Възможно ли е да се използва Изолон като пароизолация


Топлоизолация и пароизолация със стени Izolon PPE

Топлоизолация и пароизолация Изолон ЛПС на рамка, дървени стени от дървен материал и дървени трупи и тухлени стени на селски къщи и вили
Препоръчани марки: Изолон ЛПС 3004 - 3015 Изолон ЛПС НР3004 - 3015 Изолон ЛПС НХ3004 - 3015

По време на строителството на рамкови сгради се монтира рамкова конструкция от релси с стъпка 0,6 m. Пространството вътре в рамката на стената е запълнено с топлоизолационни плочи, възможно е да се използват Izolon или Izolon блокове. За да предпази топлоизолатора от насищане на пари отвътре, Izolon PPE HP е монтиран зад вътрешната облицовка. Колкото по-дебел се използва Изолон, толкова по-голям е ефектът от топло- и звукоизолацията.

Къщите от дървен материал и дървени трупи, по време на експлоатацията на къщата, често са допълнително изолирани. Izolon е инсталиран, за да предпази стената от изтичане на топлина извън изолацията. Когато изграждате дървена трупа и дървена къща между короните, можете да използвате лента Izolon PPE като уплътнител.

В тухлени къщи, къщи от газобетонни блокове, керамзитобетон, газобетон и шлакоблокове е възможно допълнително да се изолират стените с ИЗОЛОН ЛПС. По този начин се повишават топлозащитните функции на стените. Колкото по-дебел се използва Изолон, толкова по-голям е ефектът от топло- и звукоизолацията. Минималното препоръчително приложение е Izolon PPE и дали ЛПС НХ3015 (с дебелина 15 мм).

Звукоизолация и топлоизолация с вътрешни стени от дървена рамка Izolon и прегради за рамки и рамки

Препоръчителни степени: Изолон ЛПС 3005 - 3015 Изолон ЛПС НР3004 - 3015 Изолон ЛПС НХ3004 - 3015

По време на изграждането на рамкови сгради се монтира стелажна рамка с стъпка 0,6 m. Пространството вътре в рамката е запълнено с топлоизолационни плочи, възможно е да се използват блокове Izolon, Izolon PPE, PPE NH. За да предпази топлоизолатора от насищане на пари отвътре, Izolon е монтиран зад вътрешната облицовка. Колкото по-голяма е дебелината на Изолон ЛПС, толкова по-голям е ефектът от топлоизолацията и звукоизолацията.

Като вътрешни прегради, когато се зонира къща, традиционно се използват конструкции от рамки и прегради за рамки. Izolon се използва като звукоизолация на прегради. Препоръчва се металните елементи на преградите да се поставят с ленти Izolon или Izolontape, за да се подобри вибрационната изолация и звукоизолацията.

Звукоизолацията на стени с изолон ЛПС е допълнителна.

Препоръчителни степени: Изолон ЛПС 3004 - 3050 Изолон ЛПС НР3004 - 3050 Изолон ЛПС НХ3004 - 3050

Когато за повишаване на комфорта е необходима допълнителна шумоизолация в помещенията, която предпазва от улични и вътрешни шумове, които се разпространяват през строителните конструкции на конструкцията, се препоръчва да се шумоизолират стените с Изолон. Препоръчва се метални конструктивни елементи да се полагат с ленти Izolon или Izolontape, за да се подобри вибрацията и шумоизолацията.

Топлоотражателен екран от отразяваща изолация от изолоново фолио зад нагревателните елементи.

Препоръки: Фолио Izolon PPE 3004, 3005, 3008,3010

Фолио Izolon лист е прикрепен директно към стената зад нагревателния елемент (конвектор, отоплителен радиатор) като отразяваща изолация. Между фолио Izolon и нагревателния елемент се препоръчва празнина от 1-2 cm. Облицован с фолио изолон, инсталиран по подобен начин, отразява топлината в помещението без нагряване на стената и по този начин увеличава ефективността на конвектора или отоплителния радиатор. Положителният ефект от спестяването на топлина и спестяването на разходи за отопление са особено забележими в вили и селски къщи с автономно отопление.

Видове и характеристики на изолацията Изолон

Разпенен полиетилен Izolon със и без фолио.

Izolon е марка, която произвежда полимерни материали за изолация, шумо и звукоизолация със затворена клетъчна структура. Продуктова линия:

 • Isolon 100 - несвързан полиетиленов пяна;
 • Isolon 300 - химически омрежена полиетиленова пяна;
 • Isolon 500 - физически омрежена полиолефинова пяна;
 • лепящи ленти;
 • отразяваща изолация - разпенен полиетиленов пяна или метализиран лавсанов филм.

Обхватът на материала е много широк: от гражданското строителство до производството. Това се улеснява от високата производителност. Изолация Izolon, характеристики:

 • плътност от 25 до 100 kg / m. куб;
 • топлопроводимост - 0,037 W / m * C;
 • не позволява парата и водата да преминават през тях;
 • фолиевите материали излъчват 97% от ИЧ лъчението.

Някои позиции могат да издържат на нагряване до 100 градуса, без да променят своите физични и химични свойства. Декларираният от производителя експлоатационен живот е най-малко 30 години. Всички видове полиетиленова пяна абсорбират добре звукови и вибрационни вълни.

Изборът на изолация за вентилационната фасада зависи само от материала, от който са изградени стените. За дърво се използват материали, които позволяват преминаването на пара, за бетон всичко е подходящо.

Тук можете да намерите информация за изолиране на кошерите с полистиролова пяна.

Какъв вид фолио пароизолация се използва във ваната?

Добър ден, читатели на блогове и всички влюбени да вземете парна баня!

Днес предлагам да поговорим за услугата на най-съвременните технологии за повишаване на настроението от посещение на парната баня. Нека да преминем направо към въпроса.

Фолиевата пароизолация за баня има много полезни уникални качества. По-конкретно, това е способността да се създаде "ефект на термос", който ви позволява бързо да затоплите стаята, като същевременно спестите от гориво.

Съгласете се, че всеки предпочита индивидуален термичен режим в парната си баня - някой непрекъснато е привлечен да "постави" водата върху камъните, а някой обича по-умерена атмосфера. За да се осигури комфорт на всички посетители, е необходим изборът на оптималната пароизолация.

В тази статия ще научите:

Характеристики и предимства на Isolon

Материалът има следните свойства:

 1. Висока отражателна способност. Благодарение на това загубите на топлина в помещението значително се намаляват.
 2. Устойчивост на влага. Изолацията изобщо не абсорбира влагата, което осигурява дълготрайната й работа, без да губи своите топлоизолационни свойства. Тази характеристика е особено важна при полагане в дървени къщи.
 3. Има малка дебелина - от 2 до 15 мм, не носи допълнително натоварване на конструктивните елементи на рамката. Отличен за подова изолация в помещения с ниски тавани, спестявайки полезна площ на помещението. Въпреки малката си дебелина, неговите топлоизолационни качества са сравними с тези на тухлена стена.
 4. Безопасност на околната среда. Материалът не съдържа или отделя вредни компоненти, поради което е напълно безвреден за хората и може да се използва във всякакви помещения.
 5. Има дълъг експлоатационен живот, запазва свойствата си при температури от -80 до +120 градуса.
 6. Устойчив на биологични фактори, не подлежи на разлагане и разпадане.
 7. Притежава добри звукоизолационни характеристики.

Материалът се произвежда под формата на ролки или листове със стандартни размери.

За тези, които се интересуват дали е възможно да се изолира подът с изолон, трябва да дадете еднозначен отговор: "Да", тъй като материалът се съчетава добре с дърво и е най-добрият избор за подова изолация в къщи от дървени трупи и греди. Izolon също е чудесен за изолиране на тавани, стени и други структурни елементи от вътрешността на къщата.

Предимствата на съвременните материали пред традиционните

В банята, особено в парната баня, поради изключително високата влажност и температура в помещението, конструкциите са силно изложени на агресивното въздействие на тези фактори, което значително увеличава риска от преждевременното им разрушаване. За да се предпазят стените и тавана от износване поради излишната влага и пара, е необходимо да се монтират слоеве, които предпазват изолацията в тях от проникването на водни пари.

Вероятно всеки трябваше да отиде до баните, където за тази цел по старомоден начин се използваше картон, импрегниран с ленено масло, покривен филц или покривен филц със слой глина отгоре и подаване с дъски. Тези материали не само започват да издават неприятна миризма, когато въздухът се затопли добре, но тези изпарения са и вредни за здравето.

Парна бариера с фолио е лишена от този недостатък - тя е напълно безопасна за хората. Поради наличието на отразяващо покритие, използването на такива материали намалява консумацията на енергия за отопление на парната баня с 25-30%. Съответно, това позволява използването на по-малко мощни електрически нагреватели или икономия на твърдо гориво. Успоредно с това в помещението се създава "ефект на термос", който предотвратява бързото охлаждане. Причината за това е, че фолиевата пароизолация е способна да отразява обратно до 98% от лъчистата топлина.

Това е композитен материал, който се състои от подложка, направена от разпенен полимер и отразяващо фолио покритие. Поради своята водоустойчивост появата на мухъл и всякакви гъбички не е застрашена. Техническите характеристики на отразяващото фолио пара бариера му позволяват ефективно да изпълнява и функциите на изолация и надеждна хидроизолация. Материалът може да издържи средно температурни спадове от -40 ° C до + 100 ° C, което е важно за сауни и бани.

Коя страна да прикрепите разпенения полиетилен с фолио

Когато възникне въпросът как да се фиксира изолацията на фолиото към стената, тогава най-често става въпрос за пенофол. Това е изолация, която се състои от два слоя. Първият слой е полиетиленова пяна, а вторият слой е фолио. Освен това има продукти, в които фолиото е от двете страни. Отразяващата повърхност може да бъде лъскава, като огледало, или набръчкана (релефна). Смята се, че релефът ви позволява леко да увеличите площта на отражение, но не е критичен, така че няма голяма разлика.

За разлика от постелките за подова изолация, по отношение на пенофол, отговорът на въпроса: "От коя страна да закрепите изолацията с фолио?" звучи така: основата (разпенен полиетилен) към стената или друга изолация.

Работата е там, че този материал се използва както за вътрешна, така и за външна изолация. Оказва се, че по време на топлоизолацията на фасадата, няма да проработи поставянето на пенофола с лъскавата страна навътре, ще изглежда навън. Какво ще ни даде:

 • такава изолация няма да отразява топлината от помещението, тъй като няма вентилационна междина между фолиото и полиетилена;
 • изолацията няма да пропусне лятната жега в къщата.

Двуслойна отразяваща изолация, където полиетиленовата пяна действа като амортисьор и армировка.

Именно поради липсата на някакви значителни измествания в посока увеличаване на топлоизолационните качества на помещението, експертите не използват пенофол за външна изолация. Как правилно да се положи фолио изолация пенофол:

 • трябва да го поставите от вътрешната страна на стаята с лъскавата страна към източника на топлина;
 • трябва да има въздушна буферна зона (вентилирана междина) между фолиото и облицовката;
 • материалът се подрежда от край до край;
 • закрепена или с шипове, или със скоби;
 • ставите са залепени с алуминиева (не обикновена, а именно алуминиева) лента.

Нанасяне на фолиева пароизолация

Ако решите да използвате такъв материал при изграждането на баня във вашата лятна вила, това изобщо не означава, че трябва да понесете значителни разходи. Не е нужно да инвестирате много пари, за да изолирате цялата сграда. Оптималното решение е инсталирането изключително в парната баня и банята. Фолиевият слой ефективно акумулира топлина, полимерът вътре надеждно предпазва конструкциите от влага и пара. За други помещения можете просто да закупите материал, който е по-опростен и по-евтин.

В допълнение към изолационните стени на тавана трябва да се монтира облицован с фолио материал, под който в парната се събира горещ въздух и пара. Препоръчително е да не забравяте да го използвате и на вратите. Но не си струва да полагате изолация от фолио на пода, тъй като структурата му тук обикновено се състои от бетонна замазка с дървена настилка отгоре. Изключенията тук са топъл воден под.

Описание на материала

Топлоизолацията Isolon се състои от изкуствено разпенен полиетилен, който прилича на малки клетки или пори. Повишените топлоизолационни характеристики се постигат благодарение на порестата структура. Използвайки го, различни повърхности и цели конструкции се изолират и хидроизолират. Готовият материал може да бъде под формата на лист, лента, блок или ролка.

Основната област на приложение е хидро, звукоизолация и топлоизолация. Той се използва и в домакински задачи, тъй като има по-добри характеристики в сравнение с подобни продукти. Специалната структура прави Isolon траен и устойчив на износване материал.

Често се използва в тандем с други изолатори. Например, ако задачата е да се изолира повърхността, тя се комбинира с пяна или експандиран полистирол. Тази "баница" ви позволява качествено да изолирате стени, подове и лоджии. Той служи и като изолационен капак за подовата замазка. Използва се и при производството на автомобили - те изолират каросерии с него, предпазват металните части от корозия.

Състав и спецификации

За да се направи изолон, полиетиленът се разпенва, което обяснява неговата структура - въздушни пори, затворени в синтетично "тяло". Въпреки своята еластичност, материалът се оказва доста мек, поради което е удобен при работа с геометрично сложни повърхности. При производството на изолон се прави тънък фолио слой алуминий, чиято задача е да отразява топлината обратно в помещението. В резултат на това е възможно да се намали дебелината на самия изолационен слой (обичайната дебелина за други продукти е 50-100 мм). Първоначалната дебелина на изолона е 2 mm, но при необходимост се увеличава до 100 mm. Всичко зависи от областта, в която се използва. Например, за да изолирате балкон, ще ви е необходима изолация с дебелина 20-30 мм.

В зависимост от метода на производство има два вида изолон: NPE и ЛПС (не-омрежен пенополиетилен и омрежен). Те ще бъдат обсъдени по-подробно по-късно, а техническите характеристики на двата варианта са в таблицата по-долу.

ИндексЛПСIPE
Плътност33 кг / м324 - 45 кг / м3
Диапазон на работната температура-60 до +75 градуса-80 до +80 градуса
Топлопроводимост66 W / mK0,040 W / mK
Водна абсорбция0,010,01
Паропропускливост0,001 mg / (m * h * Pa)0,001 mg / (m * h * Pa)
Поглъщане на звукОколо 60% при 6000 Hzот 3 до 13%

Избор на материал за изолация

Съвременният строителен пазар предлага доста широка гама от такива материали. Но как да направите правилния избор за вашата баня? Тъй като всички те са сравнително нови, можете да се объркате относно различията им.

Между другото, моля, обърнете внимание на следната точка: полимерите, които са част от основата, могат да имат различни структури. А именно, те могат да бъдат съставени от полипропиленова пяна и полиетиленова пяна. Няма да навлизаме в подробности, но първият вариант е подходящ за високи температури, вторият е подходящ за по-малко агресивни среди.

Ето някои технически спецификации, които ще се надяваме да ви помогнат да изберете правилния от най-популярните материали днес.

 • Пенотерма се различава в основа от експандиран полипропилен и голям работен температурен диапазон - от -40 ° С до + 150 ° С. Сертификатите потвърждават неговата умерена запалимост, клас на токсичност с ниска опасност. По време на работа практически няма термично свиване. Моделът NPPLE може да се използва за монтаж на подово отопление. Страхотно за парна баня.
 • ИзоспанFB проектиран директно за създаване на бариера срещу пара във вани и сауни.Може безопасно да се използва при високи температури. Можете да прочетете повече за многото маркировки и употреби на изоспан в тази статия.
 • Алуфима основа от полиетиленова пяна и едностранно покритие от алуминиево фолио. Температурният диапазон е в диапазона от -60 ° С до + 100 ° С. В допълнение към функциите на хидро, звукова, парна и топлоизолация, той включва защита срещу радон. Може да се използва за изолация на подове и покриви. Специалната "набръчкана" повърхностна текстура дава възможност да се огъне около извити елементи с малки радиуси по време на монтажа, без да се нарушава фолиото.
 • Тепофол има основа от полиетиленова пяна, може да има отразяващ слой от едната или от двете страни при различни модели. Издържа на температурни влияния от -60 ° С до + 100 ° С. Може да се използва за топлоизолация на покриви, стени, въздуховоди, топли подове. Доставя се на пазара в различни варианти.
 • Изолон екологичен и безопасен материал. Основата е също разпенен полиетиленов пяна. Това е траен, паронепропусклив, мек и гъвкав изолатор от фолио.

Прилагане на не-омрежен материал

Изолоново приложение
За да се постигне най-добър резултат, изолон NPE се поставя върху повърхност без прах и груби отломки.
Такава изолация също има добри свойства и характеристики. Това е нетоксичен материал, поради което често се използва като опаковка. Този универсален продукт е способен да поема механични и ударни натоварвания. Izolon NPE успя да изцеди обвивка с въздушни мехурчета и дори велпапе, придобивайки огромна популярност.

Несвързаният полиетилен може да се спука при контакт с остър предмет или точков товар. Но това не ограничава използването му. Опаковката Izolon е подходяща за съхранение на битова, електронна и компютърна техника, стъклени предмети, съдове, мебели и други продукти. Удобно е да използвате IPE по време на транспортиране като опаковъчен материал или подложка.

Характеристики на облечен с фолио изолон
Изолон не се страхува от силни студове, това ви позволява да използвате изолация при температури от -40 до + 90 ° С

В машиностроителната индустрия при извършване на строителни и ремонтни работи използването на изолон е ограничено. Но ако няма големи носещи натоварвания и високи температури, тогава той се полага като топлоизолация, защита срещу конденз, пара и шум. Също така, основите са направени от материала за изравняване на подовото покритие преди полагане на паркет или ламинат. Пяната пяна от полиетилен се използва като отразяваща изолация за намаляване на разходите за енергия.

Монтаж на фолиева пароизолация

Монтажът на тази изолация е толкова елементарен, че нейното самостоятелно изпълнение не може да ви създаде затруднения:

 • Материалът е прикрепен надлъжно към тавана във ваната и вертикално към стените, а панелите трябва частично да отидат на пода;
 • За ефективната работа на материала между него и носещата конструкция е необходимо да се остави празнина от най-малко 15 мм., Също така се изисква празнина между фолиото и довършителните работи (вагон);
 • Листовете трябва да се припокриват така, че страната на фолиото да е ориентирана към вътрешността на помещението;
 • Закрепването се извършва с пирони или телбод, докато е необходимо да се постави внимателно, като се избягват повреди на изолацията - в противен случай той частично ще загуби функциите си;
 • Шевовете трябва да бъдат залепени с метализирана лента, между другото, много добро нещо;
 • С помощта на самонарезни винтове (за дървени стени) или дюбели (за тухлени конструкции) се закрепват решетъчни решетки;
 • Извършва се вертикална или хоризонтална декоративна облицовка, а облицовката трябва да бъде направена от трепетлика или липа (подходящо за парна баня).

С това, с желанието да получа максимално удоволствие от ходенето до банята, се сбогувам с вас. Ако имате приятели, които се интересуват от организирането и изолирането на баня, споделете тази информация с тях в социалните мрежи.В следващите статии ще има още много полезни и интересни неща. И като се абонирате за актуализацията на блога, винаги ще бъдете информирани незабавно за нови публикации. Лека пара!

Цитат на мъдростта: Само на напълно непознати се разказва за най-съкровеното.

Комплексна изолация на балкон с Изолон

На снимката балконът е готов за довършване.

Изолацията на балкона с Изолон, подобно на лоджията, трябва да се извършва по изчерпателен начин. Това означава, че изолацията трябва да бъде фиксирана навсякъде: на пода, тавана и стените. Имайте предвид, че никоя изолация няма да помогне без добри, енергийно ефективни прозорци. Лъвският дял от топлината преминава през стъклото (ако всичко е херметично затворено). Вече писахме за това как да проверяваме топлинните загуби. Качествената изолация на балкона само с един Изолон е глупост, необходими са дебели топлоизолационни материали. Най-добрият вариант е пяна с плътност 25 kg / m. кубче

Представяме на вашето внимание най-бързия и лесен начин за цялостна изолация на балкон:

 • пяна се залепва по стените и тавана с лепило-пяна;
 • водачите се полагат на пода по нивото;
 • между водачите можете просто да поставите пяната на два слоя с празнина в ставите, всички пукнатини са разпенени със същата лепилна пяна;
 • целият балкон е затегнат с лъскава страна, фолирана с изолация в средата на стаята, фугите са залепени;
 • трупите се поставят върху водачите на пода и всичко е зашито с OSB плоча - подът е готов;
 • дървени решетки се пробиват в стените и тавана чрез полистирол - това е щайга;
 • довършителни работи е прикрепен върху решетката.

Този метод свежда до минимум използването на перфоратор и не е необходимо да се разрежда универсалното строително лепило. Времето и нервите са спестени, а резултатът е отличен. Всичко ще се задържи сигурно и никога няма да падне, дори няма да можете да го откъснете нарочно.

Сега да обобщим нашата днешна статия за Изолон. Изолацията за подове, стени и тавани без фолиране работи по-скоро като шумоизолация, защита от пара и влага. Често се използва като подплата под ламинат или дори линолеум. Топлоизолационните качества на разпенения полиетилен са доста високи (0,037 W / m * C), но при малка дебелина ефектът е незначителен. Материалите от фолио излъчват инфрачервени лъчи, което е много полезно, особено при баня. Между фолиото и облицовката трябва да се запази празнина от 15 mm или повече.

Етажът е най-ниската част на къщата, която е в непосредствена близост до земята. Обикновено топлината излиза от стаята през нея, а студът и влагата проникват вътре. Ако не искате да живеете в студена и неудобна къща, тогава подът трябва да бъде изолиран. Isolon заема едно от водещите места на съвременния строителен пазар. Този материал се използва като изолация в продължение на много години и всъщност показа отличните си топлоизолационни свойства. В статията ще опишем подробно характеристиките и предимствата на материала, а също така ще се спрем на това как да изолираме пода с изолон в дървена къща и да подчертаем тънкостите на тази работа.

Структура и спецификации

Izolon е еластичен мек синтетичен материал, произведен от разпенващ се полиетилен. Състои се от най-малките затворени клетки (пори). Най-често се допълва с тънък слой алуминиево фолио (фолио изолон). Материалът се продава под формата на листове, ленти, блокове и ролки.

Основни технически параметри:

 • дебелина - 2-100 мм;
 • звукопоглъщане - до 68%;
 • плътност - 19-200 kg / m 3;
 • абсорбция на вода - до 1%;
 • ниво на отражение на топлината - 95-97%;
 • допустима работна температура - от -80 до +80 ° С.

Както следва от характеристиките, изолационната изолация с фолио има отлични топло-, звуко- и влагоизолационни свойства. Точните цифри зависят от вида на материала.

Изолонови сортове

Изолонови изгледи
Качеството на пришития изолон е по-високо от това на несвързания, тъй като омрежването осигурява по-висока топлоустойчивост на материала
Този материал е от 2 вида: омрежена (PPE) и не-омрежена (PSE). Първият вариант има структура, подобна на полиетилен, която не се променя дори по време на термична обработка. Такива продукти не представляват опасност за хората и околната среда. Омрежената полиетиленова пяна има лек специфичен мирискойто изчезва след 2-3 седмици.
Прочетете същото: свойства и характеристики на изолацията Изолон ЛПС.

Несвързаният изолон има несвързана молекулярна структура, така че продуктът е по-устойчив на агресивна среда и издръжлив. Освен това не изисква много поддръжка.

Разликата между тези материали се определя, като правило, от тяхната устойчивост на динамични въздействия и крайната им якост. Освен това първите показатели на ЛПС са значително по-високи от тези на ИПП. Isolon е маркиран, както следва:

 • A - продуктът е покрит с алуминиево фолио от едната страна;
 • C - материал с адхезивен слой;
 • B - продукти с двустранно фолио;
 • ALP е подсилен с фолио самозалепващ се лист, покрит със защитен филм.

Тези характеристики ще ви помогнат да изберете правилния топлоизолационен материал без никакви проблеми, като се фокусирате върху индивидуалните предпочитания и областта на приложение.

Предлагаме на вашето внимание видео, което показва подробно как правилно и независимо да изолирате балкон с изолон материал:

Области на употреба

Основните области на приложение на изолон са строителството и ремонта на сгради, както и автомобилната индустрия. Често се комбинира с други топлоизолационни материали - експандиран полистирол (полистирол, експандиран полистирол и др.).

Използване в строителството и ремонта:

  изолация и звукоизолация на стени, покриви, подове, подове, основи в жилищни, битови и промишлени помещения - в частни къщи, апартаменти, мазета, гаражи, на балкони, лоджии, в работилници, складове, офиси, спортни зали;

Пример за използване на изолация с фолио на балкон

 • топло и пароизолация на помещения с висока влажност на въздуха - бани, сауни;
 • изолация на тръбопроводи;
 • създаването на самонивелиращ се под - слой от тънък изолон, положен върху замазка, предпазва от течове на композицията към долния етаж, а също така служи за термична защита.
 • Приложение на Isolon в автомобилната индустрия:

 • изолация на вътрешната повърхност на тялото (под, врати на люка), за да се намалят нивата на шум и вибрации, както и да се запази топлината;
 • защита на металните части на автомобила от корозия.

Намерено приложение на фолио с изолон в други области, включително:

 • медицинската индустрия - опаковане на крехко оборудване, производство на ортопедични стелки, облицовки за обувки, термо одеяла и други подобни;
 • производство на хладилно, отоплително и климатично оборудване;
 • производство на работно облекло - костюми за спорт, спасителни жилетки и така нататък.

Добър резултат

Надеждната изолация на стените с гореспоменатия строителен елемент се прави благодарение на въздушната възглавница, която допълнително спомага за отразяване на топлината. Също така, висококачествен резултат може да бъде постигнат с помощта на изолон, фолиран от двете страни. Такъв материал е в състояние да издържи до 120 градуса. Целзий!

ПРЕПОРЪЧЕН ДА ЧЕТЕ

 • 20.01.2015 Биметални радиатори - отопление без недостатъци
 • 08.01.2015 г. Всичко за газовите котли
 • Качество и гаранции, как да получите всичко наведнъж
 • 02.10.2014 г. Булерян за печене сам

Производствени етапи

Производственият процес на изолон е разделен на три основни етапа:

 1. Смесване. Един контейнер комбинира полиетилен в гранули, пенообразуващ агент и "омрежващи" агенти, т.е. вещества, които необратимо трансформират полимерни молекули.
 2. Екструзия. Полимерната маса се нагрява и разтопява. Паралелно с това се формират бъдещи изолонни листове.
 3. Разпенване. Листовете се изпращат във фурната на конвейерна мрежа. Под въздействието на висока температура, пенообразуващият агент се активира и в структурата на материала се образуват много пори.

При производството на облицован с фолио изолон, на последния етап, тънък алуминиево фолио се залепва към разпенения полиетиленов слой чрез ламиниране.

Предимства и недостатъци

Изолон изолацията има много предимства, което я прави толкова популярна:

 • безопасен, няма вредно въздействие върху човешкото здраве;
 • поради ниското водопоглъщане и паропропускливостта, изолацията може да се използва без хидроизолационен слой;
 • еластичен, следователно лесен за полагане на трудни места. В същото време той е еластичен, поради което лесно демонтира първоначалната си форма след демонтиране и може да се използва повторно;
 • валежите и ултравиолетовата светлина не са ужасни за изолона, поради което е подходящ за работа на открито;
 • Isolon е един от най-добрите изолационни материали за стени. Пример: 10 мм изолация = 15 см тухлена зидария, 20 мм минерална вата или 5 см дърво. Разходите за отопление се намаляват почти три пъти;
 • не натоварва обработените конструкции, тъй като тежи малко;
 • огнеупорен;
 • експлоатационен живот достига 80 години;
 • по време на производството материалът е не само покрит с фолио или метализиран филм, но и релефен, боядисан;
 • isolon е лесен за използване. Лесно се нарязва и прикрепва към повърхността, което позволява самозалепваща се основа. Също така за фиксиране могат да се използват телбод, малки пирони, самонарезни винтове или силиконово лепило;
 • отпадъчните суровини се използват повторно;
 • агресивните химикали и биологичните деструктори не влияят на материала;
 • богат избор по отношение на размери, плътност, дебелина.

Достойнство

Основните предимства на покрития с фолио изолон:

 • висока динамична якост, устойчивост на механични натоварвания;
 • трайност - експлоатационен живот 80-90 години;
 • имунитет срещу различни химикали - бензин, нефт, нефт, мазут и така нататък;
 • устойчивост на ултравиолетово лъчение и атмосферни валежи - изолон може да се използва за външни изолационни работи;
 • пожарна безопасност - материалът не гори, под въздействието на огън се разлага на въглероден диоксид и вода;
 • леко тегло - izolon не създава допълнително натоварване върху елементите на сграда или автомобил;
 • еластичност - разпененият полиетилен може да се залепи върху всяка структура, тя ще приеме формата си;
 • еластичност - материалът възстановява първоначалния си вид добре след прекратяване на механичното действие, може да се използва повторно;
 • високо ниво на топло и звукоизолация;
 • много ниска склонност към абсорбиране на влага и пара;
 • устойчивост на процеса на гниене;
 • лекота на монтаж - листовете са прикрепени към повърхността с помощта на самозалепваща се основа, а ако я няма, тогава можете да използвате силиконово лепило, телбод за мебели или самонарезни винтове;
 • екологична чистота и безопасност за човешкото здраве - изолон не отделя токсични вещества.

Приблизителните икономии при отопление при използване на Isolon за топлоизолация на жилище са 30%.

Изолация на пода с изолон

Обобщаване

И така, открихме, че има няколко вида фолио изолация:

 • полистирол в листове за пода;
 • минерална вата на листове и рула;
 • пенофол;
 • черупки за изолация на тръби от пяна и минерална вата.

Всички видове изолация, с изключение на черупки, с отразяващ слой са предназначени за вътрешна изолация. Фолиото трябва да се постави в средата на стаята. За външна изолация такива материали са подходящи, тъй като концепцията за отразяващо инфрачервено лъчение е обезсилена. Следователно няма смисъл да плащате за нещо, което не носи резултат.

Необходимо е да залепите пяна и плочи от минерална вата върху специална гипсово-лепилна смес от доверени производители. Последните включват същия Knauf или Ceresit.Полагането на стените се извършва отдолу нагоре, листовете допълнително се закрепват с дюбели. И най-важното, пред отразяващата повърхност има вентилирана междина. Ако го няма, вместо да отразявате топлината, ще получите още повече изтичане на топлина, плюс плесен върху декорацията.

Материалите, използвани при изграждането на покриви и подреждането на помещения с нестандартни условия на работа на температура и влажност, са надарени от производителите със специални свойства. Те не само свободно се противопоставят на атаките на горещ въздух, наситен с пара, но и създават ефект „термос“, поради което разходът на енергия за отопление значително намалява.

Тези специфични продукти включват фолиева пароизолация, чието инсталиране ви позволява да решите много важни проблеми при изграждането на строителни конструкции.

Недостатъци и характеристики на приложението

Списъкът с недостатъците на фолиото изолон е много по-кратък от списъка с предимства. Основни недостатъци:

 • относително висока цена;
 • необходимостта от внимателно транспортиране и внимателен монтаж (важно е да не се повреди алуминиевият слой);
 • Izolon може да бъде боядисан или покрит само със защитен филм, не можете да лепите тапети и да полагате мазилка - всякакви довършителни материали „натоварват“ изолацията с тяхното тегло, увеличавайки риска от счупването му.

Когато използвате изолон, е много важно да спазвате определени правила, така че материалът да не загуби характеристиките си:

 • изолационните листове трябва да се полагат от край до край, като се използва алуминиева лента за запечатване на шевовете;
 • при изолиране на повърхности е задължително да се оставят вентилационни междини между изолона и други елементи, в противен случай ще се образува конденз и материалите ще започнат да се рушат;
 • облечен с фолио изолон не трябва да се полага близо до електрически кабели, тъй като алуминият провежда ток.

Фолио изолон е иновативен материал, използван за шумо, топло и влага изолация в ежедневието и индустрията. Той перфектно изпълнява всичките си функции, дори и с лека дебелина. При правилна инсталация, izolon може да продължи до 90 години. Материалът напълно отговаря на съвременните стандарти за качество по отношение на пожар и екологична безопасност.

Полагане на топлоизолационен материал

Оптималният показател за изолация се постига, когато между стената и изолацията е предвидена въздушна възглавница, чиято обща дебелина не трябва да бъде по-малка от 15-20 mm. За да направите това, препоръчително е да фиксирате специална решетка от летви върху повърхността на стената, чиято дебелина не трябва да надвишава 15-20 мм. Решетъчните клетки са разположени шахматно на разстояние около 1 м една от друга. Размерът на летвата трябва да бъде равен на 1-1,5 м. Фиксирането се извършва с помощта на телбод или малки пирони. Трябва да се припомни, че краищата на материала, задържащ топлината, трябва да бъдат внимателно съединени заедно с помощта на алуминиева лента. След това към основата на изолона отново се заковава решетка от летви, върху тях в бъдеще ще бъдат прикрепени довършителните материали.

Изолон технология за фиксиране към стената и вариации на материалите

Съвременният строителен пазар е пълен с всякакви новости, често това са универсални материали за широк спектър от приложения. За един от тези материали ще говорим днес. Това инженерно чудо, наречено Изолон, се използва широко в строителството като топло и звукоизолиращ материал. По-късно ще опишем по-подробно всички негови възможности. Първо, нека се съсредоточим върху основната стойност - изолацията на стените и пода. Закрепването на изолона към стената е много лесен процес, а до пода като цяло е толкова лесно, колкото обстрелването на круши Принципът на закрепване е подобен на други изолации от мек тип - те са прикрепени към стената с помощта на щайга, която служи и като рамка за бъдеща декорация на стени, например пластмасови панели.

Има технологии за използване на изолон както на закрито, така и на открито. Вторият вариант е по-практичен (студеният въздух се отрязва, стените не замръзват и топлината от вътрешността на къщата не отива никъде), но също така е и по-скъпо във финансово отношение, тъй като стените са изолирани с изолон от отвън главно за сайдинг. Как да изолирате - отвътре или отвън - зависи от вас, но ние ще се опитаме да ви разкажем по-подробно за самия mzolon, спектъра на приложението му, техническите характеристики и други интересни факти.

Тайна. Как да залепите изолация с фолио на стената.

Мил. По някакъв начин се сблъсках с проблем да залепя изолацията с фолио на стената. В интернет има много информация за това. Но как и с какво лепило не опитах - в крайна сметка нищо не се случи. Всичко падна. А тайната е проста. Изолацията е покрита с тънък пластмасов филм, към който лепилото не се придържа (към гладка повърхност, няма за какво да се хване) Производителят не е взел това предвид или не е искал. Достатъчно е да направите местата, където се нанася лепилото, груби, тоест да го шлайфате с шкурка. Можете да използвате всяко лепило, както и полиуретанова пяна. И няма да имате нужда от телбод, пирони, дюбели, военно-стратегически отровни течности - както се споменава в много строителни форуми. Успех на всички, давай.

Малко наблюдение. Но мнозина не виждат малките неща. Оттук и големите проблеми.

Достатъчно е да направите местата, където се нанася лепилото, груби, тоест да го шлайфате с шкурка.

И най-важното - защо да харчите пари за този и други материали и да лепите нещо, което няма да донесе никакъв ефект.

jekasus написа: И най-важното - защо да харчите пари за този и други материали и да лепите нещо, което няма да донесе никакъв ефект.

Очевидно превозното средство просто има материали безплатно и времето трябва да бъде убито.

jekasus написа: И най-важното - защо да харчите пари за този и други материали и да лепите нещо, което няма да донесе никакъв ефект.

Да, съгласен съм с теб. Но този ефект не е в запазването на топлината, достатъчно е, отоплението на водата идва от къщата. Ако погледнете отблизо последната снимка - това е продължение на бъдещата оранжерия от северната страна, разбира се, няма да има достатъчно светлина за растенията. Отразяващата боя няма на склад. Така че фолиото служи да го отрази. Дори при изкуствено осветление, когато влизате в стаята през нощта, не е възможно да погледнете, очите се режат от ярка, ослепителна, ирисцентна светлина. (Проверено, няколко крушки са достатъчни) Това е плюс за спестяване на енергия. Като цяло въпросът не беше разгледан за изграждането на оранжерии и къде, защо трябва да се залепи изолацията от фолио. Значението на това как да лепиш!

Как да фиксирам изолона към стената

Мил. По някакъв начин се сблъсках с проблем ** да залепя ** фолио изолация към стената. В ** Интернет ** има много информация за това. Но как и с какво лепило не съм опитвал - в ... - фото- Форум Мастерград

Какво е Isolon?

Izolon е универсален изолационен агент, изработен от гъвкава полиетиленова пяна, която осигурява всички видове изолация. Най-широкият асортимент от изолон е представен в:

 1. Материал, обработен с електрически разряд и може да се навлажни с лепила и бои.
 2. Фолирани ламинирани ролки.
 3. Твърди и топлоустойчиви листове.
 4. Многоцветни.
 5. С намалено ниво на запалимост.

Всичко това са различни подвидове с невероятен материал, но всички те имат:

 • Уникалното топлоизолационно свойство на тънък материал (1 см), който може да бъде заменен с 5 сантиметра дърво или минерална вата, 150 милиметра тухлена зидария, 12 милиметра експандиран полистирол.
 • Ефективна защита срещу пара и влага поради затворената клетъчна структура. Водата не се абсорбира от материала.
 • Отлична шумо и шумоизолация.
 • Мекота, еластичност, леко тегло (с изключение на проби от твърди плочки).
 • Устойчивост, устойчивост на гниене, ниско ниво на запалимост, което му осигурява гаранционен срок до 90 години
 • Химична стабилност, която позволява да се комбинира с всички известни материали.
 • Безопасността на околната среда, тъй като материалът няма остра миризма, не отделя токсини нито при нагряване, нито в покой. Материалите, от които е направен изолонът, не увреждат природата, дори е разрешен контакт с храна, следователно изолацията на стените с изолон вътре е напълно безопасна.
 • Универсалност и лекота на монтаж. Този материал е чудесен за подове, стени, както отвътре, така и отвън, покриви в жилищни и сервизни помещения. Монтажът може да се извърши от всеки, дори и без строителни умения.

Изгледи

Предлагат се следните типове:

 • незашит - NPE;
 • омрежена - ЛПС, която е разделена на подвидове: химически омрежени ЛПС NKh и физически омрежени ЛПС NR.

По своите характеристики NPE изолонът отстъпва на пришития.

Изолон ЛПС е устойчив на агресивни ефекти и има по-високи стойности на топло-, звукоизолация и влага. Възможно е да се комбинират различни видове в един продукт.

За да се намалят загубите от излъчването на топлинни вълни, погълнати от вътрешните повърхности на помещението, се използва доста прост, но много ефективен метод - покриване на изолона с фолио. Ролята на фолиото е способността му да отразява инфрачервените лъчи. Това значително увеличава значението на изолона в борбата му срещу загубите на топлина.

Моля, обърнете внимание: Характеристики и свойства на минералната вата

Изолонът на фолио може да бъде от следните модификации:

 • "А" - едностранно покритие от фолио;
 • "B" - покрита от двете страни наведнъж, което увеличава устойчивостта на външни влияния;
 • "C" - самозалепващо се;
 • "ALP" - самозалепващ се, със защитно фолио.

Изолацията с фолио трябва да бъде положена по такъв начин, че нейният метализиран слой да "гледа" в помещението, което ще бъде изолирано. Когато полагате фолио изолон със защитен филм, той трябва внимателно да се отстрани, освобождавайки повърхността с нанесеното лепило. Ако се използва не самозалепваща се версия, тогава трябва да се използва лепило, което по отношение на своите качества е подходящо за тази цел. Някои сортове Isolon имат висока стойност на омокряемост, което улеснява използването на лепило за фиксирането им.

Информация. Фолио изолон увеличава отразяващите топлината свойства на повърхността до 98%!

Как да кандидатствам?

Обхватът на приложение на Isolon далеч надхвърля границите на строителната сфера: той се използва активно в производството на автомобили, хладилно оборудване, медицинската индустрия, водопроводните инсталации и дори в петролната индустрия. Той намери приложение и в производството на спасителни жилетки, спортно оборудване, опаковки.

Най-често Izolon се използва за инсталиране на топъл под и изолиране на лоджии и балкони. Има технологии, които позволяват използването на Isolon при изолация на външни и вътрешни стени, покриви, но принципът, както се казва, е един. Единствената разлика е, че в студените, неотопляеми помещения, които включват балкона, един изолон не е достатъчен, тогава се използва технологията на сандвич от изолация от памучна вата или експандиран полистирол и облицован с фолио изолон. Ако стаята е малка и не можете да дадете допълнително пространство за изолация, тогава трябва да увеличите дебелината на изолона до най-малко 2 сантиметра. Използвайки примера за изолиране на лоджия, ще покажем принципа, по който можете да изолирате (с определени отклонения в зависимост от вашите условия) всяка повърхност.

Как да прикрепите правилно изолон все още е известно на много малко, тъй като технологията е доста нова. Изолонът по стените е положен с фолио вътре, за да отразява топлината.Ако предпочитате сандвич, тогава уплътнението е направено от минерална или стъклена вата, пяна пластмаса, експандиран полистирол между двата слоя изолон, отгоре е монтирана щайга за декоративни материали като пластмасови панели, облицовка и т.н. Всички шевове са внимателно залепени със специална отразяваща лента, плътността по време на процеса на изолация е много важна, така че този съвет не трябва да се пренебрегва.

За да се опишат по-ясно всички процеси, се предоставя кратка инструкция стъпка по стъпка:

 1. Почистете и подсушете повърхността, към която трябва да се прикрепите.
 2. Измерете площта, подгответе необходимото количество материал.
 3. Разширете, прикрепете изолона към повърхността с фолио към вас.
 4. Залепете всички съществуващи шевове и точките на закрепване със специална лента.

Производителят дава още няколко начина за използване на изолон:

 • Използването на листове за втвърдяване на бетона - изолон предотвратява топлинните загуби и бързото изсъхване, поради което е безценно като материал за бетонна зидария.
 • Като спално бельо от изкуствена трева.
 • Като разделящи прегради при изливане на основата.
 • При изолиране на водоснабдяване, отводняване, вентилационни тръби.
 • Като отразяващи топлината екрани (фиксирането на изолона към стената зад батерията ви позволява да пренасочвате топлите въздушни маси вътре в помещението, което предотвратява бързото охлаждане. Според статистиката спестяването на енергия в този случай надвишава 25%).

Характеристики на използването на изолация от фолио

Използването на материали с фолио за изолация зависи от няколко показателя: свойствата на определен топлоизолатор и мястото, където ще се използва. Като цяло, с помощта на такава топлоизолация, подовите конструкции се изолират, топлообменът на отоплителните радиатори се увеличава, въздуховодите и тръбопроводите се подрязват. Отличен резултат дава и топлоизолация на входни врати към веранди, лоджии, веранди и балкони.

Когато инсталирате изолация от фолио, трябва да придобиетевсички необходими инструменти за работа:

 1. Строителен телбод.
 2. Малки карамфили с голяма капачка.
 3. Нокът и чук.
 4. Покрита с фолио строителна лента.
 5. Изолация с фолио директно.

Най-често срещаната грешка на много строители е неправилният монтаж на материала с повърхността на фолиото навън. Поради факта, че фолиото е рефлектор, то е проектирано да връща топлината в помещението. И като поставите изолационния материал от грешната страна, такъв ефект не може да бъде постигнат.

Топлинен изолатор за подреждане на фолио, препоръчително е да го затворите в щайга от дърво.

Дъските, ролките или листовите материали не трябва да се припокриват. Те трябва да бъдат инсталирани строго на една и съща равнина, закрепени с пирони или строителни скоби.

Материалът с адхезивна повърхност може да остане без допълнителни крепежни елементи, но е по-добре да се използват малки шипове, за да се увеличи експлоатационният живот. При липса на адхезивно покритие може да се използва каучуково или акрилно лепило за фиксиране на материала към повърхността.

След инсталиране и фиксиране на всички слоеве топлоизолатор, ставите между тях трябва да бъдат обработени с фолио лента. Това завършва инсталацията.

Когато инсталирате топлоизолатора на вертикални повърхности, върху които има мухъл, тапети или мръсотия, те първо трябва да бъдат почистени, в противен случай фиксацията ще се окаже много ненадеждна и материалът просто ще падне с течение на времето. Освен това се препоръчва повърхността да се третира с антисептични средства.

Алтернативни видове материали

Няма алтернатива на изолона като такъв, но ще сгрешим, ако не говорим накратко за материалите, които в някои случаи могат да го заменят.

Почти същите като Isolon, материалите от памучна вата, които включват минерални, стъклени и еко вълни, имат топло и звукоизолация. Техните производители настояват, че основните им предимства са:

 • Лекота и простота в инсталацията.
 • Ниска топлопроводимост.
 • Якост на натиск, механично напрежение, якост на разрушаване.
 • Високи звукоизолационни характеристики.
 • Не е податлив на огън.
 • Устойчив на термична деформация.
 • Биологична и химическа устойчивост.

Минералната вата се произвежда под формата на рула и листове, те имат различна мекота и дебелина. Изключително лесно е да се монтират конструкции с помощта на различни видове вълна:

 1. Стените трябва да бъдат затворени с пара или хидро-бариера с помощта на телбод.
 2. Следващата стъпка е сглобяването на рамката от специални метални профили, стъпката на сглобяване е 50 сантиметра.
 3. След това се полага памучна вата, внимателно разпределена в цялото пространство, като се избягват пропуски.
 4. След това памучната вата се фиксира по всеки удобен начин, конструкцията се затваря с листове от гипсокартон, пластмасови панели, вагон, влакнести плочи.
 5. Последният етап е декорация на стени, външният му вид зависи от това какъв материал сте избрали или е наличен.

Недостатъкът на материала е неговата алергенност, необходимо е да се работи в защитни ръкавици и маска, за да се предотврати контакт на материала с лигавиците и кожата на ръцете. Той също така изисква допълнителна бариера срещу пара, тъй като губи свойствата си от влага. По принцип технологията е проста и можете лесно да направите всичко сами, без да плащате много на изпълнителите.

Стиропор или негови аналози

Несъмнените предимства на пяната включват факта, че:

 1. Пенопластът не се страхува от влага.
 2. Това е добър топлоизолатор.
 3. Не е обект на гниене, образуване на гъбични или плесенни петна.
 4. Лесен за инсталиране и изрязване.
 5. Той е лек.
 6. Топлоустойчив на ниски температури.
 7. Не изисква хидроизолация.

Има и много недостатъци на пяната:

 1. Той е крехък, руши се, изисква допълнителна защита с плътна основа.
 2. Не диша.
 3. Лесно се разрушава, влиза в химични реакции.
 4. Обичана от гризачи.

Пенопластът се използва главно в нежилищни помещения или за използване на открито. Монтажът се извършва върху лепилна смес, изисква допълнително фиксиране с "гъбички", цялостно омазняване на фугите, мазилка и последващо боядисване.

Изолация на стени с изолон

Топлоизолацията на стените се извършва съгласно същите опции и по същия принцип като изолацията на пода.

За да не падат листовете материал и да не създават дискомфорт в работата, полагането им се извършва по принципа отдолу нагоре. За закрепване на минерална вата, върху релсите са инсталирани таванни закачалки

... Те се продават в железария и държат добре минералния пълнител. Ако желаете, можете да използвате специално лепило. Предварителното закрепване на изолона може да се извърши с помощта на
строителен телбод.
Забележка!

За довършителни и декоративни работи шперплатовите листове могат да бъдат заменени с листове от гипсокартон.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни