Направи си сам монтаж на чугунени и алуминиеви радиатори за отопление


Батериите са основната част от отоплителната система. Доставката на топлина, експлоатационният живот и разходите за отопление зависят от материала на производство и правилния монтаж. Днес можете да намерите радиатори, изработени от различни материали: алуминий, стомана, биметал. При инсталиране на отоплителната система все още се използват чугунени батерии. Как да инсталирате чугунени отоплителни радиатори със собствените си ръце, ако имате умения да използвате работни инструменти.

Направи си сам монтиране на чугунени отоплителни радиатори

Обучение

Инсталирането на отоплителни батерии е отговорен процес. Неспазването на основните принципи води до ниско ниво на нагряване на конструкцията. Последицата може да бъде принудителен ремонт в помещението или подмяна на отоплителния радиатор през зимата.

На първо място, трябва да определите как работи отоплителната система:

 • еднотръбното окабеляване предполага последователна връзка. За да подмените радиаторите, е необходимо напълно да изключите подаването на топла вода и да го източите. Този тип организация затруднява подмяната на чугунните батерии на жилищна сграда през студения сезон: всички апартаменти ще останат без отопление по време на инсталацията.
 • двутръбното окабеляване е паралелно свързване на всеки радиатор към две тръби: подаване и отвеждане на топла вода. Тази трудна за инсталиране система има предимство пред еднотръбната система: на етапа на настройка на системата на радиаторите могат да се монтират термостати за контрол на температурата във всяка стая.

Еднотръбно и двутръбно разпределение на отоплителната система.

Типът на свързване на батериите към отоплителната система също има значение:

 • Едностранните връзки са най-често срещани. Задвижващата тръба е свързана към горната част на радиатора, а изходната тръба е свързана към дъното за оптимално нагряване. Ако горещата вода се подава отдолу, задвижващата тръба е свързана към долната връзка. В резултат на това топлообменът се намалява средно с 6%. Едностранната връзка ви позволява да инсталирате джъмпер между входните и изходните тръби - байпас. Такъв преход, в комбинация с клапани, които спират подаването на вода към радиатора, ви позволява да регулирате количеството топлина в помещението и да инсталирате тръбата, без да изключвате основната отоплителна система.

Видове свързване на батерии към отоплителната система

 • Долната се използва, ако тръбите на захранването и изхода на системата отиват в пода. Те са разположени вертикално и заемат минимум пространство, не развалят общия вид на стаята.
 • Диагоналната връзка се използва по-често с големи радиатори, състоящи се от 12 или повече секции. Захранващата тръба е свързана към горната част на батерията от едната страна, а изходната тръба към дъното от другата. Този тип инсталация, за разлика от едностранната, позволява отдалечените секции на радиатора да се затоплят.

Важно! Дизайнът на отоплителната система влияе върху избора на части за монтаж.

Трябва да се отбележи, че теглото на чугунните батерии е много по-голямо от алуминиевите, които могат лесно да се монтират сами. За висококачествена инсталация на чугунена конструкция трябва да се обадите на няколко души за помощ.

Също така е възможно да се свържете с общественополезна служба, която отговаря за поддържането на къщата. Можете да наемете специалисти, които ще вземат предвид всички нюанси и ще носят отговорност в случай на спешност. В отоплителната система на отделна жилищна сграда пренапреженията на налягането и замърсяването на циркулиращата вода са доста ниски, така че самостоятелната инсталация няма да създава особени проблеми.

Климат

47 гласа

+

Глас за!

Против!

Радиаторите са важна част от всяка отоплителна система. В днешно време има няколко основни типа отоплителни батерии: стомана, алуминий, биметални, чугунени. Но повече от половин век на върха на славата това бяха чугунени батерии. Не бързайте да ги отписвате, защото те могат да живеят „втори живот“ във вашата къща. Днес ще говорим за това как да разглобите чугунена батерия, да измиете, боядисате и преинсталирате.

 • Подмяна и почистване на чугунени батерии
 • Необходимостта от инсталиране на чугунени батерии

  Чугунените радиатори с право се наричат ​​"легендарни". Те бяха доста популярни през миналия век или дори единствените и се използваха в конструкции и сгради от различен тип и предназначение. Никой апартамент от съветската епоха не може да си представи без такива обемисти и горещи единици.

  Чугунните радиатори не бяха просто отоплителни устройства, те се използваха не само за отопление. Домакините ги приспособиха за сушене на мокри обувки и пране на бельо, загряване на студени неща и дори размразяване на месо. Съвременните радиатори едва ли могат да се похвалят със същия брой функции!

  Голямото предимство на чугуна пред другите материали е способността му да устои на корозия. При правилна употреба такъв радиатор може да продължи над 50 години. Има ниско хидравлично съпротивление и голямо разсейване на топлината. Изключителната надеждност и лекота на използване са значително предимство на тези радиатори.

  Но основното и основно предимство на чугунните радиатори не е ниската им цена и отличното пренасяне на топлина, а способността им да функционират добре независимо от качеството на охлаждащата течност и колко вода има в чугунената батерия. Когато инсталират батерии от ново поколение, нашите потребители рядко мислят, че входящата вода към батериите трябва да отговаря на европейските стандарти, за да бъде безвредна за европейските радиатори.

  Нашата охлаждаща течност отстъпва в много отношения на охлаждащата течност, използвана в развитите страни. В битовите охлаждащи течности има толкова много различна "химия", поради което тя е с ниско качество и поради това металните батерии от нова проба понякога не издържат на това и се поддават на разрушителната сила на вредните вещества.

  Резултатът ще бъде следният: батериите се "счупят" с всички последващи последствия. И всичко това се случва, когато най-малко го очаквате, като правило, при ужасни студове! Трудно е да се справите с такъв проблем, което означава, че е необходимо да се предотврати това чрез инсталиране на чугунени радиатори в къщата.

  Предимства и недостатъци на чугунени радиатори

  Най-изненадващото е, че въпреки недостатъците на този материал, инсталирането на чугунени батерии не е много рядко явление. Такива радиатори все още са много популярни сред нашите сънародници. Нека да разберем защо:

  1. Наличност. Чугунените радиатори са един от най-евтините видове радиатори на пазара. Това е основната причина за такава отдаденост на чугуна.
  2. Дългосрочно запазване на топлината. Чугунът се загрява дълго време, но натрупаната топлина също се спестява дълго време, така че дори ако отоплителната система е изключена в помещението, за човека се поддържа оптималната температура.
  3. Функционалност. В наши дни домакините продължават да сушат дрехи на батерии. И все пак, колкото и смешно да изглежда, този метод дава възможност да се направи възможно най-бързо.

  Недостатъците на чугунните батерии са следните:

  • Радиаторите са доста тежки. Радиаторите от този тип са трудни за инсталиране, тъй като са тежки, поради което монтажниците в повечето случаи работят в екип, а не един по един, както често се случва при работа с биметал и алуминий. Следователно свързването на чугунени батерии изисква съответни разходи.
  • Значителна топлинна инерция. Чугунените батерии се загряват дълго време, поради което известно време след свързването на системата ще бъде хладно в къщата.
  • Непривлекателен външен вид. В сравнение с други видове батерии, които са известни на съвременния човек, чугунът не изглежда естетически, те не са гладки и по-обемисти.
  • Необходимостта от специални грижи. Инсталирането на чугунен радиатор не е последната стъпка, която трябва да се направи с батерии. След монтажа идва ред на боядисване на батериите, за да няма корозия.

  Подготовка за монтаж на чугунени радиатори

  Все още не е известно колко дълго ще бъде търсено инсталирането на чугунени радиатори, но въпреки това тези батерии са рекордьорите за времето на тяхното използване и нивото на тяхната популярност все още не се очаква да намалее. Според експерти подмяната на чугунени батерии е непрактична за всякакви други батерии, тъй като чугунът е по-подходящ материал за отоплителни радиатори.

  Подготвителният етап за инсталиране на радиатори включва избора на батерии и тяхното закупуване, закупуването на всички необходими елементи (щепсели, скоби, кран на Маевски, адаптери). Преди да пристъпим към закупуването на последните части, ние избираме батерия, защото често в комплекта са включени кран и други части. По време на този етап се инсталират скобите, както и подготовката за инсталиране на батериите.

  Процедурата за подмяна на радиаторите изисква известна подготвителна работа, която е припокриване и източване на вода от щрангове за отопление, както и демонтиране на старо оборудване и техните крепежни елементи. Също така трябва да имате предвид, че когато подменяте отоплението (стари чугунени радиатори), трябва да решите времето на такава работа и да се съгласите с необходимите услуги, така че те да изключат подаването на топла вода в помещенията.

  Направи си сам монтаж на чугунени радиатори

  Чугунени батерии от домашно производство, за разлика от внесените отоплителни уреди, изискват задължително разпростиране на пресечните фуги, както и допълнително боядисване преди монтажа. С тези работи е обичайно да започне инсталирането на чугунен радиатор. И в края можете да инсталирате екран за чугунена батерия за по-голяма декоративност.

  Групиране на радиаторните секции

  В съответствие с проекта, първият етап от инсталирането на чугунени батерии е тяхното разбиване на секции. За да направите това, фиксирайте радиатора на работната маса и поставете два радиаторни ключа в отворените дупки на нипелите. Ключът на радиатора от едната страна има отвор за дръжката, а от другата страна - плоска отвертка, чиято ширина му позволява свободно да преминава през отвора на зърното и да допира до вътрешните им издатини.

  И двата клавиша на радиатора се вкарват на подходящата дълбочина в долния и горния отвор на нипелите. За да се предотврати изкривяване на секциите, е необходимо да се разгънат зърната едновременно, следователно двама души трябва да извършат тази операция. Зърната от различни страни на радиатора имат различни резби, което, разбира се, влияе върху посоката на въртене на такъв радиаторен ключ.

  Ако секциите са разкачени от страната, където нипелът има лява резба, ключът трябва да се обърне надясно; ако радиаторът е разглобен от дясната страна на резбата, тогава съответно ключът на радиатора се върти наляво. Групирането на секциите всъщност започва с факта, че секциите, които ще бъдат свързани, се полагат на работна маса и зърното се смазва с ленено масло. След това поставете уплътненията и завийте нипелите за 1-2 резби.

  Окончателното затягане на нипелите се извършва с помощта на двата клавиша на радиатора едновременно.Посоката на въртене на самите ключове също зависи от това от коя страна ще бъдат групирани секциите: ключът от страната на секцията с лявата нишка се върти надясно, а от страната на секцията с дясната нишка - към лявата.

  Хидравличен тест на радиатора

  След групиране на секциите и свързване на чугунната батерия, струва си да направите хидравличен тест на сглобения чугунен радиатор на специална стойка. Радиаторът е свързан с хидравлична преса и се пълни с вода, преди това не забравяйте да освободите целия въздух от устройството. В радиатора под действието на пресата се създава необходимото налягане в диапазона 4 - 8 kgf / cm. кв.

  Ако по време на теста иглата на манометъра започне да пада, това означава, че секциите са силно навити или имат пукнатини. В този случай е необходимо да смените дефектните секции или да затегнете нипелите с радиаторни ключове. Можете да запечатате малки пукнатини с епоксидно лепило. Малките течове в местата, където са свързани секциите, могат да бъдат отстранени чрез подмяна на уплътненията.

  Грундиране и боядисване на радиатора

  След това можете да пристъпите към боядисване на чугунната батерия. Първото нещо, което трябва да направите преди боядисване с радиатор, е да премахнете следи от олющена боя и корозия от него. След това трябва да подготвите повърхността. Отстранете старата боя с препарат за отстраняване, след което я шлайфайте внимателно. За тази цел използвайте специално приспособление за бормашина, мелница, четка с метални четина.

  Ако върху радиатора вече има няколко слоя боя, може да се наложи да се отървете от тях, тъй като тези слоеве могат да попречат на нормалния топлопренос. За тази цел трябва да премахнете боята термично или да нанесете различни химикали. Ако старата боя остане равна и няма тенденция към разслояване, можете да нанесете нова боя върху предишната.

  Също така, преди да започнете да боядисвате чугунени батерии, е необходимо да премахнете целия прах от тях и да ги неутрализирате. За тази цел трябва да вземете общ разтворител. След това трябва да обработите цялата повърхност на радиатора с грунд, който е избран така, че неговите характеристики да съответстват на максималните характеристики на боята. Най-често чугунните батерии се боядисват със специална извита четка, предназначена за радиатори, тъй като е много трудно да се боядисват вътрешните повърхности на секциите с обикновена четка.

  Ако боядисването ще се извършва в изправено положение, трябва да се работи отгоре надолу, за да не се получи увисване. След като грундиращият слой изсъхне, можете да започнете да боядисвате батерията с декоративен емайл. За радиатори трябва да изберете специален емайл. В противен случай рискувате боята да започне да се отлепва, да стане жълта в разгара на отоплителния сезон.

  Следните изисквания се налагат върху бои и лакове за чугунени батерии:

  • Устойчив на сравнително високи температури (т.нар. Термичен стандарт). Необходимо е боята да издържа на температурата на радиатора, която се загрява до 80 градуса.
  • Способността да се съпротивлява перфектно на металната корозия.
  • Липса на тенденция към обезцветяване.

  В днешно време на пазара има много различни емайли за радиатори, но акрилните емайли са най-търсени поради факта, че при боядисване на батерии няма токсична миризма, за разлика от алкидните емайли. Такива бои, ако е необходимо, могат да се разреждат с вода и ако попаднат на ръце, дрехи и други места, те се измиват перфектно. В допълнение, акрилните съединения перфектно издържат на употреба при високи температури, не се напукват, не се лющят, не пожълтяват.

  Когато боядисвате чугунени радиатори, не забравяйте, че не се препоръчва да се нанасят покрития с боя и лак върху гореща батерия, тъй като рискът от неравномерни покрития се увеличава, както и се увеличава силна миризма на боя.Започнете да рисувате от горната част на батериите, тъй като според закона за гравитацията, капещата боя може да повреди долния слой.

  Първо се боядисват вътрешните капаци на радиаторите, а след това външните, за да се избегне появата на различни петна по дрехите и ръцете. Има още едно правило, което трябва да запомните при боядисване на чугунени батерии: два тънки слоя боя са много по-добри от един дебел слой.

  Инсталиране на чугунен радиатор

  Обикновено чугунени радиатори са инсталирани под прозорци. В този случай се препоръчва да се придържате към определени изисквания:

  1. Необходимо е ребрата на радиатора да бъдат строго вертикални.
  2. Отклонението на центъра на радиатора не трябва да бъде повече от 2 сантиметра от центъра на отвора на прозореца.
  3. Разстоянието от горната равнина на нагревателя до перваза на прозореца не трябва да надвишава 5 сантиметра. Това е необходимо за удобство при ремонт, демонтаж и поддръжка на устройството.
  4. Разстоянието от пода до батерията трябва да бъде поне 6 сантиметра, така че да е удобно да почиствате пода под радиатора.
  5. Разстоянието между радиатора и стената се определя в зависимост от материала и дебелината на стените, както и от начина на монтаж на отоплителното устройство.

  Също така не забравяйте, че всички отоплителни радиатори в една и съща стая трябва да бъдат инсталирани на едно и също ниво! Преди да закачите нагревателните устройства, препоръчваме да маркирате отворите за скобите. За тази цел е необходимо да се направи специален шаблон от тънък шперплат, чиито размери трябва малко да надвишават размера на чугунната батерия.

  На самия шаблон, на местата, където са закрепени скобите, се пробиват дупки в една и съща линия в долния и горния ред на условните секции. За един нагревател броят на скобите се определя въз основа на следното изчисление: за всеки квадратен метър нагревателна повърхност трябва да има една скоба. След това шаблонът се инсталира по отвес на мястото под прозореца, където ще е необходимо да се инсталира чугунен радиатор.

  На мястото на отворите в стената, гнездата се пробиват с болт, който впоследствие се пробива, след отстраняване на шаблона. Размерите на гнездата трябва да позволяват скобите да бъдат вкарани на дълбочина най-малко 12 сантиметра и да ги тухли с циментов разтвор. За да сте сигурни, че скобите са здраво поставени на мястото на фугиращата смес, трябва да се направи втори шаблон.

  Този шаблон е направен от парче дъска и стоманена армировка, след което се вмъква на мястото, където скобите излизат от циментовия разтвор. След това, тъй като циментовата суспензия е замръзнала, шаблонът може да бъде премахнат. Използването на такъв шаблон дава възможност да се предотврати огъването на самите вложки на скобите, след като фугиращата смес се стегне.

  Връзката към отоплителната система на чугунени батерии се извършва с тапи, обърнати чрез изстискване. Всички резбови връзки трябва да бъдат запечатани с теглич за по-добра плътност. След това отворете клапана, така че батерията да се напълни с вода.

  Подмяна и почистване на чугунени батерии

  Понякога водата започва да капе от радиатора и тогава възниква въпросът как да се премахне изтичането на чугунната батерия. За да направите това, първо трябва да демонтирате батерията, като подготвите гаечен ключ с правилния размер, за да развиете фланците на контргайката, или фреза за тръби, с която можете да отрежете тръбата близо до контргайката, ако е невъзможно да я развиете.

  След това радиаторът трябва да бъде изключен от отоплителната система и отстранен от скобата. Тази работа трябва да се извърши през лятото, преди да се включи отоплението. През зимата, в този случай, трябва да напуснете цялата къща без отопление и, разбира се, да източите цялата вода от системата. Процедурата за разглобяване и сглобяване на чугунени радиатори е доста трудоемък процес и изисква необходимите умения от изпълнителя.

  Често се случва да се наложи да смените която и да е секция или след продължителна работа чугунният радиатор се запушва с ръжда, въпреки че остава напълно функционален. В този случай е необходимо да го разглобите и изплакнете. Преди да разглобите чугунната батерия, трябва да се уверите, че разполагате с такива материали и инструменти: гаечен ключ за тръба и батерия, мелница, длето с чук, четка за отстраняване на ръжда, духалка, уплътнения, теглич, зърна.

  След това чугунната батерия се разглобява: първо, щепселите на батериите се нагряват с горелка, след което се развиват. След това нипелът се изрязва внимателно с мелница между секциите на радиатора, след което секциите трябва да се разкачат. След това е необходимо да избиете зърното с длето, като същевременно не повредите конеца, който след това трябва да бъде добре почистен.

  В последната стъпка чугунените батерии се групират и събират. Трябва да се помни, че нипелите от различните страни на радиатора имат резбови връзки в различни посоки. Между секциите се монтират уплътнения и се намазват със силикон за по-добра плътност. След това е необходимо да измиете чугунените батерии вътре с маркуч.

  По този начин в почти всички нови домове са инсталирани радиатори, които са създадени по най-новите технологии. Чугунът в съвременните реалности изглежда доста тежък и твърде обемист, така че целият свят преминава към по-модерни алтернативи. Разбира се, това са доста важни аргументи, но все пак страната ни е различна от Европа и целия свят. И при нас е по-целесъобразно да инсталирате чугунени батерии.

  Подръчни инструменти

  За да извършите инсталирането на чугунени батерии, ще са ви необходими следните инструменти:

  • Ниво на сграда.
  • Отвертка.
  • Свредло за направа на дупки в стената.
  • Рулетка.
  • Уплътнител, уплътнителна лента.
  • Молив.
  • Дълъг и къс ключ за свързване на секциите на батерията.

  Инструменти за монтаж на радиатор за отопление

  Освен това е по-добре да закупите динамометричен ключ. Това ще помогне за оптималното затягане на частите на ставите. Ако това се направи лошо, те може да не издържат на налягането на отоплителната система. Това ще доведе до изтичане. И ако го затегнете плътно, нишката може да се скъса. Това също ще доведе до извънредна ситуация.

  Динамометричен ключ

  Предимства на чугунени батерии

  Като се има предвид такова отоплително устройство като чугунена отоплителна батерия, характеристиките на това устройство до голяма степен съответстват, а понякога дори надминават характеристиките на по-модерните продукти, използвани за отопление на жилищни помещения.

  Сред очевидните предимства на този тип радиатори са следните:

  • минималният експлоатационен живот е 50 години, което се дължи на високата устойчивост на оборудването към корозионни отлагания;
  • чугунните батерии са надеждни в експлоатация;
  • способността да се натрупва много голямо количество топлина поради наличието на дебели стени;
  • устройството на чугунена отоплителна батерия не е скъпо начинание, тъй като цената на тези устройства не е голяма. Въпреки това чугунните радиатори са устойчиви на замърсяване във водата (срещу

  Необходими подробности

  В комплекта на радиатора има някои монтажни части. За да инсталирате батерия със собствените си ръце, може да се наложи:

  • Ракели, подходящи за тръби от основната система.
  • В зависимост от схемата на свързване са необходими адаптери, ъгли, съединители.
  • Клапани, които служат за затваряне на водата от фитингите на радиатора.
  • Регулиращи клапани за намаляване на количеството течност, преминаващо през. Те ви позволяват да регулирате температурата на нагряване на батерията, но не са подходящи за пълно изключване, следователно те са инсталирани заедно със спирателен вентил.

  Допълнителни части за монтаж

  • Клапан за отстраняване на въздух, който може да се натрупва в тръбите и да пречи на нормалния топлообмен. По-добре е да не използвате крана на Маевски за чугунени радиатори за централно отопление.Може да не е в състояние да издържи хидравличните удари, които се случват в тази система. Силното замърсяване на циркулиращата вода бързо запушва крана; ще трябва да се смени.
  • Скоби за закрепване на батерията към стената. Тяхната дължина зависи от вида на стената и нейната дълбочина. Ако е украсена с панели или гипсокартон, който е на разстояние от стената, тогава трябва да вземете предвид дължината и да изберете подходящите крепежни елементи.

  Скоби за закрепване на чугунени батерии към стената

  • Байпас при инсталиране на радиатори в еднотръбна отоплителна система.

  Околовръстен път

  Инсталиране на чугунени батерии със собствените си ръце

  Процесът на сглобяване на продукти е достатъчен лек и изисква малко инструменти и прости строителни умения. Поради теглото на радиатора монтажът е по-лесен две или три... Трайността на устройствата и тяхната ефективност зависят от качеството на монтажа на отоплителната система.

  Монтажни скоби

  За да инсталирате скобите, трябва маркирайте стената и определете местатакъде ще бъдат разположени. В стоманобетонни стени са пробити дупки с дълбочина около 12 сантиметрав които се вмъкват дюбели или специални тапи направено от дърво.

  Снимка 5

  Снимка 2. Опции за инсталиране на чугунен радиатор върху скобите: a - близо до дървена стена, b - тухла, c - лека конструкция.

  След като дупките са подготвени, се закрепват скобите, които фиксиран с циментов разтвор или специални тапи.

  Важно! Преди да закачите чугунната батерия върху скобите, трябва проверете надеждността закрепвания.

  В случая, когато стените не са предназначени за инсталиране на тежки продукти върху тях, най-добрият вариант би бил етаж скоби. Монтажи елиминирайте напрежението върху стените.

  Как да инсталирате отоплителния радиатор правилно?

  В допълнение към батериите, отоплителната система е оборудвана с съставни части, осигуряваща лесна поддръжка на радиатори и предотвратяваща създаването на аварийни ситуации. Стандартен процес монтаж включва следните етапи:

  Снимка 6

  1. Монтаж в горната точка на колекторакъдето е свързана захранващата тръба, отдушник ръчен или автоматичен тип.
  2. Монтаж на щепсели на всички безплатни колекционери. В случай, че щепселите не съвпадат с диаметрите на доставените тръби, решението ще бъде използването на специални адаптери, които обикновено се доставят с радиатори.
  3. Монтаж на контролни и спирателни кранове... Благодарение на сферичните кранове, монтирани на входа и изхода на батерията, е възможно да се демонтират радиаторите, без да се спира цялата система.
  4. Свързване на оборудване към отоплителната система... Чугунени батерии могат да бъдат свързани според четири различни схеми... Връзката на радиатора се определя въз основа на избраните фитинги и тръби.

  Кримпване

  Последният етап инсталирането на радиатори е тяхното изпитване под налягане. Обикновено тази манипулация се извършва с помощта на специално устройство, но при негово отсъствие кримпването може да се извърши независимо без допълнителни инструменти. Пълнене батерия водата се произвежда много бавно, поради което се предотвратява воден чук. Внимателното пълнене ще предотврати повреда на фитингите и системата като цяло.

  Свързващи секции

  Първо трябва да определите броя на секциите. Общоприетото правило: една секция загрява 2 квадратни метра. м. етаж с височина на стената 2,7 м. По същия начин може да се изчисли при различна височина на стаята. Освен това свойствата на радиатора могат да бъдат проверени от продавача. Изчислението се закръглява нагоре. Струва си да се помисли за изолацията на стаята.

  Секциите са свързани с нипели в горната и долната част с помощта на специални нипелни ключове. Тези инструменти имат плосък край от едната страна и отвор от другата, в който може да се вкара лост или желязна пръчка за по-лесна работа.

  Чугунено зърно

  Зърно - парче тръба с вдлъбнатина за уплътняващ гумен пръстен и резба, приложена от двете страни.

  Докинг прозорците трябва да имат многопосочни резби, така че когато винтът се завинтва, той да свързва секциите. Процесът трябва да протича едновременно от две страни, така че са необходими двама души. Отстрани на секцията с лява резба ключът трябва да бъде обърнат надясно, а с дясна резба - наляво.

  За плътност можете да използвате санитарен лен, но е по-добре да закупите специални паронитови уплътнения. Те са по-трайни и могат да издържат на високи температури. Освен това върху нипелните нишки може да се нанесе уплътнител.

  Паронитни уплътнения за чугунен радиатор

  Ако в отоплителната система ще се използва антифриз, не е възможно да се нанесе изсушаващо масло върху ленената ролка. Бързо се корозира от антифриз. В резултат на това херметичността ще бъде нарушена и секциите ще трябва да се развиват и сглобяват отново. По-добре е нишките да се третират с химически устойчив уплътнител и да се монтират паронитови уплътнения.

  Чугунена връзка на радиатора

  Демонтаж на чугунени радиатори

  Основна кауза премахването на батерии е почистване оборудване или откриване на дефектикоито не могат да бъдат премахнати, без да се наруши целостта на системата.

  Снимка 7

  Първо нещо трябва да изключете продукта от тръбитекоито доставят охлаждащата течност. За да премахнете радиатора, трябва прекъснете достъпа до вода в продукта чрез затваряне на крановете или източване на течността от цялата система.

  Процес на демонтаж доста трудно и изисква наличието на голям брой инструменти и асистенти... В случай, че е необходимо да се подмени една секция, батерията трябва да се разглоби чрез счупване на зърната. Тапите се изтласкват най-лесно под въздействието на повишени температури, което може да се постигне чрез използване на сешоар или друго отоплително устройство.

  Живопис. Професионални препоръки

  По-добре е да изберете специална топлоустойчива боя. По-често се използва акрил, който има по-малко остър мирис. Преди да нанесете боя, трябва да подготвите повърхността:

  • Отстранете замърсяванията, остатъците от боя с препарат за отстраняване. Ако боята остане гладка, можете да нанесете нов слой върху нея.
  • Шлифовайте повърхността с шкурка. По-удобно е да използвате специална приставка за бормашина или метална четка.
  • Обезмаслете повърхността с обикновен ацетон или разтворител.
  • Нанесете грунд, подходящ за използваната боя. Изчакайте, докато изсъхне.
  • Нанесете боя. За вътрешната повърхност вземете специална извита четка. Трябва да започнете отначало. Първо нарисувайте вътрешността.
  • За най-добри резултати боядисвайте в два тънки слоя. Всеки от тях трябва да изсъхне. Това ще помогне на боята да издържи по-дълго.

  Боядисване на чугунени радиатори

  Технически характеристики на чугунени батерии

  Съвременните чугунени батерии в много отношения приличат по техническите си характеристики на по-скъпите и иновативни устройства, изработени от биметал, алуминий и стомана.

  Работното налягане в чугунените батерии е осем атмосфери. Що се отнася до оптималното разположение на тези единици, най-правилно е да ги поставите в пространството под отворите на прозорците, което ще увеличи скоростта на топлопреминаване.

  устройство на чугунена отоплителна батерия

  За да може количеството пренесена топлина да бъде възможно най-голямо, правилното решение би било периодично изплакване на вътрешната повърхност на батериите, за да се почисти от ръжда и други вредни вещества. Това ще увеличи производителността на оборудването и същевременно ще удължи живота на чугунените радиатори.

  Инсталация

  Преди да инсталирате, трябва да източите водата от отоплителната система. По-добре е да използвате помпа, ако е необходимо. Ако централното отопление работи, тогава подмяната на радиатора със собствените ви ръце трябва да бъде съгласувана с комуналните услуги.Отстранете старите батерии и стойки.

  Местоположение на радиатора

  За правилна циркулация на топъл въздух при инсталиране на радиатора трябва да се спазват следните условия:

  1. Центърът на батерията трябва да се изравнява с центъра на перваза. Отклонението встрани е позволено не повече от 2 cm.
  2. Ширината на батерията е половината до 2/3 от ширината на прозореца.
  3. Разстоянието от радиатора до пода трябва да бъде в рамките на 6-12 cm.
  4. Горният ръб на радиатора трябва да се намира на 5-10 см от перваза на прозореца.
  5. Разстоянието между стената и батерията е от 2 до 5 см.
  6. Съществува мнение, че отоплителната система трябва да бъде окачена с наклон приблизително 1 см, така че въздухът да се натрупва отстрани на изпускателния клапан за въздух. Според SNIP стандартите радиаторът трябва да виси прав. Това ще предотврати натрупването на въздух.
  7. Ако в стаята има няколко радиатора, те трябва да бъдат разположени на едно и също ниво.

  Правилно разположение на чугунената батерия

  Важно! Инсталирането на радиатора близо до пода или стената нарушава преноса на топлина и увеличава разходите за отопление.

  Поставяне на отоплителни уреди

  От голямо значение е не само как да свържете отоплителни радиатори помежду си, но и правилното им местоположение по отношение на строителните конструкции. Традиционно нагревателите се монтират по стените на помещенията и локално под прозорци, за да се намали проникването на студени въздушни течения в най-уязвимото място.

  Има ясни инструкции за това в SNiP за инсталиране на топлинно оборудване:

  • Разстоянието между пода и дъното на батерията не трябва да бъде по-малко от 120 mm. С намаляване на разстоянието от устройството до пода, разпределението на топлинния поток ще бъде неравномерно;
  • Разстоянието от задната повърхност до стената, на която е монтиран радиаторът, трябва да бъде от 30 до 50 mm, в противен случай неговият топлопренос ще бъде нарушен;
  • Разстоянието от горния ръб на нагревателя до перваза на прозореца се поддържа в рамките на 100-120 mm (не по-малко). В противен случай движението на топлинни маси може да бъде затруднено, което ще отслаби отоплението на помещението.

  Биметални нагревателни устройства

  За да разберете как да свържете биметални радиатори помежду си, трябва да знаете, че почти всички от тях са подходящи за всякакъв вид връзка:

  • Те имат четири точки на възможна връзка - две горни и две долни;
  • Оборудван с тапи и кран на Маевски, чрез който можете да изпускате въздуха, събран в отоплителната система;

  Диагоналната връзка се счита за най-ефективна за биметалните батерии, особено когато става въпрос за голям брой секции в устройството. Въпреки че много широките батерии, оборудвани с десет или повече секции, са нежелани за използване.

  Съвет! По-добре е да се замислите над въпроса как правилно да свържете два отоплителни радиатора 7-8 секционни вместо едно устройство от 14 или 16 секции. Ще бъде много по-лесно да се инсталира и по-лесно да се поддържа.

  Друг въпрос - как да свържете секции на биметален радиатор може да възникне при пренареждане на секции на нагревател в различни ситуации:

  Кой радиатор да инсталирате за подмяна на чугунната батерия

  Мястото, където планирате да инсталирате нагревателя, също е важно.

  • В процес на създаване на нови отоплителни мрежи;
  • Ако е необходимо да се замени повреден радиатор с нов - биметален;
  • В случай на подгряване, можете да изградите батерията, като свържете допълнителни секции.

  Алуминиеви батерии

  Интересно! Като цяло трябва да се отбележи, че диагоналната връзка е отлична опция за всеки тип батерия. Не сте сигурни как да свържете алуминиеви радиатори заедно. свържете диагонално, няма да сбъркате!

  За отоплителни мрежи от затворен тип в частни къщи е препоръчително да се инсталират алуминиеви батерии, тъй като тук е по-лесно да се осигури правилно пречистване на водата преди да се запълни системата. И цената им е много по-ниска от тази на биметалните устройства.

  Кой радиатор да инсталирате за подмяна на чугунната батерия

  Разбира се, с течение на времето, движейки се по радиаторите, охлаждащата течност се охлажда

  Разбира се, ще трябва да опитате, преди да свържете секциите на алуминиевия радиатор за прегрупиране.

  Съвет! Не бързайте да премахвате фабричната опаковка (филм) от инсталираните отоплителни устройства, преди да завършите довършителните работи в стаята. Това ще предпази покритието на радиатора от повреда и замърсяване.

  Самият работен процес не отнема много време, не се нуждаете от специални умения или скъпо оборудване, можете да закупите всички необходими инструменти във всеки магазин за хардуер. И не забравяйте, връзката ще ви служи дълго време и без караница само ако сте използвали висококачествени материали в работата си и сте спазвали всички правила за инсталиране на отоплителната система.

  Кой радиатор да инсталирате за подмяна на чугунната батерия

  Говорим за точно това, което е посочено на тази фигура.

  Във видеото, представено в тази статия, ще намерите допълнителна информация по тази тема.

  Рейтинг
  ( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

  Нагреватели

  Фурни