Избор на скоби за монтиране на отоплителни радиатори: видове крепежни елементи и тяхното изчисление

SNiP изисквания

Всички строителни работи, включително инсталирането на отоплителни радиатори, се извършват в съответствие с определени правила и разпоредби. Техническият лист за всеки нагревател съдържа подробна информация за типа държач на батерията. Въпреки това няма да е излишно да се запознаете с изискванията, посочени в SNiP 3.05.01-85.

скоба за радиатор за стенно отопление

Ето основните стандарти:

 • Местоположението на нагревателя се счита за оптимално, ако централната му точка е възможно най-близо или напълно съвпада с централната вертикална ос на прозореца. Допуска се отклонение в една или друга посока не повече от 20 mm.
 • Ширината на нагревателя трябва да бъде около 50-75% от размера на прозореца. Това правило не е строго обвързващо и има по-скоро консултативен характер. Факт е, че надеждността на закрепването на радиаторните батерии за отопление не зависи от техния размер - това ще повлияе само на количеството топлопреминаване.
 • Разстоянието от радиатора до подовото покритие трябва да бъде най-малко 60 mm - това е изискване за пожарна безопасност.
 • Между радиатора за отопление и стената трябва да има празнина от поне 25 мм, а още по-добре - 30-50 мм.
 • Също така трябва да има празнина от поне 50 mm между перваза на прозореца и батерията.
 • Важно е да изберете правилния брой опорни точки, тоест стенни стойки за отоплителни радиатори. За радиатор с 6-8 секции ще ви трябват два горни и един долен държач. За всяка следваща 5-7 секция ще е необходимо да добавите още един държач отгоре и отдолу.
 • По същия начин се избира броят на подовите стойки за радиатори. На две опорни точки е инсталирана батерия за 6-8 зъба и когато се добавят всяка следваща 5-7 секции, се инсталира още една стойка.
 • Броят на клетките на отоплителния радиатор не трябва да е твърде голям. Ако системата работи в условия с естествена циркулация на водата, например в частна къща, там не могат да се монтират повече от 12 зъба подред. Ако говорим за многоетажни сгради, в които охлаждащата течност циркулира под постоянно налягане, е позволено да се монтира радиатор с общо до 24 секции.

стойка за радиатори

Моля, обърнете внимание, че за да се намалят топлинните загуби в резултат на безсмислено нагряване на външната стена, се препоръчва да се постави топлоизолационен фолио зад радиатора. Той ще пренасочи топлинните вълни в стаята.

Предимства на крепежите за пода

Подовата конзола на радиатора ще дойде на помощ, ако структурният материал на стената не е в състояние да издържи теглото на батерията и следователно стенната конзола не може да се използва. Горното устройство се използва при инсталиране на нагревателен елемент срещу панорамен прозорец. Подовият държач може да бъде отличен декорен елемент в дизайна на стая.

Използва се за поддържане на особено масивни чугунени радиатори или за инсталиране на много големи радиатори. Монтирането на скоби за подови радиатори ще осигури надеждно фиксиране на оборудването. По време на работата не се изисква помощта на специалист, тъй като устройството е лесно за използване.

Прави се разлика между следните типове държатели на батерии:

 • фиксиран и регулируем, евентуално с пластмасов капак;
 • комбиниран продукт;
 • специализирани, чиято ширина е в диапазона от 80 mm - 100 mm.

Всичко, което може да ви заинтересува за отоплението с водород, можете да намерите на нашия уебсайт.

Въпреки че слънчевите конвектори за отопление на дома все още са много скъпи, мнозина вече ги въвеждат като допълнителни източници на топлина. Подробности тук.

Крепежни елементи за чугунени батерии

Чугунените радиатори, които са доста популярни в момента, се отличават с голямо тегло, поради което стойката за чугунена батерия трябва да бъде достатъчно надеждна, за да издържи на такова натоварване. Като правило за чугунени радиатори се използват метални щифтове, които са огънати във формата на секция.

Технологията за инсталиране в този случай е доста проста. Първо в тухлата се пробива отвор с необходимия диаметър, след това в него се вкарва дюбел и се завинтва закрепващият щифт. Ако е необходимо да се фиксира скобата в стоманобетонна стена, технологията ще бъде малко по-различна.

скоба за биметален радиатор

Тъй като е доста трудно да се направи дълбока дупка в стоманобетонна плоча, закрепващият щифт е фиксиран към малка метална плоча. Той е прикрепен към плочата в четири точки, но на по-малка дълбочина. Надеждността на такова закрепване и в двете версии е приблизително еднаква.

Основата за чугунен радиатор понякога е монтажна плоча с две опорни точки. Такъв крепеж е фиксиран към стената по такъв начин, че горната и долната скоба да носят приблизително еднакво тегло на радиатора. В продажба можете да намерите ленти със скоби, фиксирани на определено разстояние, както и с регулируеми елементи.

Доста често за чугунени батерии се използват подови монтажни стелажи. Точно като вертикалните ленти, стелажите са монолитни и регулируеми.

стойка за чугунена батерия

Имайте предвид, че има два начина да закрепите батерията към стойката. Стандартният вариант е да се монтира с метална скоба. Някои модели използват гъвкава многозвенна верига за закрепване.

Струва си да се отбележи, че маркировката върху чугунените стойки на радиатора показва, че те са подсилени. Тази информация трябва да се има предвид при избора на монтажните скоби.

Видове държачи

Куки на стоманена пръчка.

Процедурата и правилата за инсталиране на батерии не зависят от техния тип, а само типът на държачите се променя.

Чугунени опори на радиатора

Монтажите за чугунени отоплителни радиатори са най-дебелите и тежки, тъй като трябва да държи голяма тежест в продължение на години. Тези извити щифтове или плоски куки се произвеждат отделно или са прикрепени към стоманена пръчка на 2-3 парчета.

Продуктите не са боядисани или върху тях е нанесено бяло (стандартно) покритие. Други цветове могат да бъдат избрани по поръчка.

Най-често срещаното такова монтиране е за чугунени радиатори.

Снимката показва стоманен държач за щифтове.

 1. Чугунени държачи за щифтове.
 2. Регулируеми стоманени крака. Те правят възможно промяната на пролуката между стената и радиатора, като същевременно подрязват батерията хоризонтално и по височина.
 3. Стоманени скоби за щифтове.
 4. Държачи, групирани върху метална лента.

Забележка! Помислете за размерите на опорите, преди да закупите. Те са направени за закрепване на секции с различна дълбочина. Във всеки случай държачът трябва да осигури междина на стените най-малко 30-50 mm.

В допълнение към щифтовите скоби за батерии, куките са изработени от чугун. Те са допълнени с дюбели. Продуктът се монтира по следния начин: пробива се отвор, в който се забива пластмасов дюбел. В него се завинтва държач, който има резба от едната страна.

Кратки инструкции за инсталиране на скоби.

В допълнение към фиксирането на стени, има и чугунена подова инсталация с помощта на крака. Цената им зависи от това дали височината им може да се регулира или не.

Горните дъги, които прикрепят секциите към опората, също се различават. Те са направени от стоманена тел или имат формата на верига от подвижни съединени връзки. Във всеки случай радиаторите са фиксирани към ограничителя с болтове и дъги.

Крепежни елементи за биметални и алуминиеви батерии

Универсален държач за биметал и алуминий.

Монтажът за алуминиеви радиатори и биметал е подобен на аналозите за чугун, но е направен от тънък метал.

 1. Най-популярните ъглови универсални държачи и за двата вида устройства. Те са оборудвани с колекторни вдлъбнатини отгоре и отдолу. Благодарение на това те могат да бъдат прикрепени както отляво, така и отдясно.

Подови стойки.

 1. Не се произвеждат крака за биметал и алуминий. Но те произвеждат стелажи, които позволяват монтаж на батерии на пода. Първо, такава опора е прикрепена към пода, след това е поставен и закрепен към него радиатор.

Използването на подови стойки е оптимално, когато стените не могат да издържат на допълнителното тегло. Например, трудно е да се прикрепят радиатори към сандвич панели, стъкло, гипсокартон.

Стоманени опори за инструменти

Стандартен монтаж за панелен радиатор.

Има два вида такива устройства: панелни и тръбни аналози.

Те се нуждаят от различни видове крепежни елементи.

 1. Към задните стени на панелните батерии са заварени специални скоби. С тяхна помощ устройствата се окачват на скоби. Такъв крепеж за стоманени радиатори има специална форма, предназначена за скоби.

Забележка! Когато инсталирате панелни устройства, трябва внимателно да следите вертикалното разположение на скобите, тъй като 4-6 окови трябва да удрят точно куките. Необходимо е стената да е абсолютно гладка и равномерна.

 1. Тъй като теглото на радиатора е малко, ще бъде достатъчно да го фиксирате върху скобите отгоре. Можете да поставите опори отдолу, те ще му дадат хоризонтална посока. Те се придържат към скобите с куки и допират само до стената.
 2. За по-голяма надеждност частта от закрепването за стоманени радиатори, обърната към стената, се разширява.

Таблицата по-долу показва размерите на описаните крепежни елементи.

Модел на скобатаДължина в сантиметриОбща височина в сантиметри (H)Разстояние между долната и горната кука в сантиметри (A)
LK-KS / 30301815.5
LK-KS / 50503835.5
LC-KS / 60604845.5
LK-KS / 70705855.5

Има и специални ленти за опростен монтаж. Това са метални ленти с пластмасови скоби отдолу и отгоре. При този метод на фиксиране скобите на радиатора не са необходими. Лентите се завинтват към стената, в тях се вкарва батерия, държана от пластмасови куки.

Скобата за закрепване на тръбен отоплителен радиатор е подобна на продукт за секционен аналог.

Състои се и от куки, само с различен размер, които са оборудвани с пластмасови подложки.

SMB монтиране.

 1. Производителите произвеждат и специален държач за SMB с грайфери за тръби.
 2. Това е стоманена пръчка с пластмасови скоби и подложка за батерията отдолу.
 3. Такива крепежни елементи могат да се използват, когато теглото на радиатора, напълнен с охлаждаща течност, е не повече от 100 кг.
 4. Тук инсталирането на батерията е изключително просто. Инсталирайте устройството върху опора, донесете го до скобите. Тези, притиснали най-близката тръба, щракват на мястото си.

Съществува и втори модел за опростен монтаж - държачът SVD. Състои се от два възела. Първият е фиксиран на стената, вторият върху батерията. При инсталиране на устройството те се чифтосват и свързват със стоманена верига.

Фиксирането на пода на такива батерии може да се извърши с помощта на тръбни ограничители, заварени вече в завода или стойки с куки. Устройството е окачено върху тях, самата стойка за закрепване на радиатора е фиксирана към пода.

Скоби за стоманени радиатори

Стоманените батерии се предлагат в няколко конфигурации - те могат да бъдат тръбни или панелни. В тази връзка държачът за отоплителния радиатор трябва да бъде избран индивидуално, в зависимост от вида на фиксирането.

За монтиране на панелни отоплителни батерии на стената се произвеждат специални скоби, които приличат на метални ъгли.Едното крило на стенната скоба за отоплителния радиатор е фиксирано към стената с анкери, а другото е снабдено със специални куки за окачване на батерията. На самия радиатор от панелен тип има скоби, с които е прикрепен към куките.

подова скоба за алуминиеви радиатори

Някои модели радиатори от стоманен панел не съдържат монтажни скоби, така че те са монтирани на вертикални ленти със скоби. Тъй като тези батерии са леки, този тип монтиране е напълно приемливо.

Тръбните стоманени радиатори са прикрепени по малко по-различен начин. Поради ниското тегло на конструкцията са достатъчни само 2 горни опори, за да се фиксира. В долната част на радиатора са монтирани пластмасови скоби, които опират до стената, за да поддържат батерията в изправено положение.

Избор и инсталиране на монтажи

Когато избирате фиксиращи елементи, трябва да се съсредоточите върху следните точки:

 • материалът, от който са направени радиаторите;
 • размери на батерията;
 • стенен материал;
 • размери на прозорците, техния брой и характеристики на местоположението;
 • проект за стаен дизайн.

Важно! Инструкцията отбелязва, че колкото по-тежък е нагревателят, толкова по-дебел трябва да бъде държачът. Материалите на радиатора и крепежните елементи трябва да съвпадат помежду си.

След като оцените горните аспекти, ще можете да изберете правилния тип държачи и да определите необходимия брой.

Изчисляване на крепеж

Разстояния, които трябва да се поддържат при инсталиране на батерии.

Когато се инсталира под прозорци, се поддържат следните разстояния:

 • от подовете трябва да са най-малко 8-12 см;
 • до стените около 3-5 см;
 • до первазите на прозорците най-малко 6-10 cm.

За това колко крепежни елементи са необходими за отоплителния радиатор.

Техният брой зависи от дължината на нагревателя.

 1. Когато има няколко секции - до 10 броя, 2 държача се поставят отгоре, друг се монтира отдолу.
 2. Ако батерията се състои от 10-14 клетки, отгоре са монтирани 3 крепежни елементи, 2 отдолу.
 3. Под всяка следваща 4-7 секции от чугунени батерии и 10 аналога от алуминий и тръби със собствените си ръце се добавя една опора отгоре и отдолу.

Всеки детайл има свое място

Оформление за монтажни държачи

Въпросът за това как да маркирате закрепванията за радиаторите е много важен.

 1. Най-добрият вариант е, когато нагревателят е разположен точно в средата на прозореца. Въз основа на това намерете центъра на отвора на стената и нарисувайте вертикална линия.
 2. Тогава има 2 опции. Ако окабеляването е отдолу, нарисувайте хоризонтална линия, за да маркирате горния ръб на батерията. При инсталиране на радиатори със странични връзки е важно поставянето на отоплителни тръби. В този случай оставете настрана хоризонталната линия, идваща от захранващата (горната) тръба.
 3. Измерете пространствата между държачите на батерията. Оставете ги настрани спрямо начертаните линии.

Фиксиране на биметални и алуминиеви батерии

Ако говорим за масата на биметалните и алуминиевите радиатори, тогава в този параметър те са почти идентични. Следователно, скобата за биметален радиатор може успешно да се използва за монтиране на алуминиева батерия.

закрепване на радиатори към пода

Крепеж от този тип практически не се различава от стойката за чугунен радиатор. Единствената разлика е по-ниската носеща способност. По правило такива скоби са универсални ъгли, едната страна на които е фиксирана към стената, а другата съдържа вдлъбнатини от двете страни. Тази конфигурация позволява такива крепежни елементи да бъдат монтирани във всяка посока.

Забележително е, че биметалните и алуминиевите батерии първоначално не предвиждат възможност за подово монтиране. Не е възможно обаче да се прикрепят радиатори към повърхности като стъкло, гипсокартон или сандвич панели. В този случай се използва подова скоба за алуминиеви радиатори, подобно на стойките за чугунени батерии.

Характеристики на системата за монтиране на стена

Всяка скоба за стенен радиатор е кука с форма на полумесец. Самият цикъл може да бъде направен под формата на полукръг или да има правоъгълна форма. В края на заключващото устройство може да бъде разположена или монтажна плоча (тя седи на самонарезни винтове), или в случай на заключване на щифтове, това е обикновена резба. С негова помощ щифтът се завинтва в стената, където предварително е поставен дюбелът.

Скобата за закрепване на радиатора към стената може да бъде от следните видове:

 • чугун (използва се само за фиксиране на батерии от подобен строителен материал);
 • стомана, фиксирана с щифт (използва се за фиксиране на нагревателни елементи от чугун, алуминий и стомана);
 • регулируем елемент от стомана (чугун, стомана, биметални нагревателни устройства);
 • държач на плоча от стомана (чугун, стоманени батерии);
 • ъглови конвенционални или подсилени конструкции (за алуминиеви и биметални изделия).

Скобата на радиатора на панела често е с формата на кука. Той фиксира отоплителното устройство чрез специална скоба, която е заварена към задния му панел. От гледна точка на дизайна това е най-успешният метод за инсталиране, тъй като е абсолютно невидим.

Технология на работа

Собствениците на частни къщи могат да сменят радиаторите по всяко време, удобно за тях. За да направите това, просто трябва да изключите котела и да източите водата от отоплителния кръг. Но в апартамента на многоетажна сграда подмяната на радиатора ще трябва да бъде предварително съгласувана с организацията за обслужване на комунални услуги.

Ако всички монтажни работи се извършват през лятото, когато отоплението е изключено, ще има по-малко трудности. Все пак трябва да изясните дали водата е била източена от системата или не.

стенна стойка за отоплителни радиатори

Моля, имайте предвид, че много опитни ключари съветват да се подменят радиаторите само в условията на работещо централно отопление. Това се прави, защото когато охлаждащата течност се подава към веригата под налягане, можете незабавно да проверите работоспособността на радиатора - ако инсталацията е извършена неправилно, ще възникнат течове.

Ефективността на тяхната работа ще зависи от това колко добре радиаторите са закрепени към пода или към стената. Крепежните елементи трябва да бъдат инсталирани абсолютно равномерно, тъй като в случай на изкривяване могат да възникнат проблеми при свързването на системата.

Използвайки подръчните инструменти - молив, ниво, отвес и рулетка - извършете първоначалната маркировка. Маркирайте централната ос на прозореца, която трябва да съвпада със средата на радиатора. През тази точка се чертае хоризонтална линия, по която ще бъдат закрепени горните опори.

стойка за радиаторни батерии

В случаите, когато има само един долен опорен елемент, той е монтиран на централната ос. Ако има няколко от тях, успоредно на горната линия се чертае друга хоризонтална линия. След маркирането започнете да пробивате отвори и монтажни скоби.

Изход

Има много видове крепежни елементи за отоплителни радиатори. Те могат да бъдат както на стена, така и на пода. Стандартните модели са надеждни, но са по-трудни за инсталиране. Приспособленията и лентите за опростен монтаж спестяват труд и време, но са по-скъпи.

Видеото в тази статия съдържа визуална информация.

Хареса ли ви статията? Абонирайте се за нашия канал Yandex.Zen

Държачи за чугунени радиатори

Най-тежките батерии са чугун, следователно за тях се използват най-трайните и масивни крепежни елементи. Такъв крепеж трябва да издържи не само теглото на нагревателя, но и циркулиращата в него охлаждаща течност. Тъй като луфтовете на тръбите в чугунените батерии са значителни, в тях циркулира много топлоносител, което увеличава и без това доста голямото тегло на радиатора.

Закрепване на чугунени отоплителни радиатори и колко струва инсталацията

държачи за чугунени радиатори

За монтиране на чугунени батерии на стената се използват свободно стоящи щифтове или същите елементи, фиксирани към шината. Обикновено такива крепежни елементи са със значителна дебелина и са етикетирани като „подсилени“. Самата скоба може да бъде боядисана или не. Стандартната цветова схема на такива държачи е бяла, но при инсталиране на дизайнерска батерия скобата може да бъде пребоядисана в желания нюанс.

Внимание! Размерите на скобата се избират в зависимост от дълбочината на секцията, за да се осигури монтирането на радиатора в съответствие със стандартното разстояние от стената от 3-5 см.

В допълнение към специалните скоби, чугунните батерии могат да бъдат окачени на конвенционални куки. Тези артикули се продават заедно с дюбели. От едната страна на тази кука има конец.

Инсталирането се извършва, както следва:

 • в стената се пробива дупка на правилното място;
 • в него се забива дюбел;
 • в този дюбел се завива кука с помощта на резба от едната страна.

Има и специална скоба за радиатор за подово отопление. Тези стойки могат да се регулират по височина или да се предлагат с предварително зададени стандартни размери. Подовите крепежни елементи могат да се различават в горните дъги, които са отговорни за фиксирането на секцията към багажника. И така, има дъги под формата на верига, състояща се от движещи се връзки, както и елементи от стоманена тел. Такива стойки за отоплителни радиатори се доставят в комплект със затягащи болтове.

Типове скоби

На мястото на закрепване има 2 вида скоби: стена и под. Най-често те се продават в комплект.

Ако батерията е монтирана близо до газобетон, прегради от гипсокартон или близо до прозорец от пода до тавана (стената не позволява монтирането на скоби), се използват само подови стойки.

В зависимост от вида на батерията, крепежните елементи също са разделени на държачи:

 • за чугун;
 • стомана;
 • алуминиеви или биметални батерии.

Скоби за чугунени отоплителни радиатори

Скобите за тежки чугунени батерии често са маркирани с "подсилен" маркер, те са направени от изключително здрав материал, а самите стойки са масивни.

ПИН... Стандартно, използвано за малки конструкции.

Външен вид - щифтове, куки, отделни или монтирани на една лента. Те се отличават с лекота на монтаж. За това в стената се пробива вдлъбнатина (с дълбочина повече от 12 см). Забива се дюбел, в който се завинтва закопчалката на батерията. Самата вдлъбнатина е циментирана.

Анкерни скоби.

Крепежни елементи за "самонарезни винтове"... Използва се при големи конструкции, при които обичайното закрепване към държачите на щифтовете на радиатора е невъзможно.

Подови стойки... Произвеждат се в два вида: с регулиране на височината и нерегулируеми.

Дъгите, които закрепват батерията, могат да бъдат направени от твърда стоманена тел или от динамични връзки, закрепени заедно.

Доставя се с верижна дъга.

Този тип крепежни елементи се използват както в комбинация със скоби за стена, така и като независими конструкции, които се монтират на места, където закрепването към стената е невъзможно.

Скоби за стоманени радиатори

Стоманените радиатори се различават по форма (тръбни и панелни). Крепежните елементи за тези видове радиатори, съответно, имат свои собствени характеристики.

На батериите на задния панел има скоби:

Стоманен панелен радиатор, изглед отзад, скоби.

Когато се инсталира стандартна скоба, се изисква точно маркиране, скобите трябва да бъдат поставени точно върху куките:

Монтиране на панелната батерия върху ъгловия държач

Стандартен комплект скоби за стоманени панелни радиатори.

Следователно, по-често се използва различен комплект крепежни елементи, включително горна кука и долен ограничител.Долният ограничител е закачен за скобата на батерията, но не е прикрепен към стената, а само допира, което ви позволява точно да зададете вертикалното положение на радиатора.

Закрепване на тръбни радиатори

За тръбни топлообменници се използва подобен комплект, само формата на горната кука е пригодена за окачване на горната колекторна тръба.

Опора на скобата за тръбен радиатор KZTO RS2.

Също така, популярен монтаж за леки тръбни радиатори (чието тегло заедно с охлаждащата течност не е повече от 100 кг) са ленти, които са фиксирани на стената, а батерията е монтирана на долния рафт и фиксирана с пластмасови дръжки. Тази закопчалка е посочена като държач за SMB.

Държач за радиатор за Leroy Merlin.

Друг начин за инсталиране на стоманени батерии е с крепежни елементи SVD. Държачът е от две части. Единият е фиксиран на стената, вторият върху радиатора. По време на монтажа те са шарнирно свързани един с друг:

Крепежни елементи SVD.

Скоби за алуминиеви и биметални батерии

Ако са избрани крепежни елементи за секционни отоплителни батерии, устройството му не се различава много от крепежните елементи за чугунени радиатори. Само дебелината на метала може да бъде по-малка.

Алуминиевите и биметалните радиатори не се предлагат в подов вариант, но ако е необходимо, обичайната конструкция може да бъде монтирана на стелажи (това често се използва в сгради със стъклени стени):

Радиатор, монтиран на подови скоби.

Ъгловите държачи се използват и за леки конструкции. Ъгловата скоба може да бъде прикрепена отляво или отдясно благодарение на вдлъбнатините от двете страни.

Скоба 3.2 подсилена универсална (100 мм).

Както показва нашият бърз преглед, има голямо разнообразие от крепежни елементи за радиатори. В същото време много производители произвеждат батерии, които се доставят с комплект скоби. От една страна, това улеснява инсталацията, но в ситуации с нестандартни стени потребителят трябва самостоятелно да избере желаната опция за монтаж на батериите.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни