Инсталиране на отоплителни радиатори със собствените си ръце как да инсталирате радиатори


Тип отоплителна система

Еднотръбните системи могат да бъдат насочени вертикално или хоризонтално. Последният вариант е най-подходящ за нискоетажни жилища: обикновено говорим за едно- или двуетажни къщи. Триетажните сгради рядко са оборудвани с хоризонтално окабеляване. Вертикалното окабеляване обикновено се използва във високи сгради. Такава схема се състои от тръба, излизаща от потока, следваща радиатора и след това към пода. Тази картина може да се наблюдава във всички (или почти всички) стаи. Понякога има случаи, когато два радиатора се захранват от един щранг наведнъж. В този случай изобщо не е необходимо те да са в една и съща стая.

Силната страна на тази схема е ниската цена на инсталационните работи и стабилността на работата (доста трудно е да се балансира). Ако обаче има значителни промени в параметрите на батериите и тръбите, това може значително да повлияе на хидравличното съпротивление. В резултат на това само първите две секции са топли, докато останалата част от устройството остава студена.

За еднотръбното окабеляване е характерно постепенно намаляване на температурата на охлаждащата течност, тъй като тя се отдалечава от котела. Ефективността на отоплението на батерията от съседа отгоре (с горното захранване) е обратно пропорционална на отоплението на радиатора на пода отдолу. За да се избегнат подобни ситуации, беше приет закон за общата собственост на отоплителната система. Сега, за да замените тръба или отоплително устройство, трябва да получите съответните разрешителни. Високите сгради са оборудвани с двутръбни кабели не толкова често. Това се обяснява с големия разход на тръби за нейната организация. Освен това големите размери усложняват балансирането на веригата.

биметална радиаторна връзка

Двутръбна система в многоетажна сграда има следната схема:

 • В стаята се внасят две тръби.
 • По-горещата част служи за подаване на охлаждащата течност към батерията.
 • Вторият отвежда охлаждащата течност, охладена след радиатора.

Благодарение на тази схема се постига идентичността на температурата на отоплителната среда, подавана към всички отоплителни устройства. Важно е да запомните, че ако има промяна в хидравличното съпротивление само в един радиатор, цялата система може да бъде напълно небалансирана. Много малко съпротивление ще провокира преминаването на почти целия обем на охлаждащата течност през този участък. Следователно, при наличието на такова окабеляване, инсталирането на контролни клапани е задължително. Най-често това са ръчни управляващи клапани или термостати.

Посока на циркулация на охлаждащата течност

Долното седлово свързване на батериите с използването на по-нисък вертикален колектор прави възможно да не зависи от посоката на подаване на охлаждащата течност. Същото не може да се каже за страничната и диагоналната каишка, както и когато се използват радиатори с по-ниска точка на свързване: тук захранването трябва да бъде ясно регулирано. В противен случай устройството може да спре напълно да се нагрява или да се загрее много слабо. Странична или диагонална връзка осигурява използването на горната подаваща тръба (в този случай връщащата тръба минава отдолу).

тръби за биметални радиатори

Когато монтирате биметален радиатор с долна връзка, важно е предварително да изясните кой от входовете ще бъде свързан към захранването. Обикновено тази информация е посочена в паспорта. Важно е да не бъркате указанията, защото захранването в такива нагреватели е снабдено с тръба, излизаща от входящия възел. С негова помощ охлаждащата течност се регулира към горния колектор.След това се разпространява върху радиатора.

Мястото за събиране на охлаждащата течност е долният колектор, откъдето се подава във връщащия тръбопровод. Устройството за свързване е разположено от лявата или дясната страна на радиатора (препоръчително е да изберете точката, която е най-близо до щранга). Това прави възможно спестяването на тръби за биметални радиатори и постигане на по-естетичен външен вид.

На какво трябва да обърнете внимание по време на инсталацията

Биметалните радиатори са два вида: частични биметални или пълни. Частичните вертикални колектори (към които са свързани фитинги или тръби) са изработени от алуминий, поради което трябва да бъдете много внимателни при свързване и инсталиране. Когато инсталирате биметални радиатори, спазвайте следните изисквания:

 • Не използвайте прекомерна сила, когато свързвате клапана към колекторите. Много производители в паспорта за радиатори дават подробни инструкции за монтаж. В този случай повечето препоръчват използването на динамометричен ключ, с който можете да контролирате приложената сила. За алуминиеви колектори (частичен биметал) това усилие не е повече от 100 N * m., Когато се сглобява пълен биметал със стоманени колектори 170 ... 180 N * m.

  Странична връзка, една тръбопроводна линия, доставка отдолу

  Странична връзка, една тръбопроводна линия, доставка отдолу

 • Ако използвате ленена макара, не я навивайте много: може да отнеме част от усилието върху себе си, но впоследствие на това място ще се образуват микропукнатини. След това охлаждащата течност попада в тях, ще започне пилинг на боята и ще се появи теч. По-добре да използвате уплътнител. Малко лен, покрит с уплътнител, е най-доброто решение. Можете изобщо да се справите без лен. Само на уплътнителя. Но боя в мрежи с охлаждаща течност, различна от вода, не може да се използва за запечатване. Всяка друга охлаждаща течност бързо ще я корозира и радиаторът ще започне да "капе".
 • Трябва да бъдете много внимателни по отношение на боядисването. Особено на кръстовищата. Ако охлаждащата течност попадне под боята, процесът на корозия ще започне. Поради това отстранете незабавно всички повреди (с подходяща боя или уплътнител).
 • Нагревателят трябва да бъде разположен строго хоризонтално. Допустимо е леко увеличаване на ъгъла, където е монтиран отдушникът - по този начин газовете се отделят по-ефективно. Обратният наклон нарушава циркулацията, поради което не може да се инсталира.

  Радиаторът трябва да бъде разположен строго хоризонтално

  Радиаторът трябва да бъде разположен строго хоризонтално

 • Радиаторът е окачен на три скоби: две отгоре и една отдолу. Горните отчитат цялото тегло: те пасват на радиатора с горния колектор. Долната служи само за насочване.
 • При инсталиране на биметален радиатор, за да се създаде ефективен въздушен обмен, е необходимо да се поддържат следните разстояния: до пода трябва да бъде най-малко 6 см, до перваза на прозореца - поне 10 см. Но много производители дават своите препоръки, които са свързани с характеристиките на дизайна. Те могат да се различават с няколко сантиметра. Това, което остава непроменено, е разстоянието от задната стена на батерията до стената зад нея - 3-5 см.

Брой секции на биметални радиатори

Колко секции ще има на биметален радиатор има пряко влияние върху избора на метод на свързване. Батерията до 8 секции може да се превключва чрез странично, долно седло или диагонална връзка. Ако има повече от 8 секции, по-добре е да използвате диагонална връзка.

Когато се използва странично превключване, ще е необходимо удължаване на потока. Това се отнася до тръбата, поставена в захранващия колектор. Помага в ситуации, когато страничната връзка осигурява нагряване само на първите секции. Благодарение на вмъкнатата вътре тръба, охлаждащата течност тече отвъд входа, като по-равномерно загрява повърхността на устройството.

Опции за дължина на разширението на потока:

 • 2/3 батерии.
 • В центъра на последния раздел.

как правилно да свържете биметална батерия

Различни случаи показват ефективността както на първия, така и на втория вариант.Основното е, че се постига забележима оптимизация на отоплението на радиатора. Понякога се случва, че инсталацията до средата на последната секция провокира намаляване на нивото на отопление на първите секции. В този случай се препоръчва да скъсите тръбата. Но такива ситуации се случват рядко, което се влияе от налягането в щранга и напречното сечение на облицовката.

Както диктува практическият опит, по-добре е да монтирате дълга тръба, защото винаги може да се съкрати (но не може да се увеличи). Друг начин за по-равномерно разпределение на охлаждащата течност е монтирането на тръбата за удължаване на потока с поредица отвори. Благодарение на това охлаждащата течност навлиза във вертикалните колектори, разположени наблизо. Като цяло обаче е достатъчна солидна тръба.

Какъв вид фитинги са необходими

За да свържете секционен биметален радиатор, ще ви е необходим стандартен комплект за свързване.

Това са следните елементи:

 • Щепсели.
 • Ръчен обезвъздушител (клапан "Маевски") и ключ към него.
 • Чифт адаптери (с дясна и лява резба).

тръби за биметални радиатори

Дясната и лявата страна на радиатора са снабдени с адаптери. Те могат да се използват за свързване на фитинги или тръби. Техният диаметър (½ или ¾ инча) пряко влияе върху диаметъра на фитингите и връзките.

Необходими фитинги

За да инсталирате какъвто и да е секционен биметален радиатор, ви е необходим стандартен комплект за свързване. Състои се от:

 • мъничета,
 • ръчен вентилационен отвор (клапан "Маевски") и ключ към него,
 • два адаптера (единият с дясна резба, другият с лява резба).

Адаптерите са инсталирани отдясно и отляво на радиатора. Към тях ще бъдат свързани фитинги или тръби. Техният диаметър - ½ или ¾ инча - ще зависи от диаметъра на фитингите и облицовките.

Това са радиаторни фитинги. Необходими са сферични кранове, а термостатите в еднотръбните системи не са задължителни, в двутръбните системи са необходими

Това са радиаторни фитинги. Необходими са сферични кранове, а термостатите в еднотръбните системи не са задължителни, а в двутръбните системи са задължителни

Какви тръби и какъв диаметър

Ако сменяте радиатори в многоетажна сграда, трябва да използвате същите тръби и диаметри. Това не е просто прищявка, а разумни изисквания. Системите в многоетажни сгради са проектирани за определени параметри, ключови от които са хидравличното съпротивление и работното налягане. Под тях се създава изпитвателно (налягане) налягане при стартиране на системата, което е много по-високо от работното налягане.

Полипропиленовите и металопластичните тръби, с всичките им предимства, са неподходящи за такива налягания. Въпреки че са по-привлекателни на външен вид, те не живеят дълго в централизирани системи. В резултат на това: наводнението с всички последващи последствия.

Диагоналната връзка е най-ефективна

Диагоналната връзка е най-ефективна

Същото се отнася и за диаметрите на тръбите. Промяната на диаметъра на захранващия тръбопровод значително променя хидравличното съпротивление на цялата система. И не е факт, че ще имате някакъв плюс от това. Ето защо, ако предишните тръби бяха половин инч, тогава поставете същите и изберете подходящите фитинги и адаптери за радиатори. Също така по отношение на три четвърти.

Байпас: какво и за какво

Малко за схемите на тръбите на радиатора. При инсталиране на биметални радиатори в еднотръбни системи е необходим байпас. Това е джъмпер между захранващата и връщащата тръби. "Допълнителната" охлаждаща течност ще тече през този джъмпер, който няма да влезе във вашия радиатор. С такава схема никога няма да „забраните“ акциите и следователно ще избегнете „демонстрации“ с контролната кампания.

В повечето случаи те се опитват да направят байпаса отместен - той се намира между радиатора и щранга. Понякога се препоръчва да поставите кран върху него и по този начин да регулирате температурата на радиатора. Но методът е по-вреден, отколкото полезен: остава заплахата от "блокиране на щранга". Дори става по-реално.

Байпас с еднотръбна система е задължителен: по този начин можете да регулирате температурата на радиатора или да го изключите напълно

Байпасът за еднотръбна система е задължителен: по този начин можете да регулирате температурата на радиатора или да го изключите напълно

Много по-ефективно е да оставите байпаса нерегулиран и да поставите контролни клапани на вашия радиатор. Но това е необходимо, ако в стаята ви е много горещо. В други случаи не е необходимо да се намалява ефективността на радиаторите (а точно това правят регулаторите). И още един нюанс: автоматичните регулатори са проектирани за налягане от 10 атм. Тоест, ако налягането (тестовото) налягане е под 15 атм (граничното налягане, което те ще издържат), можете спокойно да ги използвате. Но ако са по-високи, те ще се провалят при стартиране на системата.

Ако е необходим термостат и изпитвателното налягане е по-високо, имате само един изход: преди да стартирате системата, извадете я, инсталирайте изстискване и след стартиране я инсталирайте отново (в същото време почистете клапана).

Спирателни клапани

При инсталиране на биметални радиатори е много желателно (според препоръката на някои производители, като цяло е задължително) да се монтират спирателни кранове на входа и изхода. Сферичните кранове обикновено се използват като спирателни кранове. Но за да се осигури нормалната пропускливост на охлаждащата течност, са необходими пълнопроходни модели (а не стандартни).

За какво служи спирателният клапан? Тя позволява изваждането на батерията за ремонт и поддръжка, без да се изключва системата. Просто затворете крановете, изчакайте охлаждащата течност да се охлади и извадете нагревателя. Тук байпасът е полезен: охлаждащата течност ще тече през него, заобикаляйки изключения радиатор. В противен случай ще трябва да покриете целия щранг. За да направите това, трябва да преговаряте с управляващата компания и да платите за спирането и източването на системата.

Долна (седловинна) връзка за една тръбна система

Долна (седловинна) връзка за една тръбна система

Въздушни отвори

Стандартният комплект за монтаж включва ръчен отвор за въздух, който се нарича още клапан "Mayevsky". Той е инсталиран в свободния горен колектор.

Този елемент се изисква при свързване на биметален радиатор. Когато охлаждащата течност се свърже с колекторните материали, възникват химични реакции, които са придружени от образуване на газ. Това малко устройство позволява отстраняване на въздуха и газовете, които са се натрупали в радиатора. Ако това не се направи, вътре се създава излишно налягане, което по време на отоплителния сезон води до факта, че циркулацията е нарушена и част от батерията спира да се нагрява (обикновено горната част става студена). От време на време газовете трябва да се отделят чрез отваряне и след това затваряне на клапана с ключ.

Автоматичният отвор за въздух на радиатора може да бъде малък

Автоматичният отвор за въздух на радиатора може да бъде малък

Ако не искате ръчно да изпускате газове, можете да инсталирате автоматичен обезвъздушител. Мястото на инсталиране е същото: безплатен горен колектор. Но самото устройство изглежда като цилиндър с височина 6-8 см и е инсталирано строго вертикално. Само на тази позиция той работи. Ако тази "красота" не ви плаши или все пак планирате да инсталирате декоративен екран на радиатора, тогава това е най-добрият изход.

Как работят вентилационните отвори и как да ги използвате, прочетете тук.

Тръби

При подмяна на радиатори в многоетажна сграда е необходимо да се използват същите тръби и със същия диаметър. Това не е просто прищявка. Факт е, че в многоетажни сгради се използват системи с определени параметри. Основните са хидравличното съпротивление и работното налягане. За тях е специално организирано изпитване (изпитване под налягане), което се използва по време на стартиране на системата. По правило това е порядък по-висок от работника.

Използването на полипропиленови и металопластикови тръби за свързване на биметални радиатори, въпреки всичките им предимства, не се препоръчва при такива условия. Визуалната им привлекателност по никакъв начин не допринася за увеличаване на експлоатационния живот в условията на централизирани системи, което е изпълнено с появата на течове с всички произтичащи от това последствия.

биметална радиаторна връзка

Същото се отнася и за диаметъра на тръбите. При промяна на диаметъра на линията хидравличното съпротивление на цялата верига се променя значително.И никой не може да гарантира, че това ще има благоприятни последици. Ето защо, когато използвате половин инчови тръби в системата, не е необходимо да експериментирате с други диаметри. Същото важи и за фитингите и адаптерите на батериите.

Байпас възлагане и избор

Когато инсталирате биметален радиатор в еднотръбна система, е задължително да използвате байпас. Това е името на джъмпера между захранващата и връщащата тръби. Това прави възможно излишъкът от охлаждаща течност да заобиколи батерията. Тази схема ви позволява да избегнете блокиране на изтичането и последващи проблеми с контролната кампания. Най-често байпасът се прави компенсиран: най-оптималното място за неговото местоположение е между радиатора и щранга. Ако кранът е прорязан в джъмпера, това ще направи възможно регулирането на температурата на радиатора. В този случай обаче има възможност за блокиране на щранга.

как да свържете биметален радиатор за отопление

По-ефективно решение е използването на нерегулиран байпас чрез директно оборудване на радиатора с регулиращи клапани. Това се прави главно в случаите, когато в стаята е много горещо. Ако няма такъв проблем, тогава е по-добре да не намалявате ефективността на радиаторите, което неминуемо се случва при инсталиране на регулатори.

Автоматичните клапани са проектирани за налягане от 10 атм. Следователно, когато налягането падне под 15 атмосфери, операцията не среща трудности. Превишаването на тази граница вероятно ще доведе до отказ на устройствата. Ако термостатът не може да се освободи и изпитвателното налягане е много високо, по-добре е да демонтирате устройството, преди да стартирате веригата, като го замените с чистачка. След приключване на теста за налягане устройството се монтира обратно, което прави възможно едновременното почистване на клапана.

Избор на клапани

Както някои производители препоръчват, инсталирането на биметални отоплителни радиатори със собствените си ръце трябва да бъде придружено от инсталиране на спирателни клапани на входа и изхода. Това са сферични кранове. За да бъде пропускливостта на охлаждащата течност нормална, по-добре е да се използват пълнопроходни продукти.

свързване на биметални отоплителни радиатори

Благодарение на спирателните клапани, радиаторът може да бъде демонтиран по всяко време за ремонт и поддръжка, без да спира цялата система. За да направите това, достатъчно е да изключите крановете и да изчакате охлаждащата течност да се охлади. След това устройството може да бъде премахнато. В такива случаи помага наличието на байпас, през който охлаждащата течност ще заобикаля обслужваната батерия. В противен случай ще трябва да изключите целия щранг, което може да стане само с разрешението на управленската кампания.

Изчисляване на участъка

Цялата информация за изчислението може да бъде получена по време на закупуването на батерии. Има обаче старо правило, което трябва да се спазва, когато инсталирате отоплителни радиатори в апартамент със собствените си ръце: със стандартна височина на помещението от 2,7 м, една секция загрява 2 м2 площ. Резултатът трябва да се закръгли. Ако апартаментът се намира в ъгъла на панелна къща, по-добре е да се направи индивидуално изчисление, като се вземат предвид всички условия и технически параметри на отоплителните устройства.

Изчисляване на секциите на отоплителния радиатор по площ

Въздушни отвори

Стандартният комплект за монтаж включва ръчен отвор за въздух (клапан "Mayevsky"). Мястото на монтажа му е свободният горен колектор. Наличието на отдушник е задължително при свързване на биметален радиатор. Факт е, че контактът на охлаждащата течност с колекторните материали провокира химични реакции, в резултат на които се образуват газове.

Благодарение на това малко устройство става възможно да се отстранят въздухът и газовете, които са се натрупали вътре в радиатора. Ако това се пренебрегне, в системата ще се появи свръхналягане, провокиращо нарушение на циркулацията и неравномерно нагряване на батериите. За да освободите газове, трябва да отворите и затворите клапана с ключ.

как да свържете биметален радиатор за отопление

Ако няма желание за ръчно обезвъздушаване на газовете, има опция с инсталирането на автоматичен въздухоотвод. Той е монтиран на същото място като крана на Маевски. Устройството има цилиндрична форма и височина 6-8 см: по време на монтажа трябва да се спазва стриктна вертикалност. За да се скрие автоматичният отвор за въздух от очите, обикновено се използва декоративен екран за радиатора.

Как да инсталирате правилно

Сега как да закачим радиатор. Много е желателно стената зад радиатора да е нивелирана - с това е по-лесно да се работи. Средата на отвора е маркирана на стената, хоризонтална линия е изчертана на 10-12 см под линията на перваза на прозореца. Това е линията, по която е подравнен горният ръб на нагревателя. Скобите трябва да бъдат инсталирани така, че горният ръб да съвпада с начертаната линия, тоест да е хоризонтален.

Правилен монтаж на отоплителни радиатори

Монтаж на стена

Това трябва да се вземе предвид при инсталирането на куки или скоби за отоплителни радиатори. Куките се монтират като дюбели - в стената се пробива отвор с подходящ диаметър, в него се монтира пластмасов дюбел и в него се завинтва куката. Разстоянието от стената до нагревателя може лесно да се регулира чрез завъртане и развиване на тялото на куката.

https://www.youtube.com/watch?v=sfkFcArxvXk

Куките от чугунени батерии са по-дебели. Това е закопчалка за алуминий и биметал

Когато инсталирате куки под отоплителни радиатори, имайте предвид, че основното натоварване пада върху горните крепежни елементи. Долната служи само за фиксиране в дадено положение спрямо стената и е монтирана на 1-1,5 см по-ниско от долния колектор. В противен случай просто не можете да закачите радиатора.

Един от видовете скоби

При инсталиране на скобите те се прилагат към стената на мястото, където ще бъдат монтирани. За да направите това, първо прикрепете батерията към мястото на инсталиране, погледнете къде ще се "побере" скобата, маркирайте мястото на стената. С извадена батерия можете да прикрепите скобата към стената и да маркирате местоположението на крепежните елементи върху нея. На тези места се пробиват дупки, вкарват се дюбели, скобата се завинтва върху винтовете. След като инсталирате всички крепежни елементи, нагревателят е окачен върху тях.

Фиксиране към пода

Не всички стени могат да поддържат дори леки алуминиеви батерии. Ако стените са направени от лек бетон или гипсокартон, е необходима подова инсталация. Някои видове чугунени и стоманени радиатори идват веднага на крака, но не отговарят на всички по външен вид или характеристики.

Крака за монтаж на алуминиеви и биметални радиатори на пода

Възможна подова инсталация на алуминиеви и биметални радиатори. За тях има специални скоби. Те са фиксирани към пода, след това е инсталирано отоплителното устройство, долният колектор е фиксиран с дъга върху монтираните крака. Има подобни крака с регулируема височина, има фиксирани. Методът на закрепване към пода е стандартен - с пирони или дюбели, в зависимост от материала.

как да инсталирате радиатор за отопление

Инсталирането на всеки тип батерия има свои собствени нюанси.

Излято желязо

Разликата от стандартната схема е, че за батерии от този тип секции първоначално се оформят с помощта на радиаторен ключ.

Зърната са импрегнирани с ленено масло и ръчно фиксирани върху 2 нишки. В този случай задължително се използва уплътнение. След това ключовете на радиатора се вкарват в отворите на нипелите и се затягат.

Важно! Сглобяването на секциите трябва да се извършва с помощник, тъй като едновременното въртене на зърната може да доведе до изкривяване.

След кримпване на батерията върху нея се нанася слой грунд и се боядисва.

Алуминий

Инсталиране на отоплителни радиатори със собствените си ръце как да инсталирате радиатори

Преминава според стандартната схема на една от трите опции за свързване.

Единственото предупреждение е, че алуминиевите батерии са фиксирани както на стената, така и на пода. За последния вариант използвайте специални затягащи пръстени на краката.

Чрез регулиране на вдлъбнатината на радиатора от стената, пода и перваза на прозореца можете да увеличите или намалите нивото на топлопредаване от батерията.

Когато инсталират алуминиеви източници на отопление, те се ръководят от приложените инструкции. Ако препоръките посочват използването на охлаждаща течност, тогава трябва да го използвате изключително.

Инсталирането на екрана пред радиатора ще увеличи ефективността.

Такива батерии са подходящи за монтаж в частни къщи с автономно отопление.

Стомана

Важен момент във връзка е да се провери хоризонталното положение на батерията. Всяко отклонение ще намали ефективността на работата.

Прочетете още: Как да свържете нагревателна релса за хавлии „направи си сам“ към щранг

В допълнение към стенните скоби, за допълнително фиксиране се използват подови стойки.

В противен случай се използват стандартни схеми за свързване.

Биметални

В такива батерии е позволено да се натрупват или премахват ненужни секции. Вече са боядисани. Секциите се изтеглят на етапи отдолу и отгоре, без изкривявания.

Внимание! На мястото, където е разположено уплътнителното уплътнение за зърното, не шкурка и пила.

Както при стандартната схема, се изисква предварителна обработка на стената.

Нюанси на инсталацията

Има два вида биметални радиатори: частично или напълно биметални. В първия случай алуминият се използва за производството на вертикални колектори, което изисква специални грижи по време на монтажа.

Има следните изисквания за това как правилно да свържете биметална батерия:

 • Когато свързвате фитинги и колектори, е необходимо да се предпазвате от прекомерни сили. Обикновено придружаващата документация съдържа подробни инструкции за инсталиране. Динамометричният ключ е много удобен в това отношение, което ви позволява да контролирате приложената сила.
 • Когато използвате ленено руло, е важно да не прекалявате с количеството. В противен случай част от усилията ще отидат за него, което в крайна сметка ще доведе до появата на микропукнатини. След като охлаждащата течност влезе в тях, ще започне процесът на пилинг на боята. В резултат на това рано или късно ще се появи теч. Най-добре е да нанесете уплътнител и малко лен. По-добре е да откажете използването на боя в системи, където антифризът действа като охлаждаща течност. Това бързо ще ерозира уплътнението и ще причини изтичане.

биметална радиаторна връзка

 • Батерията трябва да бъде инсталирана в строго хоризонтално положение. Изключение правят случаите на използване на отдушник, когато за по-голяма ефективност на отделянето на газ се допуска известно отклонение на ъгъла напред по циркулационния път. Забранено е да се прави наклон в обратна посока, тъй като това нарушава циркулацията.
 • При окачване на радиатора трябва да се използват три скоби: две отгоре и една отдолу. Горните елементи поемат цялото натоварване. Поради долните крепежни елементи се задава желаната посока.
 • За да се осигури ефективен въздушен обмен, трябва да се спазват следните параметри: разстоянието до пода - от 60 мм, до перваза на прозореца - от 100 мм.

В някои случаи производителят може да препоръча други разстояния в зависимост от конструктивните характеристики (разликите обикновено се отнасят до няколко сантиметра). Разликата между задната повърхност на батерията и стената обаче остава непроменена - 30-50 мм.

Правила за свързване на отоплителни радиатори

В старите дни беше проблематично да инсталирате отоплителни радиатори сами, поради заваръчните работи, които бяха неразделна част от инсталацията. Съвременните материали позволяват да се направи без специални устройства, което прави възможно инсталирането на отоплителни радиатори в къщата със собствените си ръце.
За извършване на подобни събития в апартамента се препоръчва да се включат водопроводчиците от сервизната компания, тъй като ще е необходимо системата да се изключи напълно от електрическата мрежа и да се източи водата.Не всеки знае как да го направи правилно и некачествената връзка може да се превърне в наводнение с топла вода.

https://www.youtube.com/watch?v=3BaaUUG4JZE

Ако говорим за подмяна на стари конструкции с нови, тогава въпросът за местоположението отпада от само себе си. В случай на планиране на електрическа схема е необходимо да се вземат предвид важни фактори, според които батериите трябва да създават надеждна термична защита. Колкото и да са качествени съвременните прозорци с двоен стъклопакет, те все още са източници на поток от студен въздух.

• диагоналният метод включва свързване на захранващата тръба към горната част на нагревателя и връщащата тръба отдолу, но с местоположението от другата страна;

• долната връзка се извършва в долната част на батерията от различни страни;

• страничен или едностранен метод се използва по-често с вертикална електрическа схема с връзка към дясната или лявата страна на радиатора.

1. Подготвителната работа включва демонтаж на стари конструкции, ако е необходимо. Водата трябва да бъде напълно източена от изключената система предварително. На стената ще трябва да инсталирате специални крепежни елементи за батериите или да проверите здравината и правилната инсталация на съществуващите куки. Трябва също да направите проучване на повърхността на стената за цялост.

Инсталиране на отоплителни радиатори със собствените си ръце как да инсталирате радиатори

Често с течение на времето под перваза се образуват пукнатини и пролуки. Те трябва да бъдат запечатани с циментов разтвор, а изолацията с фолио трябва да бъде фиксирана върху суха повърхност. Сред другите опции за декорация на стени: мазилка със специална изолационна смес, облицовка от гипсокартон с изолационен слой и др.

• За да увеличите преноса на топлина и да спестите топлинни ресурси, струва си да фиксирате лист фолио изолация на стената на гърба на радиатора. Разходите за стотинка ще спестят до 10% от отоплението.

Качественото отопление е гаранция за благоприятен климат в къщата и липса на студено време дори при най-силните студове. Ето защо, ако имате стар и вече неефективен радиатор във вашия апартамент или вила, той трябва да бъде заменен. На пръв поглед това изглежда като много трудна работа, достъпна само за специалисти със значителен опит. Но с оглед на въпроса и наличието на някои инструменти, инсталирането на отоплителни батерии със собствените си ръце не представлява сериозен проблем.

В допълнение към характеристиките на самия радиатор и грамотността на неговото свързване, един от най-важните фактори, влияещи върху ефективността на отоплителната система, е изборът на правилното място за местоположението на продукта. Вярно е, че в повечето случаи това е предварително определено предварително - новата батерия най-вероятно ще застане на мястото на старата чугунена батерия, която съществува от построяването на сградата. Но все пак, ето няколко препоръки за правилното поставяне на радиатора.

Как да инсталирате радиатор със собствените си ръце

https://www.youtube.com/watch?v=olrD9qxCAhM

Първо, препоръчително е да поставите батерията под прозорец. Факт е, че това е "мост", през който студът от улицата попада в апартамент или вила. Наличието на радиатор под прозореца образува един вид „топлинна завеса“, която пречи на описания по-горе процес. В този случай батерията трябва да бъде поставена строго в средата на прозореца и за предпочитане да заема до 70-80% от нейната ширина.

На второ място, разстоянието от пода до радиатора трябва да бъде най-малко 80-120 мм. Ако е по-малко, тогава ще бъде неудобно да се почиства под батерията, там ще се натрупа огромно количество прах и отломки. И ако радиаторът е разположен по-високо, под него ще се събере определено количество студен въздух, което изисква отопление и в резултат на това нарушава работата на отоплителната система. Освен това твърде малкото разстояние до перваза има отрицателен ефект върху ефективността на батерията.

Трето, между задната част на радиатора и стената се допуска разстояние от 2,5-3 см.Ако е по-малко, процесите на конвекция и движение на топлите въздушни потоци се нарушават и в резултат на това батерията работи по-неефективно и изразходва част от топлината напразно.

Всички горепосочени принципи за поставяне на отоплителна батерия са представени в диаграмата по-горе.

Инсталиране на отоплителни радиатори със собствените си ръце как да инсталирате радиатори

Таблица. Стандартни схеми за свързване на отоплителни батерии.

Котли за течно гориво - преглед на моделите и изборът на най-добрите За комфортен живот в частна къща в умерен или северен климат е необходимо да се оборудва.

Кой котел е по-добър за частна къща Котелът за отопление ще осигури топлина на жилището, без да е необходимо да се свързва към централните комуникации, поради което.

Ленинградската отоплителна система Ленинградка, тоест най-икономичната от съществуващите отоплителни системи, се появи в продължение на няколко десетилетия.

Водни отоплителни конвектори: избор, принцип на работа, монтаж Конвекторите за отопление на водата все повече се инсталират в модерни къщи и апартаменти. Висока ефективност на отопление.

Начало »Отопление» Направи си сам и свързване на отоплителни радиатори

Устройството или реконструкцията на отоплителната система предполага инсталиране или подмяна на отоплителни устройства. Добрата новина е, че ако искате, можете да го направите сами, без да привличате специалисти. Как трябва да се извърши инсталирането на отоплителни радиатори, къде и как да ги поставите, какво е необходимо за извършване на работата - всичко това е в статията.

Възможно е самостоятелно инсталиране на отоплителни радиатори

Ако инсталирате радиатори с долната връзка, нямате избор. Всеки производител обвързва твърдо доставката и връщането и препоръките му трябва да се спазват стриктно, тъй като в противен случай просто няма да получите топлина. Има повече опции със странична връзка (повече подробности за тях са написани тук).

В апартаментите най-често се използва еднопосочна връзка. Тя може да бъде двутръбна или еднотръбна (най-често срещаният вариант). В апартаментите все още се използват метални тръби, поради което ще разгледаме възможността за обвързване на радиатора със стоманени тръби върху чистачки. В допълнение към тръби с подходящ диаметър са необходими два сферични крана, две тройници и два чистачки - части с външни резби в двата края.

Странична връзка с байпас (еднотръбна система)

Всичко това се свързва, както е показано на снимката. При еднотръбна система байпасът е задължителен - позволява ви да изключите радиатора, без да спирате или спускате системата. Не можете да поставите кран на байпаса - с него ще блокирате движението на охлаждащата течност по щранга, което е малко вероятно да угоди на съседите ви и най-вероятно ще бъде глобено.

Прочетете следното: Как да изберем и инсталираме сифон за съдомиялна машина

Всички резбови връзки са запечатани с фум лента или лен, върху която е нанесена опаковъчна паста. Когато завивате крана в колектора на радиатора, не се изисква много навиване. Твърде много от него може да доведе до появата на микропукнатини и последващо унищожаване. Това важи за почти всички видове отоплителни устройства, с изключение на чугуна. Когато инсталирате всички останали, моля, без фанатизъм.

Заварена опция

Ако имате уменията / способността да използвате заваряване, можете да заварявате байпаса. Така обикновено изглеждат тръбопроводите на радиаторите в апартаментите.

При двутръбна система байпас не се изисква. Захранването е свързано с горния вход, връщането е свързано с долния, кранове, разбира се, са необходими.

Едностранни тръбопроводи с двутръбна система

При по-ниско окабеляване (тръбите се полагат на пода) този тип свързване се прави много рядко - оказва се неудобно и грозно, много по-добре е в този случай да се използва диагонална връзка.

Монтажът на отоплителни радиатори с диагонална връзка е най-добрият вариант по отношение на топлопредаването. В този случай тя е най-високата. С долното окабеляване този тип връзка е лесна за изпълнение (пример на снимката) - захранване от тази страна отгоре, връщане от другата отдолу.

С двутръбно долно окабеляване

Снимка 1

В еднотръбна система с вертикални щрангове (в апартаменти) нещата не изглеждат толкова добре, но хората се примиряват с тях заради по-високата ефективност.

Подаване на охлаждаща течност отгоре

Имайте предвид, че при еднотръбна система отново се изисква байпас.

Подаване на охлаждаща течност отдолу

При по-ниско окабеляване или скрити тръбопроводи, инсталирането на отоплителни радиатори по този начин е най-удобно и най-незабележимо.

С двутръбна система

Със седлови връзки и долно еднотръбно окабеляване има две възможности - със и без байпас. Без байпас крановете все още са инсталирани, ако е необходимо, можете да премахнете радиатора и да инсталирате временен джъмпер между крановете - изстискване (парче тръба с необходимата дължина с резби в краищата).

Седлово свързване за една тръбна система

При вертикално окабеляване (щрангове във високи сгради) този тип връзка може да се види рядко - топлинните загуби са твърде големи (12-15%).

Приложимо за всички батерии, независимо от типа:

 • наложително е да се изчисли количеството охлаждаща течност, което батерията може да побере;
 • водата в отоплителната система се изключва, след което тръбите се продухват с помощта на помпа;
 • необходими са динамометрични ключове;

Внимание! Затягането и закрепването на части по ваша преценка е неприемливо! Циркулиращата течност е под налягане, така че неправилното закрепване на частите води до неприятни последици.

 • подходящ вариант за свързване на батерии е първоначално обмислен и избран;
 • радиаторите са монтирани под определен ъгъл, за да се предотврати натрупването на въздушни маси в тях, в противен случай те ще трябва да бъдат отстранени през отвора за въздух;
 • в частни къщи се препоръчват за употреба тръби от метал-пластмаса, в апартаменти - от метал;
 • защитният филм от новите отоплителни устройства се отстранява само след завършване на инсталацията.
 • еднопосочна връзка;
 • диагонал;
 • отдолу.
Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни