Радиатори за подово отопление Techno Warm


Подовите радиатори за отопление се използват по-често за нестандартни дизайни. В помещения, които имат панорамни прозорци, такива батерии изпълняват своите функции, без да пречат на откритото пространство. Те не само отопляват стаята, но и създават топлинна завеса, предотвратявайки потока на студен въздух от прозорците. Такива устройства се инсталират в частни домове, зимни градини, фитнес зали, офиси и други социални помещения.

Радиатори за подово отопление

Външно такъв радиатор изглежда като молив, затворен отгоре от скара. Вътре има устройство, което директно отоплява стаята. Нека разгледаме по-отблизо отоплителните радиатори, вградени в пода, техните предимства и недостатъци при използване.

Радиаторно устройство

Вградените в пода отоплителни радиатори се състоят от нагревател с ребра, корпус и панел, покриващ цялата конструкция. Те могат да бъдат допълнени с вентилатори за по-добро разпределение на топлината. Устройството се поставя в замазката и се вгражда на нивото на подовото покритие.

Монтаж на радиатори, вградени в пода.

Нека разгледаме всеки елемент поотделно:

 • Корпусът на такъв радиатор обикновено е направен от неръждаема стомана. Но за сухо помещение можете да вземете друг материал. Уловката е, че малко известни компании често използват нискокачествена техническа стомана, краткотрайна в експлоатация. Не забравяйте да попитате продавача от какъв материал е направен калъфа.

Монтаж на радиатори, вградени в пода.

 • Ребрист нагревател или топлообменник. Това е метална верига с прикрепени плочи, химически споени със сребърни молекули. Плочите са плътно свързани с основата. Нито повишените температури, нито постоянната промяна в състоянието в резултат на разширяване-свиване не влияят върху якостта на връзката. Топлината от веригата се предава към плочите, от които се получава топлообмен с въздух.

Нагревател с ребра

 • Подови решетки. Те са монтирани на нивото на горното покритие и са предназначени да предпазват конструкцията от механични повреди. Те могат да бъдат както сваляеми, така и монтирани заедно с основния радиаторен механизъм. Вторият вариант се продава готов за свързване.
 • Въздушен вентилатор. Инсталирането на вентилатор ви позволява да получите повече топлина. Той е свързан с електрически мрежи и за намаляване на нивото на шума се използват устойчиви на вибрации опори. Радиаторите със съществуващи вентилатори генерират повече топлина, тъй като блокират студения въздушен поток от прозорците и предотвратяват образуването на капчици вода върху стъклото.

Въздушен вентилатор

 • Изпускателен клапан. Устройството за изхвърляне на въздушната междина е свързано след монтажа на радиатора, вграден в пода. Помага за премахване на замърсяването на въздуха и увеличава ефективността на такава отоплителна система.
 • Регулатори. Наличието на такива устройства ви позволява да зададете желаната температура в стаята.

Регулатори

Забележка! Почти всички радиатори за подово отопление имат регулатор на мощността. Можете да изберете нивото на отопление по всяко време.

 • Входове. Намира се в края или отстрани на радиатора. Ако е невъзможно да се използва гореща охлаждаща течност, се купуват електрически батерии, които също са вградени в пода.

Входове

Радиатор в пода - иновативно решение за организиране на отопление

Радиаторът за подово отопление е оборудване за генериране на топлина, благодарение на което е възможно да се организира отоплителна система без видими технически елементи. Дизайнът на устройството е относително прост. Това е кутия от неръждаема стомана с медно-алуминиеви топлообменници вътре. За свързване с други елементи на системата се използват гофрирани тръби, изработени от материали, устойчиви на корозия.

Радиатор
Външен изглед на радиатора за подово отопление

Принципът на действие на подови конвектори

Въздушното отопление се извършва с помощта на конвекция, поради което такива отоплителни устройства най-често се наричат ​​вградени конвектори. Студеният въздух се спуска през решетката, загрява се и се издига нагоре. Има модели с вентилатори и такива, при които конвекционното отопление се извършва естествено. Устройствата с вентилатори са по-ефективни, те затоплят въздуха в помещението по-бързо поради принудителното смесване на топли и хладни слоеве от въздушната маса.

Инструменталните решетки са изработени от метал или дърво, боядисани с устойчиви бои от различни цветове. Тяхната температура по време на работа на радиатора не надвишава 30 градуса, което изключва възможността от случайни наранявания и изгаряния.

подов радиатор
Дизайнът и принципът на работа на вградени отоплителни радиатори, стоящи на пода

Къде са монтирани подовите модели?

Вградените отоплителни радиатори са универсални. Те се инсталират в помещения за всякакви цели - жилищни, офис, търговски. Те са подходящи навсякъде: в частни къщи с френски прозорци, магазини, галерии, музеи и дори оранжерии. Подовите устройства успешно се използват за отопление на помещения, където има специални изисквания за микроклимата.

Има модели с допълнителни опции, например с функция за източване на кондензат. Автоматичните системи регулират работата на устройствата. Моделите с програмируеми термостати ви позволяват да зададете желаната температура предварително.

модел радиатор с отстранена декоративна решетка
Външен изглед на подовия модел радиатор със свалена декоративна решетка

Предимства на радиаторите, вградени в пода

Вградените в пода отоплителни батерии перфектно се справят със задачата за отопление на помещенията. Основни предимства:

 • Появата на свободно пространство. Сега нищо не ви пречи да поставяте интериорни предмети и мебели на пода близо до стената.
 • Скрито поставяне на радиатора. Не е необходимо да купувате уреди, които съответстват на дизайна на стаята.
 • Висока производителност на такъв радиатор с дълъг експлоатационен живот.
 • Устойчивост на агресивни охлаждащи течности, неговата надеждност и съответствие с всички изисквания за безопасност на околната среда.
 • Възможност за инсталиране на панорамно остъкляване.

Подови отоплителни радиатори

С всички положителни качества на отоплителните радиатори, вградени в пода, има моменти, които намаляват популярността им. Например, най-добре е да инсталирате тези устройства по време на строителството на къща или нейния основен ремонт. А батериите са свързани с вода като охлаждаща течност, използвайки канал, който е положен вътре в пода. Това затруднява монтажа, особено ако се извършва в циментова замазка.

Монтаж на отоплителен радиатор, вграден в пода

Класификация

Дървена декоративна решетка за радиатор
Дървена декоративна решетка за радиатор
Най-популярните сред монтирани на пода радиатори с подов монтаж са на водна основа. Основната им техническа характеристика е задължителната връзка с водопровода на общата къща. Те се различават от електрическите по много по-висока производителност и ниски разходи. Много местни производители предлагат надеждни продукти от този вид.

Те се класифицират според следните параметри:

 • Дизайн.По дизайн радиаторите от този тип могат да бъдат с корпус и с отворена рамка, когато топлообменният елемент е просто свързан към централната отоплителна система, монтиран в пода и покрит с грил. В този случай се прави допълнителна топлоизолация в повдигнати подове или ниши, за да се елиминират течовете през пода.
 • Материали. Корпусът е винаги изработен от конвенционална неръждаема стомана с отлични характеристики на топлопроводимост. Топлообменният елемент в бюджетната версия също е направен от стомана; в по-напредналите случаи се използват по-продуктивни и скъпи топлопроводими метали и сплави, като мед, алуминий или месинг. Второто положително свойство на цветните метали, използвани при производството на конвектори, е тяхната силна устойчивост на корозия.
 • Дизайн. Оригиналният стил на производство и различни опции за покриване на тялото се регулират само от съвременните възможности на металната индустрия и желанията на клиента. В момента местните и чуждестранните производители пускат на пазара огромна гама отоплително оборудване. Трябва да се отбележи, че основното внимание трябва да се обърне на "видимата" част на радиатора, тоест декоративната решетка, която скрива радиатора в вдлъбнатината на пода.

Характеристики на радиаторите

 • Устройствата за подово отопление се предлагат със или без заграждения. Първите са по-лесни за инсталиране. Първо се подготвя улук по дължината на радиатора, устройството се поставя в него и се свързва с комуникациите. Размерите на кутиите могат да варират от 90 см до 3 м и ви позволяват да изберете правилната опция за всяка стая.
 • Ако изберете прост и бюджетен вариант без калъф, ще трябва да изберете начин за сигурно закрепване на батерията към пода и извършване на топлоизолация, за да избегнете загубата на топлина. Почти всеки материал, продаван на строителния пазар, който е устойчив на топлина и има нисък коефициент на топлопроводимост, може да бъде подходящ като такъв материал.
 • Простият дизайн на топлообменника, състоящ се от верига и плочи, е надежден и ефективен в експлоатация. Предлага се в поцинкована стомана, алуминий и мед. Последните опции са по-скъпи и имат по-добри мощности поради високата степен на топлопроводимост и устойчивост на корозия.
 • Има възможност за увеличаване на мощността. Ако съществуващото устройство е недостатъчно за отопление на помещението, радиаторите могат да бъдат оборудвани с допълнителен топлообменник. Нагрятата площ се увеличава 2-3 пъти.
 • Можете да изберете любимия си дизайн на подова решетка. Може да бъде направен от различни материали и да има различна цветова схема.

Различни дизайни на решетка, вградена в пода

Подовите радиатори работят по същия начин като конвенционалните стенни отоплителни устройства, но те също имат свои отличителни характеристики.

Основни характеристики

Подовите радиатори са оборудване за генериране на топлина, което е инсталирано така, че да не се виждат технически елементи. Дизайнът на радиатора е съвсем прост и представлява кутия от неръждаема стомана. Вътре има топлообменници, изработени от мед и алуминий. За свързване на подови радиатори се използват гофрирани тръби, изработени от устойчиви на корозия материали. Отличителна черта на устройството е, че изобщо няма празнина между плочите и контура.

Такива дизайни се предлагат с и без корпуси. И двете опции са доста лесни за инсталиране. Преди да инсталирате, трябва да подготвите улук, съответстващ на дължината на радиатора. След това в него се поставя самото устройство и едва след това радиаторът е свързан към комуникациите. Размерите на радиатора варират от 90 сантиметра до три метра.Това ви позволява да изберете опция, която напълно да съответства на избраната стая. Тоест той ще може да го затопли напълно и в същото време няма да заема твърде много място в стаята.

Как да изберем

Когато купувате електрически радиатори за подово отопление, вградени в пода, трябва да започнете от необходимите размери и желаната мощност. Струва си да решите с вентилатора: дали е необходима принудителна конвекция или ще бъде достатъчно естествена.

При избора на вградени батерии с топлинни течности трябва да се вземат предвид много фактори.

 1. Налягане на отоплителната система. Такива радиатори са подходящи за отопление на къщи със затворена отоплителна мрежа. Преди инсталирането в апартаменти на многоетажна сграда е необходимо да се вземе предвид съществуващото налягане. Такива данни могат да бъдат получени от жилищното бюро или служители на управляващата компания и според тях изберете желания модел радиатор. Обикновено такова устройство трябва да издържа на налягане до 15 атмосфери.
 2. Параметри и вид на охлаждащата течност. Ако уредите, вградени в пода, са монтирани в частна къща, тогава всяка охлаждаща течност е подходяща, тъй като собственикът на дома сам контролира температурата и състоянието му. За жителите на високи сгради пълненето на радиатори може да създаде много проблеми. Ето защо, когато решавате да инсталирате вградени батерии, трябва предварително да знаете за качеството, Ph на течността, температурата, съдържанието на кислород и други характеристики на охлаждащата течност.
 3. Тип отоплителна система и диаметри на връзката. Много модели радиатори могат да функционират нормално в еднотръбни и двутръбни отоплителни системи. Но тази информация трябва да бъде изяснена с продавачите. И ако диаметрите не съвпадат, можете да използвате адаптери.

Еднотръбно и двутръбно разпределение на отоплителната система.

Забележка! Подовите радиатори могат да бъдат единствените източници на отопление в една стая.

Ниски подови отоплителни радиатори

Ниско отоплителен радиатор в стаята.

Ако прозорците в стаята са направени във вариант, при който има малко разстояние между пода и перваза на прозореца, за висококачествено отопление можете да монтирате батерии, прикрепени към пода. Използването им в студени климатични условия ще предотврати образуването на лед върху стъклото, ще осигури комфорт и топлина. Такива елементи на отоплителната система имат необходимите технически характеристики, имат различни размери и се различават по дизайн.

Електрически радиатор за подово отопление може да бъде избран за монтаж, когато помещението не е свързано с централна отоплителна система; той успешно се използва за отопление на стаи в селски къщи като алтернатива на печките на дърва. Подовите радиатори за отопление на водата са монтирани като елемент от отоплителната конструкция на частна или жилищна сграда, друга стая.

Подовият монтаж за отоплителни радиатори е необходим, когато помещението има специални характеристики - стените му са направени от гипсокартон, дебел шперплат, пяна блокове или пластмаса. Такива елементи не са в състояние надеждно да държат крепежните елементи на конвенционалните батерии, което може да доведе до спонтанно, внезапно демонтиране на отоплението.

Като материал производителите използват чугун, алуминий, неръждаема стомана и биметални сплави. Топлопредаването на устройството се увеличава от вградените вентилатори, те могат да се използват по желание на потребителя.

Какво се има предвид при инсталирането на подови радиатори?

Радиаторът е инсталиран в търговския център.

Подовите радиатори с ниско водно отопление трябва да бъдат вградени в съществуващата система. Предпоставка за започване на работа е напълно източване на водата. Преди да закупите продукт, препоръчително е да се консултирате със специалисти по отопление и да обсъдите с тях важни параметри:

 • индикатори за работно налягане в отоплителната система;
 • технически характеристики, които трябва да има охлаждащата течност;
 • съответствие на диаметрите на тръбите и елементите за свързване на самия продукт;
 • характеристики на влажността на въздуха в помещението, химични характеристики на водата, използвана за отопление.

За електрическите нагреватели най-важната характеристика е тяхната мощност, след което купувачът оценява външния дизайн.

Има два начина за инсталиране на батерията - когато конвекторът е насочен към прозореца или е разположен в стаята. Изборът на функции за монтаж определя целта на помещението. Например, ако батерията на пода е разположена на витрина, изложбена зала, е важно да се гарантира, че стъклото не замръзва, за да се изключи образуването на конденз. В хола е важно да насочите струя топъл въздух навътре. При желание конвекторът може да бъде изключен.

За да се монтира всякакъв вид конструкция, се използва подова скоба за радиатор за отопление. Такъв елемент осигурява стабилност, безопасност, необходим е за предотвратяване на прекомерно нагряване на пода и предпазва подовото покритие от повреди.

Прочетете: какви функции има инфрачервеният нагревател с термостат.

Разберете как да изолирате прозорците за зимата.

Съветваме ви да разберете кои материали са по-добри за топлоизолация на банята.

Разновидности на модели

Произвеждат се две модификации на радиаторите: с естествена и принудителна конвекция. Наличните вентилатори се захранват от 22 V мрежа или от 12 или 24 V DC източник.

Сред разнообразието от вградени батерии се продават модели, предназначени както за отопление, така и за охлаждане. Предлагат се двутръбни и четиритръбни устройства. В първата версия топлообменникът е свързан към отопление и охлаждане. Във втория има два топлообменника, всеки от които е свързан към една от системите. Такива радиатори са по-ефективни в експлоатация, но са и по-скъпи.

Нестандартни видове и размери радиатори.

Има подови модели с функция за подаване на чист въздух. За целта въздухът се засмуква през отделен отвор, преминава през вградени филтри, загрява се и се връща обратно в стаите.

За нестандартни стаи със съществуваща кривина на пода можете да поръчате ъглови радиатори или с необходимия радиус на кривина. Има топлообменници на гъвкави маркучи, които ви позволяват да вземете устройството на пода и да го върнете обратно.

Електронните и механични термостати ви позволяват да контролирате и променяте температурата и мощността на радиаторите, вградени в пода. Такива устройства се намират вътре в кутията и се управляват с помощта на дистанционно управление. Електронните версии имат възможност за програмиране на температурата на отопление във времето.

Радиаторен термостат

Можете също да изберете устройства, предназначени за високи нива на влажност. В такива радиатори се използват материали и електрическо оборудване, които не се поддават на корозия. Има и дренажен изход, през който се извежда кондензатът.

Устройството и принципът на действие на подови конвектори

Устройството на подово отопление с конвектор Breeze е предназначено за монтаж на системата в пода, така че устройството да е извън полезрението. На нивото на пода остава само декоративна решетка, позволяваща потока на топъл въздух нагоре. Структурно продуктът може да бъде монтиран в малък перваз, положен по стената на стаята. Височината на продукта е в диапазона 80 - 120 mm с ширина 200 - 380 mm, в зависимост от броя на топлообменниците, положени вътре от медна тръба с алуминиеви плочи, за да се подобри ефектът на топлопредаване.
Подовият воден конвектор работи като източник на топъл въздух, който се издига от топлообменника и се движи по стената на помещението или полупрозрачната конструкция. По този начин се създава ефектът от равномерно нагряване на повърхността и разпределение на топлината в цялата стая.За да се увеличи ефективността на отоплението, може да се използва воден подов конвектор, оборудван с вентилатори за принудително смесване на въздуха. В зависимост от модела устройството може да бъде оборудвано с различен брой вентилатори.

Препоръки на инсталатора

Първата важна стъпка след решението за инсталиране на този тип радиатор ще бъде изготвянето на проект, посочващ всички фактори: местоположение, размери на конструкцията, производителност и останалото.

Необходимо е да закупите цялото необходимо оборудване.

Монтаж на подови радиатори

По време на изливането на замазката се полагат тръби за подаване на охлаждащата течност. И в завършената стая се правят канали, в които ще се поставят тръбите. След това се подготвя ниша за случая. В същото време тя трябва да е по-голяма от кутията на радиатора с ширина и дължина 5 mm с крайна връзка и с 10 mm със странична връзка. След това се инсталира отоплителният радиатор. На този етап основното е да се позиционира конструкцията, така че да не излиза извън повърхността на подовото покритие. Разклонителните тръби са свързани към тръбите за подаване на охлаждащата течност. Точките на свързване трябва да са здраво фиксирани. За проверка обикновено се извършва пробен пуск на отоплителната система.

Последното докосване е поставянето на външната решетка на пода.

Радиатор, вграден в пода

Изчисляването на мощността и размера на устройството, вградено в пода, се извършва според параметри, които отчитат височината на таваните, размера на прозорците, средната температура на въздуха през зимата на прозорците и т.н. . Приблизително избран по този начин: за 1 квадратен метър площ - 100 W мощност на батерията.

Предимства на системите за подово и подово отопление

При експлоатация на радиатори, монтирани в пода и подовите конструкции, се отбелязват техните предимства:

 • възможността за използване на големи панорамни прозорци или витрини при проектирането на помещения в зони дори със студена зима;
 • висококачествено поддържане на необходимия микроклимат през есенно-зимния период;
 • висока производителност на устройството, неговият дълъг експлоатационен живот;
 • създавайки уникален интериор, спестявайки място.

Важна характеристика на подовите и скритите елементи на отоплителните системи е, че те са абсолютно невидими или имат „ненатрапчив“ външен вид, като същевременно притежават всички необходими технически характеристики.

недостатъци

Подови конвектори.

 • Инсталирането на такива батерии може да изисква увеличаване на височината на пода. Това ще намали височината на помещението и ще изисква допълнителни разходи за закупуване на строителни материали.
 • Цената на отоплителните устройства е по-висока от тази на обичайните стенни или подови модели.
 • Такива батерии не са най-добрият вариант за помещения с височина на тавана повече от 3 метра. По-добре би било да закупите опции за стена.
 • Подовите вградени батерии са по-трудни за инсталиране.
 • Ако радиаторите имат система за принудителна конвекция, тогава зареждането с електричество се увеличава.
 • Прахът се събира вътре в батериите и ако има принудителна конвекция, той може да се разпространи в стаята.

Инсталационни характеристики

Подови конвектори могат да се монтират по два начина: с конвектор към стъклото и към стаята.

Ако конвекторът е обърнат към прозореца, студеният въздух ще бъде ефективно отрязан и липсата на конденз е гарантирана. Но стаята ще се затопли по-бавно - много топлина се изразходва за нагряване на стъклото. Но в стаята има еднаква температура: студената и топлата маса се смесват равномерно.

Схема за монтаж на подово отопление

Схема за монтаж на подово отопление

Разширявайки конвектора към стаята, получаваме бързо нагряване. На стъклото обаче може да се образува конденз. Освен това в стаята има зони с различни температури, което е неудобно.

Нагревателите в пода са монтирани в сглобяеми подови улуци.Ако подът е бетон, разстоянието между тялото и стените на улука се запълва с хоросан; когато се монтира в дървен под, се прави рамка от греди наоколо.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни