Предназначение и видове преси за дървени стърготини

Естественото дърво е високо ценено в строителството, производството на мебели и други области на националната икономика. След обработката се използват дори отпадъци. Една от насоките е пресоването на дървени стърготини, в резултат на което се образуват брикети, които имат по-дълъг период на горене от дърва за огрев и други видове твърди горива.

Дизайнът на пресите се различава леко в зависимост от вида; като цяло това е механично устройство с основа, силова рамка и задвижване. Принципът на действие е да се уплътняват суровините и да се оформят брикети, пълнители за подноси за домашни любимци.

Процесът на приготвяне на дървени стърготини заслужава специално внимание. Те са предварително сортирани, изсушени и смачкани. Това помага да се произвеждат продукти с по-високо качество. В допълнение към дървени стърготини, брикетите могат да включват отпадъчна хартия, черупки от ядки и люспи от слънчогледово семе.

Преди да решите да закупите преса, струва си да разберете целесъобразността на нейната употреба. Оборудването оправдава разходите при наличие на налични суровини и котел за твърдо гориво (или продуктов пазар).

Преса за стърготини по време на работа

Сред изгодните характеристики на пресите:

 • рационално използване на дървесни отпадъци (за отопление на помещения, оранжерии, сервизни помещения, пепелта се използва като тор);
 • разбираем и достъпен производствен процес;
 • просто и надеждно устройство (хидравличните модели практически нямат единици с повишено износване);
 • поддръжката не изисква познаване на сложни технологии.

Недостатъците включват:

 • използването на оборудване осигурява подготовка на суровини;
 • бързо износване на агрегатите във винтовия екструдер;
 • при някои видове се предвижда добавяне на свързващи вещества.

Видове преси

Има 4 вида преси, използвани за обработка на дървени стърготини. Разликите между устройствата се отбелязват в принципа на работа и цената.

Изискванията за приготвяне на суровините са еднакви:

 • равномерно смилане за получаване на фракции не повече от 25x25x2 mm;
 • ниво на влажност в диапазона от 4-10%.

Всеки модел има както предимства, така и недостатъци, затова, преди да изберете, трябва внимателно да прочетете техническите характеристики:

 • Механичната ударна преса, съгласно принципа на действие, прилича на перфоратор, където манивелатният механизъм предава поредица от удари на буталото с честота 20 пъти в секунда. Ударите провокират избутването на дървените стърготини през матрицата. Оборудването се справя с пресоването не само на дървесни отпадъци, но и на смес от въглищен прах, слама, торф, остатъци след обработка на MDF. Основното предимство на пресата е дългосрочното функциониране без човешка намеса. Отбелязва се и висока производителност. Кривошипните възли са уязвимо място, което се дължи на ефекта върху тях едновременно на 2 сили: удар и триене.
 • Хидравличната преса е устройство от две части (калъп, цилиндър). Според принципа на работа оборудването наподобява действието на крик, където хидравличен цилиндър упражнява натиск с бутало върху матрица, пълна с подготвени суровини. Резултатът е формован брикет. Оборудването се счита за просто и надеждно за използване, практически няма износни единици. Ценова политика Модели от този тип са конкурентни. Недостатъкът е лошото представяне. В производствения процес има и нюанс - към подготвените дървени стърготини се добавя свързващо вещество.
 • Винтовата преса (екструдер) по принцип е подобна на месомелачка. Натрошените и изсушени дървени стърготини се подават през шнека през матрицата, в резултат на което масата се компресира и притиска под високо налягане. Процесът включва излагане на високи температури, без които оборудването може да се задръсти. Горещият поток провокира отделянето на лигнин (естествено свързващо вещество) от дървото, което държи малки суровини заедно и е ключът към висококачественото формоване. Винтовото устройство се счита за лидер в производителността, производственият процес се извършва непрекъснато. От недостатъците се отбелязва необходимостта от отопление, което прави процедурата за подготовка продължителна. Също така трябва да вземете предвид, че крайният продукт има по-ниско съдържание на калории поради излагане на високи температури (над 120 ° C). Компоненти като шнек и матрица бързо се износват поради повишеното триене по време на работа.
 • Пресата за пелети по принцип е подобна на мелница за пелети за комбинирани фуражи, вместо стърготини се използват само дървени стърготини. В сравнение с други видове оборудване, той има най-простото устройство, но в същото време има добра производителност и достъпна ценова политика. Пресата е оборудвана с различни устройства за подобряване на качеството на продукта. Това са: смесител за смесване на суровини, овлажнител за пресушени детайли, различни приставки за рязане, които променят формата на брикетите. Производственият процес включва използването на допълнително свързващо вещество за увеличаване на плътността. От минусите се отбелязва необходимостта от смилане на суровината по време на подготовката до най-фината фракция. На такова оборудване ще бъде възможно да се правят само малки брикети.

Преса за стърготини в производствен мащаб
Всеки модел има както предимства, така и недостатъци, поради което, преди да изберете, трябва внимателно да прочетете техническите характеристики.

Изисквания към материала

Ако някой си постави за цел да премине към използване на отоплителна система, която работи на дървесни отпадъци, тогава най-често се приема, че целият процес се свежда до подаване на чипове или стърготини в горивната камера, запалването му и това в крайна сметка ви позволява постигнете необходимата температура.
Но в същото време не трябва да се забравя, че някои от дървени стърготини не е подходящ като гориво... За да направите правилния избор, трябва да обърнете внимание на характеристики като влага и плътност на материала. Именно тези параметри влияят върху ефективността на котела.

Следните цифри могат да кажат много:

 1. За мокрите малки дървени стърготини, направени на лентова дъскорезница, е характерна плътност от около 250 kg / m3. За да може котелът да генерира 1 kW топлина, е необходимо да се изгарят 0,5 kg / час по време на непрекъсната работа на инсталацията.
 2. За порести сухи стърготини, получени в резултат на работа на фреза, е характерна плътност от порядъка на 100-150 kg / m3. За да може котелната централа да поддържа стабилно 1 kW топлинна енергия, трябва да се изразходват 0,25 kg гориво на всеки час.

По този начин става ясно, че е най-добре да се използва гориво, за да се поддържа работата на котела, минала операция на сушене... В този случай устройството ще може да демонстрира най-ефективната работа с минимален разход на дървени стърготини.

В същото време трябва да се има предвид, че сред всички възли на отоплителната система, която работи на насипни отпадъци от дървообработващата индустрия, мястото, където се съхранява горивото, заслужава най-голямо внимание. Когато се използва котел с мощност 25 kW, в условия на средна отрицателна температура е необходимо да се харчат около 0,5 кубически метра на ден. м. дървени стърготини. Следователно, за да се снабди апарата с гориво, ще е необходимо да се реши проблемът с редовното доставяне на дървесни отпадъци или да се организира достатъчно просторен склад.

Избор на оборудване

При избора на преса за дървени стърготини трябва да се имат предвид важни фактори:

 • предназначението на оборудването;
 • за какви суровини работи;
 • вид произведени брикети;
 • мощност на устройството;
 • планиран обем на продукцията на крайния продукт;
 • комплектоване с друго оборудване за получаване на висококачествен продукт;
 • функционалност на избрания модел;
 • режим на работа на устройството и характеристики на неговата поддръжка.

Също така трябва да обърнете внимание на компонентите, които подлежат на износване. Честите ремонти и тяхната цена ще помогнат да се определи рационалността на закупуването на определен модел.

Когато избирате преса за лична употреба, трябва да помните, че оборудването трябва да е просто с опции за задаване на параметри. Ако продуктите не се планират да бъдат пуснати за продажба, тогава е достатъчно да закупите само една единица. За да намалите разходите за покупка, можете да се възползвате от интересни оферти за продажба на употребявани устройства.

Преса за стърготини в действие
Когато избирате преса за лична употреба, трябва да помните, че оборудването трябва да е просто с опции за задаване на параметри.

Изход

Отоплителният котел за дървени стърготини може да бъде добро решение, ако горивото се намира наблизо или ако можете да организирате сух и водоустойчив склад с голям обем за неговото съхранение. Невъзможно е да се отрече положителният ефект от използването на този метод за отопление на жилища, особено след като той се използва в европейските страни от доста дълго време (вижте също статията "Отоплителни котли в процес на разработване: изучаване на перспективите").

Друг плюс е екологичността, приятно е да знаете, че няма да оставите мръсна атмосфера за децата. Видеото в статията ще даде възможност да се намери допълнителна информация по горната тема.

Хареса ли ви статията? Абонирайте се за нашия канал Yandex.Zen

Направи го сам

Високата цена на оборудването не винаги оправдава разходите за закупуването му, така че майсторите въплъщават своите разработки, за да създават домашни преси. Струва си да се отбележи, че е доста трудно да се направи винтово устройство, поради което не всеки се приема за този тип пресоване.

У дома е почти невъзможно да се постигне необходимото ниво на налягане, което да гарантира освобождаването на лигнин. Но е напълно възможно да изградите хидравлични възли и гранулатори със собствените си ръце.

Всички домашни устройства са разделени на три основни типа:

 • Самата технология за брикетиране на дървени стърготини е доста интересна и има свои предимства, така че собствениците не си отказват желанието да придобият домашна преса

  от крикове;

 • с ръчно задвижване;
 • с хидравлично задвижване.

Самата технология на брикетиране на дървени стърготини е доста интересна и има свои предимства, така че собствениците не се отказват от желанието си да придобият домашна преса.

Благодарение на използването на брикети е възможно да се предотврати образуването на отломки в пещта или пещта на котела, както и да се изключи честото натоварване. Местоположението на домашно приготвените модули може да бъде монтирано на стена и на пода, това е удобно за всеки.

Преди да се пристъпи към сглобяването на пресата, е необходимо да се вземат предвид всички етапи от производствения процес, за да се осигури изсушаване и смачкване на суровините. Също така си струва да се погрижите за помощно помещение или навес за съхранение на готови продукти.

За да сглобите хидравлична преса, ще трябва да подготвите следните материали и инструменти:

 • метален лист 4-6 мм;
 • ъгъл 100х100 мм;
 • канал;
 • тръба с дебели стени (диаметърът се определя от размерите на брикетите на изхода);
 • тръба 25-30 мм за производството на щангата;
 • поцинкована стомана за оформяне на тави;
 • голяма тръба или лист метал за производството на корпуса на смесителя;
 • заваръчна машина и електроди;
 • мелница с дискове;
 • пробивна машина;
 • чук;
 • измервателни уреди и др.

Домашна преса за дървени стърготини

Правилно подпалване с пресовани дървени стърготини

При разпалване на обикновени печки от камък и глина, камини, както и котли, работещи на твърдо гориво, се използват брикети от дървени стърготини по същия принцип като обикновените дърва за огрев съгласно инструкциите за отоплителното устройство.Моля, обърнете внимание, че в тухлена камина и традиционна за много печки дърва за огрев от пресовани дървени стърготини не могат да се изстрелват повече от два часа подред. В противен случай под въздействието на постоянно висока температура може да започне процесът на разрушаване на зидарията.

Използвайки пресовани брикети от иглолистна дървесина за печката, погрижете се за почистване на комина два пъти годишно. Смолите и други вещества образуват летливи съединения и се отлагат на повърхността на стените.

Отопление с брикети от дървени стърготини

Тъй като температурата на горене на дървените стърготини е висока, тогава един раздел гориво е достатъчен за цялата нощ за висококачествено отопление на всички помещения.

Стърготините са качествена алтернатива на въглища и дърва. Трябва обаче да изградите правилен и ефективен апарат и да изчислите колко гориво е необходимо за подпалване през цялата година.

Конструкцията е направена на базата на хидравлична инсталация

Инструкции стъпка по стъпка за направата на преса

 1. За да направите основата, трябва да свържете частите от канала чрез заваряване.
 2. Изрежете 4 парчета с дължина 1,5 м от ъглите (те се използват като стелажи). Заварете ги към основата на еднакво разстояние един от друг (вертикално разположение).
 3. Закрепете барабан от тръба с голям диаметър към ъглите. Ако такава тръба не е под ръка, можете да направите корпус на смесител от лист калай. За да се увеличи производителността, той е оборудван с електрически мотор.
 4. Кутия за пълнене на суровини е направена от ламарина. Препоръчително е да се направи формата на тялото под формата на конус за спонтанно движение на товара при пълнене на тавите.
 5. Редукторът е фиксиран в долната част на конусообразното тяло. и заварете изходната тава.
 6. В тръба с дебели стени направете дупки на интервали от 3-5 мм. По време на натиска върху масата, въздухът и водата ще изтекат през отворите. Заварете фланец към дъното на детайла, който ще държи подвижното дъно. Дъното е направено от стоманен лист под формата на кръг с уши.
 7. Заварете матрицата към основата под конусовидното тяло.
 8. Изрежете диск от този размер от ламарина, което би ви позволило да се движите свободно в матрицата. Той функционира като удар.
 9. Заварете подготвената тръба за стеблото към перфоратора. Другият ръб е прикрепен към хидравличния агрегат.
 10. Сглобеният блок е прикрепен към стелажите директно над матрицата.
 11. Приемната тава е инсталирана по такъв начин, че да не пречи на процеса на снимане и фиксиране на дъното на матрицата.

Предварителното изсушаване ще бъде осигурено от нагревателни елементи, монтирани по периметъра на машината. Брикетите ще могат да приемат окончателна готовност на открито място с ниска влажност на въздуха.

Стърготини в гранули
Според технологичния процес суровините трябва да бъдат подготвени преди обработката, което означава, че ще са необходими сушилня и устройство за смилане.

Домашна или закупена в магазина

Закупуването на преса е оправдано в случаите, когато се планира корекция на производството. Не е необходимо да се купува оборудване за производство на брикети, което впоследствие ще се използва само за битови нужди. Освен това цената на агрегатите е висока, не всеки може да си го позволи. А инсталацията предвижда отделна стая.

Според технологичния процес суровините трябва да бъдат подготвени преди обработката, което означава, че ще са необходими сушилня и устройство за смилане. Освен това готовите брикети след производството трябва да се съхраняват в сухо помещение, което просто може да не е на разположение.

Занаятчийското производство няма да доведе до качествен продукт, брикетите ще имат недостатъчна плътност и това намалява специфичната топлина на горене. След като преценихме всички фактори, можем да обобщим, че няма смисъл да купуваме скъпо оборудване.

Ако в къщата е инсталиран котел за твърдо гориво, можете да изградите преса със собствените си ръце.Това ще изисква налични материали, както и запознаване със схемите за проектиране, за да се избере подходящата опция.

Предимствата на използването на готови преси за производствени цели:

 • просто подреждане на оборудването;
 • възможност за подмяна на износени агрегати;
 • избор на модели с различен капацитет и производителност;
 • технологичният процес не изисква специални знания и умения;
 • можете да оборудвате работилницата в малка стая.

Когато решавате да започнете производство, струва си да вземете предвид важни фактори:

 • вид суровина, нейната наличност;
 • приблизителният обем на обработка за определен период от време;
 • необходими площи;
 • схема за продажба на завършен продукт.

За широкомащабно производство се препоръчва закупуването на автоматично и полуавтоматично оборудване. Агрегатите се отличават с висока ефективност и износоустойчивост на работещите агрегати.

Производството на пълнители за тави за животни може да бъде пуснато в движение с помощта на гранулатори. Диаметърът на продукта просто отговаря на стандартите и не се изисква висока плътност.

Сравнение на брикетите с конвенционалното твърдо гориво

Разходите за въглища, дърва за огрев или пресовани дървени стърготини, използвани за отопление, варират в зависимост от региона. Следователно няма еднозначно решение за избора на този или онзи вид гориво. Необходимо е да се вземе предвид текущата цена и да се направи анализ на сравнителните характеристики.

Специфична калоричност

Един от основните показатели за горивна ефективност е неговата специфична калоричност (специфична топлина на горене). Този параметър определя колко масова част на дадено вещество по време на изгарянето му ще е необходима, за да освободи определено количество енергия.


Сравнителна калоричност на различните видове горива. Тези стойности са приблизителни и зависят от много фактори. Но като цяло таблицата показва рейтинга на твърдото гориво по отношение на специфичната топлина на горене.

Тук има един нюанс: калоричността зависи от масата, а брикетите за дърва и дървени стърготини обикновено се измерват в кубчета. Когато се рекламира пресовано гориво, често се посочва, че енергийният добив е почти два пъти по-висок от този при изгаряне на дърва, но те не показват факта, че теглото на сухите брикети в един кубичен метър е по-голямо.

Нека приемем, че калоричността на прясно нарязаната бреза е около 2 kcal / kg, а на брикетите е 4 kcal / kg. Теглото на подредения куб дърва за огрев е около 570 кг / м3, а теглото на същия обем пресован материал е около 800 кг. Следователно, кубичен метър сурова нарязана дървесина по време на горенето ще даде около 1,14 mCal, а брикетите - около 3,2 mCal, тоест почти три пъти повече.

Термичната ефективност на индустриално произведените брикети може да се сравни с въглища или въглища, но последното е много по-евтино.

Съхранение и лекота на използване

Един от недостатъците на пресованите суровини е високата им хигроскопичност. Интензивната способност да абсорбира влагата води до загуба на твърдост между свързаните частици и възможно разпадане на брикета. Следователно, за разлика от същите въглища или дърва за огрев, е необходимо дървени стърготини да се съхраняват на сухо място.

През зимата обаче пресованото гориво може да се държи под обикновен навес, тъй като при минусови температури абсолютната влажност е ниска. Необходимо е само да се гарантира, че няма пряк контакт със снега.

Също така, брикетите за гориво могат да се държат на закрито. Произведените в търговската мрежа пресовани суровини практически не дават никакви отпадъци, за разлика от същите дърва за огрев.


Поради генерираната мръсотия и прах, въглищата и дървата за огрев се съхраняват на открито. Чисти брикети от стърготини могат да се държат на верандата на къщата

Пресованото дърво изисква минимално количество запалителен материал, за да започне да гори. Тук дървени стърготини, като торф, са извън конкуренцията.

Приложение в котли за продължително горене

Сега заслужена популярност, особено сред собствениците на вили, са котлите с дълго изгаряне.Те са икономични, високоефективни и лесни за работа. Единственият им съществен недостатък е цената на оборудването и разходите за неговото инсталиране.

Много модерни модели котли са оборудвани с автоматизирана система за зареждане с гориво. За неговото функциониране е необходимо да се използва горим материал с еднаква форма. За това се правят пелети от дървени стърготини и стърготини.


Пелетите се произвеждат от дървесни отпадъци чрез пресоване. Те приличат на гранули с диаметър 6-9 мм и дължина от 10 до 70 мм.

Използването на този вид гориво в такива котли позволява поддържането на необходимия температурен режим без човешка намеса. Това прави възможно собствениците на вили да отсъстват за дълъг период (до няколко дни) без риск от охлаждане на жилището до неприемливи нива.

Блиц съвети

 • Когато правите самоделен винтов екструдер трябва да се използва само висококачествена стомана.
 • Няма да е възможно да се възпроизведе процесът на производство на брикети с отделянето на лигнин върху домашно приготвено оборудване, следователно се препоръчва да се добавят глина, евтино лепило за тапети или велпапе към смачканите суровини. Тези компоненти ще се използват като свързващо вещество.
 • Най-прости и достъпни се считат за ръчно изработени устройства, оборудвани с ръчно винтово задвижване. Перфорираната форма се пълни с подготвени дървени стърготини, смесени със свързващо вещество. Формирането се извършва чрез затягане на винта. Такава преса има един съществен недостатък - ниска производителност.
 • Някои майстори използват хидравличен крик за сглобяване на домашна преса. Трябва да се отбележи, че такова устройство не може да създаде налягане дори от 300 бара. Малко количество вода и свързващо вещество, добавени към смачканата суровина, ще помогнат за подобряване на качеството на брикетите.
 • Натрошените дървени стърготини се използват за пресата, така че оборудването трябва да бъде допълнено с ротационна машина, където можете да подготвите суровини за пресоване. Можете също да направите шредер със собствените си ръце от стара пералня. За да направите това, достатъчно е да инсталирате ножове вместо активатора.
Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни