Плюсове и минуси на затопляне на тавана с експандирана глина в частна дървена къща

Плюсове и минуси на затопляне на тавана на къщата с експандирана глина

Експандираната глина не е новост на строителния пазар. Изолацията се използва през миналия век. Популярността му обаче продължава да се запазва поради многото положителни качества.

Експандираната глина се използва за изолация на строителни предмети от миналия век.

Експандираната глина принадлежи към групата на насипната топлоизолация. Използва се повече за изолиране на хоризонтална повърхност, към която принадлежи таванът от таванската страна. С топлоизолация на вертикални конструкции се създават допълнителни конструкции, които позволяват засипване.

Топлоизолацията се състои от гранули с неправилна форма с различни размери. Основният производствен материал е глинестата шиста, която се изгаря. Всяка гранула образува твърда обвивка отгоре и поресто тяло вътре. Поради наличието на въздушни мехурчета, топлоизолационните свойства се увеличават.

Важно! Популярните нагреватели са подредени според принципа на експандирана глинеста порьозност, като: пяна пластмаса, разпенен полиетилен, полиуретанова пяна и др.

Основните предимства са:

 1. Пожарна безопасност. Тъй като експандираната глина е направена от глина, дори открит огън е безопасен за нея. Естественият материал не отделя вредни вещества при нагряване.
 2. Леко тегло. Поради порьозността, глинестите гранули са леки, което прави възможно запълването на тавана от тавана с дебел слой.
 3. Устойчив на повреди. Гранулите не гризат мишки, те издържат на механично напрежение, устойчиви са на разрушителните действия на гъбичките и гнилостните микроорганизми.
 4. Лесно използване. За да изолира всеки структурен елемент, материалът просто е покрит със слой с определена дебелина.
 5. Дълъг експлоатационен живот. Гранулите издържат на екстремни условия, не губят своите топлоизолационни свойства след 25 цикъла на замразяване и размразяване.
 6. Достъпна цена.

От минусите може да се открои голямо образуване на прах при работа с гранули. Проблемно е да се вдигне материалът на тавана за изолация. Ще ви трябват инструменти, помощници. Ако площта на засипването е голяма, ще трябва да се наеме кран, което ще доведе до допълнителни разходи.

Порьозността показва, че гранулите абсорбират влагата. Когато изолирате таванско помещение, запълващият слой от двете страни трябва да бъде покрит с мембрана. Материалът е лек, но не толкова лек, че фалшивият таван да го издържи. Припокриването трябва да е силно или изолацията с гранули да бъде изоставена.

Какво е експандирана глина

Що се отнася до изолирането на тавана в частна къща отвън, тогава гранулираните и изпечени глинени пелети могат да се считат за материал номер едно за стабилност на характеристиките, добра топлоизолация и висока устойчивост на всички видове топлинни и механични натоварвания.

Гранулатът се получава чрез високотемпературно изпичане на специални видове глина. След изпаряване на водата се образува микропореста структура, която има високи топло- и звукоизолационни свойства. Обикновена глина за производство на експандирана глина за нуждите на изолацията на жилищни помещения не се използва.

Изолация на тавана с експандирана глина в частна къща

Разширеният глинен материал се произвежда в две фракции:

 • Попълваеми глоби или пясък. Всъщност това е скрининг и остатъци от по-големи гранули. Размерът на зърната на запълването, използвани за изолиране на тавана, е в диапазона от 0,2-6 мм;
 • Партиден гранулат, с размер до 4,5 см. Този вид експандирана глина може да се използва и за изолиране на тавана, но най-често материалът се използва за капитални пълнежи с дебелина 10 см.

Изолация на тавана с експандирана глина в частна къща
Съвет! Сместа съдържа само примеси от пясък и чакъл, така че качеството трябва да бъде проверено преди покупката.
За покупки на едро от производителя на експандирани глинени гранули - пясъкът се доставя в торби от 200 кг и 40 кг. Материалът обикновено е чист, без примеси. От малки доставчици можете да закупите гранули за запълване на тавана, смесени с чакъл.

Как да подготвим таванско помещение за засипване с експандирана глина

Преди започване на работа, всички чужди предмети се отстраняват от тавана. Ако има влага, изсушете я, като създадете течение. Те обмислят начин за отглеждане на експандирана глина. Може да се наложи да премахнете няколко листа покривни покрития, ако не можете да направите това през дупката на тавана.

Пароизолацията се полага през трупа

Най-често къщите са оборудвани с дървени тавани. Преди да го запълните с експандирана глина, трябва да поставите влагоустойчива мембрана. Парна бариера, покривен филц или обикновен филм ще свършат работа. Лентите са покрити през гредите. На фугите се прави припокриване с ширина 10-15 см. Шевовете се залепват с лента. Ако покривният материал е избран за защита срещу влага, тогава лентата не е в състояние надеждно да закрепи твърдите ръбове на лентите. Фугите се залепват с битумна мастика или просто с течен битум, разтопен на огън.

Така че при запълване на топлоизолацията гранулите да не увреждат пароизолацията, тя първо се покрива с тънък слой суха прахова глина. Разрешени са бучки с диаметър до 1 см. Глината се изравнява с правило. По цялата площ трябва да се получи равномерен слой с дебелина от 2 до 5 см. Това завършва подготовката за изолация.

Как да вдигнете експандирана глина на тавана

Сложността на изолацията е свързана с подаването на изолация на тавана. Необходими са много насипен материал. В производството се използват специални машини. Вкъщи те измислят различни устройства.

Специални машини в производството помагат за бързо подаване на експандирана глина на височина в големи количества

За да бъде ефективна изолацията, оптимално е да се използва експандирана глина от три фракции. Гранулите се смесват, преди да бъдат подадени на тавана. Правят го на земята. Наличието на гранули с различни размери ще направи възможно получаването на плътен и равномерен слой изолация.

За доставка на насипни материали на тавана в частно строителство се използват различни устройства. Най-често блок е окачен на греда. Кофите са закачени с въже. Ще ви трябват поне двама помощници: единият натоварва на земята, а другият разпръсква изолацията върху тавана. За да се ускори процесът, блокът може да се повдига не с кофи, а с контейнер с по-голям капацитет, например корито.

Ако експандираната глина се купува опакована в торби, изкачването до тавана се опростява. Няма нужда да го натоварвате на земята. Просто трябва да вземете торбите и да ги вдигнете в блок. Друго устройство е мек контейнер. Направен е от парче здрав брезент. На четири ъгъла са направени контури, прикрепени са въжета. Четирите свободни края са завързани на възел. Прилича на хамак. В даден момент можете да вдигнете до 100 кг гранули със силен брезент.

Ако таванското помещение е голямо, е трудно ръчно да се вдигне огромно количество строителен материал. Тук е оптимално да се използва услугата на кран. Ще трябва обаче да демонтирате няколко листа покриви, тъй като доставката ще бъде през покрива.

Дебелината на разширения глинен слой за изолация на тавана

Изолацията ще бъде ефективна само ако дебелината на слоя е изчислена правилно. Параметърът зависи от климатичните условия на региона, материала на тавана, устройството на покривната пай. Минималният слой експандирана глина за затопляне на тавана е 15-20 см. Такива параметри обаче са приемливи за сгради, разположени в южните райони. Желателно е да имате топъл покрив и дървен таван.Дървото също има добри топлоизолационни свойства, което прави възможно намаляването на дебелината на запълването от експандирана глина.

Дебелината на изолационното запълване зависи от климата в региона и конструктивните характеристики на покрива

За студените зони тази дебелина на слоя за тавана е неприемлива. Същото се отнася, ако подът е бетон и покривът е студен. Ефективна изолация може да се постигне с увеличаване на дебелината на слоя до 30-40 cm.

Когато изчислявате дебелината на изолацията, вземете предвид здравината на пода. В зависимост от фракцията масата на 1 м3 експандирана глина варира от 250 до 450 кг. Най-тежкият експандиран глинест пясък, но не е необходим за изолиране на тавана. Припокриването трябва да издържа на натоварването при определена дебелина на слоя.

Технология за изолация на тавана с експандирана глина

Алгоритъмът за извършване на топлоизолационни работи се свежда до две основни мерки: полагане на пароизолация и пълненето й с насипни материали с различна фракция.

Подготвителна работа

Подготовка за затопляне на тавана с експандирана глина
Необходимостта от подготвителна работа директно зависи от повърхността, върху която ще се излее топлоизолаторът. Ако изолацията се извършва директно по протежение на стоманобетонния под, тогава не се изисква специална подготовка. Достатъчно е да премахнете големи отломки. В този случай експандираната глина просто се рони по повърхността, след което остава само да се изравни с някакъв импровизиран инструмент и метод.
В други случаи ще е необходима внимателна подготовка на повърхността за инсталиране на бъдеща изолация. Особено в онези стаи, които вече са ремонтирани многократно. На първо място, повърхността се почиства от всякакъв прах и ако има старо покритие или дори неговите остатъци, те трябва да бъдат премахнати. Доста лесно е да премахнете старата мазилка или замазка, ако ги навлажните добре с вода и изчакате известно време.

В по-трудни случаи, когато например таванът преди това е бил боядисан, може да бъде много проблематично да се отлепи старата боя. Струва си да се опитате да го съборите с перфоратор или да преминете с инструмент за шлифоване до такава степен, докато ръбът стане равен. Почистената повърхност се обработва с почвен разтвор - това се прави с цел да се запазят възможно най-здраво всички бъдещи слоеве.

Необходимо е да започнете грундирането от ъгъла, като постепенно се придвижвате към центъра на тавана в стаята. Не забравяйте внимателно да обработите всички съществуващи фуги. Разтворът трябва да се нанася на равни и приблизително равни хоризонтални ивици. След като целият таван е равномерно боядисан, се оставя да изсъхне няколко дни, преди да се пристъпи към топлоизолация.

Във въпроса как да изолирате тавана с експандирана глина, не можете да направите без предварително подготвени инструменти и консумативи. И така, запасете се със следните инструменти: прободен трион, отвертка, бормашина, мелница, ножовка, работещи кутии (други контейнери), лопата, чук, брадва, валяк за боя или четка, боя за баня.

От консумативи ще ви трябват: многофракционна експандирана глина, дъска за подови настилки, дървена летва, винтове, самонарезни винтове, пирони, монтажна пяна, двустранна строителна лента, цимент, пясък, таван за грунд.

Инструкции за монтаж на експандирана глина

Схема на топлоизолация на тавана с експандирана глина
Целият процес на затопляне може да бъде сведен до няколко основни етапа:

 1. Първо трябва да извършите бариера срещу пара. За да направите това, можете да използвате обикновена пластмасова обвивка или покривен филц, но е по-добре да прибегнете до специални мембрани. Изборът на материал е особено важен в онези помещения, където няма естествена вентилация или вентилация. Полага се в един слой и се фиксира отгоре с дървена рамка.
 2. За направата на рамката може да се използва почти всяко дърво въз основа на влажността на тавана.Дървени трупи се полагат през стаята, докато по-тънките греди са монтирани надлъжно.
 3. Веднага след като рамката и филмът са фиксирани, можете да започнете да запълвате клетките с насипна изолация. Най-лесният начин е да се използва експандирана глина от същата фракция. В този случай той се руши над пароизолацията и единственото нещо, на което трябва да се обърне внимание, е равномерността на разпределението и дебелината на засипката.
 4. В случая, когато се използват различни фракции, първо може да се направи слой от фини гранули. След това се изсипват най-малко 20-30 см грубозърнест материал и отгоре още един слой гранулиран експандиран пясък.
 5. Можете да постигнете по-ефективна изолация чрез внимателно набиване на топлоизолатора. За да се предотврати повреждането на гранулите и да не загубят характеристиките си, целият слой предварително се събужда с обикновен речен пясък.
 6. Можете да направите изолацията още по-добра, като излеете бетонна замазка върху слой топлоизолатор. В този случай няма да е необходимо повторно използване на пароизолационния филм. Самата бетонна замазка ще служи като основа за довършителните работи, върху които се полага дъската или други материали.

Забележка! Не се препоръчва изцяло да се запълват клетките между изоставанията с експандирана глина. Необходимо е да се остави свободна празнина от 1-2 см между крайната повърхност на пода и изолацията. Това ще избегне докосване на гранулите и неприятно скърцане в резултат.

Как да изолирате тавански етаж с експандирана глина

Технологията зависи от устройството за припокриване. Използването на експандирана глина е възможно за бетонна повърхност и върху греди. Не се извършва затопляне на окачения таван и други видове слаби подове с гранули.

На бетонния под разширената глина трябва да бъде оптимално положена под замазката

За да се изолират таванските плочи на тавана с експандирана глина, бетонната повърхност е покрита с хидроизолационен битумен мастик. По него са монтирани маяци, което прави възможно поддържането на същата дебелина на засипката. Ако няма да ходят на тавана или да го използват за съхранение на нещата, достатъчно е да покрият изолацията отгоре с филм. Съединенията на листовете са запечатани с лента.

Изолацията ще бъде по-надеждна със замазка. Гранулите се заливат с циментово мляко. Таванското помещение се изсушава най-малко една седмица, създавайки добро течение. Върху изолацията се полага подсилваща метална мрежа, излива се с бетонна замазка с дебелина около 4 см. Можете да се движите по такава повърхност, да използвате тавана като склад.

На дървен под запълването се извършва между гредите

За да се изолира таванското помещение с експандирана глина за дървен под, върху гредите се полага бариера срещу пара. Отстрани на стаята таванът трябва да бъде подгънат с масивна дъска. Тя ще играе ролята на груб под. Между дървените трупи се изсипва разширена глина. Отгоре изолацията е покрита с пароизолация. Ако таванското помещение ще се използва, над гредите се полага дъска след изолация.

Как се прави?

Как ще изглежда изолацията на тавана с експандирана глина?

Железобетон

Като начало ще разгледаме изолацията на стоманобетонни подове с експандирана глина.

 • В този случай не се изисква подготовка на повърхността. Абсолютно.
 • Разширената глина се изсипва върху подовите плочи и се изравнява по всякакъв начин, до използването на градински гребла.

Съвет: за да контролирате еднородността на слоя, можете да използвате най-простото устройство - армировка с залепена върху него лента от електрическа лента. Достатъчно е тя да пробие изолационния слой до припокриването: височината на марката над разширената глина ще даде ясна представа за дебелината на слоя.

От горе експандираната глина е покрита с покривен материал или обикновен полиетилен. Препоръчително е да залепите фугите на лентите, за да защитите надеждно материала от влага (вижте Как да изолирате тавана в гараж със собствените си ръце).

На стоманобетон е достатъчно да се поръси разширена глина на равномерен слой и да се предпази от влага отгоре.
На стоманобетон е достатъчно да се поръси разширена глина на равномерен слой и да се предпази от влага отгоре.

Дървени греди

С риск да се повторим, припомняме: струва си да запълните таван, подгънат отдолу към гредите, само ако има голям запас на безопасност за закрепване. Например, ако OSB слоят не просто е подгънат отдолу, а има допълнителна щайга под него, пришита през него към гредите с щифтове. Самото запълване на пода в този случай ще бъде малко по-различно от предишния сценарий:

 • Покриваме пространството между гредите с хидроизолационен филм. Може да бъде обикновен полиетилен: той е достатъчно здрав и много издръжлив. Хидроизолацията трябва да покрива не само пространството между гредите, но и самите греди; платната се припокриват с няколко сантиметра и се залепват с всякаква самозалепваща лента.


Хидроизолацията трябва да покрива гредите.

 • Попълваме експандирана глина и я изравняваме. Нивото трябва да е малко по-ниско от бъдещата настилка: евентуално скърцане от триене между камъните вече е споменато.
 • Отгоре покриваме втория слой пароизолация. Това може да бъде същият полиетилен, покривен материал, пергамент и всеки от по-модерните материали. Тук плътността на припокриването на платната няма да е излишна.
 • След това спокойно полагаме пода върху гредите или гредите, положени върху тях, и използваме стаята като лятно таванско помещение или складово помещение за рядко използвани неща.


Таванът е изолиран, можете да ходите на тавана.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни