Видове и свойства на минералната вата: как да изберем правилната изолация и звукоизолация


Моля, оценете качеството на статията Оценка:

5,00 (2 оценки)

За да се поддържат показанията на термометъра на необходимото ниво, независимо от сезона, се използват различни нагреватели. И повечето хора, свързани със строителството, предпочитат минералната вата.

Изграждането на собствен дом е една от най-неприятните и желани цели на всеки човек. Основната задача в дизайна, заедно с площта, разположението на стаите, височината на таваните, е да се осигури комфортна температура за човек. Микроклиматът у дома не трябва да зависи от околната среда.

Поради своите свойства, минералната вата може да се използва от строителите не само като изолация, но и като добро средство за звукоизолация. Изолацията от минерална вата се използва широко за топлоизолация на баня (използва се и като защита срещу пожар).

Полезна информация:

 • Изолационен ТехноНИКОЛ: технически характеристики
 • Метални плочки Монтерей: технически характеристики
 • Pvc канализационни тръби: размери, свойства и монтаж
 • Полистиролбетон - характеристики и обхват
 • Изолационен изовер: видове и технически характеристики
 • Изолация на Knauf: технически характеристики

Свойства на минералната вата

Свойства на минералната вата

Искам да видя всичко!

Искам да видя всичко!

Основните технически характеристики и свойства на минералната вата включват:

 1. Топлопроводимост. W / (m * K) се използва като единица за измерване на способността на памучната вата да задържа топлината. Информация за топлоизолацията на минерална вата е почти винаги налична на опаковката и се регулира от GOST (допустимата стойност е 0,041-0,045).
 2. Звукоизолация. Този параметър "говори" за способността на памучната вата да овлажнява звуковите вълни. Този индикатор е обозначен с латинските букви Aw и също е посочен от производителя на опаковката. Приема стойности от 0 и 1, в зависимост от това дали минералната вата абсорбира вълните или ги отразява.
 3. Плътност. Плътността на минералната вата е качествена характеристика на вълната. Това зависи от броя на влакната, разположени на 1 m3 материал. Този показател варира в диапазона от 20 до 220 kg / m3.
 4. Паронепропускливост. Поради способността на минералната вата да пропуска пара през влакнестата си структура, материалът, върху който е положена вълната (метал, тухла, дърво), запазва естествения си вид дълго време.
 5. Ниска запалимост. Изолацията от минерална вата може да се използва при максимална температура 650 градуса. над нулата. Максималната стойност, посочена от производителя върху неговите продукти, е А1.
 6. Липсата на органични елементи в състава на памучната вата удължава нейния експлоатационен живот.

Важно качество на памучната вата е способността да не отделя дим в случай на горене и способността да поддържа структурата си - да не се напуква. На опаковката можете да намерите съответните марки - S1 и d0.

Видове и състав на минералната вата

Основата на минералната вата включва порции шлака, стъкло, някои скали. В тази връзка той също се класифицира според материала на производство: стъклена вата, каменна и шлакова вълна.

Стъклена вата

Стъклената вата е особено популярна поради евтините си разходи. Получава се от разтопено стъкло, както и от скали, съдържащи силикат. На вид е жълт и има добре видима влакнеста структура. За разлика от други видове минерална вата, нейните влакна са с дължина до 3 мм. Благодарение на тази характеристика се постига по-добра адхезия на влакната, а оттам и необходимата плътност на изолацията.

Неговите предимства включват ниска топлопроводимост и антивибрационни свойства. Поради своята еластичност е удобно да се транспортира - може да се компресира няколко пъти.

Трябва да се използва изолация от стъклена вата, когато натоварването (включително механичното) върху повърхността, която ще се изолира, ще бъде минимално. Той ще бъде на място в случай на външни стени на сгради и тръбопроводи.

Когато работите с този вид изолация, струва си да вземете предвид факта, че той може да причини вреда на здравето. Следователно не си струва да се отказвате от средства за защита. Нежелателно е да се докосва стъклена вата с отворени участъци от кожата.

Изолиране на стените на къщата с пяна: развенчаване на митовете.

Шлака

Шлака

На пазара има и минерална вата за изолация, която се основава на шлака (отпадъци от преработката на чугун) от доменните пещи. Шлаковата вълна има подчертан недостатък - абсорбира добре влагата. В резултат на това се освобождават киселини. Той не може да се похвали с антивибрационни свойства, както и с необходимата топлопроводимост, поради което няма особено търсене от потребителите за него.

Силата е малка. Това се дължи на размера на частиците, от които е направен - те са по-малки от тези на стъклената вата.

Използва се в предприятия, фабрики, в мини за изолация на плоски хоризонтални повърхности. Допуска се лек наклон. За справяне с него е задължително използването на лични предпазни средства.

Този вид не е бил разпознат сред населението поради неудобството при монтажа. Хората, които предпочитат да правят всичко със собствените си ръце, имат големи трудности при работа със шлака.

Каменна вата

Каменна вата

Друг вид изолация е популярен сред населението - каменна вата. Нарича се още базалтова вълна. Изработен е от габро-базалтова скала. Те включват диабаз, габро и базалт. Съставът включва също порции варовик и доломит.

В сравнение със шлаката и стъклената вата, този вид изолация ги превъзхожда в много отношения. Използването на каменна вата като нагревател е по-целесъобразно - нейната топлопроводимост е много по-ниска от тази на същата стъклена вата.

Вибрациите и външното напрежение (включително механично) не са пречка за това. Областите на приложение на каменната вата също са различни поради нейната устойчивост на огън. Влагата и за нея не е пречка.

На пазара този вид изолация се представя в няколко варианта, в зависимост от здравината и дебелината.

Поради способността да варира в зависимост от плътността на изолацията, строителният материал от габр-базалтова скала е в голямо търсене. Такъв материал може да се използва за изолация на вили, летни вили, бани.

Предимства и недостатъци

Препоръчваме да прочетете другите ни статии

 • Видове ламинат
 • Използване на плочки за баня - правилният подход към ремонта
 • Задачи за инвентара в магазините за дрехи
 • От къде купувате интериорни врати днес?

Експертите отбелязват както предимствата, така и недостатъците на каменната вата, така че преди да я закупите за изолация, е необходимо да претеглите плюсовете и минусите. Какви са предимствата на каменната вата?

 • Материалът е лек, което позволява лесното му носене и полагане по време на изолацията на помещението.
 • Това е изпитана във времето изолация.
 • Високи изолационни свойства.
 • Каменната вата не се страхува от екстремни температури. Независимо от времето, той не се разширява или свива, запазва формата си и запазва свойствата си.
 • Основните характеристики са еднакви, независимо от производителя. Така например, изолацията от Rockwool и Isobox имат сходни параметри и качества, но се различават по отношение на цената, допълнителните суровини, използвани за производството и други части. Оттук и разликата в цената.
 • Материалът не е запалим.
 • В зависимост от качеството на изолацията, паропропускливостта може да варира от 0,3 до 0,55 mg / m hPa.Колкото по-висок е индикаторът, толкова по-добре се изразява това свойство.
 • Полагането на каменна вата е доста лесно, дори без практика.

Сега за недостатъците на каменната вата.

 • Противно на заблудите, той не плаши гризачите. Мишките и плъховете не се страхуват от това и могат да живеят спокойно в него.
 • Устойчивостта на каменната вата често се поставя под въпрос поради факта, че влакната се държат заедно със смоли по време на производството. Производителите рядко обясняват какво представляват тези смоли, техният точен състав и дали са вредни, така че въпросът остава отворен.
 • По време на полагането на каменна вата се появява прах, който е силно препоръчително да не се вдишва. Следователно можете да работите с него само в респиратор.

Каменна вата Technonikol и Rockwool

Снимка на каменна вата Technonikol и Rockwool

Формата и дебелината на изолацията

Топлоизолационни цилиндри от минерална вата

Минералната изолация се произвежда под формата на ролки, плочи или цилиндри. По принцип формата на материала се определя от обхвата на приложение.

 • Ролки... Минералната вата под формата на руло се използва от строителите, където няма значително натоварване на повърхността, която трябва да се изолира. Това включва стени, тавани, подове между етажите. Този вид памучна вата не може да се похвали с висока плътност.
 • Плочи... Те се използват върху онези обекти, където плътността е на първо място. Препоръчително е да се поставят плочи от минерална вата върху бетонна замазка.
 • Цилиндри... Топлоизолационните цилиндри от минерална вата се използват за изолиране на повърхностите на тръбите. Плътността на цилиндричната минерална вата е средна.

Плочите, в сравнение с цилиндрите и ролките, имат редица предимства: те не причиняват караница по време на транспортиране, удобни са за монтаж и работа (лесно се режат), могат да се монтират на неравни повърхности.

Ролките, плочите и цилиндрите се различават помежду си не само по форма, но и по размер. Размерите на една плоча са 60x100 cm, а дебелината може да бъде различна и варира от 5 до 20 cm.

Размерите на ролките се различават значително от размерите на плочата, тъй като те са предназначени за изолация на големи площи. Размери на една ролка: дължина - 9 м, ширина 60-120 см и дебелина 50-150 см.

Диаметърът на един цилиндър може да варира от 2-27 см. Дължината на изолацията с тази форма е 1 м, а дебелината е 2-10 см.

Произходът на каменната вата


Каменната вата с най-високо качество се произвежда от скала от базалтов тип

Вулканичната скала - базалт - се изхвърля на повърхността на земята под формата на лава, след което се втвърдява и се превръща в камък. От известно време той започва да се използва в строителството. Поради факта, че базалтът е лесен за добив и има много в природата, цената на строителните материали въз основа на него е достъпна за всеки.

Съществуват цели групи вулкани, които осигуряват най-голямо количество скали, подходящи за по-нататъшна обработка. Те се намират в Камчатка и Курилските острови. На земята има още спящи вулкани, близо до които вече са се образували базалтови слоеве - те са основните източници на скалата.

Много острови са от вулканичен произход и са изцяло образувани от базалтови скали, като хавайските.

Изолацията от каменна вата преминава през следните етапи на обработка:

 1. Топене и смилане.
 2. Производство на влакна.
 3. Залепване на смола.
 4. Третиране с водоотблъскващи масла.
 5. Образуване на слоеве с желаната форма.

Слоевете са направени с различна дебелина и площ. Продава се на рула с едностранно нанасяне на фолио или под формата на плочи.

Характеристики на каменната вата


Каменната вата има слоеста структура с хаотично разположение на влакната, поради което се образуват много въздушни пори

Материалът запазва топлината благодарение на въздушните мехурчета, неподвижни вътре в него. Колкото повече са, толкова по-силни са полезните свойства. Характеристиките на завършената изолация са почти еднакви за всички производители, така че няма смисъл да се плаща прекалено много за марката.Срокът на експлоатация на този материал е неограничен в сравнение с други подобни строителни материали.

В продажба можете да намерите различни модификации от каменна вата. От едната страна може да се нанесе слой фолио, за да се подобрят термичните отразяващи свойства на материала. Такива ролки се използват за изолиране на тавански или мансардни помещения. Фолиото се полага по посока на помещението, което поддържа топлината.

Навитата вата без фолио се използва за полагане на подове под ламинат, паркет или плочки.

Конвенционалните плочи се използват за изолиране на фасадата. Върху тях се нанася слой външна мазилка. Има и оформен сорт, който представлява две половини от кръг. Те се използват за изолиране на вода, газ, канализационни тръби в земята над нивото на замръзване.

Предимства и недостатъци

Изолация на тавана с минерална вата

Благодарение на своите качества, минералната вата издържа на достойна конкуренция на пазара на изолации. Предимствата на този тип изолация включват:

 1. Климатичните условия не са пречка за нея, така че монтажът може да се извършва навсякъде. Не се изисква допълнителна изолация.
 2. Използвайки минерална вата, можете да забравите за такова понятие като влага. Минералната вата, като нагревател, с подходяща обработка, не събира влага и също така не пропуска пара, поради което условията за образуване на влага са изключени.
 3. Такъв материал не пречи на циркулацията на въздуха в помещението, а напротив, няма нужда да се използват устройства за въздушна вентилация.
 4. Минералната изолация не взаимодейства с киселини и основи, следователно не трябва да се страхувате от разрушаване на якостта на конструкциите (лабораториите често са обшити с такъв материал).
 5. Много добра звукоизолация. Ако изолирате апартамент или къща с него, звуците от улицата няма да ви притесняват.
 6. Както вече беше отбелязано, минералната вата не се поддава на изгаряне и също така не отделя никакви вредни вещества в атмосферата при взаимодействие с огън.
 7. Дълъг експлоатационен живот на материала. Топлоизолацията на сгради и тръбопроводи с минерална вата също е от полза от икономическа гледна точка, поради трайността на материала. Такава изолация не само изгаря лошо или абсорбира влагата, но и гризачите и микроорганизмите не я развалят. Освен това с течение на времето той не губи формата си, не „сяда“.
 8. Лесна инсталация. Дори аматьорски строител е в състояние да изолира стая с минерална вата.
 9. Екологичен материал, който не причинява алергични реакции при хората в стаята.

Плътност на различни видове тухли

Защита от стъклена вата

Ако преди недостатъците можеха да имат цял ​​списък, днес много производители са елиминирали повечето от тях в своите продукти. Но някои от проблемите все още остават:

 1. Вреден за здравето прах - това касае стъклена вата, работата с която трябва да се извършва в гащеризони и с помощта на защитно оборудване. Повредената част от минералната вата може лесно да бъде наранена. Освен това повредените влакна на материала могат да повлияят отрицателно на дихателните пътища. Избягването на това е съвсем просто - достатъчно е да облечете защитен костюм, очила, респиратор и ръкавици, когато инсталирате минерална вата.
 2. При нагряване такъв материал може да отдели опасен токсин - фенол (възниква от окисляването на формалдехидна смола, която е част от памучната вата). Някои производители твърдят, че количеството им формалдехидни смоли е толкова малко, че не могат да навредят на човешкото тяло. Във всеки случай не си струва риска и инсталацията трябва да се извърши, като се вземат предпазни мерки.
 3. Има проблем с влошаване на топлопроводимите свойства в резултат на взаимодействието на изолацията с вода. Производителите работят за решаването на този проблем, като добавят специални хидрофобни съединения към своите продукти. Освен това, по време на монтажа е необходимо да се приложи хидроизолация.

Изолационни грешки

Изолация на къщата отвън

Често причината за негативните отзиви за минералната вата като нагревател от страна на строителите са грешки при монтажа:

 • Недостатъчно количество изолация. Оптималната дебелина в повечето случаи е 10 cm.
 • Ако изолацията е направена отвътре (изолация на стените в апартамента), тогава не трябва да се спирате на това. Когато избирате между работа на закрито и на открито, трябва да се предпочита второто.
 • Не можете да спестите от крепежни елементи, а също така да използвате неподходящи крепежни елементи, когато те са неподходящи. Важно е да запомните, че аматьорското представяне не винаги е оправдано и може да върви настрани.
 • Ако къщата има мазе, тогава е наложително да се обърне внимание на това, в противен случай правилният ефект на изолацията няма да работи.
 • Точността в работата е от съществено значение. Струва си да поставите слоя възможно най-равномерно и плътно.
 • Важно е да се обърне специално внимание на подготовката на основата. Не пренебрегвайте почистването на повърхността от отломки и опесъчаването й, в случай на неравности. В най-лошия случай изолацията просто ще падне от стената.
 • Необходимо е да се избягва попадане на лепило във фугите на дъските. В този случай именно тук студът ще влезе вътре.
 • Изолационните работи трябва да се извършват при топло и сухо време. Трябва да се помни - без влага.
 • При закрепването на мрежата трябва да се вземе предвид едно важно правило - използваме само лепило, държим шпакловката за друга работа.
 • Необходимо е да се изолира поне 60% от повърхността, за да се постигне правилния резултат.

Направи си сам пластмасова настройка на прозореца

Области на употреба и производство на минерална вата

Изолацията е направена под формата на твърди плочи, полутвърди рогозки. За професионална изолация често се използва гранулирана изолация, която се полага върху повърхността, която трябва да се изолира.

Минерална вата, по-добре е да изолирате такива повърхности:

 • Вътрешни стени от дърво;
 • Топлоизолация на бани;
 • Топлоизолация на покрива;
 • Къща от дърво;
 • Тръбопроводи и комуникации;
 • Фондация;
 • Преди изливане на замазката;
 • Топлоизолация на помещения с висока влажност;
 • Топлоизолация на външни стени за по-нататъшно декоративно измазване.

Минералната вата е чудесна за изолиране на жилищни помещения

Ако сравните минералната вата с експандирания полистирол, тогава лесно можете да определите за коя повърхност са подходящи и двата материала.

На какво обръщаме внимание при закупуване на изолация

Избор при закупуване на минерална вата

Ще бъде полезно да знаете какво да търсите при избора и закупуването на изолация.

 • Важно условие за всеки закупен продукт е той да отговаря на държавния стандарт.
 • В допълнение към информацията от продавачите, сами трябва да се уверите в целта на тази или онази изолация. Повечето производители са се погрижили за това - на опаковката има достатъчно информация (включително стойността на топлопроводимостта на материала).
 • Предпочитание трябва да се дава на покритата с фолио минерална вата. Тази комбинация ще помогне да се избегнат загубите на топлина.
 • Важно е да се определи максималното натоварване, което ще бъде приложено към покритието с изолация (каква плътност минералната вата ще бъде по-подходящо да се използва).
 • При избора на продукти е необходимо да се обърне внимание на влакната върху изолацията, тяхното местоположение - ако е хаотично, тогава минералната вата е здрава и способна да изпита тежки натоварвания.
 • Изолацията с основната си функция ще се справи без проблеми.
 • В никакъв случай не трябва да купувате памучна вата, която се е намокрила по някаква причина. След като изсъхне, всички присъщи свойства в най-добрия случай ще бъдат сведени до минимум.
 • Памучната вата трябва да се доставя и съхранява в оригиналната опаковка.
 • На производителя е разрешено да използва различни видове изолация заедно. В този случай трябва да се вземе предвид условието за еднаква плътност. Изключението е, когато памучната вата се използва като звукоизолатор.

Датата на производство не играе роля при закупуването на минерална вата, тъй като.такъв материал няма срок на годност.

Ако въпросът за цената не си струва, тогава трябва да отдадете предпочитание на базалтова (каменна) вълна. Освен по-голямо поглъщане на топлина и ниска шумоизолация, шлаковата вълна или стъклената вата могат лесно да бъдат повредени по време на монтажа.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни