Материали за топлоизолация на отоплителни тръби на улицата

Необходимостта от топлоизолация

Пред бригадир, който реши да оптимизира отоплителния кръг, неизбежно възникват два въпроса: защо се прави това и как да се изолират отоплителните тръби?

Топлоизолацията на отоплителни тръби на улицата и у дома е силно желана поради следните причини:

 1. Тази мярка спомага за значително намаляване на загубата на топлинна енергия по време на прехвърлянето на топлоносителя (обикновено гореща вода) от мястото на първично отопление към радиатори и други устройства.
 2. Топлоизолацията на отоплителните тръби на улицата ви позволява да предотвратите размразяване с последващо слягане на почвения слой в местата, където преминава линията за топлоснабдяване.
 3. Покриването на елементи на отоплителния кръг с изолационен слой е отлично средство за предотвратяване на корозионни процеси (ако металните тръби се използват за подаване на топлина).
 4. Тъй като, както показват статистическите данни, когато топлоносителят (включително водата) се транспортира на дълги разстояния, до 25% от топлинната енергия се губи (в някои случаи и повече), навременната висококачествена топлоизолация на тръбите ви позволява да намалите разходи за плащане на топлина.

Използвани материали

Днес, благодарение на развитието на химическата индустрия, водещо не само до подобряване на качеството на крайния продукт, но и до създаването на нови материали с повишена ергономичност, на пазара се представят огромен брой материали, които ви позволяват за изолиране на отоплителни тръби на улицата и в къщата.

В допълнение, голям избор позволява на всеки майстор да избере продукт, който идеално му подхожда във всички технологични характеристики - от условията на работа до разходите.

Изолацията за отоплителни тръби на улицата или в къщата трябва да отговаря на следните изисквания:

 • ниска топлопроводимост на материала - необходимо е да се намалят топлинните загуби до минимум;
 • негоримост, пожароустойчивост - позволява не само да се използва материалът на най-горещите тръби, но и да се осигури допълнителна пожарна безопасност на сградата и прилежащите зони;
 • лекота на използване - трябва да е възможно да се инсталират и сменят нагревателни елементи, без да се прилагат много усилия.

Според метода на приложение и формата на освобождаване материалите за изолация на отоплителния кръг са разделени на следните категории:

 1. Листов материал (парче).
 2. Изолация в ролка.
 3. Изолационни елементи на корпуса.
 4. Пълнене на нагреватели.

По-долу ще разгледаме най-популярните видове изолационни материали.

Разновидности на изолационни материали

След изолиране на тръби в отоплителни мрежи ефективността на цялата система се увеличава значително, нивото на натоварване на отоплителния котел намалява и икономията на гориво се увеличава. За това се използва изолация на тръби от различни видове. При избора на нагревател е важно да имате предвид функционалността на топлоизолатора и характеристиките на инсталационната технология.

Има следните видове изолация на тръбите:

 • на рула;
 • парче;
 • под формата на кожух;
 • пръскани топлоизолатори;
 • комбинирани опции.


Изолационните материали ще ви позволят да топлоизолирате носещите конструкции, коминните тръби, вентилационните канали и различни тръбопроводи. При избора на материали за изолация на тръби за топло водоснабдяване или отопление, положени извън сградата през въздуха или под земята, е необходимо да се използват устойчиви на влага видове изолация. Сред универсалните свойства на материалите, подходящи за изолация на отоплителни тръби вътре и извън къщата, са:

 • намалена топлопроводимост;
 • устойчивост на въздействието на активни химикали. вещества;
 • невъзприемчивост към корозионния процес;
 • огнеустойчивост;
 • безвредност за човешкото здраве;
 • лекота на монтаж;
 • дълъг експлоатационен живот.

При избора на изолационен материал за изолация на тръбопровода е необходимо също така да се вземат предвид диаметърът на тръбите, тяхното местоположение и експлоатационни правила, както и диапазонът на работната температура на охлаждащата течност.

Полиетиленова пяна

Топлоизолацията за отоплителни тръби от полиетиленова пяна е много търсена. Той има много достъпна цена и е много функционален. Топлопроводимостта на изолацията е приблизително 0,035 W / m • K. Клетъчната структура на материала го прави лек и предпазва тръбите от ненужен стрес.

Този тип изолация, използвана за тръби за водоснабдяване и отопление, е леко запалима. Ако наблизо няма източници на открит огън, материалът ще изгасне сам. По време на горенето на практика не се получава отделяне на токсични вещества, което прави възможно разглеждането на разпенения полиетилен като безопасно за здравето. Материалът не се страхува от влага, тъй като не пропуска вода и пара. Той е идеален за изолиране на комуникации както в мазето, така и на открито, включително стоманени тръби.

В продажба можете да намерите полиетиленова пяна на рула или под формата на готови за употреба обвивки с вътрешен канал за полагане на тръби с различен диаметър. Корпусът има добра еластичност, а отстрани е осигурен надлъжен разрез, за ​​да се улесни монтажа върху тръбите. Самият разрез и фугите на изолацията се фиксират с лента за монтаж. На места със сложна конфигурация за изолация се използва материал в ролки, който се навива на няколко слоя и също се фиксира върху лента.

В допълнение към обикновената полиетиленова пяна, в продажба може да се намери и друг, по-модерен тип, наречен пенофол. Основната разлика между пенофола и разпенения полиетилен е външната му повърхност, покрита със слой алуминиево фолио. Металният слой има свойството да отразява топлината, което може значително да намали нивото на топлинните загуби. Втулките от пяна от пяна се характеризират с повишена гъвкавост, което им позволява перфектно да се монтират тръби дори в трудни участъци с остри завои.

Експандиран полистирол

Също така, полимерен материал, който се превърна в традиционен, наречен, поради своята твърдост, "черупка". Изолацията се състои от две полукълба с вдлъбнатини за размера на изолираните елементи на тръбопровода.

 • ниска цена;
 • малка стойност на топлопредаването;
 • устойчивост на влага - полистироловата пяна не абсорбира течност;
 • лекота;
 • лекота на монтаж;
 • способността да се комбинира с метали и полимерни материали.

Основният недостатък е недопустимостта на използване на прекалено горещи тръби.

Предимства и недостатъци на PSP изолацията

PPS обвивката за изолация на тръби за битови и промишлени цели има следните предимства:

 • Ниска топлопроводимост за ефективно съхранение на топлина.
 • Дълъг експлоатационен живот - материалът може да се използва до 50 години в пространство, изолирано от слънчева светлина, ПРЗ не гние и се разлага много бавно.
 • Въпреки че конвенционалната пяна не е здрав и плътен материал, нейната плътност се увеличава значително при екструдиране (компресиране). Производителят произвежда няколко групи пяна с различни параметри; при производството на черупката се използва технология, която ви позволява да изберете материал, който е подходящ по отношение на плътността. Изолаторът може да бъде направен от популярния тип - Penoplex, който има високи якостни характеристики.
 • Дизайнът на корпуса е направен под формата на сглобяеми сегменти - това позволява, ако е необходимо, лесно да се демонтира инсталираният изолатор и да се използва повторно.

Предимства на обвивки от пяна за изолация на тръби

Фиг. 4 Параметри на подстанцията

 • Разширеният полистирол практически не абсорбира вода, следователно след монтажа те предпазват тръбопровода от негативните ефекти на влагата.
 • Материалът е устойчив на околната температура от -50 до +80 C. и е в състояние да издържа на температурни спадове в широк диапазон.
 • Пенопластът не се влияе от естествените химически елементи, съдържащи се в почвата и водата (соли на различни метали), той се противопоставя добре на мухъл и плесен.
 • Корпусът е лек и се отличава с простотата и бързината на метода на монтаж - на един човек е възможно да изолира тръбите с негова помощ.
 • Черупката е универсална - може да бъде направена по поръчка от всякакъв размер, използвана отвън и вътре в помещенията.
 • Материалът е безвреден за хората, за разлика от остарялата стъклена вата, при работа с него не се изисква използването на специални защитни средства.
 • Стиропорът се счита за отличен абсорбатор на шум - това му дава допълнително предимство, когато се използва в жилищни райони.
 • Черупката има висок декоративен ефект, изолираните с нея тръби не нарушават интериора на стаята, когато са отворени.
 • Експандираният полистирол е леко запалим и не поддържа изгарянето, след изчезването на източника на огън той спонтанно угасва в рамките на две секунди.

Предимства на обвивки от пяна за изолация на тръби

Фиг. 5 Пример за изолация на кладенец PPS

Недостатъците на материала включват следните параметри:

 • Стиропорът се разлага бързо, когато е изложен на ултравиолетово лъчение, поради което повърхността му трябва да бъде допълнително защитена на открито.
 • Много често срещани химикали в домашната и строителната индустрия разграждат полистирола, така че той не може да бъде боядисан или покрит с най-течни синтетични материали.
 • При изгаряне пяната отделя отровен дим, който причинява голяма вреда на човешкото здраве.

Пенофол с топлоотразяващ слой алуминиево фолио

Тази изолационна ролка е алуминиево фолио със нанесен слой полиетиленова пяна. Материалът е лек, надежден и лесен за използване.

Какъвто и материал да избере домашен майстор, размишлявайки как да изолира отоплителните тръби в земята, той трябва да помни, че е важен не само видът на изолацията, но и качеството на извършената работа; в противен случай цената на материала ще бъде напразна.

Непосветените хора могат да се съмняват в целесъобразността на изолирането на тръбата, водеща от котелното до къщата по улицата. Всъщност, защо се нуждаем от изолация на гореща линия?

Как да изолираме отоплителни тръби

Гамата от модерни нагреватели е впечатляваща. Всеки материал има недостатъци заедно с предимства. Използването на всеки тип изолация трябва да бъде икономически обосновано и подходящо за конкретните експлоатационни условия. Например, ако в отоплителните тръби се подава вода с ниска температура, тогава можете да игнорирате запалимостта на материала, тъй като в специално разгледаната ситуация е изключено самозапалването.

Трябва да се отбележи, че преди да се монтира изолацията върху метална тръба, повърхността трябва да бъде подготвена:

 1. Първо нещо почистете тръбата от мръсотия и разрушен слой стара изолация.
 2. След това нанесете слой от специален антикорозионен агент.
 3. След това можете да продължите към монтаж на топлоизолация.

Как да изолираме тръбите?

Защо трябва да изолирате уличните комуникации?

Изглежда, че това е ненужна задача. Е, да кажем, че разположението на отоплителните тръби на открито, от къщата до котелното, не може да се направи по друг начин. Но те винаги са горещи, така че защо да ги предпазваме и от студа?

Всъщност външната изолация на тръбите е от съществено значение. Топлината, подавана през магистралата, се „губи“ в студа по пътя. Тоест тръбата, дори и при замръзване, няма да замръзне, ако в нея тече гореща течност. Но ефективността на възвръщаемостта ще намалее и съответно ще се увеличи консумацията на енергия и в резултат на това цените, изразходвани за отопление.

Това важи особено за системата за БГВ.Когато се изолира тръба на открито, целта е преди всичко да се поддържа температурата. Същите мерки няма да са излишни за основните тръбопроводи при автономното отопление на къщата.

Характеристики на изолацията на тръбите с експандиран полистирол

Черупка от стиропор

Разширеният полистирол се нарича модификация на полистирол, състоящ се от малки гранули, които съставляват само 2% от общия обем на продукта. Останалата част от пространството е заета от въздух. Микроклетките с тънки стени не позволяват преминаването на топлина и осигуряват високи топлоизолационни свойства на материала. Има два вида продукти - обикновени и екструдирани. Последният има много по-добри експлоатационни характеристики, не се страхува от вода, но струва много повече.

Комуникациите на отоплителни системи, топлоснабдяване, водоснабдяване, канализация, климатизация са изолирани с експандиран полистирол. Използването му избягва замръзване, запушване и разрушаване на структурни елементи. Правилно избраната дебелина на продукта дава възможност да се поставят водопроводни системи над точката на замръзване на почвата и да не се копаят дълбоки окопи. Материалът често се използва за изолиране на тръби за дълбоко полагане на комуникации - той практически не гние и запазва свойствата си до 50 години.

Количеството загуба на топлоносител при използване на експандиран полистирол се намалява до 6 W на час, което е препоръчителната стойност в европейските страни. Ефективната изолация поддържа температурата на енергийния носител да се движи от източника на производство до точката на потребление. Спестява разходи за отопление.

Вътрешните комуникации са изключително редки. Извън сградата водопроводните системи трябва да бъдат топлоизолирани в такива случаи:

 • Тръбите са разположени с лек наклон спрямо хоризонта.
 • Предметите бяха заровени плитко.
 • Ако има водопровод от кладенеца до къщата, канализационната система от къщата до септичната яма, отоплителната система от котелното към сградите.
 • Ако има много завои в системата.
 • Също така е препоръчително да се изолират тръбопроводи, вградени в стени или разположени под пода или в мазето. В този случай те отделят част от топлината към преградите или към земята. Това важи особено за нагревателните елементи.

За изолация на тръби с експандиран полистирол е направена обвивка - специална конструкция от две или повече части. Позволява им да се използват в комуникации, нагрявани до +80 градуса, по въздушни и подземни маршрути. При високи температури допълнително се използват изолационни уплътнения, които се полагат върху продуктите преди монтажа. В този случай температурата на охлаждащата течност може да достигне +110 градуса.
Обикновено завършената обвивка е направена от самогасящ се експандиран полистирол PSB-S-15, PSB-S-25, PSB-S-35. Продукти с тази плътност могат да се използват за изолиране на тръби, монтирани по всякакъв начин, с изключение на безканалните. По-твърди цилиндри, които се произвеждат от детайли с висока плътност (например 50 kg / m3), се използват за подреждане без канали. Алтернатива на готовите форми от този материал може да бъде само дълбоко полагане на комуникации.

Черупката за тръби от експандиран полистирол е направена с различен диаметър от две или повече парчета с дължина 1 м. Минималният диаметър, върху който може да се постави цилиндърът, е 17 мм, а максималният е 1220 мм. Черупката с диаметър повече от 20 см се състои от 4 части. Много големи предмети са направени от 8.

На половинките има малки издатини и фрезоване, които улесняват тяхното съединяване. След полагане частите се фиксират по различни начини - залепване, найлоново фолио, лента, метални скоби. Съединителите ви позволяват бързо да разглобявате изолационния слой и да извършвате ремонти, без да го разрушавате.

Можете също така да изолирате тръби с тесни сегменти. По-рядък случай е използването на продукти без конектори, но те са неудобни за инсталиране, тъй като облечете преди да сглобите системата.Добър вариант е използването на проби, които са фабрично покрити с експандиран полистирол.

За да се предпази от механично натоварване, черупката може да бъде покрита с фолио, фибростъкло, фибростъкло и др.

Когато избирате черупка, трябва да се съсредоточите върху следните точки:

 1. Размерите на изолатора се избират в зависимост от диаметъра на тръбопровода.
 2. Дебелината на материала влияе върху качеството на изолацията. Колкото по-голям е слоят, толкова по-малко топлинна енергия се губи. Обикновено дебелината на стената не надвишава 5 см, което е достатъчно, за да се предотврати замръзването на водата в подземната система.
 3. В продажба има и бутилки, които могат да се използват с нагревателен кабел. Те се различават от стандартните черупки по наличието на жлеб за полагане на жицата.
 4. Много производители правят мостри за индивидуални поръчки, с всякакъв размер и форма.

Технологични изисквания за изолационен материал

Съвременният пазар е богат на различни предложения, така че няма да има проблеми с избора. За да се изолира надеждно магистралата на улицата, е по-добре да се даде предпочитание на специализирани материали, които отговарят на следните характеристики:

 • ниска топлопроводимост;
 • устойчивост на агресивна среда;
 • широк диапазон на работните температури;
 • дълъг експлоатационен живот;
 • проста инсталация.

Няколко материала отговарят на тези критерии и всеки вариант подлежи на разглеждане.

Характеристики на изолация с минерална вата

Материал, който не се нуждае от допълнителни думи. Стар, надежден продукт за изолация на тръби, на закрито и на открито. С неговото използване се осигурява не само изолация на тръбата от студа, но и защита от външни фактори. Материалът не гори, имунизиран е срещу киселини и е инертен спрямо основи и други химични съединения. Цената на минералната вата, която е една от най-ниските в сегмента, също има положителен ефект.

Подобно на повечето порести изолационни материали, минералната вата е хигроскопична и абсорбира добре влагата. Това е недостатък. Водата, абсорбирана в материала, ще влезе в контакт с тръбата, причинявайки реакция на корозия. Ето защо, използвайки го като изолация за магистрали на улицата, е необходимо допълнително да се осигури хидроизолация. Но с поглед кои тръби са избрани за отопление на къщата. Пластмасата или полипропиленът не изискват такива модификации. Ако линията е положена от метални тръби, тогава външната изолация е обвита с покривен материал или фолио филми. Което със сигурност ще повлияе на увеличаването на цената на работата.

Технически характеристики и качество на експандиран полистирол

Простотата и качеството отличават този тип изолация на тръби за външно отопление. Това са два полуцилиндъра от полистирол, фиксирани със специална лента. В ставите са предвидени специални канали, за да се осигури плътно прилепване.

Цената на изолацията от пенополистирол не е много по-висока от минералната вата. За предпочитане е да се използва за изолиране на водопроводни тръби в мазето и таваните. Удобно е да ги изолирате и щрангове. Опростен дизайн и лесен монтаж ви позволяват да го фиксирате дори на труднодостъпни места, заобикаляйки сложни изходи от тръбопроводи.

На бележка. Като цяло положителният материал има малък недостатък - невъзможността за обработка на гънки, което ви кара да мислите за неговото използване.

Надеждна защита на комуникациите с пеноизол

Изолацията на отоплителни тръби с пеноизол се счита за една от най-надеждните. По отношение на качеството този материал може да се сравни с полистирола. Единствената разлика е в приложението. Тръбата е изолирана на открито чрез пръскане на течен продукт, който след втвърдяване придобива форма, характеризираща се с висока плътност. За индивидуално отопление това е един от най-добрите варианти. Възможно е да се лекуват най-недостъпните места с пеноизол.

След обработка не се изисква допълнителна работа.Материалът е абсолютно инертен при всяко въздействие: той не абсорбира влагата, въздухът не преминава през него, химикалите не причиняват вреда на конструкцията. За целите на декорацията можете да го увиете отгоре с покривен филц.

Течни изолатори за защита на уличните комуникации

Това са относително нови материали, които могат да се използват за надеждна изолация на отоплителните тръбопроводи. В този ред има два вида изолатори:

 • Спрей. Нанесеният спрей изисква специално оборудване;
 • Живопис. За нанасяне използвайте обикновена четка или валяк.

Предимството на двата вида течни изолатори за отоплителни тръби е възможността за прилагане на всякакви, дори и най-недостъпните места.

Разпенен полиетилен: кога е най-доброто време за използване на този материал?

Такава изолация на тръбите се продава на пазара на рула. Това е фолио с различни дебелини. Нарязва се на части и се увива около линиите. Предимствата на експандирания полистирол включват следните качества:

 • устойчивост на влага;
 • трайност;
 • лесен монтаж;
 • хигроскопичност.

Майсторите имат различни мнения за този материал. Като се има предвид ниската дебелина, трябва да се нанесат поне 3 слоя, за да се създаде бариера за студен въздух. Ако за отопление са избрани полипропиленови тръби, тогава най-малко 5 слоя. Работата е проста, но отнема много време. Освен това мнозина се съмняват в надеждността. Изолация в 3 слоя ще защити магистралата в региони с мек климат. За да предотвратите замръзване на тръбите при силни студове, е необходимо да ги увиете най-малко на 7-8 слоя, а това вече е голям разход на материал и трудоемкост.

Разпенен каучук: новост на пазара за предпазване от топлина

Според своите характеристики такава топлоизолация на отоплителни тръби, разположени на улицата, надминава всички материали, представени по-горе. Но трябва да се отбележи, че цената на материала също се нарежда високо. Следователно обхватът на приложение не се прилага за частния сектор.

По клас топлоизолацията принадлежи към рулонните материали и от положителните качества могат да се разграничат следните:

 • устойчивост на ниски температури (до –40 ° С);
 • имунитет срещу ултравиолетова светлина;
 • Пожарна безопасност.

Обхват на черупката на ПЧП

Обхватът на приложение на изолацията от експандиран полистирол (PPS) засяга всички отрасли на промишлените и общински услуги, техниката е най-обещаващата и може да се използва за изолация в следните случаи:

 • При изолиране и защита срещу отрицателни температури на основните тръбопроводи, преминаващи под земята и по повърхността му.
 • За защита и топлоизолация на водопроводни, отоплителни и канализационни тръби в общински и частни домакинства.
 • При изолиране на въздуховоди на вентилационни и климатични системи.
 • За да се предпазят тръбите, доставящи студена вода, от замръзване при организиране на индивидуално водоснабдяване в селски къщи.
 • При изолиране на кладенци и обсадни сондажни тръби.

Места, където комуникациите трябва да бъдат изолирани

Всеки бизнес има свои нюанси. Изолацията на отоплителната тръба и всички свързани с нея работи се регулират от метеорологичните условия в региона и от конструктивните фактори на системите. Изолацията е необходима, ако магистралите минават под земята, на открити пространства, на тавани и мазета и разбира се на открити площи.

Полимерните тръби са по-малко податливи на студ. Но въпреки това при силни студове в тях се нарушава преносът на топлина. И въпреки факта, коя от опциите за отопление за частна къща е положена, изолацията на тръбите ви позволява да намалите топлинните загуби, както и да ги предпазите от износване и физически повреди.

Въпреки твърдостта, металните тръби за отопление също не са всемогъщи. Изложени са на външни фактори.В допълнение към факта, че те отдават топлината по-интензивно, металът е податлив и на корозия. Изолацията на отоплителната тръба и захранването с топла вода е в състояние да спре тези недостатъци.

Не може да има съмнение, че е необходима изолация на отоплителни тръби. Дългите години на експлоатация показаха слабости, така че инженерите на много компании се борят да разработят перфектни материали, които помагат за намаляване на топлинните загуби.

Загубите на топлина в тръбопровода са един от най-належащите проблеми както за автономните, така и за централните отоплителни системи. В случай, че комуналните услуги участват в този проблем в регионите, тогава в частните къщи топлоизолацията на отоплителните тръби е грижа на собствениците на жилища. И поради факта, че количеството работа е доста малко, е доста лесно да го направите сами.

Функции на нагреватели за отоплителни тръби

В частна къща отоплителният котел може да бъде разположен както вътре в помещенията (например в мазето), така и в отделна стопанска постройка за битови цели. Във втория случай най-често няма централизирано газоснабдяване и за отопление се използват твърди материали като торфени брикети, въглища, пелети и дърва за огрев.

Често в частни къщи има сауна или баня, разположени отвън. Това избягва усложняването на дизайна на отоплителната система чрез наличието на резервоар за отопление на вода. Водоснабдяването трябва да се извършва от отоплителния котел, който често може да бъде разположен на значително разстояние. При избора на материал за изолация на отоплителни тръби трябва да се вземат предвид следните условия.

Намаляване на топлинните загуби

Същността на всеки топлоизолатор и неговата основна задача е да предпази повърхността на тръбите от негативното влияние на околната среда. В този случай намалената топлопроводимост на изолацията ще намали топлинните загуби и отопляемият тръбопровод ще се охлади много по-бавно, отколкото при неизолираните тръби.

Почти всички отоплителни мрежи са проектирани по такъв начин, че комуникациите да преминават както над земята, така и под нея. За външни тръби обикновено се използва мек топлоизолатор, а в случай на подземно полагане се създава твърд изолационен слой, който да компенсира земното налягане.

Елиминирайте риска от замръзване

Ако захранването с топла вода в отделна отоплителна система преминава от котела до сграда, стояща на прилично разстояние, тогава най-често се полагат подземни съоръжения. В този случай е важно тръбите да слизат под нивото на замръзване на почвата. Но ако няма възможност за локализиране на тръбопровода на значителна дълбочина, тогава са възможни дълги прекъсвания в подаването на загрята вода, ако не се използва постоянно. това се случва, защото останалата част от течността в тръбите замръзва при замръзване. За да се защитят подземните съоръжения от замръзване, те се изолират, като се предпазват с твърда обвивка или мека обвивка, които са разположени вътре в тръбните канали.

Как да изберем топлоизолатор?

Широка гама от изолации дава възможност да се избере конкретен тип топлоизолатор, който е най-подходящ за конкретна ситуация и портфейл.

Изисквания за топлоизолационни материали:

 • нисък коефициент в специфична топлопроводимост, е основното условие за годността на материала за изпълнение на основната задача (топлоизолация);
 • достатъчно висока термична стабилност - материалът трябва да може да поддържа характеристиките и структурата си при високи температури, (105 ° C - в употреба, до 700 ° C - в производството) без никаква реакция с околните вещества, да не е катализатор за химикали реакции и не отделят вредни вещества.
 • химическа устойчивост - способността на материала да не реагира с органични вещества;
 • достатъчна хидрофобност - водоотблъскващи характеристики, които предотвратяват намокрянето на топлоизолационния слой, поради факта, че когато порите се запълнят с вода, материалът се превръща в отличен топлопроводник и в същото време допринася за образуването на корозия на тръбопроводът;
 • паропропускливост - способността на нагревателя да изсъхне бързо, ако се намокри;
 • въздухопропускливост - характеристика, която предотвратява запълването на топлоизолатора чрез движение на въздуха с прахови частици, което увеличава топлопроводимостта на изолационния материал (всички твърди топлоизолационни материали отговарят на това изискване, за меките е необходима допълнителна защита);
 • трайност - материалът трябва да запази характеристиките си и да отговаря на всички изисквания през целия срок на годност, който е посочен в инструкциите за използването му.

Експандиран полистирол и неговите видове


Изолация за експандирани полистиролови тръби

Стиропорът е вид полистирол. Суровината е полистирол, но могат да се използват и полидихлоростирен, полимонохлоростирен и други стиролни съполимери. Технологията на производство е проста: в полимерната маса се разтваря газ, който запълва стиролните гранули. Масата се нагрява с пара. Под въздействието на температурата гранулите растат многократно, докато напълнят формата.

Най-често природният газ се разтваря в полистирол. Но ако искат да получат огнеустойчива версия, масата се пълни с въглероден диоксид. Има и вакуумен експандиран полистирол: по време на производството му не са необходими въздух или газ.

Готовата полистиролова пяна се състои от фини клетъчни гранули. Вътре те съдържат микропори, между тях - кухини. Наличието на множество малки кухини осигурява високи топлоизолационни свойства на материала.

Характеристиките на експандирания полистирол се определят не само от състава, но и от метода на производство.

Без натиск


Полимерните гранули се изсушават, след това се разпенват при +80 С. Пенообразувателят е изопентан. Операциите се повтарят два пъти. Материалът се изсушава във формата, тъй като дори с добра плътност - до 37 кг / куб. м, тя е крехка. Производството му обаче изисква почти 2 пъти по-малко изопентан, което осигурява достъпна цена.

Експандираният полистирол без натиск се използва по-често за изолация на строителни конструкции, отколкото тръбите. Порите в него са отворени, чувствителен е към влага.

Натиснете

Приготвената суровина се поставя във форма и се нагрява до + 120–145 С под налягане 8–12 МРа. В този случай частиците от сместа се синтероват заедно и газообразувателят отделя газ. След охлаждане детайлът се изважда от матрицата и се загрява в камерите в продължение на 90–120 минути. Полимерът леко омеква при нагряване и отделеният газ се разпределя равномерно в целия обем.

Пресованият материал има по-високи шумо- и топлоизолационни качества. Той принадлежи към електрическите изолатори и се използва в електрическата и радио индустрията.

Екструдиран


Екструдиран пенополистирол

Екструдираната полистиролова пяна за тръбопроводи е най-добрият вариант. Структурата на материала е фина, много еднаква, клетките са затворени, така че изолацията не се страхува от вода. Той е много по-силен от предишните варианти и се използва активно в строителството.

Разпенващ се ахат се вкарва в полимерната стопилка под налягане 10–20 МРа. Стопилката бързо се охлажда до + 130–140 ° С и се екструдира. Материалът се произвежда под формата на плочи и филми и се използва за топлоизолация на голямо разнообразие от конструкции.

Инструкции как сами да изолирате тръбите

 • необходимо е да се изчисли и закупи топлоизолационни материали;
 • увийте тръбите с фолио или с фолио. Фолиото в този случай играе ролята на топлинен рефлектор;
 • монтаж на изолация около тръбата. Твърдата секционна обвивка и меката изолация просто трябва да се поставят върху тръбата.По отношение на други меки материали, те трябва да бъдат нарязани на заготовки, равни на ширината на диаметъра на тръбата. След това го увийте около тръбата и го фиксирайте със скоби, лента или тел. При твърдата изолация ситуацията е по-сложна. От него е необходимо да се създаде вид кутия около тръбата (или да се използват тръбни черупки с необходимия диаметър);
 • инспектирайте тръбата за наличие на „мостове на студа“ и ги отстранете;
 • фиксирайте топлоизолацията върху тръбата с метализирана или водопроводна лента;
 • ако е необходимо, покрийте топлоизолацията със защитен материал (филм) и запечатайте фугите с лепяща лента.

Парите, похарчени за закупуване и изолация на тръби, бързо се изплащат, благодарение на спестяванията при плащания за отопление на дома.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни