Как да изолирате къща от пяна блок отвън със собствените си ръце

Затоплянето е много важна стъпка в подготовката за зимата. Ето защо е важно да разберете как правилно да изолирате къщата и какво трябва да знаете, за да се стопляте в стаята си.

Както показва практиката, до около 30% от топлината се губи в резултат на лоша изолация на стените.

Това може да доведе до неправилен дизайн, използване на стари строителни материали, както и пълно пренебрегване на основните стандарти.

Изолацията може да се извърши както в къщата, така и отвън. Стени, таван, под, прозорци могат да бъдат изолирани. Но експертите казват, че най-ефективна е външната изолация на стените на къщата.

Технологията за изолация на дома е много подобна и в тази статия ще разгледаме метода на външната изолация като по-ефективен метод.

Като нагревател, както отвън, така и отвътре, такива материали са подходящи като:

Най-ефективният вид изолация се счита за външна изолация на стени. Този тип изолация има своите неоспорими предимства.

: надеждно защитава цялата конструкция от неблагоприятни условия на околната среда (дъжд, вятър, снеговалеж и т.н.), допринася за повишаване на нивото на шумоизолация, блокира проявата на гъбички и плесени (от вътрешността на къщата).

Разлики в изолацията

Основното свойство на този тип изолация е да сведе до минимум топлинните загуби през студения сезон, както и да намали отоплението в горещите летни дни. Освен това, поддържането на топло стените ви може да ви спести много от сметката за отопление.

Можете да извършите тази операция различни материали

, които се различават по вида на самата суровина:

 1. органични;
 2. неорганични;
 3. смесени.

На строителния пазар има много разновидности на материали.

което ще помогне да се направят стените топли и в резултат на това ще се увеличи енергийната ефективност на цялата къща:

 • минерална вата
  - специален влакнест материал, който може да се получи чрез топене на скали, различни видове металургични шлаки и техните смеси. Доста често срещан материал за изолация на стени, той се намира под формата на ролка или плочи. Има няколко възможности за такава памучна вата, които се различават по своята плътност;
 • стъклена вата
  ... Това е влакнест материал (минерални влакна, подобни по свойства на минералната вата). Може да се намери и на рула или плочи. Има няколко опции за материали, които се различават по плътност, топлопроводимост;
 • полистирол, известен още като експандиран полистирол
  ... Газонапълнена пластмаса, която има много въздушни мехурчета. Може да се намери само в плочи. Различава се по плътност и по степен на запалимост.

Видове топлоизолация

Всички тези материали са необходими, за да се изолира къщата отвън.

Как да поправя материала

Могат да се разграничат следните видове закрепване на изолационни материали:

 • закрепване на избрания материал с помощта на различни видове лепилни смеси
  ... След нанасянето им се извършва мазилка;
 • метод за инсталиране на материала, при който е специално направена малка междина
  ... Стената е монтирана само в една тухла. За това се използва специално решение. Този метод на инсталиране се нарича -
  трислойна невентилирана стена
  ;
 • вентилирана фасада
  ... Първо стената е защитена със специална хидроизолация, върху която вече е закрепена самата изолация, а след това се монтира предното стъкло и, разбира се, външната обвивка е монтирана на самата рамка. Това може да бъде вагон или сайдинг.

Заслужава да се отбележи, че всяка от технологиите има свои предимства и свои нюанси на изпълнение.

Методи за външна изолация

Преди да започнете операция по изолиране на къща, трябва да разберете, че изборът на материал зависи от специфичните условия на неговото използване. След проучване на възможните изолационни материали могат да се отбележат следните плюсове и минуси на всеки от тях:

 • ватни нагреватели
  ... Всички техни разновидности имат добри звукоизолационни свойства, за разлика от пяната (използвайки пяна, си струва в допълнение да се използват контракции за звукоизолация);
 • памучните материали се страхуват от влага и това е съвсем логично
  ... Достатъчно е само 2% от намокрянето и свойствата на такъв нагревател падат с всички 50%. Не забравяйте да съхранявате материала на места, където няма влага;
 • пяната е горим материал
  , и най-добре е да изберете този, който принадлежи към групата G1.

Преди да започнете процеса на изолация, трябва да разберете как работи стенната торта и какво трябва да знаете, за да изолирате стените правилно и компетентно.

Къщата от блок от пяна е доста популярен дизайн, който има свои предимства. В основата на такава конструкция стои много твърда конструкция от определени вертикални стълбове с хоризонтални мостове. Оформят се малки клетки, в които се полага самата изолация (тази, която беше предварително определена).

Алтернатива

Почти всеки строителен материал, използван за изграждането на стени, изисква последващо довършване, декорация на фасадата. С всичките му предимства, блокът от пяна и всеки облицовъчен материал се използват в комбинация, а в случай на използване на тухлена зидария всъщност трябва да изградите втора стена. Има ли някакъв начин да улесните процеса чрез комбиниране на блокове от пяна с довършителни работи?

Има опции с лицева страна, върху която е нанесена текстура, имитираща мазилка, тухлена зидария или дори с мраморна повърхност, изкуствен камък с различни цветове, шарки и текстури.

Блок от пяна с текстурирана лицева страна

Използването на тази опция за строителство елиминира необходимостта от използване на облицовъчни плочки, тухли или друг фасаден материал.

Опции за блокове от пяна с лицева страна

Стенна торта

Въпреки факта, че стенната торта от този дизайн е доста проста, тя има свои собствени нюанси и трябва да се изпълнява в съответствие с всички правила.

Такава стена се състои от:

 1. външен слой, той също е обърнат;
 2. мембрана със специален дизайн;
 3. мястото, където е монтирана изолацията, е щайгата. Като нагревател най-често се използва минерална вата;
 4. листове от бариерен материал за пара;
 5. последният слой е облицовка отвътре.

Стенна торта

Въпреки факта, че къща от блокове от пяна се изгражда така, че стените й да носят минимални топлинни загуби, тя също трябва да бъде изолирана.

Интериорна декорация

Декорирането на стените отвътре е по-лесно, отколкото отвън, тъй като декоративният и защитен слой не се влияе от валежи, замръзване, слънце и вятър. Въпреки това, вътрешната декорация на къща от пяна блок изисква точност и стриктно спазване на технологията.

Ако стената трябва да бъде измазана, тя трябва да бъде предварително обработена с висококачествен грунд. Подобрява адхезията на покритието към гладката пяна.

Въпреки че повърхността на единичен блок от пяна е равномерна, зиданите шевове, отломки и нарязани области свеждат до минимум това предимство. Шпакловката не винаги може да изравнява стената на блока от пяна до необходимото състояние. В този случай гипсовата мазилка за фара ще ви помогне.

Вътрешната декорация на къща от газобетон практически не се различава от работата по защитата на стена от блокове от пяна. Можете да го направите сами, като използвате обикновен гипсокартон.

За закрепване на листовете използвайте стартова шпакловка.Нанася се върху листа с широки и тънки ходове в няколко точки (8-10) и след това се притиска плътно към стената и се фиксира с винтове за самозатягане. След като шпакловката изсъхне, листът прилепва здраво към газовия блок и може да бъде завършен с тапет, латекс или силиконова боя.

Леката рамка на летвата и облицовката от дърво са друг добър начин за вътрешна облицовка на стени от газобетон. Отнемащо време изравняване на повърхността тук не се изисква. Достатъчно е точно да настроите рамката в две равнини, след което инсталирането на облицовката е лесно и бързо.

Парна бариера и хидроизолация

Така че изолацията на стената не е напразна, струва си да запомните всички необходими стъпки, една от които е - монтаж на пароизолация

... Такава операция е необходима, за да се осигури конструкцията със защита от влага. Особено актуален е във влажни помещения.

Процедура като пароизолация е вид бариера между водните пари и изолацията.

Когато работите с такъв материал, трябва да бъдете изключително внимателни, за да не издърпате покритието твърде много, за да не се счупи филмът.

В зависимост от вида на стените, процедурата за пароизолация може да бъде различна:

 1. ако стените са обработени вътре в къщата
  ... Струва си да се помни, че филмът се прилага хоризонтално, отдолу нагоре. Самият процес на закрепване се извършва с помощта на телбод или малки пирони.
  Филмът се припокрива, чието съединение трябва да бъде най-малко 15 cm.
  След това пароизолационният слой се фиксира с дървена рамка. Трябва да се разбере, че качеството на извършената процедура зависи и от качеството на филма. Струва си да купувате висококачествени и модерни материали;
 2. парна бариера за сайдинг
  ... Ако планирате да покриете къщата с сайдинг, не трябва да пренебрегвате пароизолацията. Най-добре е да използвате фолио фолио. Самата изолация е направена с отразяващата страна навън. Процедурата е същата като при вътрешна работа;
 3. за
  ... Характеристика на този тип къщи е липсата на твърда основа и в резултат на това процедурата за бариера срещу пара се извършва между стелажите. Този тип къщи не могат да се отдават под наем без пароизолация.

Парна бариера и хидроизолация

ЗАБЕЛЕЖКА!

Заедно с пароизолацията има и друг начин за защита на конструкцията от влага - хидроизолация

... За да получите 100% положителен ефект, прилагайте тези два метода едновременно.

По време на такава процедура се използват следните материали:

 • рубериод
  ... Специален картон, който от своя страна е импрегниран с петролен битум, докато от двете страни е покрит с огнеупорна смола;
 • покривни покриви
  - картон, който е обработен с катранен състав;
 • пергамин
  който е импрегниран с битум;
 • хидроизолационните мембрани са най-добрият вариант
  .

Стената, която ще придаде на вашия дом топлина, ще го предпази от влага, трябва да се състои от следните слоеве: стена, пароизолационен слой, изолация (най-често минерална вата), хидроизолационен филм.

Пянен блок с облицовка: видове и характеристики

Къща или вила се издигат с помощта на различни строителни материали. Всеки собственик се стреми да поддържа комфорт в къщата по време на престоя си, за което в по-голямата си част са отговорни спестяващите топлината свойства на стените. Това желание се реализира лесно, ако използвате блок от пяна с облицовка - материал с отлични характеристики и е много популярен. В статията ще се запознаем с предимствата, недостатъците, видовете, свойствата и техническите характеристики на облицовъчния блок от пяна.

Какъв материал и какви видове има

Пеноблокът е материал, за производството на който се използват естествени съставки, поради което в някои страни той се нарича „биоблокове“. Пенобетонът е екологичен строителен материал, който е безопасен както за хората, така и за околната среда. Първоначално материалът е създаден, за да съчетае качествата на дървото и минерала, като същевременно остава изкуствен.За първи път е изобретен от шведски архитект в началото на 20-ти век, но блокът от пяна е все още в търсенето днес, тъй като има отлични експлоатационни характеристики. Блокът от пяна е евтин, издръжлив, икономичен, биологично стабилен и екологичен строителен материал, който в сравнение с естественото дърво не гние, не гори и е по-издръжлив.

Предимството на пенобетона е, че той лесно се поддава на облицовка (тапициран с вагон, измазан, покрит с фасадни бои и т.н.). Блоковете от пяна няма да изгорят и разпространят изгарянето и при контакт с високи температури (например духалка), повърхността няма да се разцепи или експлодира, както е при тежкия бетон.

Видове фасадни блокове от пяна:

 • Обикновен. Блок от пяна с завършена фасада е широко разпространен при изграждането на летни вили и вили. Поради предимството - при издигането на стени последните не изискват облицовка. Външните страни на материалите са фабрично покрити с висококачествени покрития, което води до чиста и привлекателна фасада. Такава облицовка не само ви позволява да подобрите външния вид на къщата, но също така ви позволява да се предпазите от външни влияния (показател за устойчивост на влага);
 • Ъглова. В сравнение с конвенционалната фасадна единица, продуктът се характеризира с две съседни декоративни повърхности. С помощта на такива блокове от пяна се облицоват отвори за врати, прозорци и ъгли;
 • Термоблок. Основната отличителна черта е дизайнът. Материалът се „събира“ от няколко слоя. Предната страна на блока е фасадна облицовка с цел подобряване на визуалните характеристики. След това идва дебел слой - топлоизолационен пълнител, който прави възможно намаляването на топлопроводимостта на материала. Вътрешната страна е снабдена с поддържащ слой, чиято задача е да направи блока здрав и устойчив на физически влияния. Ако имате нужда от топлоизолационен материал, тогава блок от пяна с облицовка и изолация е един от най-добрите варианти. За сравнение, 4-метровата стена, изработена от термоблок, е идентична по отношение на топлоизолационните характеристики на 2,4-метрова тухлена стена или 4,6-метрова бетонна стена. Също така материалът се използва за запълване на стените на конструкции, които изискват топлоизолация.

Блокове от пяна и техническите им характеристики

Помислете за параметрите на материала:

 • Топлопроводимост - 0,14 - 0,22. Въз основа на коефициента се преценява колко добре материалът поддържа температурата. Блоковете от пенобетон уверено заемат водеща позиция на пазара на строителни материали;
 • Здравина (марка) - от B1.5. Силата е тясно свързана с плътността на продукта и колкото по-плътен е блокът, толкова по-здрав е той;
 • Плътност - 300 - 1200;
 • Устойчивост на замръзване - 15 - 100. 15 - минимални видове, изисквани от GOST. Индикаторът показва колко цикъла на замразяване-размразяване издържа материалът;
 • Свиване - от 0,5 mm / m2. Изхождайки от това, блоковете от пяна се свиват, поради което е много важно конструкцията да се извърши правилно, в противен случай дори на завършената стена има възможност за пукнатина;
 • Поглъщане на вода - 10 - 16%. Блоковете ще абсорбират влагата, но не толкова, колкото подобни продукти. Причинява се от факта, че порите на блоковете имат затворена структура. Например газовите блокове имат същия показател - 25%. Въпреки това, в процеса на изграждане на къща или вила, все още се препоръчва да се използва защита срещу влага, тъй като водата може да повлияе на здравината и в резултат на експлоатационния живот на материала;
 • Екологичност - 2. Продуктите се произвеждат от естествени съставки, без използването на вредни или токсични вещества;
 • Огнеустойчивост. Блоковете от пяна са материали, които не се поддават на горене. При условия на висока температура те стоят 2 часа без проблеми;
 • Дебелина на стената - 6 метра. Индикаторът е препоръчителен, но също така си струва да се вземат предвид студените мостове и ниските температури в някои региони на страната. Поради тази причина се препоръчва да се издигат стени с дебелина 1 метър.

Въз основа на техническите характеристики можем да заключим за самия материал, но също така трябва да вземете предвид, че блоковете от пяна са от няколко вида и се използват за много задачи. Само като се знае пълната информация, се прави заключение относно конкурентоспособността на продукта.

Що се отнася до използването на материала в строителството, напоследък му се обръща все повече внимание. Поради факта, че блоковете от пяна с лицева страна не изискват облицовка - това опростява работата и намалява времето за строителство.

Предимства и недостатъци на блоковете

Сега се произвежда голямо разнообразие от строителни материали, чиито технически характеристики удовлетворяват много разработчици. Във всеки случай използването на определен продукт е от значение. Преди време къщите бяха построени от дървени трупи или тухли, но сега блоковите елементи, които имат много положителни качества, също са подходящи за това.

Блок от пяна с фасадна повърхност е материал, който е станал популярен и търсен, поради достъпната цена и лекотата на използване. Така че, за да построите къща, ако желаете и с известни познания, наистина независимо, без да харчите пари за услугите на строителите.

Лекотата при боравене с материала го прави рентабилен. Почти всеки разработчик ще си позволи тези блокове.

Мнозина са свикнали да сравняват блокове от пяна с газови блокове, което не е съвсем правилно. Блоковете от пяна имат лошо проверена геометрия, когато газовите блокове са „правилни“, като имат почти идеална геометрия. Въпросният материал обаче ви позволява да построите по-топла къща, което е много по-значимо. Също така, блоковете от пяна по време на строителния процес ще трябва да бъдат леко подрязани. Ако пренебрегнете това, тогава стените ще се окажат неравни и достатъчно спретнати. Това е много важно, тъй като ако се допусне такава грешка, има вероятност теченията да преминат през таваните на стената.

За по-подробно запознаване с материала помислете за предимствата и недостатъците. Нека започнем с достойнствата:

 • основният плюс е слабата топлопроводимост, благодарение на която корпусът се оказва топъл и удобен. В повечето случаи такива къщи не изискват допълнителна скъпа изолация;
 • устойчивостта на замръзване на материала също е на височина;
 • леко тегло. Това улеснява работата със самия материал. Например, за да премествате блокове около строителна площадка, не е необходимо да използвате тежко оборудване, всичко се прави независимо, без излишни караници;
 • изхождайки от гореспоменатите предимства, следва още едно - ниското тегло благоприятно влияе върху качеството на основата, тъй като не изпитва прекомерни натоварвания;
 • структурата на блоковете от пяна има благоприятен ефект върху естествения въздушен обмен в къщата. Стаята ще има комфортен микроклимат;
 • поради характеристиките на звукоизолация, вътре в къщата, построена от блокове от пяна, няма да се чува шум от улицата, което също допринася за комфортен живот;
 • материалът се използва не само за изграждането на селски къщи и вили. По желание от блокове се издигат и по-малки елементи, като цветни лехи, огради, беседки и т.н.
 • блокът от пенобетон се характеризира с голям обем, така че изграждането не отнема много време;
 • материалът е ковък, така че ако проектът го изисква, блокът лесно се реже или подрязва до необходимата форма;
 • екологично чист продукт, който не предизвиква алергични реакции и няма отрицателен ефект върху човешкото тяло. Разбира се, някои синтетични компоненти участват в производствения процес на материала, но има толкова малко от тях, че това не влияе по никакъв начин на качеството;
 • за производството е необходимо малко портландцимент;
 • блоковете от пяна се характеризират с дълъг експлоатационен живот, така че построена от него къща ще стои дълго време;
 • пожарната безопасност на материала също не е на последно място, което е ключов фактор за някои разработчици. Продуктът не се запалва и не засилва горенето;
 • за да не изгният и изсъхне блоковете, не се изисква допълнителна обработка. Плъховете, мишките и насекомите не предпочитат материала пред дървото;
 • има мнение, че с помощта на този продукт се издигат само шаблонни сгради. Но трябва да се помни, че блоковете се обработват лесно, така че всичко, което е необходимо по време на строителството, е да проявите въображение;
 • издигнатите къщи не изискват допълнително довършване, особено ако са използвани блокове от пяна с облицовка. Това не само намалява строителните разходи, но и спестява време;
 • положителните свойства на материала се запазват в продължение на много години след построяването на къщата.

Въпреки списъка с предимства, строителите препоръчват използването на материала за изграждане на къщи в умерени климатични зони. В случай на сурови и дълги зими, определено ще ви е необходима висококачествена вътрешна изолация на конструкцията.

Както можете да видите, списъкът с предимства е впечатляващ, но, както всеки друг продукт, блоковете от пяна също имат слабости. И така, недостатъците са следните:

 • блоковете от пяна имат клетъчна структура, в резултат на което с тях трябва да се работи внимателно по време на транспортиране поради тяхната крехкост;
 • поради клетъчната структура трябва да се използват специални скрепителни елементи;
 • свиване, по-специално за блокове, произведени по неавтоклавния метод;
 • за да бъдат подовете възможно най-надеждни, е необходимо монтиране на подсилен колан;
 • пазарът е препълнен с материали и някои от тях са занаятчийски фалшификати.

Заключение

Основното нещо в строителството е да изберете правилния строителен материал, така че къщата да е не само уютна, но и топла. Важен момент е спазването на технологичния процес и с такъв продукт като блок от пяна работата ще бъде проста и бърза.

betonov.com

Изолация на фасадата от блокове от пяна отвън за сайдинг

Стените на къщата могат да бъдат неравни и няма от какво да се притеснявате. Но самият процес на затопляне трябва да се извършва върху плоски повърхности, какво трябва да се направи в такава ситуация? За да направите това, използвайте метална или дървена щайга

... Именно тя ще помогне да се скрият всякакви недостатъци на фасадата на сградата.

Правилата за установяване на такъв материал са прости:

 • преди да започнете да инсталирате щайгата на фасадата, трябва да я почистите от прах, мръсотия (можете да използвате пясъкоструене);
 • в никакъв случай не извършвайте процеса на инсталиране на такава щайга при температури под -10 градуса;
 • наложително е да се остави място за изолация (например за минерална вата);
 • при инсталиране на решетката няма нужда да завинтвате самонарезни винтове до самия край
  (докрай);
 • щайгата има собствена стъпка и е необходимо да я изберете въз основа на размерите на самите фасадни панели.

Решетка за сайдинг

След извършване на такава процедура можете да започнете да изолирате фасадата. Инструкции стъпка по стъпка как да изолирате фасадата от блокове от пяна с помощта на минерална вата:

 1. първото нещо, което трябва да направите, е да освободите цялата фасада на къщата от мръсотия и прах. Също така правете снимки на различни скоби, комуникации и т.н. Направете стените "голи";
 2. не забравяйте да запечатате всички пукнатини, пукнатини със специален разтвор;
 3. оставете да изсъхне, след това нанесете противогъбични средства (можете да ги купите в железария). Не е необходимо да нанасяте върху всички стени, направете го само там, където стената ще бъде изложена на влага. Това е необходимо, за да няма плесен и мухъл;
 4. инсталирайте щайгата, най-добре от метални рамки;
 5. поставете бариера срещу пара;
 6. започнете да полагате плочи от каменна вата.Майсторите съветват използването на памучна вата в плочи, тъй като работата с ролки не е удобна и ще донесе много проблеми.
 7. след като изолационният материал е положен, струва си да се приложи хидроизолация;
 8. извършете процеса на сайдинг (винил / метал);
 9. на пазара на строителни материали можете да намерите минерална вата с различни размери, но най-добрият вариант е плоча с дебелина 10 сантиметра.

Схема за монтаж на минерална вата

Решетка с метален профил

Как да изолираме къща от пяна блок отвън

Какъв материал да изберем за топлоизолация? Идеалният вариант за самоизолация на пенобетон е плоча материал: пяна, експандиран полистирол или постелки от минерална вата. Когато използвате паропропусклива изолация (минерална вата), тя трябва да бъде защитена с хидроизолация. Ако къщата е изолирана с паронепроницаеми материали, тогава трябва да се монтира вентилирана междина, която ще премахне възможната кондензация от повърхността на стената.

Изолация на пяна блок къща с минерална вата

Минерална вата - паропропусклив, екологичен, незапалим, предотвратява разпространението на огън, може да се свие при неправилно полагане. С материала трябва да се борави с лични предпазни средства.

Експандиран полистирол, полистирол - паронепропусклив, има нисък коефициент на топлопреминаване и водоотблъскващи свойства, не се свива, не замръзва. Когато изолирате къща с полистирол отвън, тя трябва да бъде защитена с декоративен слой от ултравиолетовите лъчи.

Друг нов материал за затопляне на фасадите на селските къщи са термопанелите. Процесът на изолиране на къща с термо панели е много прост и бърз, работата е достъпна за всеки непрофесионален строител.

Изход

Напълно възможно е да извършите изолацията на къща от пенобетон сами. Важно е правилно да се обработят стените, преди обшиването с изолация. В зависимост от това каква къща имате, от какъв материал е построена, процедурата за изолация може да се различава леко.

Какъвто и материал да изберете за изолация на стени, трябва да правите всичко стриктно според правилата и тогава къщата ви ще бъде топла. Ако не знаете кой материал е по-добре да изберете, минерална вата или полистирол, консултирайте се с майсторите. Но както показва практиката, най-често се използва минерална вата / стъклена вата, тъй като тя има много предимства.

Не, грешно е. Освен това е технически неграмотен. Говоря за строители. Заблудите на вашия неспециалист са разбираеми и извиними. Сега моята задача е да посоча ясно грешките и да очертая с вас начините за компетентна изолация на къщата. Бих добавил и прилагателно - модерна изолация. Защото преди 20-25 години идеите за този процес бяха толкова далеч от истината, колкото и „вашите“ строители днес. И така - какво представлява изолацията на къщата? Тази фраза означава да се осигури комфортна температура в къщата при почти всяка температура. Да, да, тук не става въпрос само за изолация. По-скоро трябва да говорим за топлоизолация. Факт е, че собствениците на къщи, завършили модерна топлоизолация, не съжаляват дори през знойното лято на 2010 година. Оказа се, че топлоизолацията спасява не само от студ, но и от прекомерна топлина. Всички тези съображения ни водят до факта, че съществуват стандарти за изолация. Те са проектирани по такъв начин, че да осигурят комфортна температура в къщата с минимален разход на гориво за отопление. Всеки строителен материал има своя степен на термична защита. И така, "вашият" пенобетон също има свой собствен, а с дебелина 30 см, той дори не достига половината от необходимия размер. Не искам да ви потапям в занаятчийски формули, това е абсолютно безполезно. Основното нещо, което трябва да разберете, е, че се нуждаете от допълнителна изолация, изработена от специални топлоизолационни материали. Писахте за това обаче с голяма грешка.Искам да обърна внимание, Полина, че топлоизолационните работи се извършват не на вътрешните повърхности на ограждащите стени, а на външните. И така, плочите от минерална вата са залепени към повърхността на стената (и, надявам се, че сте плоски). За вашия южен регион на Дон ще бъде достатъчна дебелина от 10 см. Като материали можете да използвате ROCKWOOL, ISOVER, URSA плочи или постелки. А във вашия регион, в съседния регион Белгород, се произвежда ISOVOL, който по своите топлотехнически качества не отстъпва на тях. Вземете го смело. Плочите първо се залепват, а след това допълнително се фиксират върху стената с пластмасови гъбички. След това плочите трябва да бъдат измазани върху специална пластмасова мрежа и боядисани във всеки цвят, който сте определили на семейния съвет. И покрийте вътрешните повърхности на стените с предложения гипсокартон. На придружаващата снимка съществуващата къща е изолирана с плочи от експандиран полистирол.

Какъв късмет беше Полина! Попитах за пенобетон, но научих толкова много полезни неща. Колеги, тук ми зададоха въпрос за събарянето на къщата снощи. Отговорих кратко, малко по малко. Можете да се преместите там. И тогава знанията на Полиночка ще надхвърлят максимално допустимото. Надявам се авторът на първото хубаво писмо да не ми се сърди. Когато вземете решение, уведомете ме. И изпратете снимки. Това ще бъде истинска система за проследяване с отрицателна обратна връзка. Вината е моя, това е нещо, което изскочи от теорията на системите за управление. Ще се видим при събарянето.

Не слушайте строителите, вие живеете в него, а не тях. Но вместо гипсокартон, разбира се, е по-добре да го обшиете с вагон, малко по-скъп, но тапетът няма да се излива и въздухът ще бъде по-добър и по-екологичен.

Имам удължение от 62 квадратни метра блокове от пяна към къщата си, така че 1) определено изолирайте отвън, ако желаете, допълнително отвътре (изолирам северозападната стена от 2 страни) пенобетонът е много лесно разрушим материал, така че Не бих направил мазилка върху пенобетон, това е всичко, което ще позволи на влагата да премине и директно да предаде всички външни влияния на стените! Отвън имам сайдинг (лесно е да го монтирам сам) между него и стената в щайгата има минерална вата с висока плътност за стените и увита във влагозащитен филм на вятъра. 2) дори 5 см изолация дава много забележим резултат, 3) 30 см пяна блок дава топлина! Да, прекарах първата зима в гол пенобетон от 2 страни, но след затопляне е много по-добре !!! 4) вътре, ако стените са равномерни, току-що залепих гипсокартон върху останалите стени върху лепилото за плочки,

Магистър по архитектура, завършил Самарския държавен университет по архитектура и строителство. 11 години опит в проектирането и строителството.

Къщата от блок от пяна никога не остава без декорация. Това се дължи на непрезентабилния външен вид на стените. Заедно с фасадната облицовка често се извършва топлоизолация, която трябва да предпазва сградата от топлинни загуби през зимата и да поддържа нормални условия на температура и влажност в помещенията. По-правилно би било да изолирате къщата от блокове от пяна, направени отвън.

Защо е по-добре да се изолира навън

Топлоизолацията може да бъде позиционирана от двете страни, но ако е възможно, изберете правилното решение за външна изолация. Това се обосновава от следните факти:

 1. Когато топлоизолацията е разположена отвътре, свободната площ на помещението намалява, изолацията на стените отвън не влияе на вътрешните размери.
 2. Външното разположение на термичната защита позволява да се увеличи експлоатационният живот на носещите конструкции. Те са надеждно защитени от замръзване и външни неблагоприятни влияния. Поставянето на материала отвътре не дава такъв ефект, защитата се осигурява само за помещението, повърхността на стените остава студена.
 3. Следващият факт следва от предишния. Ако изолацията се извършва отвътре, външната стена остава студена.В този случай точката на оросяване (конденз, влага от пара) попада вътре в носещата конструкция и може да доведе до нейното разрушаване. Когато изолационният материал е разположен отвън, вътре в стената не се образува влага.

Има смисъл да се предпазват стените отвътре само при специални обстоятелства:

 • работата се извършва на голяма надморска височина (това практически не е приложимо за къща от пенобетон, тъй като якостните характеристики на материала не позволяват изграждането на високи стени);
 • завършването на фасадата е завършено (без изолация), извършването на работата правилно (отвън) ще изисква сериозни финансови и времеви разходи.

Ако е решено да се изолират стените отвътре, трябва особено внимателно да се следи качеството и безопасността на материалите и спазването на технологията (полагане на бариера срещу пара, хидроизолация). По-добре е да се даде предпочитание на по-естествените видове изолация, като ековата или изолираната мазилка.

Можете да изолирате стените отвътре с минерална вата. Той е ефективен по отношение на защитата и няма да блокира преминаването на въздух през обвивката на сградата.

Възможности за изолация от страна на студения въздух

Защитата на стените на пяна блок къща в общия случай за всички варианти на изолация е еднаква. Преди да започнете работа, трябва да вземете две решения:

 • избор на изолация;
 • избор на метод на довършителни работи.

Ако къщата се намира в райони, които са доста благоприятни от климатична гледна точка, можете да комбинирате тези две решения, като изберете „топла” мазилка. Материалът има две функции едновременно. За да се увеличат якостните характеристики, слоят се полага върху подсилваща мрежа, изработена от фибростъкло. Работата се извършва в следния ред:

 • почистване на твърдата повърхност от мръсотия, прах и мазнини;
 • нанасяне на слой грунд;
 • първият слой мазилка;
 • фиксиране на армиращата мрежа;
 • след това трябва да нанесете необходимия брой слоеве от гипсов разтвор;
 • Завършващият слой може да бъде боя върху силиконова основа.

Изборът на изолация

Тук има няколко опции, които са едни от най-често срещаните:

 • минерална вата;
 • Стиропор;
 • екструдиран пенополистирол;
 • еко вълна;
 • полиуретанова пяна.

Най-добре е да изберете материала, който няма да блокира движението на въздуха през стените на блока от пяна.

Най-икономичният материал, който отговаря на това изискване, е минералната вата. Изолацията от минерална вата е важна за извършване, като се вземат предвид характеристиките на материала.

Задължително е да направите следното:

 • пароизолация от страна на топъл въздух (най-евтиният вариант е полиетиленов филм, но няма да позволи на стените да „дишат“, по-добре е да останете на по-технологично напреднали мембрани за бариера);
 • хидроизолация от страна на студения въздух (отново в този случай си струва да изберете хидроизолация или дифузионна мембрана);
 • въздушно вентилиран слой за отстраняване на влагата от повърхността на материала е разположен между топлоизолацията и облицовката и се приема, че е с дебелина най-малко 50 mm.

Изборът на материал за облицовка

На този етап трябва да изберете външния вид на къщата. Следните материали са подходящи за облицовка на къща от пяна блокове:

 • сайдинг;
 • подплата;
 • блок къща;
 • тухла.

Сайдингът е най-икономичният и често срещан вариант.

Ако имате достатъчно средства, струва си да обмислите други възможности. Облицовката ще ви позволи да завършите под дървения материал, а блоковата къща под дървения труп.

По принцип монтажът на топлоизолация и облицовка се извършва в следния ред:

Схема на облицовка на къща от пяна блок с сайдинг

 • почистване на повърхността;
 • фиксиране на бариерата срещу пара;
 • монтаж на рамка от дървени пръти (сечение в зависимост от дебелината на изолацията) или метален профил;
 • монтаж на изолация с нейното фиксиране върху дискови дюбели;
 • фиксираща хидроизолация (ако рамката е изработена от дърво, можете да я фиксирате със строителен телбод със задължителното залепване на фугите с лента, същото важи и за пароизолация);
 • монтиране на покритие, методът на закрепване се избира в зависимост от избрания материал.

Друг вариант за външната декорация на къщата е изграждането на километър от тухла. В този случай е необходимо да се предвидят метални или пластмасови връзки между двете части на стената. Топлоизолацията се монтира преди издигането на тухлената стена и е защитена от нея от външни влияния.

Къща, построена от страни от пяна, вече е гарантирано да запази топлината, тъй като самият този материал е отличен изолатор. Най-често е напълно възможно да се направи без допълнителна изолация. Но в някои случаи такава необходимост възниква поради дизайнерските характеристики на стените или малката дебелина на използваните блокове от пяна.

Какво да използвам за облицовка

Какво, как да облицовате блока от пяна? За довършване на фасадата се използват различни материали. Това може да бъде мазилка, сайдинг, декоративен камък, фиброциментови плочи, велпапе, блокхаус, плочки. Често собствениците на жилища предпочитат да покрият сградата с тухли, които могат да бъдат клинкерни или специални декоративни.

Технологията за облицоване на къщи от пяна блокове с тухли може да бъде малко по-сложна, отколкото когато се използва, например, сайдинг, но резултатът е и много високо качество. Просто трябва да запомните да увеличите ширината на основата предварително, така че да има място върху нея за работа с тухли.

Друг важен момент, който трябва да запомните: блоковете от пяна с всякакви облицовки изискват вентилационна междина, с негова помощ ще се отстрани излишната влага, поради което се препоръчва да се използва "дишащ" топлоизолационен материал, например минерална вата.

Тухлената облицовка на блокове от пяна може да се извърши по два начина:

 • Паралелно, буквално и преносно, с изграждането на стени. С полагането на блоковете от пяна се издига и декоративният слой. Интензивността на труда се увеличава, но качеството на финала е отлично.
 • Последователно, т.е. довършителните работи се извършват вече върху напълно построена сграда. Тази технология е по-широко разпространена, тъй като може значително да намали времето за строителство.

Едновременно издигане на стени от пяна блокове и тухлена облицовка

Характеристики на къща от пенобетон

Когато се използват блокове от пенобетон за изграждане на къщи, се предвижда да се поставят еднослойни стени. Идеята за създаване на такива материали, включително осигуряване на топлоизолация на дома с малко усилия. Те надеждно задържат топлината в къщата, но това не е единственият аргумент в полза на избора на пенобетон за строителство.

Предимствата на този строителен материал:

 • Цената на блок от пяна е много по-малка от тухла.
 • Стените не замръзват, поради което животът на къщата е по-дълъг.
 • Няма гъбична инфекция или плесен.

Трябва да се признае, че блокът от пяна все още има недостатък, не твърде висока якост на сградата, построена от него. Но този проблем се решава с помощта на армировка. Стоманената рамка балансира товара, което прави възможно да не се притеснявате за целостта на къщата. Въпреки това, когато се работи с фасада, изработена от блокове от пяна, е необходимо да се избягва прекомерното претегляне на конструкцията. Важно! Облицовката на стени с тежки материали, например камък, или инсталирането на завеса или "мокра" фасада може да доведе до нарушаване на целостта на структурата на блока от пяна.

Определяне на необходимостта от изолация

Пенобетонът, измислен, за да се избегне допълнителна работа по изолацията на сградата, наистина е отличен топлоизолатор, но това не винаги е достатъчно. Говорим предимно за регионите с най-ниски температурни показатели. Къщата, която ще трябва да премине през силните руски студове, все още е по-добре да бъде допълнително изолирана.

Важно! Работите по топлоизолация се извършват най-добре извън сградата. Материалите, използвани за това, трябва да са леки. Това може да бъде полистирол, полистиролова пяна или минерална вата.

Външният монтаж на топлоизолация има редица предимства.

 • Удължен е експлоатационният живот на фасадата. Появява се бариера, която предпазва стената отвън от вредното въздействие на околната среда.
 • Жилищната площ не е намалена. Ако изолацията се извършва отвътре, ще трябва да заемете част от пространството с топлоизолационна конструкция.
 • "Точката на оросяване" се измества извън стените в изолацията. Парата не се кондензира вътре в стените на къщата, няма влага, което увеличава експлоатационния живот.
 • Защита срещу замръзване на стени. Вътрешната топлоизолация, за разлика от защитата отвън, може да доведе до разрушителни ефекти от ниските температури върху фасадата.

Плюсове и минуси на нагреватели

Когато се подготвяте за изолационни работи, изборът на материал трябва да се направи в полза на една от най-популярните, пяна или минерална вата. И двата вида материали са способни на висококачествена изолация на вашата фасада и имат редица предимства като топлоизолатор. Разгледайте всички опции, предлагани от пазара и сравнявайки характеристиките на тези материали, можете да изберете кой е най-подходящ за вашия конкретен дом.

Предимства на стиропора

 • Цената е ниска - от 200 рубли на квадратен метър.
 • Дълъг експлоатационен живот.
 • Високи показатели на топлоизолация.
 • Висококачествена хидроизолация. Стиропорът ще предпази стените от влага отвън.
 • Устойчивост на замръзване и екстремни температури.
 • Допълнителна звукоизолация.
 • Ниска податливост на различни химикали и биологични влияния.

Недостатъци на стиропора

 • Унищожаване от пряка слънчева светлина и високи температури.
 • Невъзможност за комбиниране на пяна с дърво. Няма да работи изолацията на сграда с дървени конструкции с този материал.

Предимства на минералната вата

 • Цената е съвсем приемлива, макар и малко по-висока от тази за полистирола. От 300 рубли на квадратен метър материал.
 • Осигурява високо ниво на защита срещу загуба на топлина.
 • Дълъг период на експлоатация.
 • Минералната вата осигурява добра звукоизолация.
 • Надеждна защита на стените от блока от пяна от въздействието на водата.
 • Осигуряване на пожарна безопасност. Minvata е огнеупорен.
 • Този материал е силно паропропусклив за предотвратяване на кондензация.

Недостатъци на минералната вата

 • Минералната вата абсорбира твърде много влага, което води до влошаване на качеството на материала.
 • Изисква повишена грижа по време на инсталацията. Ако работата не е свършена правилно, може да настъпи свиване.
 • Когато използвате този материал, трябва да се придържате към мерките за безопасност. Задължително е да се използва дихателна защита, като респиратор.

Инструкции стъпка по стъпка за затопляне

Етапите на извършване на топлоизолационни работи, в зависимост от това какъв материал се използва, са както следва.

Монтаж на изолация от пяна

Модел от пяна с най-добри свойства на защита срещу загуба на топлина и предаване на пара - M25. Дебелината на материала от тази марка е 50 мм.

Монтаж на изолация от минерална вата

Важно е да знаете, че има и други методи, за да поддържате дома си топъл. Можете да закупите блок от пяна с ниски стойности на плътността. Те трябва да облицоват външната страна на къщата и след това да я завършат по свой вкус. Не забравяйте, че не само фасадата се нуждае от топлоизолация. Също така трябва да изолирате външната част на тавана, основата и мазето.

Блокът от пяна, като отличен строителен материал, перфектно задържа топлината в помещението, характеризира се с дълъг експлоатационен живот и се отличава с абсолютната безвредност на състава. Тези предимства на газобетона са оценени от много потребители. В резултат на това материалът стана много популярен през последните години. Леките и обемни детайли на такива проби ви позволяват да изградите всяка структура за кратко време.Как да изолираме къща от блокове от пяна отвън? Много собственици с подобна структура искат отговора на този въпрос. По-голямата част от професионалистите смятат, че е препоръчително да се провеждат такива събития, ако дебелината на стената е 30 cm или по-малка. Работата не изисква специални умения и специални умения, така че всеки може да го направи.

Къщите от пеноблок изискват допълнителна изолация.

В днешно време съвременната индустрия предлага толкова много изолационни материали, че не е трудно да се избере достоен.

Внимание! При издигането на сгради от блокове от пяна трябва да се вземат предвид климатичните особености на района: относително меките условия ви позволяват да създадете лека изолация под формата на мазилка на повърхността.

Къща от блок от пяна може да бъде завършена с мазилка.

Как да изолираме къща с мазилка? За това се взема обикновен циментов разтвор, който се поставя върху основата на 2 слоя, дебелината на всеки от тях съответства на 3-4 см. Покриването на външните стени с дълбоко действащ грунд забележимо укрепва външния слой на стени и образува слой на повърхността, който насърчава доброто сцепление с основата.

За да върви мазилката ясно и правилно, трябва да се придържате към препоръките на специалистите. Качеството на приготвения разтвор за мазилка влияе върху покритието и изолацията на повърхностите. За да разредите правилно състава, трябва да проучите инструкциите на опаковката.

Съвет! Можете да разберете правилното разреждане на разтвора по този начин: вземете малка част с мистрия и поставете инструмента в изправено положение. Съставът, който ще издържи на тегло 20 секунди, е с добро качество.

Използването на подходящи устройства за изравняване на повърхността, по-специално маяци. Те се монтират, когато дебелината на мазилката е 2,5 см или повече. Допустимото разстояние между тях е 15 cm.

"Пай" от изолация на къщи от пяна блокове с помощта на минерална вата

Разликата е в технологията на полагане на гипсовия слой. Известно е, че хоросанът се нанася върху тухлени повърхности чрез хвърляне, което не може да се каже за стени от пенобетон. Тук е необходимо слоят да се намаже със специална машина или обикновена мистрия. Височината на такъв слой трябва да бъде по-малка от 4 см; след нанасянето му разтворът трябва да се захване и да изсъхне.

Външният слой на измазаната повърхност обикновено е леко грапав на допир.

Повърхността е покрита с втори слой, когато предишният слой изсъхне. Маяците се отстраняват на следващия ден, дупките, които се появяват на повърхността, се покриват със същото съединение с помощта на шпатула или мистрия.

За изолация на стени от газобетон се използват материали като минерална вата, експандиран полистирол, повърхностни мазилки, PVC сайдинг, облицовъчни керамични тухли и водоустойчива боя.

Обратно към съдържанието

Блокове от пяна с лицева страна - красота и топлина на достъпна цена

Фасаден блок от пяна при строителството на къщи.

С всичките му несъмнени предимства, един от недостатъците на блока от пяна е неговият непрезентабилен външен вид. Какъвто и архитектурен стил да приложите, независимо от оригиналната форма и конфигурация на къщата, фасада с хетерогенна сива пореста повърхност изглежда евтина и небрежна.

С декорацията на открито картината се променя драстично и ако все още не сте решили как да обшиете къщата отвън, експертите препоръчват да се обърне внимание на блокове от пяна с лицева страна. Те могат да се използват както за основна зидария, така и като декоративно покритие.

В статията ще говорим за видовете, техническите характеристики, предимствата и недостатъците на фасадните блокове от пяна, както и за тухлите и технологията за облицоване на блокове от пяна с нея.

Фасаден блок от пяна - какво е това

Декоративните блокове от пяна се предлагат в два вида:

Блок от лита пяна с текстурирана странична пяна, състоящ се от две части

Завършено декоративно довършване на фасадата, значителни икономии при облицовката на блокове от пяна. В първия случай текстурата се нанася незабавно по време на формоването, във втория основният блок е свързан с предната част в едно цяло с помощта на пластмасови свързващи елементи и образува единен монолит.

И едната, и другата опция имат следните предимства пред обикновения блок от пяна:

 • Отлична топлоизолация, която не изисква допълнителна изолация. Стена от декоративен блок от пяна от 400 мм съответства на стена от тухли с дебелина 1200 мм.
 • Относително леко тегло, което ви позволява да изграждате стени сами.
 • Намалено време за строителство поради завършената фасада.
 • Декоративната част съдържа специални добавки, които й придават подобрени влагоотблъскващи, мразоустойчиви, якостни характеристики. С други думи, не е необходимо да се прави външна хидроизолация на блоковете, тъй като те практически не абсорбират влагата и експлоатационният живот се увеличава значително.
 • Поддръжката на фасадата е опростена, блоковете се самопочистват от прах и мръсотия с дъждове.

Важно! Въпреки всички тези уникални свойства, експертите препоръчват използването на облицовъчен блок от пяна в райони с умерен климат. Там, където има сурова, дълга зима, е необходима вътрешна изолация на сградата.

Топлинни блокове

За студените региони е разработена технология, според която облицовъчният пянен блок веднага се произвежда със слой от експандиран полистирол. Нарича се още „топлинен блок“, притежава всички положителни свойства на фасадните блокове, но има значително по-ниска топлопроводимост.

Пеноблок с облицовка и изолация Производство на топлинни блокове

Връзката на трите части на конструкцията е направена с пластмасови връзки и, както знаете, тя не води добре топлината, така че топлоизолационните свойства на декоративния блок остават на най-високо ниво. Съвременната производствена технология дава възможност да се произвежда материал с високи якостни характеристики и дълъг експлоатационен живот.

Разнообразие от текстури и цветове

Производителите предлагат широка палитра от цветове за декориране на фасадата; довършителната част на блока от пяна има повърхност, която имитира текстурата на различни естествени материали. Методите за оцветяване позволяват на материала да запази първоначалния си цвят за дълго време.

Можете да изберете покритие, което да съответства на всяко архитектурно решение на сградата, отразяващо различни стилове.

Разнообразие от цветове на облицовъчния блок от пяна.

Декоративните блокове от пяна се произвеждат не само с една завършваща страна. Възможно е да закупите ъглови фасадни елементи с декоративно покритие от две съседни страни. Някои производители произвеждат блокове от пяна с облицовка от изкуствен камък. Такава фасада изобщо не абсорбира влагата и надеждно защитава пенобетона от нейното проникване.

Предлагаме малка селекция от успешни комбинации и комбинации от фасадни блокове от пяна при изграждането на жилищни сгради:

Къща с контрастно довършване на ъгли Довършване на къщата, за да съвпадне Светли цветове на цветовете Асиметрично довършване Къща с балкон Къща в сиви тонове

Облицовъчни блокове от пяна с тухли

Добре е, ако изграждането на стените на жилищна сграда се извършва незабавно от декоративен блок от пяна, тогава, както вече споменахме, не е необходимо външно довършване. Но какво, ако къщата вече е построена от прости блокове и фасадата трябва да бъде защитена и подобрена? Как да фурнираме блока от пяна, така че да е надежден и красив?

Сега на пазара има огромно разнообразие от довършителни материали, но ви съветваме да обърнете внимание на "старата", надеждна тухла, доказана през вековете. Освен това напредъкът не стои неподвижен, този материал също е претърпял много промени към по-добро. Ето защо дори и сега има много привърженици на тухли и къщите, облицовани с този материал, изглеждат стилни и привлекателни в продължение на десетилетия.

Предимства на тухлената облицовка

Не само къща може да бъде облицована с декоративни тухли, но и ограда в същия стил.

Подслон от блокове от пяна с тухли има следните предимства:

 • Намаляване на топлинните загуби.
 • Ниска абсорбция на влага.
 • Устойчивост на замръзване.
 • Устойчив на ултравиолетови лъчи.
 • Естетичен външен вид.
 • Трайността на зидарията.

Нека поговорим подробно за облицоването на блокове от пяна с тухли. Този метод е малко сложен, но ако някога сте правили зидария, тогава технологията за облицоване на блокове от пяна с тухли се различава малко от обикновените каменни работи по изграждането на стени.

Няма да описваме подробно технологията, ако сте избрали тази опция, значи не сте начинаещ в този бизнес. Нека разгледаме ключовите моменти на конструктивното устройство.

Видове тухли

За облицовка на стени се предлагат няколко вида тухли:

Керамична куха тухла Тухла от пясъчна вар Хиперпресована (бетонна) тухла Клинкерна тухла Тухлите имат богата цветова гама от цветове Невероятно разнообразие от фигурни елементи за фасадна декорация

Ако се интересувате от цената на материала, тогава керамичните и силикатни тухли ще струват по-малко, ако имате нужда от специална здравина, тогава изберете от клинкер и хиперпресовани. Технологията на тухлена облицовка от блокове от пяна е еднаква за всеки вид материал.

Всеки от тях може да бъде пълноценен или кух, вторият вариант е по-популярен, тъй като теглото му е по-малко и спестяващите топлина свойства са по-високи.

Важно! Облицовката от тухлена стена се полага на етапа на изграждане на основата, чиято ширина трябва да се увеличи с 10-15 см, а зидарията ще почива на този рафт. Но ако това не се случи навреме, тогава, като опция, можете да вземете 16U или 18U канал и да го фиксирате вертикално върху съществуващата основа с анкерни болтове с стъпка 50 см. Той ще служи като опорен рафт за облицовка.

Отличителни нюанси на облицовка от тухли

Фасадната облицовка, като обикновената зидария, трябва да започне от ъгъла, като я повдигне на 5-7 реда, ясно регулирайки правия ъгъл и вертикала.

Започваме работа от ъгъла на сградата.
За да се избегне образуването на конденз под обшивката, между нея и основната стена се прави празнина с изолация. Също така, празнините са оставени в долната част, между тухлите на първия ред.

Възможно е да се поставят пластмасови тръби между шевовете на няколко места по целия ред.

Ако сте изправени пред неотопляемо помещение с тухла (навес, гараж и други стопански постройки), тогава е възможна опция без изолация и въздушна междина.

Вентилирана фасадна зидария.
Облицовката може да се извършва успоредно с конструкцията на стените, след което закрепващите анкери се полагат едновременно в двете конструкции. Ако това не се получи, тогава гъвкавата връзка или мрежа трябва да бъде здраво закрепена към основната стена на сградата.

Необходимо е да се подсилят на всеки 4-5 реда зидария.

Укрепване на тухлена облицовка.
От предната страна са неприемливи различна дебелина на шевовете, преливане на хоросан, пролуки, пролуки в хоросана, небрежен, рошав шев. За да оформите шева, използвайте специални фуги, изработени от метал и с вдлъбната или изпъкнала форма.

За перфектна вертикалност и хоризонталност, всеки ред е подреден според сеитбата и проверен с ниво.

Свързване на шевове.
Специално внимание трябва да се обърне на качеството му, то не трябва да бъде твърде твърдо, тъй като водата бързо ще се изпари от него и шевът ще започне да се руши.

Но високата пластичност също е вредна, тъй като разтворът лесно ще бъде изцеден изпод тухлата. Това означава, че ще бъде трудно да се поддържа еднаква дебелина.

Излишният хоросан върху зидарията от предната страна трябва да се отстрани незабавно, след изсъхване ще остави грозни петна върху тухлата.

Решението трябва да бъде достатъчно гъвкаво.

Може би това е всичко, което технологията за облицоване на блок от пяна с тухла се различава от обикновената обикновена зидария. Всичко останало отговаря на каменната работа на тухлените стени.Има инструкция, която ясно предвижда този технологичен процес, в него можете да намерите отговори на всички въпроси.

След като взехте оригинален тип зидария, контрастна или тонална комбинация от тухлени цветове, можете да получите успешен и интересен дизайн на сградата.

Различни видове зидария.

Важно! Трябва да се помни, че при декоративната облицовка от тухли е необходимо стриктно да се спазват вертикалните и хоризонталните редове, както и дебелината на шевовете, тъй като недостатъците вече не могат да бъдат скрити зад финала.

Предлага да видите снимки на интересни комбинации от различни цветове и текстури на облицовъчни тухли.

Къща в готически стил Комбинация от различни текстури на тухли Довършване с тухли в същия тон Едноцветна къща с контрастно довършване на мазето Къща в кафяви тонове Контраст на зиданите шевове

Заключение

Препоръчваме ви да гледате видеоклипа в тази статия, в който всички въпроси по тази тема са разкрити по-пълно и ясно.

Изборът на материал за изграждането или облицовката на сграда е много сериозно събитие, от него зависи дали вашият дом ще бъде сух и топъл. И няма значение дали изграждате от фасадни блокове, или облицовката от блокове от пяна е направена от тухли, основното е, че се следва технологичния процес. Тогава къщата ви ще радва всички домакинства с уют и комфорт в продължение на много години.

kladka-info.ru

Стиропорът е чудесен вариант

Можете да изолирате къща от газобетон с експандиран полистирол. Също така се използва активно за декорация на стени от тухли и бетон.

Съвет! Когато избирате подходящ материал за изолация на дома, трябва да разгледате по-отблизо варианти като експандиран полистирол или пяна със специална стойност. Тези мостри перфектно ще предпазят външните стени от замръзване и ще създадат уют в къщата.

Въпросният материал се страхува от неблагоприятни атмосферни влияния, затова се нуждае от подходяща защита. Външната повърхност е покрита със слой фасадна шпакловка.

Листовете от стиропор са лесни за инсталиране, така че могат да се монтират дори на височина. Те се различават по демократична цена.

Такива слоеве са фиксирани към повърхността със специални дюбели или лепило.

Инсталирането на такъв материал включва преминаване през следните етапи:

 1. Повърхността на външните стени е грундирана.
 2. Фиксиране на листове от експандиран полистирол. Можете да изберете метода на закрепване сами: това е лепилен разтвор или специални самонарезни винтове, които приличат на гъбички. Когато избирате крепежни елементи, най-добре е да използвате пластмасови проби, тъй като металните не са толкова практични и могат да корозират.
 3. Поставянето на подсилваща мрежа на повърхността ви позволява да държите добре довършителните материали под формата на мазилка. Изолацията е покрита със специално лепило и този задържащ компонент е фиксиран върху нея. Мрежата прилича на ролка, тя се нанася по такъв начин, че следващият слой да бъде намерен на предишния с разстояние 10 см. След това повърхността се изсушава.
 4. Обработка на основата с гипс или шпакловка. Такива действия са възможно най-прости, така че всеки запознат с технологията за стилизиране може да ги организира.

Блокът от пяна е доста крехка суровина, поради което е необходимо да се направят дупки в него и да се забиват много внимателно пирони. Лепенето на дъските трябва да се извършва при сухо време при температура на въздуха над + 5 ° С.

Височината на листа от експандиран полистирол за стени, изработени от такива блокове, трябва да съответства на 5 cm.

Обратно към съдържанието

Какво е блок от пяна

Пеноблокът е материал под формата на строителни блокове, изработени от пенобетон. Пенобетонът се образува чрез добавяне на разпенващ агент към разтвора поради втвърдяването на получената смес.

Днес има три производствени технологии за този материал:

 1. Класически
  ... Приготвя се обикновен циментово-пясъчен хоросан, в който се добавя пяна с помощта на генератор на пяна. След това разтворът се смесва старателно с пяната и готовата смес се излива във форми.В резултат на втвърдяването се образува пенобетон. Тази производствена технология се счита за най-надеждната и се използва от повечето производители.
 2. Суха минерализация
  ... Сухата смес от компоненти се смесва с пяна с ниско разширение, непрекъснато подавана от генератора на пяна. В резултат на това получаваме стабилна смес от пенобетон с малък обем свободна вода.
 3. Баротехнологии
  ... Баро миксерът се пълни с разпенващ агент и вода, след което се добавят всички останали компоненти. Освен това налягането се създава чрез изтласкване на въздух с компресор, след което бетонната смес се транспортира под налягане до мястото, където ще бъде разпределена по формите.

Блокът от пяна се отнася до материали, изработени от газобетон, т.е.характеризира се с пореста структура със затворени клетки.

Характеристики на блокове от пяна

Ползи

 1. Ниска цена. Дори в сравнение с газобетон, който също принадлежи към газобетон, цената на този материал е средно с 20% по-евтина.
 2. Лесно инсталиране. Ако сте запознати с характеристиките на тухлената зидария, тогава можете лесно да изградите стени от пенобетон със собствените си ръце, които имат няколко работни нюанса, за които ще говорим по-долу.
 3. Рефрактерност.
 4. Относително леко тегло, което прави възможно използването на такива сгради (например колонообразни) за вдигане. Ниското тегло също улеснява много процеса на инсталиране.
 5. Материалът е устойчив на различни химически влияния, както и на биологични фактори (гниене, увреждане от гризачи и др.).
 6. Устойчивост на влага.
 7. Лесно обработване. Материалът е перфектно изрязан и шлифован, което е още едно предимство пред газовия блок.

Следващата инструкция ще ви помогне при изпълнението:

 1. Първо почистваме блоковете от прах, мръсотия, сняг и т.н.
 2. Всички видове основи са подходящи за този материал поради ниското му тегло. Единственото изискване за основата е тя да бъде здрава и равномерна.

Съвет! Колонната основа е подходяща за сравнително малки и блокови конструкции от пяна с максимум два етажа.

 1. започнете от всеки ъгъл. Оптималната дебелина на стената е 2 блока + облицовъчен слой от половин тухла.
 2. Първият ред се поставя върху хидроизолационния слой. В този случай можете да използвате листове покривен материал, като ги полагате на два слоя.
 3. Полагането може да се извърши върху циментово-пясъчен състав. Съотношението на цимент и пясък е 1: 3. Дебелината на шева не трябва да надвишава 30 mm.
 4. Всички следващи редове се полагат върху лек хоросан с дебелина на шева около 15 mm.
 5. Ако работите в горещо и сухо време, намокрете блоковете с вода непосредствено преди полагане.
 6. След полагането на първия ред е необходимо да се провери неговата равнина с ниво. Това е началната точка за всички следващи работи, следователно, ако се открият дори незначителни нередности, те трябва да бъдат отстранени с помощта на шлайф инструмент.
 7. Контролирайте кухините в шевовете. Необходимо е да се запълнят хоризонтални, вертикални и междуредови фуги с циментов разтвор, така че да не останат кухини. Остатъците от хоросана трябва да бъдат отстранени по време на процеса на полагане.
 1. Блоковете могат да се поставят с леки удари с гумен чук.
 2. За да се постигне по-голяма здравина, стените са подсилени с метална мрежа или подсилващи пръти, положени във всеки ред или през ред.
 3. За прегради се монтира кофраж над прозорците и вратите, в който се полага подсилена рамка и се излива бетон.
Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни