Маса за пренос на топлина от чугунени и биметални отоплителни радиатори

Водеща класификация

Това ще зависи от вида и качеството на материала, използван при производството на радиаторите. Основните разновидности са:

 • излято желязо;
 • биметални;
 • изработени от алуминий;
 • от стомана.

Таблици с характеристики на отоплителните радиатори

Всеки от материалите има някои недостатъци и редица характеристики, следователно, за да вземете решение, ще трябва да разгледате по-подробно основните показатели.

Направено от стомана

Те функционират перфектно в комбинация с автономно отоплително устройство, което е проектирано да отоплява значителна площ. Изборът на стоманени радиатори за отопление не се счита за отлична възможност, тъй като те не могат да издържат на значително налягане. Изключително устойчив на корозия, светлина и задоволителни характеристики на пренос на топлина. При незначителна площ на потока те рядко се запушват. Но работното налягане се счита за 7.5-8 kg / cm 2, докато устойчивостта на възможен воден чук е само 13 kg / cm 2. Топлопредаването на секцията е 150 вата.

Таблици с характеристики на отоплителните радиатори

Стомана

Изработен от биметал

Те са лишени от недостатъците, които се срещат в продуктите от алуминий и чугун. Наличието на стоманена сърцевина е характерна особеност, която направи възможно постигането на колосална устойчивост на налягане от 16 - 100 kg / cm 2. Топлопредаването на биметалните радиатори е 130 - 200 W, което е близко до алуминия по отношение на производителност. Те имат малко напречно сечение, така че с течение на времето няма проблеми със замърсяването. Значителните недостатъци могат безопасно да се отдадат на непосилно високата цена на продуктите.

Таблици с характеристики на отоплителните радиатори

Биметални

Изработен от алуминий

Такива устройства имат много предимства. Те имат отлични външни характеристики, освен това не изискват специална поддръжка. Те са достатъчно здрави, което ви позволява да не се страхувате от воден чук, какъвто е случаят с чугунените изделия. Работното налягане се счита за 12 - 16 kg / cm 2, в зависимост от използвания модел. Характеристиките включват и площта на потока, която е равна или по-малка от диаметъра на щранговете. Това позволява на охлаждащата течност да циркулира вътре в устройството с огромна скорост, което прави невъзможно натрупването на утайки на повърхността на материала. Повечето хора погрешно вярват, че твърде малкото напречно сечение неизбежно ще доведе до ниска скорост на пренос на топлина.

Таблици с характеристики на отоплителните радиатори

Алуминий

Това мнение е погрешно, макар и само защото нивото на топлопреминаване от алуминий е много по-високо от това на чугуна например. Напречното сечение се компенсира от областта на ребрата. Разсейването на топлината на алуминиевите радиатори зависи от различни фактори, включително използвания модел и може да бъде 137 - 210 W. Противно на горните характеристики, не се препоръчва използването на този тип оборудване в апартаменти, тъй като продуктите не могат да издържат на внезапни температурни промени и скокове на налягането в системата (по време на работа на всички устройства). Материалът на алуминиев радиатор се влошава много бързо и не може да бъде възстановен по-късно, както в случай на използване на друг материал.

Изработени от чугун

Необходимостта от редовна и много внимателна поддръжка.Високата степен на инертност е почти основното предимство на чугунените отоплителни радиатори. Нивото на разсейване на топлината също е добро. Такива продукти не се загряват бързо, като същевременно отдават топлина за дълго време. Топлопредаването на една секция от чугунен радиатор е равно на 80 - 160 W. Но тук има много недостатъци и следните се считат за основни:

 1. Осезаемо тегло на конструкцията.
 2. Почти пълна липса на способност да се противопоставя на воден чук (9 кг / см 2).
 3. Забележима разлика между напречното сечение на батерията и щранговете. Това води до бавна циркулация на охлаждащата течност и доста бързо замърсяване.

Таблици с характеристики на отоплителните радиатори

Разсейването на топлината на отоплителните радиатори в таблицата

Устройство

Защо се наложиха такива конструктивни допълнения към алуминиевия радиатор? В крайна сметка, топлопредаването на този метал е много по-високо от стоманата, съответно в апартамент с алуминиеви отоплителни устройства ще бъде забележимо по-топло.

Ясно се вижда, че топлопредаването на алуминия е 2 пъти повече от желязото.

Но факт е, че алуминият има "уязвимости" и на първо място, той е свързан с качеството на охлаждащата течност, използвана за градските отоплителни мрежи. Използваната охлаждаща течност носи със себе си всякакви примеси, включително алкали и киселини, които разрушават алуминия.

Вторият важен момент е невъзможността да издържат на хидравлично налягане, което не е необичайно за домовете, свързани към централна отоплителна система.

Имоти

Следните факти говорят в полза на биметалните отоплителни уреди:

Химична устойчивостВ биметалните конструкции охлаждащата течност циркулира през стоманени тръби, без да контактува с алуминий.
СилаБиметалният радиатор е способен да издържа на налягане от 30 до 40 бара, което напълно изключва възможността за разрушаване от воден чук.
УстойчивостПроизводителите на тези отоплителни уреди гарантират тяхната дългосрочна работа. Средният експлоатационен живот е 20 години.

Радиаторът се състои от стоманена втулка и алуминиев корпус

По този начин всички положителни качества на алуминиевите устройства се запазват в биметалните радиатори.

Те притежават:

 • висок топлообмен;
 • привлекателен външен вид;
 • добра компактност.

Като се вземат предвид техните дизайнерски характеристики, може да се каже, че те ще бъдат идеалният избор, когато инсталирате отоплителна система в градските апартаменти със собствените си ръце.

Сравнителна таблица на топлопреминаване на биметални отоплителни радиатори показва разликата между моделите на различни производители

Разсейване на топлината и метод на свързване

Наличието на точния брой радиаторни секции за определена стая е само половината от работата. Останалото е да се намери най-добрият начин за свързване на нагревателя, за да може той напълно да покаже своите качества. Така че, трябва да изберете от следните опции:

Едностранно правиНай-оптималната опция за свързване не само на биметален радиатор, но и на всеки друг. Този индикатор за пренос на топлина можете да видите в паспорта на устройството.
В този случай охлаждащата течност влиза в радиатора отгоре, напълно преминава през всичките му секции и излиза от същата страна отдолу.
ДиагоналНе е лош вариант и напълно се оправдава само за батерии с голям брой секции, а именно -> 12 броя. Нагрятата вода навлиза в устройството отгоре от едната страна, преминава през каналите и излиза през долния изход на радиатора от другата страна.
В този случай можете да сведете до минимум възможните топлинни загуби и да постигнете желания резултат.
НисъкИзползва се, когато съгласно проекта тръбопроводът на отоплителната система е скрит в пода. Инструкциите за свързване са както следва: вход - от едната страна към долния отвор на устройството, изход - от долния отвор от другата страна.
Опитът показва, че в този случай ще е необходимо да се добави раздел, тъй като топлинните загуби ще бъдат в рамките на 10%.
Единична тръбаТази връзка е последователна връзка на отоплителни радиатори. В същото време топлинните загуби могат да достигнат 40%, поради което не препоръчваме да ги използвате в автономни отоплителни системи, в противен случай цената на топлината ще бъде непосилна.

Топлопредаването на една секция на биметален радиатор с двутръбна директна едностранна връзка е максимумът

Може да се заключи, че:

 • ако искате да постигнете максимален топлопренос от отоплителни уреди със стандартен брой секции 7-10, необходимо е да се съсредоточи върху пряката им еднопосочна връзка с централно отопление;
 • в случаите, когато площта на помещението е достатъчно голяма и е необходимо да се монтират радиатори с брой секции над 12, диагонално включване на устройството в двутръбна система (подаване + връщане) е подходящо.

На снимката - диагонален начин за свързване на радиатор от 12 секции

Правилно място за монтаж

Друг важен въпрос, за който често забравяме, като се има предвид, че той не е толкова важен. Класическият вариант е под прозореца, но защо?

Това се дължи на достъпа на студен въздух до стаята:

 • много повече влиза през прозореца, отколкото през външните стени;
 • той веднага слиза и започва да пълзи по пода, причинявайки дискомфорт и желание да се издигне по-високо.

Следователно трябва да инсталирате термична бариера, която ще разреди или дори напълно ще отрече студения поток.

Съвет: използвайте радиатор с ширина 70-90% от отвора на прозореца, тогава въздухът, идващ от улицата, веднага ще започне да се затопля.

Съществуват и определени правила за инсталиране, които трябва да се спазват, за да се създаде добра конвекция и по този начин да се подобри преносът на топлина:

 • оставете празнина от 60 mm или повече между нагревателя и пода;
 • разстоянието от перваза на прозореца до горната част на радиатора трябва да бъде почти еднакво - 50-60 мм или повече;
 • от стената трябва да се оттегли с 25 mm или повече.

Топлопредаването на 1 секция биметални радиатори зависи пряко от правилното разположение на нагревателя

Също така препоръчваме:

 • в ъглова стая с допълнителна външна стена, за да намалите топлинните загуби, инсталирайте друго устройство на студена стена. Основната му задача ще бъде компенсация на мощността, а височината на инсталацията не играе роля в това, вземете за пример нивото на батериите, инсталирани под отворите на прозорците;
 • преди да инсталирате радиатори, изчислете броя на секциите, така че топлинната мощност да е достатъчна, като се вземат предвид загубите през стени и прозорци.

Съвет: за да увеличите преноса на топлина, инсталирайте екрана от фолио от пяна зад устройството, с металната страна към вътрешността на стаята.

Формули за изчисляване на мощността на нагревателя за различни помещения

Формулата за изчисляване на мощността на нагревателя зависи от височината на тавана. За стаи с височина на тавана

 • S е площта на стаята;
 • IsT е преносът на топлина от нагревателната секция.

За помещения с височина на тавана> 3 м изчисленията се извършват по формулата

 • S е общата площ на стаята;
 • IsT е преносът на топлина от една секция на батерията;
 • h - височина на тавана.

Тези прости формули ще помогнат за точното изчисляване на необходимия брой секции на отоплителното устройство. Преди да въведете данни във формулата, определете реалния топлопренос на секцията, като използвате формулите, дадени по-рано! Това изчисление е подходящо за средна температура на входящата отоплителна среда от 70 ° C. За други стойности трябва да се вземе предвид корекционният коефициент.

Ето няколко примера за изчисления. Представете си, че една стая или нежилищни помещения имат размери 3 х 4 м, височината на тавана е 2,7 м (стандартната височина на тавана в градските апартаменти, построени от Съветския съюз). Определете обема на стаята:

3 х 4 х 2,7 = 32,4 кубически метра.

Сега нека изчислим топлинната мощност, необходима за отопление: умножаваме обема на помещението по показателя, необходим за нагряване на един кубичен метър въздух:

Знаейки реалната мощност на отделна секция на радиатора, изберете необходимия брой секции, закръглявайки го нагоре. И така, 5.3 се закръглява до 6, а 7.8 - до 8 секции.При изчисляване на отоплението на съседни стаи, които не са отделени от врата (например кухня, отделена от хола с арка без врата), площите на стаите се обобщават. За стая с двоен стъклопакет или изолирани стени можете да закръглите надолу (изолацията и прозорците с двоен стъклопакет намаляват топлинните загуби с 15-20%), а в ъглова стая и стаи на високи етажи добавете една или две секции " в резерв ".

Защо батерията не се загрява?

Но понякога мощността на секциите се преизчислява въз основа на реалната температура на охлаждащата течност и броят им се изчислява, като се вземат предвид характеристиките на помещението и се инсталира с необходимия резерв ... но в къщата е студено! Защо се случва това? Какви са причините за това? Може ли тази ситуация да бъде коригирана?

Причината за понижаването на температурата може да бъде намаляване на налягането на водата от котелното помещение или ремонт от съседи! Ако по време на ремонта съсед стесни щранга с топла вода, инсталира система за "топъл под", започне да отоплява лоджия или остъклен балкон, на който е подредил зимна градина - налягането на топла вода, която влиза в радиаторите ви, разбира се, намалете.

Но е напълно възможно стаята да е студена, защото сте инсталирали чугунен радиатор неправилно. Обикновено под прозореца се монтира чугунена батерия, така че топлия въздух, издигащ се от повърхността му, да създаде вид термозавеса пред отвора на прозореца. Обаче задната страна на масивната батерия загрява не въздуха, а стената! За да намалите топлинните загуби, залепете специален отразяващ екран на стената зад отоплителните радиатори. Или можете да си купите декоративни чугунени батерии в ретро стил, които не е необходимо да се монтират на стената: те могат да бъдат фиксирани на значително разстояние от стените.

Общи разпоредби и алгоритъм за термично изчисление на отоплителни устройства

Изчисляването на отоплителните устройства се извършва след хидравлично изчисление на тръбопроводите на отоплителната система съгласно следния метод. Необходимият топлообмен на отоплителното устройство се определя по формулата:

, (3.1)

къде е топлинната загуба на помещението, W; когато в помещение са инсталирани няколко отоплителни устройства, топлинните загуби на помещението се разпределят равномерно между устройствата;

- полезен топлопренос от отоплителни тръбопроводи, W; определя се по формулата:

, (3.2)

където е специфичният топлообмен на 1 m отворени вертикални / хоризонтални / тръбопроводи, W / m; взети според таблицата. 3 приложение 9 в зависимост от температурната разлика между тръбопровода и въздуха;

- обща дължина на вертикални / хоризонтални / тръбопроводи в помещението, m.

Действително разсейване на топлината на нагревателя:

, (3.4)

където е номиналният топлинен поток на отоплителното устройство (една секция), W. Взема се според таблицата. 1 приложение 9;

- температурен напор, равен на разликата в полусумата от температурите на охлаждащата течност на входа и изхода на отоплителното устройство и температурата на въздуха в помещението:

, ° С; (3,5)

където е дебитът на охлаждащата течност през нагревателното устройство, kg / s;

- емпирични коефициенти. Стойностите на параметрите в зависимост от вида на отоплителните устройства, дебита на охлаждащата течност и схемата на нейното движение са дадени в таблица. 2 приложения 9;

- корекционен коефициент - методът на инсталиране на устройството; взети според таблицата. 5 приложения 9.

Средната температура на водата в нагревателя на еднотръбна отоплителна система обикновено се определя от израза:

, (3.6)

където е температурата на водата в горещата линия, ° C;

- охлаждане на водата в захранващия тръбопровод, ° C;

- корекционни коефициенти, взети съгласно таблица. 4 и таб. 7 приложения 9;

- сумата на топлинните загуби на помещенията, разположени преди разглежданата стая, отчитаща по посоката на движение на водата в щранга, W;

- разход на вода в щранга, кг / с / се определя на етапа на хидравлично изчисление на отоплителната система /;

- топлинен капацитет на водата, равен на 4187 J / (kggrad);

- коефициент на водния поток в отоплителното устройство.Взето според таблицата. 8 приложения 9.

Дебитът на охлаждащата течност през отоплителното устройство се определя по формулата:

, (3.7)

Охлаждането на водата в захранващата линия се основава на приблизителна връзка:

, (3.8)

където е дължината на главната линия от индивидуалната точка на нагряване до изчисления щранг, m.

Действителният топлообмен на отоплителното устройство трябва да бъде не по-малък от необходимия топлообмен, т.е. Допуска се обратното съотношение, ако остатъчното количество не надвишава 5%.

Стоманени батерии

Старите стоманени радиатори имат доста висока топлинна мощност, но в същото време не задържат добре топлината. Те не могат да бъдат разглобявани или добавяни към броя на секциите. Радиаторите от този тип са податливи на корозия.

Стоманени радиатори

Понастоящем започнаха да се произвеждат стоманени панелни радиатори, които са привлекателни поради високата си топлинна мощност и малки размери в сравнение с секционните радиатори. Панелите имат канали, през които циркулира охлаждащата течност. Батерията може да се състои от няколко панела, освен това може да бъде оборудвана с гофрирани плочи, които увеличават преноса на топлина.

Изграждане на стоманени панелни радиатори

Топлинната мощност на стоманените панели е пряко свързана с размерите на батерията, което зависи от броя на панелите и плочите (перките). Класификацията се извършва в зависимост от ребрата на радиатора. Например, тип 33 е присвоен на нагреватели с три плочи с три плочи. Обхватът на видовете батерии е от 33 до 10.

Самоизчисляването на необходимите отоплителни радиатори е свързано с голямо количество рутинна работа, така че производителите започнаха да придружават продукти с таблици с характеристики, които бяха формирани от записите с резултатите от теста. Тези данни зависят от вида на продукта, височината на монтаж, входната и изходната температура на отоплителната среда, целевата стайна температура и много други характеристики.

Стоманен панелен радиатор

Характеристики и характеристики

Тайната на тяхната популярност е проста: в нашата страна има такава охлаждаща течност в централизираните отоплителни мрежи, че тя разтваря или изтрива дори метали. В допълнение към огромното количество разтворени химически елементи, той съдържа пясък, частици ръжда, които са паднали от тръби и радиатори, „разкъсвания“ от заваряване, болтове, забравени по време на ремонта, и много други неща, които са попаднали вътре, не е известно как . Единствената сплав, която не се интересува от всичко това, е чугунът. Неръждаемата стомана също се справя добре с това, но колко ще струва такава батерия, предполага някой.

Таблици с характеристики на отоплителните радиатори

MS-140 - безсмъртна класика

И още една тайна на популярността на MC-140 е ниската му цена. Той има значителни разлики от различните производители, но приблизителната цена на една секция е около $ 5 (на дребно).

Предимства и недостатъци на чугунени радиатори

Ясно е, че продукт, който не е слизал от пазара в продължение на много десетилетия, има някои уникални свойства. Предимствата на чугунените батерии включват:

 • Ниска химическа активност, която осигурява дълъг експлоатационен живот в нашите мрежи. Официално гаранционният срок е от 10 до 30 години, а експлоатационният живот е 50 или повече години.
 • Ниско хидравлично съпротивление. Само радиатори от този тип могат да стоят в системи с естествена циркулация (в някои все още са инсталирани алуминиеви и стоманени тръби).
 • Висока температура на работната среда. Никой друг радиатор не може да издържи на температури над +130 o C. Повечето от тях имат горна граница от +110 o C.
 • Ниска цена.
 • Високо разсейване на топлината. За всички други чугунени радиатори тази характеристика е в раздела "недостатъци". Само в MS-140 и MS-90 топлинната мощност на една секция е сравнима с алуминиевите и биметалните. За MS-140 преносът на топлина е 160-185 W (в зависимост от производителя), за MS 90 - 130 W.
 • Те не корозират, когато охлаждащата течност се източи.

Таблици с характеристики на отоплителните радиатори

MS-140 и MS-90 - разликата в дълбочината на участъка

Някои свойства при някои обстоятелства са плюс, при други - минус:

 • Голяма термична инерция. Докато секцията MC-140 се затопля, може да отнеме час или повече. И през цялото това време стаята не се отоплява. Но от друга страна е добре, ако отоплението е изключено или в системата се използва обикновен котел на твърдо гориво: топлината, натрупана от стените и водата, поддържа температурата в помещението за дълго време.
 • Голям напречен разрез на канали и колектори. От една страна, дори лоша и мръсна охлаждаща течност няма да може да ги задръсти след няколко години. Следователно почистването и промиването могат да се извършват периодично. Но поради голямото напречно сечение в една секция се „поставя“ повече от литър охлаждаща течност. И трябва да се "закара" през системата и да се нагрее, а това означава допълнителни разходи за оборудване (по-мощна помпа и котел) и гориво.

Налични са и „чисти“ недостатъци:

Голямо тегло. Масата на една секция с централно разстояние 500 mm е от 6 kg до 7,12 kg. И тъй като обикновено ви трябват от 6 до 14 броя на стая, можете да изчислите каква ще бъде масата. И ще трябва да се носи, а също и да се окачи на стената. Това е още един недостатък: сложна инсталация. И всичко това поради еднакво тегло. Крехкост и ниско работно налягане. Не най-приятните характеристики

При цялата масивност, с чугунните продукти трябва да се борави внимателно: те могат да се спукат при удар. Същата крехкост води до не най-високото работно налягане: 9 атм

Пресоване - 15-16 атм. Необходимостта от редовно оцветяване. Всички раздели са само грундирани. Те ще трябва да се боядисват често: веднъж годишно или две.

Таблици с характеристики на отоплителните радиатори

Топлинната инерция не винаги е нещо лошо ...

Област на приложение

Както можете да видите, има повече от сериозни предимства, но има и недостатъци. Събирайки всичко това, можете да определите обхвата на тяхното използване:

 • Мрежи с много ниско качество на топлоносителя (Ph над 9) и голямо количество абразивни частици (без кални колектори и филтри).
 • При индивидуално отопление при използване на котли на твърдо гориво без автоматизация.
 • В мрежите за естествена циркулация.

Какво представлява биметален радиатор

По принцип биметалният нагревател е смесен дизайн, който включва предимствата на отоплителните системи от стомана и алуминий. Радиаторното устройство се основава на следните елементи:

 • Нагревателят се състои от две тела - вътрешна стомана и външна алуминиева;
 • Поради вътрешната обвивка, изработена от стомана, биметалната обвивка не се страхува от агресивна гореща вода, издържа на високо налягане и осигурява висока якост на свързването на отделни радиаторни секции в една батерия;
 • Алуминиевото тяло най-добре пренася и разсейва топлинния поток във въздуха, не се страхува от корозия на външната повърхност.

Като потвърждение на високия топлообмен на биметалния корпус можете да използвате сравнителната таблица. Сред най-близките конкуренти са радиатори, изработени от чугун CG, стомана TS, алуминий AA и AL, биметалният радиатор BM има една от най-добрите скорости на топлопреминаване, високо работно налягане и устойчивост на корозия.


За ваша информация! Почти всички таблици използват информация на производителя за пренос на топлина, намалена до стандартни условия - височина на радиатора от 50 см и температурна разлика от 70 ° С.

В действителност ситуацията е още по-лоша, повечето производители посочват количеството топлопреминаване като стойност на топлинната мощност на час за една секция. Тоест, на опаковката може да се посочи, че топлопредаването на биметалната част на радиатора е 200 W.

Това се прави принудително, данните не водят до единица площ или температурна разлика от една степен, за да се опрости възприятието на купувача за специфичните технически характеристики на топлопредаването на радиатора, като в същото време се прави малка реклама.

Какво определя мощността на чугунените радиатори

Чугунените секционни радиатори са доказан начин за отопление на сгради от десетилетия.Те са много надеждни и издръжливи, но има няколко неща, които трябва да имате предвид. И така, те имат малко малка повърхност за пренос на топлина; около една трета от топлината се предава чрез конвекция. Първо, препоръчваме да гледате за предимствата и характеристиките на чугунените радиатори в това видео.

Площта на секцията на чугунения радиатор MC-140 е (по отношение на отоплителната площ) само 0,23 m2, тегло 7,5 kg и побира 4 литра вода. Това е доста малко, така че всяка стая трябва да има поне 8-10 секции. При избора винаги трябва да се има предвид площта на секцията на чугунен радиатор, за да не се нараните. Между другото, в чугунните батерии захранването с топлина също е малко забавено. Мощността на чугунена радиаторна секция обикновено е около 100-200 вата.

Работното налягане на чугунен радиатор е максималното налягане на водата, което може да издържи. Обикновено тази стойност варира около 16 атм. И топлопредаването показва колко топлина се отделя от една секция на радиатора.

Често производителите на радиатори надценяват преноса на топлина. Например можете да видите, че чугунните радиатори топлопредаването при делта t 70 ° C е 160/200 W, но значението на това не е напълно ясно. Обозначението "делта t" всъщност е разликата между средните температури на въздуха в помещението и в отоплителната система, т.е. при делта t 70 ° C работният график на отоплителната система трябва да бъде: подаване 100 ° C, връщане 80 ° С Вече е ясно, че тези цифри не отговарят на реалността. Следователно ще бъде правилно да се изчисли топлопредаването на радиатора при делта t 50 ° C. В днешно време широко се използват чугунени радиатори, чийто топлопренос (по-точно мощността на чугунената радиаторна секция) се колебае в района на 100-150 W.

Едно просто изчисление ще ни помогне да определим необходимата топлинна мощност. Площта на вашата стая в mdelta трябва да се умножи по 100 W. Тоест за стая с площ от 20 mdelta е необходим радиатор от 2000 W. Не забравяйте да имате предвид, че ако в стаята има прозорци с двоен стъкло, извадете 200 W от резултата, а ако в стаята има няколко прозореца, твърде големи прозорци или ако е ъглова, добавете 20-25%. Ако не вземете предвид тези точки, радиаторът ще работи неефективно и резултатът е нездравословен микроклимат във вашия дом. Също така не трябва да избирате радиатор по ширината на прозореца, под който ще се намира, а не по силата му.

Ако мощността на чугунените радиатори във вашия дом е по-висока от топлинните загуби на помещението, устройствата ще прегреят. Последиците може да не са много приятни.

 • На първо място, в борбата срещу задуха, възникнала поради прегряване, ще трябва да отворите прозорци, балкони и т.н., създавайки течения, които създават дискомфорт и болести за цялото семейство и особено за децата.
 • На второ място, поради силно нагрятата повърхност на радиатора, кислородът изгаря, влажността на въздуха пада рязко и дори се появява миризмата на изгорял прах. Това носи особено страдание за страдащите от алергии, тъй като сухият въздух и изгорелият прах дразнят лигавиците и причиняват алергична реакция. И това засяга и здравите хора.
 • И накрая, неправилно избраната мощност на чугунните радиатори е следствие от неравномерно разпределение на топлината, постоянни температурни спадове. Радиаторните термостатични клапани се използват за регулиране и поддържане на температурата. Безполезно е обаче да ги инсталирате на чугунени радиатори.

Ако топлинната мощност на вашите радиатори е по-малка от топлинните загуби на помещението, този проблем се решава чрез създаване на допълнително електрическо отопление или дори пълна подмяна на отоплителни устройства. И това ще ви коства време и пари.

Ето защо е много важно, като се вземат предвид горните фактори, да изберете най-подходящия радиатор за вашата стая.

Чугунени радиатори: характеристики

Чугунените радиатори се различават по височина, дълбочина и ширина, в зависимост от броя на секциите в сглобката. Всяка секция може да има един или два канала.

Колкото по-голяма е площта, която трябва да се нагрее, толкова по-широка ще е необходима батерията, толкова повече секции ще съдържа и толкова по-голям топлообмен. Чугунните отоплителни радиатори (таблицата ще бъде дадена по-долу) имат най-високата скорост. Трябва също да се има предвид, че вътрешната температура ще се влияе от броя и размера на отворите на прозорците и дебелината на стените в контакт с външното въздушно пространство.

Височината на радиатора може да варира от 35 сантиметра до максимум един и половина метра, а дълбочината - от половин метър до един и половина метра. Батериите, направени от този метал, са доста тежки (около шест килограма - теглото на една секция), поради което за тяхното инсталиране са необходими здрави крепежни елементи. Налични са модерни модели на крака.

За такива радиатори качеството на водата няма значение и отвътре те не ръждясват. Работното им налягане е приблизително девет до дванадесет атмосфери, а понякога и повече. При подходяща грижа (дренаж и зачервяване) те могат да продължат дълго време.

В сравнение с други конкуренти, които се появиха наскоро, цената на чугунните радиатори е най-благоприятна.

Таблицата за топлопреминаване на чугунени отоплителни радиатори е представена по-долу.

Предимства и недостатъци на чугунени радиатори

Чугунните радиатори се изработват чрез леене. Чугунната сплав има хомогенен състав. Такива отоплителни устройства се използват широко както за централни отоплителни системи, така и за автономни отоплителни системи. Размерите на чугунени радиатори могат да варират.

Сред предимствата на чугунените радиатори са:

 1. възможността да се използва за охлаждаща течност от всякакво качество. Подходящ дори за течности за пренос на топлина с високо съдържание на алкали. Чугунът е траен материал и не е лесно да се разтвори или надраска;
 2. устойчивост на корозионни процеси. Такива радиатори могат да издържат на температурата на охлаждащата течност до +150 градуса;
 3. отлични свойства за съхранение на топлина. Час след изключване на отоплението чугунният радиатор ще излъчва 30% от топлината. Следователно чугунените радиатори са идеални за системи с неравномерно нагряване на охлаждащата течност;
 4. не изискват честа поддръжка. И това се дължи главно на факта, че напречното сечение на чугунните радиатори е доста голямо;
 5. дълъг експлоатационен живот - около 50 години. Ако охлаждащата течност е с високо качество, тогава радиаторът може да продължи един век;
 6. надеждност и дълготрайност. Дебелината на стената на такива батерии е голяма;
 7. висока топлинна радиация. За сравнение: биметалните нагреватели предават 50% от топлината, а чугунените радиатори - 70% от топлината;
 8. за чугунени радиатори цената е съвсем приемлива.

Сред недостатъците са:

 • голямо тегло. Само една секция може да тежи около 7 кг;
 • монтажът трябва да се извърши върху предварително подготвена, надеждна стена;
 • радиаторите трябва да бъдат боядисани. Ако след известно време е необходимо батерията да се боядисва отново, старият слой боя трябва да се шлайфа. В противен случай преносът на топлина ще намалее;
 • увеличен разход на гориво. Един сегмент от чугунена батерия съдържа 2-3 пъти повече течност от други видове батерии.

Характеристики на алуминиевите батерии

Алуминиевите радиатори се характеризират с факта, че външната страна е покрита с прахообразен слой, който е устойчив на външна корозия, а вътрешната страна е покрита с полимерно защитно покритие.

Те имат изряден външен вид, леко тегло и принадлежат към средната ценова категория.

Методът на отопление за алуминиеви радиатори е конвекция, те могат да издържат на налягане до шестнадесет атмосфери.

Структурно този тип устройства е разделен на екструдирани и отливки. В първия случай производственият процес се състои от два етапа: първо, пластмасовият алуминий се екструдира в секции, а горната и долната част се формоват под налягане и след това компонентите се залепват заедно със специално съединение. Във втория случай цялата секция се отлива наведнъж под налягане.Този метод прави конструкцията по-трайна, което позволява по-стабилно да издържа на водни удари, които се появяват по време на изпитването под налягане на отоплителните системи преди настъпването на зимата.

По-долу са представени характеристиките на топлопреминаване на алуминиеви радиатори в таблицата.

разсейваща топлина алуминиева радиаторна отоплителна маса

Метод на свързване

Не всеки разбира, че тръбопроводите на отоплителната система и правилната връзка влияят върху качеството и ефективността на преноса на топлина. Нека разгледаме този факт по-подробно.

Има 4 начина за свързване на радиатор:

 • Странично. Тази опция се използва най-често в градски апартаменти на многоетажни сгради. В света има повече апартаменти, отколкото частните къщи, така че производителите използват този тип връзка като номинален начин за определяне на топлопреминаването на радиаторите. За изчисляването му се използва коефициент 1,0.
 • Диагонал. Идеална връзка, тъй като отоплителната среда преминава през цялото устройство, разпределяйки равномерно топлината в целия си обем. Обикновено този тип се използва, ако в радиатора има повече от 12 секции. При изчислението се използва коефициент на умножение от 1,1–1,2.
 • Нисък. В този случай захранващата и връщащата тръби са свързани от дъното на радиатора. Обикновено тази опция се използва за окабеляване на скрити тръби. Този тип връзка има един недостатък - топлинните загуби са 10%.
 • Еднотръбна. Това по същество е долна връзка. Обикновено се използва в ленинградската тръбна разпределителна система. И тук не беше без загуба на топлина, но те са няколко пъти повече - 30-40%.

Как да увеличим разсейването на топлината на радиатора?

Какво да направите, ако батерията вече е закупена и нейното разсейване на топлина не отговаря на декларираните стойности? И нямате оплаквания от качеството на радиатора.

В този случай има две възможности за действия, насочени към увеличаване на топлопредаването на батерията, а именно:

 • Повишаване на температурата на охлаждащата течност.
 • Оптимизиране на схемата за свързване на радиатора.

В първия случай ще трябва да закупите по-мощен котел или да увеличите налягането в системата, като ускорите циркулацията на охлаждащата течност, която просто няма време да се охлади във връщащата линия. Това е доста ефективен метод, макар и много скъп.

Оптимизиране на схемата за свързване на радиатора
Оптимизиране на схемата за свързване на радиатора

Във втория случай трябва да преразгледате схемата на свързване на батерията. Всъщност, съгласно стандартите и паспорта на радиатора, 100% топлинна мощност може да бъде получена само с еднопосочна директна връзка (налягането е отгоре, обратният поток е отдолу и двете тръби са от едната страна на батерията) .

Кръстосано монтиране - Диагонал: налягане отгоре, обратен поток отдолу - приема загуби на мощност на ниво 2-5 процента от стойността на паспорта. Долната диаграма на свързване - налягане и обратен поток отдолу - ще доведе до загуби от 10-15 процента от топлинната мощност. Е, еднотръбната връзка се счита за най-неуспешната - налягането и обратният поток отдолу. От едната страна на батерията. В този случай радиаторът губи до 20 процента от мощността си.

По този начин, като върнете препоръчания метод за потупване на батерията в окабеляването, ще получите 5 или 20 процента увеличение на топлинната мощност на всеки радиатор. И то без никакви инвестиции.

Препоръчваме също да прочетете:

Как правилно да се изчисли реалният топлообмен на батериите

Винаги трябва да започвате с техническия паспорт, който е приложен към продукта от производителя. В него определено ще намерите интересуващите данни, а именно топлинната мощност на една секция или панелен радиатор с определен стандартен размер. Но не бързайте да се възхищавате на отличните показатели на алуминиевите или биметалните батерии, цифрата, посочена в паспорта, не е окончателна и изисква корекция, за която трябва да изчислите топлопредаването.

Често можете да чуете такива преценки: мощността на алуминиевите радиатори е най-висока, защото е добре известно, че топлопредаването на мед и алуминий е най-доброто сред другите метали. Медта и алуминият имат най-добра топлопроводимост, това е вярно, но преносът на топлина зависи от много фактори, които ще бъдат разгледани по-долу.

Таблици с характеристики на отоплителните радиатори

Предаването на топлина, предписано в паспорта на нагревателя, отговаря на истината, когато разликата между средната температура на охлаждащата течност (t подаване + t обратен поток) / 2 и в стаята е 70 ° C. С помощта на формула това се изразява, както следва:

За справка. В документацията за продукти от различни компании този параметър може да бъде обозначен по различни начини: dt, Δt или DT, а понякога той просто е написан „при температурна разлика от 70 ° C“.

Какво означава, когато в документацията за биметален радиатор пише: топлинната мощност на една секция е 200 W при DT = 70 ° C? Същата формула ще помогне да се разбере, само трябва да замените известната стойност на стайната температура - 22 ° С в нея и да извършите изчислението в обратен ред:

Знаейки, че температурната разлика в захранващите и връщащите тръбопроводи не трябва да бъде повече от 20 ° С, е необходимо техните стойности да се определят по този начин:

Сега можете да видите, че 1 секция на биметалния радиатор от примера ще отделя 200 W топлина, при условие че има вода в захранващия тръбопровод, нагрят до 102 ° C, и в стаята е установена комфортна температура от 22 ° C . Първото условие е нереалистично за изпълнение, тъй като в съвременните котли отоплението е ограничено до граница от 80 ° C, което означава, че батерията никога няма да може да даде декларираните 200 W топлина. Да, и е рядък случай, че охлаждащата течност в частна къща се нагрява до такава степен, обичайният максимум е 70 ° C, което съответства на DT = 38-40 ° C.

Процедура за изчисляване

Оказва се, че реалната мощност на отоплителната батерия е много по-ниска от посочената в паспорта, но за нейния избор трябва да разберете колко. За това има прост начин: прилагане на редукционен коефициент към първоначалната стойност на отоплителната мощност на нагревателя. По-долу е дадена таблица, в която са записани стойностите на коефициентите, по които паспортният топлообмен на радиатора трябва да се умножи в зависимост от стойността на DT:

Таблици с характеристики на отоплителните радиатори

Алгоритъмът за изчисляване на реалния топлообмен на отоплителни устройства за вашите индивидуални условия е както следва:

 1. Определете каква трябва да бъде температурата в къщата и водата в системата.
 2. Заместете тези стойности във формулата и изчислете вашата реална Δt.
 3. Намерете съответния коефициент в таблицата.
 4. Умножете стойността на табелката на топлообмена на радиатора по него.
 5. Изчислете броя на отоплителните устройства, необходими за отопление на помещението.

За горния пример топлинната мощност на 1 секция на биметален радиатор ще бъде 200 W x 0,48 = 96 W. Следователно, за да отоплявате стая с площ от 10 м2, ще ви трябват 1 хиляда вата топлина или 1000/96 = 10,4 = 11 секции (закръгляването винаги се увеличава).

Представената таблица и изчислението на топлопреминаването на батериите трябва да се използват, когато Δt е посочен в документацията, равен на 70 ° С. Но се случва, че за различни устройства от някои производители, мощността на радиатора се дава при Δt = 50 ° C. Тогава е невъзможно да се използва този метод, по-лесно е да се събере необходимия брой секции според характеристиките на паспорта, само вземете техния брой с един и половина запас.

За справка. Много производители посочват стойностите на топлопреминаване при такива условия: подаване t = 90 ° С, връщане t = 70 ° С, температура на въздуха = 20 ° С, което съответства на Δt = 50 ° С.

Стандартна стойност на мощността за секции с централно разстояние 500 и 350 mm

Стойността на топлопреминаване на биметалните радиатори е посочена в техническия лист за продукта. Преди да купите, препоръчително е да се запознаете с документацията за устройството, тъй като този параметър е индивидуален за всеки модел. Ако в данните няма данни, можете да използвате средната стойност на мощността на 1 секция на биметален радиатор:

 • Устройствата с централно разстояние 500 mm са стандартниса най-популярни. Традиционно се инсталира в апартаменти. Средната стойност на топлопреминаване на една секция на биметален радиатор е от 170 до 210 W. Важно е да се вземе предвид, че декларираните показатели обикновено се оказват малко по-високи от реалните, тъй като измерванията се извършват при идеални условия.Ето защо е по-правилно да се съсредоточите върху индикатора за минимална мощност на една секция на биметален радиатор от 150 вата. Работното налягане на една секция е 20 бара, кримпването е 30 бара, средното тегло е около 1,92 кг.
 • Устройства с централно разстояние 350 мм обикновено монтирани до големи прозорци или на труднодостъпни места... Според техническия лист стандартната стойност на мощността на 1 секция на биметален радиатор е от 120 до 150 W. Реалната стойност е малко по-ниска - 100-120 W. Работното налягане на всяка секция е 20 бара, кримпването е 30 бара, средното тегло е около 1,36 кг.

Съвет на експерта: при определяне на оптималната мощност на биметален радиатор е препоръчително да се остави малък „резерв“, в противен случай може да се наложи изграждането на устройството - да се инсталират допълнителни секции.

Разсейване на топлината на радиатора, което означава този индикатор

Терминът топлопреминаване означава количеството топлина, което отоплителната батерия предава в помещението за определен период от време. Има няколко синоними за този показател: топлинен поток; топлинна мощност, мощност на устройството. Топлопредаването на отоплителните радиатори се измерва във ватове (W). Понякога в техническата литература можете да намерите дефиницията на този показател в калории на час, докато 1 W = 859,8 кал / ч.

Топлопредаването от радиатори се извършва поради три процеса:

 • топлообмен;
 • конвекция;
 • радиация (радиация).

Всеки отоплителен уред използва и трите опции за пренос на топлина, но съотношението им се различава при различните модели. По-рано беше обичайно радиаторите да се наричат ​​устройства, при които поне 25% от топлинната енергия се дава в резултат на директно излъчване, но сега значението на този термин се разшири значително. Сега устройствата тип конвектор често се наричат ​​по този начин.

Таблици с характеристики на отоплителните радиатори

Важни аспекти при избора на радиатор

Когато избирате радиатор, трябва да помните за водния чук, който се появява в топлофикационните мрежи по време на първото пускане на системата. Заради тези причини не всеки радиатор е подходящ за този тип отоплителна система... Препоръчително е да се извърши пренос на топлина от нагревателното устройство, като се вземат предвид якостните характеристики на нагревателното устройство.
Важен показател за избора на радиатор е неговото тегло и капацитетът на топлоносителя, особено за частно строителство. Капацитетът на радиатора ще помогне при изчисляването на необходимото количество топлоносител в частна отоплителна система, изчисляване на разходите за нагряването му до необходимата температура.

Необходимо е да се вземат предвид климатичните условия на региона при избора на отоплителни устройства. Обикновено радиаторът е прикрепен към носещата стена; отоплителните устройства са разположени по периметъра на къщата, така че теглото им трябва да бъде известно, за да се изчисли и избере методът на закрепване. Като сравнение на преноса на топлина на отоплителните радиатори, таблицата в него са дадени данните на добре познатата компания RIFAR, произвеждащи нагревателни уреди, изработени от биметал и алуминий, както и параметри на чугунени нагревателни уреди с марката MS-410.

НастроикиАлуминий от.прибор междуосен 500 мм.Алуминиев от.прибор междуосен 350 мм.Биметални. междуосно устройство 500 мм.Биметални. централно устройство 350 мм.Чугун от.прибор междуосен 500 мм.Чугун от.прибор междуосен 300 мм.
Топлоотдаване (W.)183139204136160140
Работно налягане (барове)2020202099
Пробно налягане (барове)303030301515
Капацитет на секция (L.)0,270,190,20,181,451,1
Тегло на секцията (кг.)1,451,21,921,367,125,4

Технически характеристики на чугунени радиатори

Техническите параметри на чугунените батерии са свързани с тяхната надеждност и издръжливост. Основните характеристики на чугунения радиатор, както всяко отоплително устройство, са пренос на топлина и мощност. Като правило производителите посочват мощността на чугунени отоплителни радиатори за една секция. Броят на секциите може да бъде различен. Като правило от 3 до 6. Но понякога може да достигне 12.Необходимият брой секции се изчислява отделно за всеки апартамент.

Броят на секциите зависи от редица фактори:

 1. площ на стаята;
 2. височина на стаята;
 3. брой прозорци;
 4. етаж;
 5. наличието на инсталирани прозорци с двоен стъклопакет;
 6. ъглово разположение на апартамента.

Цената на секция е дадена за чугунени радиатори и може да варира в зависимост от производителя. Разсейването на топлината на батериите зависи от какъв вид материал са направени. В това отношение чугунът отстъпва на алуминия и стоманата.

Други технически параметри включват:

 • максимално работно налягане - 9-12 бара;
 • максималната температура на охлаждащата течност е 150 градуса;
 • една секция съдържа около 1,4 литра вода;
 • теглото на една секция е приблизително 6 кг;
 • широчина на сечението 9,8 cm.

Такива батерии трябва да се монтират с разстоянието между радиатора и стената от 2 до 5 см. Монтажната височина над пода трябва да бъде най-малко 10 см. Ако в стаята има няколко прозореца, батериите трябва да се монтират под всеки прозорец . Ако апартаментът е ъглов, тогава се препоръчва да се извърши външна изолация на стените или да се увеличи броят на секциите.

Трябва да се отбележи, че чугунните батерии често се продават не боядисани. В тази връзка след покупката те трябва да бъдат покрити с топлоустойчива декоративна смес и първо трябва да бъдат опънати.

Сред битовите радиатори може да се разграничи моделът ms 140. За чугунени отоплителни радиатори ms 140 техническите характеристики са дадени по-долу:

 1. топлообмен на секция МС 140 - 175 W;
 2. височина - 59 см;
 3. радиаторът тежи 7 кг;
 4. капацитетът на една секция е 1,4 литра;
 5. дълбочина на сечението е 14 см;
 6. мощността на секцията достига 160 W;
 7. широчината на сечението е 9,3 см;
 • максималната температура на охлаждащата течност е 130 градуса;
 • максимално работно налягане - 9 бара;
 • радиаторът има секционен дизайн;
 • тест за налягане е 15 бара;
 • обемът на водата в една секция е 1,35 литра;
 • Като материал за пресичащите уплътнения се използва топлоустойчива гума.

Трябва да се отбележи, че чугунните радиатори ms 140 са надеждни и издръжливи. А цената е доста достъпна. Това е, което определя тяхното търсене на вътрешния пазар.

Характеристики на избора на чугунени радиатори

За да изберете кои чугунени отоплителни радиатори са най-подходящи за вашите условия, трябва да вземете предвид следните технически параметри:

 • топлообмен. Изберете въз основа на размера на стаята;
 • тегло на радиатора;
 • мощност;
 • размери: ширина, височина, дълбочина.

За да се изчисли топлинната мощност на чугунена батерия, човек трябва да се ръководи от следното правило: за стая с 1 външна стена и 1 прозорец е необходима 1 kW мощност на 10 кв.м. площта на стаята; за стая с 2 външни стени и 1 прозорец - 1,2 kW.; за отопление на стая с 2 външни стени и 2 прозореца - 1,3 kW.

Ако решите да закупите чугунени отоплителни радиатори, трябва да вземете предвид и следните нюанси:

 1. ако таванът е по-висок от 3 м, необходимата мощност ще се увеличи пропорционално;
 2. ако в стаята има прозорци с двоен стъклопакет, тогава мощността на батерията може да бъде намалена с 15%;
 3. ако в апартамента има няколко прозореца, тогава под всеки от тях трябва да се монтира радиатор.

Модерен пазар

Внесените батерии имат идеално гладка повърхност, те са с по-високо качество и изглеждат по-естетически. Вярно е, че цената им е висока.

Сред местните колеги могат да се разграничат чугунните радиатори konner, които са в добро търсене днес. Те се отличават с дълъг експлоатационен живот, надеждност и се вписват перфектно в модерен интериор. Произвеждат се чугунени радиатори konner отопление във всякаква конфигурация.

 • Как да налея вода в отворена и затворена отоплителна система?
 • Популярен подов газов котел от руско производство
 • Как правилно да се отделя въздух от отоплителния радиатор?
 • Разширителен резервоар за отопление от затворен тип: устройство и принцип на действие
 • Газов двуконтурен стенен котел Navien: кодове за грешки в случай на неизправност

Препоръчително четене

2016–2017 - Водещ портал за отопление. Всички права запазени и защитени от закона

Копирането на материали на сайта е забранено. Всяко нарушение на авторски права води до юридическа отговорност. Контакти

Изчисляване на показателя

За да се изчисли точно необходимото количество топлина за една стая, трябва да се вземат предвид много фактори: климатичните особености на района, обема на сградата, възможните топлинни загуби на стените, тавана и пода (броя на прозорците и вратите , строителен материал, наличие на изолация и др.). Параметрите на топлопреминаване на отоплителните радиатори са показани в таблицата по-долу.

Тази изчислителна система е доста трудоемка и се използва в редки случаи. По принцип изчисляването на топлината се определя въз основа на установени индикативни коефициенти: за помещение с тавани не по-високи от 3 метра на 10 м2 се изисква 1 kW топлинна енергия. За северните региони показателят се увеличава до 1,3 kW.

Какво трябва да имате предвид при изчисляване

Изчисляване на отоплителни радиатори

Не забравяйте да вземете предвид:

 • Материалът, от който е направена отоплителната батерия.
 • Размерът му.
 • Броят на прозорците и вратите в стаята.
 • Материалът, от който е построена къщата.
 • Страната на света, в която се намира апартаментът или стаята.
 • Наличието на топлоизолация на сградата.
 • Тип трасиране на тръбопроводи.

И това е само малка част от това, което трябва да се вземе предвид при изчисляването на мощността на отоплителния радиатор. Не забравяйте за регионалното местоположение на къщата, както и за средната външна температура.

Има два начина за изчисляване на разсейването на топлината на радиатора:

 • Редовен - с помощта на хартия, химикал и калкулатор. Формулата за изчисление е известна и използва основните показатели - топлинната мощност на една секция и площта на отопляемото помещение. Добавят се и коефициенти - намаляващи и увеличаващи се, които зависят от предварително описаните критерии.
 • Използване на онлайн калкулатор. Това е лесна за използване компютърна програма, която зарежда конкретни данни за размерите и конструкцията на къща. Той дава доста точен индикатор, който се приема като основа за проектирането на отоплителната система.

За обикновения неспециалист и двата варианта не са най-лесният начин за определяне на топлопредаването на отоплителна батерия. Но има и друг метод, за който се използва проста формула - 1 kW на 10 m² площ. Тоест, за да отоплявате помещение с площ от 10 квадратни метра, ще ви е необходим само 1 киловат топлинна енергия. Познавайки скоростта на топлопреминаване на една секция на отоплителния радиатор, можете точно да изчислите колко секции трябва да бъдат инсталирани в определена стая.

Нека разгледаме няколко примера за това как правилно да извършим такова изчисление. Различните видове радиатори имат голям диапазон от размери, в зависимост от разстоянието до центъра. Това е размерът между осите на долния и горния колектор. За по-голямата част от отоплителните батерии този показател е или 350 mm, или 500 mm. Има и други параметри, но те са по-често срещани от други.

Това е първото нещо. Второ, на пазара има няколко вида отоплителни уреди, изработени от различни метали. Всеки метал има свой собствен топлопренос и това ще трябва да се вземе предвид при изчисляването. Между другото, всеки сам решава кой да избере и да инсталира радиатор в дома си.

Размер и обем на една секция

Мощността на биметален радиатор е пряко свързана с неговия размер и капацитет. Потребителите са наясно, че колкото по-малко носители са в батерията, толкова по-икономични и ефективни са. Това се дължи на факта, че малко количество една и съща вода се загрява много по-бързо, отколкото когато има много, което означава, че ще се изразходва по-малко електричество.

В зависимост от централното разстояние обемът на радиаторите варира:

 • На 200 мм - 0,1-0,16 л.
 • Разстоянието от център до център от 350 мм съдържа от 0,17 до 0,2 литра.
 • С параметър 500 мм - 0,2-0,3 литра.

Познавайки например капацитета и мощността на 500-милиметровия биметален радиатор, е възможно да се изчисли колко охлаждаща течност е необходима за определена стая. Ако конструкцията се състои от 10 секции, тогава те ще се поберат от 2 до 3 литра вода.

В магазините устройствата се представят с готови модели биметални радиатори, състоящи се от 8, 10, 12 или 14 секции, но потребителите най-често предпочитат да купуват всеки елемент поотделно.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни