Изолация на тавана с пяна - ръководство стъпка по стъпка за работа

Монтаж на хидроизолационна бариера

За да се елиминира рискът от кондензация на влага от вътрешната страна на гредите и стенните конструкции при използване на пяна, първата стъпка е инсталирането на хидроизолационна бариера

... Материалът на ролката (филм или мембрана) трябва да бъде положен по такъв начин, че да обгръща гредите, да прилепва към задната част на летвата. Можете да го фиксирате със скоби, като използвате строителна телбод, но също така е позволено да използвате двустранна лента.

Хидроизолационният слой трябва да бъде едно парче без шевове. Ако трябва да съедините парчета филм или мембрана, трябва да се припокриете с ширина най-малко 15 см и внимателно да залепите фугите с подсилена лента.


Монтаж на хидроизолационна бариера

Ако крайните стени на тавана (фронтони) са направени от дървен материал или строителни блокове, трябва да изберете една от двете опции за монтаж

:

 1. хидроизолационният филм е прикрепен с двустранна лента към плоската повърхност на стената, след което листният топлоизолатор ще трябва да бъде фиксиран с пирони с шапки-чадъри;
 2. на стените е монтирана щайга от решетки, чиято ширина е равна на дебелината на избраната изолация, върху тях е прикрепена хидроизолационна бариера по същия принцип като на гредите.

В случая, когато експандиран полистирол е избран за топлоизолатор, няма специална нужда от хидроизолация - изолацията няма да пропуска влага от помещението до дървени конструкции, ако се погрижите за херметичността на шевовете при полагане на изолацията.

Монтаж на изолация на таванския покрив

След инсталирането на хидроизолационния филм можете да започнете да полагате изолацията (листове от експандиран полистирол). По правило мансарден покрив е направен върху рамка на гредите. Листовете от стиропор са най-добре поставени в пространството между гредите. Както беше отбелязано по-горе, е необходимо да се избере материалът, като се вземе предвид стъпката на фермите. В този случай ще има по-малко отпадъци. Съвременното оборудване позволява производството на полистирол с размер до 2000 мм. Всеки лист, използвайки нож, приляга плътно (за предпочитане без пролуки) между двата греди.

Закрепването на изолацията може да се извърши с помощта на дървени летви, лепило или специални дюбели с широка глава.

Методът на закрепване зависи изцяло от вида на покрива.

След като закрепим всеки лист, е необходимо да запечатаме фугите между листовете и между листовете и гредите. Това се прави с помощта на обикновена полиуретанова пяна или друг уплътнител, който може да се използва за тези цели. След това можете да продължите към последния етап.

Монтаж на пароизолационно фолио и вътрешна декорация

Монтирането на пароизолационен филм е необходимо, ако помещенията ще бъдат жилищни.

Веднага отбелязваме, че този етап е необходим само ако планирате да оборудвате тавана за жилищни или домакински нужди. Първо е необходимо да се монтира пароизолационен слой. Необходимо е, за да не се допуска преминаване на водна пара, тоест, ако е необходима хидроизолация, за да се предпази влагата от атмосферата, тогава пароизолация. напротив, от помещенията. Той е прикрепен по същия начин като хидроизолационния филм, като се използва телбод за мебели.

След това можете да продължите с довършването на стаята. Тук, както се казва, всичко зависи от вашите вкусове и възможности. Таванското помещение може да бъде облицовано с гипсокартонени листове, OSB плоскости или дървени вагонки.В зависимост от избрания материал, той може да бъде боядисан, лакиран или залепен върху него.

Схема за топлоизолация на покрива на тавана отвътре

Изолацията на таванския покрив има свои собствени характеристики, поради факта, че стените на жилището са непосредствено съседни на покрива, по-точно те всъщност образуват едно цяло с него

Ето защо е обичайно да се обръща голямо внимание на изолацията на таванския покрив отвътре, което ви позволява да осигурите нормален микроклимат в стаята.

Преди да започнем разговор за това как да изолираме таванския покрив отвътре, нека разберем от какви слоеве се състои така нареченият "покривен кекс" и защо е толкова важно тези слоеве да бъдат подредени в правилната последователност:

 • Покрив;
 • Хидроизолация;
 • Вентилация;
 • Топлоизолация;
 • Парна бариера.

Диаграмата показва правилния ред на подреждане на елементите на топлоизолационната система на таванския покрив

Каква е причината за това подреждане на слоевете? Елементарни закони на физиката. Нека си представим, че през зимата е паднал приличен слой сняг, който между другото е естествен топлоизолатор. В резултат на жизнената дейност на хората, живеещи в таванска къща, топъл въздух ще се издига отвътре към повърхността на покрива. Снегът, който го покрива, ще се стопи. И веднага щом външната температура падне под нулата, се образува коричка лед, която вече не притежава никакви топлоизолационни свойства. Същността на правилната изолация на таванския покрив е да се предотврати топенето на снега през зимата и проникването на пареща топлина през лятото.

Характеристики на изолация с плочи от пяна

Когато след полагане на пенопластовите плочи между тях се образуват видими фуги, те със сигурност трябва да бъдат запечатани, за което полиуретановата пяна е идеална, която се произвежда под формата на полиуретанова пяна. Препоръчително е да се запълнят и най-малките празнини, за да се предотврати образуването на студени мостове.

Когато таванското помещение е изолирано отвътре с пяна, за по-голяма надеждност плочите са прикрепени към повърхността с помощта на пирони, дюбели или лепила (вижте: „Изолиране на таванския покрив отвътре, как да се избегнат грешки“). Но лепилото, дори и с високо качество, губи свойствата си с течение на времето, но допълнителното закрепване с пирони осигурява трайността на повърхността (прочетете: „Правилно правим изолацията на покрива с пяна“).

Преди да изолирате тавана с пяна, е необходимо да закупите не само изолация, но и довършителни материали. Често това са продукти, направени от естествено дърво. Понякога се използва по-скъпа опция: създава се специална рамка, в нея се вкарват плочи с завършващ слой.

Защо едно дърво не може да бъде изолирано с пяна, пример във видеото:

Няколко правила, които трябва да знаете

Изолацията от вътрешната страна на помещението трябва да има пароизолационен слой, а отвън да бъде покрита с хидроизолационен слой. Между изолацията и покривния материал трябва да има достатъчно свободно пространство. Това е необходимо не само за вентилация, но и за отстраняване на влага, проникваща от вътрешността на помещението с топъл въздух.

Покривът на тавана предпазва къщата от валежи и предотвратява охлаждането на останалите помещения. Загубата на топъл въздух през покрива винаги е значително по-голяма, отколкото през стените. Това се дължи на значителната разлика в температурите на въздуха между повърхностите на покрива.

Както знаете, въздухът под тавана винаги е малко по-топъл отдолу. И в резултат на това на тавана ще се образува конденз. Следователно изискванията за изолация на покрива винаги са по-строги, отколкото за стени.

В опит да се намали натоварването на покривните греди, понякога се използва лека изолация, която има по-ниска плътност. В резултат на въздействието на вятъра върху него се „продухва” изолация с ниска плътност и това води до значителна загуба на топлина.За да се предотврати това, върху топлоизолацията се нанася допълнителен ветроустойчив слой от паропропусклив материал.

Как да избегнем често срещаните грешки в изолацията от пяна?

Неправилната инсталация на изолацията много скоро ще напомни за себе си с неприятни последици. Това включва течове и влошаване на топлоизолацията на сградата. Как да избегнем навлизането на влага и студен въздух в пода на тавана? Има две най-често срещани грешки, които трябва да се избягват при производството на изолация.

Първият е нарушение или неспазване на херметичността на фугите между плочи от пенополистирол. Това може да се дължи на неправилно избраната ширина на изолацията или некачественото уплътняване на фугите. В резултат на това през зимата се образуват така наречените студени мостове, които могат значително да влошат топлоизолационните свойства на къщата. Освен това влагата може да проникне в помещението чрез тези течове с всички произтичащи последствия.

Втората често срещана грешка е използването на обикновен целофанов филм като хидроизолация. Опитът показва, че трае точно няколко години, след което губи своята херметичност. В резултат на това водата, която попадне върху изолацията, ще си свърши работата с времето. За да бъде къщата винаги суха и топла, в никакъв случай не трябва да пренебрегвате правилата за монтаж, за да спестите време или пари.

Характеристики на таванската стая

Основната отличителна черта на тавана от тавана е наличието на слой изолация в стените и покрива, което прави възможно използването му за постоянно присъствие на хора. Фронтоните на сградата и склоновете на покрива действат като ограждащи конструкции на стаята. В зависимост от формата на покрива, конфигурацията на тавана ще варира.

Най-често срещаният вариант:

 • два вертикални фронтона;
 • два склона на покрива с пукнатини (в горната част ъгълът на наклон е по-плитък, на известно разстояние от билото ъгълът на надвеса рязко се увеличава и надвесът пада).

От структурна гледна точка таванското помещение се характеризира с променлива височина на тавана. В района на билото ще бъде максимално. Когато се отдалечите от него, той ще изчезне.

Изолация на покрива с пяна и още - за различни начини!

В допълнение към пяната, материали като минерална вата и фибростъкло също са в голямо търсене. За удобство на целия процес експертите препоръчват закупуването на материала не на ролки, а на рогозки - в този случай ще трябва само да попълните необходимата ширина на закрепването от релсите и да вмъкнете изолация между тях. Много е важно да се изолира цялата повърхност, и не само там, където духа - само напълно изолирано таванско помещение, със стегнати фуги и отсъствие на „плешиви петна“, е в състояние да задържа топлината.

На върха на изолационния слой е задължително да се запълни или залепи материал за бариери срещу пара със строителна лента. Ако това не бъде направено, много скоро минералната вата ще бъде наситена с влага от кондензация и последиците от това са най-неприятни - стаята ще бъде постоянно влажна и студена, постепенно влагата ще доведе до появата на гниене и плесен, което от своя страна ще развали въздуха вътре в тавана. Колкото и да проветрявате, миризмата ще остане, въпреки че причините за появата й най-вероятно няма да бъдат забелязани.

Минералната вата и фибростъклото са по-скъпи от полистирола, но за разлика от тях са огнеупорни. В техния състав няма органични вещества, които могат да изгният, тези нагреватели не са токсични за човешкото тяло и са удобни за инсталиране. Струва си да се споменат недостатъците на фибростъклото - този материал не е толкова удобен при полагане, освен това трябва да работите с него само в гащеризони, очила и ръкавици, тъй като малки влакна и прахови частици от стъкло могат да причинят сериозни увреждания на лигавиците на тялото и кожата. Не забравяйте да носите респиратор или поне марля превръзка. Дрехите след работа могат да бъдат изгорени само - измиването от стъклен прах няма да ви спести.

Работата с минерална вата в това отношение е много по-лесна, тъй като просто няма такива опасности.Това, което е важно да се погрижи, е изолация от външната среда и евентуално навлажняване, тъй като материалът в конструкцията никога не може да изсъхне. Когато избирате между фибростъкло и минерална вата, имайте предвид, че последният вариант също перфектно абсорбира шума. Ако попитате за съвет експерти, те вероятно ще ви посъветват точно за този вид изолация - с течение на годините разходите му ще се изплатят.

Изолация на тавана с полиуретанова пяна като алтернатива на други материали

Ако имате резервни средства и желание да имате висококачествена топлоизолация на тавана с малко разходи за труд, помислете за такава опция като полиуретанова пяна. Всъщност тази изолация поразително се различава от пяната и минералната вата, макар и само по това, че не се полага с плочи или рогозки, а се нанася чрез пръскане. Външно, полиуретановата пяна прилича на полиуретанова пяна, особено след втвърдяване, но тя е напълно различна от нея по своята структура, като е вид газонапълнена пластмаса, тоест роднина на експандиран полистирол. След като се втвърди, полиуретановата пяна има плътността на минералната вата и по своите топлоизолационни свойства надминава всички други изолационни материали, включително пеноизол. Освен това този материал също е пароизолация с висока водоустойчивост, тоест няма нужда от допълнителни защитни слоеве при използването му.

За да изолирате тавана с полиуретанова пяна, имате нужда само от специална пулверизатор, дебело работно облекло с качулка и ръкави, дебели ръкавици и за предпочитане маска. Причината за необходимостта от такова оборудване изобщо не е вредността на изолацията, а забележителната й адхезия (прилепване към всякакви повърхности). Ако такава пяна попадне върху косата ви, която е устойчива не само на битови химикали, но и на бензин, както и на слаби киселини, няма да има друг избор, освен да хванете бръснач и напълно да се отървете от скалпа. Използвайки минималните средства за защита, много бързо ще покриете цялата вътрешна част на покрива между гредите с дебел слой изолация (средната скорост на работа е до 500 квадратни метра на ден). Еднородният слой премахва образуването на мостове за студ и влага, а също така осигурява висока надеждност на топлоизолацията, която често започва да се срутва по линията на фугите (ако има такива).

Дори такъв прекрасен материал обаче има недостатъци. На първо място, това, разбира се, е цената, но предвид характеристиките на полиуретановата пяна, това е само косвен недостатък. Ниското ниво на устойчивост на естери и концентрирани киселини също може да се отдаде на недостатъците само отчасти, защото едва ли някой ще посети идеята за изливане на сярна киселина на покрива. Но ниската топлоустойчивост на полиуретановата пяна е наистина сериозен недостатък в свойствата на материала, тъй като дори при ниско ниво на запалимост той започва да се влошава вече при 80-90 градуса и при по-високи температури може да се възпламени. Ето защо си струва да помислите какво точно бихте искали да изолирате тавана и как да сведете до минимум недостатъците на определен материал.

Защо строителите препоръчват стиропор?

Изолирането на тавана с пяна е опасно!

Ако разглеждаме пяната като топлоизолационен материал, тогава тя наистина има широко приложение и има много предимства. Но в случая на тавана някои от предимствата на пяната стават недостатъци. Да, този материал е много удобен в работата и има ниска цена, но няма да осигури трайна топлоизолация и безопасност на живот. За да не се поддадете на убеждаването да изолирате с пяна, трябва да знаете основните аргументи на поддръжниците на този материал.

 1. Лесно инсталиране. Малко строители могат да дадат тази причина, тъй като говорим за опростяване на работата им. Факт е, че пяната е лесна за обработка, тя просто се нарязва и регулира до желания размер. За фиксиране на листовете се използва полиуретанова пяна.По този начин между покривните греди се полагат листове материал, които се залепват един към друг в ставите. Това е най-бързият начин за изолация. Това означава, че капитанът ще получи достоен доход за възможно най-кратко време.
 2. Материални предимства. Основното предимство за собственика на тавана е относително ниската цена в сравнение с други налични материали. Други предимства включват добри топлоизолационни свойства, способността да не се свиват с времето и устойчивост на влага.
 3. Малък слой топлоизолация. Ако вземете полистирол с висока плътност, тогава за пълноценна изолация е достатъчно да поставите листове с дебелина 10 cm.
 4. Удобство от припокриване на "мостове на студа". За да се изключи възможността от топлинни загуби в уязвими зони, които са греди, топлоизолацията трябва да се положи на два слоя. Първият слой е положен на същото ниво с гредите, а вторият слой покрива цялата равнина. Да се ​​правят такива манипулации с пяна, според някои строители е по-безопасно, отколкото с минерална вата.

Освен такива аргументи, възможно е популярността на пяната да се е увеличила поради търговски интерес. Всеки, който иска да продаде, ще похвали своя продукт. И пяната, несъмнено, има за какво да се похвали. Но е важно да се отбележи, че не си струва да изолирате тавана с пяна. И за това има ясни и убедителни причини.

Свързана статия: Правила и препоръки за инсталиране на душ кабини

Изолация на тавана с минерална вата

Минералната вата често се използва като материал за изолация, поради своите свойства: тя има висока топлопроводимост, не е запалима и не абсорбира влагата. Освен това изолирането на таванско помещение с памучна вата не е труден процес, достъпен дори за начинаещи.


Изолация на тавана отвътре с минерална вата със собствените си ръце

В допълнение към минералната вата, можете също да опитате да изолирате стените на тавана с подобен материал от стъклена вата. Основните му характеристики са подобни на минералната вата, но има по-голяма здравина и добра звукоизолация. Освен това може да се използва при по-ниски външни температури, но не абсорбира влагата по-добре от минералната вата. Ето защо, в мокри помещения е по-добре да изолирате тавана с минерална вата.

За методите на изолация

Независимо от това колко топли са стените на тавана, подът също се нуждае от изолация. Особено ако стаята се използва като стая за игра или спалня. Не забравяйте, че това също ще изолира тавана на долния етаж.

Когато изолирате тавана, не забравяйте някои важни моменти.

Таблица. Важни условия за процеса на изолация.

ИмеКратко описание
ЛекотаИзолацията не трябва да тежи много, в противен случай ще се създаде допълнително натоварване на пода.
КачествоВажно е използваната изолация да има отлични топлоизолационни свойства.

Всички участници в нашия рейтинг са подходящи за тези изисквания. Не е лесно обаче да се отговори кой трябва да се използва за изолиране на таванския покрив. Тук е необходимо да се вземат предвид размерите на помещението, вида и характеристиките на конструкцията на гредите, характеристиките на покрива и др. Освен това финансовите възможности на собственика на дома също са важни.

На бележка! Таванското помещение е жилищно пространство, трябва да е не само топло, но и безопасно! Следователно трябва да се даде предпочитание на нагреватели, които отговарят на санитарните стандарти, не съдържат токсини и принадлежат към подходящ клас на запалимост.

Видео - Тест за задържане на топлина за нагреватели

Какъв вид топлоизолационен материал предпочитате? Какво можете да кажете за това? Напишете коментар - споделете мнението си с посетителите на сайта!

Няколко важни препоръки

Не е трудно правилно да изолирате покрива отвътре, но преди да започнете работа, трябва да обърнете внимание на следните точки:

 1. като използвате минерална вата или плочи като изолация, трябва да се погрижите за висококачествена хидроизолация на покрива;
 2. ако по време на подготовката на покривната повърхност са открити повреди, те трябва да бъдат отстранени. Ако това е таванско помещение, то ще трябва да бъде напълно проверено за функционалност, за да се избегнат големи инвестиции в ремонти в бъдеще;
 3. ще бъде правилно да се проверят окабеляването, тръбите, щранговете за отопление и водоснабдяване;
 4. ако се планира да се изолира покривът с материали от минерална вата отвътре, тогава те не могат да бъдат изцедени при полагане;
 5. огъването на изолационния материал също не се препоръчва. На места, където е сгънат, материалът ще придобие способността да абсорбира влагата.

Изолация на тавана с пяна - видео за материала и неговото приложение

Пенопластът е най-достъпният материал от всички изолации. Само безплатните дървени стърготини, като изолация, могат да бъдат по-евтини, но, както знаете, те в много отношения отстъпват дори на най-простия съвременен материал. Когато избирате плочи от пяна, изберете материал с дебелина най-малко 100 мм.

Предимствата на експандирания полистирол се крият не само в неговата евтиност - той също не се характеризира със слягане, плочите се прилепват плътно, не се разслояват и ако са правилно положени, запазват своите качества в продължение на десетилетия.

Трябва обаче да се помни, че такава изолация е пожароопасна - пяната изгаря доста добре и ако си спомняте непосредствената близост на дървените греди, тогава рискът се увеличава значително. Този материал също се счита за харесван от гризачите - не като храна, а като отлична основа за извършване на многобройни движения. Въпреки съществените недостатъци, евтиността си върши работата и все повече собственици на жилища изолират тавана си с този конкретен материал.

За да инсталирате този тип изолация, ще трябва предварително да инсталирате рамка от греди, пълнени с греди, разположени успоредно на такова разстояние, че разширените листове от полистирол са близо, дори леко с трудност, притиснати към стените им. След инсталирането на пяната конструкцията е подложена на хидро и пароизолация, без тях съществува голям риск от натрупване на влага върху листовете от пяна и покривните греди. И всеки решава сам с декоративно довършване - това може да бъде и сайдинг, и дървени дъски, и гипсокартон.

Крехкостта на топлоизолационните свойства

Това се дължи на факта, че пенополистиролът се използва за фиксиране на пяната, с която се запълват пукнатините и листовете материал са закрепени заедно.

Този метод е удобен, но не и траен. След монтажа всъщност се образува запечатан слой топлоизолация, тъй като пяната лесно се влива във всички пукнатини и се запълва на труднодостъпни места. Защитният ефект на новата топлоизолация е доста висок.

Но отново таванското помещение е специална стая.

Дизайнът му е постоянно подложен на интензивни влияния на околната среда. През лятото топлоизолацията се изчерпва от внезапни температурни промени, когато покривният материал практически се нагрява през деня и се охлажда през нощта. През зимата сняг се натрупва на покрива и ледът замръзва, а при дъждовно време влажността се повишава значително.

Такива условия със сигурност ще повлияят на състоянието на фугите между листовете от пяна, които ще изсъхнат. Губейки своята твърдост, изолационната топка от пяна ще стане уязвима и топлинните загуби ще се увеличат няколко пъти. В резултат на това предимството на полистирола да не губи своите топлоизолационни свойства е неподходящо за таванските помещения, тъй като основните загуби ще възникнат при разрушаването на полиуретановата пяна.

Какво да търсите при избора на изолация за тавана?

Когато купувате един или друг топлоизолационен материал, не забравяйте да обърнете внимание на:

 • гъвкавост на приложението;
 • топлоизолационни свойства;
 • способността да отблъсква влагата;
 • наличието на звукоизолиращи свойства;
 • цена;
 • лекота на монтаж;
 • експлоатационният живот на изолацията;
 • устойчивост на екстремни температури;
 • екологичност.

Очевидно е, че основният критерий за подбор е точно способност да се поддържа топло... Всъщност за тавана това е особено важно. Освен това е важно гъвкавост приложение: ще бъде чудесно, ако материалът може да се използва за изолация както на покрива, така и на пода, стените. И ако не искате да чувате шума, идващ отвън, тогава изберете нагревател с шумоизолационни свойства... Всички тези параметри са важни. В идеалния случай избраният топлоизолатор трябва да съответства на повечето от тях.

Видео - Видове изолация

Технология за изолация на тавана с пяна

Както при абсолютно всяка техника, изолационната работа на тавана включва специфични етапи, които трябва да се спазват стриктно, за да се получи добър резултат.

Абсолютно всяка изолационна работа в таванското помещение произтича от изчисляването на необходимите материали, за да се изчислят необходимите ни материали, нека започнем да разберем какви конкретни материали ни трябват, когато осигуряваме топлоизолация на таванското помещение с пяна.

 • Хидроизолационен филм - фиксиран върху пространството между гредите и върху самите греди (материал от ролка)
 • Изолационен материал - в нашия случай, пяна
 • Парозащитен филм

Въз основа на наличната информация ние вземаме предвид колко материал е необходим за пълно затваряне на необходимото пространство.

След това всичко се изчислява, можете спокойно да започнете работа по изолиране на тавана с пяна.

На първо място, ние поставяме хидроизолационен слой, това е необходимо, така че валежите от времето да не падат върху хидроизолатора и в стаята.

Ето защо работата по монтажа на този слой е много важна задача, която трябва да се извърши изключително внимателно - за да не се развали хидроизолационният слой. След това, тъй като първият етап е преминал, ще пристъпим към монтажа на най-топлия слой - пяна. Той просто се поставя в рамката между гредите, след като преди това се изреже по размер

Той просто се поставя в рамката между гредите, след като преди това се изреже по размер

След това, тъй като първият етап е преминал, ще пристъпим към монтажа на най-топлия слой - пяна. Той просто се поставя в рамката между гредите, след като преди това се изреже по размер.

Но тук могат да се появят трудности, тъй като таванското помещение обикновено е ъглов покрив, поради което строителите изобретяват възможността за краткосрочни крепежни елементи от пяна.

Използва се въже, което преминава на свой ред между гредите на гредите (зигзаг) и се придържа към предварително напълнените малки пирони, се изтегля паралелно. Това е направено, за да можете след това да нанижете пяната.

Издърпахме нишките, внимателно натискаме листовете от пяна, за да не се счупим. Поставяме пяната, пристъпваме към последния етап, изолация на тавана с пяна - монтаж на пароизолационен слой

Поставяме пяната, пристъпваме към последния етап, изолацията на тавана с пяна - инсталирането на пароизолационен слой.

При извършване на работа по топлоизолация на тавана с пяна трябва да се вземат предвид следните точки:

Когато инсталирате пароизолационен слой, трябва да изчислите вентилационния дизайн за въздушния трафик

При извършване на последващи работи по интериорната декорация, експертите препоръчват да се остави разстояние между вътрешната облицовка и пароизолационния слой от поне 15 см - това ще стане част от вентилацията за интериора.

Вентилацията също е необходима, за да се отстрани излишната влага, тъй като пяната под въздействието на влагата започва да губи собствените си характеристики и под въздействието на влагата може да има лош ефект върху човешкото състояние.

Определете количеството материал

Преди да започнете работа по изолиране на покрива с експандиран полистирол, е необходимо да изчислите количеството материал. Това е много просто да се направи: достатъчно е да се определи площта, която трябва да бъде изолирана. За да изолирате мансардни покриви, трябва да измерите площта, стъпката на фермите и да вземете решение за необходимите размери на плочите от пяна.След като преброите колко листа от пяна пластмаса са необходими като нагревател, към полученото количество трябва да се добавят още 6-8 плочи, тъй като съществува риск от счупване на материала по време на инсталационния процес.

Инструменти и материали

За да изолираме покрива с пяна, са ни необходими следните инструменти и материали:

 • листове от пяна;
 • дървени решетки;
 • хидроизолационен филм;
 • пароизолационен филм;
 • остър нож;
 • ножици;
 • нокти;
 • строителен телбод;
 • полиуретанова пяна.

След като всичко необходимо за работа е закупено, можете да започнете изолация. Цялата работа по изолацията може да бъде разделена на 4 основни етапа: подготвителен, монтаж на хидроизолационен филм, полагане на изолация, монтаж на пароизолационен филм и вътрешна декорация.

Как да изолираме жилище на таванско видео урок и методи за висококачествена топлоизолация

Както вече беше посочено, има два метода за независимо изпълнение:

 • от вътрешността на стаята;
 • извън конструкцията на гредите.

Първият метод се използва на последния етап от строителството - когато къщата е готова за употреба. Вторият метод е приложим в случаите, когато се монтира покривът. Преди тази операция се извършва монтаж на топлоизолация и всички компоненти.

Технология за изолация на тавана отвътре

И така, покривът и хидроизолацията са инсталирани, всички изисквания за вентилация и защита от вятър са изпълнени - можете да започнете работа. Преди това не боли да видите как да изолирате таванско жилище във видеото - това ще даде увереност и теоретичен опит. Процесът се извършва точка по точка:

 • поставете изолацията между гредите, тя трябва да се побере плътно в процепа между гредите;
 • при наличие на големи склонове изолацията се фиксира с резба, която е зигзагообразно опъната между гредите;
 • закрепете пароизолацията.

След това можете да извършите облицовъчни работи (гипсокартон, облицовка на стени, MDF).

Технология за топлоизолационна инсталация отвън

Тази опция се изпълнява заедно с покривни мерки. След като собственикът на сградата реши кой е най-добрият начин за изолиране на жилищното таванско помещение, можете да започнете работния процес:

 • фиксирайте пароизолацията от вътрешната страна на помещението с припокриване от поне 100 mm, ставите трябва да бъдат залепени с лента;
 • инсталирайте вътрешната решетка за облицовка - тя допълнително ще фиксира мембраната;
 • полагайте минералната вата между гредите, като избягвате пролуки и пукнатини;
 • фиксирайте хидробариерата и контрарелсата, за да осигурите вентилирана междина;
 • монтирайте решетката под покривния материал.

Както показва практиката, дебелината на топлоизолацията трябва да бъде в диапазона от 150-200 мм - това са 2-4 слоя минерална вата. Всеки следващ слой трябва да припокрива фугите на предишния, за да се предотвратят студени мостове.

Изолираме жилищно таванско помещение със собствените си ръце: трябва ли да вярваме на видеото?

Висококачествената топлоизолация помага да се сведе до минимум разходите за отопление на къщата. Компетентният избор на материал и монтажа му гарантират оптимален микроклимат в помещението, а също така увеличава експлоатационния живот на елементите на цялата конструкция. Няма съмнение, че квалифицирани майстори ще свършат работата бързо и ефективно, но в този случай вие сте лишени от морално удовлетворение и осъзнаване на собствената си важност.

Ако попитате някои разработчици, мнозина ще отговорят, казват, ние изолираме тавана със собствените си ръце от видеото, което е десетина дузина в интернет. И това е правилното решение - повечето от нагледните помагала разглеждат подробно цялата процедура, представят се съвети от опитни специалисти.

Предлагаме и пример за полезен видео материал:

Освен всичко друго, не забравяйте и за материалния компонент, но той е от съществено значение. Работите по топлоизолационна инсталация са най-малко 50% от общите разходи за материала и това е значителна сума, която може да се похарчи за по-полезни неща.

Етапи на работа на изолацията на тавана

Имайки предвид всичко по-горе, можете да започнете да изолирате покрива със собствените си ръце, като използвате екструдиран пенополистирол. Експандираният полистирол е съвременен потомък на полистирола, но е по-добър от него по отношение на якостта и характеристиките на изолацията. Достатъчно устойчиви на UV лъчение. Произвежда се под формата на листове с различни размери и цветове.

Инструменти и материали

Така че, за работа ще ви трябва:

Инструменти за изолация на тавана.

 • плочи от пенополистирол с подходяща дебелина;
 • подсилваща мрежа от фибростъкло;
 • дифузионна мембрана;
 • телбод;
 • лепилен състав;
 • облицовъчен материал (декоративна мазилка, облицовка, сайдинг и др.);
 • дървена греда с дебелина от 3,5 до 4 см;
 • нокти;
 • чук;
 • трион;
 • брадва и други дърводелски инструменти.

Ако покривът вече е завършен съгласно всички канони, той трябва да бъде хидроизолиран. Хидроизолация - филм върху цялата площ на покрива, който се намира директно под самия покрив. При негово отсъствие е необходимо да направите инсталацията отвън - трябва да разглобите покрива и да направите хидроизолационно покритие.

На първо място, трябва да обработите дървените части на покрива с антисептични средства и да им дадете възможност да се накиснат и да изсъхнат добре. Много по-добре е повърхността да бъде обработена с огнезащитно съединение.

Следващата стъпка е инсталирането на листове от екструдиран пенополистирол в празнините между покривните греди. За да направите това, трябва да използвате специални продукти за крепежни елементи - скоби или ъгли (които могат лесно да бъдат закупени в магазина). Като алтернатива те могат да бъдат подпряни с тънки летви през гредите.

Разстоянието между хидроизолационния слой и листовете трябва да бъде между 20 и 50 cm за по-добра вентилация. Необходимо е да монтирате листовете внимателно, така че да няма пролуки между тях и гредите. Ако се появят празнини, трябва да ги запълните с отрязани парчета експандиран полистиролов лист или пяна за монтаж. Най-често дебелината на листовете е малко по-малка от дебелината на "краката" на гредите. Ако случаят е такъв, листовете не се полагат на един слой, а крепежните елементи (фуги) на листовете се правят от различни страни - с цел предотвратяване на пукнатини. Сглобените и неподвижни листове заедно с монтажните релси трябва да имат равна повърхност, без изпъкнали неравности и пукнатини.

След това се монтира пароизолационен слой. За това се използва специален филм. Тя може да бъде обикновена или като мембрана: фолио или перфорирана.

Филмът е монтиран към гредите с помощта на телбод с малко припокриване от 10-15 см. Всички фуги са залепени със специална лента. Това е необходимо, така че свойствата на пароизолацията да не намаляват в точките на контакт с гредите. Лентата трябва да бъде залепена през гредите. Напрежението на филма трябва да е средно, по-добре е да го оставите да увисне малко (до 1 см) в центъра на отвора.

В заключителната фаза се извършва довършителни работи - монтират се довършителни материали. Може да се закрепи близо до пароизолацията или да се монтира върху тънка решетка от ламели. Ако е необходимо, повърхността е покрита с тапет, лак или боя.

На всички фази на инсталиране не трябва да се забравя да се направи висококачествена изолация на инженерните системи, ако има такива. По-добре е да инсталирате електрическите кабели в негорим кабелен канал или гофриране и да използвате метални и азбестови материали за комина.

Какво е необходимо за намаляване на топлинните загуби

Пазарът на модерни строителни материали може да предложи на потребителя много възможности за изолация. Най-добрите материали, по-точно с най-полезните изолационни качества, ще бъдат:

Минерална вата

Изпитана във времето екологична изолация, надарена с нисък коефициент на топлопроводимост. Сред другите му предимства са: отлична звукоизолация и топлоспестяващи качества.

Стиропор (експандиран полистирол)

Най-често използваният изолатор.Популярността му се дължи на ниската цена и лесна инсталация. Предлага се в плочи.

Полиуретанова пяна

Сравнително нов материал, който ви позволява да намалите наполовина времето, прекарано за изолация на покрива. Цената му обаче е доста висока.

Всички горепосочени характеристики на качество и гъвкавост са най-удовлетворени от експандиран полистирол от клас PSB-S 25 и 35. Срокът му на експлоатация е повече от 80 години.

Използвайки полистирол, най-лесният начин да отговорите на въпроса е как правилно да изолирате покрива, изразходвайки минималното количество време и пари.

Препоръчителни материали

При избора на материал за изолиране на таванско помещение е необходимо преди всичко да се обърне внимание на климатичните особености на региона, където е построена сградата, и топлоизолационните свойства на материала.

Като правило въпросът за това какво е по-добре да се използва за изолиране на покрива на тавана зависи от това какви метеорологични условия преобладават.

Дебелината на слоя изолационен материал зависи от това.

Характеристиките на материала също са от голямо значение.

Според повечето експерти днес базалтовата (минерална) вълна е най-добрият материал за затопляне на тавана.

Дебелината на изолацията под формата на минерална вата в повечето региони е 150-200 мм.

Поради тази причина се полагат два слоя материал със задължителното припокриване на фугите.

Особено внимание се обръща на тези места, където материалът е в непосредствена близост до носещите конструкции.

Също така популярен сред разработчиците и експандиран полистирол.

Дебелината му се определя въз основа на какви характеристики има материалът.

Трудно е да се каже еднозначно, тъй като сега се произвеждат огромен брой видове експандиран полистирол с индивидуални характеристики.

Стиропорът е много подходящ за изолация отвътре.

За да уплътните фугите между плочите и гредите, използвайте обикновена полиуретанова пяна.

Някои разработчици използват полиуретанова пяна за изолация на тавана.

Това е относително нов материал, който по същество е модифицирана полиуретанова пяна.

За вътрешна изолация на тавана също е чудесно.

Топлоизолационните свойства на този материал са такива, че може да се нанася на тънък слой.

Полиуретановата пяна има добра адхезия и напълно запълва всички кухини в конструкцията.

Друг материал, който е идеален за изолиране на тавана, е пенофенолът.

Този материал става все по-популярен.

И главно поради своята екологичност.

И не абсорбира влагата.

По този начин използването на пенофенол като нагревател дава възможност не само да се избегнат топлинни загуби, но и да се защити помещението от появата на висока влажност.

По-добре е да не използвате изолация в ролки, за да изолирате таванския покрив.

Не, свойствата на този материал не са по-лоши от изброените по-горе.

Факт е, че е почти невъзможно да се фиксира необходимия слой от такъв материал.

Често след полагане и завършване на тавана се плъзга надолу по наклонена равнина.

Следователно такъв материал не се използва за изолация на покрива.

Предимства и недостатъци

Все още няма консенсус сред експертите дали е възможно да се изолират тавански покриви с пяна.

Ако говорим за него като за топлоизолационен материал, то той има много положителни аспекти. Въпреки това, изолацията на покрива с пяна превръща някои от плюсовете му в минуси.Те, които се застъпват за изолация на пяна на тавана, твърдят за следните положителни моменти: Удобство и лекота на монтаж. Материалът се нарязва лесно до необходимия размер и може лесно и просто да се фиксира с монтажна лента.

Ето защо, често тази изолация се полага между краката на гредите и ставите на плочите са залепени с лента.

Можем да кажем, че това е най-простият вариант за изолация. Основният плюс за собствениците на жилища е разумната цена на материала. Освен това продуктът не се свива и има добри топлоизолационни качества и добра влагоустойчивост, което е много важно за покривна изолация. материал с висока плътност, тогава ще има достатъчно плочи с дебелина 10 см. Поради това можете да поддържате полезната височина на помещението. Според някои майстори гредите са студени мостове, така че те също трябва да бъдат покрити с топлоизолационен материал. Ако говорим за минерална вата и пяна, тогава с помощта на последната това може да стане много по-лесно и бързо.

Достатъчно е да се положи един слой материал между гредите и да се фиксира вторият отгоре с припокриващи се греди на краката. За да бъдем напълно честни, струва си да се отбележи, че някои експерти, напротив, не препоръчват да се изолира таванското помещение с пяна: Покривът трябва да бъде изолиран с материали, които ще осигурят сухота на дървото и ще имат достатъчна паропропускливост. Това е необходимо за естествената вентилация на дървената система на гредите. Тъй като пяната има ниска паропропускливост, тя няма да може да отстрани излишната влага от дървените конструкции, което бързо ще доведе до тяхното увреждане. и самите дървени конструкции, те често са запечатани с полиуретанова пяна ... Това ви позволява да фиксирате добре изолацията и да постигнете херметична топлоизолация.

Но проблемът е, че поради температурни промени и външни влияния шевът от пяна бързо се срутва, в резултат на това се образуват студени мостове в ставите. Полифоамът не само се отнася до горими материали, но също така отделя токсични съединения по време на горенето. опасно, в края на краищата материалът изолира тавана отвътре на големи площи. Дори покривното покритие да е негоримо, пяната ще си свърши мръсната работа.Изолацията на таванския покрив с този топлоизолатор е нежелана поради увреждане на човешкото здраве.

Когато този материал е прикрепен към стените на къщата отвън, това не засяга човека, но от вътрешната страна на тавана, никоя вътрешна украса няма да предпази от отделения стирен. Излагането на топлина увеличава скоростта на отделяне на токсини от пяната

Това може да се дължи на вътрешната топлина в къщата или на горещия от слънцето покрив.Както виждате, този материал има толкова много недостатъци, че е много по-добре да изолирате тавана с експандиран полистирол. Счита се за незапалим и не отделя вредни съединения. Освен това, експандираният полистирол се отнася до паропропускливи продукти, което е много по-полезно за дървена рамка на покрива.

Дебелина на изолационния слой и принципът на сходство

Таванският сандвич включва:

 • покривен материал (керемиди, метални керемиди, битумни покриви);
 • хидроизолационна мембрана;
 • изолация;
 • пароизолационна мембрана;
 • декоративно довършване на тавана.

Схематична схема на конструкцията на таванската изолация на покрива с пяна

Схематична схема на конструкцията на таванската изолация на покрива с пяна

Във всеки случай изчисляването на необходимата дебелина на покривната изолация се извършва, като се вземат предвид климатичната зона и свойствата на всички 5 слоя, изброени по-горе. В мрежата можете да намерите много опции за сградни топлотехнически калкулатори. Някои от тях се предоставят от фирми - производители на изолационни материали, но ние препоръчваме да използвате опциите, разработени от независими автори.

Ето например калкулатор от ROCKWOOL: https://www.calc.rockwool.ru/

Трябва да знаете, че без основни познания за строителните конструкции и термичната физика е почти безполезно да се използват програми от този вид.Следователно ще е необходимо поне да се запознаем със закона за топлопреминаване през плоска стена и ролята на основните значими параметри - топлопроводимостта λ, дебелината на S слоя и разликата между вътрешния и външни температури Δt. В противен случай може да не забележите груба грешка във вмъкнатите данни и да се ръководите допълнително от грешно изчислена стойност.

Специални листове от пяна с канали за греди.

Калкулаторът не предоставя еднозначен път на изчисление. Получените данни зависят не само от материали и конструкции, но и от желаното ниво на комфорт в помещението, както и от интензивността на отоплението, което можете да си позволите, докато живеете на тавана. Следователно изявления като „изолация на тавана с пяна в централна Русия има смисъл с дебелина на слоя най-малко 300 mm“ или „трябва да се фокусирате върху височината на напречното сечение на гредите на гредите“ не са особено важни практическо значение. Ако обаче според термичното изчисление на таванския покрив получите необходимата дебелина на пяната по-малка от 150 mm, това с вероятност от 99% показва грешка, дори ако къщата се намира в Краснодар или Сочи. Същото може да се каже и за прекомерни (над 350 mm) резултати от изчисленията.

Принципът на физическа прилика дава възможност да се опрости изборът на дебелината на изолатора и мощността на отоплителната система. Това е възможно, ако имате информация за къща с таванско помещение във вашия район, подобна по дизайн на тази, в която трябва да работите.

Как на практика да се изчисли необходимата дебелина на изолацията

Да предположим, че знаете, че пробната къща е оборудвана с 5-слоен сандвич за покриви с обща дебелина от 25 см минерална вата като основна изолация. В същото време практиката на живот на този тавански етаж показва достатъчността на изолацията. В този случай, като се използва пропорцията Smv / λmv = Sп / λп, се определя еквивалентната стойност за пяната:

Sп = (Smv x ​​λp) / λmv = (25 × 0,034) / 0,040 = 21,35 (cm)

Като пример бяха взети средните стойности на коефициентите на топлопроводимост от различни степени на разглежданите материали.

Изолация на тавана с аргументи за и против минерална вата

При избора на строителни материали много от нас отдават приоритет на цената и само на второ място характеристиките. И причината за това е не толкова скорошната криза, колкото елементарното желание да се спестят пари. Вярно е, че това няма да работи с минерална вата, не се отнася за бюджетни материали. Само че характеристиките повече от оправдават всичко, което ще бъде похарчено за минерална вата, която е огнеупорна (издържа на температури до 1000 градуса), устойчива на влага, има значителен резерв на твърдост и освен всичко друго е отличен шумоизолатор . И всичко това е само в допълнение към отличните топлоизолационни свойства.

Затоплянето на тавана с минерална вата е толкова лесно, колкото работата, описана по-горе с плочи от пенополистирол. В този случай обаче пренебрегвайте други изолационни слоеве, като супердифузионната мембрана, която е разположена директно върху летвите с преход към гредите. Вече на върха на този влагоустойчив слой с малка въздушна междина се полагат плочи от базалтова минерална вата, която след това се покрива с пароизолация и едва след това с декоративни декоративни панели или гипсокартон. Minvata може да направи и вътрешна изолация на стените.

Трябва обаче да се има предвид, че минералната вата далеч не е безопасен материал и тя трябва да бъде подбрана внимателно, като се отдават предпочитания на известни производители. Факт е, че най-малкото нарушение на нормите и стандартите при производството на минерална вата я прави изключително опасна за здравето. Компаниите, които отдавна са се утвърдили на руския пазар, гарантират качеството на своите продукти, но десетки малко известни компании, занимаващи се с производство на минерална вата, дават такива гаранции, в по-голямата си част, неоснователни.

Най-добрите топлоизолационни материали за таванския покрив

На съвременния пазар на строителни материали можете да закупите буквално всичко: от добрата стара минерална вата до все още не особено популярната изолация от фолио. Нека се запознаем с материалите, които са най-подходящи за изолиране на тавана.

СнимкаИмеРейтингЦена
#1

PIR плочи⭐ 100/100 22 - гласовеРазберете цената
#2

Напръскана полиуретанова пяна⭐ 99/100 19 - гласовеРазберете цената
#3

Екструдиран пенополистирол⭐ 98/100 11 - гласовеРазберете цената
#4

Стиропор⭐ 95/100 2 - гласовеРазберете цената
#5

Ековата вълна⭐ 94/100 13 - гласовеРазберете цената
#6

Минерална вата⭐ 92/100 46 - гласовеРазберете цената
#7

Стъклена вата⭐ 89/100 3 - гласаРазберете цената

Каква изолация за таванския покрив бихте избрали или препоръчали?

Вземете анкета

№ 7. Стъклена вата

Материалът е евтин и следователно е придобил широка популярност. Това ще помогне да се спести изолация на тавана, продавана на рула и плочи (втората опция е по-удобна за инсталиране). Стъклената вата се произвежда от отпадъци, останали при производството на стъкло и кварцов пясък, които предварително се подлагат на специално почистване.

Стъклена вата
Стъклена вата

Произведено от марки като Изовер, Урса, Неман, Кнауф и т.н.

професионалисти

 • ниска цена;
 • леко тегло;
 • устойчивост на гризачи (в материала няма естествени съставки);
 • еластичност (материалът се полага с най-плътно прилепване към гредите);
 • накрая, материалът е гъвкав и следователно няма да има проблеми дори на трудни участъци от покрива.

Минуси

 • висока хигроскопичност (навън е необходима вентилация, така че влагата да се изпарява, а отвътре - слой от бариерен материал);
 • крехкост (влакната се разрушават и малки частици, които се разпространяват в резултат, могат да бъдат опасни за здравето);
 • използването от някои производители на формалдехид като свързващо вещество (по-добре е да се даде предпочитание на по-скъпата, но безопасна изолация).

Това е например линията Isover Geo, която съдържа скатен покривен материал (негорим и безопасен).

Цени на стъклената вата

Стъклена вата

№ 6. Минерална вата

Той се различава от предишната версия по това, че е направен от магматични скали, което води до материал с по-висока еластичност и якост, но по-малко чуплива. Следователно експлоатационните характеристики на минералната вата са много по-добри.

Минерална вата

Материалът също абсорбира влагата, но в много по-малко количество от стъклената вата и затова все пак е по-добре да се използва пароизолационен слой. Добра паропропускливост, поради което (при подходящи условия за изпаряване на влагата) изолацията ще продължи достатъчно дълго.

На бележка! В продуктите на известни производители няма вредни компоненти, което се потвърждава от санитарните сертификати.

Лесно инсталиране на съвременна базалтова вълна се осигурява и от разработките на някои компании. Например изолация ROCKWOOL, продаван под формата на плочи, е пружинно натоварен по краищата, поради което приляга възможно най-плътно. Включват се и други известни производители Техноникол, Изовол, ПАРОК и т.н.

професионалисти

 • ниска топлопроводимост;
 • лекота на монтаж;
 • Пожарна безопасност;
 • добра паропропускливост (материалът „диша“);
 • устойчивост на екстремни температури, биологични и химични влияния.

Минуси

 • доста висока цена (за материали от известни марки);
 • необходимостта от лечение с водоотблъскващи средства;
 • тегло (това е повече от, да речем, пяна).

Цени на минералната вата

Минерална вата

№ 5. Ековата вълна

Топлоизолационен материал от органичен произход. Изработен е от целулозни влакна, получени при обработката на дърво, рециклирани материали, картон, които имат отлични топлоизолационни свойства.

Ековата вълна
Ековата вълна

Плътността на изолацията достига 75 kg / m³, а степента на запалимост съответства на G2.

професионалисти

 • оптимална топлопроводимост;
 • плътност;
 • Пожарна безопасност;
 • отсъствие на опасни вещества в състава (материалът е екологичен);
 • защита от гниене и гризачи (поради антисептично третиране).

Минуси

 • висока хигроскопичност (необходима е пароизолация и хидроизолация - PET фолио или полимерна мембрана);
 • необходимостта от специално оборудване за монтаж, умения и опит са необходими за работата.

Също така отбелязваме, че ecowool се полага по един от двата възможни начина:

 • суха;
 • мокър (използва се адхезивен разтвор, благодарение на който материалът се придържа възможно най-плътно, поради което изолационният слой е направен по-траен).

Цени на еко вълна

топлоизолационен базалтов картон

№ 4. Стиропор

Това е евтино, но за тавана е много съмнителен вариант. Да, пяната все още е популярна и затова зае своето място в нашия рейтинг, но ние ще се опитаме да ви кажем защо не е безопасно да се използва за изолация.

Стиропор
Стиропор

професионалисти

 • лекота;
 • евтиност;
 • лекота на стилизиране.

Минуси

 • несъответствие (като правило) с декларираните характеристики; по време на производството често не се вземат предвид технически изисквания;
 • бързо разрушаване (материалът се разпада на малки гранули, поради което губи своите топлоизолационни свойства);
 • запалимост и по време на горенето се отделят токсични вещества.

Тези компании, които приемат качеството на своя продукт сериозно, се опитват да го подобрят. Въпреки това, пяната на най-известните марки все още има по-лоши характеристики от другите топлоизолационни материали. Между другото, в европейските страни изобщо не може да се използва в жилищни сгради, но в Русия хората, които искат да спестят пари, все още се застрашават.

Цени на стиропор

Стиропор

№ 3. Екструдирана полистиролова пяна (EP)

Екструдиран пенополистирол
Екструдиран пенополистирол
Този материал се различава значително от полистирола (и към по-добро) не само по своите характеристики, но и по технологията на производство. По-скъпо е, но като се имат предвид всички предимства, цената е напълно оправдана.

професионалисти

 • добра топлопроводимост;
 • принадлежи към класа на запалимост G2 (т.е. самозагасяването се извършва);
 • изключително ниска хигроскопичност;
 • висока якост;
 • плочите имат постоянна геометрия, която не се променя по време на работа.

Минуси

 • отделянето на токсични вещества по време на пожар (макар и не толкова, колкото в случай на пяна);
 • липса на еластичност (трудно е да се положи материал без пролуки; те, като правило, се издухват с полиуретанова пяна).

Забележка! Поради факта, че технологията на производство на материала е много сложна, фалшификатите практически не се намират на рафтовете. Само големи компании, които могат да си го позволят, се занимават с производството на ЕР.

Ако говорим за конкретни производители, тогава, разбира се, тук има лидери. Един от тях е марката "Пеноплекс", чиито плочи могат да се полагат без хидроизолация и да се използват при подреждане на непрекъсната обшивка за покрива.

Цени и отзиви за екструдиран пенополистирол

# 2. Напръскана полиуретанова пяна

Напръскана полиуретанова пяна
Използването на този материал ви позволява да създадете безшевно покритие с висока якост (без шевове и студени мостове). Пръсканите нагреватели са различни, но полиуретановата пяна все още се счита за най-високо качество.

професионалисти

 • леко натоварване на гредите;
 • отлична топлопроводимост (под 0,03 W / m × ° С);
 • няма нужда от предварителна подготовка;
 • пароизолацията също не е задължителна;
 • отлична адхезия към различни повърхности;
 • антикорозионен ефект (металните елементи не ръждясват след пръскане);
 • накрая, материалът не позволява на влагата да премине.

Минуси

 • доста висока цена;
 • изолацията не може да се извърши самостоятелно (изисква се специално оборудване).

Слоят се оказва плътен и тънък, той освен всичко друго ще служи и като допълнителна шумоизолация и това е особено вярно, ако таванското помещение се използва като спалня.

Цени за пръскана полиуретанова пяна

пръскана полиуретанова пяна

# 1. PIR плочи

Този материал, който съчетава предимствата на популярните топлоизолационни материали, се появи сравнително наскоро. Различава се по огнеустойчивост, добра топлопроводимост, хидрофобност и здравина. За производството на PIR плочи се използва полиизоциануратна пяна - материал с твърда структура, състоящ се от малки клетки, пълни с газ.

PIR плочи
PIR плочи

На бележка! Материалът се произвежда под формата на конвенционални и фолиеви плочи (с допълнителна метализирана защита). За да свържете плочите помежду си, са предвидени брави с бразда, които ви позволяват да създадете безшевно покритие върху равна повърхност.

професионалисти

 • отлична топлопроводимост (0,022 W / m × ° С);
 • твърдост;
 • висока якост;
 • хидрофобност;
 • Пожарна безопасност.

Минуси

 • тя е само една - висока цена (около 15 000 рубли на кубичен метър).

Водещи компании, занимаващи се с производство на изолационни материали, вече са започнали да произвеждат PIR плоскости. Например продукти Техноникол набира все по-голяма популярност.

Важно! В допълнение към нагревателите, описани по-горе, за тавани се използват и следните:

 • експандирана глина;
 • вълнени постелки;
 • плочи от дървесни влакна.

Но те са много по-рядко срещани поради сложна инсталация или неподходящи технически характеристики.

Отзиви и цени за PIR плочи

Изолационни свойства

Един от най-често срещаните и достъпни изолационни материали е полистироловата пяна. Това е газонапълнен разпенен полимер. Почти целият обем материал е зает от въздух, който се съдържа в отделни затворени клетки.

Поради своята структура, такива полимери имат редица свойства, които правят възможно използването им като топлоизолационни и структурни материали:

Ето как изолацията на тавана изглежда като слой по слой

 • ниска стойност на коефициента на топлопроводимост (0,035 - 0,037 W / (m * K));
 • в зависимост от марката стойността на плътността варира от 11 до 35 kg / m3;
 • степента на запалимост G1 - G4 (за изолация е по-добре да се използват слабо запалими материали с маркировка G1);
 • устойчивост на биологично унищожаване.

В допълнение към изброените предимства, трябва да обърнете внимание на редица недостатъци, които трябва да се имат предвид, когато се използват в строителни конструкции:

 • крехкост на материала;
 • склонни към разрушаване под въздействието на пряка слънчева светлина;
 • нестабилност при излагане на химически разтворители;
 • материалът има определено количество водопоглъщане, което води до необходимост от използване на защитен хидроизолационен слой;
 • при нагряване над 90 - 95 ° C вредните вещества се отделят във въздуха на помещението.

Характеристики и материали за таванска изолация

Трябва да разберете, че тази стая, за разлика от всички останали, е по-студена, тъй като няма никаква „топлинна възглавница“ отгоре. Следователно изолацията, която ще направим със собствените си ръце, трябва да бъде с особено високо качество. Въз основа на това се избира материалът.

Трудността се крие във факта, че повърхностите са неравни, тъй като под покрива има греди за греди и всички те ще трябва да бъдат заобиколени. Хидроизолационният слой ще трябва да се отстрани под покрива, за да се отцеди кондензатът. Когато организирате работа, трябва да вземете предвид, че крайните стени на тавана също трябва да бъдат покрити - именно чрез тях излиза голямо количество топлина. Всяка къща има собствена архитектура, форма на покрива и покривен материал и стени.

Следователно за всяко жилище може да има някои специални, изясняващи препоръки за затопляне на таванското пространство. Затова ще се спрем само на основните, задължителни дейности, които трябва да бъдат извършени

Всяка къща има своя архитектура, форма на покрива и покривен и стенен материал. Следователно за всяко жилище може да има някои специални, изясняващи препоръки за затопляне на таванското пространство.Ето защо ще се съсредоточим само върху основните, задължителни дейности, които трябва да бъдат извършени.

Изборът на материал зависи от много фактори. Покривна конструкция, покриви, местен климат и много други. Ние изброяваме само характеристиките на някои материали, които могат да бъдат използвани.

Стиропор

Един от най-евтините и следователно популярни материали за изолация. Лесна за обработка и инсталиране. Но експертите посочват, че неговата паропропускливост е малка. Следователно стаята може да е влажна. Освен това, когато дървените греди "изсъхнат", пролуките между тях и плочите от пяна ще се увеличат. И това са слотовете за чернови. Има още една забележка. В такова покритие мишките много често оборудват домовете си и тогава ще бъде доста трудно да се биете с тях.

Минерална вата

Базалтовата минерална вата е отлична във всяко отношение. Притежавайки голяма здравина, той не абсорбира влагата, огнеупорен е и практически не провежда топлина. Тъй като има еластичност, той прилепва добре към мястото на монтажа, опирайки краищата си до гредите. Стъклената вата е по-трайна и по-ефективна като звукоизолатор

Той може да издържи на по-ниски температури, но изисква специални предпазни мерки при работа.

Описание на работния процес

Ще разберем как да изолираме таванско помещение за зимен живот, превръщайки го в пълноценно жилищно пространство. За по-голяма простота технологията ще бъде разделена на няколко части, всяка от които трябва да се извърши в съответствие с препоръките.

Подготовка на тавана и селищни работи

За да се подготвите добре за работа, струва си да изпълните няколко прости стъпки:

ИлюстрацииОписание на работата

Освободете място... Нищо не трябва да ви пречи по време на работа, така че всички ненужни неща трябва да бъдат премахнати или разположени, за да можете да извършите изолацията, без да се разсейвате, като носите предмети от място на място.

Внимателно огледайте всички структурни елементи... Ако имате повредени зони, както е на снимката, тогава те трябва да бъдат подсилени или дори заменени.
Покривната конструкция трябва да е здрава. Ако има зони с плесен, не забравяйте да ги третирате с антисептик.
Покривните и стенните фуги са затворени в новите сгради... Съединенията са изолирани с минерална вата и зашити с дъска. Опитайте се да предотвратите проникването на студ през тези зони.
Измерванията се извършват... Трябва да определите площта на повърхностите, които ще се изолират.
За това:
 • измерва се разстоянието между гредите, след което се измерва дължината на участъците отгоре надолу;
 • всички показатели се сумират и се изчислява общата площ на топлоизолацията
Определя се оптималната дебелина на изолацията. За да направите това, трябва да знаете коефициента на топлопроводимост на пяната, който зависи от нейната плътност.
Информацията винаги е на опаковката или в документацията, по този показател е лесно да се определи кой слой материал е необходим за висококачествена топлоизолация.

Ако имате влажни зони в тавана, тогава трябва да коригирате течовете на покрива. За да идентифицирате бързо и точно всички проблемни области, най-добре е да инспектирате по време на дъжда или непосредствено след него.

Необходими материали и инструменти

Когато имате под ръка всички необходими изчисления, можете да закупите материали.

Техният списък изглежда така:

 • Стиропор... Този изолационен материал се продава най-често на листове с размери 1x0,5 метра, има и други размери, изберете опцията, която най-добре отговаря на вашия размер. Често е невъзможно да се намери полистирол с необходимата дебелина, в този случай се полагат два слоя, за да се получи желаният ефект от изолацията;


Няма да е трудно да поставите желания слой, в продажба има пяна с различна дебелина

 • Хидроизолационен филм... Този материал е необходим, за да се създаде бариера срещу влага и да се предотврати образуването на конденз в структурата.Ако има хидроизолация под покрива, тогава филмът се поставя само от вътрешната страна, ако не е там, тогава мембраната трябва да се постави под изолацията;


Изолационният материал е задължителна част от конструкцията

 • Полиуретанова пяна... С негова помощ всички фуги и пукнатини ще бъдат запечатани. Не забравяйте да използвате пяна, тъй като е трудно плътно да се присъединят към листовете от пяна и значителна част от топлината ще се загуби през кухините;


Ако закупите професионална версия на пяната, ще ви е необходим специален пистолет за нанасяне.

 • Лента или дъска... Те са необходими за създаване на решетка на върха на изолацията, която ще осигури необходимата вентилационна междина и ще се превърне в основата, върху която ще бъдат прикрепени довършителни материали. Вместо дървени елементи, понякога се използва метален профил за гипсокартон;


Лентата ще служи като рамка за довършителни работи и закопчалка за изолация

 • Крепежни елементи... За фиксиране на филма се използват скоби с дължина 6-8 мм, които се запушват със специален телбод. Блокът или дъската са фиксирани с самонарезни винтове, чиято дължина трябва да бъде поне с 40 mm повече от дебелината на елементите, които трябва да бъдат фиксирани.

Ако през покрива излезе комин, който се загрява до високи температури, тогава пространството около него се затваря с минерална вата. Той служи и като нагревател, и като топлоизолатор.


Минералната вата не се страхува от високите температури

За да работите, имате нужда от следния инструмент:

 • Строителен телбод... С негова помощ много бързо и много надеждно ще фиксирате хидроизолационния материал;


Телбодът значително опростява работата

 • Ножовка. Използвайте инструмент с фин размер на зъбите, тъй като е подходящ както за рязане на дърво, така и за рязане на стиропор;


Колкото по-фини са зъбите, толкова по-добро е качеството на изрязване

 • Пистолет за пяна... Използва се, ако имате професионални цилиндри. Препоръчвам да използвате тази конкретна опция, тъй като съставът се нанася с пистолет много по-точно и по-икономично;


Пистолетът улеснява нанасянето на полиуретанова пяна в тесни процепи

 • Отвертка... Необходим за закрепване на релси и други конструктивни елементи. Комплектът трябва да включва дюзи с определена конфигурация.

Описание на работния процес

Затоплянето на тавана с експандиран полистирол е прост процес, но отговорен. Факт е, че топлопроводимостта на покривните материали е много висока, така че слой от пяна ще служи като основен защитен слой, а не като допълнителен, както на стените.

Инструкциите за извършване на работа със собствените си ръце изглеждат така:

ИлюстрацииОписание на работата

Покривната конструкция е хидроизолирана.
Ако филмът не е бил положен под покрива, тогава топлоизолацията на тавана отвътре започва с закрепване на филма.
 • Материалът е спретнато разположен на повърхността и е фиксиран към страните на гредите, не е необходимо да се дърпа плътно, но също така не трябва да виси;
 • За надеждност се правят празнини от 100 мм на фугите и фугата се залепва с лента.

Измерва се точното разстояние между гредите... Колкото по-точно отрежете пяната, толкова по-плътна ще бъде тя в отворите и толкова по-добро ще бъде качеството на изолацията.
Затова измерете всеки отвор поотделно, след което внимателно изрежете листовете на парчета с желания размер със специален нож или ножовка.
Листовете се поставят спретнато в отворите... Работата се извършва отдолу нагоре, опитайте се да поставите пяната възможно най-плътно и да присъедините листовете плътно.
Ако видите, че елементът не се побира, не е нужно да го счупвате и да го бутате в конструкцията със сила, изрежете необходимите секции, за да не разваляте изолацията.

Пространството е заложено до самия хребет... За да стигнете до самия връх, използвайте скеле или стълба.
Ако елементите се режат точно, тогава те ще се държат добре дори без допълнително закрепване.

Пространството около тръбата е изолирано с минерална вата... Как се прави това е показано на диаграмата, минералната вата се полага по периметъра, този материал е с по-ниска плътност и може да бъде избутан в кухини, така че да са плътно запушени.

Всички слотове са пълни с полиуретанова пяна. Тук всичко е много просто, най-важното е да не пропуснете нито една кухина на повърхността.
Предимството на пяната е, че тя може да запълни малки фуги и кухини с ширина 10 сантиметра или повече.

Не се притеснявайте от излишъка, след втвърдяване можете да ги отрежете, ако е необходимо.

Върху пяната е прикрепена бариера срещу пара. Няма да анализирам плюсовете и минусите на опциите със и без мембрана, тъй като технологията предполага задължителното присъствие на такъв слой.
Тези, които не поставят филма, често казват, че цената му е висока и разходите по проекта се увеличават, но спестяването на надеждността на дома ви не е най-доброто решение.

Върху пароизолацията е прикрепена рамка. Този етап на изолация на покрива е прост: щайга се сглобява от профил или лента, върху която ще бъде прикрепена довършителната работа. Дизайнът фиксира изолацията и създава равна основа за довършителни работи.

Завършването е приложено. Това може да бъде всеки материал по ваш избор.

Ако трябва да изолирате тавана с пяна и дебелината на гредите не е достатъчна за това, тогава инсталацията се извършва на два слоя. Освен това външният слой е прикрепен върху гредите и притиснат със специална шайба.


Така се прави изолация на два слоя.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни