10 най-добри вида минерална вата на рула за изолация на стени и фасади. Базалтови постелки и плочи на марките Rocklight, Rockwool, Technonikol и др.


Минерална вата за изолация на стени и нейните размери: 11 опции


Когато избирате нагревател, внимателно проучете характеристиките на минералната вата, така че да отговаря на всички изисквания Можете да изолирате къща сами. Това може да стане лесно и просто, ако решите вида на топлоизолационния материал и се запознаете с нюансите при полагането му. При избора на нагревател трябва да се обърне специално внимание на свойствата на материала. Размерите на Minvata са важен въпрос, който трябва да бъде решен преди полагане на материала. Минералната вата с различна дължина, дебелина и ширина е подходяща за определен вид работа.

Стандартни размери на изолацията

Лидерът на пазара на топлоизолационни материали е. Занимава се с производство на плочи, рогозки, ролки и цилиндри. Разновидности от минерална вата се използват за изолиране на специфичен тип конструкция. За изолиране на структурата на рамката обикновено се използва минерална вата, при която дебелината е 46-213 mm, ширината е представена в размер от 566 до 612 mm, а дължината е 1175 mm.


За топлоизолация на стени, покриви, фасади и други части на сгради, както и за изолация на оборудване се използва минерална вата с дебелина от 50 до 150 mm

За висококачествена звукоизолация на многослойни стени се използва минерална вата със следните размери: дебелина - от 51-101 до 205 мм, ширина - от 613 мм, дължина - от 1175 мм.

Плоските покриви обикновено са изолирани с вълна, която има следните размери: дебелина - от 55 до 175 мм. Ширина - от 1195 мм, дължина - от 1280 мм. Всички размери минерална вата могат да бъдат намерени в специални каталози. Най-често срещаният начин за изолация отвън и отвътре е полагането на постелки от минерална вата върху рамкови конструкции.

Размери на памучната вата:

 • ISOVER М34 - 40 мм на 200 мм, 610 мм на 1220 мм. 3000 mm на 9000 mm;
 • Рамка-M37 - 42 mm на 203 mm, 610 mm на 1220 mm, 3000 mm на 22000 mm;
 • ISOVER М40 - 50 мм на 200 мм, 610 мм на 1220 мм. 3000 mm на 9000 mm;
 • Рамка-M40 - 50 mm на 200 mm, 50 mm на 1200 mm, 7000 mm на 14000 mm.

За изолиране на тръбопроводите трябва да се използват цилиндри с минерална вата. Обикновено минералната вата Knauf се използва за изолиране на покриви, фасади, стени и други части на сградата, което е представено в следния вариант: дебелина - 55-155 мм, докато нейната дължина и ширина могат да варират. Последните характеристики трябва да бъдат избрани въз основа на лекотата на използване.

Минерална вата за изолация на фасадата, стените отвън и отвътре на къщата

Изолация Ursa Geo Light в руло

Изолация на ролки Ursa Geo Light се произвежда на базата на минерална вата от фибростъкло и принадлежи към категорията на универсалните топлоизолационни материали. Може да се използва за топлоизолация на стени, покриви, тавански подове и подове. Тази изолация според вътрешните стандарти принадлежи към категорията на напълно незапалими материали, следователно тя препоръчва се за топлоизолация на сгради със строги изисквания за пожарна безопасност.

Изолацията Ursa Geo Light се произвежда по технология, която не включва използването на голям брой добавки и пластификатори, за да придаде на крайния продукт необходимите характеристики. Проучванията показват, че минералната вата Ursa Geo съдържа 10-12 пъти по-малко летливи вещества, отколкото изискват европейските стандарти за безопасност. Цена - от 550 рубли на руло.

Професионалисти:

 • минимален коефициент на топлопроводимост;
 • минимално поглъщане на вода;
 • отлични звукоизолационни свойства;
 • устойчивост на гъбична атака;
 • екологичност;
 • повишена огнеустойчивост;
 • химическа устойчивост;
 • дълъг експлоатационен живот.

Няма недостатъци.

Минерална вата в ISOVER ролки Isover Classic-Twin с дебелина 50 мм

Isover Classic-Twin-50 е рулонна изолация, изработена от минерална вата, направена на основата на висококачествено фибростъкло, получено по патентованата технология за формоване на влакна TEL от естествени материали. Изолацията има ниска топлопроводимост и доста високи звукоизолационни характеристики.... Използването му осигурява намаляване на нивата на шум до двадесет процента.

Isover Classic принадлежи към негорими материали, поради което използването му като топлоизолатор също осигурява конструкции с допълнителна защита срещу пожар. Може да се използва Isover Classic-Twin-50 под формата на рогозка с дебелина 50 mm или 100 mm в зависимост от дебелината на изолацията, необходима за проекта.

Препоръчва се изолация за изолиране на тавани над студени мазета, окачени тавани, междуетажни тавани, студени тавански тавани. Поради еластичността, еластичността и сто процента възстановяване на декларираните размери, положената изолация не изисква допълнително закрепване. Приляга възможно най-плътно към основата и към рамката, без да оставя пропуски или пролуки. Цена - от 650 рубли за опаковка.

Професионалисти:

 • перфектно задържа топлината;
 • може да се използва като звукоизолатор;
 • има добра еластичност, поради което се държи здраво в рамката без допълнителни крепежни елементи;
 • изолацията е безопасна за околната среда и човешкото здраве.

Минерална вата за изолация Ecorol. TR 044 Knauf плътност 10 kg / m3

Този материал се произвежда под формата на изолационна ролка. Изработен е на основата на минерална вата, получена по съвременната технология ECOSE. Благодарение на тази технология изолацията съдържа само естествени съставкиа акрилни и фенолформалдехидни смоли липсват. Благодарение на този състав, Ecorol е напълно безопасен за човешкото здраве.

Изолация от минерална вата Ecorol се използва за вътрешна и външна топлоизолация на сградни обвивки на сгради и конструкции от всякакъв вид, както и за външна топлоизолация на тръбопроводи и промишлено оборудване за различни цели. Екологичността, лекотата на монтаж, отличните характеристики правят Ecorol идеален изолационен материал. Цена - от 1500 рубли за опаковка.

Професионалисти:

 • нисък коефициент на топлопроводимост. Правилно извършената топлоизолация на сградата с помощта на тази изолация ще намали наполовина разходите за отопление;
 • високо ниво на звукопоглъщане;
 • добра огнеустойчивост. Тази изолация принадлежи към категорията на незапалими материали;
 • добра биостабилност. Изолацията от минерална вата не може да се превърне в храна за гризачи или в среда за размножаване на гъбички и плесени;
 • лесен монтаж на изолация.

От минусите може да се отбележи малко надценен.

Минвата на рула: видове и размери

На съвременния пазар има голямо разнообразие от всякакви иновативни топлоизолационни материали. Това е течен топлоизолатор, полиуретанова пяна и силиконови рогозки. Въпреки това, минералната вата все още е най-популярната от тях.


Днес топлоизолацията с минерална вата е една от най-търсените строителни услуги.

Минералната вата има ниска топлопроводимост, широк температурен диапазон, висока пожарна безопасност и абсолютна екологичност.

Ролките от каменна вата обикновено се използват за изолиране на хоризонтални повърхности. Тази инсталация включва внимателно боравене и избягване на прекалено много напрежение върху повърхността. С помощта на ролки се изолират припокривания между етажи, подове, тавани, покриви с лек наклон.Използват се и за изолиране на тръби, манти и домашни печки.

Размери на ролката (ширина, дебелина, дължина в мм):

 • Ursa M-11 - 1150 x 53 x 9000;
 • Isover Classic - 1220 x 50 x 8200;
 • Сауна Isover - 1200 x 50 x 8200;
 • Heat Knauf Dacha - 1220 до 50 до 7380.

Насипната минерална вата е неудобна за навиване, така че обикновено нейната дебелина не надвишава 50 mm. Минералната вата на рула може да се използва за изолиране на помещения с голяма площ, в които повърхността е подложена на значително напрежение. За полагане на ролки, трупи, греди и други строителни елементи обикновено се използват.

Свойства и предимства на плочите от минерална вата

Фактори като топлопроводимост, паропропускливост, влагоустойчивост и плътност са решаващи при избора на материал за конкретна конструкция. Изолацията от минерална вата има най-доброто представяне сред топлоизолациите за покриви, тавани, тавани. В същото време трябва да се отбележи, че тяхното разнообразие ви позволява да проектирате повърхността възможно най-бюджетно и точно, в съответствие с изискванията и нуждите на собствениците на сградата.

изолация
Плочи от минерална вата

Преди да закупите топлоизолатор, трябва да разберете основните му видове, приложения и дизайнерски характеристики.

Безспорните предимства на нагревателите ↑

Предимствата на използването на плочи от минерална вата включват:

 • издръжливост, тъй като техният експлоатационен живот е най-малко 50 години;
 • отлично представяне на шумо и топлинна защита;
 • висока паропропускливост;
 • достъпна цена;
 • лекота на маркиране, рязане, полагане;
 • ниско специфично тегло, позволяващо да се премахне натоварването върху цялостната структура;
 • мощни показатели за плътност и здравина;
 • пожаро- и биологична устойчивост;
 • непривлекателност за подреждане на гнезда с гризачи и други вредители.

влакнеста структура
Влакнестата структура позволява на дъските да минимизират топлинните загуби

Показатели за топлопроводимост и огнеустойчивост ↑

Защитата на таванното пространство от проникването на студ е основната цел на блоковете. Допустимата стойност на тяхната топлопроводимост се регулира от GOST 4640-2011. Средните стойности варират от 0,032 до 0,039 W / (m ° C), което е няколко пъти по-добро от много други изолатори по отношение на способността да задържат топлината. Това свойство се дължи на особеностите на порестата, влакнеста структура на материала.

Негоримостта на изолацията от минерална плоча е едно от основните предимства пред другите изолатори. Късо съединение в окабеляването или други често срещани причини за запалване на подпокривното пространство често се влошава от използването на опасни за пожар материали.


Сравнение със стиропор

Използването на памучни блокове е допустимо при покриване на повърхности, чието нагряване достига + 400 ° и при температура на въздуха до + 750 °. Базалтовите минерални плочи могат да издържат до два часа излагане на 1000 ° насочен пламък. Това свойство обаче е приложимо само за онези продукти, които не съдържат горими синтетични пълнители.

Допустими плътни натоварвания и коефициенти на влагопропускливост и паропропускливост ↑

Капацитетът на разпределителния товар се определя от плътността на плочите от минерална вата. Колкото по-висока е тя, толкова по-устойчиви са блоковете на деформационни напрежения. Този показател за покривни рогозки варира от 125 до 200 kg / m3 и характеризира предназначението на материала за определена конструкция, за да се запази ниската му топлопроводимост и издръжливост.

Когато купувате топлоизолационни плочи от минерална вата, трябва да обърнете внимание на тяхната устойчивост на влага. Материалът лесно абсорбира вода, в резултат на което намалява капацитета си на топлоизолация. За да се увеличи устойчивостта на въздействието на течна среда, производителите импрегнират материала с водоотблъскващи вещества.Нивото на водоустойчивост се определя от стандартите GOST, средното трябва да бъде не повече от 4-7 pH.

затопляне
Схема за топлоизолация с плочи от минерална вата и влагоустойчива мембрана

В сравнение с други изолатори, изолацията от минерална вата има най-висока паропропускливост - 480 * 10-6 g / (m * час * Pa). Това свойство позволява на покрива да "диша" свободно, когато се използват блокове от камък, базалт или стъклена вата, дори при значителна дебелина на материала. В резултат на това покривната конструкция остава суха, като напълно предпазва конструкцията от мухъл, гниене и гъбички.

Подходящи размери на минерална вата в плочи

Масата от предимства на минералната вата допринася за широкото й използване в строителния процес. За да изчислите точно количеството на необходимия материал, трябва да сте информирани за размерите на плочите. Ако при избора на топлоизолационни материали трябва да знаете броя на квадратите, тогава при избора на памучна вата трябва да обърнете внимание на размерите на плочите.

Плочите от минерална вата се използват за външни и вътрешни строителни работи.

Стандартните плочи имат следните размери: 1000 х 500 мм. Във всеки случай можете да изберете подходящата дебелина на плочите. Броят на плочите се определя от размера на завършената сграда.

Размери на плочите:

 • Isover Frame P-32 - 1170x610, докато дебелината може да варира от 40 до 150 mm.
 • Isover Frame P-34 - 1170x565, докато дебелината може да варира от 40 до 200 mm.
 • Твърда плоча Izover - 1550x1180, докато минималната дебелина е 30 mm.

Можете да изчислите необходимия брой плочи вече в магазина за железария, след като предварително сте измерили площта на стаята. Можете предварително да изчислите броя на листовете минерална вата. След като предварително разбрахте колко листа има в един пакет или пакет. Ако листовете не пасват, те могат да бъдат изрязани спретнато. Остатъци от памучна вата могат да се използват за изолиране на пукнатини и фуги. Плътността на листовете се избира в зависимост от необходимото качество на топлоизолацията.

Предимства на изолацията от влакна

Плочите от минерална вата се характеризират с

:

 • ниско специфично тегло - изолацията с този материал няма да претовари конструкцията;
 • висока якост (този показател зависи от плътността на плочата);
 • огнеустойчивост;
 • биостабилност (материалът е устойчив на гниене, непривлекателен за вредители и гризачи);
 • трайност (експлоатационният период, при правилна инсталация, надвишава 50 години).

сравнение на дебелината на материала
Сравнение на дебелините на материалите за топлоизолация
Високите технически характеристики превръщат материала в лидер на пазара на топлоизолатори

.

Топлопроводимост

Изолацията на плочата от минерална вата благодарение на влакнестата си структура осигурява добра защита срещу изтичане на топлина. Индексите на топлопроводимост зависят от вида и предназначението на плочите - те са в диапазона от 0,036-0,042 W / (m • K) при температури от 10 ° C до 25 ° C в съответствие с GOST 4640-2011.

Огнеустойчивост

Минералната вата принадлежи към материали с висока степен на огнеустойчивост - такава изолация не се възпламенява от случайни искри и не допринася за разпространението на огъня. Плочите от влакна издържат на контакт с повърхности, нагрети до + 400 ° C и въздух, нагрят до 750 ° C.

Негоримите плочи от базалтови влакна издържат на контакт с открит пламък (1000 ° C) в продължение на два часа, при условие че материалът е направен без използване на пълнители от горими синтетични вещества.

Плътност

Колкото по-голяма е плътността на един блок, толкова по-твърд е той и толкова по-добре издържа на деформационни напрежения при натоварване. Разграничават се следните видове плочи от минерална вата

:

 • мека плоча (40-55 кг / м3, клас PM-40 и PM-50);
 • полутвърда плоча (60-90 кг / м3, клас PP-60, PP-70, PP-80);
 • твърди плочи (100-150 кг / м3, клас ПЖ-100, ПЖ-120, ПЖ-140);
 • плочи с повишена твърдост (160-210 kg / m3, клас ППЖ-160, ППЖ-180, ППЖ-200);
 • плътна плоча (220-300 кг / м3, клас PT-220, PT-250, PT-300).

монтаж на плочи в тавана
Полагане на плочи със собствените си ръце на тавана

Устойчивост на влага

Плочите от минерална вата са склонни към натрупване на влага. В същото време здравината и другите свойства на влакното не страдат, но заместването на въздуха с влага в структурата на материала води до рязко увеличаване на коефициента на топлопроводимост, тоест до влошаване на експлоатационните свойства . Използването на определени пълнители позволява материалът да бъде хидрофобен. Според GOST, нивото на водоустойчивост на изолацията трябва да бъде средно 4-7 pH.

Паропропускливост

Минералната вата се характеризира с най-висока паропропускливост в сравнение с топлоизолаторите от други материали. Индикаторът е 480 * 10-6 g / (m * час * Pa). В изолационни конструкции, където не е осигурена непропусклива пароизолация (например външна изолация на стени под мазилка) или се използва газопропусклива мембрана, изолацията с минерална вата прави възможно поддържането на газообмен през конструкциите, което гарантира благоприятен микроклимат в стаята.

използването на пароизолация срещу влага
Използване на пароизолация за защита от влага

Характеристики на минерална вата за изолация

Съвременното строителство не може да си представим без използването на минерална вата като изолационен материал. Той има широк спектър от приложения, което го прави особено популярен сред строителите. Най-често използваната минерална вата е за изолиране на строителни конструкции.


Производителите произвеждат продукти от различни видове и предназначения: плочи, рогозки, ролки, цилиндри

Обикновено покривите, подовете, стените и таваните са изолирани с минерална вата: размерът на материалите зависи от площта на помещението и вида на изолацията.

Минералната вата често се използва за полагане на средния слой. В същото време се избягват натоварвания върху изолацията на различни видове повърхности във всякакви сгради, къщи и конструкции. Вертикалното полагане на минерална вата се използва за изолиране на фасади и стени. Наклоненият и хоризонтален метод на полагане се избира за изолация на тавана, покрива и покрива.

За какво се използва минералната вата:

 • За оборудване на вентилируеми фасадни системи и за монтаж в окачени стени.
 • Минералната вата се използва за изолиране на строителни сандвичи от панели и блокове, които се използват за изграждане на многослойни стени с различни видове облицовки. Те могат да бъдат метал, бетон, ПДЧ, ПДЧ и OSB.
 • За изолиране на различни индустриални конструкции, оборудване и тръбопроводи.

Свързана статия: Монтиран на стена багажник за подправки
Съвременните производители предлагат на потребителите различни видове обща строителна изолация. Памучната вата може да бъде представена като лек топло- и звукоизолиращ материал, който няма покритие. Друг вариант е памучната вата с еднопосочно кеширане с помощта на алуминиево фолио. Памучната вата може да бъде оборудвана със специален звукопоглъщащ материал.

Изолация от минерална вата за покрива: 3 вида за избор

Минералната изолация за покриви и покриви, чиято цена на м2 е достъпна както за частен собственик, така и за строителна организация, е разделена на три вида: базалтова вата, фибростъкло и шлакова вата.


 • Базалт (камък).

  Това е екологична изолация, направена от естествени суровини - базалтови скали. Различава се с дълъг експлоатационен живот, пожарна безопасност, издръжливост, стабилност на параметрите, биостабилност, инертност, хидрофобност, дишащи свойства.

 • Основна минерална вата от фибростъкло

  произведени на базата на кварцов пясък и счупване на стъкло. Той има отлично ниво на топло и звукоизолация, леко тегло, удобни размери и ниска цена в Москва на м2 и кубичен метър, което е до 3 пъти по-ниско от базалтовия аналог.

 • Шлака

  - бюджетен материал, произведен от металургични отпадъци. Различава се по токсичност, нестабилност към вода, агресивни среди и вибрации. Единствените предимства на изолатора са негоримост, добра топлоизолация и ниска цена.Силно обезкуражено е да се използва такъв материал за изолиране на жилищни помещения.

Внимание!

Ако ви се предлага да поръчате каменна вата за покрив на фантастично ниска цена на м2, има 99% шанс те да се опитат да подхлъзнат боядисани фибростъкло или вредни шлакови вълни върху вас. Закупете материали от оторизиран дилър и поискайте сертификат за качество.

Минерална вата. Видове, свойства. (видео)

Използването на базалтова изолация е доста популярен начин за изолиране на помещения. Срокът на експлоатация на минералната вата е много висок, така че индустриалните сгради и жилищните сгради са изолирани с нея. Строителното фолио и каменната вата е предназначена за различни видове изолация. Количеството на използваните материали зависи от площта на помещението, което ще се изолира. Памучната вата се използва за изолация на стени, тавани, подове и други повърхности. За всеки от тях е по-добре да се използва памучна вата с определено качество и състав.

Minplate: видове и технически параметри

Подложките от минерални влакна се различават по технически показатели, тъй като това зависи от следните фактори

:

 • използвани суровини;
 • подреждане на влакна;
 • плътност.

При избора на материал за изолация е необходимо да се вземе предвид обхватът на използване на топлоизолатор с определени свойства

.

Разновидности на плоча изолация

Има три вида топлоизолационни постелки - стъклена вата, шлакова вълна и каменна вата.

Стъклената вата е най-евтиният вариант на изолация. За производството се използват същите компоненти, както за стъклото - доломит, варовик, боракс, пясък, сода. Влакното е с дебелина 5-15 микрона и дължина 15-50 мм. Диапазон на работната температура от -60 ° С до +450 ° С. Тортите от стъклена вата с течение на времето и нейните топлозащитни свойства намаляват. По време на монтажа крехките влакна се чупят лесно, поради което използването на защитно оборудване е задължително по време на работа

.
Важно е също така да се затвори правилно изолацията с пароизолация, така че стъкленият прах да не прониква в стаята.
.

Шлаковата вълна се характеризира с ниска екологична безопасност, тъй като доменната шлака служи като суровина за нейното производство. Поради тази причина материалът не се препоръчва за вътрешна изолация на жилищни помещения. Дебелината на влакната е 4-12 микрона, дължината - 16 мм. Шлаковата вълна лесно абсорбира вода, поради което не е подходяща за външна изолация на конструкции

.

Плочи от минерална вата за покриви
Ролка от шлака

Каменната вата (базалтова изолация) е най-ефективният и безопасен топлоизолатор, тъй като практически не се рони по време на инсталационния процес, частиците му не попадат във въздуха като суспензия. Материалът от каменни влакна е издръжлив и огнеустойчив, екологичен, ако при производството му не се използва фенолформалдехидна смола. Но продуктът има висока цена.

Според структурата на влакнестостта, минелитът е

:

 • с хаотично разположение на влакната;
 • с ламеларно (перпендикулярно) разположение на влакната.

При ламелна подредба якостта на разрушаване на материала е по-висока.

Характеристики на

Основното свойство на всеки топлоизолационен материал е неговата топлопроводимост. За да се постигне оптимална температура в къщата, е необходимо или да се отразява топлината от повърхността, или да се предотврати предаването по стената на сградата. Според този критерий всички нагреватели са разделени в две категории:

 • предотвратяващ тип - при тези продукти топлопроводимостта е много ниска;
 • отразяващ тип - тук нивото на инфрачервеното лъчение се намалява няколко пъти.

Размери на минералната вата: форма на освобождаване и размери

Обемът на производството на руския пазар на минерална вата непрекъснато се увеличава. Най-високите цифри за 2013 г. са възхитителни, с увеличение от 52,5% спрямо 2009 г.

Делът на използването на минерална вата в строителството се е увеличил от 46% през 2010 г. до 60% до момента. От средата на 2017 г. и през следващите години се прогнозира ръст в производството на изделия от минерална вата.

Този успех се дължи на много фактори.Това е увеличаване на жилищната сграда и нарастващата популярност на крайградските жилища и увеличаване на индустрията като цяло. Важен фактор обаче е внимателното проучване на нуждите на строителния пазар от производителите на продукти.

Познаването на необходимите технически и експлоатационни характеристики, размери и размери на минералната вата, разбирането на това, което е необходимо на строителя, за да изгради качествени жилища, позволява на производителя да произвежда продуктите, които ще бъдат търсени.

Как предназначението на минералната вата влияе върху нейния размер

Изолацията е необходима за всяка сграда, за да:

 • намаляване на топлинните загуби през зимата;
 • предпазвайте от прегряване през лятото;
 • да запази елементите на носещата конструкция на сградата от въздействието на негативни фактори на околната среда;
 • увеличаване на експлоатационния живот на конструкцията.

Тези задачи са съвсем по силите на неорганичната изолация. От солиден списък с материали от този вид, минералната вата е в особено търсене. Минералната вата отдавна се използва успешно в строителството.

Свързана статия: Направи си сам идеи за стенен рафт

Като дава предпочитание на този вид изолация, потребителят получава следните предимства:

 • индекс на топлопроводимост 0,035 W / mk, един от най-добрите;
 • качествени диелектрични свойства;
 • високи нива на паропропускливост;
 • най-добрите параметри на огнеустойчивост;
 • ниска хигроскопичност;
 • висока устойчивост на агресивна среда.

Този материал може да се използва за изолация на стени, както отвътре, така и отвън. Използва се за покриви, тавани и мазета и вътрешни прегради. Размерите му са по същите стандарти като разстоянието между водачите, където се полага минералната вата. Ако има нарушения на стандартите в строителството, става необходимо да се коригира размерът на изолацията.

Базалтова минерална вата

Базалтова минерална вата GreenGuard UNIVERSAL TechnoNIKOL фасада

Базалтова вълна GreenGuard UNIVERSAL е уникален нов топлоизолационен материал от компанията ТЕХНОНИКОЛ, който се състои изцяло от естествени съставки... Тази изолация е произведена с помощта на иновативната технология GEOlife. Основното предимство на тази технология е отсъствието на химични съединения в състава на изолацията, които са опасни за човешкото здраве и околната среда. Изолацията отговаря на най-високите стандарти за екологична безопасност.

GreenGuard UNIVERSAL е универсален изолационен материал. Може да се използва за топлоизолация на вертикални конструкции (стени, прегради, фасади, облицовани с сайдинг и други материали), хоризонтални конструкции (студени тавански подове, дървени подове), както и скатни покриви, включително отопляеми мансарди. Цена - от 460 рубли за опаковка.

Професионалисти:

 • ниските стойности на топлопроводимост осигуряват висока ефективност на отоплителната система и климатизацията на сградата;
 • здравината и еластичността на изолацията ви позволява да я инсталирате в различни позиции. По време на целия експлоатационен живот материалът ще запази първоначалните си характеристики, без да се подува или свива;
 • добра огнеустойчивост. Материалът е негорим и се превръща в значителна пожарна бариера по време на пожар;
 • екологичност.

Не са открити съществени недостатъци.

Базалтов камък от минерална вата TIB водоотблъскващ

TIB е зашита постелка, изработена от супер тънки базалтови щапелни влакна без подплата. Базалтовите влакна не абсорбират добре влагата, но се пробиват Подложките TIB са допълнително импрегнирани с водоотблъскващо съединениеследователно те имат висока паропропускливост и не натрупват кондензат.

Изолационни материали TIB могат да се използват за изолиране на обекти от всякакъв вид и тип.Разтегателните рогозки TIB се използват и за топлоизолация на тръбопроводи, различни промишлени, енергийни, корабни съоръжения и ядрени централи. Базалтовите нагреватели не се страхуват от огън, дъжд и силна слана. Цена - от 2400 рубли за кубичен метър.

Професионалисти:

 • отлични топлоизолационни свойства. По отношение на топлоизолацията, базалтова подложка с дебелина 100 мм може да замени стена от силикатни тухли с дебелина 1400 мм;
 • висока огнеустойчивост. Базалтовите постелки не изгарят. Те са в състояние да издържат на температури до 1000 градуса, без да променят структурата си;
 • изолацията не абсорбира влагата, но й позволява да премине през себе си. Следователно топлоизолацията от базалтова вата помага да се поддържа необходимото ниво на влажност в помещението и не е податлива на увреждане от гъбички и други микроорганизми;
 • трайност и надеждност. Базалтовата вълна има висока якост на опън и натиск, така че пробитите рогозки са способни да изпълняват своите функции в продължение на сто години;
 • химическа устойчивост;
 • екологичност.

Преглед на видовете минерална вата и съвети от професионалистите за избора й са показани във видеото:

Приложение

Изолацията се произвежда на рула или плочи. Например ролките са най-подходящи за изолация на покрива, плочите са добри за стени.

Има и постелки, които са необходими за изолация на пода.

Често каменната вата се произвежда под формата на гранули, както и под формата на шнурове и снопове. Тези форми на опаковка се използват в индустриалното строителство.

За ефективна изолация на къщата се използва следната дебелина минерална вата:

 • външна стена - 100мм;
 • таван, таванско помещение - 150 мм;
 • покрив и таванско помещение - 300 мм.

Широчината на минералната вата в рула и плочи е еднаква - от 565 см до 620 см, дължина - от 1117 см до 1380 см. Данните са дадени за примера на изовер минерална вата.

Друга подобна изолация, например ursa, също е гъвкава в употреба. Ursa се произвежда в плочи и рогозки с дебелина от 30 мм до 100 мм, дължина от 1250 до 10000 мм, ширина 610 мм-1200 мм.

Както можете да видите, разликите в размерите на различните марки са незначителни. Цената също е приблизително равна.

И все пак специалистите на различни обекти използват различни марки изолация от минерална вата.

Колкото и да са сходни различните видове изолация по технически и експлоатационни характеристики, размери и други показатели, съветите на професионалист за тяхното използване ще бъдат изключително полезни!

Минерална вата, която е по-добра

Минералната вата е ефективен изолационен материал, без който днес не може да се справи нито една конструкция. Този материал е безопасен за хората и околната среда. Той не гори, не отделя вредни вещества и има отлични показатели при шумо и топлоизолация.

Видове минерална вата за изолация

Минералната вата, в зависимост от състава, се разделя на:

 • стъклена вата;
 • базалтова или каменна вата.

Стъклената вата е по същество разпенено стъкло, тъй като е направена от силициев пясък и стъклени отпадъци. Основните му предимства са еластичността и устойчивостта на вибрации. Те се дължат на голямата дължина и дебелина на влакната. Точно това ви позволява да изстисквате и накланяте ролки и рогозки от минерална вата почти както искате - тогава те все още ще се изправят.

Базалтовата вълна се произвежда, както подсказва името, от базалт и подобни скали. Базалтовата минерална вата поддържа топлината добре и е абсолютно естествен материал. Състои се от къси, усукани влакна, което го прави отличен звукоизолатор. Фасадната базалтова минерална вата е доста плътна, поради което може да се използва под товар. На практика не се свива... Размерите му остават непроменени при всяка температура и по всяко време на годината.

Минералната вата се предлага на рула, рогозки и плочи. Плочите от минерална вата 1000 * 600 * 100 мм и други размери обикновено се залепват с алуминиево фолио, фибростъкло или нетъкан материал по време на производствения процес. Всяка от тези опции има конкретна цел и се използва за точно определена ситуация.

Например 0,24 м3 плочи от минерална вата в пакет, покрити с фибростъкло, се използват при монтажа на вентилирани стени за завеси, за да се получи максимална защита от вятър в резултат. Минералната вата за изолация в ролка, покрита с фолио, е отлична за изолация на хоризонтални повърхности.

Параметри на минерална вата за изолация на стени, тавани, покриви

Всеки тип изолация има свой обхват на приложение, където изпълнява функциите си възможно най-ефективно. Топлоизолация на сграда с отлично качество може да бъде създадена само ако всеки конструктивен елемент е изолиран с подходяща изолация. Изолацията от фибростъкло е за предпочитане за вътрешни работи, а базалт за външни.

Плочите и постелките от минерална вата с дебелина 50 мм са най-подходящи за топлоизолация на скатни покриви, постелки и плочи от каменна вата с висока плътност - за плоски покриви. За фасади от т. Нар. „Мокър“ тип се използва водоотблъскваща базалтова минерална вата, а за шарнирни вентилирани фасади - сгъваеми постелки от минерална вата.

В нашия преглед ще бъдат разгледани продуктите на следните производители:

 • Аззовол - местна компания, която разработва и произвежда уникални по своя състав и производствени технологии топлоизолационни материали. Продуктите на този производител се използват при строителството на нови сгради и реконструкцията на стари конструкции, както граждански, така и промишлени;
 • ROCKWOOL - световният лидер в производството на звукоизолационни материали от каменна вата, предназначени за сгради и конструкции от всякакъв вид. Продуктите на тази компания не са опасни за екологията на нашата планета и допринасят за решаването на проблема с глобалното изменение на климата;
 • ТехноНИКОЛ Е един от най-големите международни производители на ефикасни и надеждни строителни материали. Тази компания предлага на потребителя най-новите технологии, при които световният опит се комбинира с разработките на собствените изследователски центрове;
 • Урса Е германска компания, която присъства на пазара на строителни материали повече от сто години. Днес той е част от концерна Uralita Grout и произвежда висококачествени топлоизолационни материали;
 • ПРИКЛЮЧИ Е френски производител на топло- и звукоизолационни материали на основата на стъклени и каменни влакна. Продуктите от тази марка се произвеждат в повече от четиридесет фабрики по целия свят;
 • Кнауф Е германски производител, чиято минерална вата е известна с високото си качество и абсолютна безопасност за човешкото здраве. Това се дължи на факта, че съставът на материалите от тази марка не включва фенол-формалдехидни смоли, съдържащи вредни вещества;
 • Изомин Е руски производител, който е специализиран в производството на топлоизолационни материали на базата на базалтови влакна. Всички нагреватели от този производител съдържат водоотблъскващи добавки и са класифицирани като негорими материали. Те са с високо качество и атрактивни цени.

Нека изчислим необходимото количество изолация

Полезно е да се консултирате с професионалист по всякакви въпроси. Например коя вълна е по-добра за даден обект - каменна вата, тази, в която се използват базалтови скали, така наречената базалтова вълна или друга.

Ще ви трябва ли фолиева вълна, какви материали от минерална вата ще са необходими като цяло и възможно ли е да се оптимизират разходите.

Например, нека изчислим необходимото количество изолация за покрива.

Първи етап:

 • изчисляваме площта на покрива;
 • добавете площта на таванските стени и прегради;
 • добавете 3% към общата сума.

Етап втори. Избираме изолацията, чиято площ на ролката най-точно съвпада с площта на изолацията. Ние разглеждаме материала и листа, както на рула, така и на рогозки.

Трети етап. Разделяме площта на покрива с площта на квадратите на изолацията и умножаваме непланирания брой слоеве. Получената сума ще определи колко листа, ролки да купите, колко панелен материал ще са необходими на парчета.

За да не губите пари за изолация на изолацията, внимателно изчислете размера на стаята, внимателно анализирайте всичко, което е написано на опаковката на тази или онази изолация. Въпреки това, дори ако минималната плоча или лентата на лентата бяха отрязани, няма нищо лошо. Отпадъците ще бъдат полезни за изолиране на сгради на къщи.

Минералната вата се счита за почти най-добрата изолация на строителния пазар в страната. Размерите на различните марки на тези продукти са почти еднакви.

Размерите са продиктувани от строителни норми, този стандартен подход оптимизира строителния процес по много начини.

При избора на нагревател е важно да се вземат предвид техническите характеристики, професионалните съвети относно предназначението на даден материал, дължината, ширината, дебелината и други важни показатели.

Плътността е съществена характеристика. Обикновено е 11-350 кг / м2 кВт. Памучната вата с най-голяма плътност се използва за вътрешни прегради и има размери, подобни на другите видове изолация.

Вижте видеото, което обяснява нюансите на броенето и полагането на изолацията:

ТехноНИКОЛ за покриви

ТехноНИКОЛ за покриви

Използването на покривна изолация носи две основни задачи - да се предотврати проникването на студен въздух през студения сезон и да се предотврати прекомерното нагряване на помещенията от слънцето през лятото. Материалите успешно се справят с тази задача. ТехноНИКОЛ за покриви... Най-широката гама от топлоизолационни строителни материали TechnoNICOL за покривна изолация ще ви позволи да направите избор в полза на най-оптималния вариант. Но при избора е необходимо да се вземе предвид, че изолационните материали, които отговарят на определени изисквания, се използват за различни видове покриви. Така че, когато се инсталира топлоизолация за плоски покриви на промишлени или граждански сгради от мастика или разтопени материали, се използва един вид топлоизолация, а за изолацията на скатен покрив на селска къща е възможно да се използва различен тип. Друг вид покрив е покривът от сандвич панел, който се изпълнява главно върху бързо издигащи се сгради. За производството на тези панели ще ви е необходима изолация с напълно различни характеристики.

техноНИКОЛ покривна технология

покривна изолация техноникол

Необходимо дебелина на покривната изолация TechnoNICOL определя се чрез изчисление. В този случай се вземат предвид няколко фактора, където основните са топлопроводимостта на отделна изолация и климатичната зона на строителството.

Нагреватели за скатни покриви

Извършете изолация с горните материали TechnoNICOL за монтаж на покрив, наличието на питч система е напълно приемливо, но непрактично. Изолацията, разположена между гредите на покрива, не поема никакви външни натоварвания, с изключение на собственото си тегло, което може да бъде пренебрегнато. Основната задача по време на монтажа на тази топлоизолация е плътно прилепване към гредите с проектната дебелина и най-малък брой фуги. В това отношение най-подходящият изолационни материали TechnoNICOL ще има валцувани сортове с ниска плътност. Например топлоизолационният материал "Teploroll", който е изключително лек поради ниската си плътност. Това е абсолютно незапалим строителен материал, което е много важно при изграждането на скатен покрив, където всички носещи конструкции са дървени.

Благодарение на голям избор от геометрични размери, можете лесно да изберете правилната опция за намаляване на отпадъците и множество секции. От изолация, направена под формата на отделни плочи, можете да. Това е абсолютно универсална изолация за всякакви ненатоварени повърхности. Много лек и лесен за инсталиране.Препоръчително е да се полагат на няколко слоя, за да се постигне необходимата дебелина на изолацията, без припокриващи се фуги.

Топлоизолационни покривни материали за плоски покриви

Някои видове външни товари действат върху плоски покриви. Основният фактор, който с течение на времето може да повлияе не само на топлопроводимостта, но и на всички качествени характеристики на покрива, е теглото на снежната покривка през зимата. При избора на нагревател ТехноНИКОЛ за покриви, трябва да се има предвид, че якостта му на натиск трябва да бъде достатъчно висока. В противен случай на повърхността на плоския покрив ще се появят вдлъбнатини, където ще се натрупват дъжд и топяща се вода. Впоследствие това ще доведе до повреда на горните слоеве на покривния килим и изтичане на външна влага. Отличен избор за устройство за изолация на плосък покрив ще бъдат топлоизолационните плочи PIR TechnoNICOL, които се отличават с изключително ниска топлопроводимост, висока устойчивост на компресия и ниско специфично тегло. Екструдираната полистиролова пяна TechnoNICOL XPS също се е доказала отлично, което не дава деформации на свиване и абсолютно не подлежи на разпадане. Неговият експлоатационен живот е повече от 100 години. Можете също така да направите покривна изолация с материали TechnoNICOL под формата на плочи от базалтова вълна. Този вид изолация е доста бюджетен и се използва широко в индустриалното строителство. Основното е, че плътността на плочите е най-малко 100 kg / m3.

покривна изолация с техноникол

Изолацията се полага на няколко слоя, в шахматна дъска, за да се изключат "мостовете на студа". Добър пример е покривна изолация TechnoNICOL "Technoruf B", който се използва като горен топлоизолационен слой. Но трябва да се има предвид, че поради способността на базалтовата вата да абсорбира влагата на кондензат, в покривната конструкция трябва да бъдат предвидени така наречените "дихателни отвори".

Изолация за покривни сандвич панели

За да се намалят разходите за покривни сандвич панели, в допълнение към полимерната изолация, като допълнителни слоеве се използва изолация от базалтова вата. Такъв материал трябва да отговаря на следните изисквания:

 • имат много висока плътност, около 130-170 кг / м3;
 • да бъде незапалим;
 • деформацията на компресията трябва да бъде нула.

Изолационните материали отговарят на тези условия. ТехноНИКОЛ за покриви от трислойни сандвич панели "Basalit Sandwich K" и "TECHNOSANDWICH". И двата изолационни материала се използват успешно при изграждането на всякакви бързо издигащи се сгради и конструкции, както и при производството на сандвич панели.

Основни характеристики

Продуктът се продава в две форми: плочи и рула. Размерите на листовете се определят от GOST. В усуканата версия дължината на постелката може да достигне 10 метра, ширината - от 1 до 1,5 метра. Параметри на плочата: 1250 * 610 мм. Дебелината варира от 2 до 15 см. Плътността е друг важен показател, който показва броя на влакната на 1 m³. На опаковката е обозначен с буквата P. За работа със стени са подходящи стойности от 35-150. Колкото по-висока е стойността, толкова по-голямо е натоварването на основата.

Разлики между минералната вата

Както вече казахме, има три вида изолация от минерална вата. Всеки от тях е направен от различни суровини и има свои собствени свойства.

Стъклена вата

Материал, състоящ се от разтопено стъкло, счупено, доломит, пясък, сода или варовик.

Ползи:

 • Въздушна пропускливост.
 • Огнеустойчивост.
 • Еластичност, устойчивост на вибрации.
 • Издържа на ниски температури.
 • По-ниска цена от друга минерална вата.

Минуси:

 • Кратък срок на годност - 5-10 години.
 • Свиване 80%.
 • Силно абсорбира влагата.
 • Причинява сърбеж или дори алергична реакция при контакт с кожата.

Що се отнася до обхвата на приложение, обикновено това е минерална вата за изолация на стени вътре в къщата.

Шлака

Произведено от металургични отпадъци. Той отстъпва по характеристики на други видове изолация.

 • Не осигурява адекватна звукоизолация.
 • Не издържа на силна топлина. Не изгаря, но се торти и губи своите топлоизолационни качества.
 • Не понася екстремни температури.
 • За монтиране също са необходими защитно облекло и респиратор.
 • Не изолирайте влажните помещения с метални крепежни елементи, тъй като под въздействието на влажен въздух шлаките ще допринесат за корозия.
 • Висока хигроскопичност.

Свързана статия: Какъв инструмент е необходим за шпакловане на стени

Плюс - такъв слой в стената не привлича гризачи и насекоми. Най-често се използва върху сухи повърхности на временни сгради или нежилищни сгради.

Камък

Най-скъпият материал. Той е този, който обикновено е избран за работа на открито в частни, включително рамкови дървени къщи. При производството се използват скали. Благодарение на това крайният продукт има много предимства:

 • Висока плътност, а оттам и здравина.
 • Огнеустойчивост. Не се запалва при никаква температура.
 • Минимално свиване (5%).
 • Дълъг експлоатационен живот (до 50 години).
 • Осигурява отлична звукоизолация.
 • Почти не се прекъсва в процеса на работа, което се случва с други видове продукти.
 • Пропускливост на водната пара. Влакната отблъскват влагата.

Недостатъкът е високата цена. Въпреки всички предимства, не винаги е рационално да се изолира с тези конкретни плочи.

Видове и технически характеристики на изолацията на плочи от минерална вата ↑

В зависимост от формата на освобождаване, суровината и конфигурацията, постелките имат различни технически характеристики. След като ги разберете, можете лесно да изберете най-подходящия вариант за качествено намаляване на топлопроводимостта на покривната конструкция на сграда за всякакви цели. Основните отличителни черти на всеки:

 • материал на производството;
 • плътност;
 • структура на подреждането на влакната.

затопляне
Добре подбраната изолация ще помогне да се избегнат загубите на топлина

Основните видове плочи ↑

Трите вида топлоизолационни плочи от блокове от минерална вата са стъклена вата, каменна вата и шлакова вата. Всеки от тях има определена дебелина, дължина на влакното и технически характеристики, които определят уместността на приложението върху определена повърхност.

Стъклената вата е бюджетна изолация с достатъчно висока плътност и еластичност, с коефициент на топлопроводимост 0,03-0,052 W / mK. Произвежда се от същите суровини като обикновеното стъкло - пясък, боракс, сода, доломит и варовик. Дебелината на влакната е 5-15 микрона, дължината е 15-50 мм. Температурен обхват на приложение от +450 градуса до -60.


Плочи от минерална вата от стъклена вата

Предимствата на стъклената вата включват ниска цена. Недостатъците са по-ниски технически показатели от тези на аналозите, както и повишена опасност за дихателните пътища, лигавиците, кожата, което принуждава не само да го затваря възможно най-плътно с довършителен материал, но и да използва гащеризони и дихателни средства маски по време на инсталацията.

Шлаковата вълна е направена от шлака от доменна пещ, има дебелина на влакната 4-12 микрона и дължина 16 мм. Топлопроводимостта е равна на 0,46-0,48 W / mK, хигроскопичността е висока. Този сорт обаче е хидрофобен и най-малко устойчив на влага, което няма да позволи използването му с външна изолация на покриви и ниската му екологичност, изключва използването му в тавански и мансардни помещения.


Плочи от шлака от минерална вата

Каменната вата е един от най-добрите изолационни материали по отношение на топлопроводимостта, равна на 0,077, най-висока якост, широк диапазон на плътност 30-220 kg / m3 и огнеустойчивост. Освен това материалът е най-безопасен за здравето на дихателните пътища и кожата, тъй като памучната вата практически не се рони и е много по-малко летлива от стъклото. Единственият недостатък е високата цена на продукта, но техническите характеристики често оправдават изразходваните пари.

плочи
Каменни плочи от минерална вата

Как да разчитаме правилно маркировките за плътност ↑

Съгласно съществуващите норми и стандарти изолационните блокове за покривни работи са маркирани, както следва:

 • P-125 - полутвърди плочи от минерална вата. Използва се главно за изолиране на тавански помещения, както и скатни покриви. Плътност - 125 kg / m3, топлопроводимост - 0,049 W / mK, степен на компресия - 12%.
 • P-150 - използва се като пожаро, топло и звукоизолация на покривни системи. Плътност - 150 kg / m3, средна топлопроводимост - 0,04 W / mK, якост - от 0,01 MPa, степен на компресия - 2%.
 • ПЖ-175 и ППЖ-200 са твърди плочи от минерална вата, способни да издържат натоварване от 175 и 200 кг / м3, в резултат на което те често са монтирани в плоски покривни конструкции, подложени на големи деформационни деформации. Топлопроводимост - съответно 0,042 W / mK и 0,052 W / (m K).

изолация отвътре
Изолация на скатен покрив отвътре

затопляне
Изолация на плосък покрив

В същото време според структурата на влакната те се разграничават:

 • Хаотично разположение на влакната, с плътност 120-180kg / m3 и якост на скъсване от 10kPa.
 • Ламеларен (перпендикулярен), с плътност 80-120 kg / m3 и якост 80 kPa.

Изборът на изолация за лесен монтаж ↑

Полагането на който и да е топлозащитен слой предполага конструкция с допълнителни пара, влага, ветроустойчиви мембрани. За по-лесен монтаж на сложни повърхности можете да закупите многослойна изолация.

За предпазване на влакната от издухване от вятъра и излагане на влага - ламиниран със стъклопласт или полимерен филм. За подобряване на бариерата срещу пара и намаляване на топлопроводимостта - изтривалки от фолио. Има и плочи със свързващ битумен слой, които се използват широко при подреждането на външни груби слоеве на покривни конструкции.

плочи от минерална вата
Плочи от минерална вата

Производители на минерални изолационни плочи

Закупувайки топлоизолационни плочи от минерална вата, не винаги ще можете да определите качеството им само по външен вид. Изисквайте сертификати за качество от продавача, указващи, че материалът е изработен в съответствие с GOST или TU. Компетентният избор на производителя може да служи и като гарант за добра изолация. Най-известните и утвърдени местни и чуждестранни марки на пазара на строителни материали, които произвеждат плочи:

 • Концерн Rockwool;
 • Техноникол;
 • Ековер;
 • ПРИКЛЮЧИ;
 • KNAUF;

плочи
Чиниите се доставят в опаковки

Предимства и недостатъци на минералната вата за изолация на стени

Нека обобщим малко. Предимствата на почти всички видове минерална вата включват няколко качества:

 • Незапалимост.
 • Лесно боравене. Плочите и ролките се изрязват с нож или трион.
 • Добра шумо и топлоизолация.
 • Лесна инсталация.
 • Дълъг експлоатационен живот (от 5 до 50 години, без шлаков материал).
 • Необходимостта от работа в защитно облекло и респиратор.
 • За фибростъкло може да се наложи допълнителна бариера срещу пара.

Също така се смята, че при нагряване изолацията отделя пари, които са вредни за здравето. Производителите казват, че това е мит. Освен това след монтажа слоят с топлоизолация се затваря с гипсокартон, дъски или други покрития.

Частиците, които попадат във въздуха при рязане на продукти, могат да бъдат вредни. За целта се препоръчва затваряне на дихателните пътища и ако влакната попаднат върху кожата, измийте ги само с хладна или студена вода. Това е, за да се предотврати разширяването на порите и попадането на прах в тях.

Като цяло това е модерен, лесен за използване, ефективен материал за защита на вашия дом от високи и ниски температури.

Как да изберем продукти от минерална вата

Първо, трябва да обърнете внимание на няколко характеристики:

 • Дебелина на минерална вата за изолация на стени. Колкото по-дебел е изолационният слой, толкова по-висока е неговата пожарна безопасност, звукоизолация и здравина. За вътрешни прегради и рамкови конструкции са подходящи постелки от 5 см. За фасади - от 5 до 10 см.
 • Плътност (P). Писахме за това по-горе. От него зависи твърдостта на конструкцията и способността й да издържа на натоварвания.За фасадите индикаторът трябва да бъде в диапазона 100-125 kg / m³. Ако мазилката е избрана за довършителни работи, тогава 150 kg / m³. За вътрешни прегради - 75-90 кг / м³.
 • Топлопроводимост. Колкото по-малък е, толкова по-добре. В това отношение продуктите от базалт и фибростъкло са се доказали добре.
 • Пропускливост на водната пара. Коефициентът, подходящ за частни сгради, е този на каменна вата. Той е обозначен MU1. Колкото по-голям е той, толкова по-добър е продуктът.
 • Огнеустойчивост. Нивото на огнеустойчивост на фибростъклото е 600⁰ С, на материала от планински сплави - 1000 ºС.

На какво друго да обърнете внимание

Ако планирате да работите извън сградата, изберете базалтови плочи. Когато се изисква изолация отвътре, покритието от фибростъкло също е подходящо. Когато купувате, погледнете условията за съхранение.

 • Ако продуктът е дори малко мокър, няма смисъл да го купувате. Проверете дали на опаковката няма пропуски.
 • Блоковете и ролките трябва да са под навес, а не на открито.

Най-известните производители на минерална изолация са Isover, URSA, Rockwool, Knauf. Техните продукти са сертифицирани и тествани за качество.

Маркировка на плътността


Плътността на минералната вата се избира в зависимост от предназначението

Индикаторът за плътност помага бързо да се определи целта на продукта. Маркировката включва буква, показваща степента на твърдост, а цифрите - плътността на минералната вата. Разграничават се следните категории:

 • PM-40 и 50 - много меки, не издържат на натоварването. Подходящ за изолиране на рамкови конструкции.
 • P-60, 70, 80 - поради ниската плътност материалът лесно се деформира, поради което се използва в леко натоварени конструкции: скатен покрив, топлоизолация на тръбите.
 • ПЖ-100, 120, 140 - полутвърда и твърда изолация от минерална вата се използва за топлоизолация на стени, подове, покриви в нискоетажни сгради. Той е част от панелните конструкции.
 • ППЖ-160, 180, 200 - издържа на големи натоварвания. Подходящ за изолация на плоски покриви, бетонни замазки, фасади на сгради.
 • PT-220, 250, 300 е твърд и твърд топлоизолатор. Те се използват за довършителни и изолационни работи в трудни зони: армиращи замазки, изолация на тавани.

Пълното етикетиране съдържа повече информация. Той посочва размерите на продукта, класа на запалимост, нивото на абсорбция на влага и якостта на опън.

Как правилно да изолирате стените с минерална вата

Нека първо да поговорим за това, което може да постави цялата ви работа в канализацията.

Грешки при монтажа на плочи от минерална вата

 • Липса на подготовка на повърхността. Тя трябва да е плоска, чиста и да се третира с антисептик (ако е дърво).
 • Извършване на работа по време на валежи или оставяне на завършена работа без защита от дъжд.
 • Недостатъчно нанасяне на лепило. Правилно, когато е разпределено по цялата повърхност, включително периметъра. Най-подходящото лепило е полиуретанова пяна или суха смес. С първите продукти се работи по-лесно и по-бързо, но малко по-скъпи. И двата продукта са устойчиви на външни влияния и гарантират добра адхезия.
 • Незапълнени шевове между изолационните части. Те могат да бъдат затворени само с вложки от същия материал. Максималният просвет е 2 мм.
 • Пресичане на плочи в ъглите на прозорците и вратите. На тези места не трябва да има фуги.
 • Липса на механични крепежни елементи. Анкерите и дюбелите се използват като допълнителни връзки за тежки листове. Оптималното количество е 3-4 броя на парче (две в ъглите, 1 или 2 в центъра).
 • Плавно монтиране, фуга към фуга. Майсторите съветват да инсталират елементите в шахматна дъска - по този начин е по-лесно да се избегнат пукнатини в конструкцията.

Това са основните грешки, които хората правят, когато правят топлоизолация у дома сами.

Инструкции за изолиране на стените на къщата с минерална вата отвън

Ще ви е необходим метален профил или дървен материал, за да създадете решетка, придружаващи инструменти за изграждане на рамката, нож или трион, крепежни елементи и мембранен филм за пароизолация. Има два метода.Нека разгледаме един от тях. Работата се извършва на няколко етапа.

 • Подготовка на повърхността. Необходимо е да се отстранят всички стари слоеве мазилка и други покрития от нея, да се почисти мръсотията и плесента, да се извърши обработка и да се отстранят всички неравности с грунд.
 • Монтаж на рамката. След като грундът изсъхне, монтирайте водачите на малко разстояние от фасадата - около 10-15 см на стъпки от 60-100 см, 1-2 см по-малко от ширината на блока или ролката.
 • Под първия слой се поставя филм - гладката страна към плочата и абсорбиращата пара вътре. Закрепва се с двустранно тиксо или телбод.
 • Първият слой памучна вата е прикрепен отгоре. Обикновено се избира по-мек, така че да скрие вдлъбнатини или издутини, ако останат след подравняването. Плочите се полагат отдолу нагоре, а ролките - отгоре надолу.
 • Освен това се монтират по-твърди елементи. За надеждност те могат да бъдат фиксирани със строителен телбод или гъбни дюбели.
 • Отгоре се поставя друг слой пароизолация (филмът не е опънат), обшивка и облицовка.

В случай на закрепване под рамката е важно предварително да се знае размерът на изолацията от минерална вата за стените, за да се изчисли правилно разстоянието между профилите.

Стенна изолация с Penoplex

За топлоизолация на стените от вътрешната страна на къщата се използва марката Comfort. Дебелината на продукта варира от 20 mm до 150 mm. Във всеки конкретен случай е необходимо да изберете този показател в зависимост от стаята. В дневните стаи специалистите препоръчват използването на 40, 50 или 60 мм. В същото време другите размери на плочата са стандартни - 600x1200 mm.

Изолацията Penoplex е плътен материал, който не се страхува от влага. Той не се нуждае от рамка за монтаж. Не е необходимо да се извършва хидро- и пароизолация. Най-важното е, че повърхността, която трябва да се изолира, е равномерна, без големи разлики (до 3 мм).

Фиксиране с лепило

Компанията Penoplex препоръчва да се използва специално направено за тази цел лепило Penoplex FASTFIX за фиксиране на топлоизолационни плочи. Продава се в кутия от 750 мл.

Лепилото се нанася върху дъската по целия периметър (1-2 см от ръба), както и в една лента в средата. След това трябва да стоите 2-3 минути, след което да нанесете изолация на местоназначението. В рамките на 5 минути плочата може да се премести, като се коригира местоположението.

Има няколко насоки. Най-добре е да се навлажни повърхността на стените, които трябва да се изолират, преди да се монтират плочите. Ако работата се извършва при минусови температури, тогава контейнерът за лепило трябва да бъде нагрят, но не по-висок от +30 ° C. В този случай можете да използвате топъл въздух или вода.

Фиксиране с дюбели

Съвсем наскоро плочите Penoplex бяха прикрепени към стените с помощта на специални пластмасови дюбели с форма на гъби. За това едновременно с бормашина в плочата и в стената бяха направени проходни отвори. Дюбелът беше вкаран в тази дупка. За всяка плоча бяха направени две такива дупки. Закрепването може да се извърши и с монтиране на дюбели в ставите на два панела.

Ако се извършва топлоизолация на фасади, тогава е по-добре да се използва комбиниран метод, като се използват лепило и дюбели.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни