Истина и митове за топлоизолацията. Еднозначно отговаряме на въпроси, които пораждат съмнения


Срокът на експлоатация на нагревателите, кой нагревател да се предпочита

Много компетентни източници твърдят, че експлоатационният живот на минералната вата и пенополистирола е 25 - 35 години. В същото време стената, която е изолирана с тези тухлени или бетонни нагреватели, служи повече от 100 години. Следователно изолацията на стената по време на нейното обслужване трябва да се променя поне 3 пъти. Правилно ли е избрана изолацията, поради която е необходимо да се направи основен ремонт на сградата за толкова кратко време?

Колко издържат евтините нагреватели?

Основният въпрос е - откъде идва експлоатационният живот на евтините нагреватели от 30 години? Днес някои производители на минерална вата в техническите характеристики за отделните марки на своите продукти посочват, че нейният експлоатационен живот е 50 години.

Освен това тази цифра не се обяснява с нищо, има само бележка под линия, в която се посочва, че днес няма стандарт за определяне на срока на годност на нагревателите.

Научни статии за изкуствени нагреватели показват, че нагревателите, съдържащи изкуствени органични вещества, могат да издържат не повече от 35 години.

През този период настъпва разрушаването на органичните вещества, стареенето на веществото, изолацията „се торти” или „изсъхва”. Основното е, че в резултат на това изолацията губи способността си да спестява топлина с повече от 1/3. Следователно изолацията от минерална вата или експандираният полистирол трябва да бъдат напълно променени в рамките на 35 години.

Как е в Европа?

Сега в европейските страни, съгласно законодателството, трябва да се извърши енергиен одит на всяка нова къща, включително частна, след завършването на нейното изграждане. Според резултатите от които, на сградата се издава потребление на енергия.

Доказаните икономии на енергия имат много значително въздействие върху ценностите на имотите в Европа.


Повторните енергийни одити трябва да се извършват след 25-30 години, след период, равен на експлоатационния живот на конвенционалните нагреватели. Последващ - след приблизително същия период от време.

В резултат на това става ясно доколко сградата е загубила своите топлоспестяващи свойства, какви ограждащи конструкции и до колко намалява устойчивостта на топлопреминаване, където е необходимо да се смени изолационният материал или да се извършат други ремонти.

Както имаме

У нас подобни изследвания не са задължителни, въпреки че се препоръчват от стандартите. В резултат на това в повечето случаи те не се извършват и не е възможно да се установи точно реалния експлоатационен живот на нагревателите, като се изследват след много години. Остава да се използват данните, идващи от чужбина, според които са взети посочените цифри.

Енергийният одит на нови сгради и периодичните проверки на устойчивостта на топлопренос на заграждащи конструкции за предпочитане трябва да се извършват в рамките на препоръчаните от стандартите срокове. Тогава ще бъде възможно да се контролират промените в изолацията на сградата, да се извършат необходимите ремонти навреме.

Кога да смените изолацията

Точният отговор кога да се смени изолацията може да бъде даден само чрез специален преглед на топлоспестяващите свойства на сградата (енергиен одит). Но тъй като през последните 20 - 25 години, когато започна използването на изолация като пяна и минерална вата, ние не проведохме такива проучвания, остава за последващи проверки само да сравним получените резултати с теоретично изчислени стойности. Но няма надеждна статистика за повредата на нагревателите.

Съответно е необходимо да се използват препоръките за подмяна на неминерални нагреватели в сроковете, посочени по-горе.

Експертите са единодушни, че експлоатационният живот на съществуващите нагреватели с органични компоненти е няколко пъти по-малък от този на заграждащите конструкции, които са изолирани с тях. Използването на такива нагреватели води до преждевременен ремонт на сградите. Как можете да избегнете това?

Плътна минерална вата и газобетон с дълъг експлоатационен живот

Съществува консенсус, че по-плътната минерална вата продължава по-дълго. Отчасти защото качеството на изпълнение се осигурява от видни производители, а отчасти - в по-плътната минерална вата има по-малко смолисто свързващо вещество (общо минералната вата съдържа от 3 до 10% органични свързващи вещества). По-плътните (над 80 kg / m3) проби от минерална вата издържат по-дълго.

Газобетонът, направен в автоклави с плътност не много повече от 100 kg / m3, сега е успешен заместител на минералната вата. Този материал има коефициент на топлопроводимост, сравним с органичната изолация - 0,5 - 0,8 m W / mS.

Но най-важното е, че това е напълно минерално съединение, което по същество е разпенен камък, поради което експлоатационният му живот (при липса на излишна влага) е сравним с този показател за тежки строителни материали - тухли, плътен бетон.

Използването на изолация без органични вещества ще ви спести от много проблеми в бъдеще, особено когато става въпрос за изолация на многослойни стени (как са изолирани стените с облицовка от клинкерна тухла),

Газобетонът с ниска плътност е паропропусклива изолация, използването му е подобно на използването на минерална вата.

Вечно стъкло от пяна

Друга добре позната изолация без органични вещества е пяно стъкло, чийто експлоатационен живот е повече от сто години. Тази изолация се използва отдавна (по-специално в сектора на тайните оръжия), има по-малко възможности за спестяване на топлина в сравнение с ефективна изолация от около 1,5 пъти, не пропуска водни пари през себе си и не натрупва вода.

Но разпространението му е ограничено поради повишената цена, въпреки че е популярно при изолиране на скъпи къщи.

Екструдираният пенополистирол се откроява сред пените с предсказуемата си устойчивост на вредни фактори и издръжливост. Той не натрупва вода, не пропуска пара през себе си (подобно на пяно стъкло), има по-плътна структура и 2 пъти по-високо специфично тегло в сравнение с пенопластмасата (над 35 кг / м3).

Но поради по-високата цена се използва главно при трудни условия, в почви, за основи, цокли, мазета. Във всеки случай, сред пластмасите е по-препоръчително да се използва от фактора "оцеляване", отколкото другите пластмаси.

Както можете да видите, за изолацията на обвивката на сградата е по-добре да изберете изолация с минимум органични вещества или изобщо без тях.

Минерална вата или полистирол, коя изолация е по-добре да се използва за изолация на къща и как се различават

Живот на базалтова изолация

Много строителни материали имат добри топлоизолационни свойства, най-популярни са полистиролът и минералната вата. Тези материали се използват широко за изолиране на фасадите на къщите, така че много хора имат въпрос, кое е по-добре - минерална вата или полистирол, какви са техните разлики, силни и слаби страни.

Стиропор

Преди да опишете всички предимства и недостатъци на пяната, струва си да напишете как се произвежда популярният строителен материал. Стиропорът принадлежи към класа на пластмасите, в своята структура се състои от множество клетки с въздушни мехурчета. Именно тази характеристика в структурата придава на материала отлични топлоизолационни свойства.

Пенопластмасата се произвежда от разпенващи се полистиролови гранули, след което малки частици се обработват с нагрята пара. Тази процедура се повтаря няколко пъти, докато се получи готовият материал. Този процес е необходим, за да се намали теглото и плътността на пяната.Материалът в производствения етап преминава през процес на сушене за отстраняване на излишната влага и след това се формова в плочи чрез пресоване.

Основните технически показатели на пяната са нейните плътност и якост на натиск, огъване, както и топлинен капацитет и други качества.

В ежедневието много от нас са изправени пред вид пяна - експандиран полистирол без натиск. В зависимост от компонентите, използвани в производствения процес и технологията на производство, пяните могат да бъдат с различна механична якост и плътност и да имат различна степен на устойчивост на удар.

Основни предимства

Основното предимство на пяната е нейната висока топлопроводимост, тази функция позволи да се използва в почти всички строителни индустрии. Топлопроводимостта на материала ви позволява да спестите от разходи за отопление през студения сезон. В горещите дни този имот също ще даде положителни точки - прохлада в стаята с минимални разходи за климатизация.

 1. Материалът, одобрен за изработка, не е токсичен, следователно е безопасен за здравето.
 2. В допълнение към високата топлопроводимост, пяната има добра звукоизолация.
 3. При работа той не се нуждае от хидроизолация, изобщо не абсорбира влагата, поради което в него няма гъбички и патогенни микроби.
 4. Пенопластът перфектно издържа на температурни крайности.
 5. Лекото тегло на материала улесни използването му при строителни работи. Лесно е да се инсталира, постави и закрепи.
 6. Ниската цена също е значително предимство на пяната като изолация за фасади на къщи и други видове строителни работи.

Материалът също има и някои недостатъцитова може да ограничи използването му. Той се нуждае от допълнителна защита.

 1. Когато пяната се използва като изолация отвън, тя се нуждае от допълнителна защита, тъй като материалът не е устойчив на ултравиолетови лъчи.
 2. Той претърпява разрушаване, когато влезе в контакт с технически течности като ацетон, бензен. Той не понася добре бои и лакове, затова се препоръчва да го боядисвате с агенти на водна основа.
 3. Запалимост. Когато възникнат пожарни моменти, материалът отделя малко количество токсични вещества. В тази връзка в процеса на нейното производство започват да се добавят огнезащитни вещества, специално вещество дава огнеустойчивост на материала, но в тази форма е по-скъпо.
 4. В процеса на работа пяната се рони, така че често има моменти, когато е трудно да се работи с нея поради нейната крехкост.

Този материал се получава чрез топене на стъкло (стъклена вата), скали (базалт, каменна вата), доменна шлака (шлакова вата). Всички материали са влакнести и порести. Те се отличават с висока топлопроводимост, за което се използват широко в строителните работи, особено за изолация на къщи. Минерална вата има редица предимства, те направиха материала водещ в списъка на изолационните материали.

 1. Висока пожароустойчивост... Изолацията може да издържи на много високи температури, някои видове материали са устойчиви на горене при + 1000 ° C. В моменти на пожар минералната вата не поддържа горенето, дори ако е в контакт с огън.
 2. Добра паропропускливост... Минералната вата перфектно прониква във въздуха, това свойство помага да не се улавя кондензатът, а ефективно да се отстрани.
 3. Устойчивостта на влага помага да се запази минералната вата извън водата, когато се намокри, материалът изсъхва, не губи формата си, не се деформира и запазва положителните си свойства. Минералната вата на етапа на производство се обработва със специални маслени агенти или водоотблъскващи вещества.
 4. Топлоизолационни свойства направи възможно използването на всички видове минерална вата, както за външни, така и за вътрешни строителни работи. Изолацията е в състояние да регулира вътрешния климат.
 5. Minvata е способен да абсорбира много звуци, поради което има висока шумоизолация.
 6. Екологичността също е важно предимство, минералната вата не отделя вредни за организма вещества. Дори когато е изложен на високи температури, материалът е безвреден.

Конструкции на сгради и съоръжения

Съобщение от: Въпреки че производителите на изолация от минерална вата посочват експлоатационен живот до 50 години, практиката на използване на материала показва, че в случай на отклонение от технологията за монтиране на минерална вата, тя ще продължи няколко години. При идеални условия, при спазване на всички изисквания за монтаж, експлоатационният живот не надвишава 8 - 10 години. Известно е, че една година след инсталирането на минерална вата, показателите за топлопроводимост се влошават до 40%.

Познати строители отвориха гнездото с минерала след 15 години служба. Вместо minelabs - прах. Чувал съм още няколко подобни истории. Как може да се гарантира експлоатационният живот на изолацията за 50 години? Как се прави това, кой знае? Някакво изчисление или тест? Отново, 50 години - при какви работни условия (температура, влажност, честота на блокиране и замръзване и др.). Или да пишат - 50 години за всички климатични региони в Руската федерация и 100% влажност. Веднага възникнаха още въпроси.

Съобщение от Арагорн: Разбирам, че строителите няма да харесат, ако дизайнерите ще поставят екструдиран пенополистирол навсякъде, тъй като това е доста скъпо. Но само той има експлоатационен живот от 50 години.

Екструдираният полистирол също не е панацея. Пожарникарите са категорично против него. Вижте каменна вата, базалт. Имат 50-годишна гаранция. Също не на 100 години, но вече по-добре от пяната. Пенопластът е много токсичен. И изгаря за минути. В мрежата има много видеоклипове със светещи фасади от експандиран полистирол. Препоръчвам само незапалима изолация на архитектите, с които работя. И също така е важно тя да е паронепропусклива. Мисля, че е ясно защо. А що се отнася до краткия експлоатационен живот на изолацията, пеноплексът обикновено има 25-годишна гаранция, в най-добрия случай. Въпреки това само той се използва в мазета. Преди това не беше цялата тази строителна химия. Имаше експандирана глина - изолация. Оттеглено. Отвън имаше 780 мм тухлени стени и имаше повече от метър. Ето една тухла с дълъг черен дроб. Но. Що се отнася до правния компонент на цялата тази история, след определен експлоатационен живот на сградата се извършва основен ремонт, като се използват ефективни материали вече за периода, в който се извършва основният ремонт. Всичко това е изписано. Така че, най-вероятно те ще отговорят на вас, тези, с които се свържете с иск относно нарушаване на правата на потребителите.

Съобщение от: Важно е също така да е паронепропусклив. Мисля, че е ясно защо.

Съобщение от Инженер СВ: Препоръчвам само негорима изолация на архитектите, с които работя. И също така е важно тя да е паронепропусклива. Мисля, че е ясно защо

.

Характеристики на каменната вата

 • Топлопроводимост - 0,04-0,05 W / (m * C).
 • Пропускливост на водната пара - 0,25–0,3 mg / (m • h • Pa). Това означава, че къщата ще "диша", създавайки здравословен вътрешен климат.
 • Обемно поглъщане на вода - от 1 до 3%.
 • Плътност - от 25 до 200 kg / m³.
 • Якост на натиск (в зависимост от вида на материала) - от компресируеми меки продукти (свиваемост до 50% съгласно GOST 17177) до твърди плочи с якост на натиск при деформация 10%, равна на 0,1 MPa.
 • Група на запалимост - NG (незапалим).
 • Екологичност - въпреки наличието на малко количество синтетично свързващо вещество, материалът е признат за естествен и абсолютно безопасен, той е одобрен за използване дори в жилищни конструкции и обществени сгради.
 • Трайност - производителите обещават повече от половин век без загуба на експлоатационни качества, което се потвърждава от световния опит в използването на изолация. Освен това, ако материалът се намокри, което е малко вероятно, тъй като висококачествените материали от каменна вата имат водоотблъскващи свойства - всичко е наред, тъй като след изсушаване няма да загуби нито едно от свойствата си. А животните и плесените не се докосват от памучна вата - производителите са създали такъв материал, който е биоустойчив.

При избора на нагревател приоритетите обикновено се поставят в посочения ред с малки движения на критериите, но групата на запалимост рядко е на първо място.Независимо от това, това е един от най-важните параметри: когато се изолира, къщата не само се "увива" по целия периметър, изолацията се поставя и в таваните и в системата на гредите. Оказва се затворен контур, който поне трябва да ограничи горенето и в идеалния случай да го предотврати и със сигурност да не го поддържа по никакъв начин. Достатъчно е, че „пълненето“ на къщите, както и лъвският дял от облицовката, са запалими. Познавайки групата на запалимост на изолацията, е по-лесно да изберете останалите компоненти на фасадата или покривния „пай“, за да сведете до минимум опасността, а не да се регистрирате за бъдещи жертви на пожар. Ето най-популярните материали.

Един вид топлоизолационен материал Запалимост
Каменна вата NG
Стиропор G3-G4
Екструдиран пенополистирол G3-G4
Полиуретанова пяна G2
Целулозна изолация (еко вълна) G2
ПЪРВОТО G1-G4

Ако е ясно с негорими (NG) материали, тогава свойствата на останалите групи трябва да бъдат дешифрирани.

Федерален закон "Технически регламенти относно изискванията за пожарна безопасност" от 22 юли 2008 г. № 123-FZ (текущо издание, 2016 г.).

Но пожарната безопасност на даден материал не е само група на запалимост, има и други свойства, които могат да намалят безопасността на сградата, да доведат до смърт на хора и да доведат до сериозни материални щети.

Всеки материал, използван при изграждането и декорацията на къщи, се разглежда от гледна точка на пожарната безопасност и се оценява по пет критерия:

 • Запалимост.
 • Запалимост.
 • Образуване на дим.
 • Токсичност на продуктите от горенето.
 • Пламъкът се разпространява по повърхността.
Критерии за опасност от пожар за строителни материали Клас на конструктивна пожарна опасност на строителни материали, в зависимост от групите
KM0 KM1 KM2 KM3 KM4 KM5
Запалимост NG D1 D1 G3 G4 G5
Запалимост В 1 ВЪВ 2 ВЪВ 2 ВЪВ 2 В 3
Способност за генериране на дим D 2 D 2 D3 D3 D3
Токсичност Т2 Т2 Т2 Т3 Т4
Разпространение на пламъка RP1 RP1 RP2 RP2 RP4

Андрей Петров

Висококачествената каменна вата, като негорима, не се запалва, огън на повърхността й също няма да може да се разпространи. По отношение на образуването на дим и токсичността, свързващите вещества ще започнат да се топят и изгарят преди влакната, но количеството им в материала е твърде малко, за да образува димна завеса. Те не са достатъчни, за да отровят въздуха, дори с вътрешен източник на огън, да не говорим за външен. Температурата на топене на каменната вата е 1000⁰C, тъй като тънките влакна се топят по-лесно от скалите, но този праг е достатъчен за гасене на пламъка. Каменната вата като противопожарна защита издържа 240 минути пряко излагане на пламък.

Но независимо от вида на изолацията, експертите съветват да бъдете по-внимателни с избора на материал и да се основавате не на най-ниската цена, а на надеждността на производителя и опита на използване. Можете да се „докопате“ до опит от съседи / роднини / познати и на нашия портал има повече от достатъчно. Що се отнася до сертификатите, недобросъвестните производители имат фалшификати, тоест дори тяхното присъствие не е панацея, камо ли продукти, за които изобщо не съществуват, въпреки че по закон се изисква сертификат за пожарна безопасност.

Живот на нагревателите: таблица, характеристики, описание на предимствата и недостатъците

Днес в тази статия ще разгледаме актуалния въпрос за експлоатационния живот на нагревателите в таблицата. Обикновено къщи, сгради и други конструкции са изолирани за дълго време, поради което материалите са необходими възможно най-надеждно и с високо качество... Много хора вярват, че различните видове изолация не издържат повече от 30 години. Като се има предвид, че стената, която е изолирана, струва около 100 години, стигаме до извода, че през това време процедурата трябва да се направи 2-3 пъти. Ако изчислите цената на подобно надграждане, то може да е далеч от приятно.

Износоустойчивост

Трябва да се обърне внимание на това как материалът се съпротивлява на износването.Обикновено производителите извършват самостоятелно необходимите проучвания, които включват тестове за устойчивост на определени видове товари. Това износване може да бъде свързано с различни параметри. Най-често има температурни ефекти, влиянието на влага и корозивни вещества. Получените резултати позволяват да се направи заключението, че по време на целия експлоатационен живот и дори повече, признаците на износване не се появяват върху плочите от пяна. Тези периоди са 20-50 години, в зависимост от вида и вида на материала. Такива условия са напълно достатъчни за извършване на висококачествена облицовка на външните и вътрешните стени на къщата, покрива, тавана и основата, където пяната може да се използва като хидроизолация.

Обратно към съдържанието

Какво влияе върху живота на изолацията?

Както при всичко, се смята, че животът на изолацията зависи от нейната цена и качество. Производителите на евтиното вещество твърдят, че то може да продължи поне 50 години. На практика тази цифра не се потвърждава от нищо, следователно в бележките под линия те пишат, че днес няма стандартно време за работа на нагревателите.

Освен това е важно от какво е направен материалът. Експертите потвърждават, че изкуствените влакна не могат да бъдат гарантирани за повече от 35 години. През това време те изсъхват и рушат. Но най-важното е, че те губят половината от спестяващите топлина свойства. Докато естествените влакна не губят първоначалните си качества и могат да служат за по-дълъг период.

Нормативните насоки изискват всеки дом да бъде подложен на енергиен одит след завършване на строителството. Такива инспекции трябва да се извършват на всеки 25 години, за да може да се оцени нивото на топлоспестяващи свойства в момента. Но тъй като не сме в състояние да разберем точните цифри поради проверката, ние използваме данните, които идват при нас от Европа.

Какви резултати са получени: научно-технически доклад на NIISF

Анализът на резултатите от изследването на тези топло- и звукоизолационни материали, произведени в завода в Егориевск, Челябинск и Тамбов, показа, че топлопроводимостта на плочите от минерална вата при симулиране на работни условия се увеличава с не повече от 5% след 100 цикъла замръзване-размразяване. И това потвърждава, че ефективният живот на материалите ISOVER е до 50 години включително. За тези, които ценят стабилността и половин век отдаденост, това е идеално. Изследванията, проведени в Изследователския институт по строителна физика на RAASN, показват, че топлоизолацията от минерална вата IZOVER на базата на кварцови влакна е устойчива на влага, алкални разтвори и водни циментови екстракти с алкална реакция. Когато топлоизолацията ISOVER изсъхне след овлажняване с посочените разтвори, нейната топлопроводимост се възстановява до първоначалните си стойности. Проучвания съгласно методите на GOST R 57418-2017 и GOST R 56732-2015, проведени в Изследователския институт по строителна физика на RAASN, показаха, че ефективният живот на топлоизолацията от минерална вата ISOVER е най-малко 50 години, има няма емисии на влакна, когато въздушният поток влияе върху топлоизолацията.

Сравнителни характеристики на експлоатационния живот на нагреватели маса

Има много видове изолация, но днес ще разгледаме подробно най-бюджетните и надеждни варианти. Те включват:

 1. Минерална вата.
 2. Базална вата.
 3. Стиропор.

Извиква се първият тип камък... Той има доста високо ниво на качество, тъй като е направен от базалтов камък. Цената му е много по-висока, но както качеството, така и срокът на валидност отговарят на очакванията. Според статистиката минералната вата се използва най-много в строителството. Срокът на експлоатация е около 50 години. Но тази цифра все още се оспорва и има няколко нюанса.В момента има два вида минерална вата.

Животът на пяната като изолация

Друг често използван изолационен материал е полистироловата пяна. Общоприето е, че срокът на годност на експандирания полистирол достига няколко десетилетия. Производителите дават гаранция за издръжливост на материала в продължение на 50 години. С правилната процедура на изолация обаче този период може да се удвои. Това е една от основните причини, поради които е толкова популярен.

Трябва да се има предвид, че има няколко вида изолация от пяна:

 1. Полистирол... Материал, който е направен под формата на пяна гума. Подходящ за защита на помещение отвътре. Има много високи експлоатационни характеристики.
 2. Поливинилхлоридни вещества са много гъвкави. Те имат много висока степен на съпротивление.
 3. Полиуретанова пяна... Счита се за издръжлива топлоизолация, която ще продължи доста дълго време, бързо се втвърдява, образувайки много здрава защита, която може да издържи на много външни влияния.

Въз основа на горните материали можем да заключим, че експлоатационният живот на пяната е много дълъг и напълно отговаря на очакванията.

Истина и митове за топлоизолацията. Еднозначно отговаряме на въпроси, които пораждат съмнения

Избирайки топлоизолационен материал за къща, апартамент или лятна вила, потребителите са изправени пред много противоречиви коментари и препоръки. За един неспециалист може да е трудно да различи измислицата от истината, особено след като авторите и разказвачите на митове понякога са много красноречиви и убедителни. За да разсеем мъглата на съмненията и да поставим точките при избора на топлоизолация, събрахме някои често срещани твърдения и решихме да обясним защо грешат.

Мит номер 1: по-добре е да се изолира с минерална вата в плочи

В основата на този мит е погрешното схващане, че по-малко плътният материал (а ролките са направени от лека вълна) отстъпва на по-плътния по отношение на топлоизолационните характеристики. Това е фундаментална грешка, противоречаща на законите на физиката. Факт е, че въздухът е основният и най-добрият топлоизолатор. Колкото повече е в състояние да държи материала, толкова по-ефективен е той като нагревател. Леката минерална вата, която се продава на рула, има ниска плътност, което позволява повече въздух да побере между влакната.

Ефективността на такъв материал се потвърждава ясно от цифрите. Например, плътността на леките класове кварцова вълна може да достигне 14–20 kg / m3. Това е два пъти по-малко от това на плочите от каменна вата със сходни термични характеристики - 30–60 kg / m3. Този ефект се постига поради особеностите на структурата на кварцовата вълна: дължината на нейните влакна е 25–30 cm с микроскопична дебелина само 3,5–5 микрона, тоест материалът се получава без преувеличение като въздушен.

Втората характеристика се обяснява и със структурата на влакната: при това съотношение на дебелина и дължина те са необичайно еластични и образуват еластична, пружинираща структура. Благодарение на това кварцовата изолация, изрязана с малък (около 5 мм от всяка страна) граница, леко прибрана и положена в пролуките между елементите на щайгата, се изправя и напълно запълва цялото пространство, като не оставя студени мостове. За разлика от твърдите плочи, валцованата топлоизолация не образува фуги и прощава грешки при монтажа - тя може да се пренарежда от една конструкция в друга без гънки и деформации.

Мит номер 2: за способността на минералната вата да се държи в наклонени и вертикални конструкции

За да докажа, че изолацията не се плъзга и не изисква специално фиксиране, изпратих проби от кварцова вата ISOVER за тестване в Тверския институт за карета. Материалът е подложен на серия вибрационни тестове с честота на вибрациите до три хиляди в минута на стенд, който създава условия, подобни на тези за експлоатация в продължение на 50 години.Както показват резултатите от теста, през годините кварцовата вълна не се плъзга дори от вертикални повърхности и не се рони. Следователно, според резултатите от тестовете, той е одобрен като нагревател, включително за маркови влакове. По същата причина валцованата кварцова вата ще се превърне в надеждно решение за всички видове изолация и звукоизолация в индивидуално строителство, особено при скатни покриви.

Мит номер 3: за изолацията на скатен покрив

Митът, че валцованата минерална вата отново се нуждае от допълнителни крепежни елементи, напомня еластичните свойства на кварцовата вълна, дължащи се на дължината и еластичността на нейните влакна. Експертите наричат ​​това технологията Formostability: топлоизолационният материал приема формата на клетката, в която е положен, и я запазва през целия си експлоатационен живот, докато не са необходими крепежни елементи. Основното нещо е да запомните, че когато изчислявате ширината и режете памучната вата, трябва да оставите надбавка от 5 мм от всяка страна, за да компресирате материала по време на монтажа.

Истина и митове за топлоизолацията. Недвусмислено отговаряме на въпроси, които пораждат съмнения - снимка 1

Мит # 4: за продължителността на живота на минералната вата

Някога, още в СССР, евтината изолация с лошо качество - стъклена вата - беше широко разпространена. Образувано е от къси и дебели (до 500 микрона) влакна, по-скоро игли. С течение на времето те се печеха и разпадаха и това е първият източник на митове за крехкостта на минералната вата. В днешно време такъв материал не се произвежда или използва.

Втората причина за погрешни преценки се дължи на свойствата на каменната вата, използвана в индустриалното строителство, която в резултат на намокряне губи първоначалната си структура и изисква подмяна.

Кварцовата вълна, от друга страна, има способността да отблъсква влагата, така че дори в случай на извънредни ситуации собственикът на жилището не трябва да харчи пари за нова изолация. Тестовете показват, че експлоатационният му живот е най-малко 50 години. По този начин една изолация е достатъчна за целия период на експлоатация на частна къща.

Мит номер 5: за скоростта и методите на инсталиране

Често е възможно да се чуе от теоретиците, че е неудобно да се изолира покривът и стените с валцована минерална вата. Това изявление съдържа фактическа грешка. Както показва практиката, монтирането на изолация на ролки по стените е два до три пъти по-бързо от предварително изрязване или плоча. Обяснението е просто. Ако трябва да инсталирате две или три плочи по височината на помещението, като фиксирате и регулирате всяка от тях, тогава ролката е достатъчна, за да се реже вертикално, да се фиксира отгоре и да се търкаля надолу.

Освен това, когато инсталирате плочите, е необходимо внимателно да контролирате качеството на фугите, за да избегнете появата на студени мостове (вижте по-горе). В някои случаи фугите са допълнително изолирани и често изолацията е монтирана на два слоя, рядко. Използването на ролки премахва тези трудности. В допълнение, леката рулонна изолация на базата на кварцова вълна запълва цялото пространство между елементите на обвивката, прилепвайки плътно към нея без никакви допълнителни действия и скрепителни елементи.

Подобни измервания на разходите за труд за изолиране на подове и скатни покриви показаха, че в случай на използване на валцуван кварцов изолационен материал, монтажът се извършва три до четири пъти по-бързо, тъй като в този случай една ролка най-често е равна по дължина на три до четири плочи .

Трябва да се вземе предвид още един факт - колкото по-голяма е дебелината на изолацията, толкова повече време можете да спестите от монтажни работи. Например за повечето региони на Русия стандартната дебелина на подпокривния изолационен слой е 200 мм. Тъй като плочите са най-често с дебелина 50 мм, те трябва да бъдат положени на четири слоя, което е много трудоемко. Много по-лесно е с валцуваната изолация: нейната дебелина е 100 и 150 мм, така че трябва да монтирате само един или два слоя. Същото се отнася и за топлоизолацията на фасадите. В същото време кварцовата вълна също така задържа топлината по-ефективно.

Мит номер 6: за разходите за топлоизолация

Купувайки най-евтината пачка на рафт в магазина, няма да спестите. Факт е, че в опаковка със същия размер различните производители доставят различни количества м2 материали. Това се дължи на факта, че единият вид минерална вата е в състояние да се свие няколко пъти, докато другият не. Без да знаят това, мнозина сравняват цената за пакет изолация или изчисляват обема на опакованите компресирани ролки и го сравняват с кубатурата на плочите. Тогава как правилно да сравним цените на квадратен метър разширен материал.

Трябва да се вземат предвид и предимствата на доставката на материали. Изолацията на руло от кварцова вълна е по-удобна за товарене и транспортиране сама. Като се има предвид, че е силно компресиран в опаковката си, той дори може да бъде поставен в личен автомобил, спестявайки разходи за доставка. По същата причина е необходима много по-малка площ за съхранение на ролки върху парцел, в апартамент или в помощно помещение. Освен това те са много по-удобни и по-бързи за носене и разтоварване. Броят на подходите за материал към колата и обратно или изкачвания до пода ще бъде значително намален.

Съвременната минерална вата на базата на кварц е универсален, издръжлив и надежден топлоизолационен материал, който има редица предимства, които са особено важни за собственика на частна къща и жителите на жилищни сгради. Използвайки продукти, подходящи за решаване на конкретни проблеми, можете не само да изолирате къща с високо качество в продължение на много години, докато го правите сами, но и значително да спестите както от самия материал, така и от доставката, както и от сметките за отопление.

Как се прави минералната вата, нейните свойства

Минералната вата се образува чрез топене на скали и преминаването им през най-тънките матрици. Получените влакна веднага се охлаждат на изхода от пещта и се навиват върху макари. Електроизолационните тъкани материали се произвеждат от каменни влакна, но определена част от тях (обикновено отхвърляне) се отрязва на макарите и попада в машини за биене, където се произвежда памучна вата.

След това формираната памучна вата се подава под пресите, където се оформят платна, навиват се на рула (с ниска плътност) и плочи (минерална вата със средна и висока плътност).

По своята същност и химичен състав влакнестата вълна остава същият камък (добивен материал), който не се страхува от влага, плесен или други гъби. Това е химически неутрална изолация, която се държи спокойно, когато се промени киселинно-алкалната среда, не реагира по никакъв начин на появата, например, на ръжда. Минералната вата не се страхува от температурни промени, не е склонна към пожари, не провежда електрически ток.

Основните характеристики на минералната вата

Преди да използват минерална вата за изолация, мнозина искат да опознаят по-добре този материал, затова търсят подробно описание за него. По-долу е даден списък на основните характеристики на такава вълна, който ще ви позволи да оцените напълно нейните експлоатационни свойства.

Топлоизолационни и звукопоглъщащи характеристики

Таблица със свойства на минералната вата.

Минералната вата има много нисък коефициент на топлопроводимост. Той е в следните граници: 0,038-0,045 W / K × m. Поради това важно свойство само 10 см слой минерална вата замества тухлената зидария с дебелина 117 см или стената от масивна дървесина 25 см. Високата топлоизолация на този материал се постига поради наличието на множество въздушни пори и канали в него, които правят до около 95% от общия му обем.

Друга важна отличителна черта на минералната вата е способността й да възпрепятства проникването на звуци в помещението. В резултат на това е възможно да се създаде с помощта на този материал комфортна атмосфера в къщата, където няма да има ненужен шум. Ако говорим за точния коефициент на шумоизолация на минералната вата, тогава той е около 0,95, докато максималният показател е 1.Такава важна характеристика се постига поради факта, че огромен брой различни влакна са разположени в такъв материал по хаотичен начин. Те отлично поглъщат звукови вълни.

Незапалимост и паропропускливост на минералната вата

Най-ценното предимство на тази изолация е нейната висока пожарна безопасност. Той е незапалим, така че няма да разпространява огън или да поддържа пламък.

Структурата на минералната вата и ековата.

Изолацията с минерална вата може да се направи дори в онези сгради и помещения, където се планира работа при температури до +1000 ° С.

Минералната вата има висока паропропускливост. Показателите на този материал за тази характеристика са в следните граници: 0,49-0,60 Mg / (m × h × Pa). Това свойство се осигурява от минералната вата поради нейната специална структура, която й позволява да "диша".

Това от своя страна дава възможност за осигуряване на помещенията, където се използва като нагревател, със здравословен вътрешен микроклимат. В резултат на това за тези цели няма да е необходимо да се използват механични устройства и да се харчат пари за тяхната покупка.

Естественост и плътност

Всички гореспоменати технически характеристики правят минералната вата един от най-добрите сред материалите за изолация, но също така е избрана, защото е естествена и не съдържа вредни химични съединения. Така че, той е направен от гранити, туфи, глини, варовици и базалти, като се използва специална обработка с използване на огън. Следователно използването на минерална вата в селски къщи и апартаменти е идеално, тъй като няма да навреди на здравето на жителите.

Минералната вата има висока плътност. Според тази характеристика този материал е разделен на няколко вида:

Къде се използва минералната вата?

Като цяло минералната вата е идеална изолация, която се използва за топлоизолация на тръбопроводи на топлопроводи, водопроводи, индустриални котли в ТЕЦ.

През последните десетилетия минералната вата все повече се използва за изолиране на стени в жилищното строителство. С правилното изпълнение на всички работи по топло- и пароизолация, изолацията от минерална вата ще запази топлината толкова години, колкото стоят стените. Производителят нарича експлоатационен живот на изолацията от минерална вата - 50 години. Но всъщност при правилна инсталационна работа тя ще продължи много по-дълго.

Мит номер 3: минералната вата е безопасна изолация

Друг често срещан мит е свързан с безопасността на минералната вата. Минералната вата се състои от минерални влакна, залепени заедно с фенол-формалдехидни смоли. Колкото по-добри са свойствата на минералната вата, толкова повече вредни смоли добавя производителят. С течение на времето смолите се разпадат, попадайки в къщата и белите дробове на жителите й, а влакната се рушат на прах, също прониквайки в стаята. Много западни експерти сериозно обмислят канцерогенния аспект на въздействието на минералната вата върху човешкото здраве, като смятат, че минералната вата е възможен източник на астматични заболявания.

Според главния санитарен лекар на страната Г. Онищенко изискванията за здравословна безопасност на строителните материали трябва да бъдат увеличени. Изолацията в никакъв случай не трябва да отделя вреден за човешкото здраве формалдехид, фин прах, фини влакна, които при вдишване причиняват различни заболявания при хората.

Когато избирате какъвто и да е строителен материал, включително изолация, на първо място трябва да помните за безопасността на вашето здраве и здравето на вашите близки. Полиуретановата пяна Ecotermix се отличава не само с топлоизолация, която запазва топлината в къщата, но и с твърд, екологичен материал.

Какви фактори унищожават минералната вата

В промишлени съоръжения, дори по време на основен ремонт, памучната вата не може да бъде заменена, тъй като самият материал не се влошава като цяло, не се срутва или разлага. Прекъсвания могат да възникнат, когато пара под налягане образува отвор в тръбата (фистула) и, избухвайки, помета изолацията. По време на изолационната работа старата изолация не се отстранява.

Изолацията от минерална вата може да издържи нов период на експлоатация до следващия основен ремонт, така че тя се използва повторно. Новият материал се прилага там, където е станал по-малък по различни причини. На подмяна подлежат само онези участъци от изолационния слой, които след като се отворят, се запушват с прах, мръсотия и камък. По този начин първият враг на минералната вата е прахът и мръсотията.

Следващият враг на тази пореста и дишаща изолация е влагата при липса на въздух. Ако вода или кондензат навлезе в топлоизолационния слой, но няма изход, това нарушава топлоизолационните свойства. Вата спира да диша и се затопля. Следователно, при инсталиране на топлоизолация се осигуряват технологични отвори, през които въздухът навлиза в топлоизолационния слой и се отстранява влагата.

Минвата абсорбира добре влагата

Някои производители импрегнират минерална вата с водоотблъскващи вещества и този материал е подходящ за топлоизолация на покрива, външните стени на къщата.

Механично въздействие

От гореизложеното заключението също така предполага, че експлоатационният живот на минералната вата намалява механичното въздействие отвън. то

 • фистули в тръбопроводи;
 • вятър, който може да помете хлабав корпус на земни тръби;
 • работници, елиминиращи течове на тръби;
 • гризачи, живеещи под земята и в домовете.

Индустриалната топлоизолация е подложена основно на механично разрушаване.

Гризачи

Без значение какво казва производителят, практиката показва, че гризачите подреждат гнезда в почти всички видове изолация. Те дори не се плашат от бодливата и досадна стъклена вата. Те прегризват проходите, подреждат гнезда, като по този начин разрушават изолационния слой.

По този начин, за да се удължи експлоатационният живот на топлоизолационния слой, е необходимо преди всичко да се спазят всички изисквания за топло- и пароизолация на етапа на монтажните работи, за да се елиминират фактори, които разрушават топлоизолацията.

Мит # 1: Минералната вата е евтина изолация

Много купувачи са твърдо убедени, че минералната вата е най-достъпната и евтина изолация на пазара. Те обаче не вземат предвид, че, първо, при полагане на минерална вата се изисква повече материал с 20-30%. На второ място, има проблем със съхраняването на изолацията и освен това до 10% от материала се изразходва за подрязване, тъй като дължините на конструкциите могат да се различават от дължината на опаковката. В допълнение, малко хора обръщат внимание на сложната инсталация на минерална вата, тъй като за да работи минералната вата, е необходимо стриктно да се спазва технологията на нейното инсталиране: направете вентилационен канал, затворете го с ветроустойчив филм и филм за бариера срещу пара трябва да се монтира отдолу отвътре на къщата, което заедно прави много пари.

В резултат на това получаваме не най-евтиния вариант на изолация, който освен това има ограничен експлоатационен живот, поради особеностите на структурата на материала, който с течение на времето постепенно се разпада на влакна.

По-долу е дадена сравнителна оценка на изолацията на мек покрив с минерална вата и полиуретанова пяна Ecotermix. При покривна изолация от 100 кв.м. разликата в цените е по-осезаема и става ясно, че минералната вата днес не е най-евтината изолация.

Наименование на произведенията Мерна единица. Цена на минута ват (руб.) Разходи за PPU Ecotermix (руб.) Цената на работата Забележка
Устройството на системата на покривната ферма от метални керемиди1м²30030057,75 рубли / м.
Устройство за обшивка1м²22022030 rub / m³
Устройство за контрарешетка (по протежение на гредите)1м²120017,75 рубли / rmбар 40х40 мм
Монтаж на защита от вятър и влага1м²40080 rub / m²
Монтаж на пароизолация1м²50015,75 рубли / rm
Антисептично третиране на фермата0,5л3415 rub / rm
Изолационно устройство (дебелина 150 мм)1м²280480*270 rub / 1m²** полиуретанова пяна с дебелина 100 mm е еквивалентна на минерална вата с дебелина 250 mm *
Монтаж на шперплат (12 мм) под меки плочки1м²240240350 rub / 1m²
Устройство за метални плочки (включително облицовка)1м²450450480 rub / 1m²
Консумативи (включително хардуер)5535
Обща сума178917251316,25
Общо с работаMinvata 3105,25 рубли / m²PPU Ecotermix 2672,75 рубли / m²* PPU изолацията включва разходите за материал с монтажни работи

* според заключението на лабораторията PPU в Германия

Каменна вата като ефективна изолация за дома

Каменната вата на минерална основа (известна още като ековата) е представена под формата на изолация, която е доста търсена на пазара на строителни материали.

Базалтова изолация (каменна вата)

В момента има голям брой производители на този вид минерална вата, която активно се използва като надеждна и ефективна изолация.

Преди да купите плочи от минерална вата и да започнете да ги използвате, трябва да обърнете внимание на рецензиите и техническите характеристики на тази изолация.

Каменна вата - от какво, как, под каква форма

Универсален топлоизолационен материал, направен от скали, предимно от габро-базалтовата група (продукт на вулканични изригвания), поради което каменната вата често се нарича базалт. Тази група скали се характеризира не само с якост, но и с висока точка на топене, която определя избора на производители. Скалата се разтопява при температура повече от една и половина хиляди градуса, най-фините влакна се изтеглят от стопилката.

Производните на фенол-формалдехидна смола най-често се използват като свързващо вещество, което трансформира отделни влакна в едно, еластично и трайно покритие. Тези вещества се считат за най-стабилни и трайни. По отношение на безопасността, добавките се съдържат в границите на допустимото от стандартите количество, което ги прави абсолютно безопасни както за хората, така и за околната среда. Това се потвърждава от множество проучвания и тестове.

Тази изолация е един от малкото строителни материали с положителен екологичен баланс. Тоест, той помага да се спести повече енергия, отколкото е изразходвано при производството му, и теоретично може да бъде подложен на безкрайно рециклиране след края на експлоатационния му живот.

Каменната вата се предлага в няколко форми:

 • Плочи с различна дебелина и твърдост.
 • Ролки.
 • Специфични продукти - изолация под формата на цилиндри със шев или заключващи съединения за тръбопроводи и комини, ламинирани рогозки.
Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни