Чугунени батерии: причини, поради които определено трябва да бъдат заменени

Монтаж на чугунени отоплителни радиатори

Пазарът на отоплителни уреди е поразителен в своето разнообразие. Но познатите чугунени радиатори все още са популярни поради многото си предимства. Те са издръжливи, устойчиви на корозия, лесни за използване и много издръжливи. Но дори и най-надеждното устройство може някой ден да се нуждае от подмяна. Въпросът как да закачите отоплителния радиатор върху скобите може да бъде решен независимо. Основното нещо е да имате опит, необходимите материали и да вземете предвид някои от нюансите на инсталацията.

Кой радиатор да инсталирате за подмяна на чугунната батерия

Модерни чугунени радиатори - пример за стил

 1. Характеристики на избор и монтаж
 2. Предварителна подготовка
 3. Основните етапи на самостоятелната работа
 4. Декоративен дизайн на радиатори

професионалисти

Замяната на чугунните радиатори с биметални (метални) е оправдана по няколко причини:

 • Модерен външен вид - биметалните изглеждат по-естетически и са подходящи за различни интериори на жилищни или офис помещения.
 • Намалено тегло лагер - чугунните батерии са много по-тежки от металните, те изискват добро закрепване и висококачествена стена, която може да издържи огромното тегло на конструкцията.
 • Необходимостта от бързо нагряване на стаята - биметалът се загрява бързо и бързо отделя топлина в помещението, чугунът се загрява дълго време сам и едва след това започва да отделя топлина.
 • Високо налягане на водата в отоплителната система - чугунните радиатори са способни да издържат на налягане до 10-12 атмосфери, а биметалните са по-стабилни - около 20 атмосфери или повече.
 • Възможност за удължаване на радиатора или ремонт - чугунена конструкция не може да бъде ремонтирана в случай на повреда, докато металните конструкции могат да бъдат променяни в секции, като се добавя или намалява броят им.
 • Лесно инсталиране на радиатора - инсталирането на тежка чугунена конструкция не може да се извърши самостоятелно, а леката модерна версия на биметала може да се монтира без помощ.
 • Устойчивост на воден чук - чугунът, поради своята крехкост, не е в състояние да издържи на воден чук, биметалните конструкции са в състояние да издържат на почти всякакви спада на налягането.

Последователност на свързване

Най-важният момент при инсталирането на батерии е свързването им към отоплителния кръг и последваща проверка. За да се извърши ефективно цялата работа, е необходимо да се спазва последователността на инсталиране на чугунен радиатор.

 • Отоплителният кръг е предварително изключен, подаването на охлаждащата течност към апартамента се спира, последвано от източването му от тръбите с помощта на циркулационна помпа.
 • Батерията е окачена на скоби с проверка на нейното хоризонтално и вертикално положение с нивото на сградата.
 • Щепселите се развиват от устройството.
 • В случай, че диаграмата за странично свързване на чугунени отоплителни радиатори е „въведена“ в еднотръбна верига, тогава първо трябва да се монтира и свърже байпас с клапан. Ако системата е двутръбна, тогава се използват чистачки с кранове.

На последния етап се извършва инсталирането на крана на Маевски на чугунени радиатори.

След свързване на всички нагревателни елементи се извършва пробна проверка на качеството на работа. Той ще покаже колко сигурно е монтирана системата. За целта водата се пуска в него под налягане. Ако няма изтичане, неразбираеми шумове и удари, тогава всички елементи на веригата са свързани правилно.

Процедура за инсталиране

Монтажни скоби за чугунена батерия

Първо трябва да определите необходимия брой скоби. Зависи от площта на нагревателя. За 1 кв.м.нагревателната повърхност изисква 1 скоба. Изчислете площта на радиатора в зависимост от броя на секциите на устройството и маркирайте стената за монтиране на скобите. След маркирането проверете отново изчисленията, пробийте отворите, поставете дюбелите в тях и завийте крепежните елементи.

Монтаж на радиатор за отопление

Отоплителният кръг трябва да се изключи и водата да се отстрани напълно. Остатъчната отоплителна среда може да се изпомпва с помпа. Батерията е окачена на опори, за еднотръбна система е свързан байпас. След това радиаторът е свързан към системата с помощта на резби с резба. Всички фуги трябва да бъдат запечатани. За това са подходящи всякакви уплътнителни материали, обикновено се използва теглич. Ако знаете как да боравите със заваръчна машина, възползвайте се от възможността и заварете фугите на втулките и тръбопровода.

След инсталирането на устройството е необходимо кримпване. Тази процедура се извършва от професионалисти със съответното оборудване. Ако имате устройство, направете всичко сами, ако не, тогава не е препоръчително да купувате скъпо устройство за еднократна инсталация на един или повече радиатори. След като завършите инсталацията, проверете работата на системата.

Теоретично няма нищо сложно в монтажа на чугунени отоплителни радиатори, но на практика не всичко е толкова лесно, колкото бихме искали. Ако нямате необходимия опит или помощник, който вече е свършил подобна работа, все пак е по-добре да наемете екип от водопроводчици. Разбира се, плащането за тяхната работа значително ще увеличи цената на отоплителната система като цяло, но ще спестите време, усилия и нерви. Окончателното решение е само ваше.

Топлопредаване на чугун и биметал

Отоплителната мощност на радиаторите, посочена от производителите, рядко отговаря на реалността. Зависи от температурата на охлаждащата течност и въздуха в помещението. Средно преносът на топлина на една секция с височина 50 см е:

 • Чугун - 140-195 W (в зависимост от дълбочината);
 • Биметал без въздушни резачки - 140-155 W;
 • Биметал с въздушни резачки - 170-190 W.

Трябва да се отбележи, че чугунът се нагрява много бавно, но също така се охлажда дълго време. Биметалните батерии правят това много по-бързо. Чугунените радиатори ви позволяват да поддържате температурата в случай на изключване на отоплението.

Отоплението на помещение с чугунени батерии се дължи главно на радиация, а не на конвекция. За биметални - поради конвекция. Следователно те бързо загряват въздуха в стаята.

Как да изберем правилната скоба

Основното правило при закупуване на фиксатор: той трябва да издържа на теглото, което му е присвоено. Максималното натоварване обикновено е посочено в приложените инструкции. Най-лесният начин е да изберете скоба за алуминиев радиатор, тъй като той е лек и всеки тип е подходящ за него.

Използвайте подови стойки за много мощни батерии. Но ако покритието в къщата е дървено, тогава трябва да се уверите, че скобите са оборудвани с допълнителни крепежни елементи към стената. Това е за намаляване на натоварването на дъските. За леки нагревателни елементи, които ще бъдат разположени в дълбока ниша под прозореца, е по-добре да си купите дълга скоба.

Препоръчва се чугунените радиатори да вземат държачи с възможност за леко изменение на височината, в противен случай могат да възникнат трудности при монтажа. Цената на регулируема скоба не е толкова висока, че да се откаже от удобството за монтиране.

Важно е сплавта да не съдържа токсични вещества, отделящи се при нагряване. Не си струва да купувате части на ръка, особено без съответните придружаващи документи

Моля, обърнете внимание, че най-лекият - ъгловата скоба - е само за алуминиеви и медни радиатори

Правила за поставяне на радиатора

Батериите най-често се поставят под прозорец, за да компенсират топлинните загуби, когато през отвора навлиза студен въздух.

В този случай трябва да се спазват следните разстояния:

 • от стената - 20 мм;
 • от пода - 120 мм;
 • от перваза на прозореца - 100 mm или повече.

Препоръчително е первазът на прозореца да не припокрива прекалено радиатора за ефективна циркулация на въздуха в помещението. Тези цифри са само препоръки, те могат да бъдат повече или по-малко, въпреки че забележимите промени могат да повлияят на топлопредаването на конструкцията.

За да се подобри ситуацията, се препоръчва стената зад радиатора да се покрие с отразяващ материал като пяна от пяна. Въпреки че някои майстори смятат тази мярка за безполезна. Но красивият декоративен екран ще се превърне в пречка за топлия въздух, по-добре е да го откажете. Съвременните батерии изглеждат доста привлекателно, няма смисъл да ги криете.

Крепежни елементи за стоманени радиатори

В тази група има два различни типа: тръбни и панелни радиатори. Те имат различен дизайн, съответно различен монтаж.

В панелните радиатори на задната стена са заварени скоби, с които са закачени на скобите. Формата на този тип закопчалка е различна: тя е проектирана специално за скоби.

Кой радиатор да инсталирате за подмяна на чугунната батерия

В панелните радиатори скобите са заварени на задната стена

При инсталиране на панелни радиатори е необходимо стриктно да се спазва вертикалното положение на скобите. Изисква се висока прецизност: четири или шест скоби трябва да пасват точно на куките

Тук също е важно стената да е идеално равна и гладка. Като цяло, използвайки обикновени скоби, панелните радиатори са доста трудни за окачване

По-лесно да работите с други видове държачи.

Кой радиатор да инсталирате за подмяна на чугунната батерия

Стандартна скоба за панелен радиатор

Тъй като масата на нагревателя е малка, достатъчно е да го фиксирате върху горните скоби, да инсталирате ограничители отдолу, които да му дадат посока в хоризонталната равнина. Те не са прикрепени към стената, но с куки се придържат към скобата и просто опират до стената. За надеждност частта, обърната към стената, се разширява.

Кой радиатор да инсталирате за подмяна на чугунната батерия

Ето как изглежда комплект скоби за тръбни стоманени батерии: горният колектор е окачен на куките, а пластмасовите ограничители са поставени отдолу

Има и специални монтажни плочи за лесен монтаж. Те представляват метална лента с пластмасови скоби отгоре и отдолу. Скобите на задния панел не са необходими, когато използвате този крепеж. Лентите са фиксирани на стената, в тях се вкарва радиатор, който се държи от пластмасови куки.

Кой радиатор да инсталирате за подмяна на чугунната батерия

Лента за бърз монтаж на панелни батерии

Крепежните елементи за тръбни радиатори са подобни на секционните: същите куки, само с различен размер, често оборудвани с пластмасови подложки.

Има и специални крепежни елементи с дръжки за SMB тръби. Това е лента от стомана с пластмасови скоби и рафт отдолу, който служи като опора за радиатора. Тази монтажна плоча може да се използва, ако теглото на устройството, напълнено с вода, не надвишава 100 кг. Инсталацията е проста: поставете батерията на рафта, приближете горния ръб до скобите. Те закопчават най-близката тръба, чува се щракане. Радиаторът е инсталиран, захранващите тръби могат да бъдат свързани.

Кой радиатор да инсталирате за подмяна на чугунната батерия

Релса за бърз монтаж на тръбен радиатор с рафт и скоби

Има втора опция за бърз монтаж: крепежни елементи SVD. Той има две части. Единият е прикрепен към радиатора, вторият към стената. След това те са свързани помежду си и са фиксирани със стоманен контур.

Кой радиатор да инсталирате за подмяна на чугунната батерия

Друг вид държачи за тръбни модели: две части, едната е монтирана на стената, другата е фиксирана към тръбата. Те се изтеглят заедно с държач за тел.

Подовият монтаж за тръбни радиатори може да бъде от няколко вида: тръбни ограничители, които са заварени в завода, или стълбове с куки. На такива стелажи са окачени радиатори, а самите стелажи са прикрепени към пода.

Скобите за радиатори са от различни видове и видове: за монтаж на стена и под. Стандартните, които се доставят с комплекта, са надеждни, но с тях е по-трудно да се работи.Дъските и бързо монтираните устройства спестяват време, но струват много.

Крепежни елементи за чугунени, секционни, панелни радиатори

Редът на инсталиране на радиаторите не зависи от техния тип: правилата остават същите, само крепежните елементи се променят. Ако се предполага, че ще се монтира под прозорец, трябва да се спазват следните разстояния: от пода трябва да бъде най-малко 80-120 мм, до перваза на прозореца най-малко 60-100 мм, до стената - 30-50 мм. Също така е необходимо да се определи броят и местоположението на крепежните елементи.

Броят на скобите (куките) на батерията зависи от нейната дължина. Ако има няколко секции - до 8-10 парчета, тогава са необходими два държача отгоре и поне още един отдолу. Ако има повече от 10 секции, три опори са инсталирани отгоре и две отдолу. За всяка следваща пет до седем секции от чугунени радиатори и десет тръбни и алуминиеви, броят на крепежните елементи се увеличава: един държач е добавен отгоре и един отдолу.

Кой радиатор да инсталирате за подмяна на чугунната батерия

Начини за използване на различни видове крепежни елементи за секционни радиатори

Предимства и недостатъци на чугунени батерии

На първо място, струва си ясно да се идентифицират всички плюсове и минуси на чугунните радиатори, тъй като те, както всеки друг вид батерии, имат свои собствени характеристики, които трябва да бъдат взети предвид, преди да ги премахнете (или, обратно, да купите) .

 • Надеждност и издръжливост. Чугунът е непретенциозен към охлаждащата течност, той няма да бъде повреден дори от големи фракции или агресивни химически примеси, често съдържащи се във вода от руските ТЕЦ. Максимално допустимата температура на охлаждащата течност достига 130-150 градуса. При редовно промиване тази батерия може да продължи десетилетия.
 • Висока топлинна мощност и топлинна инерция. Такива батерии отдават топлина за дълго време, което след изключване може да остане в тях до една трета от първоначалния обем. Същата характеристика на материала обаче е и неговият недостатък - повече за това в съответния раздел.
 • Голямо тегло. Чугунът е много тежък метал, теглото на една секция от чугунен радиатор може да достигне няколко килограма. Средно това е 2-3 пъти повече от теглото на биметална секция на батерията и 4-6 пъти повече от теглото на алуминиев радиатор. ...
 • Цена. Една секция на чугунен радиатор е значително по-скъпа от секция на биметална или алуминиева батерия с подобни размери и пренос на топлина.
 • Невъзможност за монтаж в система с автоматично регулиране. Дизайнерските характеристики на батерията и свойствата на метала ще попречат на сензорите да получават актуална информация за температурата на охлаждащата течност и повърхността. Когато избирате кой е по-добре да поставите отоплителни батерии в апартамент, не забравяйте да вземете предвид този нюанс.
 • Ниска ефективност. Поради топлинната инерция, много повече енергия и охлаждаща течност ще бъдат изразходвани за отопление на квадратен метър площ, отколкото в случай на други видове батерии. Това може да бъде напълно маловажно, ако отоплението ви е централизирано и плащате въз основа на квадрата на къщата. Но ако имате газов котел, ще трябва да похарчите повече от собствените си пари и те ще отидат основно за отопление на самата батерия, а не за повишаване на температурата в стаята.
 • Неестетичен външен вид. Имайте предвид, че това се отнася само за стари батерии, но ако имате точно такива - те едва ли ще се впишат хармонично в съвременната среда. Чугунените батерии на новия модел в това отношение не се различават от биметалните или алуминиевите "братя" - те изглеждат модерни и стилни, те перфектно ще се впишат в интериора на всеки апартамент.

Крепежни елементи за чугунени батерии

Тъй като това са най-тежките отоплителни устройства, държачите за тях са най-масивните: те трябва да държат значително тегло в продължение на години. Това могат да бъдат единични или извити щифтове, фиксирани към шината. Във всеки случай при производството на крепежни елементи за чугунени батерии се използва по-дебел метал. В ценовите листи обикновено идва с добавяне на "подсилен".Може да се боядисва (стандартният цвят е бял) или не. Някои производители боядисват при поискване в желания цвят (при поръчка на радиатор посочете вида на крепежния елемент и неговия цвят).

Кой радиатор да инсталирате за подмяна на чугунната батерия

Монтирайте за чугунена батерия и я направете подсилена: от по-дебел метал

Когато купувате, ще трябва да вземете предвид размерите: закрепването на секции с различна дълбочина се извършва нарочно, тъй като е необходимо да се осигури разстояние до стената от най-малко 3-5 см.

В допълнение към скобите за чугунени радиатори се произвеждат и куки. Те се продават заедно със стенни тапи. Те са инсталирани стандартно: пробива се дупка, в нея се вкарва дюбел и в дюбела се завинтва кука (от едната страна има резба).

Кой радиатор да инсталирате за подмяна на чугунната батерия

Има монтажни плочи за чугунени радиатори, които улесняват монтажа.

В допълнение към стойката за стена има крачета за подова инсталация. Те се регулират по височина или не. Горните дъги също са различни, фиксирайки участъка на ограничителя: има дъга, направена от стоманена тел, и има верига от подвижно свързани връзки. И в двата случая батериите са фиксирани към опората с помощта на тези дъги и болтове.

Кой радиатор да инсталирате за подмяна на чугунната батерия

Стойки за подов монтаж на секционни радиатори - всяка монтирана на стената батерия може да бъде монтирана на пода

Схеми на свързване

Най-безопасната верига за свързване на отоплителни радиатори в частна къща с бутилиране и котел е еднотръбен Ленинград. Нагревателните устройства са свързани паралелно с пълнежа, който е положен по периметъра на помещението.

Кой радиатор да инсталирате за подмяна на чугунната батерия

Донякъде по-евтино в инсталацията, но много по-проблематично при работа е схема, използваща последователно свързване на батерии. Достатъчно е да се каже, че тяхната независима настройка е невъзможна в този случай.

Кой радиатор да инсталирате за подмяна на чугунната батерия

Еднотръбна версия със серийно свързване.

И накрая, двутръбна система включва свързване на всеки радиатор като джъмпер между захранващата и връщащата тръби. Неудобно е, че изисква споменатото вече балансиране - ограничаване на проходимостта на отоплителните устройства, най-близки до котела.

Какви могат да бъдат схемите за свързване на отоплителни радиатори към захранващата линия?

 • Едностранно. връзките са свързани към горния и долния щепсел на радиатора отдясно или отляво. Той е компактен, но прави нагряването на устройството неравномерно: последните секции винаги ще бъдат по-студени от първите.
 • Отдолу надолу. В този случай батерията трябва да е снабдена с въздухоотвод. Предимствата на решението са, че радиаторът, с такава връзка, не изисква промиване и винаги се загрява по цялата си дължина.
 • Диагонал. Отоплението на секциите е още по-равномерно; обаче долният ъгъл на инструмент със слеп щепсел постепенно ще заглъхне.

Кой радиатор да инсталирате за подмяна на чугунната батерия

Опции за свързване за връзки.

Кои отоплителни батерии (радиатори) са по-добри, чугунени или стоманени - видове, характеристики

Навикът на монументалност поражда много заблуди по отношение на отоплителните системи за апартаменти и къщи. Много апартаменти и къщи са оборудвани със старинни чугунени батерии, въпреки че има и по-модерни опции. Разработването на нови стоманени радиатори, произведени по съвременна технология, отваря много интересни възможности по отношение на дизайна и ефективността на отоплителните уреди.

Сравнете радиаторите от стомана и чугун

Сравнението на чугунните радиатори със стомана е съвсем правилно, тъй като и двете групи продукти принадлежат към отоплителни устройства, подходящи за широко приложение. В същото време стоманата и чугунът имат значителни разлики в свойствата, които влияят върху експлоатационните характеристики на крайните продукти. Нека разгледаме ключовите характеристики на всеки тип инструмент.

При избора на радиатор за отопление потенциалният купувач се ръководи от основните характеристики:

 • размери и тегло на цялостния продукт;
 • възможност за избор от различни формати;
 • възможността за лесно закрепване, като се вземат предвид съществуващите стандартни решения;
 • износоустойчивост и издръжливост, като се вземат предвид условията на работа;
 • за радиатора скоростта на нагряване и способността да се поддържа температура (топлинна инерция) са от голямо значение;
 • сила в случай на външни усилия.

За отоплителни устройства, изработени от различни материали, тези показатели ще се различават.

Кои радиатори са по-тежки

Първото нещо, което привлича вниманието ви при сравняване на чугунени и стоманени радиатори, е тяхното тегло. Първите са много по-тежки, въпреки факта, че плътността на повечето видове стомана е по-голяма от тази на чугуна. Факт е, че за да се получат продукти с еднаква якост, ще е необходимо да се увеличи дебелината на чугунената стена в сравнение със стоманената. Това влияе върху крайното тегло на продукта - теглото на стоманения радиатор Harmony 1-155-3 от три едноколонни секции с височина 200 mm ще бъде 3,3 kg (без пълнене). Теглото на подобен чугунен радиатор ще бъде от порядъка на 5 - 5,5 кг поради по-голямото количество метал.

Разлика в опциите за дизайн и лекота на инсталиране

С използването на съвременни технологии способността за оформяне на чугун в различни форми се разшири значително. Сега се произвеждат тръбни и плочи радиатори, с и без корпус. Има модели с красива имитация на коване на повърхността. В същото време има значително по-малко възможности за проектиране на чугунени батерии поради по-голямата сложност на производството.

Същото се отнася и за лесен монтаж, монтаж на стена - чугунните батерии изискват по-трайни части и особено надежден монтаж на стена. Тръбните стоманени батерии не изискват толкова внимание към здравината на крепежните елементи.

Трайност и здравина на радиаторите

Реакцията на стоманата и чугуна към натоварванията е коренно различна. Чугунният радиатор е чувствителен към натоварвания от разрушаване, удари, вътрешни удари по време на скок на налягането - воден чук. Непреднамереното усилие по време на монтажа, удара или спада на налягането може да доведе до напукване на батерията. Стоманеният тръбен радиатор, който може да продължи 15 - 25 години, в зависимост от модела, пренася такива товари без загуби.

Трайността на чугуна е неоспорима, но много зависи от условията на работа. При производството на стоманени тръбни радиатори се създава защитно покритие вътре в секциите, за да се предотврати корозия. Подобна обработка на чугун е по-скъпа.

Топлинна инерция и ефективност - чугунени или стоманени радиатори?

Много важен критерий за тези, които искат да се възползват максимално от възможностите за отопление, е топлинната инерция на радиаторите. Това свойство на метала има две страни: при експлоатация на система с контрол на стайната температура е необходимо радиаторите бързо да се нагреят и също така бързо да намалят температурата. Ако очаквате да "прогоните" системата, например в страната, веднъж, така че да задържа топлина за известно време, тогава имате нужда от висока инерция.

Чугунът се характеризира с висока термична инерция; той се загрява и охлажда по-дълго от стоманата. Това може значително да повлияе на ефективността на отоплението, което се използва непрекъснато за дълго време. За рационално потребление на топлинна енергия, тоест за пестене на газ или електричество, е по-разумно да се монтират тръбни стоманени радиатори от типа Harmony от KZTO.

Нашите открития

Ако обобщим всички наблюдения, тогава можем да стигнем до извода, че по-модерно и рационално решение са стоманените тръбни радиатори за отопление. Те са по-предвидими в контролирана система, имат по-малко тегло (по-малко натоварване на стените) и могат да бъдат напълно адаптирани към интериора. По време на инсталацията това решение ви позволява да опростите работата и да предотвратите разрушаването на устройства от пукнатини, воден чук и други повреди.

Модерният стилен дизайн, който е от голямо значение в частна къща и апартамент, е огромно предимство на стоманените изделия, които се произвеждат в широка гама от форми, размери и цветови опции.

Необходими инструменти и материали

Технология за развиване и сглобяване на чугунени батерии: а - нипелите улавят резбата на секциите (2-3 резби); b - затегнете зърната, закачете секциите; в - монтирайте третата секция; d - група две радиатори.

Смяната или инсталирането на различни чугунени радиатори може да се извърши на няколко етапа и по напълно различни начини. За да завършите тази инсталация, ще ви трябва:

 • ръкавици;
 • защитни очила;
 • газово заваряване;
 • ключове за сглобяване;
 • гумени уплътнения;
 • отвертки;
 • ключове на радиатора (къси и дълги).

Ако решите да се инсталирате или замените, бъдете много внимателни и спазвайте правилата за безопасност и сигурност. Заваръчните работи могат да навредят.

Методи за монтаж на алуминиеви и биметални радиатори

Продуктите са много сходни по форма. Само те са изработени от по-тънък метал. По принцип скобите за секционни радиатори от всякакъв тип са много сходни. Има универсални ъглови скоби за алуминиеви и биметални радиатори. Те имат вдлъбнатина отгоре и отдолу за колектора, така че могат да бъдат прикрепени както отдясно, така и отляво.

Кой радиатор да инсталирате за подмяна на чугунната батерия

Специални ъглови скоби за леки секционни радиатори

Няма подови алуминиеви и биметални радиатори. Но има стелажи, които позволяват да се монтира някой от тях на пода. В този случай багажникът първо се фиксира на пода, а след това отоплителното устройство се инсталира и фиксира върху него.

Подовият монтаж на алуминиеви радиатори помага, ако стените не могат да издържат дори на толкова малко тегло (ако са направени от гипсокартон или газобетон, други подобни материали).

Кой радиатор да инсталирате за подмяна на чугунната батерия

Всеки секционен радиатор може да бъде фиксиран върху такива стелажи.

Няма да можете да окачите нищо на модерната сега стъклена стена

Но тогава трябва да обърнете внимание на това как цялата конструкция изглежда от задната страна. В този случай е по-препоръчително да се използват конвектори, вградени в пода за отопление.

подови модели на тръбни радиатори (в същото време могат да служат като ограда), чугунени ретро радиатори.

Съответствие със стандартите за инсталиране

Дори да знаете как да инсталирате чугунена батерия, трябва да помните защо трябва да се придържате към нормите, одобрени от SNiP. Може би някой ще счете това за незадължително и ще сгреши, тъй като всякакви отклонения от параметрите не са просто нарушение на правилата за сигурност, но и намаляване на ефективността на самата система.

Общите правила за инсталиране на радиатори включват:

 • Положението на устройството спрямо вертикалната ос на прозореца. Средата на батерията трябва да се подрежда с нея. Допустимото отклонение не трябва да надвишава 2 cm.
 • Батерията трябва да има такъв брой секции, че когато е сглобена, тя заема 75% от ширината на отвора на прозореца.
 • SNiP показва как да фиксирате чугунената батерия към стената. Така че разстоянието между него и пода според стандартите е 60 mm, 50 mm под перваза на прозореца и 25 mm от стената.

Когато мястото е избрано и всички изчисления са направени, можете да започнете инсталирането на чугунени отоплителни радиатори със собствените си ръце. Това ще изисква инструментите и необходимите крепежни елементи.

От какво са направени съвременните батерии

Какви радиатори могат да бъдат доставени:

 • биметални;
 • мед;
 • стомана;
 • алуминий.

Например алуминиевите са леки, имат висока топлопроводимост, добро разсейване на топлината и стилен дизайн. От минусите майсторите отбелязват чувствителност към спада на налягането, необходимостта да се поддържа PH на водата. Те са несъвместими с медни тръби. Стоманените радиатори имат ниско тегло, ниска цена, добър топлопренос. От минусите е установена податливост на корозия, тя не може да остане без вода. Лошо издържа на воден чук, възможно отлепване на покритието с течение на времето.

Най-популярните биметални батерии. Те служат дълги години, устойчиви са на спада на налягането, повишен топлообмен.Те са много лесни за инсталиране, имат красив външен вид, не корозират. Минуси: отначало леко пукане вътре в системата поради алуминий и стомана. Освен това продуктът е скъп.

Важно: когато избирате радиатори, слушайте съветите на капитана, той знае по-добре коя опция е подходяща във всеки конкретен случай. Можете да инсталирате нови чугунени батерии, те също се предлагат, просто имат по-стилен външен вид. Чугунът се нагрява бавно, но също така се охлажда бавно. Батерията не е капризна към състава на водата. От минусите само старомодният външен вид и много голямото тегло на радиатора го спират.

Ако апартаментът се ремонтира, батериите трябва да бъдат сменени в самото начало. Въпреки че можете да проверите качеството на радиатора само когато отоплението е включено, което означава, че ще отнеме няколко месеца, преди сами да се уверите в това.

Поставяне на отоплителни уреди

От голямо значение е не само как да свържете отоплителни радиатори помежду си, но и правилното им местоположение по отношение на строителните конструкции. Традиционно нагревателите се монтират по стените на помещенията и локално под прозорци, за да се намали проникването на студени въздушни течения в най-уязвимото място.

Има ясни инструкции за това в SNiP за инсталиране на топлинно оборудване:

 • Разстоянието между пода и дъното на батерията не трябва да бъде по-малко от 120 mm. С намаляване на разстоянието от устройството до пода, разпределението на топлинния поток ще бъде неравномерно;
 • Разстоянието от задната повърхност до стената, на която е монтиран радиаторът, трябва да бъде от 30 до 50 mm, в противен случай неговият топлопренос ще бъде нарушен;
 • Разстоянието от горния ръб на нагревателя до перваза на прозореца се поддържа в рамките на 100-120 mm (не по-малко). В противен случай движението на топлинни маси може да бъде затруднено, което ще отслаби отоплението на помещението.

Биметални нагревателни устройства

За да разберете как да свържете биметални радиатори помежду си, трябва да знаете, че почти всички от тях са подходящи за всякакъв вид връзка:

 • Те имат четири точки на възможна връзка - две горни и две долни;
 • Оборудван с тапи и кран на Маевски, чрез който можете да изпускате въздуха, събран в отоплителната система;

Диагоналната връзка се счита за най-ефективна за биметалните батерии, особено когато става въпрос за голям брой секции в устройството. Въпреки че много широките батерии, оборудвани с десет или повече секции, са нежелани за използване.

Съвет! По-добре е да се замислите над въпроса как правилно да свържете два отоплителни радиатора 7-8 секционни вместо едно устройство от 14 или 16 секции. Ще бъде много по-лесно да се инсталира и по-лесно да се поддържа.

Друг въпрос - как да свържете секции на биметален радиатор може да възникне при пренареждане на секции на нагревател в различни ситуации:

Кой радиатор да инсталирате за подмяна на чугунната батерия

Мястото, където планирате да инсталирате нагревателя, също е важно.

 • В процес на създаване на нови отоплителни мрежи;
 • Ако е необходимо да се замени повреден радиатор с нов - биметален;
 • В случай на подгряване, можете да изградите батерията, като свържете допълнителни секции.

Алуминиеви батерии

Интересно! Като цяло трябва да се отбележи, че диагоналната връзка е отлична опция за всеки тип батерия. Не сте сигурни как да свържете алуминиеви радиатори заедно. свържете диагонално, няма да сбъркате!

За отоплителни мрежи от затворен тип в частни къщи е препоръчително да се инсталират алуминиеви батерии, тъй като тук е по-лесно да се осигури правилно пречистване на водата преди да се запълни системата. И цената им е много по-ниска от тази на биметалните устройства.

Кой радиатор да инсталирате за подмяна на чугунната батерия

Разбира се, с течение на времето, движейки се по радиаторите, охлаждащата течност се охлажда

Разбира се, ще трябва да опитате, преди да свържете секциите на алуминиевия радиатор за прегрупиране.

Съвет! Не бързайте да премахвате фабричната опаковка (филм) от инсталираните отоплителни устройства, преди да завършите довършителните работи в стаята. Това ще предпази покритието на радиатора от повреда и замърсяване.

Самият работен процес не отнема много време, не се нуждаете от специални умения или скъпо оборудване, можете да закупите всички необходими инструменти във всеки магазин за хардуер. И не забравяйте, връзката ще ви служи дълго време и без караница само ако сте използвали висококачествени материали в работата си и сте спазвали всички правила за инсталиране на отоплителната система.

Кой радиатор да инсталирате за подмяна на чугунната батерия

Говорим за точно това, което е посочено на тази фигура.

Във видеото, представено в тази статия, ще намерите допълнителна информация по тази тема.

Причини за необходимата подмяна

Следните причини трябва да подтикнат собствениците да сменят отоплителния радиатор:

 • Малък брой радиатори са разположени на необходимата площ. Поради това стаята не се отоплява правилно.
 • Липса на термостат.
 • Лошо отопление на помещението.
 • Моделът на отоплителната система отдавна е остарял и е станал неизползваем.
 • Наличието на корозия на радиатора, различни повреди под формата на пукнатини и течове на системата.

Всички тези фактори водят до факта, че температурата в пространството е постоянно ниска и просто няма начин да регулирате индикаторите сами. Също така има голяма вероятност съседите отдолу рано или късно да бъдат наводнени. В резултат на това се плащат много честно спечелени пари за отопление, но изобщо няма топлина като такава. Разбира се, препоръчително е да замените отоплителния радиатор през пролетта или лятото, когато цялата къща е изключена. Но ако няма начин да се изчака, тогава тази процедура може да се извърши по време на отоплителния сезон. Но след това ще трябва да изключите цялата къща от отоплението за известно време. За да не заливате съседите с вряла вода, трябва да помолите квалифицирани специалисти за помощ.

Това е единственият начин да смените отоплителния радиатор безпроблемно и в най-кратки срокове. Съвременните модели нагревателни елементи тежат много по-малко от старите. Освен това те имат високо ниво на разсейване на топлината и стилен дизайн. Проблемът може да бъде и в това, че вътре в радиатора може да има въздушен шлюз или запушване. Също така, температурата, която се подава в стаята, може просто да е недостатъчна. Можете да разберете от ключарите или в жилищния офис. Те вероятно са наясно колко мощно котелното помещение доставя топлина в помещението.

Инсталиране на чугунени отоплителни радиатори със собствените си ръце

 • Необходими инструменти и материали
 • Етапи на монтажни работи

Чугунните радиатори са доста популярна батерия, с помощта на която отоплението се извършва в многоетажни сгради. Това се дължи на факта, че чугунните батерии имат неоспорими предимства пред другите видове отопление. Освен това повечето инсталирани батерии в домовете вече са изтекли и сега трябва да бъдат заменени. Ето защо информацията за монтажа на чугунени радиатори е много подходяща. Инсталирането на отоплителни системи не е лесна задача, но е напълно осъществимо за ръководителите на бизнеса.

Кой радиатор да инсталирате за подмяна на чугунната батерия

Радиаторни тръбопроводи в еднотръбна система.

Важна роля играе обектът, на който ще се извършва монтаж на чугунени радиатори.

Повърхностният състав на инсталационната площадка ще се отрази на етапите на отоплителната инсталация. Инсталирането на устройства може да се извърши на дървена стена. В този случай ще ви трябва една лента и една стойка за всеки радиатор за монтаж. Батериите могат да се монтират и върху тухлена измазана стена. Тук ще ви трябват скоба, перваз на прозореца и ниша.

Също така, лека стена може да се превърне в място за монтаж. Тук ще ви трябва солидна опора, върху която ще бъде монтиран нагревателят.Трябва да се отбележи, че е препоръчително да изберете място за инсталиране на чугунена батерия с условие за удобство, а не за красота. За да добавите елементи за красота към отоплителните уреди, можете да прибегнете до по-прости методи за декориране и декориране на батерии, например с помощта на решетки от ратан.

Подготвителна работа

За да изберете правилните части и да изчислите техния брой, трябва да знаете вида на окабеляването на отоплителната система - едно- или двутръбна. В еднотръбна тръба отопляемата охлаждаща течност се издига по щранга и нагревателните устройства са свързани към низходящата линия. В двутръбна система топлоносителят се придвижва от нагревателя към отоплителните устройства и обратно. Едната линия е предназначена за подаване на топла вода, втората е за връщане на охладената охлаждаща течност в котела. Има два начина за свързване на системните елементи - хоризонтален и вертикален.

Всички нюанси на връзката трябва да бъдат изяснени преди започване на работа. Преди да инсталирате, трябва да източите водата от системата, да демонтирате старите отоплителни устройства, да премахнете крепежните елементи, на които са държани. Подаването на гореща охлаждаща течност в системата трябва да бъде спряно преди края на работата.

Сглобяване на чугунени отоплителни радиатори

Първата стъпка е да групирате секциите. За целта са ви необходими радиаторни ключове. Устройството е фиксирано върху работна маса; ключовете на радиатора трябва да бъдат вкарани в долния и горния отвор, така че да опират до вътрешните издатини. И двата зърна трябва да се завъртят едновременно, за да се избегне изкривяване на участъците, поради което манипулацията се извършва с асистент. Зърната трябва да бъдат намазани с ленено масло и върху тях да се поставят уплътнения. Бутоните се завъртат в посока, обратна на нишката. Ако е ляво, тогава се обърнете надясно, а ако е дясно, наляво. Трябва да завиете 1-2 резби.

Хидравличните изпитвания на завършената конструкция се извършват на специална стойка, където с помощта на преса се създава налягане от 4-8 kgf / cm2. Работата на устройството се проверява с манометър. Ако неговите показатели започнат да намаляват, това означава, че или дефектните секции са свързани, или работата е извършена лошо. В първия случай елементите се сменят, във втория - зърната се затягат. Ако се появят незначителни повреди, то може да бъде отстранено с епоксидно лепило. Ако връзките са неправилни и съединенията текат, уплътненията трябва да се сменят.

Боядисване на радиатора след сглобяване

След тестовете нагревателят се боядисва и изсушава. Трябва да се нанесат два тънки слоя боя, за да се получи траен и равномерен завършек. В резултат радиаторите трябва да отговарят на следните изисквания:

 • Топлоустойчиво покритие на корпуса на устройството. Той трябва да издържа на температура от 80 градуса, без да омеква и да не отделя вредни вещества в атмосферата.
 • Боядисването трябва да бъде с достатъчно качество, за да предпази радиатора от корозия доколкото е възможно.
 • Избраният състав не трябва да променя цвета си.

Експертите препоръчват използването на алкидни емайли като покритие, тъй като след изсушаване те са безвредни и не тровят въздуха по време на работа. Вариант - акрилни съединения. Те не се напукват, не променят цвета си и са устойчиви на топлина. И двата вида формулировки имат своите предимства: алкидните емайли са по-евтини, боите на акрилна основа са по-трайни. Можете също да използвате бои на водна основа, които имат маркировка на производителя, че могат да се използват за боядисване на отоплителни устройства.

Как правилно да определите местоположението на радиатора

Нагревателните устройства обикновено се поставят под прозорци на височина най-малко 6 см от пода и 5-10 см от дъното на перваза на прозореца. Разстоянието до стената трябва да бъде най-малко 3-5 см. Тръбите на системата са поставени под лек наклон, който е направен по посока на движението на охлаждащата течност. Ако няма наклон или се появят изкривявания при инсталиране на чугунен радиатор, в батериите ще се натрупа въздух, който ще трябва да се отстрани ръчно.„Въздушният“ радиатор няма да може да се затопли нормално и да отделя топлина. Центърът на устройството трябва да съвпада с центъра на отвора на прозореца плюс или минус 2 cm.

Трябва ли да сменя чугунени батерии по време на ремонт?

Демонтирането на стари водопроводи и комуникации по време на преместване или ремонт е често срещано нещо. Въпреки това, такъв компонент на къщата като чугунени батерии не винаги се променя в такива случаи. Причината е утвърденото мнение, че старите чугунени батерии са добри и нищо не може да бъде по-добро от тях. Но наистина ли е така? Какви са техните предимства и недостатъци и струва ли си да смените чугунните батерии с модерни? За онези, които са озадачени от този въпрос, магазинът Santechbomba е подготвил полезен материал, който ще ви помогне да вземете най-доброто решение.

Монтаж на чугунени отоплителни радиатори

Когато се споменава отоплението, първото изображение, което се появява във въображението, са големите чугунени радиатори, които преди бяха в почти всички апартаменти. Всички те бяха еднакви, с груба форма, сив цвят, което просто беше невъзможно да се вдигне. Тръбите отидоха при тях през стаята. Те се опитаха да усъвършенстват външния си вид, като ги боядисаха с бяла боя. Но трябва да се отбележи, че именно тези радиатори можеха да се случат почти завинаги и може би именно те бяха и остават едни от най-топлопроводящите радиатори сред съществуващите отоплителни устройства.
Съвременните производители не спряха да произвеждат чугунени отоплителни радиатори. Просто дизайнът им се е променил коренно. Сега на пазара можете да видите както антикварни, така и модерни дизайнерски радиатори.

В повечето градски отоплителни мрежи налягането обикновено е много високо, а топлоносителите, напротив, не са с много добро качество. И чугунните отоплителни радиатори се вписват перфектно в тази отоплителна мрежа. Дебелите чугунени стени на радиаторите могат лесно да издържат на високо налягане в продължение на няколко десетилетия, използването им е възможно дори ако за отопление се използва пара с температура около 150 градуса. А корозията на чугунните радиатори не е ужасна.

Кой радиатор да инсталирате за подмяна на чугунната батерия

Схема за монтаж на чугунен радиатор

Когато водата се източва в края на пролетта за превантивна поддръжка, те толерират добре проветряването на системата. В случай на прекъсване на електрозахранването, чугунните батерии продължават да генерират топлина, тъй като се охлаждат много по-бавно от другите радиатори, направени от други материали. Видео

Разбира се, чугунените радиатори имат някои недостатъци, но няма перфектни неща. Първият недостатък на чугунените радиатори е тяхното тегло. Тежат много, което означава, че инсталирането им ще изисква много физически усилия. Не можете сами да инсталирате такива батерии. Тъй като този тип радиатор обикновено е окачен на стена, трябва да сте сигурни, че стената може да издържи теглото на радиатора, който след монтажа също ще се напълни с вода. Може да си струва да закупите модел радиатор с допълнителни крака.

Колкото по-голям е размерът на чугунените батерии, толкова по-голям е топлинният им капацитет, толкова по-бавно се охлаждат. Ако закупите тесни чугунени батерии, тогава теглото им, разбира се, може да е по-малко, но също така и топлопредаването и инерцията ще намалят.

Въпреки недостатъците, предимствата все още са твърде добри, за да се откаже инсталирането на тези прекрасни отоплителни уреди. Освен това съвременните производители произвеждат радиатори с различни форми и цветове. Дизайнът на съвременните радиатори не е само познати на нашето разбиране акордеони, произвеждат се модели с гладка повърхност, с разширени празнини между секциите. Разширяването на празнините позволява до известна степен да се увеличи разсейването на топлината. Има и модели, направени под формата на колони.

Чугунените батерии ще бъдат от значение за много дълго време. И благодарение на дизайнерската работа по външния им вид, те могат лесно да допълнят всеки интериор.Но най-важното е, че къщата ще бъде много, много топла.

Доколко полезна беше информацията за вас?

Подмяна на чугунени батерии с биметални радиатори

Статията описва процедурата за подмяна на чугунени батерии с биметални радиатори, с подмяна на метални тръби, полипропиленови тръби. Ще споделя моя опит за това как да свърша цялата работа възможно най-бързо и ефективно. Ще разкрия предимствата на биметалните радиатори и тайните на дългогодишното им обслужване.

Смяната на батерии не е евтина, но понякога просто няма избор, тъй като старите батерии не изпълняват своите функции в пълен размер. В частна къща подмяната на батерии и тръби зависи от желанието на собствениците. Но в жилищна сграда трябва да вземете предвид желанието на съседите по този въпрос. В края на краищата е много по-лесно да смените тръбите наведнъж по целия отоплителен клон, за да видите със сигурност ефекта от замяната.

Имахме късмет, тъй като съседите са доста свестни хора, така че изборът на батерии и тръби се превърна в дневен ред във всички апартаменти на нашия вход. Къщата ни се състои само от два етажа, така че вероятно живеем заедно. По-добре е да смените батериите през лятото или през септември, докато настъпи отоплителният сезон и отоплителната система е без вода.

Първата стъпка беше демонтирането на старата отоплителна система, състояща се от батерии и тръби. Батериите бяха направени от чугун и напълно изработени. Тръбите бяха напълно запушени, така че тяхната подмяна дори не беше обсъждана, а от само себе си.

За демонтиране на батериите се изискваше мелница, която беше отрязана от чугунните батерии. Направихме го заедно със съсед, защото батериите са много тежки. И те не съжаляваха за секциите, което се отрази на теглото им. При отрязването на батериите под тръбата беше поставен контейнер, така че течността, която може да се намира в батериите, да изтече. Старите батерии бяха изнесени на улицата. С течение на времето те могат да бъдат бракувани.

Процесът на подмяна на тръби беше затруднен от факта, че в нашата къща отоплителните тръби са вградени в стените. Ето малко теория. Следователно демонтирането на стари тръби е можело да доведе до нула ремонтите във всички апартаменти. Затова решихме да се справим без големи загуби и да не докосваме старите тръби в стените. Решиха да прокарат нови тръби вътре в апартамента близо до стените. Старите метални тръби бяха изрязани възможно най-близо до стената с мелница. Впоследствие ще трябва да се поправи, така че да не се вижда.

В стените между помещенията бяха направени дупки с големината на тръбата. Опитахме се да го направим възможно най-внимателно, но не винаги беше възможно ...

Полипропиленовите тръби бяха положени в отворите, получени с помощта на фитинги: адаптери, тройници и ъгли.

Най-добре е да фиксирате тръбите към стената, като използвате специални скоби за полипропиленови тръби. Съседът реши друго и оправи тръбите по различен начин. Това беше грешката му.

Видът на специалните скоби е много по-добър и по-точен. Можете да проверите това, като разгледате следните снимки.

Следващият етап от работата беше инсталирането и свързването на батерии - биметални радиатори. Изработени са от два метала. Изработен от стомана, която има якост, и алуминий, който има отлична топлопроводимост и пластичност. Рамката на биметалния радиатор може да издържи натоварвания с високо налягане. Калъфът за биметални радиатори е изработен от алуминий, а формата му е с оребрена форма. Ето как е проектиран радиаторът за по-добро разсейване на топлината.

По-добре е да закупите биметални радиатори, за да можете да изберете необходимия брой секции за всяка стая.

Можете да изчислите броя на секциите за конкретна стая, като използвате формулата:

Брой секции = площ на помещението * 100 / секция за пренос на топлина

По този начин изчислих броя на радиаторните секции за всяка стая. За най-малката стая успях да инсталирам 8 секции.

Работата с биметални радиатори е удоволствие. Те са толкова леки и подредени, че няма да е трудно да ги закачите.Отбелязвам, че ще трябва да сменим батериите и тръбите, както писах по-рано:

 • мелница с режещ диск за метал;
 • перфоратор и бормашина за бетон (за направа на дупки в стената);
 • регулируем гаечен ключ;
 • ниво на сградата;
 • термостатични комплекти за свързване на радиатори.

С помощта на перфоратор направете дупки в стената за закрепване на биметални радиатори. Те трябва да бъдат фиксирани стриктно според нивото, така че да няма застой на въздух или вода, което да повлияе на експлоатационния живот на радиаторите. Необходимо е да поставите радиатори на разстояние 10-15 сантиметра от пода, за да осигурите въздушен поток. Разстоянието от перваза на прозореца трябва да бъде същото като разстоянието до пода. От задната страна на стената радиаторите се поставят на разстояние 3-5 сантиметра.

Комплект за монтаж на батерия (биметален): той съдържа всички необходими елементи за монтиране на радиаторите. Инсталирането на радиатори отнема малко време, основното е да инсталирате правилно всички части.

Необходимата температура на радиатора може да се настрои чрез завъртане на копчето за регулиране в съответствие със съответните марки на скалата.

Монтажът на радиаторите трябва да се извършва, без да се отстранява защитното фолио от тях, това ще помогне да се запази външния вид на радиаторите, без драскотини или други повреди. Когато тръбопроводите и монтажът на радиатори приключат, можете да премахнете защитното фолио.

Необходимо е да проверите системата, като навиете системата с вода. Ако никъде няма течове, тогава цялата работа се извършва с високо качество.

Според мен вътрешните тръби не изискват допълнителна изолация и изолация, въпреки че някои от съседите ми са направили облицовано с фолио полипропиленово обвиване на тръби. Според тях това е необходимо, за да може по-малко топлина да отива в стените. Преценете сами как изглежда външно ...

Следователно в моя апартамент не съм правил такива експерименти. Току-що реших, след приключване на ремонта, да боядисам тръбите в бяло.

Монтажът на биметални радиатори беше завършен преди началото на отоплителния сезон. Сега е топло в апартамента. Следователно е напълно възможно да се оценят предимствата на новите радиатори. Те просто се загряват моментално и отлично отделят топлина. Добрата новина е, че можете сами да регулирате температурата. Като цяло останахме доволни от подмяната на чугунени батерии с биметални радиатори. В бъдеще ще помислим за покриване на радиаторите с домашен екран.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни