Тегло на минералната вата 1 m³: от какво зависи и как да се изчисли

В процеса на изграждане на къщи, вили се използват различни видове нагреватели.

И ако изграждате или преустройвате собствения си дом, рано или късно ще се сблъскате с въпроса коя изолация да изберете?

Днес пазарът на строителни материали има огромен избор от производители и марки изолации.

Всички те са предназначени за подови настилки и други.

Изолацията се избира според техническите им характеристики.

Характеристики:

Основният параметър на характеристиките на изолацията, който ще бъде разгледан в нашата статия днес, е плътността. Плътността на изолацията варира от 11 до 400 kg / m3.

Класификация на изолацията по ниво на плътност

Обикновено всички си спомнят физиката на училището и свързват плътността на изолацията с теглото, масата.

Колкото по-тежко - толкова по-добре, но това не винаги следва, въз основа на какви фактори и какви условия на работа.

Изборът на изолация директно зависи от бюджета, колкото и парадоксално да звучи, и разбира се натоварването върху конструкцията като цяло или върху определен елемент.

Според плътността на материала се различава следната класификация:

Допълнителна светлина

Има и класове с неравномерна твърдост, едната страна е запечатана отвън, а другата е мека отвътре.

Плътността и дебелината на изолацията има пряка връзка. Тоест за различните видове подове се изискват различни нагреватели, както по дебелина, така и по отношение на плътността на топлоизолацията и т.н.

Следователно заключаваме, че дебелината зависи от приложението му:

 • За покрива - 20-30 см.
 • За мазето - 5-15 см.
 • За тавана - 10-15 см.
 • За външни стени - 5-10 см.

Колкото по-плътен е материалът, толкова по-малка е дебелината.

Сравнение на нагреватели

И сега ще сравним някои нагреватели с вас.

Минерална вата

Един от най-гъвкавите материали, плътността варира от 30 до 200 kg / m3.

Почти всички структурни елементи на сградите. Произвежда се във водата на плочи, рогозки, ролки.

Повечето от големите производители на минерална вата (Technonikol, Knauf, Izorok) произвеждат минерална изолация.

Има и производители, които произвеждат минерална вата с определени характеристики.

Ursa, Knauf произвеждат материали с плътност от 11 до 35 kg / m3, които са подходящи само за покривни работи.

Разпенен полиетилен

Има плътност до 25 kg / m3, използва се като субстрат за довършително подово покритие. Има опции с използване на фолио, те имат плътност около 55 кг / м3, те се използват главно за стени.

Стиропор

Плътността е от 80 до 160 кг / м3, използва се за изолация на стени, подове, където се изисква да се осигури достатъчна якост. Предлага се в различни размери плочи.

Трябва да се помни, че за всеки обект в процес на изграждане се правят индивидуални изчисления за избора на изолация. Препоръчваме да купувате изолация от проверени във времето производители.

Цена

Средната цена на изолацията за 1 м2 практически не зависи от производителя и с дебелина 50 мм е средно 100 рубли.

Плътността на изолацията е нейната маса на 1 m3 обем, която също се нарича специфично тегло. Тя е тази, която определя методите за монтаж и избора на материал като цяло.

Описание на различни производители

Днес на строителния пазар има много производители, които произвеждат минерална вата. Всяка изолация има свои собствени технологични характеристики.

Кнауф

Този производител се занимава с производството на минерална вата, която може да се използва за строителни проекти. Изолацията Knauf може да се монтира на всякаква повърхност.За производството на топлоизолатор се използват: кварцов пясък, отпадъци от стъклената промишленост и свързващо вещество. Това дава добри показатели за характеристиките на изолацията на стените.

минвата Кнауф
На снимката - минват Кнауф

Материалът се произвежда на рула, люлки и плочи. Най-популярни са такива видове изолация като Premium и Cottage. Premium е топлоизолатор, чиито технически характеристики позволяват да се използва за външна или вътрешна изолация. Произвежда се под формата на плочи, дебелината на които е 5 cm, размерите на плочата са 61x123 cm.

Minvata Cottage се произвежда на рула и плочи. Плочите имат стандартни размери, но дебелината може да бъде 50 или 100 мм. Размерите на ролките са 122х614,8 см, а дебелината е 5 см. Тази изолация се характеризира с висока еластичност, поради което процесът на монтаж е опростен.

Урса

Този материал се произвежда под формата на плочи и рогозки. В основата му е фибростъкло. При производството се използват пясък, доломит и фини конци. Влакната се фиксират с огнезащитно лепило. Технологичните свойства на изолацията правят възможно използването й за топлоизолация и звукоизолация на жилищни и промишлени сгради.

минерална вата Ursa
На снимката - минвата Урса

Минералната вата Ursa се характеризира със следните свойства:

 • топлопроводимост 0,035-0,044 W / m * C;
 • паропропускливост 0,51-0,64 mg / m * h * Pa;
 • абсорбция на влага не повече от 1 kg / m. кв;
 • не изгаря;
 • експлоатационен живот от -60 до +300 градуса.

Но какъв вид изолация с фолио съществува в допълнение към памучната вата Ursa, е описано в тази статия.

Производителят произвежда материал на рула, всеки от които има специфична ширина: 600 mm, 610 mm и 1200 mm. Дебелината е 10, 50, 75, 100 и 200 мм. Благодарение на това разнообразие те разкриват широки възможности за висококачествена топлоизолация на различни повърхности.

За минералната вата Ursa под формата на плочи са характерни следните размери:

 • стандартна ширина - 600 мм;
 • дължина - 1000 или 1250 мм.

Какви са характеристиките на базалтовата вата и къде в строителството тя се използва най-често, информацията от тази статия ще помогне да се разбере.

Как се използва фолиева базалтова вълна за камина и дали си струва да се използва, е описано в тази статия.

Но коя памучна вата е по-добра от базалтова или минерална вата е описана и сравнена с много подробности в тази статия: https://resforbuild.ru/paneli/utepliteli/bazaltovaya-ili-mineralnaya-vata-chto-luchshe.html

Какви отзиви за каменната вата TechnoNIKOL каменна вата са описани в тази статия.

Изороц

Процесът на изработване на материала се извършва от разтопена базалтова скала. Към разтопената магма се добавят специални добавки. Произвежда се под формата на плочи или рогозки.

минвата Изорок
На снимката - минвата Изорок

Minwata Izorok има следните предимства:

 • дълъг експлоатационен живот;
 • високи нива на звукоизолация;
 • екологична чистота;
 • ниска топлопроводимост;
 • леко тегло;
 • гъвкавост;
 • лекота на монтаж.

Minwata Izorok има следните технически характеристики:

 • нивото на водопоглъщане - от 1 до 5%;
 • якост - от 3 до 15 kPa;
 • плътност - от 40 до 150 кг / м. куб;
 • свиваемост - от 4 до 26%;
 • топлопроводимост - от 0,033 до 0,007 W / m * C.
 • концентрацията на органични вещества е от 2,5 до 4 тегловни%.

Но какви свойства и характеристики, както и топлопроводимостта на минералната вата, е описано в тази статия.

Rockwool

Minwata Rockwool е материал, който може да се използва за монтаж както вътре, така и извън къщата. Ако е досадно да се изолира фасадата, тогава е препоръчително да се използват Rockwool Butts, Lamella, Plaster Butts. Що се отнася до размерите, минералната вата Rockwool има ширина 0,5 или 0,6 м, дължина 1 или 1,2 м и дебелина 2,5-18 см.

минерална вата от каменна вата
На снимката - минерална вата Rockwool

Представените видове изолация Rockwool имат значителни разлики по отношение на техническите си характеристики. Ако говорим за Butts and Butts D, тогава този материал има висока плътност.За първия това е 130 кг / м3, а за втория - 94 кг / м3 и 180 кг / м3 (има два слоя с различна плътност).

Благодарение на такива показатели е възможно да се намали коефициентът на проводимост на топлинната енергия. След като инсталирате тези материали, можете да завършите с тънък слой шпакловка. Но изолацията Rockwool Lamella, показателите за плътност се различават леко в сравнение с предишните версии, те са 90 kg / m3.

Описание и въздействие

Плътността е стойност, която е обратно пропорционална на порьозността на изолацията. Порестите материали задържат топлината и създават един вид буфер. Следователно възниква заключение за това как влияе плътността: колкото по-голямо е специфичното тегло, толкова по-малко топлоизолационни свойства има изолаторът.

Илюстративен пример

Например брезов дървен материал - 500-770 кг / м3, базалтови влакна - 50-200 кг / м3. А топлопроводимостта на бреза е 0,15 W при същия индекс на влакната 0,03-0,05 W. По този начин порестата минерална изолация е почти 5 пъти по-ефективна за задържане на топлина от по-плътната дървена греда.

Именно поради специфичното тегло дори дебелите, надеждни стени не винаги осигуряват добра термична защита. Но тънък слой изолация може да реши този проблем. В допълнение, ниското специфично тегло дава по-малко напрежение върху конструкциите: клетъчният бетон с нисък коефициент на топлопроводимост от 0,1 W не е подходящ за изолиране на тънки стени, рамкови сгради, тъй като плътността му е почти 400 kg / m3.

Плътността дава устойчивост на механично напрежение, така че изолаторите с ниско специфично тегло се нуждаят от защитен слой. Такива материали включват пеноизол, полистирол и пеноплекс, както и минерална вата.

Какво трябва да знаете за теглото на изолацията?

За да определите теглото на изолацията на базата на минерална вата, трябва да знаете за компонентите, включени в нейния състав на етапа на производство. Именно те правят възможно определянето на показателите за плътност на m3 и следователно масата на плочата или ролката за монтиране на топлоизолация.

Нагревателите с минерална вата се различават в зависимост от състава. Това могат да бъдат базалтови изолатори, стъклена вата или шлакова вата с добавяне на синтетични примеси. Крайното тегло на изолацията ще зависи от количеството примеси и техния компонент.

Средно индикаторът за плътност варира от 35 до 100 kg на m3, докато теглото на плочите за топлоизолация средно е близо 0,6 cm.

Различните марки ролки и плочи за топлоизолация имат собствено тегло, като правило, най-често - от 37 до 45 кг. По време на монтажа и по-нататъшната експлоатация теглото на минералната вата не е критична стойност. Дебелината и технологията на производство на материала са отговорни за свойството да задържа топлината и да предотвратява проникването на влага.

Руло от минерална вата

Видове и избор

По принцип всички изолатори могат да бъдат разделени на следните групи:

 • плътна - минерална вата с високо налягане;
 • средно - стъклена вата и експандиран полистирол;
 • бели дробове - минерална вата;
 • много леки - пяна дъски.

За да се определи вида на изолацията, трябва да се имат предвид няколко фактора.

За довършване в жилищна сграда

Така че, за довършване на стени и подове в жилищна сграда е по-добре да се използват базалтови материали, които се различават не само в оптимална плътност, но и в екологичност. За базалтовите влакна тя може да бъде различна: за стени с облицовка от сайдинг е по-добре да се използва материал с единица маса на единица обем не по-малко от 40 и не повече от 90 kg / m3. Този показател трябва да расте с нарастването на сградата: колкото повече етажи, толкова по-голяма е твърдостта.

Материалите от 140-160 кг / м3 са подходящи за работа с измазани фасади. Най-често се използват специални елементи с висока якост на отлепване и паропропускливост. Когато изолацията извън къщата не е възможна, процедурата се извършва отвътре - плътността също влияе тук, необходими са изолатори с нисък индекс.И в двата случая е подходящ минерал или фибростъкло.

За довършителни работи на покрива и пода

По този начин покривните плочи трябва да бъдат с ниско специфично тегло. Но това зависи от вида на покрива:

 • за скатен покрив са необходими плочи от 25-45 кг / м3;
 • за тавана са необходими материали с налягане най-малко 35 kg / m3;
 • плоският покрив се нуждае от изолатори, които могат да издържат на добри механични натоварвания - сняг и вятър, така че са подходящи базалтова вата със 150 кг / м3, експандиран полистирол с показател над 35 кг / м3.

Екструдираният пенополистирол се използва за топлоизолация на пода. Ако изолацията се извършва върху дървени трупи, тогава могат да се използват плочи от минерална вата - твърдостта всъщност няма значение, тъй като гредите ще поемат налягането. Във вътрешните стени са монтирани плочи от 50 kg / m3.

Пеноизол и полиетилен

Пеноизолът има една съществена разлика от предишните изолатори - прилага се в течна форма и има ниска плътност от 10 kg / m3, докато високата му порьозност му придава добри изолационни свойства. Разпененият полиетилен може да бъде с различно специфично тегло - това зависи от наличието на армировка и дебелина:

 • рулонният материал е необходим за подова изолация - 24 кг / м3;
 • за рамкови конструкции и изолация на хладилни агрегати, инженерните конструкции имат армировка с алуминиеви листове -50-60 кг / м3.

И така, пяно стъклото има коефициент на топлопроводимост от 0,1 W и е много по-силно от другите нагреватели. Индексът на плътност достига 400 kg / m3 и материалът е много стабилен - подходящ е за външна топлоизолация, без да се изисква защитен слой. Клетъчното стъкло има широка гама от материали:

 • външна изолация - 200-400 кг / м3;
 • вертикални конструкции - 200 кг / м3;
 • покриви и основи - 300-400 кг / м3;
 • за леки и рамкови конструкции - 100-200 кг / м3.

Топлопроводимостта е 0,04-0,06 W и е почти подобна на минералната изолация.

Производители и видове

Въпреки това, благодарение на най-новите технологии, съвременните материали могат да имат различна плътност, въпреки факта, че са направени от абсолютно еднакви суровини.

Влакнести суровини

Базалтовата вълна има средно 50-200 kg / m3 - широк диапазон. Максималната стойност принадлежи на опциите за подове и покриви.

По този начин базалтовите плочи TechnoNicol Galatel имат специфично тегло от 195 kg / m3. Базалтова вълна Dahrok от "Rockwool" в 190 кг / м3 - нейното предназначение за изолация под ролкови покриви. Базалтово влакно Knauf Insulation HTB с ниска плътност от 35 kg / m3 е предназначено за рамкови конструкции и сглобяеми сгради. Минералната вата TechnoNicol Rocklight в 30-40 кг / м3 е вариант на лека изолация и същата компания Knauff произвежда Knauff NTV в вариация на плътността от 150 kg / m3.

Материали от пяна

Плътността на пяната е около 100-150 кг / м3 - най-плътните плочи са необходими за довършване на покрива или подовете. Производителите ясно разграничават дунапренените плочи според обхвата на приложение, когато специфичното тегло се променя съответно. Екструдираният пенополистирол при 28-35 кг / м3 е един от най-леките материали и най-топлоизолиращ.

Например, TechnoNicol Carbon Sand с индикатор 28 kg / m3 се използва за сандвич панели, а TechnoNicol Carbon Prof с индикатор 30-35 kg / m3 е приложим за изолационни стени и натоварени конструкции. За пътно строителство се използват плочи от същия производител с плътност 50-60 кг / м3. Penoplex Wall има диференцирана плътност: 25 kg / m3 - за изолация на вертикални конструкции, 47 kg / m3 - за пътно строителство.

Един от параметрите, на които хората обръщат внимание при избора на нагревател, е плътността. Какво означава този или онзи индикатор и какви характеристики на топлоизолационния материал се влияят от неговата плътност - това и много други ще бъдат разгледани по-долу.

Видове минерална вата

Под минерална вата се разбира влакнест топлоизолационен материал, получен чрез топене на скала, шлака или стъкло и подлежащ на разделяне на малки фракции (влакна).

Ако се обърнем към настоящия ГОСТ 31913-2011, съставът на минералната вата определя 3 основни типа, които се различават по състава на минералната вата:

 1. Стъкло - получено от силициева стопилка или отпадъци от стъкларската промишленост (стъкло).
 2. Камък - получен от стопилката на скалата, образувана в резултат на вулканично изригване (главно базалт).
 3. Шлака - получава се от стопилката на доменните отпадъци - шлака.

Говорейки за минерална вата, най-често се има предвид стъклото. През 2011 г. пазарният дял на стъклената вата е 32%. Интересното е, че любимият на всички полистирол заема 28% от общия пазар на производство и продажби.

Видеото показва процеса на производство на стъклена вата:

Сега нека разгледаме основните свойства на минералната вата, като сравним всеки тип, описан по-горе. По-подробни технически характеристики на минералната вата можете да намерите на уебсайта на производителя.

Характеристики на

Плътността на даден материал означава теглото на дадено вещество в един кубичен метър материал. Единицата за измерване е kg / m3 (килограм на кубичен метър). Друго име за параметъра на плътността е специфичното тегло на материала.

Показателите за плътност се дължат на качеството на връзката между молекулите на материала. Колкото по-здрави са елементите на изолацията, толкова по-висока е нейната якост.

Най-лесният начин да разберете какво е плътността, като разгледате изолацията от минерална вата. Той може да бъде хлабав и осезаемо мек, разглобявайки се на влакна (материал с ниска плътност, молекулите на които имат слаби връзки). Изпитвате напълно различни усещания при докосване на изтривалки от минерална вата - влакната им са по-здрави, но най-важното е, че изглеждат притиснати един към друг (по-висока плътност на изолацията).

Класификация

В зависимост от това кой критерий е основата за класификацията, нагревателите се разделят на различни групи. В рамките на тази статия се интересуваме от диференциация на плътността. В този случай се разграничават следните видове топлоизолационни материали:

 • Бели дробове.
  Те са леки и имат ниска топлопроводимост. Тази група включва предимно материали от минерална вата.
 • Средно аритметично.
  Пример за такъв нагревател е пяно стъкло. Такива топлоизолационни материали обикновено се произвеждат под формата на плочи и блокове с високи стойности на топло и звукова изолация.
 • Здраво.
  Това е плътна изолация, обикновено получена чрез пресоване, например, изтривалки от минерална вата. В допълнение към ниската топлопроводимост, те се характеризират с устойчивост на влага и способност да издържат на големи натоварвания.

Изгледи

Както вече споменахме, всички топлоизолационни материали са разделени на няколко вида, в зависимост от специфичното тегло. Обхватът на приложението му зависи от последното.

Това е ясно отразено в таблицата:

Клас на плътност Показатели за плътност Обхват на приложение
11–35 кг / м3 Леки и еластични материали, използвани за покрив и изолация на покрива.
35-75 кг / м3 Стенна изолация - топлоизолация на стени, прегради, рамкови конструкции.
75-100 кг / м3 Опаковане на тръби от нефтопроводи, отоплителни мрежи.
100-125 кг / м3 Външна топлоизолация под вентилирана фасада
125-150 кг / м3 Топлоизолация на бетонни и тухлени стени, междуетажни тавани
150-175 кг / м3 Обшивка на носещи конструкции
175-225 кг / м3 Те се полагат под замазката на основата преди завършване, те са издръжливи и огнеустойчиви.

Важно е някои видове изолация да имат своя собствена класификация в зависимост от конкретното тегло. Например, съгласно GOST, полистиролът е разделен на степени PSB 15 (плътност е по-малка от 15 kg / m3), PSB 25 (показатели 15-25 kg / m3), PSB 35 (специфично тегло от 25 до 35 kg / m3) и PSB 50 (50 kg / m3 и повече).

Класификацията на твърдостта на минералната вата е както следва:

 • P-75
  (плътност на материала, съответно, 75 kg / m3) подходящ за леко натоварени и хоризонтални повърхности;
 • P-125
  (специфичното тегло на тази вълна е 125 kg / m3, но изолацията с плътност 110, 120 и 130 kg / m3 принадлежи към същия тип) изолация на стени;
 • PZh-175
  (показателите за плътност са ясни от името) - материал с висока плътност за външната кожа;
 • PZh-200
  (специфичното тегло е 200 kg / m3 и повече) - използва се за работа на открито, има повишена огнеустойчивост.

Струва си да се отбележи, че има и по-малко плътни вати от P-75. Специфичното им тегло е 60–70 kg / m3.

Класификация на минералната вата по плътност

Пазарът е изпълнен с предложения от местни и чуждестранни производители. За да систематизирам стотици заглавия, по-долу е даден списък на материалите, произведени в Русия, които се различават според разглеждания критерий, както и някои препоръки за използване.

Слама

Тук въглеродът реагира с кислорода, за да създаде въглероден диоксид, който създава изолиращи мехурчета. Сламата е страничен селскостопански продукт, сухи стъбла от зърнени култури след отстраняване на зърната и плявата. Сламата представлява около половината от реколтата от зърнени култури като ечемик, овес, ориз, ръж и пшеница.

Стъклена минерална вата

Изработено от разтопено стъкло, обикновено 20% до 30% рециклирани промишлени отпадъци и съдържание след консумация. Материалът се формира от стъклени влакна, подредени с помощта на свързващо вещество във вълнообразна текстура. Този процес улавя много малки отвори между стъклото и тези малки въздушни джобове водят до високи топлоизолационни свойства. Плътността на материала може да варира в зависимост от налягането и съдържанието на свързващо вещество.

Плътността на изолацията на тази марка е 75 кг / м3. Ниският индикатор позволява използването на памучна вата само при леко натоварени повърхности, включително хоризонтални (тавански етажи, скатни покриви). Материалът е по-популярен в петролната и енергийната промишленост - той е увит около тръбите на отоплителните централи, както и фугите на газопроводи и нефтопроводи.

Каменна минерална вата

По-модерните производствени техники се основават на предене на разтопена скала във високоскоростни въртящи се глави, подобно на процеса, използван за направата на филцова прежда. Крайният продукт е маса от фино преплетени влакна с типичен диаметър от 2 до 6 микрона. Минералната вата може да съдържа свързващо вещество, често тер-полимер и масло за намаляване на праха.

Фенолна пяна

Продуктът се получава от два течни компонента, изоцианат и смола, и е с жълтеникав цвят. Фенолната пяна изолация е направена от резол смола в присъствието на киселинен катализатор, разпенващи агенти и повърхностноактивни вещества. Полиуретанът е полимер, съставен от органични съединения, свързани с карбаматни единици. Полиуретанът може да бъде направен от различни плътности и твърдост чрез промяна на изоцианат, полиол или добавки. Неговата химия е подобна на полиуретана, с изключение на това, че делът на метилен дифенилдиизоцианат е по-висок и полученият от полиетер полиол се използва в реакцията вместо полиетер полиол.

Има изолационни материали с по-ниска плътност (15, 25, 40 kg / m3), но те практически не се използват, тъй като те губят своята форма и свойства дори при минимално натоварване.

Плътността на тази минерална вата е 125 kg / m3. Материалът е добър за облицовка на тавани, подове, стени, прегради, рамкови конструкции в умерен климатичен пояс. В допълнение към приличните топлоизолационни свойства, той перфектно потиска външния шум.

Експандиран полистирол

Полистиролът е синтетичен ароматен полимер, произведен от стиролов мономер. Полистиролът може да бъде твърд или разпенен. Експандираният полистирол е твърда и твърда пяна със затворени клетки.Обикновено е бял и е направен от предварително експандирани мъниста от полистирол. Полистиролът е една от най-широко използваните пластмаси, с производствен мащаб от няколко милиарда килограма годишно. Стиропорът е направен с помощта на разпенващи средства, които мехурчат и разширяват пяната.

PZh-175

Материал с повишена твърдост (това е отразено в името). Използва се за облицовка на стени или тавани от метал, стоманобетон, бетон, тухла.

PZh-200

Също така има повишена плътност (200 kg / m3), твърдост и се използва в същите ситуации като предишната. Има едно предимство пред по-рано нареченото - PZh-200 служи като допълнителна защита срещу пожар.

Видове и избор

В експандирания полистирол това обикновено са въглеводороди като пентан. Въпреки че това е затворена клетъчна пяна, както експандираният полистирол, така и екструдираният полистирол не са напълно водоустойчиви или паронепропускливи. Отхвърленият полистирол не претърпява биоразграждане в продължение на стотици години и е устойчив на фотолиза.

Екструдиран полистирол

Резултатът е твърдо вещество с изключително ниска плътност и ниска топлопроводимост. Псевдонимите включват замръзнал дим и твърд въздух, или син дим поради неговата прозрачна природа и начина, по който светлината дифузира в материала. Усеща се като чуплив експандиран полистирол на допир. Аерогелите могат да бъдат направени от различни химични съединения. Аерогелите са добри топлоизолатори, защото почти отричат ​​два от трите метода за пренос на топлина. Те са добри проводими изолатори, защото се състоят почти изцяло от газ, а газовете са много лоши топлопроводници.

Описаните по-горе плочи от минерална вата с плътност от 75 до 200 кг / м3 са напълно достатъчни за затопляне на всякакви помещения на частна или жилищна сграда. На пазара обаче можете да намерите непознати маркировки на продукти, произведени в чужбина.

Класификация на минералната вата, произведена в други страни:

 • VL, TL (подходящ за конструкции с максимално натоварване съответно 8 и 12 kN / m2);
 • EL, ELD, ELUS (подходящ за изолация на бетонни елементи, максимално допустимо натоварване - 5 kN / m2);
 • IM, IMP (покрив, подови конструкции, фундамент);
 • AKL, KKL (материали с повишена твърдост, използвани за топлоизолация на скатен покрив);
 • TKL (изолация с плосък покрив);
 • VIL (прилича на AKL и KKL, но има изрязани ъгли; използва се, ако покривът трябва да се наклони);
 • TSL, VUL, IRL (тънки плочи, използвани за защита от вятър на леки конструкции - стена или греди);
 • ILP (притиснат между елементи от бетон, тухли, метални конструкции);
 • A, IL (класически плочи от минерална вата, използвани за изолация на стени; препоръчва се за области, където пространството за материала е ограничено).

Сравнение на параметри

Различните видове изолация имат различни стойности на средна плътност.

 • Нагреватели от минерална вата
  имат плътност от 30 до 200 кг / м3, което гарантира тяхната гъвкавост - можете да изберете материала за всяка част от къщата.
 • Максимум плътност на полиетиленова пяна
  е 25 кг / м3, докато материалът е доста тънък - 8-10 мм. Увеличаването на плътността до 55 kg / m3 се постига чрез използването на фолио слой от едната страна. Интересното е, че външният му вид само леко увеличава плътността на продукта, значително увеличавайки топлинната ефективност на материала. Това се осигурява от способността на фолиото да отразява до 97% от топлинната енергия.
 • Популярен материал за изолация Стиропор
  има специфично тегло от 80-160 кг / м3, а екструдираната полистиролова пяна - от 28 до 35 кг / м3. Не случайно последният е един от най-леките материали за топлоизолация, който освен това има ниска топлопроводимост.
 • Поради особеностите на състава и технологията на нанасяне (той се напръсква с полутечна маса върху повърхността, след което се втвърдява), пеноизол
  също има ниска плътност - 10 кг / м3. Въпреки това, както повечето подобни материали, той изисква поне допълнителна защита - слой мазилка.
 • За. Е характерен широк спектър от показатели за специфично тегло за пяно стъкло
  - разпенено или пчелно стъкло. Интересното е, че стандартните стойности са 200–400 кг / м3, докато олекотената версия има плътност от 100–200 кг / м3. В комбинация с висока топлинна ефективност, тъй като коефициентът на топлопроводимост е равен на този на минералната вата, материалът позволява използването на олекотен вариант за изолиране на фасадни конструкции, тоест с по-малко тегло и цена.

Влияние върху свойствата

Повечето характеристики на изолацията са взаимосвързани. И така, индексът на плътност влияе на топлопроводимостта.

Както знаете, въздухът е най-добрият топлоизолатор. Голям брой въздушни мехурчета са разположени между хаотично насочени влакна от изолация от минерална вата, например каменна вата. Ако обаче се увеличи специфичното тегло на материала (всъщност влакната се компресират по-силно), тогава обемът на въздушните мехурчета ще намалее, което ще доведе до увеличаване на топлопроводимостта.

Връзката между плътността и топлопроводимостта обаче се дължи на структурата на материала. Например, когато плътността на експандирания полистирол се промени, обемът на въздуха, съдържащ се в неговите капсули, остава непроменен. Това означава, че топлопроводимостта не се променя по никакъв начин, когато плътността на изолацията се промени.

Но промяната в специфичното тегло винаги засяга звукоизолацията. Това се дължи на факта, че с намаляване на въздушната пропускливост на топлоизолатора неговите шумопоглъщащи показатели се увеличават.

С други думи, колкото по-плътен е материалът, толкова по-добра звукоизолация се характеризира

... С увеличаване на плътността обаче се увеличава и теглото и дебелината на материала. Става неудобно да се работи с него.

Изходът от тази ситуация ще бъде използването на специални топлоизолационни панели с подобрени звукоизолационни свойства. Това може да бъде олекотена стъклена вата или базалтова изолация с усукани тънки и дълги влакна. В този случай плътността на материала не може да надвишава 50 kg / m3.

Връзката между разглеждания параметър и дебелината на изолацията е несъмнена. Колкото по-висока е плътността му, толкова по-тънък е слоят, за да се постигне необходимия термичен ефект.

Индикаторите за якост също са свързани със способността на материала да издържа на големи натоварвания и връзката е право пропорционална. В тази връзка в натоварените зони трябва да се използват по-плътни материали. Това е единственият начин да се избегне деформация на изолацията.

И накрая, методът на монтаж зависи от специфичното тегло на изолацията. Така че между изоставащите елементи и елементите на щайгата могат да се използват леки топлоизолатори с ниска плътност. Ако същият вариант е монтиран на стени, той просто ще се плъзне, така че изборът се прави в полза на по-трайни постелки и листове.

В допълнение, плътната изолация не се нуждае от допълнителна механична защита; те са достатъчно здрави, за да издържат на механично напрежение. А по-свободните материали - полистирол, експандиран полистирол, минерална вата - винаги се нуждаят от допълнителна защита.

Как да изберем и къде да кандидатствам?

Плътността на материала трябва да бъде избрана преди всичко, като се вземе предвид обхватът на приложението му. Що се отнася до облицовката на стени, трябва да се има предвид и вида на облицовъчния материал.

Така че, за фасади, облицовани с сайдинг, можете да използвате лека изолация (40–90 kg / m3). Ако се планира мазилка, специфичното тегло на изолацията трябва да се увеличи до 140–160 kg / m3.

За скатни покриви е достатъчна изолация с плътност до 45 kg / m3, докато плоският покрив, подложен на увеличени натоварвания, изисква по-„сериозен“ топлоизолатор.За изолация от минерална вата този показател ще бъде най-малко 150 kg / m3, за изолация от експандиран полистирол - най-малко 40 kg / m3. Под основата се нуждаете от най-плътната изолация, най-малко 180 kg / m3, а между дървените трупи можете също да поставите лека, хлабава изолация, тъй като те поемат целия товар върху себе си.

Когато избирате изолация, в зависимост от нейната плътност, трябва да вземете предвид такива критерии като:

 • видове работи (външна или вътрешна изолация);
 • метод за монтаж на материали;
 • натоварването, на което е подложена изолацията;
 • средни температурни показатели през зимния сезон;
 • необходимостта от звукоизолация.

При избора на нагревател е важно да разчитате не само на техническите му показатели, но и на авторитета и славата на производителя. Предпочитание трябва да се даде на дълготрайни компании, чиито продукти са на строителния пазар от дълго време и получават положителни отзиви от клиенти.

Продуктите на някои компании имат малък избор на материали в зависимост от плътността.

И така, в управляващите
Урса
Изолация практически не е намерена, чиято плътност е по-висока от 35 kg / m3.

Най-известните марки (Isover, Rockwool

) произвеждат както лека, така и твърда изолация - специален тип за всеки вид работа, включително под натоварена вентилационна фасада.

Обръщайки внимание на конкретни продукти, струва си внимателно да изучите инструкциите за материала, като обърнете внимание не само на индикаторите за плътност, но и на обхвата на приложение. Така че в линията Isover има плочи със средна плътност (50-80 kg m3), които обаче са подходящи за изолиране на фасадни системи.

Интерес представляват и плочите, които съчетават 2 текстури - външната им страна е по-плътна, по-твърда, а вътрешната е хлабава, мека. Използването на такива материали осигурява висококачествена топлоизолация, намалява натоварването на сградата и също така нанася мазилка директно върху изолацията.

Плътността на изолацията от минерална вата до голяма степен определя нейното предназначение и е една от основните й характеристики. Стойността му се влияе от дебелината и броя на влакната в структурата (процентът на примесите обикновено не се взема предвид), в резултат на което колкото по-висок е, толкова по-скъп е строителният материал. Изолацията се произвежда под формата на меки постелки и твърди плочи с плътност от 11 до 400 кг / м3, изборът на конкретна марка зависи от степента на натоварване на конструкциите и строителния бюджет.

За всяка изолация е важно правилото: колкото по-лека е, толкова по-добре, но това не може да се каже еднозначно за минералната вата. Ниската му топлопроводимост наистина се дължи на наличието на въздух между нишките, но когато достигне определен минимум, той престава да задържа топлината. На практика плътността на минералната и базалтова вата влияе върху нейното тегло и цена, а също така е пряко или косвено свързана с други характеристики: топлопроводимост, звукопоглъщане, носеща способност и лекота на монтаж.

1. Топлоизолация.

Тази изолация използва свойствата на безтегловния въздух с коефициент на топлопроводимост не повече от 0,026 W / m · K. Благодарение на комбинацията от влакна с различна ориентация, производителите успяха да постигнат подобна стойност от 0,036 за леки и меки плоскости, 0,032 за полутвърди и 0,04-0,046 за плътни и цилиндрични продукти (което е повече от добро за негорима изолация ). Но когато се достигне определена маса, влакната престават да задържат въздух и топлопроводимостта се влошава. Най-лоша защита се наблюдава при разхлабена изолация с плътност до 30 kg / m3 с неподредена посока на влакната - 0,05 W / mK.

2. Поглъщане на звук.

Материалите с ниска въздухопропускливост са добри акустични изолатори. Следователно плътните и твърди плочи абсорбират звука така или иначе (дори това да не е основната им цел). Но те тежат много и не винаги са подходящи за вътрешна шумоизолация на помещения, за тази цел е по-добре да закупите специализирани марки: стъклена вата с дълги и най-тънки нишки или базалт с произволно усукани влакна. Rockwull, Isover и други марки имат такива серии, плътността на изолацията, която имат, е в рамките на 45-60 кг / м3.

3. Носеща способност.

Независимо от дизайна, прекалено леките материали не се използват за монтаж в зони, подложени на големи натоварвания. Това се дължи на риска от деформация или смачкване, ниска якост на натиск и огъване.В такива случаи определено се изискват нагреватели с висока плътност (най-малко 150 kg / m3). При наличие на носещи конструкции (рамка, изоставания, надеждна обшивка) се допуска и насърчава използването на леки класове, на преден план излизат изолационните способности.

4. Нюансите на стилизиране.

Съществува ясна връзка между плътността и обработката на материала. Леката мека изолация може лесно да се постави в пространството между покривите на покривните системи (неизползвани повърхности), когато се полага отгоре, но инсталирането им отстрани на тавана е повече от сложен процес. С вертикалното поставяне на ролкови печати е малко по-лесно, но поради риска от изплъзване на влакна е по-добре да закупите уплътнена изолация за стените. Най-удобният вариант се счита за полутвърди плочи с леко пружиниращи ръбове (до 60 kg / m3) или минерална вата с висока плътност.

Топлоизолация Rockwool в плочи

Топлоизолация в плочи.

Топлоизолацията в плочи се използва за различни видове работи. В зависимост от обхвата на приложение, техническите характеристики на материала също се различават. Производителят на Rockwool предлага широка гама от асортименти, така че да можете да изберете необходимата топлоизолация Rockwool, чиито характеристики са оптимални за всеки отделен случай. Освен това всеки от нагревателите е доста универсален. Плочите се използват за топлоизолация:

 • стени;
 • покриви и хоризонтални плочи.
 • сауни;

Има и материали с подобрени звукоизолационни качества.

Често подмяната на нагревателя за кърпи в банята се налага не поради неговата неизправност, а за да замените кърпата с по-мощен топлообменник.

Какво да направите, ако нагревателят за кърпи спре да се нагрява? Отговори тук.

Rockwool за стени

Топлоизолация за стени се полага от предната страна, в междустенното пространство и от вътрешната страна. За фасадата се използват марки за топлоизолация Rockwool Butts (+ D или + Optima), Lamella, Plaster Butts. Прочетете също: „Някои препоръки за фасадна топлоизолационна система“.

Изолация Rockwool, размери на стенната владетел:

 • ширина 0,5 m или 0,6 m;
 • дължина 1 м или 1,2 м;
 • дебелина от 2,5 см до 18 см.

Има малка разлика между тези изолации Rockwool. Технически характеристики Челците и фасовете D се различават по плътността на материала. Първият има еднаква плътност от 130 kg / m3. куб, а вторият се състои от два слоя (94 кг / кубичен метър и 180 кг / кубичен метър), което ви позволява да намалите неговия коефициент на топлопроводимост. И двата материала могат да се нанасят с тънък слой шпакловка. За изолацията Rockwool Lamella спецификациите за плътност са малко по-различни от двата предишни материала и са 90 kg / m. кубче

Благодарение на тази минерална вата Lamella е по-еластична, може да се използва върху неравни повърхности. Допуска се полагане на тънък слой мазилка или довършване с клинкерни плочки. Venti Butts се използва за вентилирани фасади, чието инсталиране е разрешено без използването на защита от вятър. Има само четири разновидности на тази линия. Гамата от мазилки се използва за фасади, които са измазани върху метална армираща мрежа.

Видовете изолация, които се вписват в междустенното пространство, зависят от материала на стените - бетон или материали от малки парчета, например тухла.

За бетон се използват Бетонни елементи за фуги, той е подходящ както за монолитни конструкции, така и за панели. За тухлени стени се използва Caviti Butts. Плътността на изолацията Rockwool за бетонни стени е 90 kg / m. куб, а за тухли само 45 кг / м. кубче

Rockwool за покриви

Топлоизолация в плочи, ламинирани с фолио.

За покрива се използват двуслойни и еднослойни материали, чийто монтаж се извършва със и без пароизолационни филми. Освен това има топлоизолация, върху която може да се излее замазка с максимално натоварване от 3 kPa. Предлага се и изолация, която се използва в метални сандвич панели за монтаж на покрив.

Характеристики на изолацията Rockwool за покриви, състояща се от два слоя:

 • маркировка - Ruf Butts D (Extra, Optima, Standard);
 • плътност на слоевете - Екстра 130/235 kg / m. куб, Optima 120/205 кг / м. куб, Стандарт 110/180 кг / м. куб;
 • топлопроводимостта е еднаква за всички и е 0, 037 W / m * C.

Колкото по-ниска е плътността, толкова по-малко е теглото на изолацията Rockwool. Еднослойните материали са маркирани с Ruf Butts N (Optima 100 kg / m3 и Extra 115 kg / m3) и Ruf Butts V (Optima 160 kg / m3 и Extra 190 kg / m3). Топлопроводимостта на материал с по-висока плътност е малко по-висока - 0,04 W / m * C срещу 0,036 W / m * C. Под слоя на замазката се използва еднослоен материал Ruf Butts Screed с плътност 135 kg / m. кубче За производството на сандвич панели се използват сандвич-фасове K (140; 155 kg / m3, 0,045 W / m * C) и сандвич-фасони C (115 kg / m3, 0,042 W / m * C).

Сауна Rockwool

Топлоизолация в ролки с фолио (може и без фолио).

За сауни и бани се използва минерална вата Rockwool Sauna Butts, която е залепена с фолио от едната страна. Фолиото отбива до 95% от IR излъчването и изпълнява функцията за защита на водата. Широчината на изолацията Rockwool за сауни е 0,6 м, а дължината е 1 м, плътността на материала е 45 кг / м. куб, коефициент на топлопроводимост 0,036 W / m * C. Също така за парни бани могат да се използват Fire Batts, чиято основна цел е топлоизолация на камини. Материалът може да бъде със или без фолио, издържа на високи температури, плътност 100 kg / m куб, топлопроводимост 0,041 W / m * C. Ако се използва по предназначение, трябва да се придържате към правилата за инсталиране. В камината памучната вата трябва да се поставя не по-близо от 4 см до тялото на камината, а лъскавата страна трябва да гледа навътре.

Звукоизолация Rockwool

Линията Rockwool с повишени звукоизолационни характеристики е представена в четири позиции, които се различават по своята плътност:

 • Акустични фасове - 45 кг / м куб;
 • Акустични дупета PRO - 60 кг / м. куб;
 • Подови фасове - 125 кг / м куб;
 • Подови фасове I - 150 кг / м кубче

Преди да инсталирате нагревател за кърпи в банята, изчислете необходимата му мощност, в противен случай ще бъде свеж след вземане на душ.

Можете да прочетете за това как работи подгряващата кърпа за баня в банята тук.

Техническа изолация Rockwool

Материалите се използват за изолиране на оборудване, тръби за отопление и водоснабдяване, въздуховоди, индустриални пещи и различни резервоари. Използва се навсякъде, с изключение на хранителната промишленост. Маркирани като Tech Butts, представени в пет позиции с плътност от 40 до 140 kg / m. кубче За комуникации, в допълнение към рогозки, се използват цилиндри за навиване. Нека се спрем отделно на изолацията на вентилационните тръби. Работата се извършва основно отвън, но има прецеденти, когато е необходима вътрешна изолация. За това се използват Rockwool Industrial Batts 80 с плътност 80 kg / m. кубче

Оптимална производителност за различни дизайни

 • До 35 кг / м3 - скатни покриви, вертикални и наклонени ненатоварени повърхности. Изолация на обекти със сложни форми.
 • До 75 - топлоизолация на вътрешни повърхности в жилищни и производствени помещения: тавани, прегради, подове, тавани.
 • 100-125 - изолация за фасадата (вентилирана или с последваща мазилка).
 • До 150 - стоманобетонни подове.
 • От 150 и нагоре - носещи конструкции.
 • От 175 - изолация за метални стени.
 • 175-225 - за полагане под замазка или използвана като горен носещ слой, тази минерална вата може да издържи на големи натоварвания.

Има изключения, те принадлежат на специализирани марки. Например Isover има плочи със средна плътност (50-80 кг / м3), подходящи за монтаж във фасадни системи. Добрите отзиви имат оценки с неравномерна твърдост, проектирани специално за външна работа. Те са по-меки от едната страна (с лице към стените или повърхността, която трябва да се изолира) и запечатани от външната страна. Този дизайн осигурява надеждна защита на фасадата от вятъра и ви позволява да нанасяте мазилка директно върху плочите. Специфичното тегло е важно при избора на нагревател за покрива, в този случай се предпочитат леки и устойчиви класове от 11 до 35 кг / м3.

Преглед на производителите и цените

Асортиментът е представен от марки като Rockwool, Ursa, Technonikol, Izover, Izorok, Knauf, Paroc. Средната цена на 1 м2 с дебелина 50 мм е 90 рубли.Някои фирми произвеждат продукти с изключително ниска плътност (Ursa, Knauf), други се специализират в производството на универсални марки. Базалтова вълна, оптимална по отношение на твърдост и тегло, се предлага от Paroc и Rockwool.

Име на изолациятаПрепоръчителна област на приложение, кратко описаниеПлътност на материала, кг / м3Размери:
Д х Ш х Т, мм
Брой бр. в пакет.Цена, рубли
На 1 м2За опаковка.
Ултра лек IzorokНенатоварена звукоизолация и топлоизолация в рамкови стени, тавани, междуетажни тавани331200×600×50862,51250
PP-80 IzorokПодобно на скатни покриви, тавани, подове, тръбопроводи, конструкции за рамки за сандвич801000×500×10042802800
Rockwool Light ButtsПлочи с пружиниращи ръбове за топлоизолация на ненатоварени вертикални и наклонени стени, подове по протежение на трупи. Подходящ за монтаж в помещения с висока влажност371000×600×501092,501850
Rockwool RockfacadeЗа изолация на фасади с последващо измазване1151000×600×1002582,5710
TechnoNIKOL Technoblock StandardБазалтова вата с допълнителна хидрофобизация, оптимална за топлоизолация на слоеста зидария, завеси, рамкови стени451200×600×5012102885
TechnoNicol Technolight ExtraЛека изолация с хидрофобни добавки341200×600×1006134580
Paroc ExtraУниверсален топло- и звукоизолационен материал с произволно преплетени нишки321200×600×501492930
Isobox TeplorollЕластична базалтова вълна под формата на меки постелки305000×1200×50255660

На пазара се предлага широка гама от топлоизолационни материали, които се различават помежду си по суровини за производство, начин на производство и предназначение. Методът за извършване на работата определя такъв показател като плътността на изолацията.

Плътността на изолацията е стойност, която определя масата на един кубичен метър материал. Този показател е различен за различните топлоизолационни материали.

Имеkg / m³
Целулозна вълна30-70
ДВП150-230
Ленени постелки30
Стъклена пяна100-150
Памучна вата25-30
Минерална вата50-200
Стиропор25-35
Екструдиран експандиран полистирол35-40
Полиуретанова пяна30-80
Експандирана глина450-1200

Този параметър на изолацията се определя от предназначението на изолацията.

Колко тежат плочите Rockwool?

Теглото на минералната вата на популярния у нас производител на изолация Rockwool зависи от плътността на топлоизолационния материал, който купувачът избира за извършване на определен вид работа:

 1. Тегло Rockwool Acoustic Butts, плътност 45 кг / куб. метър, размери 1000 х 600 х 50 мм е не повече от 1,35 кг.
 2. Тегло Rockwool Acoustic Butts, плътност 37 кг / куб. метър, размери 1000 х 600 х 50 мм е не повече от 1,1 кг.
 3. Теглото на минералната вата Rockwool Light Butts Scandic, с плътност 37 кг / кубичен метър, размери 1000 х 600 х 50 мм, е не повече от 0,75 кг.

Масата на минералната вата може да бъде коренно различна, когато се използват комбинирани видове изолация - фолио плоча Rockwool Fire Butts, с плътност 110 kg / cu. метър, размери 1000 х 600 х 30 мм тежи в рамките на 2 килограма. Теглото зависи и от дебелината на използваната изолация - Rockwool Light Butts Scandic, с плътност 37 кг / куб. метър, с размери 1000 х 600 х 100 мм, тежи около един и половина килограма.

«>

Хареса ли ви статията? Споделете с приятелите си!

167

Тегло на арматурата 8 мм на 1 метър

Верстаков механик № 205

Популярни публикации

Хидравличен акумулатор за водоснабдителни системи 150 литра цена

Хидравлични механизми и устройства

Spoon Bat Blueprint

Направи си сам двойно легло с повдигащ механизъм

Ural gosnadzor ru тест за знания по електрическа безопасност

Направи си сам хартиена астра (майсторски клас)

Плътността и нейният ефект върху свойствата на материала

Тъй като топлоизолационният материал има различна плътност, има няколко вида:

 • особено лек;
 • светлина;
 • средна;
 • плътен (твърд).

Плътността влияе върху такива показатели:

 • топлопроводимост;
 • шумопоглъщане;
 • носеща способност;
 • метод на инсталиране.

Във всеки топлоизолационен материал въздухът е основният топлоизолационен компонент. Може да бъде в естествено или изхвърлено състояние.Колкото по-добре е изолиран от околната среда и колкото повече се съдържа в изолацията, толкова по-висока е топлопроводимостта на материала.

Колкото по-ниска е дишането на изолацията, толкова по-добре тя абсорбира шума. Топлоизолационният материал, който има повишена плътност, ще абсорбира по-добре звука, дори ако това не е основната му цел. Но тъй като при някои нагреватели индикаторът за плътност достига 150 kg / m³, има голямо натоварване на подовата конструкция. Ето защо е по-добре да закупите специализиран звукопоглъщащ материал.

Твърде лека изолация не може да се използва в зони, които ще бъдат изложени на големи натоварвания. При ниски якостни характеристики материалът ще се деформира. Следователно е необходимо да се използва топлоизолация с плътност най-малко 150 kg / m³.

По-удобно е да работите с по-лека, т.е. по-малко плътна изолация. Изборът на плътност обаче зависи от местоположението на материала. За полагането му между покривните трупи е подходяща лека и мека топлоизолация, а за стените е препоръчително да изберете по-плътна, за да се избегне нейното подхлъзване.

Ефект на плътността върху топлопроводимостта

По правило потребителят често обръща внимание на експлоатационните характеристики на изолацията, а не на физическите свойства като плътността. И определено трябва да го вземете предвид, тъй като той носи важна информация.

Всеки топлоизолационен материал съдържа въздух или в разредено състояние, или в нормално състояние. Има зависимост: колкото по-малко пари има вътре в изолацията и колкото по-лошо е изолирано от взаимодействие с външния въздух, толкова по-висока ще бъде стойността на коефициента на топлопроводимост. И колкото по-голям е последният, толкова по-лошо материалът задържа топлината.

Вълна

Вълнената изолация е направена от влакна от агнешка вълна, които или се държат механично заедно, или се залепват с помощта на 5% до 15% рециклирано полиестерно лепило за образуване на изолационни ролки и рула. Овцете вече не се отглеждат предимно заради вълната си; те обаче трябва да се подстригват ежегодно, за да се защити здравето на животното. Вълната, използвана за направата на изолация, е вълна, която е изхвърлена като отпадък от други индустрии поради своя цвят или качество.

Коноп

Конопените влакна са направени от конопената слама на конопено растение. Повечето канабис се внася, но отглеждат домашно отглеждани култури. Тъй като растенията засенчват почвата, не са необходими химическа защита или токсични добавки за култивиране на канабис. Продуктът обикновено е 85% конопени влакна с балон от полиестерно свързващо вещество и добавена 3-5% сода за забавяне на пожара.

Вплетените влакна са в основата на структурата на цялата изолация от минерална вата. Колкото по-висока е плътността на тези елементи, толкова по-малко въздух присъства вътре и толкова по-висока е топлопроводимостта.

Следователно е необходимо да се избере минерална вата въз основа на целта на изолацията - за помещения, където се изисква надеждна изолация от студа (дневни, прегради между етажите, пода), материалите са по-подходящи и за зоните на къщата, където топлината опазването не е толкова важно (нежилищни тавани, кесон) - по-леки плочи или рула от минерална вата.

Костробетон

Той няма крехкостта на бетона и следователно не се нуждае от компенсатори.

Чаша от пчелна пита

Изборът на плътност на изолацията

Преди да решите коя плътност на изолацията да изберете, е необходимо да определите къде ще бъде инсталирана. Ако се планира изолация на стени, видът на облицовката играе важна роля. Той определя вида и плътността на топлоизолатора. Така че, за жилищна сграда се препоръчва да се използва базалтова вата, която има ниска топлопроводимост, висока пожароустойчивост и екологичност.

За облицовка с сайдинг е подходящ базалтов топлоизолатор с показатели 40-90 kg / m³.Колкото по-висока е топлоизолацията, толкова по-висок трябва да бъде индикаторът. Ако повърхността е измазана, тогава трябва да изберете специална топлоизолация за фасадни работи. Плътността трябва да бъде 140-160 kg / m³. В тези произведения се използват специални елементи, които имат висока паропропускливост и якост на отлепване. За вътрешни работи се използва топлоизолационен материал с ниска плътност.

За покривни работи изборът на изолация зависи от вида на покрива. Ако покривът е скатен, изберете нагревател с показатели 30-45 kg / m³. За изолация на тавана, индикаторът трябва да бъде най-малко 35-40 kg / m³. Плоският покрив трябва да издържа на големи натоварвания от сняг, вятър и други атмосферни явления. Следователно, в този случай трябва да се използва топлоизолация с плътност 150 kg / m³, ако се използва минерална вата. За експандиран полистирол тази цифра трябва да бъде не повече от 40 kg / m³.

За да изолирате пода от студа, трябва да изберете материал, за който масовото налягане на единица обем е достатъчно високо. Ако обаче планирате да поставите материала между трупите, можете да използвате хлабава изолация. Дървените трупи поемат цялото натоварване и топлоизолацията не е натоварена да издържа на упражнявания натиск.

Във вътрешните прегради топлоизолационният материал изпълнява и звукоизолираща функция. Тъй като тези прегради не са предназначени за ниски температури, може да се използва изолация със средна плътност. Желателно е тя да бъде представена под формата на плочи.

Мнение на купувачите

Ето няколко отзива от хора, които са използвали минерална вата при строителството на домовете си.

Трябваше да изолирам селската къща. Дълго избираше между минерална вата и пяна. Приятели помогнаха - след като дадох много аргументи в полза на първия, реших да изолирам фасадата с базалтова вата за по-нататъшно измазване. От предимствата искам да отбележа високата паропропускливост и негоримост. Къщата практически не се отоплява през зимата, така че е важно стените да дишат и гъбичките да не се развиват. Е, в жегата, през лятото, съм малко по-спокоен от съседите, ако мъртвите дърва изведнъж се запалят. Има и недостатъци. Алкалните мазилки не са съвместими с този тип изолация. Също така е възможно да се повреди плочата относително лесно по време на монтажа. Като цяло съм доволен от избора си!

Сега има отстъпка за този артикул.

Леки хидрофобизирани плочи от минерална вата на базата на базалтови скали. Проектиран за използване като ненатоварен топлоизолационен слой в прегради, междуетажни тавани, стени на нискоетажни сгради, включително вертикални и наклонени стени в тавански помещения, както и като първи (вътрешен) слой в системи за окачени стени с въздушна междина с двуслойна изолация. Плочите не трябва да бъдат подложени на значителни натоварвания.

Състав: скали от базалтовата група, свързващи и хидрофобни компоненти.

Количество в пакет: 12 плочи.

Обем на опаковката: 0,288 m³.

Количество на палет: 18 или 24 опаковки.

Производител: Русия.

Брутно тегло: 10,66 кг

Изход

Изборът на топлоизолация е важна строителна стъпка. За да изберете правилния материал, трябва да вземете предвид следните фактори:

 • вид работа (вътрешна или външна);
 • метод за монтаж на изолация (хоризонтална или вертикална);
 • натоварването върху топлоизолационния материал;
 • дали се използва за звукоизолация;
 • средна температура през студения сезон и др.

Важно е да се вземат предвид не само масовото налягане на единица обем, но и структурата на изолацията, особеностите на нейното производство и употреба. Важна роля играе и това как топлоизолационният материал се износва с времето. Например минералната вата има тенденция да абсорбира влагата, което води до постепенно увеличаване на топлопроводимостта. Той също се рони и се рони, което го прави по-тънък в горната част.

Изолираната стая също влияе върху избора на материал. Така че, за стопанските сгради не е достатъчно да изберете топлоизолационен материал с висока плътност. Необходимо е да се инсталира такъв, който няма да бъде унищожен от малки гризачи и насекоми.

Както можете да видите, индикаторът за плътност е важен критерий при избора на нагревател, но не е решаващ.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни