Базалтова вълна: 4 характеристики, които трябва да знаете

За да поддържат къщата по-дълго топла през зимата и да запазят прохладата през лятото, хората изолират къщите си. За това има много материали, но най-добрата и популярна в момента е базалтовата минерална вата. В този материал са произволно разположени влакна, които са от минерален произход. Следователно материалът е наречен минерална вата. Сега нека разберем какъв е неговият чар.

спецификации за базалтова вълна

Има три вида изолация от минерални влакна:

 • шлака;
 • стъклена вата;
 • базалтова вълна.

Всеки знае, че въздухът е най-добрият изолационен материал. Той е в състояние да осигури комфортен живот във всяка стая. И задачата на всяка изолация е да я задържа, като същевременно я прави статична и освен това да я оставя суха. В крайна сметка, ако влагата проникне в изолацията, тогава тя няма да може да изпълнява функциите си в по-голяма степен.

базалтова вълна цена

В днешно време изолацията от базалтова вълна е толкова разпространена, защото е в състояние да осигури задържане на въздух, като я оставя да изсъхне по-добре от всички други материали. Какво го прави толкова ефективен.

Шлаковата вълна е направена от отпадъци от доменни пещи. Цветът му е сиво-кафяв.

Стъклената вата е направена от пясък, сода, доломит, варовик, боракс и счупено стъкло.

От какво е направена базалтовата вълна?

Обмислете техническите характеристики на базалтовата вълна, както и начините за нейното прилагане. Сред всички подобни изолационни материали, базалтовата вата има най-ниска топлопроводимост. Освен това е негорим, устойчив на вибрации, а също и хидрофобен. Той може да бъде с различна плътност, което му позволява да бъде еластичен или, напротив, твърд. Това качество прави базалтовата вълна универсална.

Базалтовата вълна (техническите характеристики на нейното влакно) ви позволява да създавате материали с всякаква здравина, форма и размер. Всички тези предимства са идеални за абсолютно всяка работа.

Характеристики и приложение на изолацията от минерална вата

Спецификации на базалтова вълна

Minvata се използва за топлоизолация на сгради от всякакъв вид, топлопроводи, тръбопроводи. Материалът се произвежда на основата на естествени компоненти - скали с добавка на синтетично свързващо вещество. Изолацията се характеризира с висока якост, ниска топлопроводимост, лесна инсталация.

По-долу е дадено подробно описание и характеристики на минералната вата за изолация.

Минерална вата Е топлоизолационен материал с влакнеста структура, който се произвежда от минерални суровини от земните недра с помощта на синтетично свързващо вещество.

Суровините са скални стопилки.

Минералната вата има следните разновидности:

 • Базалтова вълна (камък) - направени от разтопени магмени скали
 • Шлака - направени от стопилка от доменна шлака
 • Стъклена чаша - направени от разтопено стъкло

Други имена на материала са минерална вата, изолация от минерална вата.

Състав и технология на производство на минерална вата

Съставът на изолацията от минерална вата включва силикатни стопилки от доменни шлаки, магматични и седиментни скали. Материалите от земната кора съставляват до 80% от състава му. Комбинацията и процентът на поява на една или друга суровина зависи от вида на минералната вата.

Каменната вата в своя състав съдържа габро или диабаз, доменни шлаки, заряд. Към него се добавят минерални компоненти - глина, доломит, варовик като примеси за увеличаване на течливостта на материала. Съдържанието им достига 35%.Свързващото вещество е вещество на основата на формалдехидна смола, което е много по-малко в състава - 2,5-10%.

Шлаковата вълна също има влакнеста структура. Произвежда се от доменна шлака - отпадъци от металургичната индустрия, когато желязото се топи в доменните пещи. Влакната на материала са малки - с дебелина 4-12 микрона, дължина до 16 мм.

Суровините за производство на стъклена вата са пясък, доломит, сода, варовик, боракс, счупване на стъкло.

Процентът на суровините е подбран така, че да осигури максимално качество на бъдещите влакна - хидрофобност, химическа неутралност, издръжливост, висока топлоизолационна ефективност и устойчивост на стрес.

Производството на минерална изолация започва с топене на смес от суровини. За целта те се зареждат във вани, куполи или пещи за топене на шахти. Строго се спазва температурата на топене, която е в диапазона 1400-1500 C, тъй като дължината и ширината на влакната зависят от степента на вискозитет на стопилката, следователно от техническите и топлоизолационни свойства на минералната вата.

След това сместа, доведена до желания вискозитет, се поставя в центрофуги с ролки, въртящи се с повече от 7000 об / мин. Разкъсват го на тънки влакна. В центрофугата влакната са покрити със свързващо вещество. След това мощен въздушен поток ги хвърля в специална камера, в която те образуват килим с необходимия размер.

Освен това материалът отива към гофрираща или ламеларна машина, където му се придава необходимата форма и обем. След това той е изложен на високотемпературна експозиция в топлинна камера. В този случай свързващите вещества се подлагат на полимеризация и памучната вата придобива крайния си обем и форма. Крайната термична обработка формира якостните характеристики на изолацията. Готовата минерална вата се нарязва на блокове и се пакетира.

Понятието "минерална вата" и свързаните с него материали са дефинирани в ГОСТ 31913-2011 (международен стандарт ISO 9229: 2007).

Места за приложение на базалтова вълна с различна структура

Мека базалтова вата се използва там, където няма да се упражни натоварване върху топлоизолацията. Той е идеален за добре зидани или вентилирани фасади с минимален въздушен поток във вентилационни междини. Обикновено тези сгради не надвишават 4 етажа.

базалтова минерална вата

Полутвърдият вид е базалтова вълна, чиито технически характеристики позволяват да се използва във високи сгради. Използването на такъв материал се показва перфектно във вентилирани фасади, където скоростта на въздушните потоци е неограничена. В допълнение към тези предимства, базалтовата вата се използва за осигуряване на топло-, пожаро- и звукоизолация на въздуховодите.

Твърда базалтова вата се използва на места, където върху изолацията ще действа товар. Преди няколко години решението да се използва този материал навсякъде беше взето въз основа на плътността на неговата структура. Днес обаче тази техника е остаряла. В момента има много нагреватели от базалтова вълна, които дори с минимална плътност могат лесно да издържат на значителни натоварвания.

базалтова вълна за комин

Базалтова минерална вата: често използвани

Естествеността и огнеустойчивостта на каменната изолация го правят много популярен. Основното приложение е изолация на пликове за сгради с базалтова вата. Това могат да бъдат различни покриви или фасади. Специалната топлоизолационна способност позволява значително да се намалят топлинните загуби, настъпващи през повърхностите, както и да се поддържат стаите хладни през горещите сезони.

Области на употреба:

- стени - във фасадни вентилирани системи, леки рамкови външни конструкции или фасади с различна дебелина на мазилката;

- прегради - за звукоизолирани цели в прегради между помещения;

- подове - с цел затопляне или шумоизолация, върху застъпващи се плочи;

- покриви - изолацията може да се полага върху покриви с равна повърхност върху стоманобетонни плочи или велпапе с последваща хидроизолация;

- изолация - използва се за тръбопроводи и оборудване, свойството на негоримост ви позволява да работите с температури, достигащи 700 градуса.

Съвети за избор на материал за конкретен обект

Днес базалтовата вата, чиито технически характеристики са толкова обширни, че си струва да се разгледа по-тясно, се използва като подходяща изолация за конкретна сграда. В края на краищата натоварванията могат да бъдат от различно естество, следователно те изучават кои засягат конкретна къща или сграда. Ако например на сграда ще се използва топлоизолация от свързан тип, тогава тук е необходимо да изберете плочи от тези, които могат да издържат на натоварвания, насочени специално към счупване. Когато базалтова вълна ще се използва върху плоски участъци на покрива, тогава си струва да се обърне внимание на опции, които могат да издържат на компресия.

Приложение

 • За изолация на таванни или подови покрития са подходящи рогозки от пресована базалтова вата, стените са изолирани със същия материал, за по-нататъшно измазване или замазка или просто нанесени под декоративни панели;
 • Типът ролка е отличен материал за изолиране на тръбни системи от въздействието на ниски температури, ако е монтиран на повърхността, а не в земята;

  базалтова вата или минерална вата

 • Свойствата и плътността на базалтовите продукти позволяват висококачествена звукоизолация на жилищни помещения - структурата на микрофибрите перфектно абсорбира всички звуци, идващи отвън, следователно топлопроводимостта на каменната вата и минералната вата е малко по-различна;
 • Подреждане на пожарната безопасност - памучната вата може да се стопи само при твърде висока температура, което е твърде трудно да се създаде у дома.

Материал за места с високи температури

Има и сегментни части, цилиндрични и полуцилиндрични форми, които са предназначени да осигурят топлоизолационна защита на тръбопроводите.

фолио базалтова вълна

За места с високи температури също се използва. За комина има базалтова вълна, характеристиките му отговарят на всички изисквания за пожарна безопасност. Освен това той има много ниско тегло, това е основното му предимство, когато се използва в частни домове. Тази изолация има и водоотблъскващ ефект, който предотвратява образуването на конденз върху повърхностите. Благодарение на топлоустойчивата базалтова вълна коминът е по-малко обемист, теглото му също е минимално. Всички изисквания за пожарна безопасност обаче остават на най-високо ниво.

Методи за изолиране на конструктивни елементи на сгради

Областта на използване на базалтова изолация е обширна, но накратко ще разгледаме само изолацията на строителните конструкции.

Изолация на стената отвътре


Топлоизолация на стени вътре в сгради с базалтова вата
За ефективна изолация на стенни конструкции с базалтова вата на закрито се препоръчва да се организира пароизолация, която се полага под формата на специален филм върху изолацията. Задължително е да се направи вентилационна междина между материала за бариера и завършването на стените. В този случай влагата, която идва от помещенията, няма да се абсорбира от изолацията. Ако разгледате фрагмента на изолираната стена в разрез, можете да видите следните слоеве:

 • носеща стена;
 • базалтова вълна;
 • материал за бариера срещу пара;
 • проветриво пространство;
 • довършително покритие.

Базалтовата вата с плътност 50 kg / m3 ще работи по-ефективно, ако фасадата е завършена с материали, които могат да позволят преминаването на влагата.

Изолация на стени отвън


Изолация на фасадата без използване на лепило Като се има предвид продължителността на използването на базалтова вата, тя е идеална за изолиране на стените на сградите отвън, ако се използва материал с плътност 80 kg / m3. Това може да бъде вентилирана фасада или мокра мазилка за стена. Вентилируемата фасада включва използването на направляващи елементи, които са прикрепени към фасадата със здрави дюбели. При изолиране на тази строителна конструкция се препоръчва да се използва двуслоен материал. В този случай слоят с по-ниска плътност трябва да бъде разположен до стената. След това се монтира ветроустойчив филм, който се полага директно върху базалтовата вата. Върху предното стъкло са монтирани допълнителни направляващи ленти, които са предназначени да създадат проветриво пространство между изолацията и довършителния материал на фасадното покритие.
При измазване на фасади постелките се монтират по стените с лепило и допълнително се закрепват със специални пластмасови дюбели с капачка под формата на гъбички. На подложките се полага армировъчна мрежа и се прави обикновена мазилка.

Изолация на пода, тавана


За поддържане на памучната вата се използват - тел, въдица, дървени летви
Ако изолацията е положена на пода, под нея трябва да има хидроизолационен материал. Особено ако изолацията се извършва в частна къща или на първия етаж на многоетажни сгради. Също така е наложително да се монтира пароизолация над базалтовата вата. Парозащитата може да има фолио слой, в този случай се полага с фолиото надолу, а отгоре с фолиото нагоре.

Не се препоръчва вместо специален пароизолационен филм използвайте материал, който не позволява на въздуха и влагата да преминават през него.

Между фолиото и довършителното подово покритие трябва да се поддържа вентилационна междина от 4-5 см. За изолация на пода или тавана е допустимо да се използва материал с плътност не по-голяма от 35 kg / m3.

Изолация на покрива


Изолационните постелки се вмъкват между гредите по ръба
Когато се изолира покрив, между гредите обикновено се поставя материал с плътност 40 kg / m3. Но предварително е монтиран слой хидроизолация. Подложките трябва да бъдат избрани така, че да са по-малки от височината на гредите с няколко сантиметра. Топлоизолационният материал се задържа с помощта на дървени летви, дебела въдица, найлонов шнур, които са прикрепени към гредите. Парна бариера се разстила върху носещите елементи и едва след това се монтира покритието.

Какво дава фолио базалтова вълна

Сега производителите произвеждат подобни нагреватели за различни видове работа, които може да са необходими в съвременните условия. За да се осигури максимален топлоизолационен ефект, има фолиева базалтова вата, която поради своята отразяваща повърхност създава по-добри резултати от обикновената вълна.

Този материал е предназначен за топлоизолация на високотемпературни възли, печки и камини. В допълнение, той е отличен за облицовка около уреди с висока температура. Често стените са залепени с фолиева базалтова вата, за да се елиминират топлинните загуби. Този материал не може да реагира химически с други материали, защото е инертен. Тази функция го прави още по-гъвкав.

Също така, покритието е направено от фибростъкло, което дава на материала висока топлоизолационна защита. Най-полезно е във вентилационните системи да съдържат шум от ауспусите.

Производители и модели на базалтови плочи - какво да изберем?

покривна изолация с базалтова вата
При избора на топлоизолация се препоръчва да се вземат предвид характеристиките на всеки модел, климатът в региона, техническите свойства на изолираната конструкция. В нашия магазин се продава минерална вата от водещи марки.

ТехноНИКОЛ. Руският производител не отстъпва по качество на внесените аналози. Линията включва:

 • "Rocklight" за плосък скатен покрив, вътрешно подреждане на подове, стени, прегради;
 • "Техноакустик" - за звукоизолация на жилищни, промишлени сгради, оборудване, тръбопроводи;
 • "Технолайт" - за защита на стени и прегради от издухване;
 • "Технофас", "Техновент" - за фасади за сайдинг, мазилка.

Rockwool. Друг лидер в бранша. Представено в няколко серии:

 • "Light Butts" - базалтова изолация за стени, прегради, подове в къщи;
 • "Acoustic Butts" - звукоизолация за дома, индустрията;
 • "Sauna Butts" - облицована с фолио изолация с допълнителна защита от влага;
 • "Ruf Butts" - специални плочи за изолиране на покриви от различни видове;
 • "Caviti Butts", "Facade Butts" са отлични варианти за изолиране на фасади, системи за завеси.

Изорок. Висококачествен вътрешен производител, най-популярните му модели са Isolight (монтирани на обикновен покрив, таван, рамкови стени), Isoruf (за конструкции, изпитващи повишени натоварвания).

Изовол. Фокусиран върху подобряване на интериора на помещенията.

Принципът на действие на топлоизолацията

Минералната вата е проектирана да генерира топлина в своите хаотично събрани влакна, както и да заглушава звуците. Маркираните аналози, които бяха изброени по-горе, имат такива свойства. Струва си обаче да изберете добри професионалисти, които могат компетентно да монтират тази изолация. В крайна сметка, ако майсторите вършат работата лошо, тогава дори базалтовата вълна Rockwool, която се счита за най-добрата, няма да изпълни задълженията си.

Друг важен момент е, че самият материал е вътре в тялото на защитната конструкция и функционалният компонент на изолацията също зависи от това как е монтиран. Често се случва инсталираната базалтова вата, чиято цена е от 400 рубли за изолация за тавански помещения и до 3000 рубли за високотехнологичен продукт с фолио покритие, което може да издържи на огромни температури и техните промени, да не издържа на натоварването . Стените замръзват през зимата, а през лятото започват да гният и да плесенясват. Това може да означава само едно - съветниците са инсталирали всичко неправилно.

Видове базалтова изолация

Базалтовата вълна се произвежда с различна плътност, но различните видове този материал се различават не само по този показател. Основната разлика се крие в неговите форми:

 • ролка;
 • постелка или плоча;
 • разсейване.

Ролките използват влакна с диаметър до 25 микрометра, чиято дължина е от 5 до 1500 мм.

За производството на рогозки се взема влакно със същите параметри.

Насипният базалтов материал, получен от груби влакна с диаметър до 500 микрометра, се използва като заместител на металната армировка с помощта на свързващо вещество.

Има рогозки, в структурата на които се използват два слоя с различна плътност. Също така се произвежда материал, от едната страна на който е залепено фолио, способно да отразява както студените въздушни потоци, така и горещите, като по този начин увеличава изолационните характеристики на материала.

Ползи

 1. Топлопроводимостта на базалтовата вата е най-ниската сред останалата част от изолацията, което ви позволява да поддържате топлината почти напълно. Загубите му са незначителни. При изправяне на обект с базалтови плочи се изразходва много по-малко материал, отколкото при използване на други изолационни материали.
 2. Не се влошава под въздействието на агресивна среда и химикали. Тази издръжливост позволява на материала да остане в оригиналната си форма както визуално, така и функционално в продължение на много години.
 3. Гаранционният срок на производителя е 30-40 години. Строителите обаче твърдят, че е много по-дълъг и към тези числа може да се добави още един или дори няколко дузини.
 4. Той изолира всякакви звуци много добре, дори много силни и груби.Освен това структурата на базалтовата вълна не се влошава с течение на времето от вибрации. Това е значителен плюс пред другите нагреватели.
 5. Устойчив на UV, мухъл и плесен.
 6. Издържа лесно на изключително високи температурни колебания.
 7. В никакъв случай не изгаря или експлодира, абсолютна пожарна безопасност.
 8. Не реагира с други материали и химикали.
 9. Екологичен материал.
 10. Достъпна цена с най-добро качество.

Базалтови изолационни характеристики

Представената минерална вата е направена от скали - базалт и доломит, разтопени при температури над 1500 градуса по Целзий. Получените влакна се разтягат, за да образуват тънки нишки, залепени заедно с екологични смоли, положени на слоеве, образуващи въздушни кухини.

Благодарение на въздушните камери, базалтовата изолация има свои собствени свойства:

 • Ниска топлопроводимост. Изолацията предотвратява въздушната конвекция, поради което топлината се задържа и не излиза.
 • Шумоизолация. Хаотичната влакнеста структура на продукта абсорбира чужди звуци, позволявайки ви да се насладите на тишината.
 • Устойчивост на влага. Базалтовата изолация е непроницаема за влага, тя отблъсква водата, без да губи свойствата си и не й позволява да проникне във вътрешната структура на материала. Поради тази причина минералната вата често се използва за довършване на бани, сауни, басейни и мазета.
 • Плътност. Тя може да бъде различна - от 25 до 200 кг / м3. Най-малко плътният материал е предназначен за изолация на хоризонтални и наклонени повърхности, които не изпитват допълнително напрежение (например под). Минералната вата със средна плътност е подходяща за монтаж на стени, в многослойна зидария, вентилационни фасади. За подреждане на плосък покрив е необходима най-висока плътност. Колкото по-висока е плътността, толкова по-ниска е сгъваемостта на материала и толкова по-сериозен товар може да издържи.
 • Незапалимост. Топлоизолацията има клас на запалимост NG, може да се нагрее до 900-1000 градуса по Целзий. Плочите осигуряват висока рефрактерност на цялата конструкция, а също така често се използват за производството на изолационен слой при проектирането на устройства и оборудване.
 • Биологична стабилност. Материалът не допринася за развитието на гъбички, плесени, не привлича насекоми, гризачи, не съдържа вредни и опасни химични компоненти.
 • Висока паропропускливост. Влагата не се задържа в порите на изолацията. Липсата на натрупана кондензация има положителен ефект върху трайността на сградата.
ПараметърСтойност
Плътност40-225 kg / m³
Еластичност68-75%
Топлопроводимостλ = 0,033-0,46 W / (m × K)
Топлинен капацитет500-800 J / kg * K
Температура на синтероване на влакна700-1000 ° С
Температурен диапазон на приложениеот -190 до +700 ° C
Сила на отлепване на слоевете3-15 kPa
Издръжливост на опън15 kPa
Сила на натиск10-70 kPa
Свиваемост, не повече30%
Влага по маса0,4–1,1%
Водопоглъщане по обем1-5%
Пропускливост на водна пара, не по-малкоμ = 0,3 mg / (m × h × Pa)
Подигравкане
Поглъщане на звук0.8-95 dB
Масова част от органично свързващо вещество1-10%
Устойчивост на вибрациислаб или среден
Диаметър5-15 микрона
Дължина20-50 мм

Различия и характеристики

Тази изолация на сградата има специални свойства и технически параметри:

 • Високи показатели в параметрите на звукоизолация и топлоизолация;
 • Отговаря на всички пожаро- и огнеупорни изисквания и SNiP;
 • Висока якост и издръжливост - материалът не гние, не се свива или свива, остава непроменен за около 30 години;
 • Отлични качествени характеристики и паропропускливост - стената на къщите или покривът ще дишат, т.е.обменът на въздух се установява на високо ниво.

Във видеото коя изолация е по-добра: базалтова или минерална вата:

Силата на изолацията се дава от способността да устои и натоварва микрофибрите на материала, индикаторът за плътност варира от 30 до 100 kg / m³, именно тези параметри на плътността задават специални характеристики за твърдостта и дълготрайността на изолацията, тя може да служи около 50 години в непроменен вид. Но си струва да се отбележи, че плътността на минералната вата е още по-висока. Композицията от влакнести камъни отблъсква мокрите пари, така че не се намокри и винаги ще бъде суха, специфичното тегло винаги ще има постоянен индикатор. Според техническите характеристики параметърът на хигроскопичността е само 1%, така че данните за топлопроводимост остават в диапазона 0,042–0,048 W / m3 K. Често, за да разберем дали този материал е подходящ или не, таблицата на характеристиките на изолацията помага.

Порьозността на изолацията ви позволява да изгладите всеки механичен ефект на тежки предмети, пориви на вятър или градушка, а също така има отлични звукоизолационни характеристики благодарение на уникалната си структура. Следователно е необходимо, когато излишъкът от звукови сигнали отвън е особено голям.

Също така е незаменим за сгради с висока степен на пожарна опасност - за подреждане на бани, камини или традиционни печки, тъй като самата каменна същност на базалта не може да се възпламени, но може да започне да се топи, ако температурата надвиши 1000 градуса по Целзий.

Но какви технически характеристики на изоверната минерална вата съществуват, информацията от тази статия ще ви помогне да разберете.

Какво представлява ролка изолация с фолио и как да се използва правилно. може да се види в това видео.

Кои течни топлоизолационни материали за стени са най-добрите и кои да се използват, са описани подробно в тази статия.

Но какви материали да се направи топлоизолация на дървени стени отвън е най-лесният и ефективен начин, е описано в тази статия.

Какви материали да изолирате стените отвън, можете да разберете, като кликнете върху връзката.

Базалтова вълна: оценка на предимствата и недостатъците

Предимствата на използването на минерална изолация се показват от нейните характеристики. Основните предимства включват: добри топлоизолационни свойства, паропропускливост, пожароустойчивост, здравина и екологичност.

Недостатъците на базалтовата топлоизолация са:

 1. Висока цена. Това е основният недостатък на естествената изолация. Цената на даден материал се определя от неговата плътност и производителя. Струва си да се отбележи, че е невъзможно да се спестят пари при избора на марка - евтините оферти често се оказват с лошо качество с добавяне на токсични компоненти.
 2. Наличието на стави. В ставите на плочите, студени мостове... При правилна инсталация обаче този проблем може да бъде сведен до минимум чрез плътно притискане на постелките една към друга и запълване на пукнатините с пяна.
 3. Прах по време на обработката. Препоръчително е да се работи в респиратор, тъй като при разклащане и нарязване на влакнестата изолация се образува облак прах.

Изолация на пода и стените в рамкова къща

В определени случаи проводимостта на пара може да се счита за минус. Например, по-добре е да използвате херметична полистиролова пяна, за да изолирате основата или мазето.

Приложение в рамковото жилищно строителство

Базалтовите плочи се използват активно в рамковото жилищно строителство. Това е отлична негорима изолация за стени и други структурни елементи. Изборът на плътност се определя въз основа на пряката цел на топлоизолацията:

 • външна изолация на стени - дебелина на плочата 100 mm, плътност - 80 kg / cu. m;
 • изолация на вътрешни прегради - достатъчно материал с дебелина 50 mm, плътност 50 kg / cu. m;
 • изолация с плътност 35 кг / м3 е подходяща за тавани и подове;
 • топлоизолация на скатен покрив - минерална вата с плътност 40 кг / куб. м.

Приложение в рамковото жилищно строителство

Базалтовият валцован материал и плочите служат като надеждна противопожарна преграда, защитавайки строителните конструкции и вентилационните канали.

Полезно: Изоспанови филми и мембрани (A, B, C, D, AM) - инструкции за употреба

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни