри са пренос на топлина, габаритни размери и методи на свързване. Монтажът на стоманени радиатори за отопление и по-нататъшните правила за работа ще зависят от тези характеристики.

В момента има три вида стоманени батерии, от които можете да избирате:

 • Панел... Те се отнасят до бюджетния вариант за подреждане на топлоснабдяването, въпреки че има и скъпи модели. Стоманените плоски отоплителни радиатори се състоят от тръби с малък диаметър, които са свързани с плочи топлообменници с нагревателни панели. Мощността се определя от техния брой и габаритни размери;
 • Тръбни... Те могат да бъдат намерени много по-рядко от описаните по-горе. Това се дължи на сложността на производството. Въпреки факта, че отзивите за стоманени тръбни отоплителни батерии са почти винаги положителни - техният обхват е малък;
 • Секционен. Външно те приличат на чугунени батерии. Те могат да се състоят и от няколко секции, които са свързани помежду си с резбови компоненти. Разликата се крие в характеристиките на материала за производство. Стоманата има по-висока топлопроводимост от чугуна. Следователно първите се характеризират с ниски топлинни загуби по време на пренос на енергия.

Освен това при избора се вземат предвид размерите на стоманените отоплителни радиатори, тяхното номинално и максимално налягане, както и температурният режим на топлоснабдяването.

За централизирани отоплителни системи не се препоръчва използването на плоски стоманени радиатори. Те бързо се провалят с скокове на налягането, характерни за този тип топлоснабдяване.

Турски

Те се различават с доста добро качество. В същото време асортиментът от турски стоманени батерии се отличава с известен недостиг на асортимент. Като правило това са панелни радиатори с доста евтина цена. Лицензирането на продукти се извършва главно от известни западноевропейски фирми, което ви позволява да бъдете спокойни относно тяхното качество.

Немски

Особено заслужава да се отбележи високото качество на тръбните стоманени радиатори на немската компания Zehnder. Продуктите на тази компания се отличават със значително технологично разнообразие, с възможност за свързване към тръби за топла вода, отворени отоплителни системи за топла вода и електрически вериги. Немските ВиК фирми са специализирани в нестандартни отоплителни устройства. Тези модели могат да бъдат много високи или супер ниски, с много богата цветова гама (700 нюанса). Помислете за високата цена на продуктите на Zehnder.

Говорейки за немски радиатори, заслужава да се спомене швейцарско-германската компания Arbonia. Тези продукти се отличават с отличния си дизайн, високи технически характеристики и качество. В същото време цената на отоплителните устройства Arbonia е напълно приемлива за местен купувач.

Правила за монтаж на стоманени радиатори

Технологията за инсталиране на компоненти на системи за топлоснабдяване директно зависи от избрания модел. Едно от предимствата на стоманените плоски отоплителни радиатори е голямото им тегло. Тези. намалява натоварването на стената, където ще бъдат монтирани. Важно е да изберете правилното място за инсталиране. За да направите това, по време на монтажа на стоманени радиатори за отопление е необходимо да се ръководите от определена процедура.


Схеми за свързване на батерии към отопление

Първо се определя мястото на инсталиране. Това обикновено е външната стена, през която настъпват най-големите загуби на топлина. За разлика от стоманените тръби за отопление, радиаторите трябва да имат максимален топлопренос.Ако инсталацията се извършва под прозорец, батерията трябва да припокрива конструкцията с 2/3. Това ще подобри скоростта на конвекция на въздушните течения.

По време на монтажа на стоманени отоплителни радиатори се препоръчва да се следват следните правила:

 • Пресичането на централната ос на батерията трябва да съвпада със същия параметър на структурата на прозореца. Допустимо отклонение - 2,3 см;
 • Минималното разстояние от равнината на пода до стоманения панел за отопление варира от 6 до 10 cm;
 • Контролиране на местоположението. Този параметър се проверява с помощта на нивото на сградата. Всички устройства за подаване на топлина в една стая трябва да са на една и съща височина;
 • Изборът на метод на свързване - отстрани, отгоре или отдолу. Прегледите на стоманените радиатори показват добър външен вид на устройството с долна връзка. Но това зависи от конкретния модел на батерията;
 • Съответствие с поръчката за инсталиране. Първо се монтират стоманени радиатори за подаване на топлина и след това те се свързват към системата;
 • Монтаж на допълнителни компоненти. Те включват спирателни кранове, термостати, кранове на Маевски.

В края на монтажа на стоманени радиатори за топлоснабдяване се извършва тестване под налягане, проверява се целостта на фугите. Когато пълните системата с охлаждаща течност, е необходимо да отворите крана на Маевски, за да отстраните въздуха.

Всички модели радиатори за топлоснабдяване от стоманена плоча имат неразделим дизайн. Те не могат да намалят или увеличат площта на отоплителната повърхност. Това се взема предвид при избора.

Италиански

Италианските радиатори се характеризират с високо ниво на качество и отлични декоративни характеристики. В същото време трябва да се вземе предвид тяхната адаптация към европейските условия на работа, които се различават от реалностите у нас. Високите технически характеристики и удобните връзки обаче правят италианските устройства много популярни. Това важи особено за продуктите на компанията Royal, които се отличават с качество, лекота на поддръжка, надеждност и издръжливост. Цената на радиаторите Royal е доста висока.

Как да изберем стоманени тръбни радиатори за отопление

За да може устройството да бъде достатъчно мощно и да затопли целия обем на стаята, е необходимо:

 • определете площта на стаята, височината на тавана;
 • изчислете количеството топлообмен за дадено помещение. За стая (с прозорец и врата) с площ от 10 м2 са достатъчни 1000 вата. В техническите характеристики на радиатора производителят посочва топлопредаването на една секция (2-6 тръбни) или на цялата конструкция. Колкото повече тръби в секцията, толкова по-ефективно е отоплението на помещението, един недостатък - структурата изглежда обемиста. Така например, двуредова секция с височина 560 мм и дълбочина 90 мм има топлопредаване от 160 W;
 • според изчисленията изберете такъв брой секции, така че мощността да е достатъчна;
 • необходимо е да добавите допълнителни секции, ако стаята е студена, ъглова, от северната страна;
 • 4% трябва да се добавят към изчисления топлопренос, ако височината на тавана е повече от 3 m;
 • поставянето на радиатор в ниша или под панел от гипсокартон с прорези намалява отоплението на помещението с 5-15%;
 • изборът на по-тъмен цвят на батерията увеличава топлинното излъчване.

Формата, размерът и броят на радиаторните секции могат да бъдат всякакви, в зависимост от площта на помещението и личните желания

Китайски

Най-бюджетният модел на метален тръбен радиатор е китайската батерия Oasis. Въпреки ниската си цена, устройството се отличава с добра издръжливост, устойчивост на агресивни ефекти и липса на оперативни ограничения. Редица модели се произвеждат, като се вземат предвид спецификите на битовите отоплителни мрежи. Тръбните отоплителни батерии Oasis имат най-положителни отзиви.Компанията е специализирана и в производството на стандартни биметални отоплителни радиатори с отлични топлинни характеристики и достъпна цена.

Характеристики на продукта

Функционални параметри на стоманен тръбен радиатор:

 • температура на работната среда 110оС - 130оС;
 • работно налягане 10 - 22 atm (в зависимост от материала, производителя и конфигурацията);
 • устойчивост на корозия (полимеризация на вътрешни повърхности, дебелина на стената 1,5-2 мм);
 • хигиенна повърхност (нанася се допълнителен антибактериален слой);
 • леко тегло;
 • експлоатационният живот е 10-25 години.

Предимства на стоманения тръбен радиатор:

 • широка гама от форми на конструкции, възможност за индивидуален избор на конфигурации и външно покритие (боядисване, лакиране, структурно покритие, поцинковане);
 • ниска инерция, добър топлообмен, равномерно отопление на помещението;
 • надеждна заварена връзка;
 • гладка вътрешна и външна повърхност;
 • лекота на грижа (не изисква често отстраняване на прах поради конструктивните характеристики);
 • безопасност на формата, отсъствие на остри ъгли;
 • способността да се впише във всеки интериор, да спести място;
 • много схеми за свързване.

Радиаторите се отличават с висока степен на безопасност и не изискват инсталирането на защитни екрани, дори в детските стаи

Недостатъци на стоманен тръбен радиатор:

 • висока цена;
 • не е устойчив на спада на налягането в централизирана система;
 • точковото заваряване не е надеждно при често водно избиване;
 • тънкостенните тръби (1 мм) без допълнителни покрития са податливи на корозия и абразия поради агресивната среда на охлаждащата течност (примеси, твърди частици).

Важно! За жилищни сгради с централизирана отоплителна система трябва да изберете устройство, изработено от висококачествена стомана със следните параметри: работно налягане не по-ниско от 13-15 атм, температура на охлаждащата течност не по-ниска от 120 ° С.

Често недостатъците се проявяват във връзка с неправилна или некачествена инсталация (течове, корозия), неправилен избор (нисък топлообмен). За да не се объркате и да изберете желания тръбен нагревател, трябва да вземете предвид нюансите.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни