Меден радиатор: характеристики на избор и работа

Разновидности на отоплителни батерии

Дори след мимолетно запознаване с медното и алуминиевото великолепие, показвано на прозореца, собствениците на чугунени батерии рискуват да загубят сън и апетит.

Но как в крайна сметка да решим кой радиатор е по-добър: меден или алуминиев?

В тази статия ще преценим всички плюсове и минуси и ще разберем победителя.

Предимства и недостатъци на алуминиев радиатор

Алуминиевите батерии са два вида:

 1. В ролите: алуминият е по-добър от други метали, съвместими с технологията за шприцоване, които производителите успешно използват. Излятият радиатор се оказва едно парче и следователно възможно най-издръжлив.
 2. Сглобяеми заварени: такива батерии са направени от профил, който се получава чрез пресоване на алуминиева заготовка (метод на екструзия). Всяка секция се състои от две части, заварени заедно. Радиаторът е сглобен от няколко секции, закрепени един към друг с помощта на резба. Такива устройства са по-малко издръжливи от отливките.

Популярността на алуминиевите радиатори се дължи на следните предимства:

 1. Страхотен външен вид.
 2. Висока топлопроводимост - топлопредаването на секцията може да достигне 212 W.
 3. Леко тегло: с размери 80х80х380 мм, секцията тежи само 1 кг.
 4. Продуктът е гарантиран за период от 10 до 20 години.

Силата на съвременните алуминиеви радиатори, благодарение на добавянето на силиций, е напълно приемлива: можете лесно да намерите модел, проектиран за налягане до 16 атм. А някои производители произвеждат радиатори, които могат да работят при налягане от 24 атм.

Алуминиев радиатор
Алуминиева нагревателна намотка

Алуминиевите батерии също имат недостатъци:

 1. Те не обичат високите температури - охлаждащата течност не трябва да е по-гореща от 110 градуса.
 2. Податливост на корозия.

Сглобяемите модели не могат да се използват в системи, в които антифризът действа като работна среда.

Предимства и недостатъци на медния радиатор

Днес за производството на меден радиатор се използва само най-чистата мед: според технологичните изисквания количеството примеси не трябва да надвишава 0,1%. Този подход осигурява следните предимства:

 1. Висока топлопроводимост на материала, водеща до също толкова висок топлопренос.
 2. Добра издръжливост, позволяваща на устройството да работи в системи с високо налягане - до 16 атм.
 3. Висока устойчивост на корозия.
 4. Способността да се поддържат работни качества при температури на охлаждащата течност до 250 градуса.

Възможно е да се свърже меден радиатор към тръбопровода или чрез резбова връзка, или чрез запояване. Благодарение на тази гъвкавост, разходите за монтажни работи могат да бъдат значително намалени.

Медна батерия
Меден радиатор за отопление

Друго важно предимство на медта е нейната пластичност при ниски температури. Ако напълнена отоплителна система замръзне, тогава медните елементи само ще се деформират, но няма да се спукат.

Медните радиатори, за разлика от стоманените уреди, не се страхуват от въздействието на хлорни соли, които много често се срещат в доста изобилие в нашите отоплителни системи.

Всички изброени предимства определят трайността на този тип отоплителни устройства.

В същото време купувачът трябва да вземе предвид някои недостатъци:

 1. Висока цена - меден радиатор струва около 4 пъти повече от стоманен.
 2. Едновременното свързване на такива устройства с поцинковани стоманени тръби по посока на движение на работната среда не е позволено - електрохимичната реакция, която се случва в този случай, може да причини разрушаване на материала.
 3. Нежелателно е да се използват медни батерии в системи, в които охлаждащата течност съдържа голямо количество соли на твърдост или има висока киселинност.

Проблемите могат да бъдат избегнати, ако медни батерии са свързани към стоманени тръби с помощта на месингови адаптери.

Специфична топлина на алуминия

Специфичният топлинен капацитет на алуминия зависи значително от температурата и при стайна температура е около 904 J / (kg град), което е много по-високо от специфичния (масов) топлинен капацитет на други обикновени метали, като мед и желязо.

По-долу е дадена сравнителна таблица на стойностите на специфичната топлина на тези метали. Стойностите на топлинния капацитет в таблицата са в температурния диапазон от -223 до 927 ° C.

Таблицата показва това стойността на специфичната топлина на алуминия е много по-висока от стойността на това свойство за мед и желязоследователно такова свойство на алуминия, като способността да акумулира добре топлина, се използва широко в промишлеността и топлотехниката, което прави този метал незаменим.

Представени са таблици на термофизичните свойства на сребро Ag в зависимост от температурата (в диапазона от -223 до 1327 ° C). Таблиците дават свойства като плътност ρ

, специфична топлина на среброто
C стр
, топлопроводимост
λ
, електрическо съпротивление
ρ
и термична дифузия
но
.

Надеждността на спомагателните материали трябва да бъде толкова ниска, колкото тази на основния материал. От гледна точка на напукване може да се монтира ограничено количество вода. Химичният дизайн е важен и за материали, работещи при повишени температури.

Обикновено се избират заваръчните свойства на заваръчния шев. Допълнителни материали се доставят под формата на мъниста, тръби, панделки, електроди и други подобни. Поради високите изисквания за качество на заварените съединения със съседни материали, техните свойства са класифицирани в съответните стандарти и се изискват със съответната сертификация. Следователно производителите гарантират необходимите свойства, но трябва да се вземат всички предпазни мерки за препоръчаното съхранение и използване на спомагателни материали.

Среброто е доста тежък метал - плътността му при стайна температура е 10493 kg / m 3.

Когато среброто се нагрява, плътността му намалява, тъй като този метал се разширява и обемът му се увеличава. При температура от 962 ° С среброто започва да се топи. Плътността на течното сребро при точката на топене е 9320 kg / m 3.

Площ, подложена на топлина

В случай на термично необработени и студено формовани материали, има промяна в рекристализацията и възстановяването на топлината по време на каширането. Освен това може да се образува и груба зърнена структура. По този начин възпиращото състояние е най-малко податливо на реколтата.

Термично обработените сплави обикновено запазват силата си чрез пръскане или разтваряне на утаените фази. Чувствителността на втвърдяващия материал има значителен ефект върху степента на загуба на якост. Веднъж събрани, повечето материали не могат да поддържат скоростта на охлаждане, необходима за създаване на подходящи условия на стареене, така че здравината на необработения основен материал вече не може да бъде постигната.

Среброто има сравнително нисък топлинен капацитет в сравнение с. Например топлинният капацитет е 904 J / (kg град), медта - 385 J / (kg град). Специфичният топлинен капацитет на среброто се увеличава при нагряване. Поведението му за този метал в твърдо състояние е подобно на това за медта, но скоковете в специфичната топлина при топене имат противоположни посоки. Общ растеж C стр

до точката на топене в сравнение с класическата стойност, е около 30%.

Тези сплави са известни със своята ниска чувствителност към втвърдяване, т.е.силата, постигната след стареене, леко зависи от степента на втвърдяване. Това означава, че охлаждането на този материал води до въздушно охлаждане за постигане на стойности на якост, както при това умерено състояние.

Следователно този тип сплав се нарича самосинхронизация. Ако е необходимо, уверете се, че сте получили необходимите знания от този параграф. Алуминият в различни минерали образува 8% от земната кора, което е третият най-разпространен елемент на кислород и силиций. Алуминият е немагнитен и често се използва в магнитни рентгенови апарати, за да се предотврати повреда на магнитното поле. Това е така, защото алуминият реагира с кислорода, образувайки тънък, защитен оксиден слой. Алуминият е 100% рециклируем и не губи първоначалните си свойства в този процес. Вторичният алуминий изисква 5 процента от енергията, необходима за производството на първичен алуминий. Около 75 процента от целия алуминий, правен някога, все още се използва в Европа за рециклиране на около 70 процента алуминиеви кутии, а използваните консерви ще бъдат нови след по-малко от 60 дни.

 • Алуминият не се среща естествено в металната си форма.
 • Алуминият не е устойчив на корозия и устойчив на корозия.

Кой радиатор на нагревателя е по-добър: мед или алуминий?

Както можете да видите, медните и алуминиевите радиатори са много сходни помежду си. Те са леки и имат отличен дизайн и повишено разсейване на топлината. Последното качество позволява на потребителя да намали обема на отоплителния кръг и да приложи температурния режим 80/60 (подаване / връщане) вместо 90/70, без да увеличава площта на радиаторите.

И двата вида радиатори, поради ниския си топлинен капацитет, имат ниска топлинна инерция, което позволява котелът да остане в оптимален режим по време на затопляне навън.

Алуминиеви радиатори в интериора
Алуминиеви батерии в интериора

В същото време и медта, и алуминият са меки метали и поради това те не понасят наличието на твърди механични примеси в охлаждащата течност, които имат абразивен ефект.

В същото време човек не може да не забележи, че алуминиевите радиатори в много отношения отстъпват на медните. Вече казахме по-горе, че високите температури са противопоказани за тях. Към това може да се добави и способността за самовъздух: специфични химични процеси водят до образуването на въздушни брави, които от време на време трябва да се проветряват.

Сглобяемите алуминиеви радиатори не понасят воден чук, който се появява в отоплителните системи по време на рязка промяна на времето.

Освен това, при чести промени в температурните условия, алуминият в контакт със стомана страда от значителна разлика в коефициентите на термично разширение на тези материали. Поради тази причина те се използват най-добре в региони с постоянно студена зима.

Медна батерия - красота и мощ
Мощен меден радиатор

И последното нещо е корозията. В обичайните за нас условия на топлоснабдяване алуминият е краткотраен - той се нуждае от охлаждаща течност с рН 7 или 8.

По този начин медните радиатори могат да се считат за по-малко капризни.

Изглежда, че има много разновидности на отоплителни батерии, но нови елементи все още се появяват. Вакуумни радиатори за отопление: устройство и разновидности, както и цени за устройства.

Преглед на производителите на чугунени отоплителни радиатори можете да намерите тук.

И в тази статия https://microklimat.pro/sistemy-otopleniya/montazh-sistem-otopleniya/sxemy-podklyucheniya-radiatorov.html са представени диаграмите за свързване на отоплителни радиатори, както и препоръки за мястото на тяхното инсталиране.

Определение и значение

Топлопроводимостта е способността на материалите да пренасят топлинна енергия от нагрятите повърхности към студените зони. Течностите, газовете, твърдите вещества могат да бъдат топлопроводими. Това е способността на тялото да провежда топлинна енергия през себе си, да я прехвърля на други обекти.

Коефициентът на топлопроводимост е стойност, равна на количеството топлина, което се предава през определена повърхност за 1 секунда.

Този параметър е установен за първи път през 1863г. Учените са доказали, че преносът на топлина се осъществява чрез движението на свободните електрони. Те са повече в метални заготовки, отколкото в предмети, направени от други материали.

Отзиви

При проучване на дискусиите на страниците на онлайн форуми не бяха открити оплаквания относно медни или алуминиеви радиатори.
Вярно е, че не много могат да си позволят медни радиатори - цената на устройство, предназначено за отопление 20 - 25 кв. м, достига 23 хиляди рубли.

Поради толкова висока цена такива устройства не са получили широко разпространение, така че има много фалшиви слухове за тях.

Например, някои изразиха загриженост, че медта ще стане зелена, както се случва с медни покриви или паметници.

Ценителите успокояват: зеленикав оксид (патина) се образува само при продължително излагане на висока влажност.

Много хора смятат алуминиевите батерии за твърде леки и ненадеждни, но се използват все по-често. Алуминиеви радиатори за отопление: технически характеристики, предимства и недостатъци, както и видове конструкции.

Защо ви е необходим термостат за отоплителния радиатор, как да го инсталирате и кой е по-добре да изберете, прочетете в тази тема.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни