Направи си сам хидроизолация на стени

Хидроизолацията е важна стъпка в защитата на стените
Хидроизолацията на стени е съществен елемент в цялостния комплекс от строителни работи. Проникването на влага отвън в конструкциите и загубата на роса по вътрешните повърхности на сградата винаги носи много вреда. Влагата разрушава структурата на строителните елементи, допринася за развитието на плесени и гъбични образувания. Наситените с влага външни повърхности на жилището са най-податливи на влошаване през зимата. Водата се превръща в лед и разбива основата на стените. Хидроизолацията на стените на къщата трябва да бъде с високо качество. Запечатването на огради се извършва както вътре, така и извън къщата.

Източници на влага

Отвън влагата може да проникне в сградата от подпочвени води, по време на наводнения, от атмосферни валежи. Лошата топлоизолация на обвивката на сградата може да допринесе за рязък температурен спад на повърхността на стените вътре в къщата. Това кара росата да пада вътре в жилището.

Вътре в сградата се наблюдава наличие на влага в мазета, бани и кухни. Разширенията към сградата (гаражи, работилници и др.) Също са обекти с високо ниво на влажност.

Разновидности на материали за хидроизолация

Ако говорим за целта, тогава има 4 групи материали:

 1. Запечатване.
 2. Анти-филтрация.
 3. За защита от корозия.
 4. Топло и хидроизолация.

Ако говорим за формата, тогава се разграничават следните типове:

 • Тип покритие;
 • Тип ролка;
 • Инжектиране.

Хидроизолацията на вътрешни стени и външни стени може да се извърши по различни начини. За да разберете как да го направите правилно, е важно да вземете предвид характеристиките и характеристиките на всяка хидроизолация.

Битумна мастика

Представител на покривните продукти. Битумът - продукт от петролните рафинерии, представлява тъмна еластична маса. Употреба: нанасяне върху стената с валяк, четка. На стената се създава плътен филм, който не се страхува от вода и не позволява да проникне вътре. Филмът е издръжлив и няма да се пропука. Поради своя вискозитет, той прониква във всички пукнатини, пукнатини и пори на стени, направени от бетон, тухли или блокове. Хидроизолационният слой може да се използва както самостоятелно, така и в допълнение към валцовите продукти. Обхват на приложение: защита на сградата изключително отвън, стени, цокъл и фундамент.

Битумна мастика

Предимството на битумната мастика е лекота на нанасяне и добра ефективност. Процесът е бърз и евтин. Мастикът може да се продава готов или като плътни пръти. Вторият вариант изисква топене преди работа. Минус материал - мастикът се втвърдява дълго време. И ако купувате евтини и нискокачествени продукти, те могат да се напукат с времето.

Съвети! Мастикът има отлична поддръжка. Всички пукнатини и дефекти на предишния слой могат лесно да бъдат прикрити и скрити.

Мастика от полимерен тип

Смазваща хидроизолация под формата на пластмасов адхезивен състав. В основата му е акрилен полимер. Използва се както за защита на вътрешни стени, така и на външни стени, основи и цокли. Освен това има добри топлоизолационни характеристики.

Ползи:

 • Лесно приложение, начинаещ ще се справи със задачата;
 • Скоростта на работа;
 • След нанасянето се появява плътно и равномерно покритие, което перфектно защитава повърхността. Не се изисква допълнително довършване;
 • Материалът е защитен от огън;
 • Изработена от безопасни материали, може да се използва вътре в къщата, дори в банята;
 • Продава се в голям асортимент и в различни цветове;
 • Не се страхува от отрицателни температури;
 • Изсъхва бързо;
 • Еластична, лека деформация на стените и получените пукнатини не могат да я счупят, филмът е опънат.

Вещества с дълбоко проникване

Също покритие хидроизолация, но принципът на действие е малко по-различен. Ако в първите два случая на повърхността е създаден защитен филм, който не позволява влагата да проникне през стената, то тук защитният слой се образува отвътре. След нанасяне съставът прониква в порите и структурата и след това кристализира. Това ще предотврати проникването на влага в структурата. И дори ако повърхността е повредена, това няма да повлияе на водоустойчивите свойства.

Материалът може да проникне дълбоко до 1 м. Използва се както за вътрешна, така и за външна работа. Най-добрият вариант, ако имате нужда от хидроизолация за стените в апартамента. За употреба трябва да приготвите суха смес съгласно инструкциите (чрез добавяне на вода) и да нанесете върху повърхността. Процесът ще се извърши дори от начинаещ, всичко се случва бързо и безопасно.

Покривен материал и покривна хартия

Стари или класически представители на хидроизолация от ролков тип. Продават се на руло. Процесът на инсталиране прилича на работа с тапет. Покривният материал може да се залепи върху мастика или да се фиксира чрез топене. И двата материала се използват само отвън за изолация на стени, мазе и фундамент.

В основата на покривния материал има картон или фибростъкло, които са импрегнирани с битум. След залепването се създава защитен слой, който не пропуска влагата. Покривният филц е картон, който е импрегниран със състав на основата на катран. Качеството е по-добро за покривен материал, а цената е по-ниска. Въпреки това, тези материали са сред най-евтините. Но те не извършват хидроизолация на стени вътре в къщата.

Покривен материал

Филм или мембрана

Представител на ролковите материали. Изработен на основата на PVC или синтетичен каучук. Обхват на употреба: отвътре и отвън за стени, цокъл и фундамент. Филмът е залепен за повърхността, като не позволява на влагата да премине. Лесен за използване и достъпен.

Основният недостатък е, че може лесно да се повреди. Почва или гризачи могат да нарушат целостта на хидроизолационния слой на стени или основи, спечелените ще започнат да падат върху основата. Ето защо, дори по време на монтажните работи е важно да бъдете внимателни.

Пасти или инжекционни материали

Представители:

 • Епоксидни вещества;
 • Гелове на акрилатна основа;
 • Полиуретанови вещества.

Проектиран да предпазва материала отвътре на структурно ниво. Начин на приложение: по цялата стена се правят дупки на разстояние 40-50 см. В тях се инжектира паста или инжекционна смес под високо налягане (от това име процесът наподобява инжекция или инжекция). Това е скъп метод и изисква специално оборудване за прилагането му. Такава хидроизолация за стени вътре е рационална само в случаите, когато други манипулации не могат да бъдат извършени.

Видове изолационни материали

Видовете хидроизолации на строителния пазар са представени от много видове изолационни материали. Това може да бъде течен мастик или филмово покритие.

Най-широкото използване на материали като външна хидроизолация на стени е получено чрез покривен материал, покривни филцове и битумни мастици.

Битумна мастика

Битумът е един от продуктите на рафинирането на нефт. Мастиката служи като средство за залепване на битуминозни ролкови материали като покривен филц и покривен филц. Това е хомогенна маса битумно свързващо вещество с добавка на антисептик - натриев флуоросиликат.

Мастиката се доставя в опаковани в хартия пръчки с тегло около 20 кг. Те го използват в нагрято течно състояние, довеждайки отоплението до 1500С.

Условията за загряване позволяват открит пламък. Когато работите с този материал, трябва стриктно да спазвате правилата за пожарна безопасност.

Битумният мастик има висока адхезия и здраво "залепва" към всяка повърхност.Това универсално свойство и ниската цена на това вещество го правят един от най-привлекателните изолационни материали.

Полимерни мастики

В допълнение към битумната мастика има голям избор от покривни материали на полимерна основа. Те лесно се нанасят върху стените от вътрешността на стаята с помощта на шпатула или четка. Мастикът изсъхва бързо (в рамките на няколко часа), образувайки повърхност с висока адхезия.

Това видео демонстрира използването на такава мастика:

Покривен филц и покривен материал

Покривен филц и покривен филц - рулонни изолационни покрития, предназначени за хидроизолация на строителни конструкции.

Основата на тези покрития е техническа плоча, импрегнирана с меки битумни съединения. Отличителна черта на покривния материал е наличието от външната страна на превръзката от азбестови трохи, талк и кварцов пясък. Това се прави главно за защита на горния слой покривен материал при полагането му на покрива на сградата.

Покривният филц и покривният материал са "залепени" по стените с гореща мастика. Получената повърхност се превръща в мощна бариера за проникване на влага. По този начин хидроизолацията на бетонните стени на основите се извършва отвън.

Хидроизолацията на външните стени на къщата с покривен материал, положен върху битумна мастика, се счита за един от най-оптималните варианти за защита на конструкциите на сградата от влага.

Полиетиленово фолио

Съвременните хидроизолационни материали включват голямо разнообразие от полимерни покрития. Използват се предимно на закрито или при тежки условия на прекомерна влажност и за основи, цокли и стени на мазето.

Полиетиленовото фолио е незаменим материал за хидроизолация при извършване на много видове строителни работи. Филмът е абсолютно водоустойчив, лек и издръжлив. Дебелината на полиетиленовото покритие може да бъде между 0,5 и 3 mm.

Полиетиленовото покритие за стени се нарича хидроизолационна мембрана.

Филмът е много гъвкав, лесно е да го инсталирате на всякакви повърхности със сложна конфигурация. Важно предимство на материала е неговата ниска цена.

При хидроизолация на вътрешните стени основата на оградите е покрита с филм, последвано от инсталирането на полимерна или метална мрежа под мазилката.

Сутеренните стени и външните повърхности на сутеренните стени също са покрити с найлоново фолио.

Полимерно покритие


Хидроизолационната полимерна мембрана е доста издръжлива (до 50 години), устойчива на окисляване и разпадане и не е обект на корозия
Има изолационни материали на базата на сложни полимерни съединения. Рулонен материал се полага по стените върху специални лепила.

Инжекционна хидроизолация

Тези инструменти включват различни грундове. Те имат проникващо свойство. Течността, приложена върху повърхността на стената, прониква в дълбочината, запълвайки в себе си микропукнатини и пори. Това образува хидроизолационен слой.

Проникващи изолационни съединения запушват капилярните пори на масива. Такива инструменти се използват за монолитни и сглобяеми бетонни конструкции.

Мазилка на стени


Проникваща хидроизолация
Измазаните повърхности с гипсова смес стават абсолютно водоустойчиви. Когато изсъхне, гипсът, освен че създава повърхност с висока адхезия, служи и като хидроизолация на стени отвътре срещу плесен.

Хидроизолация на стени вътре в апартамента

Очевидно прекалено сериозните влияния, свързани с проникването на влага в апартамента, често не съществуват. Въпреки това определено има смисъл да защитите дома си, особено ако има малки проблеми с влагата и други аспекти.

Повишената влажност се проявява предимно в ъглите (влажни части на стените).Това, така да се каже, е първата камбана, която говори за необходимостта от незабавна хидроизолация, в противен случай ситуацията може да се влоши значително по-късно.

 • На първо място, има смисъл да се изолират пукнатините. В този случай ще трябва да подготвите напречно сечение от около 20x20 mm. След това трябва да запълните кухините с полиуретанова пяна.
 • Втората стъпка е същото почистване на повърхността. Както споменахме по-рано, когато говорим за хидроизолация на мазе. Има смисъл да се премахнат всички замърсявания и прах, които са на повърхността. Също така трябва да се има предвид, че на повърхността може да има покрития (тапети, панели, други материали), които също трябва да бъдат премахнати, в противен случай основният хидроизолационен процес може да не е най-ефективен.
 • В крайна сметка бетонната повърхност е покрита със специално хидроизолационно съединение.

Интересното е, че за висококачествен резултат често е достатъчно да се използва специално решение, което най-често прилича на циментов материал, но съдържа някои добавки, които помагат да се отървете от действието на влага или вода. Тези добавки започват да действат в момента, в който настъпи и най-малкият ефект на влагата. Покритието започва да блокира малки канали, през които може да проникне влага или течност. Съответно, ако влагата не може да премине по-нататък, тогава няма да има следи от гъбички и други организми, които обикновено се появяват при висока влажност. В същото време не забравяйте, че действието на вода или влага може да бъде твърде интензивно и в такива ситуации има смисъл да се направи пълен анализ на текущата ситуация и да се избере най-подходящият хидроизолационен материал. Трябва да се обърне внимание на факта, че в съвременното строителство се извършва хидроизолация на стени от вътрешната страна на жилище в почти всички случаи, така че необходимостта от този процес е очевидна.

Местоположение на изолационния капак

Устройството за хидроизолация на стени може да бъде хоризонтално и вертикално.

Вертикален

Това е често срещан метод за хидроизолация на стена в апартамент и от външната страна на къщата. Вертикалното изолационно покритие за стена предотвратява проникването на влага в помещението хоризонтално.


Схема на вертикално хидроизолационно устройство на мазе

Хоризонтално

Целта на хоризонталното изолационно устройство е да предотврати проникването на влага в помещенията отдолу, от основата.

Подрежда се чрез полагане на ролкови материали върху основата и цокъла преди издигане на стените на сградата. Горната хоризонтална повърхност на основата е покрита с 2 слоя валцована хидроизолация (покривен материал, покривен филц или полимерна мембрана). Почвената влага има тенденция да се разпространява нагоре и да прониква в структурата на земните структури на сградата.

Хоризонталната хидроизолация се превръща в непреодолима бариера за проникване на влага отдолу нагоре.

Проникваща хидроизолация на бетон на закрито

Идеята за проникване (проникваща хидроизолация) се ражда в Европа в средата на миналия век. Механизмът на действие на циментовите материали се свежда до реакцията на свободна вар (и винаги я има в изкуствен камък!), Капилярна вода и гениални активни реагенти. Като резултат в дебелината на основите се формира надеждна защита, блокираща проникването на влага.

Не всичко обаче е толкова розово. Поради сериозни химични реакции, които няма смисъл да се описват подробно, химическото равновесие в системата може да бъде нарушено. Намаляването на pH поради свободно свързване на вар може да доведе до ранна корозия на армировката в стоманобетонните конструкции..

Материалът трябва да е с високо качество, с добре разработен количествен състав на активната химия

Всичко това води до необходимостта от усърден избор на проникваща хидроизолация.На практика ефективността на това решение зависи от много "НО", например действителното състояние на бетона, естеството на повърхността, общата динамика на конструкцията. Понякога е по-ефективно привличането на добавки към бетона на етапа на подготовка.

Ползи:

 • бърз набор от сила;
 • насипна хидроизолация на бетон;
 • екологичната безопасност е обещаващ вариант за изграждане на битово и питейно водоснабдяване.

Недостатъци:

 • размерът на капилярните пукнатини не трябва да надвишава 0,3 mm;
 • бетонът не трябва да бъде подложен на динамични натоварвания, карбонизиран.

Обхват на приложение, обхват на прилагане: вътрешни стени за облицовки с плочки, подове и стени, изложени на вода, влага.

Марки: Penetron, Vetonit, Lakhta, Kalmatron, Hydrotex.

Технически спецификации

ОсноватаЦимент, кварцов пясък, добавки
Брой слоеве2-3
Дебелина на слоя2-3 мм
Плътност1,1 кг / дм3
Температура на приложение+5 +30 градуса
ЖизнеспособностНе повече от 45 минути
Консумация2,8 кг / м2 за 2 слоя

Подготовка на стени за хидроизолация

Целият смисъл на подготовката на повърхностите преди всяко покритие е да се премахнат всички ненужни от стените. Остатъци от стара облицовка, утайки от различни разтвори, прах и мръсотия - всичко това може да допринесе за отделянето на изолационното покритие.

В различни случаи вертикалните повърхности на помещенията се почистват с различни твърди четки, шпатули. Случва се да се наложи да използвате пясъкоструйна инсталация. Като цяло има много възможности за подготовка на основата на стените. Основното нещо е да се постигне пълно почистване на повърхностите.

Хидроизолация на външни стени на къщата

Външната хидроизолация на къща не се прави много често, но често става изключително полезна. Най-често хидроизолацията се използва на нивото на основата, тъй като често е засегната от различни влияния, включително подпочвени води и много други. Също така се препоръчва да се хидроизолират стените на къщата в определени ситуации и към този въпрос трябва да се подхожда възможно най-отговорно.

 • На първо място, повърхността е подготвена за хидроизолация. Въпросът е, че по стените често има мръсотия и други неща, които правят процеса на хидроизолация невъзможен. Освен това трябва да се отървете от маслените петна и следите от ръжда. Веднага след почистването повърхността може да е влажна и при тези условия не се извършва хидроизолация. Препоръчително е повърхността да се изсуши, често, ако е необходимо бързото изпълнение на процеса, се използват топлинни пистолети.
 • След това трябва да създадете основа за хидроизолация и често това е обикновен грунд. Интересното е, че експертите често съветват нагряването на грунда и стената, което значително ще подобри адхезията.

Използването на хидроизолация на покритие (за тухлени, стоманобетонни конструкции) е доста ефективен вариант, като се има предвид факта, че този материал често прониква дори и в най-малките пори на повърхността. В крайна сметка защитата срещу влага и вода е на достатъчно високо ниво. Необходима е обаче и дренажна система, която да премахва дъждовната влага и други валежи, които оказват сериозно влияние върху състоянието на стените. Говорейки конкретно за материалите, говорим за следните продукти: Askovil, Cemizol, Stribit 2000. Тези ресурси са високо ефективни дори при доста тежки метеорологични условия.

Проникващата хидроизолация често се използва за къщи, построени на основата на стоманобетон. В този случай стената се почиства с пясъкоструйно оборудване и след това се полага покритието. Материалът се отличава с отлична пропускливост, която позволява да се намали ефектът дори на минимална влага до минимум.Също така е важно да запомните, че шевовете често са запечатани между ставите на строителните материали.

Характеристики на изолацията при изолиране на помещения

Когато стените на апартамент или частна къща са изолирани, наложително е да се организира водоустойчиво покритие на вертикални огради. Материалите за руло се залепват към основата на стените преди да се монтира топлоизолация.

Изолацията е хигроскопичен материал, поради което водоустойчивият слой е особено важен. В противен случай изолационният слой ще се намокри и ще загуби свойствата си. Суровините са обект на замърсяване с гъбички и плесени.

Нанасяне на течна хидроизолация

Хидроизолация на стени и подове на банята

Когато се извършва основен ремонт или преустройство на баня, се издига хидробариера. Тази стая винаги е много влажна. Съответно, под въздействието на влага, стените и таваните се разрушават. Хидроизолацията за баня е слой от влагоустойчив материал под слоя замазка. Трайността и надеждността на тази защита зависи от качеството на използваните материали и извършената работа.

Какво може да се използва за направата на хидроизолация

Днес на пазара на строителни материали хидроизолационните материали се представят в широк диапазон.

Нека се спрем на най-често срещаните видове:

 1. Битумна мастика.
 2. Листов или ролков материал с битумна импрегнация. Полага се с подхода към стените.
 3. Цименто-полимерни смеси, нанесени на няколко слоя.
 4. Проникваща водна защита.
 5. Хидравлични бариери на каучукова основа.

Не използвайте филмови материали на основата на полиетилен. Тяхната паропропускливост е недостатъчна в сравнение с изброените.

Не всеки може да използва услугите на специализирана фирма или професионален екип за хидроизолация на баня. Ако нямате такава възможност, изпълнете всички необходими дейности сами. Хидроизолацията на стените, която можете да направите със собствените си ръце, надеждно ще защити дома ви от проникване на влага.

Най-добре е да се използват материали като битумен мастик и всякакъв подходящ рулачен материал, импрегниран с битум за ремонт. Именно тази комбинация от материали ви позволява да извършите наистина висококачествена хидроизолация.

Изображението по-долу показва местата, където трябва да присъства хидроизолация.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни