Влага от дървени стърготини за оптимална работа на димогенератора


Стърготини: методи на приложение

След определена обработка дървени стърготини са подходящи за напълно различни области на приложение:

 1. Стърготините се използват като вид гориво в котлите на твърдо гориво. Те са особено удобни под формата на пелети или горивни брикети.
 2. Стърготините се използват широко за изолация на помещения. Такава изолация, за разлика от повечето синтетични колеги, не се страхува от внезапни промени в температурата и влажността.
 3. Използват се и за домашно пушене. Експертите ще потвърдят, че най-доброто качество на крайните продукти е гарантирано, когато дървесните стърготини се използват като горим материал.
 4. Стърготините се оценяват и от градинарите, поради способността им да натрупват и задържат влага за дълго време, да потискат растежа на плевелите, те са подходящи за торене на почвата.

Това не е пълен списък с опции за полезно използване на дървени стърготини в домакинството, градинарството или строителството. И те са необходими главно в суха форма.

Стърготини за градински пътеки

Градинската пътека за дървени стърготини е прост, сладък и удобен начин за украса на вашия сайт. Изкопайте плитък изкоп с всякаква форма (приблизително колкото щика на лопатата), напълнете го с дървени стърготини и го набийте. Предимствата на тази писта:

 • може да бъде направено по навиване, колкото искате;
 • водата няма да застоява в него;
 • плевелите скоро няма да пробият стърготините.

Имайте предвид, че с течение на времето стърготините ще провиснат по пътеката, така че ще трябва да ги добавяте всяка година.

Как и с какво можете да изсушите дървени стърготини

Сушенето е изпаряване на вода от дървени стърготини. Има следните техники за избраните суровини:

 • Аеродинамичен начин
 • Вакуумен метод
 • Инфрачервен метод
 • Супер високочестотен (микровълнов) метод
 • Метод на кондензация
 • Сушене на дървени стърготини с конвективен топлообмен

В момента аеродинамичният метод и конвекционните сушилни (използващи барабанни инсталации) са признати за най-оптимални.

ВАЖНО!

Всички сушилни са пожароопасни. Трябва внимателно да се спазват всички условия за тяхното инсталиране и използване.

Стърготини мазилка

Мазилката от дървени стърготини се нарича още топла. С негова помощ е възможно да се изолират склоновете на блокове за прозорци и врати, да се украсят вътрешни стени, както и фасади. Освен това топлата мазилка е добра в изолирането на шума. Ще ви трябва целулоза (като настъргани стари вестници), цимент и дървени стърготини. Съставките се смесват в съотношение 2: 1: 3 и се разреждат с вода, след което отново се разбъркват старателно.

Надяваме се, че нашият материал е бил полезен за вас. Може би в нашия списък липсва интересен начин за използване на дървени стърготини в страната, за който знаете? Споделете в коментарите!

Източник

Аеродинамично сушене

Изсушаването на дървени стърготини по този метод се извършва с горещ въздух.

В такава инсталация за сушене в този случай са включени няколко части:

 • Генератор на топлина
 • Вентилатор
 • Линия за сушене
 • Сито
 • Циклон
 • Изпечете

Предимството на този метод е сравнително по-малкият размер на инсталацията. И недостатъците са сложността на технологичното изпълнение, както и предварителното изпълнение на комплекс от изчисления, като се вземе предвид площта на обработвания материал, неговите физически характеристики, параметри и скорост на сушилнята.

ВАЖНО!

Когато избирате сушилня, обърнете внимание на техническите й параметри. Колкото по-голям е обемът на сушилнята, толкова по-голяма мощност трябва да има топлинният генератор.

Технология на процеса на сушене

Сред факторите, влияещи върху скоростта на процеса на сушене, е необходимо да се подчертаят:

 • Индикатори за температурата на сушилнята, подавана към оборудването за сушене;
 • Относителната скорост на движението му по време на процеса на сушене;
 • Специфична площ на частиците от дървесни материали;
 • Физични свойства на материалите, които трябва да се сушат.

По време на процеса на сушене в структурата на дървесните материали едновременно протичат няколко физически процеса. Тъй като съдържанието на влага в дървесината постепенно намалява, температурата на частиците се повишава и се доближава до температурата на сушилния агент. Следователно, за да се изключи запалването на запалими фино диспергирани компоненти на сместа, температурата на сушителя, подаван към оборудване за сушене, ограничете до безопасно ниво.

Дървесните отпадъци се различават не само по хетерогенния си състав, но и по размера на съставните частици. Дотолкова доколкото сушене на дървени стърготини извършва се с очакване на малък размер на компонентите на сместа, преди да се подаде в нея барабан за сушилня предвижда се смилане на суровини, за да се увеличи активната повърхност на частиците. За трошене на отпадъци се използват чукови дробилки, при които продуктът се сортира през сито, върху което се прилепва мокрият продукт и процесът спира.

Барабанно сушене

Производството на лиофилизирани горивни суровини от сурови дървени стърготини е възможно с помощта на сушене с горещ въздух, продухано с помощта на вентилатори. Водата от дървените им стърготини се изпарява по време на конвективен топлообмен.

За да изсъхнат по-добре стърготините, осигурете непрекъснатия им контакт с охлаждащата течност: въздух, нагрят в топлинния генератор или газове от пещта.

Най-успешното решение за изпълнението на тази опция е използването на барабанна сушилня, свързана към топлинен генератор. Докато барабанът се върти, прясна порция дървени стърготини непрекъснато се вкарва в зоната на струята с горещ въздух. Специални гребла вътре в барабана разбъркват дървени стърготини, влагата се изпарява естествено в околната среда.

Барабаните за сушене са най-евтините от всички варианти за сушене на дървени стърготини с отлична ефективност и лекота на изпълнение и експлоатация. Инсталацията е лесна за сглобяване и независимо със собствените си ръце, като има подходящите схеми. Недостатъците на този метод включват относително големите размери на сушилния блок, които могат да усложнят транспортирането, ако възникне такава необходимост.

Видове оборудване за сушене

Цялото произведено в момента оборудване за сушене е разделено на групи, в зависимост от принципа на неговото действие:

 • Контактни сушилни;
 • Конвективни сушилни;
 • Радиационни сушилни;
 • Сушилни за замразяване;
 • Високочестотни сушилни;
 • Комбинирани сушилни.

Всеки от моделите на използваните сушилни се различава по своя дизайн: те се различават оборудване за сушене тип барабан, тип ремък, сушилни с кипящ слой, сушилни с аеродинамично покритие и др.

По правило оборудването за сушене се използва в зависимост от състава и физикохимичните свойства на дървесните отпадъци, както и от размера на техните частици. Така че, за диспергирани материали, оптималното решение би било използването на конвективни сушилни, поради принципа на действие на които се осигурява постоянен контакт на сушилния агент с повърхността на отпадъците и сушене на дървени стърготини става по-добър и по-ефективен.

Въздухът или димните газове, нагрети до необходимата температура, се използват като изсушител. В случай, че на изсушения материал се налагат повишени изисквания за чистота и безопасност, използването на димни газове в процеса на сушене е неприемливо. Сушилното оборудване, което използва атмосферен въздух като сушител, е оборудвано със специален топлообменник, където сушилнята се нагрява. След това се подава под налягане към повърхността на дървесните отпадъци, в резултат на което има сушене на дървени стърготини.

Вакуумно сушене

Технологията на вакуумно и микровълново сушене има обща характеристика - водата се изпарява при температура, по-висока от точката на кипене на водата.При сушене с помощта на вакуумен метод има две фази на трансформацията на водата: преходът от течност към пара, от пара към течност.

Този метод включва прехвърляне на пара и вода към външната повърхност на суровината, изпарявайки парата, изтичаща в атмосферата. Когато водата се изпари от повърхността на суровината, нейната температура рязко спада до температурата около, процесът на сушене веднага се забавя. За да се ускори, е необходимо да се разруши граничният горен слой на повърхността на суровината или да се стесни забележимо.

Днес има господство на следните типове вакуумни сушилни камери:

 1. - с нагряване на материала по цикличен начин;
 2. - с нагряване на суровини чрез контактен метод.

Обърнете внимание, че в първия случай, в камерите, първо, суровината се нагрява и след това се евакуира. Няколко такива цикъла се повтарят до пълно изсъхване. Топлината се предава конвективно.

Осезаемите недостатъци на вакуумния метод включват продължителността на процеса на сушене, високата консумация на енергия за постоянно нагряване / охлаждане на суровините и сушилните камери.

Принцип на работа на барабанната сушилня

И така, чипове и дървени стърготини се зареждат в камерата и започват да се движат под ъгъл надолу по стените към отделението за разтоварване. Вътрешните остриета и релефите на барабана разбиват уплътнените бучки суровини. Смес газ-въздух, загрята до 600-700 ° C, се изпомпва в цилиндъра от горивната камера или от топлинния генератор. Тя увива материала и го загрява. Влагата се изпарява непрекъснато. Изсъхналият материал се изхвърля през люка. След преминаване през камерата газовете се охлаждат до температура 80-120 ° C и след това се изпращат в циклона. Там от тях се отделят дървесен прах и замърсители на въздуха.

Един оператор е длъжен да контролира сушенето. Необходимо е да се следи балансът на температурата и обема на дървесната фракция: с увеличен t се подават повече стружки или t на входа намалява. И обратно, когато t на изхода е под средното, операторът го увеличава на входа или намалява обема на чиповете.

Предимства на сушилни за дървени стърготини

Барабанната сушилня за насипни материали е безспорен лидер в своя клас. Тази технология се използва традиционно, тя е добре проучена и не обещава на собственика на бизнеса с пелети неприятни изненади.

Недостатъци на барабанна сушилня

Недостатъците на устройството обикновено се наричат ​​неговите големи размери. Такава конструкция не е лесна за транспортиране и инсталиране в цялостната верига на комплекса. Проблемите с размерите се решават със секционни конструкции, които позволяват лесно транспортиране и повторно сглобяване на барабана на място.

Друг недостатък е високата цена на устройството поради консумацията на метал и сложността на производството.

Барабан за сушене на насипни материали

Стърготини като материал за мулчиране

Стърготини

За мулчиране можете да използвате изгнили, полуизгнили или дори пресни дървени стърготини със слой от 3-5 см - такъв мулч ще бъде особено добър под храсти, в малини и на зеленчукови хребети. Преузрелите и полуизгнили дървени стърготини могат да се използват директно и ще трябва да се подготвят предварително пресни дървени стърготини, ако това не се направи, те ще поемат азот от почвата и следователно от растенията, в резултат насажденията ще изсъхнат.

Процесът на подготовка е сравнително лесен - трябва да поставите голям филм върху свободна площ, след това последователно да излеете 3 кофи с дървени стърготини, 200 g карбамид върху него и равномерно да излеете 10-литрова лейка с вода, след това отново в същата ред: дървени стърготини, карбамид, вода и др. и др. В края затворете цялата конструкция херметически с филм, като я притискате с камъни. След две седмици стърготините могат безопасно да се използват.

Вярно е, че е по-разумно да се използва такъв материал за мулчиране само през първата половина на лятото, когато влагата от почвата активно се изпарява. В този случай през втората половина на лятото от мулч ще остане само един спомен, tk. благодарение на енергичната активност на червеите и разхлабването, тя ще бъде добре смесена с почвата.Ако такъв дебел слой дървени стърготини се излее през втората половина на лятото, когато има много валежи, тогава такова мулчиране ще предотврати изпаряването на излишната влага от почвата, което ще се отрази негативно на узряването на едногодишните издънки в плодовете и ягодоплодни растения и подготовката им за зимата.

Ако мулчният слой се оказа твърде голям и смесването му с почвата не е настъпило, тогава през втората половина на лятото, при обилни дъждове, е наложително внимателно разрохкване на мулчираната почва. Ако валежите са редки, тогава тази операция може да бъде пренесена на есента, но все пак ще трябва да се разхлабите (или да копаете или обработвате с плоска резачка, ако говорим за зеленчукови хребети), в противен случай през пролетта замръзналият слой на дървени стърготини ще забавят размразяването на почвения слой. Това е особено важно за райони, където засаждането се извършва рано.

Стърготини в оранжерии и оранжерии

Стърготини

На закрито дървените стърготини са абсолютно незаменими. Полезно е да се подправят с тях както оборски тор, така и растителни остатъци. В комбинация с дървени стърготини, оборският тор и всякакви плотове се затоплят по-бързо през пролетта. Освен това скоростта на тяхното прегряване се увеличава и полученият компост ще се окаже много по-добър както по отношение на разхлабеността и въздухопропускливостта, така и по отношение на хранителната му стойност и разнообразието на състава.

Трябва само да се има предвид, че при използване на пресен тор се използват пресни дървени стърготини, които ще отнемат излишния азот от него и ако се въведе изгнил оборски тор, или ако изобщо се прави без него, тогава се използват само изгнили дървени стърготини - те не се нуждаят от допълнителен азот.

Стърготините могат да се въвеждат в хребетите на оранжерии и оранжерии както през пролетта, така и през есента и най-добре е да се смесват с други фрагменти от образуваната почва. Най-разумно е през есента да се сложи слой от растителни остатъци по хребетите под формата на слама, паднали листа, окосена трева и различни върхове. И през пролетта добавете слой пресен тор, поръсете последния с вар и малко количество пресни дървени стърготини, след което използвайте вили, за да смесите оборския тор с други органични остатъци. След това ще трябва да покриете оборския тор с малък слой слама или листа, да сложите слой пръст, като добавите пепел и минерални торове към него. За по-добро нагряване също е препоръчително хребетите да се разливат с вряща вода и да се покрият с фолио.

Стърготини в компост

Тъй като именно изгнилите дървени стърготини представляват най-голям интерес, по-разумно е да пробиете част от дървените стърготини. Най-добре е да ги смесвате с тор и птичи тор (за 1 м2 дървени стърготини, 100 кг тор и 10 кг тор от птици) и след това да ги оставите да лежат една година, като овлажняват и покриват, ако е необходимо, така че хранителните вещества не се измиват. Също така е полезно към този компост да добавяте окосена трева, сено, паднали листа, кухненски отпадъци и др. При липса на тор ще трябва да добавите карбамид към дървени стърготини (200 г карбамид за 3 кофи дървени стърготини), можете да замените карбамида с разреден лопен или разтвор на птичи тор.

За да се ускори процесът на гниене на дървени стърготини, преди полагането на компоста е необходимо да се навлажнят добре с вода, а още по-добре - с каша или кухненски отпадъци. Освен това е полезно да добавите пръст към дървените стърготини: две или три кофи за един кубичен метър дървени стърготини. В такъв компост земните червеи и микроорганизмите бързо ще се размножават, ускорявайки процеса на гниене на дървесината.

Ако дървени стърготини са били съхранявани в близост до изоставени тракти, обрасли с плевели, те също трябва първо да се компостират. Освен това купчината компост трябва да се затопли до най-малко + 60 ° C - само в този случай семената на плевелите, които могат да останат жизнеспособни до 10 години, ще умрат. Можете да постигнете такова нагряване на купчината чрез поръсване на дървени стърготини с гореща вода, последвано от бързо покриване на тях с найлоново фолио.

Стърготини на ягодови хребети

Стърготини

Стърготините ще бъдат полезни и при мулчиране на лехи с ягоди - те няма да позволят на плодовете да докоснат земята и това ще намали загубата на плодове от сиво гниене.

И когато се прилагат през есента (изисква се много дебел слой), дървените стърготини също ще предпазят ягодовите насаждения от зимно замръзване и през следващата година няма да позволят на много плевели да покълнат. Вярно е, че при мулчиране на ягоди са необходими пресни дървени стърготини, предварително обработени с карбамид и за предпочитане от иглолистни дървета. Наистина, в този случай те до известна степен ще започнат да изплашват дългоносица.

Стърготини при образуване на хребети на ниски места

Стърготините също ще помогнат за издигане на хребети на ниски места. В този случай около предложения хребет се изкопават широки (30-40 см) бразди на дълбочина 20-25 см. Почвата, отстранена от браздите, се полага върху градинското легло. В образуваните окопи около леглата се изсипват стърготини. Това е от полза по ред причини. Първо, след всеки дъжд, можете да отидете до градинското легло по чехли. На второ място, като запълвате браздите, по този начин предотвратявате изсъхването на леглото (особено неговите ръбове). Трето, дървените стърготини ще предотвратят покълването на плевелите. Четвърто, в бъдеще изгнилите дървени стърготини ще се превърнат в отличен тор - когато се прехвърлят в градинското легло, земята ще стане не само буйна, но и по-топла и по-плодородна.

Табло за обяви

Продажба на котенца Продажба на кученца Продажба на коне

Стърготини на високи хребети

Във високи лехи, образувани върху дебел слой органична материя с добавяне на малко количество почва, зеленчуци, цветя и други градински растения растат добре. Можете също така да оформите такова многослойно легло с помощта на дървени стърготини. Първо премахнете горния плодороден почвен слой и го оставете настрана. Поставете слой трева (сено, слама и др.) В получения изкоп с ширина 1 m и дължина 3-5 m (дължината зависи от желанието), изсипете слой дървени стърготини, ароматизирани с карбамид.

След това поставете още един слой органични отпадъци, като листа, и покрийте цялата конструкция с предварително положена пръст отгоре. И за да не се рони земята по краищата на билото, изградете около нея някаква преграда от окосена трева, слама или слоеве трева (тя трябва да се постави с извадените корени). Имайте предвид, че растенията на такъв хребет изискват повече вода, така че е добре да покриете стените на билото с пластмаса, за да намалите изпаренията.

Стърготини като субстрат за покълване на семена

Има две технологии за засяване на семена за разсад: директно в почвата или в застояли дървени стърготини. Стърготините са идеална почва за кратък период от време, тъй като те представляват много хлабав субстрат, който осигурява интензивно развитие на кореновата система, от една страна, и гарантира абсолютно безболезнена трансплантация на растения, от друга. Вярно е, че говорим за кратък период, защото дървените стърготини не съдържат хранителни вещества във форма, достъпна за растенията, и следователно растенията върху тях могат да се развият само докато имат достатъчно храна от семената - т.е. приблизително докато се появи първият истински лист.

Технологията на засяване в дървени стърготини е както следва. Взема се плосък, плитък съд, напълнен с мокри дървени стърготини. В него се засяват семена на известно разстояние едно от друго и отново се поръсват с дървени стърготини - последната операция за много семена може да бъде пропусната, тъй като на светлина кълняемостта на семената се увеличава. Вярно е, че при липса на горния слой дървени стърготини, опасността от изсушаване на семената се увеличава и ако не сте в състояние да проверите състоянието им няколко пъти на ден, тогава е по-добре да не отказвате горния слой.

Контейнерите се поставят в леко отворени найлонови торбички на топло място (например върху радиатор, ако там не е твърде горещо). По време на периода на покълване на много семена, по-специално на пасхарни култури, е желателно да се поддържа температура около 25 ... 30 ° C. С появата на разсад температурата се намалява: през деня до 18 ... 26 ° C, а през нощта до 14 ... 16 ° C, но дадените температурни данни, разбира се, се различават за различните растения.

След поникването торбите се отстраняват, стърготините се поръсват със слой плодородна почва от около 0,5 см и контейнерите се преместват под флуоресцентни лампи. Когато се появи първият истински лист, растенията се настаняват в отделни контейнери.

Стърготини за ранна реколта от картофи

Ако мечтаете да получите ранна реколта от картофи, тогава дървените стърготини ще дойдат на помощ. Вземете точното количество поникнали от светлина ранни картофени клубени, няколко кутии и застояли, влажни дървени стърготини. Две седмици преди засаждането на клубените в градината, напълнете кутиите с дебелина 8-10 см с дървени стърготини, поставете клубените с главата надолу в кутиите и ги покрийте с 2-3 см дебел слой от същия субстрат.

Уверете се, че основата, от една страна, не изсъхва, а от друга страна, не се намокря. Осигурете му температура не по-висока от 20 ° C. Когато кълновете са високи 6-8 см, залейте ги обилно с разтвор на сложни минерални торове и ги засадете заедно с почвата в подготвени дупки, като напълнете както клубените, така и кълновете със земя. Преди това почвата трябва да бъде предварително загрята, предварително покрита с найлоново фолио, а след засаждането покрийте цялата площ на картофите със слама или сено, а след това със същата пластмасова обвивка, така че клубените да не замръзват. В резултат на това ще ускорите прибирането на картофите си с няколко седмици.

Светлана Шляхтина, Екатеринбург

397614

Етикети: мулчиране на почвата

Споделете в социалните мрежи:

0
Лидия

04.07 17:57

Супер! Каква страхотна статия. Всичко е ясно и няма въпроси. Аз съм третото лято с дървени стърготини, направих нещо подобно, много благодаря на автора, че организира мислите ми по тази тема. Само че всъщност нямаме дървени стърготини, а малки стърготини. Вместо урея използвам пъдпъдъчи тор (както разтвор, така и сух в мокри дървени стърготини в компост) правилно ли е това? моите благодарности към автора на статията.
Име Цитат 0
0

Никол Иванович

05.07 14:48

Браво сте, може да ви завиждате, че имате толкова добри торове. Просто трябва да следите киселинността на почвата. Ако изведнъж се вдигне, добавете доломитово брашно, а още по-добре - пепел, ако го имате.
Име Цитат 0
0

Светлана

03.05 17:29

Моля, кажете ми как правилно да използвам настъргани пресни клони като мулч. Клоните не са иглолистни дървета. Възможно ли е за ягоди, касис, боровинки? Възможно ли е за картофено легло, под краставици, домати? Как ще реагират цветята в цветната леха? Как да използвам правилно този мулч?
Име Цитат 0
0

Влад

06.02 21:14

Светлана! От няколко поредни години използваме този мулч навсякъде. Няма дори достатъчно клонове! През пролетта го слагаме НАВСЯКЪДЕ, а през есента няма нищо! Червеите изяждат всичко! Има много от тях. Просто трябва да оставите място около стволовете, в противен случай багажникът на растението ще изгние
Име Цитат 0
1

гостът

23.11 08:23

Колко е приятно да се чете! Нищо излишно, много полезна информация, грамотен език. Сякаш четете „Наука и живот“ от съветския период. Благодаря!
Име Цитат 1

Отидете на дискусията във форума >>

Добавете нов коментар

- Как се изсушава сламата?

Слама и други стъблени материали имат свои собствени характеристики при сушене. Събрани на рула или бали, те са добре продухани и компактно съхранявани. Това позволява да се приложи различен метод на сушене. Балираната слама може да бъде поставена в затворено, изолирано помещение, проветрено и снабдено с горещ въздух, например от гореспоменатия топлинен генератор, или обикновена горивна камера При тежък температурен режим това ще ви позволи да изсушите значително количество суровини за възможно най-кратко време. След това, ако е необходимо, можете да смилате изсушената слама.

Как да изсъхне дървени стърготини?

Освен това такива влагомери имат известна грешка. Най-надеждният и икономичен метод за измерване на съдържанието на влага в насипни материали "по тегло" е описан в съветския ГОСТ. Необходими инструменти: - точни везни (до 1 g) - електрическа фурна Процесът се състои в периодично нагряване, последвано от претегляне на проба от материала.След всяко нагряване масата на пробата намалява поради изпаряване на влагата. След стабилизиране на масата на пробата, т.е. пълното отстраняване на влагата се определя от масата и процента на влага в оригиналната проба. От практиката са необходими 6 цикъла на нагряване за 5 минути, за да се изпари напълно влагата.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни