Изолация Penoplex за подове: употреба, рецензии


Всичко е свързано с паропропускливостта

За да може дървото на стените да не изгние след изолация, се изисква "точката на оросяване" - точката, където водната пара се превръща във вода, да не пада върху повърхността или тялото на дървена стена. Ако това се случи, дървото ще изгние. Тоест, след извършване на изчисление с помощта на калкулатор, стените на къща в Московска област имат следната структура:

 1. Греда от бор или смърч, през зърното - 250 мм.
 2. Изолация - плоча от полистиролбетон PPS FG15–80 mm.
 3. Влагозащитна мембрана - 0,1 мм.
 4. Въздушната междина е 40 мм.
 5. Облицовка с дъски (като вентилационна фасада).

Изолация на дървена къща отвън с отзиви от пяна

Получаваме, че стената отговаря на всички топлотехнически изисквания и няма условия за образуване на конденз. Без конденз - без разпадане, което означава, че е възможна изолация с експандиран полистирол, последвано от довършване с дъска или вагон, стени от такава конструкция.

Вторият вариант: имаме къща в Московска област, изработена от дървени трупи Ø 250 мм, изолирани според системата на мазилката:

 1. Дървен материал от бор или смърч, работна дебелина - 150 мм.
 2. Въздушно затворен слой (поради заобляне на трупа) - 50 mm.
 3. Изолация - полистиролбетон PPS F 20-50 мм.
 4. Завършващ слой - минерална мазилка - 8 мм.

В този случай вътре в конструкцията има 100% влага и разрушаването на стените е неизбежно. Това може да бъде предотвратено само чрез увеличаване на дебелината на изолацията.

Изолация на дървена къща отвън с отзиви от пяна

Както може да се види от тези примери за изчисление, възможна е външна изолация на дървена къща с експандиран полистирол, но тя изисква балансиран подход и дебелината на топлоизолация от 50 mm за дървена рамка Ø 250 mm с работна дебелина на 150 мм явно не е достатъчно, ако искате къщата ви да стои на повече 5-8 години. Човек, който твърди обратното, е създател на митове.

От гледна точка на функционалността, изолацията от пяна работи по-добре, когато впоследствие се облицова с вентилирана фасадна система, а не с мазилни системи. Това се дължи на факта, че слоевете материали, когато се доближават до външния въздух, трябва да имат по-голяма паропропускливост.

Паропропускливостта на влагоустойчивите мембрани е по-висока от адхезивните и довършителни слоеве от гипсови материали, а въздушната междина и облицовката дават 100% отделяне на водна пара.

Отзиви за изолация с експандиран полистирол

„Аз самият изолирах тавана с пеноплекс. Това се случва така - топлият въздушен поток се издига нагоре и поради факта, че там има слой изолация, той не се охлажда. Следователно топлината се спестява значително. И не е нужно да наемате никого за ремонтни дейности, той сам го е направил. Лично мен всичко ме устройва. Къщата е топла и много приятна. "

Виктор Смоленск

„Преди година изолирах първо пода, а след това и тавана в къщата. Още не докоснах външните стени - реших да видя как ще издържи. Има ефект - през зимата марката на термометъра се повиши до 25, вместо обичайните 20, при същия разход на газ. Затова съм доволен. Подът, разбира се, е станал малко по-висок, с някакви 5-6 см, но сега не е студено да се ходи по него без чехли. Така че отзивът ми е само положителен. "

Дмитрий Белгород

„Знаете какво учудва - количеството реклама, при това отрицателно. Очевидно производителите на по-скъпи материали се страхуват от конкуренцията. Затова те се опитват да докажат, че материалът им е по-добър. Дълго време се съмнявах дали да изолирам тавана в цялата къща с пеноплекс. Отначало мислех да го направя от гипсокартон, дори обших тавана в една стая. Но гипсокартонът, първо, е по-скъп, и второ - всички тези метални рамки, отново таванът пада надолу. Затова купих пеноплекс и го изолирах с него. Клас, честно! Бързо и лесно. Поправих шевовете, шпакловах отгоре, боядисах - всичко е готово. И топло, и добре в къщата. Гъбички по стените и не миришат.Затова съм много доволен. "
Генадий Омск

Изолация от пяна отвън

И така, как да изолираме дървена къща с пяна пластмаса, за да живеем дълъг и комфортен живот в нея?

Необходимо е да се следват доста прости правила, без да се опитвате да спестите пари за необходимото:

 1. Преди да извършите работата, направете топлотехническо изчисление, за да се уверите, че дебелината на изолацията е достатъчна и че точката на оросяване не е в дървената стена.
 2. Подгответе внимателно стената - почистете я от прах, мръсотия, гниене, мъх, обработете я с противовъзпалително средство и фунгицид, проверете и поправете всички фуги и канали.
 3. Извършвайте работа при минимална влажност на въздуха, при хубаво време; в случай на възможни валежи, покрийте стената с полиетилен.
 4. Спазвайте технологията за извършване на изолация в съответствие с препоръките на производителя на материала.

Изолационната работа не изисква специални умения и е достъпна за всеки собственик на жилище. Всичко, което се изисква, е способността да се използва ниво на сграда, телбод и бормашина.

Изолация на дървена къща отвън с отзиви от пяна

Изолирането с решетка е най-лесният вариант. Те са прикрепени към стената по ръба на дъски с дебелина 40 мм, с ширина, равна на дебелината на изолацията, по цялата височина на фасадата. Разстоянието между тях е равно на ширината и дължината на плочата от пяна минус 5 мм. Плочите са монтирани в шпора, без пролуки. Ако е необходимо, шевовете се запълват с остатъци от изолация или полиуретанова пяна. Плочите са фиксирани с анкери, най-малко 5 бр. на печката.

Влага - ветроустойчивата мембрана е монтирана отдолу нагоре с пролуки от 10-15 см между платната с помощта на дървени блокове 40x40 към дъските за решетка със специални пирони.

Довършителната облицовка се извършва, като се прикрепя към решетките.

Откъде идват съмненията?

Смята се, че полистиролът не е много подходящ за изолиране на дървени къщи отвън. Някои се съмняват и изучават този въпрос, преди да изолират дървена къща с пяна.

Това се дължи по-специално на характеристиките на материала като проводимостта на парите. Следователно се стига до заключението, че такава изолация няма да може да предотврати влагата и, следователно, разрушаването на стените. В същото време всъщност пластмасата от пяна има паропроводимост, съизмерима с паропроводимостта на самата борова дървесина, така че е логично страховете да са безпочвени. Основното нещо е да се спазва технологията на изолация, тогава къщата ще бъде топла и стените не са навлажнени. Единственото нещо, което не се препоръчва, е да изберете полистирол за външна изолация на бани, сауни и подобни помещения. По-добре е да се спрем на друг материал тук. Ако имате къща, тогава я използвайте за здраве!

Мненията и отзивите на различни строители и собственици на къщи за това дали е възможно да се изолира дървена къща отвън понякога се различават значително, това казват експертите за плюсовете и минусите на изолацията от пяна за дървени къщи.

 • Традиционен евтин материал;
 • Лесен процес;
 • Запазване;
 • Високи топлоизолационни свойства
 • Защита не само от студ, но и от топлина и шум.
 • По-лошо от някои нагреватели, той отделя влага навън, което може да доведе до конденз;
 • Необходимо е да се спазва технологията и да се мисли за вентилация;
 • Затруднена обмяна на въздух, но е избрано дърво за построяване на къща точно така, че къщата да "диша";
 • Горим материал (обаче при обработка с огнезащитно средство този минус може да бъде изравнен).
 • Може да започне да се руши с времето.

Както можете да видите, стиропорът има своите плюсове и минуси. Въпреки това, както и други материали. Обмислете внимателно избора на изолация, потърсете съветите на професионалисти. И тогава не е нужно да се притеснявате за резултата! Ако вече сте решили да изолирате къщата с полистирол, поради нейната евтина и лесна инсталация, след това я монтирайте върху вентилираната фасадна система и тогава няма да има проблеми.

Концепцията за полистироловите топлоизолатори

Пенопластът, както и експандираният полистирол, се произвежда от един и същ материал, но се използват различни технологии, поради което те имат редица разлики.

Пяната се образува по следния начин - гранулите от стирен се нагряват дълго време с пара, тя се разширява и приема формата на плоча. При продължително излагане на топлина материалът се втвърдява, става твърд и на повърхността се образуват пори, поради което с времето пяната се разпада на отделни гранули.

Експандиран полистирол или, както се казва, екструдиран пенополистирол. Технологията му на производство е малко по-различна - стиролните гранули първоначално се пълнят с определен газ, след което цялата тази маса се нагрява, така че тя започва да се разширява. След това той се изцежда с екструдер в специална форма, това е необходимо, за да се получи по-еднаква структура на материала и да се укрепят връзките между молекулите. Когато материалът запълни целия детайл (блок), той се притиска - това увеличава качествените характеристики на експандирания полистирол. След втвърдяването на материала се получава блок пеноплекс, който се продава в магазините.

Коя пяна да изберете

Доказано е, че плътността не оказва значително влияние върху топлопроводимостта, поради което трябва да се даде предпочитание на материал с ниска плътност, например PSB-S-15.

Този материал има следните характеристики:

 • Тежи малко.
 • Якостта на натиск е равна на 10% и 0,05 МРа при деформация. Това означава, че изолацията ще бъде устойчива на прегъвания.
 • Топлопроводимостта не е по-висока от 0,042 W / mK, това не е много по-високо от това на други материали, чиято плътност е по-висока.
 • Достъпна цена.

Този материал ще бъде приемлив вариант за изолиране на къща отвън с пяна.

Прегледи за паропропускливостта и експлоатационния живот

пеноплекс за подова изолация

"Penoplex" за подове е толкова популярен сред съвременния потребител и поради ниската си паропропускливост. Това показва, че материалът е силно устойчив на изпаряване. Ако използвате слой, чиято дебелина е 2 сантиметра, тогава паропропускливостта ще бъде равна на 1 слой покривен материал. Всички купувачи, които използват описаната топлоизолация повече от една година, отбелязват, че при многократно замразяване и размразяване характеристиките на материала остават непроменени. Производителят гарантира експлоатационния живот на изолацията за 50 или повече години. Срокът ще зависи от правилния стил, изпълнение и външни фактори.

Кога да се изолира

Оптимално е изолацията на дървена къща отвън да се извършва през лятото, навън е сухо и топло. Ако пред прозорците е горещо, тогава още по-добре. По този начин няма съмнение, че стените ще бъдат достатъчно сухи. Когато стените са дълбоко сухи, по време на по-нататъшното използване на къщата влагата няма да дойде като пара.

Има много видеоклипове за това как правилно да организирате процеса. Всеки тематичен форум също ще помогне. Технологията е лесно да разберете сами. При подготовката на стените те се почистват от мръсотия, стара боя. Необходимо е да се анализира дали уплътнението между трупите е в добро състояние. Ако не, такива места трябва да бъдат запълнени с полиуретанова пяна.

За да се предпазим от гъбички, обработваме стените с антисептик или специален грунд срещу гъбички. Погрижете се за дренажа на прозорците, краищата им трябва да бъдат взети на 4 сантиметра от стената. Раздуйте кръстовището на отлива и стената отдолу с пяна, след това сложете нещо тежко върху отлива, например няколко тухли, и го оставете за няколко часа.

Пенопластът се произвежда под формата на листове (плочи). Закрепването на пяната към стената може да се извърши върху щайгата, или листовете да се фиксират със специално лепило, докато се заковават със специални дюбели.

Пеноплекс

За да не се объркате, трябва да запомните, че това е просто марка (подвид) от екструдиран пенополистирол.

Характеристики на материалите:

 • Външни разлики.Пенопласт - състои се от малки бели бучки. Експандираният полистирол е много твърд материал с еднородна структура, който донякъде напомня на гъба.
 • По отношение на топлоизолацията, пеноплексът е малко по-добър от полистирола.
 • По отношение на въздушната пропускливост, напротив, пяната превъзхожда експандирания полистирол.
 • Устойчивост на влага - експандираният полистирол и полистиролът почти не пропускат влага. Дори след резки промени в температурата, нищо няма да им се случи.
 • Запалимост. Тъй като и двата материала са резултат от разпенване на горимо вещество, той изгаря сам. Но има различни класове на запалимост. Под тази концепция се има предвид намаляването на запалимостта на стирола. Този коефициент може да бъде намален по два начина - чрез обработка на завършената плоча със специални смеси или чрез пълнене на гранулите с въглероден диоксид при създаване на материала.
 • Сила. Този параметър е най-различен за полистирола и пяната. Първият е почти четири пъти по-силен от втория. В зависимост от дебелината, полистиролът може да издържи на налягане от 0,2 до 0,6 МРа.

Има много отрицателни отзиви, че пеноплексът не позволява на влагата да премине - това не е така. Коефициентът на паропропускливост за различните видове материали може да варира от 0,005 до 0,008 mg / m • h • Pa.

На щайгата

Закрепване към дървена стена върху щайга: първо заковайте дъските вертикално по стената на разстояние от широчината на листа от пяна една от друга. Разстоянието все още трябва да бъде малко по-широко от листа, можете да изчислите по следния начин: дебелината на лентата между листовете е минус 0,5 см. И добавете това разстояние към ширината на листа от пяна.

Не е трудно да се фиксира щайгата върху къщата, изработена от греди. С кръглите трупи ще трябва да се занимавате повече, определено някои трупи ще трябва да бъдат обесени.

Дъските трябва да бъдат със същата дебелина като вентилационната междина между изолацията и стените на къщата. За да изолирате дървени къщи от трупи, можете незабавно да прикрепите летви към трупите и след това да ги заковите с бариера с телбод. Като цяло резултатът трябва да бъде конструкция с дъски и ламели (или с ламели върху трупи), с бариера срещу пара. Колко често заковавате лентите? Започнете от ширината на изолационния лист и намалете тази стойност с 5 мм.

Как да се справим с пистите

Топлоизолацията на склоновете на къщите също е важна за цялостната изолация. В някои ситуации дори си струва да започнете с прозорците и едва след това да изолирате стените. Когато избирате изолация за прозорци, не забравяйте, че върху нея все още ще има слой довършителни работи и цялата тази дебелина не трябва да пречи на работата на прозореца. Когато изолацията на склоновете е свързана с изолацията на стената, просто трябва да изрежете първия.

Когато всичко е готово, стените и склоновете са изолирани, можете да изберете: дали да покриете стената с вагон, по-модерен сайдинг или просто да измажете къщата.

Както облицовката, така и облицовката изискват монтирането на още една летва, която се заковава в краищата на летвите на обвивката директно върху мембраната. Сайдинг лентите или самата облицовка са прикрепени към тези монтажни релси.

За измазване на стените върху изолацията трябва да се нанесе състав от лепило, в нея да се положи армираща мрежа и след това да се остави цялата конструкция да изсъхне. Изравняваме и почистваме повърхността, прилагаме довършителните работи.

Сега знаете как да изолирате къща с експандиран полистирол. Не забравяйте, че има оптимално решение за всеки отделен случай и със сигурност ще имате собствено мнение и отговор на въпроса дали е възможно да изолирате дървена къща с пяна навън. Като се има предвид, че хиляди собственици на жилища у нас са изолирали и ще ги изолират с пяна, може да се заключи, че този метод има право на живот. Не забравяйте да инсталирате добра вентилация и да не замръзвате повече в дървената си къща през зимата!

Въпросът "Как правилно да изолирате дървена къща?" - безспорният седмичен ръководител на секция „Строителство и ремонт“.Дървени и дървени къщи, построени преди няколко десетилетия, вече са състарени и започват да пропускат студа през зимните месеци.

Грешки при изолиране на дървена къща

Следователно много е важно да се изключат възможните пропуски, които редовно се случват при неквалифицирана топлоизолация на дървени дървени кабини със съвременни материали. Нека да разгледаме най-често срещаните.

Грешка # 1. Топлоизолация на дървена къща, без да се проверява състоянието на дървото

Като правило вече "стари" дървени кабини са изолирани. От една страна, това е технологично удобно: дървената къща най-накрая се е установила и размерите на конструкцията остават непроменени. Изминалите години обаче не можеха да не оставят следи върху биологично живия материал - дървото.

В по-голямата си част вече са изолирани стари колиби

Следователно, преди планираната изолация, която предполага, че няма да има достъп до трупите в продължение на много години, е необходимо внимателно прегледайте всички корони и изхвърлете дефектните фрагменти... Ако бъг, който яде дърва, се е навил в трупите, ще направя предпазливо предположение, че вече не е препоръчително да се изолира къщата. Все още не е измислено кардинално лекарство за подобен случай, с изключение на седмичен замръзване от четиридесет градуса. Прочетете повече за този брой в статиите:

 • Как да спасим дървена къща от бръмбар дървесен червей: съвет от експерт
 • Как да защитим дървени сгради: избор на най-добрия антисептик

Доброто дърво трябва накиснете с противопожарен и антисептичен състав и изсушете старателно... Грешка е да се извършва изолация върху сурово дърво.

Грешка # 2. Липса на внимание към уплътняване

Традиционното уплътняване се извършва, строго погледнато, не за изолиране на дървената къща, а за предотвратяване на продухването, което в крайна сметка влияе върху запазването на топлината в къщата.

Материалът за ленене се използва за уплътняване

Решавайки да изолира фасади от дървени трупи, обърнете внимание на състоянието на уплътняване на всички корони... Тази операция не трябва да се отменя. Може би благодарение на 2-3 дефекта на този естествен изолатор е студено във вашата къща през зимата.

В началото на 2020 г. читател се свърза с редакцията на www.7dach.ru с молба да помогне за модерна изолация. Дума по дума се оказа, че хитрите птици отдавна издърпват влакна от трупа от гнездата си.

Слабо усукани, с изпъкнали влакна или слабо запушен турникет ще бъдат раздърпани от птици

Изглежда, че след изясняване на този факт, желанието за пълно затопляне на нашия скъп читател донякъде отслабна.

Грешка номер 3. Изолация на дървена къща от грешната страна

От коя страна да изолирате дървената къща? Това наистина е концептуален въпрос, който трябва да бъде решен веднъж завинаги. Освен това ще бъде полезно да споделите придобитите знания с приятели и съседи.

Ако къщата е изсечена от дебели дървени трупи, това е рядък случай, когато тя може допълнително да не бъде изолирана

Без да се впускате в основите на строителната топлотехника и без да се задълбочавате в значението на неясната фраза "точка на оросяване" (която лежи в основата на избора на местоположението на изолацията), вземете на вяра постулата на занаята: изолацията на конструкциите се извършва отвън. Такава инсталация подобрява работата както на стенния носещ материал (корони на дървета), така и на самата изолация. В противен случай както изолацията, така и дървото на дървените трупи ще се намокрит от влажните пари, които неизбежно се намират в атмосферата на човешкото обитаване. Разбира се, ние изобщо не се стремим към това. Можете да прочетете повече за характеристиките на изолацията на външните стени на дървена къща в едноименния раздел на статията Затопляне на селска къща отвътре и отвън.

Характеристики на експандиран полистирол

 • Относително ниско тегло - този параметър намалява разходите за инсталиране на изолация. Освен това е много по-лесно да се работи с лек материал, особено когато става въпрос за работа на височина.
 • Лесна обработка, тук се подразбира липсата на специални защитни средства. Като очила при рязане на метал. Също така материалите, направени от стирен, са без мирис, не дразнят и не съдържат прах.
 • Полистироловата пяна, устойчива на биологични ефекти, не се абсорбира от животните, а също и поради много плътната си структура, гъбичките не започват в нея. Мнозина са възмутени, че мишките ядат пеноплекс - това не е вярно, а просто поредният маркетингов трик на конкурентите. Експандираният полистирол има химичен състав, поради което не представлява интерес за гризачите.
 • Обработката с химически материали е допустима - цимент, лепило, физиологичен разтвор, шпакловка, грунд и така нататък.
 • Дори екструдиран пенополистирол може да се реже и инсталира без използването на специални инструменти. Обикновен строителен нож ще свърши работа.
 • Те ще издържат на голямо натоварване, когато са изложени на цялата площ на материала.
 • Демонстрирайте висока производителност при спестяване на енергия.
 • Подходящ за изолация, както от вътрешната страна на къщата, така и отвън.

Сега, когато имате обща представа за материала, трябва да разберете къде и как се използва. Прегледите на penoplex се съгласяват в едно - хората са доволни от лекотата на инсталиране на материала и издръжливостта. В края на краищата, експандираният полистирол може да продължи до 50 години.

Приложения

Имайки предвид всички горепосочени свойства на материала, става ясно какви са неговите предимства. Следователно, полистиролът, подобно на експандирания полистирол, се използва главно като изолация. В този случай полистиролът често се използва на закрито, а експандираният полистирол - отвън.

По-точно материалите могат да се използват в следните случаи:

 • За да предпазите основата отвън, е по-правилно да използвате екструдиран пенополистирол;
 • За да направите топлоизолация в мазето, можете да използвате както полистирол, така и полистирол;
 • Подове - необходим е най-плътният материал, тоест пеноплекс;
 • Таванни и таванни плочи - и двата материала са подходящи за тяхната изолация;
 • По-добре е стените да се изолират отвън с експандиран полистирол, а отвътре - с пяна.
 • И двата материала също са подходящи за топлоизолация на лоджии, но в този случай експандираният полистирол е за предпочитане, така че помещението да остане сухо при всяко време.

Висококачествен пеноплекс

Как да изолираме стени с експандиран полистирол:

 • Всяка ремонтна дейност трябва да започне с подготовка на повърхността, този случай не е изключение. Няма значение от коя стена ще бъде направена изолацията, първо трябва да се подготви. Това означава - да изчистите от тапети, бои, плочки, пластмаса и други довършителни материали. Проверете колко добре държи шпакловката, когато става въпрос за вътрешна изолация, или изравнете стената извън къщата.
 • Когато външният слой е надежден, можете да продължите с монтажа на експандиран полистирол. Изолацията се фиксира много просто - върху панела по периметъра се нанася специално лепило (както суха смес, която се разрежда с вода, така и лепило от пяна) и след това блокът се залепва към стената. За да бъде по-сигурен, фиксирайте го с дюбели отгоре. В размер на един лист - 5 дюбели.
 • След това изолацията е покрита с дебел слой лепило от стъклена мрежа (подсилваща мрежа). На невтвърдения слой се полага мрежа и се валцува с валяк, докато изчезне. Отгоре се нанася още един слой лепило. След изсъхване на повърхността могат да се извършват довършителни работи - измазване, боядисване.

Доста лесно и лесно е да направите изолация по този начин, дори не е нужно да наемате работници. Много хора са направили собствена изолация на стените.

Преглед на експандиран полистирол

„Много хора казват, че експандираният полистирол е опасен от пожар. Глупости! Той сам го изгори, защото се съмняваше дали да изолира или не. В резултат на това изолирах фасадата на къщата, оказа се добре, топло. Няма трудности, а горната част на експандирания полистирол е надеждно покрита с мазилка. "

Владимир, Калуга

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни