Какви тръби са най-добри за водоснабдителна система?

Как да изберем тръби

тръба за студена вода

Когато избирате продукти, трябва да вземете предвид визуалните характеристики на тръбите, както и други характеристики:

 • Материалите трябва да са еднородни, да не съдържат никакви включвания;
 • Тръбите трябва да бъдат маркирани и посочени от GOST, в съответствие с които са произведени;
 • В такива тръби не трябва да има неприятна миризма;
 • Дебелината на стената трябва да бъде еднаква по цялата дължина на продукта;
 • Повърхността на тръбата трябва да е гладка.

С пълното съответствие на избраната тръба с всички горепосочени точки, продуктът може да се нарече доста високо качество. Такава тръба е чудесна за инсталиране на линия в система за студено водоснабдяване. Продуктите с ниско качество могат да се използват само за задоволяване на най-простите технически нужди.

Тръба, която може да се монтира в система за студена вода, е маркирана със синя ивица по цялата дължина на продукта, боядисана в черно. Тръбите, използвани за такива цели, също са боядисани в синьо.

HDPE тръбите за системи за водоснабдяване със студена вода често са маркирани с щамповане или отпечатани, на продуктите е посочена следната информация:

 • Предназначение и GOST;
 • Габаритни размери или съотношението на дебелината и диаметъра на стената;
 • Фактор на якост на продукта. PE100 висококачествени колектори. PE80 тръби от по-нисък клас;
 • Име на производителя;
 • Кадрите не са посочени от всички производители.

Цената на продуктите също изисква внимание в процеса на избор на правилния продукт. Ако цената на метър тръба е по-ниска в сравнение със средния пазарен показател, това означава, че купувачът е фалшив или продукт, предназначен за най-простите домакински нужди.

Полиетиленови тръби

полиетиленови тръби за водоснабдяване

Полиетиленовите тръби са маркирани в съответствие с тяхното предназначение, подобно на продуктите от други възможни материали. Продуктите могат да се навиват в макари и намотки, ако имат малък диаметър. Високата еластичност на тръбата може да се поддържа дори през мразовита зима. Следователно полиетиленовата водопроводна система е доста устойчива на замръзване. Стените на тръбата ще бъдат леко опънати с лед. Тръбите ще се върнат към първоначалния си размер, след като ледът се разтопи.

Помислете за областите на приложение на полиетиленови тръби:

 • Подземни водопроводни тръби;
 • Входове за водоснабдяване;
 • Летни вилни системи и временни подвижни летни водопроводни тръби.

Срокът на експлоатация на такива устройства е най-малко 50 години. Допустимото работно налягане е 6-16 kgf / кв. см.

Полипропилен

полипропиленова тръба за водоснабдяване

Полипропиленовите тръби за студена вода привличат много собственици на жилища заради достъпната им цена. Цената на продуктите може да достигне 20-25 рубли на ходов метър със стандартен диаметър на тръбата от 20 мм. За свързване на такива тръби се използват специални фитинги, които също са на достъпна цена.

Други характеристики на качеството също могат да зарадват потребителите:

 • Продължителността на експлоатационния период на продуктите, температурата на работната среда, в която не надвишава 20 градуса, може да бъде 50 или повече години.
 • Индикаторът за работно налягане може да бъде от 10 до 20 кг / кв. см;
 • Заварените съединения са издръжливи и плътни.

Полипропиленовите тръби могат да бъдат скрити в канали или циментова замазка без никакви течове в близко бъдеще.

Съвременни пластмасови тръби за водоснабдяване: видове

Те се отличават с пластмасови тръби на основата на полипропилен, полиетилен и поливинилхлорид.Резултатът е достъпен материал за водопровода на къща или апартамент. За продължителна услуга се препоръчва да се даде предпочитание на пластмасата.

Пластмасата най-често се използва за подаване на студена вода, тъй като материалът няма да издържи на температури над 80 градуса. Тази опция е идеална за външно водоснабдяване от кладенец или кладенец.

Пластмасовите тръби могат да бъдат инсталирани сами. Поливинилхлоридът се използва за изграждане на гравитационни канализации с работна температура не по-висока от 40 градуса. Но въпросът за избора на материал за водопровод в апартамент с определено налягане на течността остава отворен.

Характеристики на използването на полипропилен за захранване с топла вода:

 1. Температурната устойчивост е по-висока от 140 градуса;
 2. Устойчив на натиск.

Инсталирането на такива продукти може да стане по два начина. Първият включва студено заваряване. За да направите това, достатъчно е да залепите тръбата и съединителя. Това води до стегнат и здрав шев.

Монтажът може да се извърши и чрез дифузионно заваряване. Краищата на тръбите се топят и след това се съединяват. Но е невъзможно да се разглоби такава конструкция без разрез. Този недостатък се изравнява от устойчивостта на шева на високи налягания.

Подсилена пластмаса

металопластикови тръби за водоснабдяване

Това са композитни продукти, състоящи се от алуминиеви сърцевини и няколко полиетиленови черупки, които са свързани с лепилото с помощта на сърцевина.

За черупката може да се използва следният материал:

 • Полиетилен ниско налягане PE;
 • Омреженият PEX материал има висока механична якост и доста висока устойчивост на температура
 • PERT е силно топлоустойчив материал, който може да издържи на работни температури до 110 градуса.

Експлоатационният период е над 50 години. Индикаторът за работно налягане е 10-16 атмосфери.

Няколко вида фитинги могат да се използват за монтаж:

 1. Компресия, при която тръбата се поставя върху фитинга на рибената кост, след което тя се кримпва с помощта на специален пръстен за разделяне. Основното предимство на такива устройства е липсата на необходимост от използване на сложни инструменти по време на инсталацията.
 2. Пресови фитинги, при които вместо пръстен се използва специална втулка от неръждаема стомана. Инсталирането изисква електрически клещи или подобни механични помощни средства. Този тип връзка не може да бъде разглобяван и допълнително обслужван.

Вторият тип връзки е много надежден.

Обявете целия списък

 1. Какви материали за тръби за водоснабдяване предлага съвременният пазар?

Ето списък с най-търсените решения:

КартинаОписание


Черни тръби за вода и газ

Черна стомана (виж Стоманени тръби за водоснабдяване). Високата якост и топлоустойчивост се комбинират с незащитените тръби срещу корозия и склонност към обрастване с отлагания и ръжда. Срокът на експлоатация е от 10 до 15 години.


Поцинкована в открит склад

Поцинкованата стомана има предимствата на черната стоманена тръба и е лишена от слабите си страни. Отделните строителни кодове VSN 58-88 изчисляват експлоатационния живот на поцинкована стомана на 20-30 години; на практика галванизирана водоснабдителна система служи поне половин век.


Пластичността на медта позволява да се доставя в намотки

Медна тръба, подобно на стоманена тръба, не се страхува от скокове на налягане и прегряване. Поради пластичността на метала, той може да издържи до 4-5 размразяване на водоснабдителната система без разрушаване. Освен това медта има бактерицидни функции и дезинфекцира водата.


Гофрирана неръждаема стомана Нептун от местно производство

Поради формата на повърхността си, гофрираната тръба от неръждаема стомана издържа добре на воден чук и се огъва с минимален радиус на огъване, което спестява на фитингите и значително опростява монтажа.Основният му недостатък е изключително високото хидравлично съпротивление на водоснабдителната система, което води до значителна загуба на налягане в дълги участъци.


Структурата на металопластика

Металопластична тръба се нарича тръба с алуминиева сърцевина и външна и вътрешна обвивка от полиетилен. Полиетиленът може да бъде обикновен (PE), омрежен (PEX) или топлоустойчив PERT). Тръбопроводът има гъвкавост, средна якост на опън и умерена устойчивост на топлина.


Полиетиленовите водопроводни тръби са маркирани в черно (често със сини надлъжни ивици)

Полиетилен: устойчивост на изключително ниска температура (до 65 ° C), съчетана с еластичност, дори при ниски температури. Отнася се само за студена вода. Идеален за монтаж на външни водопроводи и водопроводи, тъй като толерира отлично замръзване и движения на земята.


Rehau XLPE тръби за водоснабдяване

Омреженият полиетилен се различава от обикновения полиетилен по наличието на омрежени връзки между полимерните молекули. От практическа страна, шевовете драстично увеличават механичната якост и устойчивост на топлина на материала, а също така му придават любопитно свойство - памет на формата.


PERT е подходящ за разпределение на вода в скрит колектор

Топлоустойчивият (термично модифициран) полиетилен, с малко по-ниска якост в сравнение с омреженото, може да се похвали с по-висока устойчивост на температура.


Полипропилен, подсилен с минерални влакна

Полипропиленът е топлоустойчива пластмаса с изключително висок коефициент на удължение при нагряване (вижте Полипропиленови тръби - какви са те). Последното свойство се компенсира частично от армировката с минерални влакна или алуминиево фолио.


ВиК тръби от винил

PVC е друг материал с устойчивост на ниска температура, предназначен само за използване на студена вода. За разлика от полиетилена, той се използва главно за вътрешни водоснабдителни системи.

Видеото в тази статия ще ви позволи да научите повече за това кои тръби да изберете за вашия водопровод.

Ограничения

 1. Какви тръбни материали за вътрешно водоснабдяване могат да се използват в жилищна сграда?

В началото - малка лекция за системата за топло водоснабдяване в повечето къщи на старата основа.

БГВ се подава към апартамента директно от отоплителната мрежа чрез вложки в подаването и връщането на асансьорната единица. Температурата на подаващата вода (в зависимост от външната температура на водата) може да варира от 60 до 150 градуса. Превключването на водоснабдяването между подаване и връщане се извършва ръчно, което прави реалните условия на работа на водоснабдителната система напълно зависими от така наречения човешки фактор.


Черна тръба - пълнене на БГВ с връзки към подаването и връщането на асансьора

В допълнение: във всяка верига с непрекъсната циркулация на водата има голяма вероятност от воден чук. За скок на налягането е достатъчно незабавно да спрете потока чрез бързо затваряне на клапана или сферичния клапан.

Следователно има ограничения при избора на материал: в къщи с топло водоснабдяване чрез асансьор за топла вода могат да се използват само метални тръби. Има само четири вида от тях - стомана (черна и поцинкована), мед и неръждаема стомана. Всички пластмаси много лошо понасят комбинацията от високи температури и скокове на налягането: в най-добрия случай комбинацията от тези фактори води до ускорена деградация на стените на водоснабдителната система, в най-лошия - до нейното мигновено разрушаване.

Забележка: ако собственикът на дома е заменил водопровода с материали, които не са предвидени в проекта на сградата, всички щети от наводнения на съседите ще трябва да бъдат покрити от него.


Последиците от заливането на апартамент с вряща вода

Живот

 1. Колко дълъг е експлоатационният живот на водопроводните тръби?

Ето официалните данни за различни материали:

 • Черна стомана - 10-15 години;


Типично състояние на стоманена водопроводна тръба след 15 години служба

 • Поцинкована - 20-30 години;

Любопитно е: отворените от автора водопроводни тръби, щрангове и отоплителни тръби от поцинкована стомана неизменно бяха в перфектно състояние. Експлоатацията на водопроводи за 50-60 години не доведе до появата на отлагания и корозия. Следователно, по мнение на автора, тези термини могат да се считат за подценени.

 • Мед - от 50 години;

Забележка: най-старите медни водопроводни тръби са в експлоатация през втория век и все още изпълняват своите функции перфектно.

 • За гофрирани неръждаеми тръби се обявява неограничен експлоатационен живот с единственото уточнение: след 30 години трябва да смените О-пръстените във фитингите;


Гофрирана неръждаема стомана - официалният шампион сред столетниците

 • PVC и PE служат в студена вода поне половин век;
 • За други видове тръби (полипропилен, омрежен и топлоустойчив полиетилен, металопластмаса) експлоатационният живот обикновено се посочва при 50 години в студена вода и 25 години в топла вода.

Нека изясним: при захранването с топла вода тези експлоатационни срокове са верни само ако се спазват температурните стандарти, препоръчани от производителя. Колкото по-висока е температурата на водата, толкова по-бързо полимерът се разгражда.


Връзка между температура, налягане и експлоатационен живот на полипропилена

HDPE тръби

тръби PND

Собствениците на жилища, които решават проблема с управлението на водоснабдителна система в частна къща, са чували за материали като HDPE. За начинаещи по този въпрос е препоръчително да разберат видовете HDPE тръби, които могат да се използват за монтаж.

Съкращенията, посочени на продуктите (HDPE, PVC и др.), Помагат да се определи материалът, от който е направена тръбата. HDPE е полиетилен с ниско налягане. Това е първоначалната суровина, използвана за производството на PE продукти, по-специално за тръби.

Качеството на HDPE продуктите може да варира. Основните свойства на използваната суровина оказват влияние върху характеристиките на произведените тръби. Ефективността и потенциалната продължителност на употреба също се влияят от тези основни свойства на материала.

Някои разработчици инсталират HDPE тръбопровод, който може да се използва в продължение на 45-50 години. Някои продукти стават неизползваеми след 1,5-2 години експлоатация. Качествените характеристики на суровината са решаващи по този въпрос. Ето защо трябва да разберете как да изберете правилните полиетиленови тръби.

Тръбен материал

Водопроводните тръби могат да бъдат направени от различни материали. Експлоатационните качества на всеки материал са задължително посочени в нормативни актове.

И така, видовете тръби, подходящи за водопровод, в зависимост от материала на производство:

Стоманени тръби

Това е изключително издръжлив материал. Те са защитени от външни влияния, от промени в температурата на водата и високото налягане.

В допълнение към предимствата, има и значителни недостатъци при използването на този тип тръби. Те имат лоша устойчивост на корозия.

Освен това теглото на тези конструкции е голямо и инсталирането на такива водопроводни тръби е много трудно. Те трябва да бъдат изрязани, свързани чрез заваряване.

Стоманата е покрита с цинково съединение за по-голяма устойчивост на корозия. Но с времето се износва и тръбите стават по-уязвими. Стоманените тръби се произвеждат с различна плътност и дебелина на стените.


 • Помпа за даване: видове, описание на съвременни модели, критерии за избор и основни параметри на помпата (125 снимки)

 • Обратен клапан за вода: предназначение, съвети за избор и инсталиране със собствените си ръце. 130 снимки на избор и монтаж на възвратен клапан

 • Изолация на тръби - съвети за избор на най-добрите материали и методи за изолация на водопроводни тръби (115 снимки)

Медни тръби

Тази опция се счита за най-трайната и най-безопасната. Не корозира и вредните примеси не попадат във водата. Те продължават около 70 години, което е много по-дълго от другите възможности. Освен това в тази опция присъстват всички положителни качества на стоманените изделия.

Медните тръби се използват за изграждане на външни и заровени тръбопроводи. ВиК с външно местоположение при използване на този материал изглежда привлекателно и не разваля естетиката на стаята.

Единственият недостатък е високата цена на медни водопроводни тръби.

Пластмасови тръби

В много отношения те превъзхождат другите варианти за водопроводи. Те са леки, не корозират и са лесни за инсталиране.

Но си струва да се отбележи, че външните повреди при този тип тръби се случват често. Въпреки това, пластмасовите тръби за водоснабдяване все още са най-популярни.


 • Свързване на бойлер: схеми на свързване, препоръки за водоснабдяване, съвети и общи препоръки за правилен монтаж (105 снимки)

 • Проточен бойлер: как правилно да изберете и инсталирате бойлер. 105 снимки на основните видове и съвети за инсталирането им със собствените си ръце

 • Наводнени от съседи отгоре: инструкции стъпка по стъпка, процедура и съвети къде да отидете в случай на наводнение

Цинк стомана

тръби от поцинкована стомана

Животът на стоманените тръби може да бъде удължен чрез цинково покритие от вътрешната и външната страна. Поцинковането ви позволява да получите напълно нов материал, който е устойчив на корозия и запушвания в тръбите. Преди това, в така наречената сталинка, поцинкованите продукти бяха инсталирани без заваряване с помощта на чугунени ъгли или специални тройници. Дори след няколко десетилетия успешна експлоатация, поцинкованите стоманени тръби останаха в добро състояние.

Относителната сложност на инсталацията е един от основните недостатъци на такива продукти. Изключително нежелателно е да се използват синтетични материали за уплътняване на фуги. Традиционно използваните вещества като лен, импрегнирани със сушилно масло или боя, са се доказали по най-добрия начин.

Стомана

Не всеки може да монтира стоманени тръби. За да им се придаде желания ъгъл на огъване, е необходима специална машина. Тръбите се режат с ключарски инструмент, което е дълго и неудобно. Свързването на елементите на тръбопровода се осъществява чрез заваряване или съединители и тройници. За да осигурите плътността на резбовите връзки по време на сглобяването, трябва да придобиете умения за навиване на теглича. Може да не работи за първи път.

Срокът на експлоатация на стоманените тръби е над 25 години. Те се продават от 75 рубли / м, фитинги за тях - от 10 рубли. на парче

Стоманените водопроводни тръби са постоянно корозирали. Поради това отвън периодично се покрива с боя.

Стоманените тръби могат да издържат на налягане над 70 atm и температури не под +200 ° C. Но външният им вид е непривлекателен.

Таблица за оразмеряване на стоманени тръби за водоснабдяване.

Таблица за оразмеряване на стоманени тръби за ВиК

Изборът на правилния диаметър

HDPE тръби за водоснабдяване

За да изберете тръба с подходящ диаметър, трябва да използвате специално съставени хидродинамични таблици.

Таблиците съдържат следната информация:

 • Оптимална консумация на вода;
 • Материалът, от който са направени тръбите и индикаторът за грапавостта му;
 • Дължина на водопроводната конструкция;
 • Броят на завъртанията, предвидени в тръбопровода;
 • Намаляване на вътрешния диаметър поради обрастване с отлагания.

Усилените пластмасови, медни или поцинковани тръби са направени по такъв начин, че вътрешният им диаметър да не намалява с времето.

За монтаж в частна къща можете да използвате поцинкована стоманена тръба с вътрешен диаметър ¾; подходящи са и продукти от полипропилен или полиетилен с външен диаметър 25 mm.

Трябва да разберете, че полиетиленът може да се използва само за системи за водоснабдяване със студена вода.По-добре е в сградата да се монтират медни и поцинковани изделия с вътрешен разрез ½. Външният диаметър на металопластичните изделия може да бъде 16 мм. Външният диаметър на полипропилена трябва да бъде 20 mm.

Кои тръби да изберете

Най-често в къщите се монтират стоманени тръби за водоснабдяване със студена вода. Недостатъците на такъв тръбопровод са очевидни:

  неприятен вкус, цвят и мирис на вода поради корозия на материала; бързо разрушаване на тръбите в ставите.

Малко по-добри по отношение на качеството на подаваната в къщата вода са тръбите с цинково покритие. Но поцинковането има и неприятно свойство да взаимодейства с вода и да я насища с цинкови съединения. Освен това, на фугите на тръбите, цинковото покритие се разрушава много бързо и тръбите отново започват да ръждясват.

Тръбите от неръждаема стомана са почти перфектни:

  не ръждясвайте, не променяйте цвета и вкуса на водата; не замърсявайте водата; ще продължи достатъчно дълго.

Единствената причина, поради която те не се използват толкова широко, колкото стоманените тръби за студена вода или поцинкованите тръби, е тяхната цена. Но ако искате да имате чиста вода в дома си, тогава трябва да похарчите пари.

Чугунените тръби са уникален и най-популярен материал за магистралните тръбопроводи. Срокът на експлоатация на такива тръби е почти 100 години. Ако искате да внесете вода в къщата и почти завинаги да забравите за водопровода, спрете се на този материал.

Предимствата на чугуна включват факта, че той не взаимодейства с водата, не ръждясва и не влияе на вкуса на водата. Важно предимство на чугунените тръби е способността им да издържат на големи натоварвания: във фабриките те се тестват при налягане над 50 атмосфери.

Възможно е да се използват тръби от чугун както за битово питейно водоснабдяване, така и за инсталиране на канализационни системи.

Друг вариант са пластмасовите тръби. Доста популярен и бюджетен вариант, а лекотата на монтаж и дълъг експлоатационен живот ги превърнаха в любимия материал на строителите. Смята се, че пластмасата не взаимодейства с водата.

Общи насоки за инсталиране

монтаж на тръби за водоснабдяване

При избора на подходящи материали е препоръчително да се даде предимство на продукти с постоянна връзка. На достатъчно дълги участъци могат да се монтират компенсационни контури или U-завои.

След като инсталацията завърши, достъпът до всяка монтирана фуга трябва да бъде отворен, с изключение на запоените и заварени шевове. На първо място, такива изисквания се отнасят специално за металопластични продукти. Продължителността на използването на домакински уреди или отделни елементи от битовите водопроводи ще бъде удължена в ситуация, когато на входа на сградата във водопровода е монтирано филтърно устройство. Собствениците на жилища имат право на избор от голям брой всякакви видове комуникации, фитинги, фиксиращи елементи, фитинги и др.

Предимства на полимерните тръби и техническите продукти

технически тръби

Нека разгледаме основните предимства на техническите тръби:

 • Ниското тегло значително улеснява процеса на инсталиране;
 • Тръбите са устойчиви на корозия;
 • Свързването на тръбни конструкции се извършва както чрез заваряване на шева, така и с помощта на специални PVC фитинги. Това значително ще намали времето за инсталиране;
 • Дълга продължителност на оперативния период;
 • Поради еластичността, тръбите няма да се спукат при заледяване;
 • Всеки собственик на жилище може сам да инсталира водопроводна система от такива тръби без предварително професионално обучение;
 • Абсолютна материална безопасност. Не се отделят токсични вредни вещества;
 • Относително ниска цена на HDPE тръбните конструкции.

Предимства на полимерните продукти:

 • Дълга продължителност на оперативния период;
 • Относително леко тегло;
 • Устойчив на корозия;
 • Ниска топлопроводимост;
 • На гладка повърхност не се натрупва плака;
 • Висока производителност на продуктите;
 • Сглобяването и инсталирането могат да се извършват без никакви затруднения.

Полимерните тръби могат да се използват около 30 години. Високите дебити са характерни за пропиленовите тръби. С течение на времето металните конструкции могат да се запушат.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни