Арменска мазилка с дървени стърготини плюсове и минуси


На строителния пазар се появиха много евтини фалшиви продукти, недобросъвестните производители не се интересуват много от спазването на стандартите на GOST, стоките не отговарят нито на технически спецификации, нито на стандарти за безопасност на околната среда. По-скъпите проби от надеждни производители не са достъпни за много потребители в този период на икономически спад.

Населението на страната, търсещо по-евтини решения в областта на изолацията на къщите си и, което е по-важно, по-екологично за здравето все повече започват да правят изолационни смеси със собствените си ръце, един от компонентите на които са стърготините.

Стърготини като надеждна изолация на повърхността на стените на рамкови къщи

Защо дървените стърготини не се използват за изолация в чист вид?

Чисти, получени само дървени стърготини за изолация на помещения е категорично невъзможно да се използват поради следните причини:

 • стените от дървени стърготини са прекрасно място за подреждане на жилища за гризачи, както и за появата на различни видове микроорганизми;
 • след известно време дървесната суровина се появява, в нейната маса се появяват кухини, тя започва да гние и по-голямо количество топлоизолационни свойства изчезват.

Несъмнено стърготините са добро решение по въпроса за изолацията - те имат ниска стойност на топлопреминаване. Те обаче трябва да се използват разумно, правилно и само в комбинация с други стягащи вещества. Това ще избегне появата на негативните последици, обсъдени по-рано, и тогава такъв нагревател ще се конкурира с индустриални средства.

Как да изберем правилните стърготини?

При избора на материал, качеството на дървените стърготини зависи от тяхната цена. Тоест, дървени стърготини могат да бъдат направени от токсични дървета и цената им е много по-ниска. Когато купувате дървени стърготини, е необходимо да поискате от фирмената документация за материала, за да можете да се уверите, че той е екологичен.

За да изолирате къщата, е необходимо да изберете дървени стърготини от средната фракция. Ако дървените стърготини са големи, тогава те губят част от своите топлоизолационни свойства, а ако материалът е твърде малък, става неудобно да се работи, тъй като те отделят много прах и могат да отлетят.

Ако са закупени материали с естествена влага, те трябва да бъдат предварително изсушени. За да изолирате жилищно пространство, е по-добре да използвате дървени стърготини от иглолистно дърво, те съдържат смола и отблъскват гризачи и вредители. За да изолирате банята, можете да използвате дървени стърготини от широколистни дървета, те се смесват с пепел или вар, в противен случай те ще изгният.

Преди употреба материалът се съхранява от шест месеца до една година, така че веществата, които допринасят за разпадането, се намаляват в дървените стърготини. Стърготините не трябва да съдържат отломки и други включвания, така че да могат да се пресяват през строително сито.

Използването на дървени стърготини и вар като изолация спестява разходи, тъй като цената на материалите не е висока. Стърготините имат високи топлоизолационни и звукоизолиращи свойства, но те не могат да се използват в чист вид, без примеси, тъй като са склонни към бързо изгаряне. Благодарение на използването на дървени стърготини и вар в мокра форма се получават висококачествени изолационни блокове, които не подлежат на изгаряне, разлагане и повреда от гризачи. Такива материали могат да се използват за изолиране на тавана, стените, подовете, покрива и тавана.

Най-популярните видове свързващи вещества

Известни на мнозина, такива вещества като портландцимент, глина, гипсови смеси, PVF лепило и кравешки тор могат да действат като свързващи съединители за дървесни стърготини.

Стипчиви
Стягащи средства в строителството

 • Глината е най-евтиният материал и с достъп до природата е напълно безплатна. Това е напълно естествено вещество, следователно е екологично чист - по време на процеса на сушене няма химически реакции, а само влагата се изпарява. Глината е лека, достатъчно здрава, но крехка, издръжлива. Единственият недостатък е фактът, че непечената глина не е устойчива на прекомерна влага - тя започва да се влошава.

Ако сравним глинения състав с дървени стърготини с други: гипс, цимент, тогава той практически не отстъпва на тях.

 • Портланд циментът е най-разпространеното свързващо вещество, използвано в професионалното строителство. Единственият недостатък е дълго време за задаване на твърдост (покачване).

Циментът с използване на дървени стърготини е отличен за термично мазиране на стени, както вътрешно, така и външно. Вграденият цимент е отлично устойчив на висока влажност. Запълващите стени са печеливш и надежден начин да поддържате дома си топъл.

 • Гипс - за вътрешна декорация на стени, идеален за „бърза” конструкция. Такъв състав се издига почти моментално и придобива сила, подобна на цимента. Втвърдената смес е трайна и екологична.
 • Поливинилацетат - втвърдено PVA лепило, неразтворимо във вода, много силно, дори жилаво.

Поради тази причина PVA се използва на места с висока влажност, както и на места с пряк контакт с вода. Втвърденото лепило има едно забележително свойство - позволява преминаване на водни пари - така че обработените стени не само ще бъдат изолирани, но и ще „дишат“. Трябва да се отбележи, че при силно нагряване на изолацията влагата ще излезе от дървените стърготини и те ще изсъхнат, но PVA деформацията е достатъчна, за да задържи свитите дървесни частици, без да губи форма и обща здравина.

 • При липса на нещо по-добро, кравешкият тор ще свърши работа. Той е бил широко използван до 19 век. Къщата е изолирана с помощта на това естествено лепило. Днес малко хора изолират домовете си с тях, но е напълно подходящо за кошара. Неговата здравина със сигурност е по-ниска от тази на всички горепосочени средства, но поставена в междустенното пространство на пристройка, тя ще работи дълги години.

Други въпроси по тази тема

как задължително деф. шев в апартамента? може ли да бъде направен от "СУБСТРАТ", който обикновено се полага под ламината? Представителят на разработчика гарантира, че шевът в нашия апартамент е подреден по следния начин: стените на езика и браздата стоят върху субстрат (ръбове.

Здравейте! След ремонта на една стая, все още има много чанти от саморазливния под "Перспектори". беше планирана работа в целия апартамент, беше решено да не се връща в магазина.Минаха повече от три години, но ремонтът не можа да продължи по основателна причина.

Вчера отидохме да купим смеси за декорация на стени - ротбанд, фулер. Продавачът в Leroy силно препоръча новост - свръхеластичната гипсова мазилка weber.vetonit easy gyps. Според неговите обяснения това е нещо две в една мазилка и замазка.

Наистина харесах 2 вида декоративна мазилка, искам да го направя сам, но не знам името, моля, кажете ми

ТЪРСЕНЕТО НЕ РАБОТИ. СПЕШЕН ВЪПРОС (АКТУАЛНО ДНЕС, 1 септември): Кое е най-доброто лепило за избор на подови порцеланови керемиди и стенни плочки? ceresit (кой номер) или UNIS PLUS или каквото? на места ще има топъл електрически под деви

Гипсовата мазилка на стени е известна отдавна. Тогава все още не са били измислени всички видове ветонити и ротони. Този строителен материал е бил използван главно от арменци, в резултат на което е получил името - „арменска мазилка“. Трябва да се отбележи, че само много богати хора биха могли да си позволят да мазират стени и тавани в къща, използвайки тази технология.

И до днес, въпреки огромното разнообразие от всякакви гипсови смеси, "арменската мазилка" остава доста търсена.

Арменска технология за мазилка: приготвяне на сместа

Първо трябва да смесите гипс с дървени стърготини в съотношение 3: 1. Съставките трябва да се смесват на сухо директно на пода. Има и втора опция: добавете дървени стърготини към вече разклатения гипс. Готовата смес трябва да наподобява заквасена сметана по плътност.

Стърготини са единственият пълнител, който подобрява звуковата и топлоизолацията на арменската мазилка. Освен това те значително опростяват нанасянето на готовото решение върху повърхността на стената. Неприемливо е вместо това да се използват стърготини отдолу под рендето или фуга - само изпод кръглото (и след това пресято през сито с пет милиметрови отвори).

Арменска мазилка: нанасяне върху стената

След като сместа е готова, строителите имат само пет минути, за да я нанесат напълно. Това не означава, че трябва да готвите много малко наведнъж. Като правило, за посочения период от време, можете да се настроите да изразходвате една малка кофа мазилка.

Първо, разтворът се напръсква върху стената. Веднага след като започне да „залепва“, можете да нанесете основния слой с лъжичка или просто с голи ръце.

Трябва да работите бързо, но внимателно. Всичко, което падне на земята, вече не може да се използва по предназначение. Що се отнася до дебелината на нанесения слой, няма строги ограничения: можете да поставите толкова, колкото основата може да издържи.

Когато самолетът е изваден, е необходимо да го гланцирате (шпакловка по стените). За да направите това, чистият гипс трябва да се смеси с някакъв вид забавител (мляко, CMC и др.), Нанесете получения разтвор с мистрия или шпатула и изгладете със силен натиск. Ще получите гладка и лъскава повърхност.

Основните предимства на арменската мазилка:

1. Наличност. 2. Екологичност (основата се състои от мляко, гипс, дървени стърготини и вода). 3. Скорост на нанасяне (до двадесет квадратни метра на ден).

За съжаление е почти невъзможно да научите техниката на арменската мазилка сами (от книги). Тук се нуждаете от много опит в съвместна работа с висококвалифициран майстор. Остава да добавите, че цената на мазилката "по арменска технология" варира от 400 до 500 рубли на м2.

Ако имате нужда от майстор в Ростов на Дон, за да извършите тази или друга работа, както и съвети от нашите мениджъри, можете да се свържете с нас по телефона, + 7-903-401-04-26 или да се обадите на майстора у дома

Обадете се на майстора

Споделете линка към тази статия в социалните мрежи и получете гарантирана отстъпка от услугите на майсторите!

Можете също да използвате следните видове услуги в Ростов на Дон:

Повечето хора за изграждането на ограда все по-често избират профилиран лист, поради неговата издръжливост, надеждност, достатъчна здравина и също така ниска цена.

Цената на пластмасовите прозорци с двоен стъклопакет е доста висока и не всеки може да си позволи да ги инсталира у дома, но има изход - можете просто да възстановите старите дървени прозорци сами.

Използването на различни спомагателни компоненти

Принципът на действие на нагревателите е един и същ - дървесната основа, която съдържа малки включвания на въздух в структурата си, се смесва със свързваща маса, която след изсъхване и придобиване на здравина образува монолит.

Всеки състав има свои собствени свойства: време за ставане, вискозитет, еластичност, които могат да бъдат трансформирани с помощта на допълнителни вещества. Всеки екип има свои нюанси и решения за конкретни задачи.

 • Така че за изолация на пода вместо минерална вата се използват дървени стърготини. За да се увеличи експлоатационният живот и да се намали процесът на гниене, те са плетени с PVA лепило с добавка на антисептичен разтвор.
 • Към циментовата смес се добавя малко количество Rotbant или TG, ако трябва да се излее във форма, за да се ускори ставането, така че ако добавите чаша гипс към кофата със сместа, циментът ще стават в рамките на 1-2 часа.
 • Същият метод работи с варови съединения.

Стипчици и техните пропорции

За да се приготви смес от дървени стърготини, не е необходимо да се експериментира, всички рецепти са известни отдавна, пропорциите са избрани.

Гипс

За да попълните, направете следното:

 • дървени стърготини се поставят в подготвения контейнер (не повече от 1/5 от контейнера);
 • в съотношение 1:10 или 1: 5 към основата се добавят съответно гипс клас 1 и гипс клас 2 и се смесват;
 • добавете вода в размер на 1 литър на 1,4 кг гипс и разбъркайте;
 • сместа не е необходимо да престои, тя веднага се изсипва в подготвена форма.

За мазилка, приготвянето на работния разтвор се различава само по количеството вода: 1 част вода за 2 части гипс.

Необходимо е разтворът да се приготви в малки количества, тъй като той бързо се вдига и готовият разтвор не може да се разрежда. Въпреки това може да се използва забавител; като последно се използва казеиново (дърводелско) лепило.

Като аналог на забавителя на казеина можете да използвате лепило с ножници с вар. Ретардер за рецепта: 1 кг лепило се накисва за 24 часа, добавя се 2 кг вар и се вари в парна баня за 4-5 часа. Полученият забавител се добавя към водата за смесване със скорост от 1 до 50. Времето за втвърдяване на разтвора се увеличава с 20-30 минути.

Супер изолационно видео:

Цимент

За начинаещи мазилки предпочитаният вариант е „кал“ с портланд цимент. Разтворът живее безкрайно дълго до 2-3 часа - можете да гипсирате бавно. Може също да бъде реанимиран, най-важното е да не го оставяте да изсъхне напълно или да лежи. Към приготвената смес се добавя малко количество вода, когато тя се сгъсти и смеси. Понякога неизползваният разтвор се оставя за една нощ, залят с вода, но това е късмет.

За да се подобрят (запазят) топлоизолационните свойства на дървената основа, към цимента се добавят различни пластификатори, които увеличават пластичността на състава. Като последното използвайте течен сапун, шампоан или евтин препарат за миене на съдове. Добавянето на сапунена добавка може също да намали количеството на използваната вода. Количеството на добавката се измерва с око: ще има достатъчно капачка за кофа, - след няколко партиди дори дете ще разбере количеството на добавката.

Не се препоръчва затопляне с разтвор с дървени стърготини и цимент, както и сапунена вода, тъй като след ставане сместа не пропуска влага - в резултат ще получите влажни стени, таван и под.

За работа на закрито е по-добре да използвате индустриални добавки като полипласт, форт или суперпласт - те са по-ефективни от сапун или мляко.

Млякото се използва в същото качество като другите пластификатори, но трябва да се помни, че с него циментът ще загуби здравина.

Измазване на стени
Измазване на стени с разтвор с добавяне на дървени стърготини

Лайм

Много необходимо и полезно вещество в домакинството. Лаймът е алкал, който е естествен антисептик. Тя обаче може да пере не само бельо, но и да дезинфекцира стърготини от различни микроорганизми и техните ларви. Освен това алкалът ще облекчи основата за разтвора от гниене и ще го защити дълго време от появата на ненужни организми, включително гризачи (те се страхуват от него като огън).

За употреба е необходима само гасена вар (за да не се нараните). Необходимо е да смесите вар с дървени стърготини в следното съотношение: 1 част вар до 10-15 части дървени стърготини.

Важно! Дървените рамкови стени, обработени с варов разтвор, ще бъдат по-трайни. Нито короядите, нито всички видове листни въшки ще започнат в тях.

Всяко друго стягащо средство може да се добави, след като дървените стърготини са били обработени с вар.

Възможно е да се използва вар като лепило, но индикаторите ще бъдат маловажни, освен това е по-добре да не се използва вътре в жилището.

Лайм
Лаймът също работи

Глина

Още един народен материал завинаги млад. Използвано е през цялата история на човечеството. Смесвайки глина със слама, можете да построите хижа. Глината има уникални свойства и освен това е много достъпна.

Глина
Глина като изолация за стените на къщата

За изолация на дома се препоръчват следните пропорции:

 • За тавана и пода - 1 част от разредена глина и 10 части дървесни отпадъци;
 • За изолация на стени, за запълване на вътрешни кухини, - 1 до 5;
 • За шпакловане на стени е необходима по-вискозна смес - 1 до 2.

Готовността на глинения разтвор се определя на допир, той трябва да е малко мазен и еластичен. Ако парчетата се придържат силно към мистрия, тогава хоросанът трябва да се комбинира с стърготините.

Глинените композиции са най-подходящи за човешкия живот. Те са екологични, издръжливи, основното е да се предпазят продуктите от непечена глина от пряко излагане на вода. Затоплянето с глина с дървени стърготини е често срещано явление.

Животът на приготвения състав е безкраен, ако глината е достатъчно суха, за да се добави вода, и тя отново ще се оправи.

Можете да си купите глина във всеки железарски магазин, но можете да си я вземете сами. Трябва да знаете, че най-добрата глина е на дълбочина най-малко 1,5 метра, тъй като горните й слоеве могат да съдържат частици от растителни корени и това не е добре дошло.

За да запълните стените с глина, съставът не трябва да бъде течен и дори кремообразен, в противен случай сушенето ще продължи безкрайно. Глинените буци с дървени стърготини трябва да са влажни и леко ронливи, така че да се слепват, когато се трамбоват.

PVA лепило за стени

За да подготвите топлоизолационен материал, имате нужда от универсален или строителен PVA, други марки лепило за топлоизолация няма да работят.

Дървесната суровина за сместа трябва да бъде суха и възможно най-свежа. Няма ясни пропорции, разтворът се приготвя на око, около 1 до 5-10. Колкото по-малко лепило се използва, толкова по-нисък ще бъде топлообменът. Но и вие не бива да бъдете алчни, защото лошо обработените стърготини ще изгният и изгният.

Защо се нуждаете от обработка на дървени стърготини

За създаване на топлоизолация се използват дървени стърготини, предварително приготвени по специален начин. Без антисептично третиране и добавяне на примеси, дървените стърготини имат два съществени недостатъка:

 • Те стават много запалими
 • В тях растат гризачи и други вредители.

Ето защо, преди да започнете работа, дървените стърготини се смесват с вар, цимент или гипс и след това се навлажняват с антисептичен разтвор. Получената смес става огнеупорна и непривлекателна за вредителите.

Без специална обработка дървени стърготини и небрежно боравене с огъня могат да изгорят къщата ви до основи, особено ако е дървена. Ето защо, преди да построите рамка или къща от дървен материал - помислете за това!

Уплашен? Променили ли сте мнението си? Но не се отказвайте толкова веднага! Има отличен материал за изолация на дървени къщи - еко вълна. Разбира се, ecowool има недостатъци, които са описани в тази статия, но те са относителни. Всички недостатъци могат лесно да бъдат изравнени чрез компетентното използване на този материал.

Направи си сам изолация от дървени стърготини

Стърготините се използват главно за изолиране на едноетажна къща. Ако решите да направите изолация от дървени стърготини със собствените си ръце, тогава трябва да подготвите:

 • Стърготини
 • Цимент
 • Leica
 • Лопата или бъркалка
 • Лайм
 • Консервант за дърво (борна киселина, меден сулфат)
 • Контейнер за смесване

Дебелината на изолационния слой зависи от два фактора:

 • Местни климатични условия
 • Функционалното предназначение на изолираната стая

Ако сградата ще се използва изключително при топло време, тогава напълно достатъчен е слой изолация с дебелина 25 см за тавана и 15 см за стените. Ако планирате постоянно да живеете в стаята през цялата година, тогава трябва да увеличите дебелината на слоя до 30 см. За да направите това, трябва да добавите стелажи към основната рамка, което ще създаде допълнително пространство за запълване.

Компетентното изпълнение на изолацията с дървени стърготини изисква познаване на следните точки:

 • Обектите с висок риск от пожар (ключове, контакти, отоплителни кабели) и местата, където се полагат електрическите кабели и комини, трябва да бъдат изолирани с незапалим материал. Най-удобно е да се скрият електрическите проводници в 3 мм метални тръби.
 • Не се изисква бариера срещу пара, тъй като циментът в сместа ще абсорбира излишната влага и дървеният блок ще стане много по-здрав.
 • Трябва да се има предвид, че пресните стърготини съдържат специфични вещества, които предотвратяват адхезията на цимента с вода, така че разтворът може да се окаже крехък. За да предотвратите този проблем, е необходимо да издържите стърготините поне два месеца или да ги навлажните с водно стъкло преди употреба.

Стърготини с цимент като изолация на дома

Как да направите изолация от дървени стърготини с цимент? За да създадем сместа, ни трябва следното:

 • 10 кофи дървени стърготини
 • 1 кофа цимент
 • 1 кофа вар

Всички компоненти са добре смесени, така че дървените стърготини са добре обвити и наситени с цимент и вар. След това антисептикът се разрежда във вода, разтворът се излива в градинската лейка и получената преди това смес се напоява.

За да проверите, трябва да вземете малко смес в ръката си и да я изцедите - ако водата не се появи и бучката не се рони, значи всичко е направено правилно - сместа е готова.

Следващият етап е пълнене на сместа и нейното слойно уплътняване. Ще отнеме поне две седмици, докато блоковете напълно узреят.

Помещението, в което е извършена работата, трябва постоянно да се проветрява.

След няколко седмици покритите участъци се изследват внимателно за пустоти, които се образуват по време на процеса на сушене. Ако има такива, те се попълват, както е описано по-горе.

Топла мазилка - глина с дървени стърготини

Въз основа на дървени стърготини можете да приготвите разтвор за топла мазилка. За целта те се смесват с цимент, глина, вода и стари вестници.

Мазилката от глина и дървени стърготини се използва като изолация чрез вътрешна декорация.

Също така плочите могат да се направят от готовия разтвор, да се натъпчат добре и да се изсушат. Такива листове са добър топлоизолационен материал и се използват по ваша преценка.

Стърготини за подова изолация

Днес не се използват чисти, незамърсени дървени стърготини, тъй като те са лесно запалими и бързо изгарят. На тяхна основа се изработват различни изолационни материали: еко вълна, дървен бетон, пелети.

За изолация на подове с еко вълна се използва ръчен метод или пръскане. Във втория случай ще ви трябва професионална машина за формоване на духалка и специализирани услуги. Закупуването на такова устройство е непрактично, тъй като то ще се използва еднократно, а ръчната обработка консумира 40% повече материал от пръскането.

Когато изолирате пода в климатични зони, където температурата на въздуха не пада под минус 20 ° C, достатъчен е топлоизолационен слой с дебелина 15 см. Ако са възможни по-ниски температури, тогава на всеки 5 ° C от замръзване е необходимо да се добави 4 см от слой изолация.

Ако нямате възможност да наемете специалисти, които да изолират къщата ви с дървени стърготини с помощта на пръскане, препоръчваме да извършите изолация на стени с пяна пластмаса със собствените си ръце. Този материал може да се използва за изолация на всички видове къщи, с изключение на дървените.

Препоръчително е да използвате изолация от пяна на къщи от тухли, пенобетон, газобетон и др. В тази статия можете да се запознаете с изграждането на селски къщи от блокове от пяна.Поради големите размери на блоковете и точните размери, строителството се извършва с висока скорост.

Ако обаче просто мислите за изграждането на такава къща, препоръчваме ви да се запознаете с минусите в тази статия.

Стърготини с вар като изолация за стени и прегради

За изолация на стени и прегради се използва смес от вар с чисти сухи дървени стърготини в съотношение 1:10. Ако вместо вар се използва гипс, трябва да се спазва съотношението 1: 8.

В готовата смес се инжектира малко количество антисептичен разтвор (25 g на кофа), излива се в стените и се набива. При това третиране дървените стърготини не увисват и не се повреждат от вредители.

Блоковете могат да бъдат направени от дървени стърготини, като към тях се добавят цимент и меден сулфат като антисептик. Първо стърготините се навлажняват с разтвор на меден сулфат и след това към тях се добавя цимент в същото съотношение като вар (1:10). Това количество цимент ще осигури равномерно покритие на стружките.

Трябва да се добавя вода, колкото разтворът изисква, за да не се разпадне в ръката при изстискване. В този случай водата не трябва да се изцежда.

Готовата смес се поставя в тавани или стени и след всеки слой запълването внимателно се набива. Свиването на изолацията зависи от това колко добре е набита сместа.

Циментът, когато взаимодейства с мокри дървени стърготини, веднага започва да се втвърдява и образува блок. След пълно изсъхване се образува здрав твърд слой, който практически не увисва, а само хруска под краката. Така в края на тази технологична верига на изхода се получава материал с високи звукоизолационни характеристики.

Изолираме тавана с дървени стърготини

Въпросът за топлоизолацията на тавана е много важен, тъй като около 20% от топлината в помещението се губи чрез него.

Процесът на изолиране на тавана с дървени стърготини се състои от следните етапи:

 1. Грубият таван е покрит с пергамент
 2. Дъските се обработват с противопожарна защита
 3. Към водно-циментовия разтвор се добавят дървени стърготини в съотношение 1:10. Сместа трябва да е влажна. За да направите това, за 10 кофи дървени стърготини трябва да вземете 1,5 кофи вода
 4. Готовата смес се покрива със слой от 2 см над повърхността на пода и се набива. По-добре е да правите този вид работа през лятото, така че всичко да изсъхне бързо. Изсушената смес не се мачка, а леко хруска под крака

Ако при изолиране с дървени стърготини се вземат предвид всички специфични нюанси и се извърши работата в съответствие с технологичните изисквания и правила, тогава резултатът ще бъде сухо и топло помещение, което ще остане такова в продължение на много години.

Предимства и недостатъци на дървени стърготини

Стърготините, считани за суровина за строителството, имат свои предимства и недостатъци.

Изолация на стени с дървени стърготини плюсове и минуси:

 • Разходи. Това е първото нещо, за което се оценява тази многофункционална суровина. За мнозина цената изобщо е нула, независимо дали са необходими финансови разходи за доставка.
 • Екологичен материал, който при правилна употреба не отделя никакви вредни вещества. Химичното замърсяване обикновено се изключва.
 • Устойчивост при използване. Този факт е доказан от човешката история - много поколения от нашите предци са го използвали и не са се оплаквали.
 • Инсталация. За да се извърши всякакъв вид манипулация с тези материали, не са необходими квалификации, работата може да бъде извършена дори от човек, който е далеч от изграждането на умствен труд.
 • Топлопроводимост. Много нисък показател за този параметър. Самата дървена структура има най-малки въздушни кухини, което вече е универсален изолатор, плюс финия фракционен компонент на самите дървени стърготини.

Къща от дървени стърготини
Къща за отпадъци от стърготини и глина
Недостатъци на дървообработването:

 • Запалим. Необходимо е да се спазват повишени мерки за пожарна безопасност.
 • Гниещ.

Трябва да се отбележи, че съществуващите недостатъци могат да бъдат решени по различни начини, включително тези, обсъдени в тази статия.

Плюсове и минуси на изолацията от дървени стърготини

Стърготините като изолация могат да се използват за работа с всякакви елементи на къщата, включително тавански подове, подове, стени, мазета и много други. Този материал трябва да претърпи специална обработка, само в този случай той ще се впише в комплекса от строителни работи. Всички електрически кабели, пресичащи изолационните слоеве, трябва да бъдат изолирани, а голямо внимание се отделя и на топлоизолацията на комини на тези места, където те преминават през тавана на таваните.

Стърготини, използвани като изолация за тавана или за други части на помещението, са разделени на няколко разновидности в зависимост от вида на дървото. Най-добрият избор е дъбовите стърготини, които имат ниска хигроскопичност в сравнение с аналозите на други дървесни видове. Те са най-малко податливи на разпространението на гниене и не са в състояние да се подуят, когато са изложени на вода. В допълнение към дъба, иглолистните отпадъци, например лиственица, бор или смърч, са подходящи за топлоизолация.

Списъкът на основните предимства на материала включва:

 • повишено ниво на екологичност, тъй като дървените стърготини не отделят токсини;
 • много ниска цена;
 • способността да се използва материалът в свободно течащо или друго състояние, например в комбинация с естествени или синтетични материали.

Основният недостатък на дървени стърготини или дървени стърготини е високото ниво на запалимост. Ако материалът се използва в комбинация с глина или бетон, запалимостта му рязко намалява.

Технология за изолация на стени

По отношение на технологиите трябва да се отбележи следното:

 • метод за запълване. Сместа се излива върху твърда основа или се поставя вътре в две повърхности, където се набива;
 • пълнене. Относително течен разтвор се излива в подготвена форма, където, докато изсъхва, придобива свойството на твърд монолит;
 • измазване. Ако стените са измазани със смес от дървени стърготини, те придобиват топлоизолационни свойства.

Топлоизолационни блокове
Топлоизолационни блокове

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни