Как да заменим отоплителните батерии в апартамент за заваряване


Какви са плюсовете и минусите на електрическото заваряване?

Заварените съединения имат следните предимства:

 1. могат да се получат връзки с големи размери;
 2. за заваряване можете да използвате материал, подобен на този на тръбата. Благодарение на това се запазват всички свойства на тръбопровода;
 3. благодарение на свързващия шев, външните и вътрешните размери на конструкцията остават непроменени;
 4. прост и евтин начин.

Недостатъците на заварените съединения, като правило, се дължат на ниската квалификация на служителя. Поради неспазване на технологията, правилата, неопитността, заваряването може да е непълно. Това означава, че могат да се образуват пукнатини и измествания. Следователно заваряването на радиатори трябва да се извършва компетентно, внимателно и внимателно.

Изисквания към заварчика

Ако трябва да замените отоплителните батерии за газово заваряване, по-добре е да се свържете с професионален заварчик. Основният критерий за избор на специалист не трябва да бъде цената за работата му, а опит и висока квалификация, за да се получи висококачествено заваряване, запечатана и надеждна система.

Истинският професионалист, който замества батериите при заваряване, трябва да има:

 1. Сертификат, потвърждаващ квалификацията;
 2. Билет за пожарна безопасност;
 3. Положителни характеристики;
 4. Заваръчно оборудване, което отговаря на стандартите и разпоредбите за безопасност.

Ако подмяната на отоплителните батерии по време на заваряване се извършва от професионалист, след инсталирането топлопредаването ще стане много по-високо и по-ефективно.

Какво е необходимо за извършване на електрическо заваряване?

За да заварявате тръби с помощта на електрическо заваряване, имате нужда от заваръчна машина. Днес има два вида такива устройства: устройства, направени на базата на понижаващ трансформатор, и инвертори, които работят на високи честоти. Първият тип се използва изключително рядко, тъй като се счита за морално остарял. Инверторът е по-модерно устройство, което е просто и преносимо. Възможно е да се регулира режимът на заваряване с висока точност. Вярно е, че при употреба инверторите се считат за по-малко надеждни. Следователно, за да работите с такова оборудване, трябва да имате определена квалификация.

В допълнение, заваряването с отопление предполага наличието на друго спомагателно оборудване:

 • специална маска със светлинен филтър. Той надеждно предпазва очите и лицето от искри и разтопени метални частици по време на заваряване;
 • гащеризони за защита на тялото;
 • велурени ръкавици. С тяхна помощ устройството в ръката ще бъде здраво задържано;
 • електроди;
 • метална четка. Необходимо е за почистване на тръбната секция преди заваряване, за отстраняване на котлен камък;
 • специален чук, който се използва за събаряне на котлен камък.

Подмяна на батерията: Заваряване или резбоване?

От самото начало бих искал да кажа на всички, които ще сменят отоплителните радиатори - много правилно решение! В апартаментите трябва да се монтират биметални радиатори. Прочетете повече за монтажа на отоплителни радиатори

.

Сега нека всъщност да поговорим за заваряване и дърворезба. Както заваряването, така и резбата се отнасят до видовете тръбни връзки и по никакъв начин не влияят върху качеството на отоплението на радиатора, експлоатационния живот на самия радиатор и комфортните условия в отопляваното помещение. Тоест, ако захранващите тръби са направени с високо качество и добросъвестно, тогава радиаторът ще се загрее добре в първия и втория случай. Има обаче няколко неща, на които трябва да обърнете внимание при избора на метод за монтаж:

1. Външен вид.

Сравнете радиатора с резба и заварения радиатор с тръбен огъвател. По-долу има няколко снимки на примери за дърворезба и нашата работа.Очевидно заваряването с огъване на тръби изглежда много по-добре от облицовка с резба.

Първата снимка върху резбата, втората снимка върху заваряването

Работата ни по подмяна на батерията може да бъде видяна в нашата галерия

2. Спестяване на времето на клиента.

За да смените батерията на конеца, трябва да направите измервания, предварително да направите очната линия и да дойдете за втори път на инсталацията. Заваръчните работи не изискват измервания. Веднага ще дойдем на работа и ще ви спестим много време. Ние ще направим всички изчисления директно по телефона, ще изберем радиатори и ще Ви резервираме на удобна дата.

3. Надеждност на връзките.

Заваръчните шевове са здрави като плътна тръба, защото връзката тук е на молекулярно ниво. Заваряването ще продължи толкова дълго, колкото самата тръба (30-50 години). За разлика от нишката, която е доста капризна връзка. Конецът се страхува от вибрации и механично напрежение (преместване на мебели, докосване на тръба). От това бързо се "разхлабва" и започва да тече. Ето защо гаранцията за резби е 2-5 пъти по-малка, отколкото за заваряване!

4. Техническа възможност за подмяна на всеки радиатор.

Всъщност често се случва например в стари къщи (на възраст над 30-40 години) отоплителните тръби са в плачевно състояние. На тези тръби е просто невъзможно да се режат резби, така че в такива апартаменти е възможно да се инсталират батерии само за заваряване. Или например тръбите на отоплителния щранг са разположени твърде близо до стената, което също изключва възможността за работа върху резбите.

5. Възможно е да се скрият тръби в стените.

Силно обезкуражено е да правите това на нишки. При заваряването е възможно да се скрият тръбите в стената без никакви проблеми. Срокът на експлоатация на радиатора и тръбопроводите няма да се промени от това. Ето защо заваряването е по-скъпо от резбата.

Как да изберем правилния електрод?

Преди да започнете заваряване, трябва да изберете електрод. Трябва да се отбележи, че електродите за заваряване на отоплителни тръби могат да бъдат различни. Те се различават по дебелината на сърцевината, количеството на покритието и начина на производство. Дебелина на пръта за тръби - 2-5 мм. И покритието може да бъде 3-20% от общата маса.

В зависимост от материала на производство, електродът може да бъде консуматив и не консуматор.

Топилните се изработват от заваръчна тел, неразходните - графит, волфрам и електрически въглища.

Основни стъпки

Изборът на радиатори е много широк: биметални, най-популярните, алуминиеви, панелни, чугунени. Всеки тип има свои предимства и недостатъци, а изборът зависи от мястото на инсталиране и условията на работа.

Подготовка и монтаж

Преди започване на заваръчни работи е необходимо да подготвите помещението: изолирайте мебелите, затворете стените и пода от възможни повреди. Необходимо е да се източи водата от системата, да се отстрани топлоносителят (в други варианти). След това, с помощта на мелница, е необходимо да демонтирате отработените радиатори

След цялата подготвителна работа трябва да сглобите нова батерия за монтаж. За това гайките в ставите са запечатани с лен, покрити с инвестиционна паста и плътно увити. Отгоре е монтиран специален клапан за изпускане на въздух, а отстрани на връзката с тръбата е поставен американски сферичен кран с чистачка.

Инсталация

Инсталирането на нова батерия се извършва на специални скоби, след което всички връзки с тръби се регулират - те се заваряват и след това шевовете се почистват. Трябва да се има предвид, че газовото заваряване обикновено се използва за свързване на тръби с диаметър не повече от 100 mm.

След заваряване не забравяйте да проверите системата за здравина и херметичност. Замяната на радиатори с газово заваряване в сравнение с метода с резба е по-дълъг и по-скъп процес, който има някои недостатъци. Но качеството, надеждността и дълготрайността са неоспоримо и печелившо предимство.

Обща информация за технологията за газово заваряване

По-голямата част от експертите са сигурни, че подмяната на отоплителните устройства с газово заваряване дава възможност да се създаде по-висококачествена и трайна връзка. Този тип инсталация създава заваръчен шев, който може да издържи краткосрочно превишаване на допустимото налягане на процеса в системите за топлоснабдяване по време на воден чук. Монтажът на отоплителни радиатори е поверен на висококвалифицирани газови заварчици. На първо място, собствениците на жилища се интересуват от това, за да не оставят апартамента без топлинна енергия през зимата и да не наводнят къщата в случай на течове поради некачествен заварен шев.

Смяната на газозаварени батерии се използва за сглобяване на метални възли на системата за топлоснабдяване, независимо от техния размер и конфигурация. По време на газовото заваряване краищата на частите, които трябва да се съединят, се стопяват, върху които се влага специализиран пълнеж под формата на тел за втвърдяване. Оперативната надеждност на операцията се постига чрез използване на заваръчни газове: ацетилен и кислород. Един цилиндър от всеки газ ще бъде достатъчен за инсталиране на 4 отоплителни радиатора. При охлаждане течната сплав образува здрава и доста здрава връзка на елементите, които трябва да бъдат заварени. Правилната подмяна на отоплителните радиатори с газово заваряване намалява шанса за пробив на отоплителната система до нула, тъй като фугата, поради посоката на спойката, става в пъти по-надеждна от материала на вътрешните тръбопроводи.

Само високопрофесионални газоелектрически заварчици със сертификат за образование по горепосочената професия имат право да инсталират отоплителни батерии с помощта на газово заваряване. Освен това те трябва да притежават валиден пропуск за познаване на правилата на PTB. Също така се препоръчва работникът да има практически опит в газовото заваряване. Не по-малко изисквания се налагат към заваръчното оборудване, то трябва да бъде сертифицирано със срок на годност, в работно състояние и да отговаря на общоприетите правила за безопасност.

Смяна на батерии за газово заваряване
Смяната на батерии за газово заваряване трябва да се извършва изключително от високопрофесионални газови електрически заварчици.

Газовото заваряване на отоплителните радиатори се извършва от заварчик в гащеризон, в специализирани очила с щит за защита на очите.Не забравяйте изискването за работа с ръкавици за защита на ръцете от горещ разтопен метал. Според изискванията за безопасност на униформата на газов заварчик са включени следните защитни средства: очила, окуляр, термоустойчиви ръкавици и предпазни обувки.

Понастоящем в многоетажни сгради е наложена забрана за извършване на газово заваряване при липса на специално разрешение от експлоатационната организация, отговорна за безопасната експлоатация на вътрешните отоплителни системи. Нарушителите на горната законодателна норма са заплашени с налагане на наказания.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни