Колкото по-добре е да изолирате стените извън тухлена къща


Изграждането на тухлена къща е доста популярно в цялата Руска федерация, тъй като тухлените стени имат много предимства. Те са надеждни, огнеустойчиви и могат да продължат с години. Но има и недостатъци, например те не задържат достатъчно ефективно топлината. Проблемът може лесно да бъде отстранен, ако допълнителна външна изолация на тухлените стени на къщата се извършва със специални материали. Почти всеки собственик мисли за това как да изолира тухлена къща отвън.

В процеса на изграждане на тухлена къща трябва да похарчите много, поради което много често възниква въпросът как да извършите работата по изолацията на къщата със собствените си ръце. Всичко е съвсем просто и ако внимателно подходите към въпроса, проучите всички нюанси и изберете правилния материал, изолирайте къщата от силикатни тухли, тя ще работи без участието на наети специалисти. Отговорът на въпроса как да изолирате тухлена къща отвън, знае всеки продавач на железария.

Има много изолационни технологии, като за начало ще разгледаме един вид изолация за сайдинг.

Изборът на материал за изолиране на тухлена къща отвън за сайдинг

Въпросът, какъв е най-добрият начин за изолиране на тухлена къща отвън, е много често срещан в специализираните форуми. Струва си да проучите внимателно цялата предоставена информация и да изберете това, което ви подхожда. Основното разделение на изолацията за стени се извършва според принципа на монтаж, има такива, които изискват допълнително довършване и които не се нуждаят от него. Просто има огромен брой разновидности на материали за изолация и звукоизолация, много от тях са сходни по характеристики и се различават само по цена и производител.

изолация на тухлена къща отвън за сайдинг

 • Минерална изолация (Minvata). Много често се използва, поради факта, че цената за него е доста ниска и характеристиките са подходящи. Например неговата топлопроводимост е 0,04 W / (m * K). Освен това е доста екологичен и дори неопитен човек може да го монтира. Minvata е способен да гори, така че има ниско ниво на пожарна безопасност, което може да се счита за минус, а по време на монтажа ще е необходимо допълнително да се извършат работи, свързани с изолацията на влагата на стените, т.к. материалът абсорбира добре конденза.
 • Експандиран полистирол (стиропор). Топлопроводимост 0,036 W / (m * K). Лек, практичен, с висока устойчивост на влага. Подобно на минералната вата, тя е екологична. Недостатъците на изолирането на тухлена къща отвън с експандиран полистирол са токсичните емисии по време на горенето, крехкостта, устойчивостта на пари.
 • Екструдиран пенополистирол (пеноплекс), топъл брат на обикновения полистирол. Но се произвежда с помощта на различна, принципно нова технология. Поради това той има подобрени характеристики на топло- и звукоизолация, както и паро- и водопропускливост. Изолацията на къщата с пеноплекс е много популярна.
 • Възможно е да се изолира тухлена къща отвън, като се използват съвременни методи, като се използва технология на разпенване. Монтаж на полиуретанова пяна. Продуктът е нов, но вече е завладял по-голямата част от пазара. Перфектно изолира и предпазва от проникване на влага. Минус, приложението се извършва с помощта на специално оборудване.

изолация на тухлена къща отвън чрез пръскане
изолация на тухлена къща отвън чрез пръскане на полиуретанова пяна

Външна изолация

Ще разберем какви видове изолационни материали се използват за изолиране на тухлени стени отвън.

Мокра фасада

В този случай стените са изолирани с пяна, вата и друг материал и след това са завършени с гипс отвън отгоре.Горното покритие винаги трябва да се полага върху щайгата. Освен това ще има повече за научаване на това как се изпълнява технологията за мокро монтиране на фасадата.

Вентилирана фасада

С тази опция за затопляне на стените на тухлена къща материалът се полага между елементите на външната обвивка. Като крайно покритие се използват сайдинг, облицовъчна тухла или вагон. Но как се получава вентилирана фасада за къща от газобетон, можете да видите в статията на връзката.

вентилирана фасада за тухлена стена
Вентилирана фасада за тухлена стена

Термопанели

Този вид топлоизолационен материал дава възможност надеждно да защити тухлените стени от студа и от негативните ефекти на атмосферата. В допълнение термопанелите са и много декоративни: те могат да бъдат направени под формата на естествена зидария, порцеланови каменни изделия или спретнати клинкерни плочки. Но как изглеждат фасадните термо панели с клинкерни плочки, произведени в Русия, и как правилно да инсталирате такива панели, можете да разберете в тази статия.

термо панели за тухлена стена
Термопанели за тухлена стена

Експандиран полистирол

Това е един от най-евтините и удобни видове материали за работа. Според учените използването на плочи от експандиран полистирол като нагревател за тухлена къща може да намали разходите за отопление с 4 пъти. Съгласете се, добър аргумент в полза на този материал. В допълнение към обикновената пенополистиролова пяна често се използва екструдиран тип, който е по-траен. Може да се интересувате и от информация за това как една дървена къща е изолирана отвън с експандиран полистирол.

експандиран полистирол за тухлена стена
Експандиран полистирол

Екструдиран пенополистирол

Всъщност екструдираният материал представлява набор от малки клетки, пълни с газ, докато обикновената полистиролова пяна е пълна с въздух. Материалът не губи ценните си качества под въздействието на температурни крайности, той е издръжлив и надежден. Освен това той е лесен за инсталиране и може лесно да бъде нарязан на парчета с необходимия размер.

екструдиран пенополистирол за тухлена стена
Екструдиран пенополистирол

Поради факта, че материалът е напълно неорганичен, той не се страхува от гниене и разлагане, дори под осезаемото влияние на влагата. Недостатъците включват високо ниво на запалимост на материала. Може също да ви бъде полезно да научите как да изолирате бетонен под с експандиран полистирол.

Полиуретанова пяна

Този материал има отлични якостни характеристики. Абсолютно не се страхува от влага, не гние, върху нея не се образуват гъбички и плесени

Два вида изолация, които не изискват допълнително довършване

 • Друг метод за изолиране на тухлена стена отвън, като се използва термопанел за тухла, е доста нова технология. Основното предимство е, че няма нужда да се крият такива панели под сайдинг. Имат красив външен вид.

Термопанели за тухли

 • изолация за тухлена къща с помощта на топла мазилка, иновативен външен вид. У нас той набира все по-голяма популярност поради своята простота и ниска цена.

Изолация за тухлена къща с помощта на топла мазилка

Видове използвани топлоизолационни материали

Топла мазилка. Този тип топлоизолатор се появи сравнително наскоро и сега е широко разпространен в южните райони, където дори през зимата температурите не падат под нулата.

Не се препоръчва да се използва такава топла мазилка за изолация извън стената на тухлена къща в централна Русия. Много по-изгодно е да изолирате тухлена къща с минерална вата.

Експандирана глина използва се главно като вътрешна изолация. Възможно е този топлоизолатор да се използва за външна изолация на стени, но в този случай е необходимо да се направят специални гипсокартонени конструкции, вътре в които се излива материалът.

Минерална вата. Популярен топлоизолатор, който се използва за работа с частни къщи.Трябва да се каже, че поради високата абсорбция на влага е трудно да се използва минерална вата за работа на открито. Този материал се използва главно за вътрешна изолация. Когато използвате минерална вата извън къщата, е необходимо да използвате специална щайга, която е затворена с хидроизолационни мембрани, които предпазват изолацията от влага. Това е единственият начин, по който можете да удължите живота на изолацията и да осигурите отлични показатели за защита на стените на къщата от студа. Не е трудно да се изолира тухлена къща с минерална вата.

Коркови нагреватели са широко използвани на запад, но на вътрешния пазар поради


сложността на работата с тях и високата им цена, този материал не е получил правилното разпространение. Сред недостатъците на корка може да се посочи и висока степен на запалимост, която също ограничава популярността на този материал.

Стиропор. Евтина и ефективна изолация за стени, която не абсорбира влагата и има нулева паропропускливост. Трябва да се каже, че съвременните версии на полистирол са издръжливи и устойчиви на огън.

Екструдиран пенополистирол. Това е вид пяна, която има подобрена трайност. Изолацията е чудесна за извършване на вътрешни и външни топлоизолационни работи с тухлена къща.

Схема за монтаж на сайдинг

Със сигурност не всеки знае как правилно да изолира тухлена къща отвън, или по-точно как точно да монтира изолацията. Инсталацията, група нагреватели за сайдинг, е фундаментално подобна за всички видове материали от тази група. Преди да изолирате тухлена стена отвън, е необходимо да изложите рамката за последващо инсталиране на сайдинг. За да направите това, ще трябва да имате:

 • Свредло за чук с бормашина 8 мм или ударно бормашина със свредло със същия диаметър.
 • Отвертка.
 • Строително ниво.
 • Сграден ъгъл.
 • Рулетка, чук.

Като материал за производството на рамката можете да използвате метален профил 60 * 27 мм., Или дървени пръти с напречно сечение 50 * 50 мм.

Работата трябва да започне с почистване на стената от всичко, което би пречило на монтажа на рамката. Демонтирайте отливите и наклоните от прозорците. След това можете да започнете да инсталирате крайните решетки. Ако стената, която трябва да се изолира, е достатъчно равна, тогава рамката може да бъде направена от дърво, а решетките могат да бъдат закрепени с дюбел - пирони, през и през. За външни стени с неравности е по-добре да използвате метален профил.

Крайните решетки се монтират, като се използва ниво на сграда, строго вертикално. След това между тях, за удобство, се изтегля дантела, удобно е да се контролира инсталирането на останалите решетки по него. Всички инсталирани решетки трябва да са на разстояние 60 см една от друга в една и съща равнина.

Изолация, нарязана на парчета с необходимата дължина и поставена между решетките. Трябва да се фиксира с помощта на дюбели - пирони за изолационни материали, като предварително сте пробили дупки за тях в стената.

полагане на изолация в рамката за сайдинг

Ако е необходима допълнителна бариера срещу пара, тя се монтира преди инсталирането на решетките, директно на стената и едва след това се пристъпва към монтажа на решетките на рамката. Ако като рамка се използва метален профил, цялата схема изглежда приблизително еднакво, само вместо решетки, профилите се инсталират с помощта на специални окачвания.

Изолация с полиуретанова пяна

Процесът на изолиране на тухлените стени на къщата отвън, като се използва полиуретанова пяна, е малко по-различен в реда на работа. Трябва да започнете с почистване на стената и премахване на всичко, което ще попречи на правилното инсталиране на рамката. Следващият етап е маркиране и монтаж на закачалки на стената за монтаж на профили. След монтирането на окачванията те започват да нанасят полиуретановата пяна.Последната стъпка след нанасяне на пяната е монтирането на профилите. Както в случая с решетките, първо се монтират крайните профили, а след това дантелата се изтегля и останалите се монтират с нея. Профилите трябва да са в една и съща равнина.

Важно: Преди да нанесете пяната, закачалките трябва да бъдат огънати по такъв начин, че да са готови за монтиране на профили в тях, ако това не бъде направено, след нанасянето на пяната, това няма да работи.

Монтаж на сайдинг

След инсталирането на рамката и изолацията, следващият етап е инсталирането на сайдинг. Схемата за монтаж зависи от вида на сайдинг панелите, но заслужава да се отбележат общи точки.

 • Монтажът се извършва от дъното на къщата.
 • Монтажът на първия панел се извършва строго хоризонтално с помощта на ниво.
 • Всеки следващ панел е монтиран в предишния.

Монтаж на сайдинг

Завършването на фасадата на тухлена къща може да се извърши с помощта на други технологии. Например, монтирайте плочи с минерална изолация (минерална вата) и след това гипсирайте и боядисвайте повърхността. Или изолирайте стените отвън с пяна и го тухлете.

Направи си сам изолация на тухлени стени на къща отвън - съвременни технологии

Изолация на тухлени стени отвън по време на зидария
Изолация на тухлени стени отвън по време на зидария
Днес съвременните строителни материали предоставят възможност за избор на най-ефективната технология за изолиране на стените на тухлена къща. И което е много важно, те предлагат максимално съответствие както с вашите искания, така и с идеи, относно стила и комфорта на жилищна сграда, както и финансовите възможности. Днес можем уверено да кажем за двете най-популярни технологии за изолиране на тухлени стени на жилищна сграда:

 1. Сандвич технология. Топлоизолацията на тухлени стени се полага на етапа на строителството. Веднага след полагането на тухлените стени върху тях се монтира дървена или метална рамка. Освен това в него е положена топлоизолация. След това се прикрепва декоративно довършване - сайдинг, блок хаус и други строителни материали за фасадна декорация. Такива действия могат да се извършват само при достатъчно здрава основа на сградата;
 2. „Мокра фасада“. Друга, не по-малко модерна, технология за външна изолация на стени. Това е, когато топлоизолацията е прикрепена с помощта на специални лепила. След това се покрива със специална подсилена мрежа. Освен това се затваря с декоративни облицовки. За да изолирате тухлена сграда със собствените си ръце, по подобен начин можете да използвате каменна вата, пяна или експандиран полистирол. Като завършек, като правило, се използват декоративна мазилка, сайдинг и др.

Топлоизолация на тухлена сграда отвън с минерална вата и пяна - плюсовете и минусите

За топлоизолация на тухлена сграда отвън и отвътре се използват предимно два вида изолатори: пяна пластмаса и каменна (минерална) вата.

Най-важните предимства на каменната вата:

 • Отлична шумоизолация;
 • висока паропропускливост;
 • негоримост;
 • дълъг период на експлоатация;
 • той е еднакво ефективен както за изолация отвън (под сайдинг и т.н.), така и за топлоизолация на стени отвътре. За интериорна декорация се счита за най-добрият вариант.

Основните предимства на топлоизолацията на тухлени сгради с пяна:

 • Добри топлоизолационни характеристики;
 • ниска абсорбция на вода;
 • относително ниска цена;
 • устойчивост на появата на гъбички и развитието на бактерии;
 • наличност на инсталацията „направи си сам“.

Процесът на изолиране на тухлена къща отвън с пяна

Подготовка и закупуване на необходимите инструменти и строителни материали:

 1. Остър нож;
 2. чук;
 3. ударна бормашина (перфоратор);
 4. шпатули за шпакловка от стиропор;
 5. монтажно лепило (редовното лепило за плочки също ще работи);
 6. закрепващ материал;
 7. шпакловка;
 8. подсилена мрежа;
 9. строителен материал, за грундиране на повърхността на стените;
 10. полиуретанова пяна.

Почистваме старателно, подравняваме и грундираме тухлените стени.

Изолация на тухлени стени отвън - Грундиране на стената
Грундиране на стена

Разреждаме лепилото и смазваме листовете от пяна с шпатула.

Нанасяне на лепило върху стиропор
Нанасяне на лепило върху стиропор

Полагаме и притискаме изолацията добре към стената. На 5-6 точки, като използваме дюбели, ние фиксираме листовете.

Фиксиране с дюбели-пирони
Фиксиране с дюбели-пирони

След 2-3 дни, когато изолаторите са напълно фиксирани, ние запечатваме пукнатините с полиуретанова пяна.

Запълваме шевовете с полиуретанова пяна
Запълваме шевовете с полиуретанова пяна

Шпакловка - подравнете ставите.

Изолация на тухлени стени отвън - шпакловки
Шевни замазки

С помощта на специално лепило ние подсилваме листовете от пяна със специална мрежа. Позволено е да се залепи мрежата, с леко припокриване.

Закрепване на армиращата мрежа
Закрепване на армиращата мрежа

Освен това, веднага щом топлоизолацията изсъхне, извършваме декоративно довършване на фасадата на сградата. Обикновено се използват: винилов сайдинг, блок хаус, мазилка и др.

Изолация от тухлена стена
Изолация от тухлена стена

Топлоизолация с експандиран полистирол на тухлена сграда

Сигурно сте чували, че полистиролът и експандираният полистирол са един и същ термоматериал. Това обаче е сериозно погрешно схващане. Да, наистина, полистиролът и полистироловата пяна се произвеждат от едни и същи суровини, но производственият процес е много различен.

Пенопластът се произвежда по "сух" метод, за надеждна "адхезия" - гранулите се обработват с пара. Експандираният полистирол се получава чрез екструзия. Това е, когато гранулите се топят, за да образуват хомогенно вещество. По отношение на якостта, плътността и звукопропускливостта, експандираният полистирол е няколко пъти по-добър от полистирола. Освен това е по-удобно да се монтира топлоизолация под довършителните, довършителни строителни материали на фасадата. По принцип процесът на монтажни работи е практически подобен на фиксиращата пяна. Инсталирането на експандиран полистирол „направи си сам“ се извършва, както следва:

 1. Тухлените стени се почистват от замърсявания и остатъци от циментов разтвор. Пукнатините се шпакловат и повърхността се грундира.
 2. Инсталирайте началния профил. Закопчалките се извършват с помощта на дюбели-пирони. Използвайки нивото на сградата, ние стриктно проверяваме профила за хоризонталност.
 3. Фиксираме полистиролова пяна. Това се прави с анкери, строително лепило или специални пасти. Нанесете лепилото в средата и по периметъра на плочата. След това продуктът се притиска внимателно към стената. Освен това фиксираме топлоизолатора с дюбели-пирони.
 4. Съединителни шевове - запечатваме. По-добре е да използвате полиуретанова пяна за такива събития.
 5. Върху термолистовете монтираме армираща мрежа. Използваме само устойчиви на киселини и алкали мрежести материали. За надеждността на цялата строителна конструкция ние прикрепяме поцинкован ъгъл в ъглите. Мрежата е прикрепена към строително лепило. На върха му, плътно намазан, още един слой лепило.
 6. Първо нанасяме грунд, а след това нанасяме мазилка. За да се увеличат естетическите характеристики на тухлена конструкция, мазилката получава някакъв вид текстура. Също така не е забранено да се използва за декоративна фасадна декорация: сайдинг, блок къща и др.

Схема за монтаж на панел от клинкер

Изолацията на фасадата на тухлена къща с помощта на клинкер термопанел има основна разлика от монтажа на минерална вата и други подобни видове изолация. Състои се в това, че не се изисква инсталирането на рамката и съответно сайдинг. Моделът на клинкерните панели може да бъде различен, има панели за тухли, естествен камък и др.

Преди монтажа, както в случая с конвенционалната изолация, стената трябва да се почисти от прах, мръсотия и всичко, което може да попречи на монтажа. Клинкерният панел е инсталиран отдолу нагоре. Процесът отвън наподобява сглобяването на пъзел. Първо се събират ъглите и основата, след това постепенно се запълва вътрешността на стената. Закрепването се извършва с помощта на дюбели за изолационни материали, както и малко количество монтажна пяна, която се нанася под изолацията и след това я залепва към нея.

Схема за монтаж на панел от клинкер

Дебелина на изолацията за тухлени стени

Изолирайте тухлена къща с пяна
Външната изолация на фасадата на тухлена къща зависи от 3 важни фактора:

 1. От формата на тухлата (масивна или куха тухла). Топлопроводимостта на продуктите е в диапазона от 0,4 - 0,9 W / (m * K). Това влияе на необходимите характеристики на термична защита.
 2. От вида на строителния материал. Тухла може да бъде обикновена, печка, силикат и др.). Различните видове имат различни нужди от изолация. Двойната силикатна тухла има най-ниска топлопроводимост, следователно за такива конструкции топлоизолационният слой ще бъде минимален.
 3. Метод за зидане на тухли (твърдо или с въздушен джоб). Дебелината на подовете и експлоатационните характеристики на стените зависят от този показател. Ако стените са били издигнати с непрекъсната зидария, изолацията трябва да бъде положена както от външната, така и от вътрешната страна на стената. Ако имаме работа с метод на кладенец, е необходимо стените да се изолират само отвътре.

Топла мазилка

В чужбина дълго време този вид изолация на външните стени на тухлена къща се счита за един от най-добрите и се използва почти навсякъде. В Русия предимствата на топлата мазилка все още не са правилно оценени, въпреки че много строители вече я използват на практика.

Топла мазилка, има състав почти същият като обикновената мазилка, само че вместо пясък към нея се добавят мехурчета от пяна пластмаса или перлит или вермикулит.

Полистиролът е добра изолация, всеки човек, дори непознат в строителните технологии, знае това. Използването на мазилка с добавяне на полистирол ще ви позволи да изолирате къщата без големи разходи и за кратко време. Измазването не изисква специална подготовка на стените. Просто навлажнете с вода и сместа може да се нанесе. Топлоизолацията с помощта на топла мазилка е доста ефективна, тъй като по стената не остават фуги, пукнатини или други дефекти, през които може да излиза топлина. Друго неоспоримо предимство е пълната негоримост на мазилката и липсата на необходимост от подмяна на склоновете на прозорците, което също ви позволява да спестите от довършителни работи.

В допълнение към статията, гледайте видеото:

Многослойна топлоизолационна система

 1. Ако предпочитате тази опция за дома си, важно е правилно да подготвите повърхността на стените за работа. Фасадата трябва да се почисти от мръсотия. Ако в мазилката бъдат открити дефекти, те трябва да бъдат отстранени.
 2. Монтиран е изолационен материал. Ако използвате стиропор, ще ви е необходимо специално лепило за фиксиране на плоскостите. Трябва да се нанесе равномерно върху повърхността на изолационната плоча. Когато съставът е зададен, пяната може да бъде фиксирана към стената. За това се използват дюбели за чадъри. Шевовете се запечатват със същата смес, върху която е монтирана пяната.
 3. След това се монтира армировката. Тази операция се извършва с помощта на гипсова пластмасова мрежа, върху която се нанася слой мазилка. След като изсъхне, се полага финалната мазилка. Когато повърхността е готова, тя може да бъде боядисана със специална фасадна боя.

Вентилирани фасади

Преди да започнете да изолирате тухлена къща отвън, трябва да вземете решение за устройството на вентилирани фасади. Те включват няколко слоя. Обикновено се използват следните слоеве:

 1. Външен слой, представен от облицован екран.
 2. Решетка.
 3. Вентилационна празнина.
 4. Топлоизолатор.

Разграничават се следните етапи на вентилирани фасади:

 1. Първо трябва правилно да подготвите повърхността за работа. Почистете фасадата от замърсявания и отстранете възможни дефекти.
 2. След това е необходимо да се монтират носещи повърхности, които са изградени от метален профил. Рамката може да бъде направена и от дървени блокове, но експлоатационният й живот ще бъде значително по-нисък.Важно е да се оставят равни празнини между елементите на системата, така че изолацията за външните стени на тухлена къща да се намира "в плътност" с известно напрежение.
 3. На следващия етап се полага топлоизолаторът. За да го поправите, използвайте дюбели и специални лепила.
 4. Важно е да се създаде хидробариера. Това ще предпази изолацията от вятър и влага.
 5. На последния етап се извършва довършителни работи, които могат да бъдат плочки, сайдинг или други материали.

Характеристики на фасадната изолация с пяна пластмаса за сайдинг

Ако сайдингът се използва за облицовка на външни стени, дайте предпочитание на изолационни материали като EPS или пяна. Последният материал е най-популярен, тъй като има по-ниска цена.


Ако планирате да инсталирате изолация под сайдинг за тухлена къща, използвайте един от следните методи:

 • Залепете стиропора.
 • Инсталирайте го върху крепежните елементи.

Използването на пяна за изолиране на тухлени стени за сайдинг е най-доброто решение. Това се дължи на високата скорост на работа и по-ниската им трудоемкост.

Процес на залепване на стиропор

При инсталиране с лепило се използва следната последователност от действия:

 1. Стените се почистват от мръсотия и при необходимост се изравняват.
 2. След това върху тях се нанася грунд за дълбоко проникване.
 3. В долната част на стената е монтирана хоризонтална шина, която ще се използва като опора за листовете от пяна по време на процеса на залепване.
 4. След това се излагат вертикални стълбове от дървени пръти или метален профил. Важно е стъпката между тях да съответства на ширината на изолационните листове.
 5. Необходимо е да ходите по повърхността на плочите с иглена ролка.
 6. В центъра и периметъра на платната се нанася специално лепило. Можете да използвате суха смес, кутии от полиуретаново лепило или специално лепило от пяна. Всеки от тези състави ви позволява да извършите висококачествена изолация на стени за сайдинг.
 7. Първият ред изолационни плоскости е фиксиран с опора директно върху хоризонталната релса.
 8. Вторият ред плочи е положен спрямо първия в шахматна дъска.
 9. Когато лепилото е напълно сухо, сайдингът може да бъде монтиран.

Видео за полистирол - външна изолация за тухлена къща

Забележка! По-добре е да не използвате циментово-пясъчен състав за закрепване на пяна пластмаса към външни тухлени стени. Той няма да се придържа напълно към топлоизолатора.

Процесът на инсталиране на пяна с крепежни елементи

Ако планирате да прикрепите изолацията под сайдинг с помощта на крепежни елементи, трябва да закупите дюбели с широки капачки. Това е по-надежден метод, който ще изисква много повече труд. Извършват се следните етапи на работа:

 1. Стените се почистват от мръсотия и при необходимост се изравняват. Ако няма големи разлики във височината, няма нужда от подравняване.
 2. В долната част на стената е монтирана хоризонтална шина, която ще действа като начален водач. След това маяците се опъват от опънати шнурове, които служат като ориентир в процеса на полагане на плочите.
 3. Поставете вертикални стелажи от дървени пръти или метални профили. Важно е между тях да остане стъпка, съответстваща на ширината на топлоизолационните листове.
 4. Листовете от пяна са фиксирани с пет дюбели. Четири дюбела са монтирани в ъглите и един в центъра.
 5. След това сайдингът е инсталиран.

Материали за вътрешна изолация

Топлоизолацията на стените отвътре има много недостатъци, поради което се дава предпочитание на външната изолация на къщата. Основният от тези недостатъци е намаляването на площта и обема на помещението в резултат на изолационни работи.

Има обаче и плюсове - разходите за материал и труд за вътрешна изолация са много по-малко, нямате нужда от специалист, можете да направите всичко сами.Има няколко опции за постигане на целта на изолацията на дома ви, в зависимост от изолационния материал. За тези цели може да се използва следното:

  мазилка; полистирол или полистирол; полиуретанова пяна с течно пръскане; изтривалки от минерални влакна.

Всеки от тези методи има свои собствени характеристики.

Традиционната мазилка е най-евтиният вид изолация, има добра звукоизолация, паропропускливост (стаята диша), ниска водопропускливост, негоримост. Въпреки това, той има такива недостатъци като продължителността на работния процес, свързан с технологията на нанасяне на мазилка (тя изсъхва дълго време), максималният нанесен слой не трябва да надвишава 5 см, много тегло, за това ще трябва да допълнително укрепват основата. Независимо от това, този вид изолация на стени е широко разпространен, както за външна, така и за вътрешна работа.

Пенополистироловите материали (полистиролова пяна) често се използват за вътрешна изолация на тухлена стена. Плочите, изработени от тези материали, имат ниска топлопроводимост, те са отлични абсорбатори на звук. Полистиролът е лесен за инсталиране, евтин, не е трудно да го укрепите със собствените си ръце без помощта на специални инструменти.

Някои нюанси

И така, вече знаете свойствата на минералната вата и разбирате как да я инсталирате. По този начин изолацията на тухлени стени отвън не трябва да бъде труден процес за вас. Само имайте предвид, че опаковката на лепилата трябва да показва, че е за минерална вата.

Съществуват и различни марки минерална вата, които се различават по твърдост, наличие или липса на допълнителни слоеве. Има и ламели със специална влакнеста структура, която осигурява допълнителна здравина.

Вижте повече по тази тема на нашия уебсайт:

 1. Топлоизолация на дървена къща отвън с минерална вата При изграждането на дървена къща се обръща голямо внимание на изолацията на стените отвън, което позволява не само да се създадат най-удобните условия за живот в къщата, но и да се спестят значително. ..
 2. Затопляне на стените на дървена къща с експандиран полистирол отвън Наскоро хората започнаха да отдават предпочитание на дървените къщи. Първото нещо, което привлича този естествен материал, е неговата екологична чистота. На всичкото отгоре дървото е много добро ...
 3. Най-добрата изолация за тухлена къща при изолиране отвън При изграждането на сгради от различни видове се използват голямо разнообразие от материали. Тук обаче се откроява в това отношение. Това е най-популярният материал. Този факт е напълно оправдан ...
 4. Изолация на рамкова къща отвън с екологични нагреватели Тъй като изолацията на рамкова къща отвън е задача от първостепенно значение в строителния процес, препоръчително е да се подходи с особено сериозност към избора на топлоизолатор. В допълнение към такива характеристики, ...
 5. Изолация и декоративно довършване на тухлена къща В съвременното строителство стените все още са изградени от тухли. Въпреки многото положителни аспекти, една тухлена къща се нуждае от допълнителна изолация. Изолация на външните стени на тухла ...
Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни