Шлака като изолация: използване, изолация на пода и тавана в къщата


В строителството е допустимо използването на промишлени отпадъци като суровини за производството на редица строителни работи. Строителната индустрия се възползва максимално от страничните продукти на всички видове индустрии.

Схема за производство на шлака.

Шлаката като изолация при строителството на къщи е най-достъпният материал за повишаване на ефективността и надеждността на експлоатацията на сградата.

Шлаката от доменна пещ е основният ресурс за строителната индустрия

След топене на чугун се получава доменна шлака, която се използва широко в строителството. Той е основната съставка за производство на портландцимент. Шлаката като добавка подобрява работата на цимента. Стопилката се образува от действието на висока температура от материали като руда, газова среда и гориво. Съставът на доменните шлаки се характеризира с наличието на желязо, манган и сяра в тях. Химичният състав за производството на строителни материали също е важен, поради което в строителството по-често се използват доменни шлаки, които имат състав, подобен на цимента. Стоманената шлака след охлаждане има формата на кристали, не гранулира. Маркеровата шлака се характеризира с плътна консистенция, якостта достига 150 MPa и е устойчива на замръзване.

Шлаки в цветната металургия в строителството


Схема за подова изолация със шлака.

Шлаките за топене на никел и мед се използват широко в строителната индустрия. Те не се разпадат, границата на якост е 120-300 МРа. Те се използват за производство на минерална вата.

Доменните шлаки от 1-ви клас имат коефициент, показващ тяхното качество - 1,65, за 2-ри клас - 1,45; степен 3 - 1.2. Шлаковият кристал е широко разпространен. Този материал се използва в строителството за подови настилки, за облицовка на сгради. Когато се прилагат, подовете в частните къщи са с добро качество, подобрява се експлоатационният им живот и се намаляват разходите, необходими за топлоизолация.

Плюсове и минуси на минерална вата и фибростъкло

И двата вида тези материали се предлагат в плочи и рула. Ефективността и практическите характеристики на минералната вата и фибростъклото са почти идентични. Ето защо и двата материала ще бъдат разгледани заедно.

Основното предимство на тези материали е тяхната отлична топлопроводимост (около 0,041 W / (m 0C)) и звукоизолация. Трябва да се отбележи и друг показател - огнеустойчивост. Минералната вата и фибростъклото практически не изгарят и избледняват произволно при липса на открит огън.

Структурата от фибростъкло и минерална вата позволява тези материали да се полагат дори върху неравни повърхности.

Може би единственият недостатък на тези материали е, че след намокряне те почти напълно губят своите топлоизолационни и шумоизолиращи свойства.

Основни изисквания към нагревателите в строителството

По време на строителството на частна къща се обръща голямо внимание на въпросите за запазването на топлината в жилищна сграда. Най-често се прави изолация за стени, мазе или таванско помещение. В тухлени къщи изискването за топлоизолация е изпълнено от стени с дебелина 1 m.

Изолацията трябва да отговаря на няколко основни изисквания. Специално внимание се отделя на топлопроводимостта. С ниските си параметри топлината остава по-дълго и разходът на изолация намалява. Топлопроводимостта на шлаките е LSh = 2,3-3,5 W (mK), малко по-малка от тази на метала.Изолацията трябва да може да абсорбира влагата добре. Хидрофобността на шлаката има средни свойства: материалът е безопасен и стабилен, има плътност 3471 - 3765 kg / m³. Материалът е огнеустойчив. Температура на топене 150 - 200 ° C.

Изолацията трябва да е лека. Обемното тегло на шлаката в раздалечителя е 700-1900 kg / m³, в бучка - 700-2900 kg / m³. Изолацията трябва да бъде избрана по такъв начин, че да може лесно да се монтира, а разходите за закупуването й бяха незначителни.

Няма изолация, която да отговаря на всички изисквания. Когато се използва в тавани, шлаката с плътност до 1000 kg / m³ има дебелина 30 cm.

Характеристики и свойства на шлаката като изолация

Шлаките са силикати, получени като странични продукти от претопяването на суровини, метали, междинни продукти и рафиниране и редукция на руда. Те включват основни, киселинни или неутрални оксиди на силиций, алуминий, цинк, калций, магнезий или желязо.

Основните характеристики на шлаката са както следва:

 • плътност от 300 до 1000 kg / m 3, в зависимост от компонентите, присъстващи в състава;
 • специфично тегло от 2,56 до 3,65 g / m 3;
 • гранули с размери от 0,7 до 20 мм;
 • температура на топене до +1500 0 С;
 • якост на натиск до 150 MPa;
 • коефициент на топлопроводимост от 0,0326 до 0,05 W / mK.


Шлаката има повишена устойчивост на влага
Изолацията на тавана със шлака е полезна поради отличните си експлоатационни свойства:

 • устойчивост на резки температурни промени;
 • естествен състав, по време на работа не се отделят токсични вещества;
 • химическа и биологична устойчивост;
 • липса на свиване, както и деформация и разрушаване под въздействието на външни натоварвания;
 • повишена устойчивост на влага.

Обхват на горивната шлака


Схемата на изолация на тавана на рамкова къща.

Подовата изолация в тухлени къщи се извършва с помощта на стопилка, която се излива под дървения под. Особено внимание се обръща на качеството: то трябва да съдържа възможно най-малко пепел и неизгорени въглища. Примесите намаляват качеството на готовия пълнител.

Топлоизолацията с горивна шлака се използва в дървени къщи, като същевременно не само осигурява топлоизолация, но и намалява нивото на шума. В съвременното строителство шлаката се използва за изравняване на покритието под пода; с помощта на шлакобетонни блокове можете да замените скъпи тухли и значително да намалите производствените разходи. Много разработчици правят грешката да използват прясна шлака като изолация, която съдържа много вредни вещества.

Шлаковият строителен материал се получава след задълбочен процес на обработка. Пресни шлаки се трупат и се съхраняват 2-3 месеца. Такива остарели шлаки са защитени от унищожаване. След стареене и поръсване с дъждове се освобождава от вар, сярни съединения. Прясна шлака се използва и за приготвяне на бетонен разтвор.

Предимства и недостатъци

Металургичната шлака не се използва във влажна среда поради склонността й към корозия

Въпреки разликата в техническите характеристики, всички видове шлаки като изолация имат сходни положителни качества.

Материалът е различен:

 • лекота на използване;
 • ниска цена;
 • оптимален въздушен обмен;
 • устойчивост на гниене, образуване на гъбички, разпространение на плесени;
 • възможността за използване във всякакви помещения;
 • механична якост и химическа неутралност;
 • недостъпност за повреди от гризачи и насекоми;
 • добри показатели за топлопроводимост в сравнение с монолитен бетон или тухла;
 • неограничено време за използване, в зависимост от технологията за монтаж;
 • Пожарна безопасност.

Структурата на материала налага ограничения върху приложението. Високото специфично тегло се взема предвид при проектирането на носещи конструкции.

Шлаките са по-малко ефективни по отношение на съвременните специализирани продукти за топлоизолация - полистирол, пяна изолация, минерални плочи и др.

Индустриалните отпадъци не се използват за изолиране на повърхности, изложени на валежи, или върху запълването се полагат бетонни замазки, за да се предпази от преовлажняване. Влажната шлака губи изолационните си свойства.

Металургичният тип е податлив на ръжда при условия на висока влажност.

Индустриалните видове изолация се скриват със замазка или се запълват в кухините на тухлената зидария, за да се предотврати проникването на вредни вещества във въздуха на жилищните помещения.

Въглища шлака в строителството

Въглищните стопилки се използват широко в съвременното строителство. Съединението, образувано между шлаката и свързващото вещество, се нарича шлаков бетон. Този нов тип строителен материал е няколко пъти по-добър от топлозащитните свойства на обикновената тухла. Шлакобетонът е издръжлив, евтин.

Горивните стопилки се използват при производството на шлакобетонни блокове. Те са по-малко трайни от металургичните. При изгаряне на антрацит се образува агломерат с най-голяма якост. Най-качествените стопилки се получават чрез изгаряне на кафяви въглища. Химичният състав на получената суровина осигурява липсата на различни примеси в нея под формата на глина, пепел, неизгорели частици и пръст. При шлаката се обръща специално внимание на количественото съотношение между меките и по-грубите части. Използването на финозърнести вещества прави възможно получаването на по-лек бетон, но те отстъпват по здравина на тежките.


Схема на изолация за мазето на къщата.

Когато се изгражда къща за външни стени, съотношението между големи и малки части трябва да бъде 4: 6. Всички вътрешни стени са изработени от финозърнести шлаки, което осигурява тяхната здравина.

Списъкът на съвременните материали, използвани за изолация, е широк, а 90% са изолации от минерални влакна и пластмаси. Всички неорганични материали са направени на базата на суровини с минерален състав. Шлаките принадлежат към този клас. Металургичните шлаки посредством силикатна стопилка се използват за получаване на минерална вата.

Шлаковата пемза се използва широко като нагревател. Той предвижда използването на специален режим на охлаждане. Свиващи свойства напълно липсват.

Схема на изолация от минерална вата

Полагането на минерална вата или фибростъкло трябва да се извършва само върху предварително грундирана повърхност. Най-добрият вариант по отношение на скоростта е така нареченият "мокър" метод на полагане.

Първо трябва да подготвите повърхността - премахнете съществуващите дефекти (пукнатини, чипове) и грундирайте. Също така трябва да изградите основа, която да служи като опора за първия основен ред.

Следващата стъпка е подготовката на лепилото. В този случай е важно да следвате инструкциите на опаковката. След като лепилото е подготвено, можете да продължите с монтажа на изолацията.

Моля, обърнете внимание: лепилото трябва да се нанася равномерно върху изолацията с шпатула, а не върху стената! По време на инсталационния процес също трябва да се уверите, че няма пропуски между плочите.

Топлоизолацията е залепена в шахматна дъска, като тухлена зидария. С ниво на сграда проверяваме равномерността на зидарията. Освен това фиксираме изолационните листове към стената с помощта на дюбели за чадъри. След като минералната вата е покрила цялата стена, трябва да положите слой лепило, като потопите армиращата мрежа в нея.

Подова изолация с шлака

При изграждането на къща правилната изолация на пода винаги е в зоната на специално внимание на предприемача. Целият топлинен поток се насочва към жилищната част на сградата през стените, както и през голяма площ на пода.По време на строителните работи разработчикът изолира мазето по такъв начин, че температурата в основата на пода да е на нивото на температурата на въздуха в жилищната зона. Може да варира около 2 ° C. За пода коефициентът на топлопоглъщане е много нисък. За подови настилки и последваща изолация на пода е необходимо да се подготвят необходимите инструменти и материали:

 • издърпващ нокти;
 • брадва;
 • кърлежи;
 • длето;
 • ножовка;
 • покривен материал;
 • дървени пръти с дебелина 2-3 см;
 • ниво;
 • летви;
 • правило;
 • антисептик;
 • пробивна машина;
 • чук;
 • изолация;
 • нокти;
 • молив.


Схема за монтаж на суха подова замазка.

Когато се извършва изолация на пода, работата се извършва на 3 етапа: първо се извършва работа с подовата настилка, след това се монтира изолационният материал и работата завършва с готовия под. Възможно е да се използва хидроизолационен слой, положен преди процеса на създаване на основата.

Шлаката се полага като изолационен материал върху основата на основата. Изолацията предвижда създаването на празнина от 15 см от изолационния слой. Изолаторите трябва да бъдат третирани с цялата отговорност: те трябва да имат висока производителност, да бъдат трайни и да бъдат добре нарязани до необходимия размер.

Изолация на стени с експандиран полистирол

Монтажът на стиропор се извършва по почти същия начин като монтажа на минерална вата.

Първият етап е подготовката на повърхността. Отстраняване на дефекти и нанасяне на грунд. Освен това, след приготвяне на лепилния разтвор, пристъпваме към монтажа на изолационни листове.

Важно: между плочите не трябва да има пролуки или пролуки!

След като поставите изолационните плочи върху тях, трябва да фиксирате армиращата мрежа. Освен това цялата тази торта се грундира внимателно и се шпаклова, след което можете да продължите към последния етап - нанасяне на декоративно покритие.

Когато къщата е изолирана отвътре, вътрешното пространство на стаята е значително намалено. Независимо от това, този факт не е критичен, за да се изостави напълно изолацията и в студения сезон да страдате от ниски температури пред прозореца или да хвърлите финансови ресурси в комина за отопление на къщата.

Преди да отговорите на въпроса как правилно да изолирате къща от шлакобетон отвътре, трябва да се справите с материалите, предлагани от строителните магазини. Днес пазарът предлага изолация на основата на пяна и минерална вата. Редактирането както на единия, така и на другия не изисква никакви специфични умения от изпълнителя.

Изолираме къщата от шлакоблок с полистиролова пяна

Сложността на монтажа на този материал се крие в предварителното подравняване на стените, върху които те ще бъдат залепени. В случай на тухлена стена ще са необходими мазилки и шпакловки. Безусловно, тапетите трябва да бъдат премахнати от стените и остатъците от боя трябва да бъдат премахнати.

Всеки собственик на апартамент или къща несъмнено има доминиращо желание да запази крайния резултат възможно най-дълго време. Ето защо използването на хидроизолационен субстрат, дори вътре в къщата, трябва да бъде задължително. За какво? За да се предотврати натрупването на кондензат, който разгражда пяната.

За работа ще ви трябва:

 • пет сантиметрова пяна;
 • гребен или назъбена мистрия;
 • лепило (обикновено Ceresit).

Инсталационната работа е изключително проста. На подготвената стена, с помощта на разредено лепило, са прикрепени изолационни плочи, закупени от магазин за строителни материали. След това те се потупват старателно, за да се отстранят възможните въздушни мехурчета под тях. По този въпрос важен момент е да нанесете лепилната смес директно върху стената и в никакъв случай върху самите листове от пяна. Те винаги трябва да са сухи.

Освен това, за оптимална изолация на къщата, всички пукнатини и свободно прилепване на материала трябва да бъдат обработени с полиуретанова пяна. Това трябва да се направи, за да се изолира залепеният слой от промени във влажността в помещението.

В процеса на фиксиране на пенопластови плочи можете да използвате и специални фиксиращи дюбели. Въпреки това, лепилният разтвор ще бъде достатъчен. Последната стъпка ще бъде предното завършване на стените и тяхното възможно боядисване.

Доста бърз и практичен начин. Най-важното му предимство е премахването на етапа на предварително изравняване на стените. Работата е там, че плочите от минерална вата се монтират в специално създадена метална конструкция. След това на етапи цялата рамка е зашита с плочи от гипсокартон, което ще даде на стената ви идеално равна повърхност.

И така, от метални или дървени профили се сглобява специална конструкция - решетка. Върху него са монтирани плочи от гипсокартон. След това фугите се шпакловат и стената се боядисва или върху нея се нанася тапет.

ВИДЕО: Изолация на вътрешни стени. Монтаж на изолация на стената.

Поетапен процес на подова изолация

Предварително внимателно проверете равнината на трупа, за да определите колко гладки са те. Те могат да бъдат подрязани, ако е необходимо. Изолацията на пода трябва да се състои от няколко етапа. Изолацията е част от 3 топлоизолационни слоя: груб пълнеж, топлоизолационен материал и подово покритие.

Първо се монтира мрежа, която да предпазва от образуването на техните гнезда от гризачи. Изолацията е прикрепена между предварително инсталираните лагове. След инсталирането на мрежата шлаката се запълва обратно. Методът на изолация също пряко зависи от това какъв фундамент има жилищната сграда. С колонна или лентова основа, процесът на затопляне започва с запълване на гранулирани шлаки в подземната повърхност.

Отгоре е монтиран основен под и отново е положена изолацията. Възможно е да се положи слой шлака между грубия и горния етаж, който допълнително е облицован с изолация отгоре; върху основата, освен шлаката, се полага хидроизолационен слой.


Схема за полагане на пода на земята.

Ако къщата е направена от дървен материал с мазе и е необходимо да се изолира пода на приземния етаж, се създава двоен под. На първо място, гредите са инсталирани строго хоризонтално, на еднакво разстояние един от друг. По дъното на гредите се заковават пръти с размери 50х50 см, взимат се дъски с размер 25-50 мм (дебелина) и подът е оборудван. Тези дъски не са прикрепени към предварително заковани пръти. След това се монтира пароизолационен слой и се полага изолацията.

В края на работата се полага подовата настилка. Цялото пространство между гредите е запълнено със шлака. Подготвя се предварително за изолация: необходимото количество се смесва с вар, така че да няма гризачи. Варовикът се взема в размер на 10% от общия обем шлака, предназначена за изолация. По време на процеса на приготвяне е необходимо сместа да се разбърка старателно, така че да се образува хомогенно вещество. Няма въздушна междина между шлакоподобната изолация и пароизолационния слой.

Технология за топлоизолация на пода

Шлака за подова изолация - плътност и обхват

За да направите висококачествена изолация на подовата основа, първо трябва да се подготви. По този начин на етапа на пълнене на гранулирания топлоизолатор няма да има усложнения:

 1. При изолиране на дървена основа е необходимо да се ревизират носещите конструктивни части и да се подменят деформирани или изгнили трупи;
 2. След това трябва да третирате дървените части на конструкцията с антисептични средства;
 3. За да се предотврати натрупването на конденз под пода, преди поставянето на насипния пълнител се полага бариера срещу пара (покривен филц, пластмасова обвивка, Penofol).

Процесът на изолиране на подовата основа със шлака зависи от това от какви материали е направен самият под. За да вземем предвид всички нюанси на топлоизолацията, ще разгледаме всяка от опциите по-подробно.

Топлоизолация на дървена основа

Как да инсталирате шлака на дървени подове? За да се извърши висококачествена топлоизолация на покритието, е необходимо да се направи следното:

 1. Демонтирайте стари подови дъски;
 2. Сменете изгнилите части на дървения под;
 3. Закрепете дъските отдолу под трупите;
 4. Хидроизолирайте основата с полиетилен или покривен филц;
 5. Попълнете шлака в участъка между трупите;
 6. Покрийте пълнителя с найлоново фолио;
 7. Извършете монтажа на горното покритие.

Топлоизолация на бетонна основа

Шлака за подова изолация - плътност и обхват

Бетонният под е изолиран само ако е възможно да се повдигне основата на пода с 15 или дори 20 см. Каква е процедурата за работа?

 1. Старото покритие се демонтира и бетонната основа се почиства;
 2. Грундираният под е хидроизолиран с филм;
 3. Маяците са монтирани по периметъра на стаята;
 4. Шлаката се излива, след което внимателно се изравнява;
 5. За по-добро сцепление с основата шлаковите гранули се обработват с циментово съединение;
 6. След запълване на изолацията се прави довършителна бетонна замазка.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни