Изолационна каменна вата - характеристики и обхват + Видео от най-добрите майстори

Базалтовата вата се счита за един от най-качествените и най-широко използваните топлоизолатори днес.

Изработена от естествени материали, тя е безопасна за битова употреба. Може да се срещне при декориране на къща, в процес на изграждане на сгради за различни цели. Не по-малко широко този строителен материал се използва при изграждането на частни къщи, както и при топлоизолацията на въздуховодите.

Използването на базалтова вата се търси за осигуряване на топлоизолация на промишлено оборудване (котли, котли, пещи), технологични тръбопроводи и тръбопроводи на отоплителни мрежи. Базалтовите плочи могат да се използват като ненатоварена звукоизолация и топлоизолация в хоризонтална ограждаща конструкция от всякакъв вид сграда и конструкция. В допълнение, базалтовата изолация се използва за топлоизолация, която е подложена на натоварвания в хоризонтални, наклонени и вертикални обвивки на сгради и други видове конструкции.

Топлоизолация на покрива с базалтова вата

Изолацията на покриви с базалтова вата е много често използване на материала.

Днес се продават специални базалтови плочи за изолация на покрива. Основните предимства на такава изолация са негоримостта на изолацията, висока звукоизолация, добри топлоизолационни характеристики и лекота на монтаж. Такъв материал се произвежда под формата на плочи, цилиндри, рогозки, има и изолация от фолио.

Топлоизолация на фасади

Базалтовата изолация е оптимален материал за изолация с набор от характеристики, които могат да решат много проблеми с топлоизолацията във всеки тип конструкция: от обикновена жилищна сграда до голямо предприятие. Този строителен материал е устойчив на огън, влага, ниски температури.

Тъй като базалтовите плочи се характеризират с висока якост и устойчивост на атмосферни влияния, те са най-добрият вариант за външни изолационни системи, така наречената топлоизолация на фасадите. Много често този тип изолация се използва с технологията „мокра“ фасада, където строителният материал върши отлична работа с основната си функция - топлоизолация.

При изолиране с базалтови плочи се използват кварцови почви, бои върху силикатна или силиконова основа, декоративна мазилка. Боите на силиконова основа позволяват на фасадите да дишат.

За изолация се препоръчва да се използва изолация с висока плътност от 90-135 кг на кубичен метър. м. Не се препоръчва използването на строителни материали с по-ниска плътност, тъй като това може да доведе до подхлъзване на базалтовата изолация.

За разлика от полистирола, при монтажа на базалтова вата се използва закопчаване като чадър с метален пирон. Това се дължи на голямото тегло на материала, което изисква надеждно закрепване. Топлоизолацията на фасади с базалтова вата е трудоемък процес и изисква отговорност.

Област на приложение

Сред материалите за топлоизолация на основата на каменна вата, най-често срещаният вариант е базалтовата каменна вата. Той има най-високите водоотблъскващи свойства и следователно е идеален за използване в сауни, басейни и бани. Това дава възможност за извършване на топлоизолация на тръбопроводни системи и други комуникации. Поради хаотичното подреждане на влакната вътре в материала, той може да издържи на най-големите натоварвания и затова се използва за затопляне на основата и пода.

По отношение на здравината каменната вата може да бъде еластична и жилава. Еластичната вълнена структура е идеална за строителни конструкции с ненатоварени площи, както и за производство на добре или вентилирана фасада, която има ниска скорост на въздушния поток и стандартна вентилационна междина. Използването на полутвърда изолация от каменна вата е свързано с фасадни вентилационни системи, които имат неограничен въздушен поток. Този вид памучна вата ще бъде по-добре инсталиран в конструкциите на въздуховодите, където ще осигури звукоизолация и топлоизолация, както и пожарна безопасност.

Цилиндрична каменна вата. Сегментен или полуцилиндричен тип се използва за топлоизолация на тръбопроводни системи. Твърдата вълна ще бъде най-добрият вариант за конструкции, които ще бъдат подложени на големи натоварвания.

Покритието от каменна вата може да бъде от няколко вида:

 • Тел.
 • Фолио.
 • Фибростъкло.

Когато четете отзиви, помислете за основните отрасли на употреба:

 1. Изолация в конструкции за строителни цели - вълната дава възможност за изграждане на топло-, огнеупорна и звукоизолация в сгради с всякакво предназначение. Той ще подобри топлоизолационните качества на фасадата, таваните, комини, подове и тавани.
 2. Кога техническа изолация използването на каменна изолация прави възможно оборудването на вентилационни системи, както и системи за отстраняване на дим или климатизация.
 3. Кога монтаж на противопожарни системи изолацията ще увеличи пожароустойчивостта на елементи като метални конструкции и подове. Използването на каменна вата дава възможност да се повиши нивото на пожарна безопасност на сградата като цяло.
 4. Кога използване в корабостроенето каменната вата ще осигури топлоизолация за кораби и отделни части.

Изолация на вътрешни стени

Изолацията на стените с базалтова вата може да се извърши и от вътрешната страна на сградата, където строителният материал демонстрира отлични топлоизолационни свойства. Освен това изолацията изпълнява и функцията на звукоизолация.

Много често минералните плочи могат да бъдат намерени във вътрешните прегради на офиси и апартаменти, където се използват за осигуряване на звукоизолация. Vata абсорбира звука много добре. Въпреки това, за да се изолира въздушен шум, е по-добре да се използват по-свободни плочи с ниска плътност, а за ударен шум е препоръчително да се използват твърди и полутвърди плочи и рогозки.

Изолация на рамкова къща

Затоплянето на рамкова къща с базалтова вълна е един от най-популярните начини за поддържане на топлина. В крайна сметка най-важното изискване на дървената конструкция на жилищата е пожарната безопасност. В допълнение към факта, че изолацията от базалтови влакна принадлежи към класа на незапалими строителни материали, тя е отлично средство за защита срещу огън.

При издигането на рамкови сгради се обръща голямо внимание на използването на топлоизолация като топлинна защита на конструкцията. Най-често топлоизолацията се използва отвън.

Такава изолация обаче се прилага и отвътре. Методът на изолация отвътре се счита за по-малко изгоден от конструктивна гледна точка. Това мнение се дължи на факта, че с този метод се създават условия в сградата за образуване на кондензат във вътрешната част на конструкцията, чието присъствие с течение на времето води до намаляване на експлоатационния живот на издигнатата сграда.

При изграждането на рамкови къщи трябва да се обърне специално внимание на парата и хидроизолацията на стените.

Проникването на влага в рамката е неприемливо. Необходимо е надеждно да се предпази изолацията от външни неблагоприятни влияния на околната среда, като: образуването на конденз поради недостатъчно ниво на бариера срещу пара, както и проникването на топъл въздух от отопляемото помещение,повишена влага, в резултат на проникване на влага през външната обвивка на сградата. Капилярното засмукване на подпочвените води носи не по-малко вреда.

За защита се използват твърди постелки и плочи. Поради факта, че няма вентилационна междина в конструкциите, няма нужда да се използват фолиови постелки и плочи.

Базалтовата вата е изпитана във времето топлоизолация, но е много важно, когато се изолират рамкови къщи, ширината на използваните плочи да надвишава разстоянието между вътрешната страна на рамката с 2 см. Това надеждно ще фиксира използвания материал.

Основното предимство на базалтовата вата в сравнение с фибростъклото е нейната висока плътност, която позволява на строителния материал да издържа на големи натоварвания.

Базалтовата изолация е много популярна при строителството на промишлени, търговски и частни сгради. Подобна популярност на този материал сред специалистите и обикновените хора се обяснява с факта, че този материал се характеризира с редица уникални свойства, сред които следното привлича вниманието:

Пожарна безопасност. Материалът е незапалим и може да устои на разпространението на огън.

Дори под въздействието на високи температури, той не отделя вредни за човешкото тяло вещества; Устойчивост на влага. Материалът не е хигроскопичен. Дори и без допълнителна хидроизолация, той предотвратява натрупването на влага; Устойчивост на замръзване.

Изброените характеристики дават възможност за широко използване на този материал за фасадна изолация. Тази статия ще разгледа възможностите за използване на базалтова вълна и базалтови плочи. В частност:

Характеристики и предимства

Най-важното и първо свойство на каменната вата, което позволява да се използва като топлоизолатор, е нейната висока способност за топлоизолация. Благодарение на това той ще се справи отлично с процеса на регулиране на температурния режим вътре в стаята. През зимния сезон каменната вата няма да пропусне студа в къщата, а през лятото няма да позволи на горещия въздух да развали вашето благополучие. Дори при високи температури каменната вата няма да загуби свойствата си и пак ще изпълнява всичките си функции. Поради тази причина изолацията от каменна вата не гори, не се запалва и предпазва изолираните от нея конструкции от пожари.

Температурите над +1000 градуса не влияят на характеристиките на изолацията. Дори при тази температура той няма да се стопи, запали и да изпълнява правилно всички функции. Въпреки че изпарението на свързващото вещество става вече при температура от +200 градуса, памучната вата не губи своите огнеупорни свойства и ще помогне да се избегне пожар и структурно разрушаване, когато се случи. Поради тази причина каменната вата има доста голямо приложение, тъй като може да се използва за топлоизолация на високи сгради и едноетажни сгради, както и за частни къщи, училища, офиси, вили и др.

Ако свързващото вещество е с високо качество, това ще гарантира липсата на свиване и постоянната форма на памука за почти целия период на работа. Това свойство е важно, тъй като помага на изолацията да устои на механични влияния. Използва се не само за топлоизолация на стени, но и за пода, който ще бъде под постоянно влияние / натоварване. Ако в ролята на свързващо вещество са използвани формулировки със съмнително качество, то в крайна сметка ще започне да губи предишната си форма и ще престане да изпълнява всички функции.

Поради хаотичното пресичане на влакна от каменна вата, изолацията ще бъде отличен материал, който да ви предпази от шума от улицата. Вътрешните стени, за които е използвана топлоизолация от каменна вата, се характеризират с намалено ниво на шум спрямо съседните помещения / стаи.

Има и друга функция на свързващото вещество, а именно устойчивост на влага и паропропускливост. Такива характеристики позволяват да се регулира нивото на влажност в помещението и в същото време излишната влага няма да се абсорбира в изолацията, като по този начин структурата се подлага на разрушаване, а, напротив, се отстранява навън. Вътрешният климат става благоприятен и удобен за живеене. Сухото състояние на памучната вата води до факта, че в него няма да се образуват гъби, мухъл и няма да съществуват други микроорганизми.

Такава вълна е екологичен материал и при нейното производство се използват материали с естествен произход, които няма да имат отрицателно въздействие върху околната среда. Използването на памучна вата дава възможност да се осигурят прилични загуби на електрическа енергия и по този начин екологията ще се подобри и ще се спести електричество.

Технология за фасадна изолация с базалтова вата

Базалтовата вата се използва за изолиране на фасади, които допълнително ще бъдат обшити с довършителни материали. Този материал се използва най-широко за изолиране на фасади, покрити с сайдинг.

Плътността на базалтовата вата трябва да бъде най-малко 90-135 кг на кубичен метър. м. Не се препоръчва да се използва материал с по-ниска плътност поради факта, че в този случай съществува вероятност изолацията да се плъзне.

Освен това топлоизолационните характеристики на по-малко плътен материал са значително по-ниски. Във всеки случай, инсталирането на изолационен слой от базалтова вата изисква производството на надеждна рамка. По-добре е, ако рамката е двойна, това ще премахне „мостовете на студа“ в изолационния слой.

Съвременната индустрия произвежда базалтова вата на рула, листове и цилиндри. Най-удобните за изолиране на стените на частна къща са листове. Като правило в железарските магазини ще ви бъдат предложени следните размери базалтова вълна: 1000 × 500 × 500 милиметра.

Дебелината на базалтовата вата е кратна на 50 милиметра. Топлопроводимостта на този материал варира от 0,032 до 0,048 W / mK и е идентична с топлопроводимостта на пяна, пяна и гума. Базалтовата вата се характеризира с висока паропропускливост, което осигурява добър обмен на влага с околната среда.

Технологията за инсталиране на изолационен слой на базата на базалтова вата е съвсем проста и не изисква използването на специално оборудване. Със свободно време и желание можете да направите изолацията на фасадата с базалтова вата със собствените си ръце. Инсталационният алгоритъм при работа с избрани материали включва два етапа:

  Монтаж на рамката (решетка); Полагане на изолационния материал.

Рамката (решетката) на изолационната конструкция е направена от метален профил или дървени греди.

Дебелината му директно зависи от дебелината на изолацията, ширината на клетките от размера на листа от базалтова вата. Има редица фактори, които трябва да се вземат предвид при избора на материала, който е най-подходящ за изработката на рамката. По-специално: материал на стената, климатични условия (валежи, натоварване от вятър и др.).

В повечето случаи в частното строителство се използва дървена греда или поцинкован профил. При равни други условия, предпочитанието трябва да се даде на профила. Ако изборът при търсене на материал е направен в полза на дървена рамка, тогава преди монтажа е необходимо внимателно да се обработят всички дървени части на рамката с антисептици и антипирети.

Изолацията трябва да бъде поставена между гредите на рамката възможно най-плътно. Ако изолационният материал изисква допълнителна хидроизолация, тогава за тези цели се използва полиетиленов филм.

Нанасяне на каменна вата

Използването на изолация зависи от нейния тип и вид. Твърдите и плътни плочи например работят добре под плаваща замазка. Това е името на пода, чийто изравнителен слой не е залепен към основната плоча, отделен от него чрез хидроизолация. Необходима е изолация в подовата плоча.

Но твърдите плочи от каменна вата са особено необходими при мокрите фасадни системи. Така наричат ​​декорацията на дома с течни смеси, а не с плътни панели, например сайдинг. Най-просто казано, мазилката е мокра фасада. Плътността и характеристиките на плътните блокове от минерална вата позволяват сместа да се нанася директно върху тях.

Сред най-плътните е известен каменна вата Rockwool... Силата на кората му е най-малко 10 килопаскала. Това позволява мократа фасада да бъде прикрепена към изолационните плочи заедно с подсилващия слой.

Влияе върху използването на каменна вата и нейната дебелина. Максимумът например помага да се противопоставим на деформация. Среща се с нестандартни размери между участъците на сградите. В този случай те вземат не само дебела памучна вата, но и я монтират хоризонтално. Това спестява разход на материал.

Каменна вата-Описание-видове-приложение-и-цена-каменна вата-2

Както можете да видите, когато избирате нагревател, трябва да се съсредоточите не само върху основните характеристики, но и върху формата на освобождаване. Ако основното нещо за рамката е еластичността, тогава за подовата замазка - твърдост.

При правилно използване и подбор каменната вата издържа най-малко 50 години. Максималното време, прекарано на "поста", е 100 години. Твърдението е проверено, тъй като първите къщи, изолирани с минерална вата, са през 3 век.

Технология за фасадна изолация с базалтови плочи

Базалтовите плочи, поради тяхната висока якост и устойчивост на атмосферни влияния, са най-добрите варианти за изолационен материал за външни топлоизолационни системи в частни къщи. Използването им дава възможност значително да се разшири обхватът на техническите и дизайнерски решения, свързани с фасадната декорация.

Този строителен материал се използва (като изолация) в технологията „мокра фасада“.

Повърхността на базалтовите плочи може да бъде обработена с кварцова почва, декоративна мазилка, силикатни и силиконови бои. При избора на боя е по-добре да се даде предпочитание на решения на основата на силикон. Такива бои не възпрепятстват притока на въздух във фасадните повърхности, с други думи, те позволяват на фасадата да „диша“.

Плочите от базалтови влакна се характеризират с всички физични, химични и експлоатационни характеристики на минералната вата. Те не съдържат никакви добавки в структурата си.

Отличителна черта на базалтовите плочи е високата технологичност на този строителен материал. Лесно е да се транспортира, съхранява и инсталира.

Затоплянето на фасадата с базалтови плочи със собствените си ръце е по силите на човек, който няма специални умения и знания. Освен това, подобно на минералната вата, инсталационният процес не изисква специално оборудване. Въпреки доста голямата плътност на плочите, те могат да се режат с обикновен кухненски нож.

Коефициентът на топлопроводимост на плочите от базалтови влакна е в диапазона от 0,035–0,043 W / m * K, което почти съответства на показателите на базалтовата вата. Индикаторите за паропропускливост на тези материали също са идентични. Поради по-плътната си структура, базалтовите плочи имат добри звукоизолационни свойства.

При монтиране на изолационен слой „под мазилка“ се използват два вида базалтови плочи - със произволно разположение на влакна и плочи с разположение на влакна, перпендикулярни на равнината на стената, а размерите на плочите са предимно 120 × 20 cm.

Процесът на инсталиране на базалтови плочи "под мазилка" има някои особености на етапа на полагане на изолацията. Плочите се залепват към стените с помощта на специално лепило и допълнително се фиксират с дюбели за чадъри. След монтирането на цялата повърхност на изолацията плочите се покриват с лепилен разтвор и се подсилват със специална мрежа.

Плочите, в по-малка степен от памучната вата, изискват точността на геометричните параметри на рамката, но това не трябва да се злоупотребява - необходимо е плътно прилепване на изолацията към решетъчните машини, за да се осигури надежден топлоизолационен слой .

  Дата: 17-09-2015 Рейтинг: 33

Базалтовата изолация има естествени материали в структурата си.

Той се основава на материала от вулканични скали и се произвежда под формата на топлоизолационни плочи, които спомагат за изолирането на стени и фасади. Базалтовите плочи са изолация под формата на панели, които имат доста твърда влакнеста структура. Тази структура съдържа базалтови влакнести нишки, които са свързани помежду си с различни добавки и синтетични елементи.

Базалтовата изолация е направена от вулканични скали чрез високотемпературно топене и последващо продухване.

Един от важните компоненти на всяка частна къща е нейната изолация. Топлоизолацията на къщата ви позволява да я поддържате уютна и комфортна.

Използването на базалт напълно ще помогне за постигането на тази задача. Опитът от използването му показа, че такава изолация на стените е не само надеждна и безопасна, но и огнеупорна. Тези. може да се използва за почти всяка стая.

Различните форми на базалтова изолация правят възможно изолирането на различни конструкции.

Суровината за такъв материал е тънко влакно от скали с магматичен произход. Те включват базалт, андезит, диабаз и др. В процеса на високотемпературно топене на тези материали (1400-1600 градуса) и последващото им издухване с помощта на високоскоростна газова струя, разтопената маса постепенно се превръща в щапелни влакна.

След това получените влакна се поставят в барабан. Там нишките се преплитат в хаотично състояние и достигат необходимата плътност. След охлаждане до 200 градуса получената маса се втвърдява и й се придава желаната форма.

Формата му може да бъде от няколко вида:

  Материал под формата на плочи (има оформена структура с различни дебелини и площи). Насипният материал (направен от гранули, които имат различна плътност и размери). Базалтова вата (направена под формата на меки правоъгълни плочки). Форми под формата на изтривалки (те се състоят от ватирани влакна, за да се елиминира загубата на формата им). Ламеларни форми (могат да бъдат квадратни и правоъгълни). Базалтова тъкан (на рула).

Всички тези материали ще осигурят достатъчна защита на къщата от замръзване, но базалтовите плочи, поради готовите им форми и достатъчна дебелина, са най-удобни.

Обратно към съдържанието

Схема на изолация на покрива от метални керемиди.

Процедурата за полагане на материала за термична защита на къщата трябва да бъде разработена на етапа на нейното проектиране.

Необходимо е незабавно да се определят възможните места на изтичане на топлина. Във всяка къща те ще бъдат свои, заради нейните архитектурни особености и местоположение. Най-предизвикателните зони ще бъдат таванското помещение, покривът, плочите и фасадата.

При полагане на базалтови плочи, които осигуряват термична защита на покрива, е необходимо да се използва филм, за да се създаде пароизолация. Той трябва да се побере на хоризонтални пръти между гредите.

Получените фуги трябва да бъдат запечатани със специална лента. Дебелината на слоя, който трябва да бъде положен, трябва да бъде 180-200 мм. След това трябва да поставите слой от вятърна защита и да направите щайга с греди (за да осигурите вентилация).

В процеса на изолиране на тавана, изолацията трябва да бъде положена между дървените трупи, които са на пода на тавана. Равното разстояние между тях ще осигури лекотата на полагане на базалтови плочи. И получените празнини трябва да бъдат покрити с целулозна изолация.

Схемата на изолация на стените на рамкова къща.

Изолацията на пода и тавана ще осигури не само тяхната топлинна, но и звукоизолация. По време на работата върху плочките се полагат плочи от материал. Пароизолационната мембрана първо трябва да се разложи върху тях.

Подът е положен върху тази конструкция. Трябва да бъде направен от влагоустойчив шперплат (OSB шперплат и др.).След това трябва да поставите основата и върху нея - желаното подово покритие.

В хода на изолацията на стените на сградата фасадите се изолират едновременно. Базалтовите плочи могат да се използват за изолиране както на вътрешната страна на стената, така и на външната. Редът на изолацията им е малко по-различен.

За вътрешна работа е необходимо първоначално да се направи щайга на повърхността. Стъпката на решетката трябва да бъде 60 см. Тази ширина не е избрана случайно, тъй като

защото плочите са с точно този размер. Върху изолацията се полага непромокаем филм и с него се прави вътрешната декорация.

Когато изолирате стените отвън, трябва да направите предварителната им щайга. Базалтовата плоча се полага с малко разстояние от крайната облицовка, за да се осигури вентилация. Той е прикрепен към основата на стената с помощта на самонарезни винтове.

След това се полага ветроустойчив филм. Работата завършва чрез завършване с сайдинг или друг външен покривен материал (облицовка, порцеланови каменни изделия и др.).

Обратно към съдържанието

Схема на изолация за външната фасада на сградата.

Особеността и предимството на такъв материал за поддържане на топлина в къщата е неговата гъвкавост. Базалтът може да се използва както за външна, така и за вътрешна декорация. Освен това е напълно безвреден и екологичен.

Не съдържа фенолни съединения, чиито изпарения са много вредни. Те могат да доведат до различни заболявания. Използването на този материал води до намаляване на общите разходи за отопление на къщата средно с 60-65%.

Плочите, направени от този материал, задържат топлината много добре, тъй като имат доста ниска топлопроводимост. В същото време те предпазват стаята от прекомерно проникване на влага в нея. Следователно комбинацията от тези фактори заедно ви позволява да осигурите добра циркулация на въздуха и да създадете комфортна среда в къщата.

Изграждането на базалтови плочи е такова, че инсталирането им няма да създаде много проблеми. Те имат доста надеждна и трайна структура.

Следователно те могат да издържат на доста силни натоварвания, без да се деформират и да запазят външния си вид. С компетентен подход за работа по изолация и умело боравене с инструмента за монтаж, можете бързо да завършите закрепването на това покритие.

За изолиране на фасадата на къща от бар се използват различни материали.

В наши дни базалтовите топлоизолационни плочи се считат за най-добрите материали за изолиране на стените на къщата отвън. Минералната вата и пяна също често се използват, но първият материал не е толкова екологичен, а вторият не диша. Изолация на фасадата с базалтови плочи: видео и фото материали за изолация в една статия.

Има ли някаква вреда за здравето по време на инсталацията?

Има много различни митове и спекулации около каменната вата, включително относно нейната вреда за хората. Учените обаче са доказали, че ако при производството на материала се използват само висококачествени суровини и одобрени химически добавки, вредата от такъв нагревател ще бъде сведена до минимум. Така че базалтът, от който е направена тази топлоизолационна изолация, се счита за екологичен естествен материал. Формалдехидът и фенолните смоли се използват за свързване на влакната му, но съдържанието им е незначително.

Някои хора бъркат стъклената и каменната вата и вярват, че прахът, излъчен от материалите, е вреден за човешкото здраве. Това са два напълно различни изолационни материала, първият от които е направен от счупено стъкло и е наистина опасен, но вторият е направен от естествена базалтова скала и прахът му няма толкова вредно въздействие върху хората. Само маркови продукти за топлоизолация обаче се считат за безвредни.

Много неопитни строители често бъркат каменна вата и стъклена вата, въпреки че всъщност това са два различни материала, принадлежащи към един и същ клас минерална вата.Поради това се появи често срещан мит, че каменната вата, подобно на стъклената вата, също е вредна за здравето, увреждайки очите и белите дробове. Но това е само заблуда.

Въпросът тук е в неговата специална структура. Изолация - каменни влакна, обвързани с формалдехидни смоли, те не се рушат и не разпространяват вредни вещества. Ето защо ние уверено заявяваме, че този строителен материал е абсолютно безопасен.

Преди да изолирате правилно стената с минерална вата, трябва да определите къде ще се извърши работата. В крайна сметка изолацията на стените на къщата с памучна вата на всеки обект ще изглежда различно. На фасадите се използва една технология, а на тавана - съвсем различна.

Балкон и лоджия

От какво и как се прави каменната вата

Ефективната изолация на къща с каменна вата пряко зависи от качеството на подготовката на повърхността. Затова е логично накратко да говорим за това.

 • Премахнете всички ненужни боклуци от лоджията. Направете необходимите измервания, като изчислите количеството минерална вата. Оценете натоварването на пода.
 • Следва остъкляването на балкона. Тук е по-добре да се даде предимство на пластмасовите прозорци. Запечатайте всички пукнатини в рамките и оградите с полиуретанова пяна. Това значително ще предпази балкона от влага и студ.
 • Хидроизолацията е следващата стъпка. Защитните средства (ролка или покритие) трябва преди всичко да се нанасят върху пода и тавана. Но защитата на стените също е желателна.

Едва сега можете да продължите директно към инсталацията. Топлоизолацията с плочи от минерална вата е както следва:

 1. Първата стъпка е да направите щайгата. Най-често се прави от дърво (по-рядко от метал). Оптималната дебелина на дървения материал е с 1 см повече от тази на плочата от каменна вата. Размерите на клетките в решетката трябва да са около сантиметър по-малки от парче изолация.
 2. Изолация за стени с вата: полагането върви отгоре надолу: първо таванът, след това стените и пода. Таванът се нуждае от по-плътна минерална вата, обичайната е подходяща за стени и подове.
 3. На плочата се нанася специално лепило и се поставя на място в клетката. Преди това не забравяйте да почистите повърхността от мръсотия и да отстраните всички неравности.
 4. Можете да натиснете дъската здраво и равномерно, като използвате шперплат с подходящ размер. Топлоизолация: Каменната вата е най-добрият материал за това.
 5. Последният етап е пароизолация с пенофол (понякога се заменя с обикновен полиетилен).

След като сте инсталирали гредите и сте положили покрива върху тях, можете да започнете да изолирате къщата с вата. Но първо трябва да създадете слой хидроизолация. Това няма да позволи на водата да попадне върху минералната вата и дървените конструкции. Най-добрият материал за това е обикновеният полиетилен. Закрепващите елементи се извършват с телбод.

Ако слоят хидроизолация минава по цялата повърхност на покрива (до билото), тогава изолацията може да се постави само до тавана на тавана. Това се прави само за спестяване на пари. Висококачественият ремонт означава, че целият покрив е изолиран.

При полагане на каменна вата най-добрият вариант е, когато ширината на гредите на покрива е равна на ширината на плочата. В този случай те просто се побират помежду им, прикрепяйки се към телбода. Допълнителна надеждност ще осигури решетъчната щайга или въжената мрежа, положена отдолу. Всички образувани пукнатини са запечатани с полиуретанова пяна и щайгата (ако е направена от дърво) се обработва с антисептик. Каменната вата на стенните плочи изолира перфектно.

От какво и как се прави каменната вата

Последният е пароизолационният слой. Много строители избират пергамина като подходящ материал - той е евтин и отлично изпълнява функциите си. Той е прикрепен към гредите с телбод, препоръчително е местата за закрепване да се залепят с лента.

В процеса на изолиране на къща често възниква въпросът: по-добре ли е да изолирате стените отвън или отвътре? Във всеки вариант има както недостатъци, така и положителни аспекти. За първия вариант те са както следва:

 • Висока защита срещу студ, шум, слънце и вятър;
 • Няма да остави стените да замръзнат, защото отделя се влага. По същата причина мухъл и плесен не се образуват върху конструкциите;
 • Площта на стаята вътре няма да намалее;
 • Има възможност да изберете всеки вътрешен дизайн, както и, ако е необходимо, да го промените.

Убедени в предимствата на този метод, ние изолираме каменните стени на къщата. Традиционният начин на полагане изглежда опростен: първият изолационен слой е минерална вата със средна плътност (75 kg / m³), ​​покрива неравностите на стената; вторият слой е вълна с висока плътност (от 125 kg / m³), ​​нейната роля е да създаде равномерна и твърда повърхност на стената, защото това ще улесни следващите довършителни работи.

Като цяло, памучната вата за изолация на стени отвън трябва да бъде слой от 15 см или повече. Най-добрият вариант е, когато изолацията е между носещата стена и външната облицовка.

Предлагаме ви да се запознаете с: Какво да направите вентилация във ваната

На практика можете да изолирате къщата с каменна вата отвън съгласно следния план.

 1. Първата стъпка е подготовката на повърхността. Отстранете всички неравности по стените и нанесете слой мазилка. Понякога има смисъл да нанесете няколко слоя.
 2. Следва монтаж на метални водачи, те са фиксирани над сутерена на сградата с анкерни болтове.
 3. Как правилно да изолирате стена с минерална вата? Монтира се първият слой топлоизолационен материал (веднага последван от втория). Лепилото се нанася върху гърба на дъската и се притиска към стената. Цялата изолация на външната стена с каменна вата се извършва по същата схема.
 4. Металните ъгли, които са прикрепени към външни склонове, ще помогнат за защитата на материала от деформация.
 5. Върху слоя се поставя облицовъчна тухла, шевовете се запечатват с мазилка.

Изследвахме първия метод за монтаж, наречен вентилирана фасада. Възможно е да се изолират стените с каменна вата по втория начин.

Вторият метод се нарича "мокър". Технологията е само малко по-различна от предишната. Каменна вата: изолация на стени:

 1. Първо, повърхността на стената се почиства и грундира.
 2. Създава се специална опора за минерална вата.
 3. След това върху плочите се нанася лепилна смес и се нанася върху стената. Разположението на парчетата изолация трябва да наподобява тухлена зидария.
 4. Ъгълът на отвора на вратата или прозореца не трябва да е в непосредствена близост до фугите на плочите. Тяхното правилно местоположение е показано на диаграмата:
 5. Освен това, след като лепилото изсъхне, материалът се фиксира с дюбели с голяма капачка. Те трябва напълно да влязат в изолацията, без да изпъкват над повърхността.
 6. В ъглите е прикрепена подсилваща мрежа, върху която е нанесена монтажна мазилка и мрежата е притисната в нея. Отгоре отново се нанася мазилка.
 7. Мокра инсталация може да се извършва само при положителни температури: от 5˚C до 30˚C.

И двата метода са еднакво добри при изолирането на къщата.

След като сте изолирали стените с каменна вата отвън, трябва да се погрижите за някои важни неща.

Слоят топлоизолация ще увеличи дебелината на стените с около 15-20 см. Поради това е препоръчително да се удължат склоновете, приливите и отливите и первазите на прозорците, така че метеорологичните условия да не развалят материала.

Ако решите да инсталирате повече от два слоя минерална вата, това е лоша идея. Колкото повече слоеве, толкова повече въздушни джобове между тях. И те водят до влошаване на топлоизолационните свойства.

Топлоизолацията с каменна вата отвътре е много по-бърза и евтина и дори начинаещите строители могат лесно да се справят с този въпрос. Работата обаче може да се извършва само в помещение, където няма висока влажност. Предимствата на изолацията на стените отвътре са следните:

 • Ниска цена и трудоемкост.
 • Можете да поставите изолация не само на цялата сграда, но и на отделни помещения, в които ще живеете. Това е доста икономично.
 • Допустимо е да се работи по всяко време на годината, независимо от метеорологичните условия.

Топлоизолацията на къща с минерална вата може да започне чрез изчисляване на необходимото количество минерална вата. За това има специална формула. Площ на стената (m²), умножена по дебелината на минералната вата (mm) и разделена на обема на опаковката.Тоест, ако площта е 15, дебелината е 100, обемът е 0,432, тогава имате нужда от около три и половина пакета.

Изолацията на стените „направи си сам“ с каменна вата се извършва на няколко етапа. Общата схема на изолирана стена може да изглежда по следния начин: първо има носеща стена, зад нея е слой пароизолация, след това - топлоизолация и друг слой бариера, в края има вътрешно покритие .

Каменната вата за вътрешни стени е със средна плътност (търсете стойности около 100 kg / m³). Такава минерална вата ще увеличи дебелината на стената с 8-10 см. Вземете това предвид при извършване на ремонтни дейности. Възможно е да изолирате малка стая с минерална вата за един ден.

Един от методите за изпълнение на горния план е използването на относително проста технология. Каменна вата: монтаж:

 1. Създава се солидна опора от метални закачалки и профили. Можете да поставите пяна под него, за да подобрите топлоизолацията в стаята. Ако планирате да създадете два слоя минерална вата, тогава ще ви трябва още една допълнителна рамка.
 2. След това идва пароизолацията. Ако като материал е избран полиетилен, тогава между стената трябва да се остави малка въздушна камера. Допуска се закрепване или с лента, или с лепило.
 3. Изолацията от каменна вата се поставя във всяка секция в рамката.
 4. След това отново има слой пароизолация. Този път е по-добре да го фиксирате директно към металния профил с самонарезни винтове.
 5. Отгоре се поставя гипсокартон и се прави вътрешна декорация.

Каменната вата на вътрешните стени, подобно на вълната на външните стени, перфектно предпазва от ненужен шум. Това е особено полезно в домове, които са в близост до пътища.

Базалтова изолация плюсове и минуси

Базалтовите плочи са направени от минерални влакна, пресовани в плочи.

Влакната са свързани помежду си с лепило на основата на различни смоли. Направен е от естествени суровини. Базалтовите плочи могат да се използват за украса на всякакви жилищни помещения, както и за храни и детски заведения.

Доста често този топлоизолатор се използва при декориране на частни къщи и вили от дървен материал, въздуховоди и други структурни елементи. Използването на базалтова вълна често е необходимо за осигуряване на топлоизолация за промишлено оборудване (котли, пещи, котли). Базалтовите плочи могат да се използват като светлинна звукоизолация и топлоизолация в хоризонтална оградна конструкция на всякакъв вид сгради и съоръжения.

Основните предимства на изолацията включват:

  Лекота. Не изгаря. Високи топло- и звукоизолиращи свойства. Подходящ за повечето видове покрития. Еластичен материал, следователно не се чупи и не се страхува от механично натоварване. Не се руши от влага като стъклена вата. блокират потока на кислород в къщата, което не нарушава микроклимата дървена къща.Лесно се монтира на всяка повърхност.Не е необходимо да се изравнява изолираната повърхност.

Минуси от затопляне с базалтови минерални плочи:

  Цената на материала е по-висока от тази на минералната вата или пяната.Не всяко лепило може да бъде прикрепено към дървена фасада.

Произход и производство

Основният компонент, от който е направена каменната вата, са скали с метаморфен, базалтов или мергелен произход. Най-важният показател на памучната вата е такова свойство като киселинност, което ще показва количеството на основни и киселинни оксиди в състава на памучната вата. Най-висококачествената памучна вата е направена от скала от базалтови влакна, докато в нея задължително се въвеждат добавки под формата на карбонат, които ще регулират киселинността.

Поради високото ниво на киселинност, нивото на устойчивост на вода се увеличава, което означава, че памучната вата става по-здрава и по-трайна. Има още един елемент, който е включен в състава и това е свързващо вещество.Основната му функция е да свързва и свързва влакната, както и да придава на продукта определена консистенция и форма.

Следните елементи се използват като свързващи елементи:


 • Свързващо вещество на основата на битум.

 • Синтетично свързващо вещество.
 • Комбинирани вещества, които включват няколко елемента.
 • Бетонни свързващи вещества.

Най-популярното свързващо вещество в изолацията за стени от каменна вата е синтетичен материал и съдържа фенол-формалдехидни смоли и пластифициращи хидрофибриращи добавки. Материалът, който се е превърнал в основа за създаването на каменна вата, се нарича още „Косата на Пеле“. Приличаше на тънка нишка, която се образува от вулканични скали.

Със съвременния процес на производство на каменна вата всичко прилича на вулканично изригване. Скалите се изпращат в пещта, в която температурата достига + 1500 ° C. Те започват да се топят и отделят на влакна.

Има няколко начина за изкуствено възпроизвеждане на този процес:

 • Метод на издухване с мощни вентилатори.
 • Ролков и центробежен метод.
 • Центробежен и издухващ метод.
 • Комбинация от пресоване и центробежно издуване.
 • Други методи.

Когато скалата вече се е разцепила на влакна, свързващите вещества трябва да бъдат въведени и оформени. Този процес включва пръскане на свързващо вещество върху повърхността, което се абсорбира в памучната маса, или изливане на това вещество върху памучната вата. Килимът от каменна вата, след обработката, може да бъде изпратен в процеса на топлинна обработка, в който свързващото вещество ще започне да изпълнява своите функции. Съдържанието на свързващо вещество е приблизително 3%. След това памучната вата се нарязва до определения размер, пакетира се и се подготвя за продажба.

Подготовка на фасадата

Преди да започнете работа по изолиране на фасадата на дървена къща с базалтови плочи, наложително е да се огледат външните стени на къщата, нейното мазе и покрив. За да направите това, трябва да обърнете внимание на следните действия:

  Потърсете видими пукнатини и повреди на кръстовището на основата и първата корона, в отворите на прозорците и вратите, стените.Потърсете силни издутини и изкривявания, ако е необходимо, изрежете, поставете водещи пръти с дължина 2 m, сечение 40x40 mm отгоре. и завършете мазето на къщата с хидроизолационни материали, например покривен материал или покривни съединения: течно стъкло, битумна мастика.Почистете повърхността на стените на къщата от замърсяване, ако има стара обшивка, демонтирайте.

Монтаж на плочи на фасадата на къщата

Базалтовите плочи се монтират мокри и сухи.

За дървена къща от бар е по-добре да изберете суха, когато материалът е прикрепен към фасадата с помощта на дюбел от пирони с широка глава. Ако е избран мокрият метод, тогава се използва лепило на силиконова основа и кварцов пясък. Факт е, че е по-трудно да залепите плочи към дърво, отколкото например към цимент или тухла.

Базалтовите плочи за фасадата на вашата къща се вземат с плътност най-малко 90-135 кг на кубичен метър. м. Използването на строителен материал с по-ниска плътност не си заслужава, тъй като той е мек и може да се плъзне с течение на времето от вертикална стена.

Закрепването на материала по цялата фасада е трудоемко, така че не всеки може да го направи със собствените си ръце. Базалтовите плочи не само ще предпазят дървена къща от студа, но и ще й дадат звукоизолация не по-лоша от покритието от пяна.

Единственото нещо, на което трябва да обърнете внимание, е теглото на плочите. Той е по-висок от този на полистирола, поради което дори при мокрия метод се препоръчва допълнително да се закрепи материалът с гъбни нокти. Повече подробности за това как фасадата е изолирана с базалтова вата, във видеото:

Монтажът на рогозки се извършва в съответствие с избрания облицовъчен материал. За боядисване и измазване се използват следните технологии:

Хоризонталните ленти са монтирани на цокъла, те са необходими, така че изолацията да не се плъзга надолу и да лежи плоско.

Необходимо е да закрепите дъските строго според нивото. Фиксирайте материала, започвайки от ъглите на къщата по целия периметър, под дъската. (методът прилича на каишка). Тъй като стандартната височина на изолацията е 50-60 см, а дебелината е 20-100 мм, ще се получи колан с тези размери.Следващият етап е закрепването на втория ред плочи, докато е необходимо той да бъде разположен с първия в шахматна дъска.Върху плочата покрийте с хидро-пароизолация и подсилена мрежа След това конструкцията се измазва и боядисва.

Монтаж под панели (сайдинг, блок хаус, облицовка, имитация на бар):

Към стените е прикрепена щайга (вертикално) от бар или метални профили със стъпка от 60 см. За да закрепите щайгата, трябва да започнете от ъглите на къщата, като фиксирате от всяка страна на бар. Съвет: За да да не измервате всеки път 60 см, направете шаблон от малко парче шперплат или широки дъски. От дъното между щайгата са прикрепени направляващи пръти с дължина 60 см, те ще поддържат топлоизолатора. Между щайгата базалт плоча е монтирана.

Закрепва се с дюбели с широка глава, отгоре е поставена хидро-бариера. Той е монтиран със строителен телбод директно към решетката, а противорешетката е прикрепена към решетката. Това е необходимо, за да се създаде въздушна междина в конструкцията.Облицовъчният материал е прикрепен към контра-летвата.

Повече за изолацията на външни стени и покриви

Според правилата сградата е изолирана отвън на няколко етапа. Като начало, рамката отвън е завършена с OSB панели, празнините в плочите трябва да бъдат около 2-3 мм, след което празнината се издухва с монтажна пяна. Изолационните плочи отгоре са покрити с хидроизолационен филм, за да се предпази материалът и изолационните слоеве като цяло от влага и валежи, фолиото се покрива с двустранна лента на фугите.

След като се извърши окончателното довършване, това често се прави с помощта на сайдинг панели. В тази ситуация на стената, покрита с филм, е изградена решетка от дървени греди, върху която са фиксирани сайдинг панели.

Плочите от минерална вата се поставят между решетките от вътрешната страна. Необходимо е фугата на следващия слой изолация да припокрива фугата на предишния с поне 150-200 mm.

Съвет! За външна изолация на стени плочите от минерална вата с плътност най-малко 35-55 kg / m3 са отлични. Такава изолация няма да се търкаля под собственото си тегло и също не подлежи на пропадане.

В края на монтажа на изолацията се изисква, като се използва полиуретанова пяна, да се запълнят всички празнини, които се появяват на фугите на дървените части.

Пароизолационен филм е опънат върху слой минерална вата, за да предпази изолацията от влага, идваща от вътрешността.

Последователността на изолацията на покрива практически не се различава от тази, отделена от изолацията на тавана, с изключение на един детайл. Изключително важно е да се постави хидроизолационно покритие върху изолационния слой, за да се предпази материалът от външни фактори (ветрове, дъжд и сняг).

В края на монтажа на фермената конструкция отдолу се фиксира покритие с пароизолация, отгоре са прикрепени дъски за обшивка или шперплат. След това се монтират листове минерална изолация, покрити с хидроизолационно покритие. Върху него е монтирана контрарешетка, след това - директно решетката и покривният материал.

Извън покрива изолацията е много по-лесна за производство. Разбира се, ако покривът е готов, тогава можете да извършите процеса на изолация отвътре. Има недостатъци, свързани с удобството, тъй като в този случай панелите от минерална вата ще трябва да бъдат временно фиксирани преди разтягането на пароизолацията.

Външната изолация на вашата рамкова къща с минерална изолация гарантира минимален разход на топлина през стените и значително ще спести бюджета ви за отопление на дома ви през студения сезон.Този тип изолация ще осигури естествена вентилация на дома ви, както и ще осигури отлична звукоизолация.

Процес на затопляне

Изолация на рамковата конструкция

Базалтова изолация в близост

Базалтовите плочи се считат за най-добрия топлоизолатор за дървена рамкова къща.

Необходимо е да се монтира изолацията извън конструкцията, тъй като по време на вътрешната декорация рамката остава незащитена и между топлоизолатора и дървения материал ще се натрупа конденз. Той попада в капилярите на дървото и ще причини бързо разпадане и плесен. Когато изолирате рамкови къщи, трябва да се обърне специално внимание на парата и хидроизолацията на конструкцията.

Проникването на влага вътре в къщата е неприемливо. В този случай дизайнът на довършителните работи на фасадата трябва да се вентилира.

Тъй като температурната разлика между вътрешната и външната част на сградата ще бъде значителна през зимата, може да се образува конденз. За по-добра изолация можете да използвате базалтови плочи, фолирани от едната страна. Цената за тях е по-висока, но къщата ще бъде защитена от влага.

В същото време е необходимо качествено да се хидроизолира основата на къщата, тъй като дървото ще абсорбира влагата от основата и ще бъде трудно да се ерозира от конструкцията с плочи. За изолация на дървена рамкова къща се избира базалтова плоча с дебелина повече от 2 см или е необходимо да се направи двойна конструкция.

Положителни и отрицателни характеристики

Минералната изолация е разделена на три различни вида:

 • Стъклена вата - направена от стъклени стопилки;
 • Шлака - шлаката е суровината;
 • Камък - направен от каменни скали;

Изолация на къщата

Стъклена вата

Това е вид минерална вата, която представлява влакнеста изолация, направена от разтопено стъкло, свързано със смоли.

Очевидните предимства са: херметичност, устойчивост на химически разтвори, устойчивост на замръзване, устойчивост на плесени и гъбички.

Недостатъците включват само две точки: свиване, достигащо 80%, нисък експлоатационен живот, ненадвишаващ 10 години.

Изолация на къщата със стъклена вата

Базалтова (каменна) изолация

Отличен пароизолиращ материал, който се оказва един от най-добрите топло и звукоизолационни материали. Тази изолация се произвежда от каменни скали с добавка на бентонитова глина и смоли от карбамид.

Безспорните предимства на такъв материал са: повишена плътност, практически без свиване, не надвишаваща 5%, той не гние, не плесенясва и не е податлив на гъбички.

От недостатъците може да се отбележи само една точка, а именно висока абсорбция на влага.

Този тип се прави както на рула, така и на плочки, плътността на изолацията зависи от това и в различните случаи може да варира от 30 до 100 kg / m3.

Шлака

Произвежда се от доменна шлака, която е отпадък от металургичната индустрия.

От предимствата на този материал се открояват: еластичност, гъвкавост, така че може да се използва дори за кръгли зони и най-важното - ниска цена.

Недостатъците са лоша поносимост към температурни промени и дори когато е мокра, се отделя киселина, която разрушава метала.

Много важно положително качество на минералната изолация е нейната уникална устойчивост на критично високи температури. Такъв материал е практически неспособен да се запали, тъй като съдържащите се в състава фенолформалдехидни смоли не подлежат на горене. Дори когато са изложени на пряк огън, влакната не се запалват, но могат леко да се стопят, лесно понасяйки температури над 800 градуса.

Говорейки за топлинния капацитет и запазващите топлината качества, може да се отбележи фактът, че минералната вата без проблеми понася спад в температурата, понякога дори под -160 градуса.

Изолация на къщата със шлака

Но трябва да се има предвид, че при изолирането на структурните зони структурата на минералната вата е обект на деформация, което от своя страна може да доведе до появата на „мостове на студа“. Освен ако не можете да започнете да се тревожите за това не по-рано от 10-12 години употреба.

Когато избирате нагревател, трябва да вземете предвид мястото на инсталиране и условията на работа. Минералната вата, оформена под формата на рогозки, има дълги експлоатационни периоди и също така ще осигури високо ниво на топлинен капацитет.

Струва си да се обърне специално внимание на дебелината и плътността на минералната изолация. Цената варира в зависимост от технологичните характеристики, но това не трябва да е определящият фактор при избора.

Отчитайки всички фактори, можете да направите правилния избор и да си осигурите стабилни и комфортни температури в дома си по време на най-силните студове.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни