Как да инсталирате двутръбна тупикова отоплителна система

Двутръбна тупикова отоплителна система

Когато създавате отоплителна система в къща със собствените си ръце, трябва да се внимава тя да бъде ефективна, безопасна, икономична и лесна за използване. Безизходна отоплителна система отговаря на всички тези изисквания. Схемата за инсталиране е доста проста, така че няма специални проблеми по време на инсталацията.

Видове отоплителни системи

Отоплението в дома може да се извърши по най-различни начини. Например радиален (или колекторен) метод е система, при която всеки радиатор е свързан към разпределителен колектор чрез захранваща и връщаща тръба. В някои случаи радиаторите, разположени в една и съща стая, са свързани по двойки. Тази независима верига улеснява изключването на една батерия, без да спира цялата линия. Прекъсването може да се наложи в случай на повреда на който и да е елемент или за спестяване на пари.

Безизходна отоплителна система

При инсталиране на гредовата система се използват тръби със същия диаметър и приблизително еднаква дължина. Това осигурява равномерно спадане на налягането и всеки радиатор консумира същото количество охлаждаща течност. Свързващите тръби често са скрити в подове, стени или зад опънат таван, оставяйки в полезрението само радиаторите. Това прави отоплителния кръг по-естетически приятен.

Преминаването на маршрутизация се прилага по различен начин. Захранващият тръбопровод в него минава последователно от котела до последния радиатор, а връщащата тръба свързва батериите от първия до последния и се връща към котела. Охлаждащата течност в двете линии се транспортира в една и съща посока. Ефективността на такава отоплителна схема зависи от правилното балансиране на налягането. Ако е повече в един циркулационен пръстен, отколкото в други, охлаждащата течност ще влезе в него и налягането в останалите батерии значително ще намалее.

Друга система - еднотръбна - е най-лесна за изпълнение, но далеч не най-ефективна. Той е лишен от тръби за връщане на вода, батериите са свързани последователно в него. Поради това не е възможно да се регулира отоплението на отделни радиатори.

За да функционира такова окабеляване, се изисква по-високо налягане. Неговата характеристика е вертикалното пълнене, което се извършва с помощта на разширителен резервоар, инсталиран на тавана. Инсталирането на еднотръбно отопление в многоетажни сгради е нерентабилно, тъй като отоплението на батериите от горния етаж до долния се осигурява неравномерно.

Най-често срещаната е безизходна схема за отопление, която е лесна и евтина за инсталиране, както и се характеризира с дълга и стабилна работа. Когато създавате отопление в къщи, то се избира в 90% от случаите.

В една отоплителна верига на къщата няма топлина

Електрическо отопление и захранване с печки. Стоманената тръба 32 на изхода се разминава в две посоки. Дясното крило на къщата се затопля добре, в другото е студено. Системата е еднотръбна от гравитацията, разширителният резервоар е самоделен.

Опитах се да сложа регулиращ клапан, но така или иначе няма смисъл, студената страна не се нагрява добре, въпреки че котелът кипи мощно и главно. Препоръчително е да инсталирате помпа, но ако електричеството е изключено, цялата система ще се изправи. Как да бъда?

Специалистът отговаря:

Много често срещан въпрос. Липсата на топлина в една от веригите може да се обясни просто - няма циркулация или е трудно. Защо? Има много причини.

Водата се движи по пътя на най-малкото хидравлично съпротивление. И ако е съвсем просто, тогава там, където й е по-лесно да „бяга“, те ще „тичат“ там.И ако охлаждащата течност се влива свободно в едното крило, но не и в другото, тогава няма циркулация. Причината за липсата на циркулация може да бъде стесняване на диаметъра на тръбата (преход към по-малък диаметър), некачествена инсталация на тръбопровода, неизправни спирателни кранове (кранове), проветряване на отоплителната система (липсата на автоматична отвори за въздух в най-високата точка на тръбопровода), просто елементарни строителни отпадъци или мръсотия.

Сега за циркулационната помпа. Задължително е да залагате. И няма нужда да се страхувате от спиране на тока. Ефективността на системата ще се повиши. И веднага ще го усетите. И, така че циркулацията в отоплителната система да не спира, при липса на електричество циркулационната помпа трябва да бъде инсталирана на байпасната верига (байпас). Тогава охлаждащата течност, заобикаляйки байпаса и помпата, ще премине през основната тръба на гравитационната отоплителна система.

Краюшкин Сергей Олегович,

domidei.ru

Устройство за безжично свързване

Основната характеристика, която отличава системата от задънена улица от останалите, е, че дължината на тръбопроводите за подаване и връщане в нея не е еднаква. Употребата му е подходяща за онези случаи, когато е необходимо:

Схема на тупикова отоплителна система

 1. Разделете един задънена улица на няколко клона със сложна конфигурация на стаята.
 2. Инсталирайте увеличен брой батерии на едно рамо, осигурявайки дълбок баланс. С това балансиране се увеличава хидравличното съпротивление на първите радиатори и късите рамена.
 3. Скрийте тръбите под пода или под обшивката (за горните етажи).

Частно отопление тип къща

 1. Разделете един задънена улица на няколко клона със сложна конфигурация на стаята.
 2. Инсталирайте увеличен брой батерии на едно рамо, осигурявайки дълбок баланс. С това балансиране се увеличава хидравличното съпротивление на първите радиатори и късите рамена.
 3. Скрийте тръбите под пода или под обшивката (за горните етажи).

Този метод за организиране на отопление предполага наличието на две тръбопроводи, поради което охлаждащата течност циркулира в противоположни посоки. Водата, загрята в котела, преминава към радиаторите през захранващата тръба. Отдавайки топлинна енергия, охладената вода се движи по обратната линия към горещия поток и се връща обратно в котела, където се претопля.

Радиаторите могат да бъдат свързани към отоплителния кръг по различни начини. В зависимост от метода на монтаж, двутръбната система за нагряване е:

Монтаж на отоплителна система

 • Вертикален. Батериите са прикрепени към щранга. Циркулационните пръстени по-близо до него са по-малки от останалите. Поради тази причина движението на охлаждащата течност е неравномерно. Въздухът в помещения, разположени на разстояние от източника на топлина, се затопля по-лошо и по-дълго. Вертикалната схема най-често се използва за отопление на многоетажни сгради.
 • Хоризонтално. Състои се от тръбопроводи с еднакъв диаметър, осигурява равномерно нагряване на цялата площ. Използването на подсилени пластмасови тръби с плъзгащи се втулки ви позволява да скриете контура в подовата замазка, без да нарушавате дизайна на помещенията. Важно предимство на хоризонталния метод на монтаж е възможността за свързване на отопляеми релси за кърпи и допълнителни линии за подово отопление към обща верига.

Ако вторичните циркулационни пръстени са предвидени в задънена система, тя трябва да бъде оборудвана с помпа и смесителна верига с температурен сензор. Без това оборудване допълнителната линия ще повлияе на отоплителната система като цяло. Естествената циркулация може да се използва само в помещения с малка площ.

Няма циркулация, повреда в отоплението - защо

Повреда в отоплителната система, несъвършенства, недостатъци, всичко води до студени радиатори. Ако няма циркулация на охлаждащата течност, тогава трябва да се установи причината.Най-често отговорът на въпроса защо отоплението не работи е на повърхността, той е очевиден.

Нека да анализираме по ред основните причини за неизправности в отоплението, защо водата не циркулира през тръбите и какво трябва да се направи първо.

Нека започнем с най-простите и очевидни причини.

Запушено, запушено.

Всяка отоплителна система трябва да има груб филтър. Напълно малко устройство с фина мрежа и картер (инсталирани надолу! Поне отстрани) спестява оборудването, помпите и котела от замърсяване на охлаждащата течност, която ще присъства във всяка система. Стружки, остатъци от конец, ръжда, водна утайка .... всичко е уловено от мрежата във филтъра.

Капакът трябва периодично да се отвива, мрежата да се почиства.

Ако циркулацията е нарушена в отоплителната система на частна къща, тогава първата стъпка е да проверите филтъра, който трябва да бъде монтиран на връщащата линия пред котела.

Въздух в системата, проветряване

Кървене може да възникне във всяка тръбна система със затворен кръг, където не са взети мерки за обезвъздушаване. Във въздуха винаги присъства въздух, включително в разтворено състояние, отделя се при спада на налягането и се натрупва в най-високите точки. Включително в котела.

Автоматичните вентилационни отвори са инсталирани в характерни, най-високи точки на системата, както и върху колектори и на специални сепаратори - нормалната верига е оборудвана със специално устройство за улавяне на въздуха, в което въздушните мехурчета се освобождават от охлаждащата течност.

Освен това крановете на Маевски (ръчни вентилационни отвори) трябва да са на всеки радиатор, както и евентуално на други повишени места.

Проверете въздушния поток, обезвъздушете, монтирайте отвори за въздух - обичайната процедура, ако циркулацията спре и батериите са студени.

Циркулационната помпа не работи

В частните къщи причината за прекратяването на отоплителната система е повреда на електрическото оборудване, което контролира движението на охлаждащата течност през тръбите.

Ако отоплението внезапно спре да работи, трябва да проверите работата на циркулационната помпа близо до котела за твърдо гориво или помпата в автоматизирания котел. Освен това във всяка верига може да се инсталира един и същ блок, който трябва да работи правилно.

Лоши полипропиленови тръби

Често потребителят (клиентът) вярва, че полипропиленовите тръби са абсолютно надеждни и не могат да причинят проблеми с отоплението, хладни батерии.

Но полипропиленът е много по-коварен от старите стоманени или металопластикови тръбопроводи. Всяко място за запояване (заваряване) е потенциално повишено съпротивление в системата или причина за спиране на циркулацията (отслабено движение на водата през батериите), поради сливане на материала вътре.

Невъзможно е да се контролира качеството на връзките отвън, остава само да се изрязват парчета, да се запоява отново, да се преработват отново полипропиленовите тръби.

Неизправността на полипропиленовата система е истински проблем за домашния монтажник. Добрите професионалисти изобщо не вземат този материал.

Лош проект

Не е необичайно лоша циркулация там, където има лош дизайн. Обикновено батериите не се включват правилно, според някаква последователна схема, при която последната батерия във веригата получава много по-малко охлаждаща течност.

Друг лош проект са еднотръбните вериги, където също е трудно да се установи необходимата циркулация на охлаждащата течност през всяка батерия.

Ако радиаторите не се нагряват равномерно, има лоша циркулация на охлаждащата течност на отделни отоплителни устройства, на първо място е необходимо да се помисли как връзката съответства на класическите схеми - раменна, преминаваща, радиална.Необходимо е да приведете отоплението в дома към обичайните дизайнерски стандарти и след това да изчакате от него за добра циркулация и същото отопление на радиаторите.

Малък диаметър, обрасли тръби

Старите стоманени тръби отвътре са обрасли с ръжда, отлагания, пропускателната им способност намалява значително с течение на времето и има само едно решение - трябва да преминете към модерни.

Но дори по време на монтажа, в името на икономията, могат да се допуснат грешки при избора на диаметъра на тръбопровода - на магистралите, на групи отоплителни устройства, могат да се монтират диаметри от 16 или 20 мм. В резултат на това - шум в тръбите, прекомерна консумация на електроенергия, липса на дебит на охлаждащата течност.

Какви диаметри на тръбите трябва да бъдат избрани

Сложна система

Вид лош дизайн е сложна отоплителна система, неправилно направена, състояща се от множество отоплителни кръгове и няколко котли. Тук цели контури вече ще работят неправилно, ако работата на един ще повлияе на съседния.

По правило един котел (резервният не се брои) и три вериги - бойлер, радиатори, топъл под с техните помпи са координирани нормално и няма въпроси. Но ако свържете друг работещ котел плюс верига (например отопление на гараж и оранжерия), тогава системата ще стане сложна. Трудно е да се каже как охлаждащата течност ще циркулира в нея, без да се изравнява налягането в точките на свързване.

В сложни системи е важен компетентният дизайн, инсталирането на хидравлична стрелка или пръстен с равно налягане, можете да научите повече за хидравличния сепаратор тук

Няма балансиране

Много схеми за отопление на дома включват балансиране; в тях са инсталирани балансиращи, контролни клапани. Например между етажите, между раменете и за всеки радиатор. Крановете покриват посоката с по-ниско хидравлично съпротивление, съответно повече ще отиват към други точки на охлаждащата течност.

Децата могат да си играят с кранове. Или системата първоначално не е балансирана. Настройването по правило не представлява проблем, просто трябва да намерите това докосване .... Как да настроите отопление на дома

Съседите не дават топлина

Но сложните схеми на отоплителни проекти са малко загрижени за жителите на високи сгради, които имат отделен щранг за всеки радиатор в апартамента. И ако някой радиатор спре да се нагрява нормално, тогава в щранга няма циркулация, следователно ...

Трябва да се свържете с отоплителната мрежа, жилищния офис (сервизна организация), за да регулирате мощността през щранговете и ако това не помогне, тогава с изискването да проверите съседите.

Често неразрешеното свързване, подмяна на радиатори, тръби в системите за централно отопление води до преразпределение на налягането, циркулацията през отделни батерии намалява, изчезва.

Няма циркулация в гравитационната система

В гравитационните системи разликата в налягането е ниска, те са особено чувствителни към въздушни брави, към диаметри на тръбите, пропуски в радиаторите.

При старите схеми в радиаторите и тръбите се появяват постепенни отлагания, циркулацията може да намалее с времето и лечението за това е само замяна на всичко с по-модерна.

Също така трябва да обърнете внимание на правилността на самата верига - средната нагревателна линия е под охладителната линия (топлообменникът на котела е под радиаторите), а също - горещото подаване се издига до най-високата точка, а от там слиза до радиаторите ... Повече за гравитационните вериги по-нататък

Различни повреди в отоплителните системи

 • Затворени, клапани, клапани - проверете дали всичко е отворено, за да се осигури циркулация.
 • В системата има теч - има малко охлаждаща течност, проверете налягането, премахнете теча.
 • Монтаж с гъвкави тръби - тръбата е притисната.
 • Разбивка на автоматично оборудване - термични глави на смесителни блокове, радиатори, самите смесителни блокове - затъпяване, повреда, необходимо е да се провери правилността на работата. Също така - повреда на електрониката.
 • Неправилното балансиране на разпределителния колектор, - в лъчеви вериги, сложни системи, колектори с оборудване за балансиране и настройка могат да бъдат причина за липсата на циркулация навсякъде, поради аварии и неправилни настройки.
 • Ниско налягане, без въздух в разширителния резервоар - проверете налягането в тръбите и изпомпването на резервоара, автоматизираните блокове изобщо няма да работят без необходимото налягане.
 • Нарушаване на веригата, допълнителен байпас - проверете съответствието на инсталацията с проекта, консистенцията на веригата, има ли къси съединения на струята, успоредни разклонения към радиаторите и веригите.

teplodom1.ru

Инсталационни характеристики

Особеностите на инсталирането на отоплителния кръг зависят от начина на подаване на отоплителната среда - отгоре или отдолу. Топ маршрутизацията се използва в приложения с естествена циркулация. За да се постигне максимална ефективност, свързващите тръби трябва да бъдат инсталирани със задължителен наклон, а разширителният резервоар трябва да бъде фиксиран в горната част на системата. Радиаторите трябва да бъдат свързани по диагонал, оборудвайки всеки от тях с кран на Маевски или въздушен отвор от друг тип.

В случай на долна трасе, и двете тръби са монтирани над повърхността на пода, захранващата тръба е разположена над връщащата тръба. Затворен разширителен резервоар от мембранен тип и циркулационна помпа са незаменими елементи на отоплителния кръг и са разположени вътре в него. Обикновено те се имплантират във връщащата тръба на кратко разстояние от входа на източника на топлина. Долната окабеляване е скрита в подовата замазка или маскирана от малка кутия зад широка дъска.

Схема на системата за отопление на раменете

Съществен недостатък на такава система е необходимостта от свързването й към електрическата мрежа. При липса на електричество вградената помпа няма да работи. За да разрешите проблема, е необходимо да закупите електрогенератор.

За да може двуконтурното отопление от безпътен тип да отговаря на изискванията за ефективност и безопасност, при монтажа и пускането му в експлоатация трябва да се спазват определени правила.

При изчисляване на пропускателната способност и мощността на веригите е необходимо да се вземе предвид вътрешният диаметър на използваните тръби.

Връзката трябва да се извърши в съответствие с диаграмата. Трябва да сте добре запознати с обозначението, което съдържа. За да избегнете грешки по време на стартиране, е важно да знаете коя икона показва вътрешния размер на тръбопровода и коя е външната.

Също така е важно да се прави разлика между модификациите на радиаторните термостати. Уредите, проектирани за гравитационни системи, имат капацитет по-голям от тези, подходящи за принудителна циркулация.

За тръбопровода, по който водата ще тече от котела към радиаторите, трябва да бъдат избрани тръби с различен диаметър. В посока от първата към последната те трябва постепенно да намаляват. Техният наклон с принудителна циркулация трябва да бъде 2-3 мм на 1 метър дължина, с естествен - 5 мм на 1 метър.

Класификация на оборудването

Двутръбна отоплителна система за частна къща може да бъде отворена или затворена. Последният предвижда наличието на мембранен разширителен резервоар, който позволява на системата да работи при високо налягане.

Не само водата може да действа като топлоносител, но и съединенията на етиленгликол, способни да работят при ниски температури (до 40 градуса под нулата). Съставите на основата на етилен гликол се наричат ​​антифризи.

Трябва да се отбележи, че правилната работа на оборудването се осигурява само при използване на специализирани формулировки, създадени специално за отоплителни цели. Автомобилният антифриз няма да работи. Същото се отнася и за добавките и добавките: могат да се използват само тези, специално пригодени за отопление.

Особено важно е да се спазва тази препоръка при експлоатация на скъпи модели котли, които се управляват от автоматика. В случай на повреда на котела, производителите обикновено се отказват от отговорност и не извършват гаранционни ремонти, освен ако неизправността е пряко причинена от топлоносителя.

Системите от затворен тип се отличават с най-високо ниво на безопасност, поради което повечето котли от съвременното производство са насочени именно към такива схеми.

Схема на отворена отоплителна система с разширителен резервоар

При отворени системи разширителният резервоар е монтиран в горната част. Към резервоара е прикрепена тръба за изпускане на въздух, както и тръба за източване на излишната вода от системата. Топла вода може да се взема от резервоара за битови нужди, но в този случай е препоръчително да се направи автоматичното подаване на вода. Освен това водата, използвана за нуждите на жителите, не трябва да съдържа технически добавки и добавки.

Двутръбна система от вертикален и хоризонтален тип

Има два вида организация на система с две линии - вертикална и хоризонтална. Вертикалните тръбопроводи обикновено се използват в многоквартирни сгради. За изпълнението на системата са необходими много тръби, но в същото време се постига възможността за разклоняване в апартаменти на всеки етаж. Основното предимство на такава система е естественото връщане на въздуха, тъй като тя се втурва нагоре, където се отстранява с помощта на разширителен резервоар или дренажен клапан.

Двутръбната хоризонтална отоплителна система е по-често срещана в едноетажни и двуетажни къщи. За отстраняване на въздуха тук се използват кранове на Маевски.

Маршрутизация отгоре и отдолу

Разпределението на захранването с охлаждаща течност се извършва съгласно един от двата принципа: горен или долен. Ако окабеляването е отгоре, тръбопроводът се намира в пространството под тавана и захранващите тръби се спускат към батериите. Обратната линия върви по пода. Предимството на тази опция е, че ви позволява лесно да организирате естествената циркулация, тъй като поради разликата във височината и тръбата, специално разположена под ъгъл, се осигурява добра скорост на движение на охлаждащата течност.

Раменна връзка

Една от разновидностите на задънена улица е системата за отопление на раменете. Схемата за нейното изпълнение включва странично свързване на радиатори. Захранващата тръба е свързана с горната разклонителна тръба, връщащата тръба с долната, и двете са разположени от една и съща страна на батерията. В този случай охлаждащата течност може да обслужва цялата система едновременно и всяко рамо може да функционира отделно. В резултат на това става възможно да се регулира температурата във всяка конкретна стая.

Раменната връзка показва добра ефективност само при използване на батерии с малък брой секции. Големите радиатори няма да се затоплят напълно. Ако няма друга възможност за инсталиране на дълги нагреватели, удължаването на водния поток ще помогне за решаването на проблема.

Това оформление позволява да се използват по-малко тръби от други оформления и е удобно и лесно за инсталиране. Лесно е да се организира байпас между линиите за инсталиране на контролно оборудване.

Как да инсталирате радиатори

Най-често раменната система се използва за отопление на многоетажни сгради. За постигане на максимален ефект на всеки етаж се поставят определен брой батерии. Например в двуетажна къща общата отоплителна мрежа е разделена по такъв начин, че на първия и втория етаж има две задънени рамена. На първия са монтирани 9 радиатора (5 на дясното рамо, 4 на лявото). В горната част са монтирани 3 батерии (2 вдясно и 1 вляво). Тройниците се използват за разделяне на общия контур на раменете. Те се намират в захранващите и връщащите тръбопроводи.

Понякога глухата отоплителна система съдържа само една тръбна верига.При тази схема охлаждащата течност преминава последователно от котела към всички отоплителни устройства в посока напред и се изхвърля в обратната посока. За да постигнете равномерно нагряване, организира се принудително транспортиране на охлаждащата течност и броят на секциите на отдалечени радиатори се увеличава.

Разнообразие от схеми за отопление на жилищни помещения

Всички типични схеми за отопление предполагат изпитани във времето опции. Те включват познатите еднотръбни и двутръбни конструкции, колектор или греда, както и добре познатия „Ленинград“.

Гредовата система се характеризира с монтиране на чифт тръби за всеки радиатор. Много лесен за инсталиране и поддръжка. За ефективно разсейване на топлината се нуждае от предварително балансиране.

"Ленинградка" е известна със своето решение за независимо регулиране на всеки радиатор в еднотръбна схема. Това се постига чрез заобикаляне на всяка батерия с байпасна тръба и чрез използване на клапани на радиаторите.

Интересна схема за отопление за две крила. Той е удобен за използване в многоетажна сграда. Може да се използва с една или две циркулационни помпи. Както в случая с лъчевата схема, тя изисква настройка и балансиране на "крилата".

Символите в схемите за отопление не са особено сложни. Най-често това са правоъгълници - бойлер и радиатори, свързани с прави линии - тръби на отоплителна мрежа. Клапаните са обозначени под формата на пясъчен часовник. Съвременните схеми са по-скоро като картини, където всеки елемент е представен от своя собствена картина. Следователно символите на схемите за отопление са изчертани на прост език.

Предимства и недостатъци

Разпространението на задънена улична схема се определя от определени предимства, които тя предоставя. С негова помощ можете да организирате комфортен температурен режим в къщи с голяма площ. Раменната връзка позволява да се задават различни температури в отделни помещения.

Създаването на двутръбно тупиково окабеляване не предполага особени трудности, поради което може да се извърши без участието на скъпи специалисти. За да го инсталирате сами, ще ви трябва:

Свързване на котела към отоплителната система

 1. Инсталирайте котела, който ще действа като основен източник на топлина.
 2. Заведете захранващата тръба към котела, като го свържете към разширителния съд. Резервоарът трябва да има сигнална връзка и устройство за източване на течността.
 3. Нарежете крановете на радиатора в горната линия, простираща се от резервоара.
 4. Поставете тръбопровод за връщане на студената вода. Освен това трябва да осигури точките за свързване на батериите.
 5. Свържете връщащата верига към котела.
 6. Фиксирайте отоплителните устройства на определените места, като ги оборудвате с термостати и дренажни клапани.

След приключване на монтажните работи остава само да се извърши изпитване под налягане. След това системата ще бъде готова за употреба.

Основният недостатък на такова отопление е необходимостта от използване на удължени тръбопроводи, оформени фуги, клапани и крепежни елементи. В сравнение с едно верига, инсталирането на двойна верига ще струва повече. Инвестираните средства на първия етап обаче ще бъдат оправдани, тъй като системата се използва.
Във връзка с

Какво е двутръбна отоплителна система

През последните години двутръбното отопление се използва все по-често, въпреки факта, че инсталирането на еднотръбна версия обикновено е много по-евтино. Този модел дава възможност да се регулира температурата във всяка стая на жилищна сграда по желание, защото за това е предвиден специален контролен клапан. Що се отнася до еднотръбната схема, за разлика от двутръбната схема, нейната охлаждаща течност по време на циркулация последователно преминава през абсолютно всички радиатори.

Що се отнася до модела на две тръби, тук към всеки радиатор се подава отделно тръба, предназначена за изпомпване на охлаждащата течност.А връщащият тръбопровод се събира от всяка батерия в отделна верига, чиято функция е да достави охладената среда обратно към поточния или монтиран на стената котел. Тази верига (естествена / принудителна циркулация) се нарича връщане и е придобила особено голяма популярност в жилищните сгради, когато е необходимо да се отопляват всички подове с един котел.

Достойнство

Двуконтурното отопление, въпреки по-високите разходи за монтаж в сравнение с някои други аналози, е подходящо за обекти с всякаква конфигурация и етажност - това е много важно предимство. Освен това охлаждащата течност, която влиза във всички отоплителни устройства, има еднаква температура, което прави възможно равномерното отопление на всички помещения.

Другите предимства на двутръбната отоплителна система са възможността за инсталиране на специални термостати на радиаторите и фактът, че повредата на едно от устройствата по никакъв начин няма да повлияе на работата на другите. Освен това, като инсталирате клапани на всяка батерия, можете да намалите консумацията на вода, което е голям плюс за семейния бюджет.

недостатъци

Горепосочената система има един съществен недостатък, който е, че всички нейни компоненти и тяхното инсталиране са много по-скъпи от организирането на еднотръбен модел. Оказва се, че не всички жители могат да си го позволят. Други недостатъци на двутръбната отоплителна система са сложността на инсталацията и големият брой тръби и специални фитинги.

Хоризонтална отоплителна система

Съществува и такъв тип схема като двутръбна хоризонтална отоплителна система, която е намерила широко приложение в едно- и двуетажни къщи. Използва се и в къщи с мазе, където лесно можете да поставите необходимите комуникационни мрежи и устройства. Когато се използва такова окабеляване, инсталирането на захранващия тръбопровод може да се извърши под радиаторите или на едно ниво с тях. Но тази схема има недостатък, който е честото образуване на въздушни задръствания. За да се отървете от тях, е необходимо инсталирането на кранове на Маевски на всяко устройство.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни