Защо се нуждаете от кран на Маевски - характеристики на употреба, характеристики

В много индустриални сектори - автомобилостроене, топлотехника, машиностроене и др., Се използва технологията за отстраняване на газообразно вещество от работното пространство, което намалява тяхната ефективност. Най-вече това се отнася до отоплителната система. В съвременните отоплителни системи в промишлени, обществени или жилищни сгради и съоръжения е предвидено използването на един общ технологичен елемент - кранът на Маевски. Принципът на работа на това устройство е да се елиминира нежеланият въздух от работната зона на системата и да се осигури ефективната работа на отоплителните системи.

Описание на крана на Маевски

Във всяка посока, която считаме за клапан на Маевски, той отговаря на своето технологично предназначение и разпоредби в рамките на индустриалния стандарт и е клапан за обезвъздушаване на въздух STD 7073V от промишлени или битови отоплителни системи.

Името на крана Маевски се използва само сред хората. Според държавните стандарти той се класифицира като спирателен вентил и се нарича въздушен клапан на игления радиатор.


Един от най-честите проблеми, който води до неизправност на отоплителните системи, е натрупването на въздух. Получената запушалка предотвратява нормалната циркулация на течността. В резултат радиаторът с въздух вътре намалява производителността на цялата система.
Охлаждащата течност, която циркулира в отоплителния радиатор, играе ролята на осигуряване на топлина през студения сезон. Но се случва батериите да не се затоплят до края. Това може да се дължи на натрупването на въздух в радиатора и предотвратява запълването на горещата вода в цялото пространство на радиатора. Следователно този въздух трябва да бъде отстранен по някакъв начин оттам. За това работи кранът на Маевски.

Устройство на крана на Маевски


Как да обезвъздушите въздуха от крана? Работата му се основава на принципа на обезвъздушаване на въздушната ключалка в момента на разхлабване на възвратния клапан.

Клапанът на клапана на Маевски е проектиран по същия начин като конвенционалния клапан, т.е. херметичната връзка от газообразна или хидравлична среда с високо налягане към среда с нормални условия се отваря и затваря. Историческият прототип на съвременния дизайн на клапана Маевски е обикновен водопровод от седлови тип.

Но когато се използва конвенционален кран за вода, имаше неконтролирано изтичане на вода от отоплителната система. За това е необходим специален дизайн на крана, който би затруднил или напълно елиминирал загубата на течност от отоплителната мрежа. Този проблем беше решен с изобретяването на крана на Маевски, който претърпя голям брой подобрения.

Кранът на Маевски е изобретен преди повече от 80 години. Това много просто устройство е много ефективно и надеждно. Следователно той все още е актуален.

Кранът е монтиран в горната част на отоплителните радиатори. Може да бъде оборудван с автоматичен обезвъздушител или ръчно задвижван.

Чрез отваряне на клапана на половин оборот въздухът напуска системата и освобождава място за охлаждащата течност. Това устройство се използва за всички видове батерии, дори за стари дизайни.

Откъде идва въздухът в отоплителната система?

Появата на въздушни брави може да бъде по няколко причини:

 • при инсталиране на отоплителни системи;
 • по време на ремонтни дейности с отстраняване на течност от системата;
 • при инсталиране на нов радиатор;
 • в случай на изтичане на въздух в системата по време на работа;
 • като последица от физическо явление (водата отделя въздушни мехурчета по време на всякакви корозионни процеси);

Последното често се случва с алуминиеви батерии в градските сгради.

Как да използваме правилно клапата на Маевски

И така, как изпускате въздух? Необходимо е да се подготвят някои инструменти, място близо до батерията, където се намира заключващото устройство. Премахнете нещата, храната, тъй като водата в системата е доста мръсна. Трябва да поставите купата на пода, под чешмата.

Инструменти и материали при работа с кран на Маевски:

 • Купа за вода;
 • Парцал;
 • Отвертка;
 • Щифт;
 • Керосин.

Използвайте отвертка, за да развиете винта обратно на часовниковата стрелка и изчакайте, докато въздухът се освободи от системата. Ако има въздушен шлюз, тогава клапанът трябва да се отвори още малко и да изчака. Щом отворим крана, ще чуем съскане, така трябва да бъде - това излиза въздух.

За да отворите клапата на Маевски, използвайте отвертка

Ако всичко е нормално с отоплителната система, тогава въздухът напуска системата много бързо.

Как можете да разберете дали въздухът вече е напуснал? Много просто. Веднага след като водата започне да тече от крана на Маевски, в системата вече няма въздух. И затова е необходима купа под крана - водата в отоплителната система е много мръсна. Веднага след като водата изтече, е необходимо да завъртите крана в обратен ред. Понякога се случва кранът на Маевски да е силно запушен и няма начин да се отвори. Почистването на крана е лесно. Необходимо е да почистите отвора в крана с игла или щифт. Ако кранът на Маевски е ръждясал и това се случва доста често, изходът от тази ситуация е прост - трябва да капнете малко керосин върху конеца и да изчакате 2-3 минути и вече можете да развиете и освободите въздуха.

Ако кранът на Маевски вече не изпълнява функциите си, тогава само замяната му с нов ще помогне. Необходимо е да се използва регулируем или газов ключ за демонтиране на стария кран. Те затягат капачката на радиатора и развиват стария кран. И по същия начин инсталират нов кран и след това можете да го използвате отново. Най-доброто време за такава подмяна е лятото или когато системата се поддържа, когато в нея няма вода. Това може да се разбере в ZhEK. И още един нюанс - не трябва да държите устройството постоянно отворено, то и особено клапанът бързо се влошава.

Устройството и работата на крана на Маевски

Кранът на Маевски е направен с помощта на месингова сплав, която е устойчива на корозионни образувания. Представен като тяло с иглена клапа с вътрешен конус. Поради заострената форма на крайната част на винта се получава плътно прилепване през проходния отвор. Диаметърът на отвора може да бъде от един и половина до два милиметра.


Този клапан е регулируем отвън с винт. Затвореният клапан задържа вътрешния топлоносител доста надеждно. Отвън винтът е представен с шестоъгълна или квадратна глава за специален ключ и резба за отвертка. Надлъжните канали са направени върху корпуса на винта за преминаване на въздух по време на отваряне на клапана. В този случай въздухът, който напуска каналите, е в камерата, която е плътно затворена с маншет и има изходен отвор със същия диаметър като проходния отвор. Тъй като клапанът е монтиран с резбова връзка с уплътнение на уплътнението и затворен клапан херметично затваря проходния отвор, тогава когато отоплителната система работи, този клапан осигурява на системата плътност. Чрез завъртане на винта се отваря запушалка, освобождавайки въздух от кухината на радиатора.

Металното тяло на крана на Маевски е подрязано отгоре с пластмасова обвивка, което прави крана модерен.

Крановите устройства могат да бъдат с различни модификации, но принципът на действие винаги е един и същ.


Диаметърът на резбата отвън е различен и поради това е възможно да изберете подходящ кран за всяка батерия. Кранът може да бъде с размер на резбата 1 ", три четвърти, една секунда".Също така, кранът на Маевски Ду 15, 20 и 25 мм се използва не само в радиатори, но и в различни възли на отоплителната система.

На бележка: Du - номинален диаметър на отвора.


Регулиращият винт се задейства със специален гаечен ключ или конвенционална отвертка. Ключът за чешмата е четиристранен, много компактен и за тях е удобно да работят, дори ако радиаторът е разположен на място с труден достъп.

Кранът, в някои случаи, може да се регулира без специален инструмент.

Клапанът се завърта на ръка, което позволява отдушник на въздуха.

Сортове

Въздушното разделяне на крана на Маевски е от три вида, които се различават по принципа на действие и структура:

Предпазното устройство следи налягането в системата. Ако налягането се повиши над 15 атмосфери, клапанът се задейства и започва да продухва охлаждащата течност от отоплителната система. Това помага да се предотврати повреда на елементи в системата поради възможен воден чук. Монтирането на кран с автоматичен клапан е важно за отоплителни системи с полипропиленови и металопластикови тръби, които не са в състояние да издържат на високо налягане.

При избора на конкретен модел кран е необходимо да се вземат предвид такива нюанси на радиатора като:


 • В централизирана отоплителна система би било по-добре да използвате ръчен кран, който може да се обезвъздуши по всяко време.

 • Също така не е препоръчително да се инсталират кранове с автоматично управление в жилищни сгради с централизирано отопление. Тъй като тук има повишено замърсяване и кранът периодично ще се запушва.

 • Автоматичният кран се използва главно в индивидуални домакинства с автономна система. В такава система има поддържане на чистотата на охлаждащата течност.

 • Автоматизацията е инсталирана и на места, където достъпът е затруднен. Това е например, ако радиаторът е разположен в ниша или вдлъбнатина и е относително трудно да се достигне до неговия край. Обикновената отвертка няма да помогне тук.

В случай на труднодостъпно местоположение на отоплителното устройство може да помогне специален четиристранен ключ. Старите модели чугунени радиатори все още се използват пълноценно. За чугунени радиатори е подходящ ръчен кран на Маевски. Но най-добрият вариант би бил да се използва специален месингов автоматичен отвор за въздух.

При избора сТрябва да се вземе предвид и корозионната устойчивост на материала. Много производители използват хромирана стомана за своите клапани, които имат кратък живот. Най-добрите материали за части са месинг и неръждаема стомана.

Дизайнерски характеристики

Дизайнът на крана е доста прост. Състои се от тяло с калибриран тънък отвор и заключен винт с конусна глава. Корпусът има отвор за изход на въздуха навън.

Външният край на заключващия винт може да бъде направен във формата:

 • шлицова глава за отвертка;
 • четиристранна глава за специален ключ;
 • крилати дръжки за разхлабване на винта на ръка.

Някои конструкции имат отделна камера за събиране на въздух вътре в заграждението с изход за въздух.

Извън корпуса има стандартна резба за монтиране на клапана в отвора на радиатора вместо щепсела (щепсела).

За да освободи въздуха, винтът на щепсела се отвива с половин оборот (възможен е пълен оборот). Това отваря отвора за калибриране, през който въздухът от радиатора първо влиза в отвора в корпуса на клапана и след това излиза навън.

След пълното отстраняване на въздуха винтът на щепсела трябва да бъде затегнат до упор.

Как да инсталирате кран на Маевски

Клапанът е монтиран в горната част на акумулатора от противоположната страна на входа на охлаждащата течност, защото това е мястото, където се натрупва въздух. Също така си струва да се имат предвид тънкостите на различните системи.

На бележка: При вертикална отоплителна система трябва да се монтират кранове върху батериите на горните етажи. Също така те трябва да бъдат монтирани на всички нагревателни елементи, подавани към щранга под оста на присъединяване. А с хоризонтална система крановете са монтирани на всички радиатори, без изключение.


В случай на инсталиране на кран на Маевски върху батерия, стояща на пода, той трябва да бъде поставен в най-високата точка на радиатора. Регулиращият винт сочи нагоре.

По правило банята има нагрята релса за кърпи, която се нагрява от циркулиращия топлоносител вътре. Тук те монтират кран на Маевски за подгряваща кърпа.

Липсата на този клапан в такава система може да доведе до въздушни брави, които спират циркулацията както на отоплителния кръг, така и на кръга за топла вода. Следователно наличието на този кран върху отопляеми релси за кърпи ще премахне този проблем.


Когато инсталирате кран на Маевски за подгряваща релса за кърпи, той трябва да бъде поставен строго вертикално, като се използва специален тройник. Тройникът ще премести работната вертикална ос в хоризонтално положение. Тази разпоредба отговаря на изискванията, предписани в инструкцията. А именно, отворът за изпускане на въздух трябва да бъде насочен в обратна посока от стената и да бъде наклонен надолу.


Веднага след приключване на монтажните работи на отоплителната система необходимо е да се извърши проветряване... Тъй като в процеса на работа въздухът във всеки случай влиза в радиаторите. Също така, това събитие трябва да се проведе, включително системата след летния период. В края на краищата въздухът може да се натрупва и поради отделянето на водород по време на корозионните процеси на метален елемент. В радиатори, изработени от алуминий без специално покритие, отделянето на този елемент се наблюдава постоянно вътре и се получава химична реакция с охлаждащата течност.

Видове кранове: кой е по-добре да изберете

Класическата версия на крана на Маевски

Това е ръчно устройство. Подходящ за всякакви автономни системи.

Класическата версия е много популярна поради надеждността на дизайна, лекотата на използване и ниската цена.

Автоматичен модел

Автоматичният кран на Маевски

Автоматичната версия на крана на Маевски има по-сложен дизайн.

Изработен е от метален цилиндър, в който се помещава поплавък, който е свързан с иглена клапа в горната част на клапана. Когато въздухът се натрупва в кухината на цилиндъра, нивото на топлоносителя намалява, поплавъкът се спуска и отваря отвора на игления клапан, през който въздухът излиза.

Намаляването на обема на въздуха в цилиндъра води до повишаване нивото на течността, поплавъкът се издига и затваря изхода на клапана.

По-добре е да ги инсталирате на места, където често се случват въздушни брави и когато достъпът до тях за ръчно управление е доста труден.

Такива модели са много взискателни към качеството на топлоносителя.така че трябва периодично да го проверявате.

Предпазни клапани

Предпазният клапан предпазва елементите на системата от внезапни скокове на налягането.

Когато налягането се повиши над 15 атм. предпазният клапан се задейства и отвежда излишната охлаждаща течност в канализацията.

Кранове с предпазни клапани са необходими в системи, където са възможни скокове на налягане, особено ако в системата са монтирани пластмасови тръби. Кранът ще предпази себе си и други елементи на системата от тяхната повреда в резултат на воден чук.

Терморегулатор за отоплителен радиатор ви позволява да контролирате както температурата, така и обема на входящия горещ топлоносител, намалявайки или увеличавайки степента на нагряване на устройството. Кои чугунени отоплителни батерии са по-добри: изберете според техническите параметри, материал, производител. Преглед на вакуумните батерии

Особености на експлоатацията


Нека да видим как да използваме крана на Маевски в работата. Първо поставете контейнер под радиатора и подгответе сух парцал. Използвайте специален ключ или обикновена отвертка, за да завъртите заключващия винт. В този случай трябва да завъртите обратно на часовниковата стрелка и половин оборот. Въздухът ще започне да излиза и след това ще излезе вода. Необходимо е да се изчака моментът, когато течността ще тече без прекъсване. След това затегнете винта.

Случаят, когато въздухът е отстранен и радиаторът остава студен, показва запушена система.

За да почистите запушена батерия, трябва да потърсите помощ от водопроводчик.


Забележка: Ако отоплителната система има помпа, работеща на принципа на принудителна циркулация, тя ще трябва да бъде изключена 10 минути преди освобождаването на въздушната ключалка. При включена помпа водният поток ще пренася въздух през системата и няма да се натрупва в горната част на батерията.


Ако в отвора на крана на Маевски има запушване, можете да опитате да го почистите сами с остър предмет. Също така, ако клапанът не се използва дълго време, регулиращият винт ще бъде трудно да се върти поради възможни корозионни образувания. Ако възникне такъв проблем, използвайте инструмент като смазка за спрей WD-40. Работи много бързо и спомага за лесното развиване на винта.

Също така, в края на отоплителния сезон, намажете винта. В този случай няма да има разрушаване на резбата под въздействието на охлаждащата течност.


Ако се наложи подмяна на крана на Маевски, трябва да използвате два регулируеми ключа. Единият клавиш държи капачката на радиатора, а другият отвива крана. Ако това не се наблюдава, тогава при развиване на клапана щепселът може да се разхлаби, което ще доведе до изтичане.

Ако наблюдавате това устройство, правите рутинна диагностика и почистване, то ще продължи дълго време без никакви проблеми.

Технологията за инсталиране на кран на Маевски на чугунен радиатор

Инсталирането на всеки модел на крана на Маевски започва с освобождаването на системата от охлаждащата течност. След като цялата вода е източена от системата, работата се извършва в следния ред:

 • Необходимо е да развиете щепсела, разположен в горната част на отделението за батерии.
 • Вместо това инсталирайте кран. Когато завинтвате модела, трябва да се внимава за запечатване на отвора. За тази цел устройството е снабдено с гумено уплътнение, за да се осигури плътността на инсталацията. За да се засили уплътнението, ленените влакна, импрегнирани с масло, или FUM лента, се навиват върху резбата на крана.

Ако е необходимо, инсталирайте кран на Маевски на стара чугунена батерия, в който горният щепсел е фиксиран плътно, тоест не може да се развие, необходимо е да се подготви място за инсталиране на устройството. За да направите това, трябва да се пробие дупка в чугунния щепсел. Диаметърът му трябва да е малко по-малък от този на резбата на крана.

След това с помощта на кран в отвора се изрязва резба, съответстваща на резбата на клапана.След като проверите дали резбите са правилни, можете да инсталирате отново клапана. Не трябва да се забравя относно задължителното запечатване на завинтеното място на устройството.

Случва се, че възниква необходимостта от подмяна на крана на Маевски... За премахване на старото устройство трябва да се използват два регулируеми ключа. Един от тях отвива крана, а вторият по това време трябва да държи щепсела на радиатора. Това е необходимо, за да може в момента на отвиване на крана щепселът да не се разхлаби, нарушавайки херметичността на батерията.

Маевски кран цена


Сега водопроводният пазар представя много видове кранове на Маевски. Има местни и чуждестранни производители, като се използват различни материали и компоненти.

Има както метални, така и пластмасови кранове за всеки вкус.

Цената ще зависи от показатели като:

 • тип;
 • материал;
 • диаметър.

Цената на крана започва от тридесет рубли.

Приложение на крана на Маевски за чугунени радиатори


В чугунен радиатор няма отвор за стандартен клапан в щепсела. Има майстори, които се опитват да монтират клапан за отстраняване на въздушен шлюз чрез пробиване и почукване върху чугунен щепсел. Но тази структура може да бъде нарушена от такова явление като воден чук, когато налягането се повиши. Изходът от тази ситуация е инсталирането на автоматичен обезвъздушител, който съответства на размера на чугунената щепсела на радиатора. И също така те не се страхуват от запушване.

Ако в охлаждащата течност има твърди частици от различни отломки, тогава директно пред крана трябва да се монтира стандартен механичен филтър за източване на водата.

Как да изберем

Когато избирате модел на кран, вземете предвид характеристиките на радиатора:

 • при централизирано отопление охлаждащата течност съдържа примеси, които запушват автоматичните модели.
  Клапани с ръчно освобождаване на въздуха - най-оптималната опция за жилищни сгради;
 • автоматични крановеинсталирани в автономно отопление работят в среда с чиста вода. Това определя тяхното използване в частна къща.
  Втората причина за инсталиране на такива продукти е недостъпността на мястото, където трябва да се инсталира кранът;
 • и трите вида клапани са монтирани в чугунени радиатори от стария модел.
  Материалът на радиатора, видът на отоплението не са пречка за инсталирането на такива продукти.

Използването на кранове на Маевски има повече предимства, отколкото недостатъци. Те приличат на представим вентилационен клапан.

Няма риск от наводняване на съседите. Поддръжката и монтажа са по-лесни, което ще спести от отопление, поради по-доброто отопление на радиаторите.

Кран на Маевски в пневматични системи

Техническата характеристика на крана Маевски е уникалността на дизайна.


Може да се използва не само за отстраняване на въздух, но и течност. А именно течност от пневматична система, в която има повишено въздушно налягане. Постъпването на сгъстен въздух от компресора в системата се придружава от голямо количество водна пара. Специални устройства за замразяване и различни филтри премахват излишната влага. По време на продължителна работа в тръбите могат да се натрупат големи количества течност. Той се натрупва в долната зона на пневматичните линии и също се пръска в цялата система. Водата не трябва да влиза в контакт с работещото пневматично устройство. Тук се оказва спасението на крана на Маевски. Само в тази ситуация той е монтиран в долната част на веригата. Процесът на кървене започва с изхвърляне на водата и завършва с изпускане на въздух. След това кранът се затваря и системата отново се запечатва.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни