Чугунени батерии: тегло на една секция, характеристики и съвети за монтаж

Какво значение има теглото на батерията

Необходимо е да имате информация колко тежи чугунен радиатор за отопление по редица причини. Например, ако батериите са закупени за инсталиране в цяло частно домакинство, се изисква да се изчисли товароносимостта на машина, транспортираща отоплителни устройства, и вие също трябва да решите броя на хамалите, които ще ги внесат в къщата.

За по-голяма яснота можете да сравните теглото на чугунните радиатори от остарели проби и модерни аналози, направени от други материали:

 • една секция от стандартни батерии от чугун с междуосно разстояние 500 мм тежи 5,5 - 7,2 килограма, а с междуосен параметър 300 мм - от 4,0 до 5,4 килограма;
 • теглото на реброто на нестандартни чугунени нагревателни устройства варира от 3,7 до 14,5 килограма;
 • секцията на алуминиевата батерия тежи 1,45 килограма с централна междина 500 милиметра и 1,2 килограма на 350 милиметра;
 • биметалните устройства с централно разстояние, равно на 500 mm, тежат 1,92 kg / сечение, а при 350 mm 1,36 kg / сечение.

тегло на една част от чугунена батерия от стар стил

При извършване на ремонти и подмяна на отоплително оборудване в къща е важно собствениците му да знаят колко тежи старата чугунена батерия, за да решат дали ще бъде възможно да се извади самостоятелно старият многосекционен радиатор до на улицата, тъй като е необходимо да се изчисли собствената им сила. Но няма такива данни.

Причината е, че има различни модели в експлоатация. Освен това те имат една и съща цел, но различно тегло. Освен това на вътрешния пазар се продават устройства, които се различават по размер и разнообразие от форми.

Днес например има повече от няколко десетки имена на традиционните чугунени батерии и е трудно да се броят модели, направени в дизайнерски стил. В същото време такъв параметър като теглото на една секция от чугунен радиатор е много различен.

Изчисляване на необходимия брой секции в батериите

След като определите колко тежи чугунната батерия, е необходимо да се изчисли необходимият брой връзки в радиатора или броят на устройствата, които трябва да бъдат инсталирани в отделна стая. Цифрата, която обозначава обема на помещението, се умножава по топлинния поток на помещението, получената цифра се разделя на топлинния поток на една секция. Стойността му е 0,160 kW.

Фигурата, получена в резултат на изчисленията, трябва да бъде закръглена до най-близкото цяло число - това ще бъде броят на необходимите секции. В този случай няма нужда да свързвате всички секции в един радиатор. По-добре е да ги разпределите в няколко устройства, като ги поставите по едно под всеки отвор на прозореца. Нека изчислим по този начин колко тежи батерията. Чугунът тежи много повече, вече разбрахме. Остава да се вземе решение за мястото за инсталиране на радиатора.

Размерът на отвора на прозореца също влияе на избрания брой секции в инсталирания радиатор. За да се използва пълната мощност на нагревателя, дължината му трябва да бъде поне 70-75% по-широка от прозореца. В този случай самият радиатор трябва да бъде разположен на разстояние от 8 до 12 см от перваза на прозореца.

Тегло на стандартните нагреватели

Както традиционните, така и дизайнерските парчета са обединени от материала на производство, който е чугун.

И сега навсякъде има редовно обслужващи класически радиатори с форма на акордеон:

 • в училищата и предучилищните образователни институции;
 • в амбулаторни отделения и болници;
 • в помещенията на жилищния фонд - апартаменти, частни домакинства, общежития;
 • в публични и държавни институции.

колко тежи старата чугунена секция на батерията

Обикновено това са модели MS-140 или MS-90, тъй като през последните години не е имало други масово произвеждани отоплителни устройства. Изделия от чугун NM-150, RKSH, Minsk-1110 и други са представени в малки серии, но днес те вече не се произвеждат. И така, какво е теглото на една част от чугунена батерия от стар стил? И в този случай няма точна цифра. Това се обяснява с факта, че тази стойност зависи от параметрите на раздела.

Например батерията от серията MC-140 може да бъде с две модификации, в зависимост от централното разстояние, което е 300 или 500 милиметра. Ако говорим за модела MC-140-300, тогава средното тегло на секцията е около 5,7 килограма, а когато става въпрос за устройството MC-140-500, тогава 7,1 килограма.

Често можете да намерите продукт от серията MC-90, в който теглото на част от чугунен радиатор е 6,5 килограма с разстояние между осите от 500 милиметра. Разликата между моделите MC-90 и 140 се крие в различните дълбочини на секциите.

Можем ли да предположим, че теглото на радиаторите от тези популярни серии, равно на 6.5, 5.7 и 7.1 килограма, е окончателно? Отговорът е отрицателен и има обяснение за това. Факт е, че сегашният GOST 8690-94, който е нормативен документ, регулиращ производството на батерии от чугунени сплави, посочва основните им размери.

колко тежи секция от чугунена батерия

По отношение на това колко тежи участъкът от чугунната батерия от стар стил, този стандарт посочва специфичното тегло - 49,5 kg / kW. Тази стандартна стойност се прилага за радиатори, които са предназначени за работа в отоплителни системи с температура на охлаждащата течност не по-висока от 150 градуса при превишено работно налягане от максимум 0,9 MPa (9 kgf / cm²).

При производството на отоплителни устройства производителите трябва да гарантират, че продуктите отговарят на тези стойности, но GOST не регламентира колко тежи една секция от чугунната батерия. В резултат на това масата на радиаторите, произведени в различни фабрики, е различна.

Днес най-известни са продуктите на няколко индустриални предприятия, които произвеждат модификации на серията MC-140 и устройства със собствен дизайн. Сред тях: белоруският завод за отоплително оборудване, руският "Декарт" и "Сантехлит" и други.

Как се правят радиаторите?

От появата на първия чугунен нагревател, малко се е променило в технологията на производство. Всички модерни радиатори са изработени от чугунена сплав. Тъй като формата на батерията се е променила с течение на времето, са направени и корекции в производствения процес: радиаторът започва да се произвежда на секции. След отливането, готовите продукти се сглобяват в завода. Всяка секция се закрепва със следващата, като се използват нипелни резби. Следователно, ако в радиатора възникне теч, то най-често това се случва или на мястото, където устройството е прикрепено към отоплителната система, или при резбовото съединение на отделни секции.

Интересно е!

На тези страници можете да разберете: Колко тежи пианото Колко тежи банята Колко тежи тухлата Колко тежи "Ока" Колко тежи топката

Броят на секциите за радиатори може да бъде различен, в зависимост от производителя. Изделията от чугун, произведени в Чешката република, се произвеждат в десет секции, радиаторите на Луганската леярна и механична фабрика MC140 се произвеждат в четири и седем секции. Чугунените батерии бяха много популярни в СССР. Тънките стоманени радиатори, въпреки че бяха много по-леки, често не се справяха с отоплението на помещението, изтичането и наводняването на съседите. Ако в стаята беше инсталиран чугунен радиатор, тогава такава стая беше най-топлото място в къщата. Ето защо, след като се заеха с ремонт, съветските граждани се опитаха да сменят отоплителните устройства за чугун, като извадиха оскъден продукт. В много апартаменти, въпреки големия избор от съвременни отоплителни уреди, чугунени радиатори, както и преди, собствениците имат много "топли" отношения с тях.

За разлика от металните си колеги, чугунените радиатори имаха още едно очевидно предимство: те бяха лесни за боядисване. Всеки собственик на жилищна площ в жилищна сграда, поне веднъж, се сблъска с проблема с боядисването на батерии. Плочите и тръбните радиатори се нуждаеха от ежегодно обновяване и боядисването им беше много неудобно и отнема много време. При чугунените радиатори процесът на боядисване беше много по-бърз, тъй като те нямаха "сложни" форми и малки детайли. Нагревателните уреди се доставят от фабрично грундирани, така че можете да изберете всеки цвят на боята и да боядисате повърхността на батерията според вашия собствен вкус.

Не беше лесно за един човек да инсталира чугунена батерия. Не ставаше въпрос за сложността на връзката; за да се вдигне и задържи чугунения радиатор, бяха необходими поне двама души.

Тегло на секция от чугунени радиатори от различни производители

За да разберете колко тежи секция от чугунена батерия от различни компании, трябва да се запознаете с асортимента, който произвеждат:

 1. Нижний Тагил котел и радиаторна централа... Този производител предоставя паспорт за всеки от своите продукти, който посочва броя на секциите. Фирмата предлага 4 чугунени модела. В същото време точното тегло на секцията е: за радиатори MS-140-M-300 - 5,4 килограма; MS-140-M2-500 - 6,65 килограма, MS-90 и T-90 M, съответно, 5,475 и 4,575 килограма.
 2. Белоруски "барелеф"... Произвежда предимно едноканални секционни радиатори, направени в модерен дизайн. Този производител произвежда 9 модела чугунени батерии, в които точното тегло на реброто варира от 3,7 килограма (продукти 2K60P-300) до 6,7 (MS-140M).
 3. Руски "Сантехлит"... Сега компанията е спряна, но продуктите й все още се продават в търговската мрежа. Точното тегло на ръба на батериите варира от 4.45 килограма (модели MC-85 и MC-110-300) до 7.1 килограма (MC-140M).

Плюсове и минуси на чугунени радиатори

Без преувеличение може да се каже, че недостатъците на оребрените батерии от този метал се компенсират от техните предимства. Нека започнем с второто:

 1. Чугунът, макар и крехък, е здрав и издръжлив. Продуктите, направени от него, могат да служат до 50 години.
 2. Всеки радиатор, изработен от чугун, перфектно се противопоставя на корозия и следователно се използва в мрежи с нискокачествен топлоносител (например в централни отоплителни системи на апартаменти).
 3. Богат избор на външен вид. Модерните алуминиеви радиатори явно отстъпват на красивите радиатори, изработени от чугун в различни стилове - ретро, ​​модерни и т.н.

Видове дизайнерски радиатори по размер и цвят

Сега за негативните аспекти. Като се има предвид колко тежи радиаторната секция на чугунната батерия (а теглото им е десетки килограми), могат да се разграничат следните недостатъци:

 • инерция;
 • сложността на инсталацията по отношение на фиксирането към стените;
 • прилични разходи за отоплителни уреди.

За справка. Някои производители са успели значително да намалят теглото на чугунните радиатори и по този начин да подобрят техническите им характеристики, които ще разгледаме по-долу.

Инерцията е продължително нагряване и охлаждане на отоплителните батерии, резултат от масивността на чугунените секции и голям обем вода. Необходимо е време за затопляне на корпуса на устройството и отоплителната среда, което затруднява автоматичното управление на температурата в помещенията с помощта на радиаторни клапани с термоглави. Вярно е, че при внезапно изключване на котела такава система генерира топлина по-дълго от нагревателите, изработени от алуминий или биметал.

Vintage спирателни и контролни клапани
Ретро кранове за ретро - батерии от Карло Полети

Тежките радиаторни секции от чугун са трудни за закрепване към стени, изградени от съвременни порести материали - газобетон и блокове от пяна, да не говорим за рамкови къщи и вили, изработени от SIP панели.Трябва да понесете допълнителни разходи, за да закупите специални скоби за закрепване на чугунени тежки радиатори и кранове, които са подходящи по дизайн.

Колко тежи персонализирана чугунена батерия

Сега стана ясно какво е теглото на чугунната батерия от серията, често срещана сред потребителите. Но характеристиките на нестандартните устройства се различават по отношение на разходите и теглото.

Например една секция от триканален подов радиатор Guratec Apollo 795 с френско производство тежи 13,5 килограма. Продуктът е представен за продажба със 7-секционни батерии, чието общо тегло е 94,5 килограма. По време на транспортирането, разтоварването и монтажа му е необходима помощта на няколко работници.

Чешкият производител Viadrus произвежда по-достъпни продукти. Теглото на радиаторната секция от чугунена сплав Kalor 500 × 160 е 5,6 килограма.

Преди да се продават на вътрешните пазари, чуждестранните отоплителни устройства трябва да преминат задължителна процедура за сертифициране за съответствие със стандартите GOST, но теглото на секцията не се взема предвид.

Модерни отоплителни радиатори от чугун

За монтиране на стена има нови продукти, изработени от сив чугун от различни производители, чието тегло е много по-малко от традиционното MC 140. Например, чешкият радиатор за отопление Viadrus STYL 500, показан на фигурата.

Характеристиките му са както следва: масата на 1 секция е 3,8 кг, вместимостта на водата е 0,8 литра, а общата стойност е 4,6 кг. При наличен топлинен поток от 140 W за нашата стая от 20 м2 ще са необходими 14 броя, което по тегло ще бъде 64,4 кг заедно с вода. Този показател е с 40% по-малък от този на MS 140 и разделяйки го на 2 части (32 кг всяко устройство), става ясно, че е възможно да се монтират чугунени радиатори на стени от порест бетон без специални допълнителни понятия. Още по-лек дизайн предлага руски производител, който продава своите отоплителни устройства под марката EXEMET, а именно модерен MODERN.

Тук една секция на радиатора тежи само 3,2 кг с топлопреминаване 93 W, необходими са 22 секции с обща маса 70,4 кг в стая от 20 м2. Тази цифра също е доста добра, особено като се има предвид, че компанията произвежда тези батерии с възможност за подов монтаж.

Невъзможно е да не кажа няколко думи за такъв продукт като реколта чугунена батерия, чието тегло е дори по-голямо от съветската MS 140 и в някои случаи достига 14 кг. Външният им вид наподобява старите, монтирани в резиденции и имения през далечния 19 век.

Моделът EXEMET FIDELIA, показан на снимката, има тегло 12 кг с топлопреминаване 156 W, което прави общото тегло на чугунен радиатор за нашия пример просто чудовищно - 154 кг. Но както можете да видите на изображението, тук проблемът с инсталирането е решен по различен начин: първата и последната секции имат крака за поставяне на нагревателя на пода.

Колко тежи една секция от чугунена батерия от стар стил?

Въпреки създаването на огромен брой отоплителни батерии от ново поколение от различни съвременни материали, чугунните батерии все още са в състояние да се конкурират с новите модели.
За да разберете колко тежи една секция от чугунена батерия, трябва да обърнете внимание на производителя на отоплителни радиатори.


Всичко ново е добре забравено старо

Изчисляване на натоварването

Изчисляване на топлинната мощност

Изчисляването на натоварването върху носещите конструкции, като се знае теглото на една част от чугунната батерия, е съвсем просто. Например, нека изчислим колко ще тежи радиатор, състоящ се от 7 секции. Теглото на една секция без вода е 7,5 кг. Умножавайки тази цифра по броя на клетките, получаваме теглото на празна батерия - 50 кг. Това означава, че скобите и крепежните елементи, използвани за монтиране на системата, трябва да могат да издържат на това тегло. Това е теоретично. На практика нещата са малко по-сложни.

След като инсталацията приключи, системата се пълни с вода, което неминуемо ще доведе до увеличаване на теглото и натоварването на крепежните елементи.Увеличаването на теглото може да бъде различно, в зависимост от обема на секцията. Средно теглото на цялата батерия след напълване на системата с охлаждаща течност ще се увеличи с 10–30 кг. Скобите, избрани в размер на 50 кг, просто не могат да се справят с увеличения товар.

Факторите, които имат отрицателно въздействие върху крепежните елементи на системата, включват и движението, причинено от физическите процеси, които се случват по време на нагряването и охлаждането на охлаждащата течност.

Специфично тегло на чугунена батерия 1 раздел (видео)

Характеристиките на батерията се изразяват не само в броя на киловата, литри в секции и т.н., но и в теглото. Дали този параметър е толкова важен за вас е въпрос на предпочитание. Но при правилна инсталация, точни изчисления, чугунният радиатор ще продължи много години без никакви оплаквания.

Топлота в дома ви!

Коментари (1)

0 Анна 30.11.2017 г. 06:29 ч. Разбира се, за да инсталирате чугунена батерия, имате нужда от повече сила и търпение, докато внасяте всички секции в апартамента, вие се потите. Но от друга страна, те запазват топлината по-дълго, дори и след изключване. преди имахме алуминиеви, те бързо излязоха от строя.
Цитат

0 Виктор 07.07.2017 07:20 Мисля, че теглото изобщо не е важен недостатък, защото няма да е необходимо да ги носите през цялото време, а просто оправете всичко на място и го оставете да виси. Все още имаме чугунени батерии в къщата си, така че те се нагряват добре, освен това поддържат топлина в себе си дълго време и това е основното!

Цитат

Опресняване на списъка с коментари RSS канал с коментари за тази публикация

Колко тежи една секция от чугунена батерия от стар стил?

Въпреки създаването на огромен брой отоплителни батерии от ново поколение от различни съвременни материали, чугунните батерии все още са в състояние да се конкурират с новите модели.

За да разберете колко тежи една секция от чугунена батерия, трябва да обърнете внимание на производителя на отоплителни радиатори.

Всичко ново е добре забравено старо

Основни характеристики на класически радиатор

Стандартната чугунена батерия се състои от 4-10 отделни секции. Размерът му зависи от избора на топлинни условия в стаята и архитектурните особености на къщата.

Въпреки трудностите, които възникват при инсталирането на тежък чугунен радиатор за отопление, това не се счита за основен проблем. Основната задача е да се извърши правилна инсталация на батерията. За да го приложите, не е достатъчно да знаете само масата на продукта, необходимо е разгледайте следните точки:

 • Разстояние между осите. Стандартните модели могат да бъдат 350 или 500 мм. Батериите с висока височина се характеризират с пропорционални размери между осите.
 • Дълбочина. Стандартни размери 92, 99, 110 мм.
 • Ширина на участъка. Размерите са в малко по-голям диапазон - 35 - 60 мм.
 • Обем на раздела. Това е количеството охлаждаща течност, което е необходимо за пълно запълване на радиаторния елемент. Обемът зависи от размера на секцията. Средните стойности варират от 1 до 4 литра.

Важен проблем при инсталирането на класическа чугунена батерия е, че тя е предназначена само за монтаж на стена. В същото време повечето модерни къщи изработени от порести материали... като газобетон, пенобетон, както и SIP панели с пълнеж от пяна. Тези стени изискват специално закрепване на сложна конструкция с многоточково фиксиране, което е малко вероятно да ви хареса.

Тегло на внесените чугунени радиатори

Към днешна дата са пуснати в експлоатация много модели на местно вносно производство, всички те са класифицирани по различни начини. Много чугунени батерии с модерен дизайн са дизайнерски, имитация в ретро стил.Те могат да повтарят класически дизайн от гледна точка на функционалност и размери, но значително превъзхождат естетиката си, добавяйки маса поради артистични модели на запояване или отливане. Много от тях първоначално имат крака за монтаж на пода, като Viadrus Termo (Чехия).

Без вода, теглото на 1 секция на вносен чугунен радиатор (посочващ размерите):

Размери (редактиране)Тегло, кг
500/954,35
500/1305,35
623/955,1
623/1306,45
813/956,7
813/1308,8

Секции, пълни с охлаждаща течност:

Размери (редактиране)Тегло, кг
500/954,95
500/1306,15
623/955,9
623/1307,45
813/957,7

Важен момент: колко вода има в чугунената секция

Само една част от този дизайн ще побере 5 литра. Говорим за марката MS-140A. Десет чугунени секции съдържат 50 литра вода. За сравнение: алуминиев радиатор, една от най-малките му секции побира много малко, само 0,3 литра вода. А най-големият участък е не повече от литър.

Много хора смятат, че чугунените батерии са нещо от ретро серията, те вече не се произвеждат. Но ако забележите, че такива радиатори служат добре в болници, клиники, училища и градини. Те са навсякъде, а някои собственици, напротив, са склонни да сменят моделите на новия модел на обичайните чугунени.

Алуминий или чугун?

Дългият черен дроб - чугунен радиатор, има както предимства, така и недостатъци в сравнение със съвременните конкуренти.

 1. Чугунът е силно устойчив на корозия. Основната охлаждаща течност във водната отоплителна система е водата, която се подава от ТЕЦ през многокилометрови тръби към асансьорните блокове на къщи и промишлени сгради. Много отоплителни мрежи са положени отдавна и в тях се натрупват отломки и ръжда. Чугунени части на отоплителната мрежа „здраво“ толерират тези негативни фактори и служат дълги години, за разлика от много съвременни материали. Чугунните водопроводни инсталации са устойчиви на воден чук.
 2. Дълъг експлоатационен живот. Чугунените радиатори са проектирани за експлоатационен живот от 50 години, при условие че периодично се измиват и почистват.
 3. Истинска находка за стилисти и интериорни дизайнери. Перфектно се вписва в стаи в ретро стил.
 4. Високата консумация на енергия е по-скоро недостатък на батериите, отколкото предимство. Чугунените батерии имат дълъг период на нагряване и охлаждане на повърхността. Когато се изчислява общата енергийна ефективност, чугунните уреди отстъпват на лидерството на съвременните отоплителни уреди. И все пак тяхното използване, когато е свързано с централни отоплителни мрежи, се счита за подходящо.
 5. Значително тегло. При изчисляване на броя на секциите трябва да се има предвид общото тегло на източника на топлина. Ако закрепването на чугунен радиатор с тегло над 50 кг се извършва в солидна бетонна или тухлена стена, тогава е достатъчен крепеж с голямо напречно сечение. При закрепване в други видове конструкции са необходими допълнителни крепежни елементи. Ако правилата за монтаж бъдат нарушени, целостта на стената и нейните поддържащи елементи може да бъде нарушена.

Сега не само знаете колко тежи чугунната батерия, но и всички нейни предимства и недостатъци.

calcsoft.ru

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни