Какво е по-добро от пеноплекс или техноплекс: избор според основните критерии

Когато строят жилище на територията на Русия, много собственици си задават въпроса за изолацията. Съвременният пазар на строителни материали разполага с голям асортимент, който е представен от топлоизолация на плочки. Сред тях най-популярни са Penoplex и Technoplex. Ако не можете да изберете: техноплекс или пеноплекс - кое е по-добре, препоръчително е да разгледате снимката и да прочетете сравнителното описание. И двата материала са екологични, незапалими и не се разтварят в почвата или водата. Те са чудесни за частно строителство, изолация на балкони и подово отопление.

Какво е екструзия

Преди повече от половин век американски инженери разработиха технология за екструдиране на полистирол, която сега успешно се използва при производството на строителни материали с високи топлоизолационни свойства.

Полистироловите гранули под високо налягане и температура се смесват с разпенващи агенти (смес от нетоксични леки фреони).

Материалът, получен на изхода от този процес, има клетъчна структура. Остатъците от фреони в клетките бързо се заменят с въздух. Микроскопичните затворени клетки се разпределят равномерно по целия обем на плочата.

Към експандирания полистирол, получен чрез екструзия, се добавят различни добавки (графит, огнезащитни добавки), които подобряват полезните свойства на материала.

Характеристики и видове материали

Най-популярна е серията изолация Ursa XPS, изработена от екструдиран пенополистирол. Те имат отлични свойства, които гарантират добра топлоизолация.

За производството се използва специална технология - материалът е направен от предварително разтопени полистиролови гранули и разпенен агент. Гранулите се топят под налягане и въздействието на повишени температури. Получената смес се прекарва през екструдер, като резултатът е здрав материал със затворена структура, който с времето не губи отличните си характеристики.

Плочите Ursa XPS се използват за топлоизолация на различни помещения. Сред своите аналози този материал има най-ниска топлопроводимост, освен това има ниско тегло, съответно дава минимално натоварване на носещите конструкции. А работата с такъв материал е лесна и проста.

Изолация xps или пеноплекс

Нека разгледаме няколко от най-популярните видове материали.

 • Ursa XPS N-III - широки плочи, използвани в строителството. Те често се използват за изолиране на плоски покриви с различна степен на сложност. В конструкцията на стената те се използват като слой изолация за "зидария на кладенец". Тези плочи са намерили своето приложение за изолация на подове, цокли, балкони и лоджии. Повърхността на плочите има текстурирани неравности и релеф, което значително опростява работата по измазването на материала.
 • Ursa XPS N-III-G4 - дъски с характеристики, подобни на продуктите XPS N-III. Тази серия се предлага в по-широк диапазон от дебелини. Плочите са по-евтини, тъй като в състава има по-малко огнезащитни добавки, в резултат на което класът на запалимост е намален. Те се използват за мазета, основи, фасади, както и подове с последващо запълване на замазката.
 • Ursa XPS N-V - най-трайните плочи, които могат да издържат на големи натоварвания. Предназначен за топлоизолация на дълбоко разположени основи, подове в помещения с големи натоварвания. Това могат да бъдат индустриални сгради, пътища, железопътни линии и дори писти. Плочите не се използват за частно строителство.

Общи свойства на нагревателите

Продуктите на двете конкурентни компании имат сходни свойства:

 • имат формата на плочи с различни размери - дебелината им варира от 20 до 120 mm;
 • високи топлоизолационни свойства, дължащи се на клетъчната въздушна структура;
 • висока степен на пожарна безопасност - материалът не поддържа горивни процеси;

Забележка:

различни продукти от една и съща фирма могат да имат различна степен на огнеустойчивост. Проверете тази информация на опаковката на продукта.

 • екологичност, химическа и биологична инертност. Планчетата от експандиран полистирол не гният, не се разлагат, не се разтварят във вода и почва. Показателите им за водопоглъщане и топлопроводимост са изключително малки;
 • възможност за монтаж при всякакви метеорологични условия;
 • висока якост и еластичност, двата продукта имат дълъг експлоатационен живот;
 • лесна работа и монтаж. Ниското тегло на дъските значително улеснява процеса на монтаж;
 • добро поглъщане на звука.

Запиши си:

можете да използвате обикновен канцеларски нож, за да изрежете плочите от експандиран полистирол.

Общи черти

Ако анализирате техническите показатели на двата нагревателя, ще забележите, че те нямат решаващи разлики:

 1. Температурен режим (като се вземе предвид фактът, че в страните от ОНД температурата от -70 ° C е рядка).
 2. Тези материали са топлоизолационни, а също и екологични.
 3. Всъщност те не са податливи на разтваряне както във вода, така и в почвата.
 4. Използва се за индивидуално строителство и последваща топлоизолация.
 5. Те се унищожават при излагане на разтворители и битумно лепило.
 6. Лек.
 7. Те не изискват специални умения за монтажни работи.
 8. Приблизително един ценови сегмент.

Области на употреба

Изолационните плочи Penoplex и Technoplex могат да се използват в най-широк спектър от строителни работи и обикновено са взаимозаменяеми:

 • гражданско и промишлено строителство;
 • Стени;
 • , топлоизолация на тавани;
 • вътрешна топлоизолация и външна изолация на фасади;
 • изолация на мазета и основи;
 • монтаж на покрив;
 • изолация на лоджии и балкони;
 • подреждане на тераси, веранди;
 • подреждане на хладилни камери;
 • изолация на септични ями и басейни;
 • топлоизолация на почвата в пътното строителство, включително железопътна;
 • подреждане на газопроводи и нефтопроводи;
 • всякакви строителни работи в вечно замръзналите региони;
 • топлоизолационно оборудване за летища и писти.

Изолираните плочи от пенополистирол са незаменими при инсталиране на топла подова система. Трябва да се отбележи, че гладката и грапава повърхност на плочите осигурява отлична адхезия към довършителните материали.

Изолация на балкон или лоджия ↑

В този случай ние даваме предпочитание на penoplex. С използването на тези нагреватели е направена малка сграда за ремонт и строителство, за да се поръча стандартна изолация на лоджии на няколко къщи в микрорайона. В хода на работата строителите, след като са работили и с двата материала, отдават предпочитание на penoplex. Последното им се струва по-специално по-изгодно от неговия аналог по отношение на спестяването на вътрешното пространство на помещението, което трябва да бъде изолирано - дебелината на слоя за оптимална топлоизолация се оказа малко по-тънка. Що се отнася до такива компактни помещения като балкон или лоджия, където се спестява почти всеки сантиметър, това се оказа критично.

Каква е разликата между материалите

 • Някои разлики в експлоатационните свойства на Penoplex и Technoplex се дължат на малко по-различна технология на производство, различни методи за охлаждане на екструдирания материал. Според производителя Technonikol, Technoplex се произвежда без използването на фреонови смеси.
 • Добавянето на различни добавки за подобряване на свойствата на изолационните плочи. Техноплекс се отличава с наличието на графитни наночастици в състава си, които увеличават общата якост на материала.
 • Механичната якост на огъване на Penoplex може да достигне 0,7 Pa спрямо средна стойност от 0,3 Pa за Technoplex. Трябва да се има предвид, че това са сериозни стойности, и двата материала перфектно издържат на нормалното натоварване.
 • Декларираната работна температура на Penoplex започва от -70 ° C, Technonikol гарантира запазването на свойствата на своя продукт при температура от -50 ° C. Разликата, разбира се, е значителна, но без значение за централна Русия.
 • Има малка разлика в цената на тези продукти, но тя не е абсолютна и зависи главно от региона и производствения завод.

Всяко капитално строителство на определен етап се нуждае от изолация. Съвременният асортимент изобилства от материали с различна степен на топлопроводимост и диапазони на разходите. За да изберете опцията, от която се нуждаете, трябва да се запознаете с основните им качества. Фаворитите на пазара на топлоизолации са нагреватели на базата на експандиран полистирол - екологичен негорим полимер. Най-популярните от тях днес са Technoplex и Penoplex.

Разликата между марките е малка, което може значително да усложни избора в полза на едната или другата. Някои разлики в характеристиките обаче ще ви помогнат да изберете правилната топлоизолация правилно.

Характеристики и характеристики

Топлоизолация Penoplex е плоскост, изработена от екструдиран пенополистирол. Фирма с тесен профил, която произвежда материала, е специализирана специално в производството на синтетична изолация за различни приложения: покриви, основи, стени и вътрешни работи. Penoplex 45, например, се доставя само за промишлени строителни обекти и се използва като топлоизолация за натоварени конструкции, железопътни линии и пътища, както и летищни писти.

Представените серийни продукти имат надеждна издръжливост, устойчивост на биологични влияния, ниска топлопроводимост и нулева абсорбция на вода. Имайки предвид описанието на производителя, такава топлоизолация не гори, тя е направена от екологично чисти компоненти без добавяне на фенол-формалдехидни смоли. По този начин той осигурява здравословен вътрешен климат и гарантиран експлоатационен живот от 50 години.

Изолацията Technoplex се произвежда от широкопрофилна компания Technonikol, чиято продуктова гама включва покривни материали, строителни химикали, специално оборудване и много други. Екструдираната изолация се е доказала добре главно за вътрешни работи - изолация на прегради, балкони, подове. Той дори се използва при монтажа на системи за подово отопление.

По време на производството на Technoplex към същия експандиран полистирол се добавят наноразмерни частици графит, което от своя страна осигурява намаляване на топлопроводимостта. Следователно, според производителя, има стабилност на характеристиките на Technoplex през целия експлоатационен живот, намалено ниво на абсорбция на вода и паропропускливост. Инертен за влага, биостабилен, практически не свиващ се полимерен материал се страхува от бензинови разтворители и битумно лепило. Подходящ за мазилки.

Сравнение на основните параметри и цени

За да изберете необходимата топлоизолация, струва си да се ориентирате правилно за целта на този или онзи материал въз основа на неговия състав и характеристики. За по-голяма яснота сравнителните технически характеристики на нагревателите от полистиролова пяна са показани в таблицата по-долу.

ХарактеристикиТехноплексПеноплекс
Дължина, m1,18 и 1,201.20 и 2.4
Ширина, m0,58 и 0,60,6
Дебелина, m0,02-0,10,02-0,1
Якост на натиск, kPa150-250200-500
Топлопроводимост, W / mK0,0320,030
Плътност, kg / m326-3525-47
Температурен диапазон, ° Cот -70 до +75от -50 до +75
Поглъщане на вода, не повече,%0,20,4
Топлопроводимост при (25 ± 5) ° C, W / (m * K)0,0320,030
Пропускливост на водната пара, mg / m * час * Pa0,018-0,020,02

Прегледът на индикаторите показва сходството на нагревателите от този клас. Що се отнася до разликата между тях, тя показва непосредственото място на приложение.

И двата топлоизолатора имат редица общи свойства:

 • коефициентът на топлопроводимост е по-добър в сравнение с каменната вата или пяната;
 • леки и не изискват специална квалификация за монтажни работи;
 • не се страхуват от нападения от гризачи, насекоми, гъбички или други биологични агенти;
 • унищожени от разтворители и битумно лепило;
 • приблизително еднакъв ценови диапазон.

Нивото на якост на материалите, според експерти, е приблизително същото. Но за разлика от Penoplex, поради наличието на наночастици в състава, Technoplex се счита за по-устойчив на механично напрежение. Както показват обаче практическите проучвания, при силно статично огъване коефициентът на якост на Penoplex е 0,4 - 0,7 MPa, а Technoplex е 0,3 MPa. Оттук и заключението: устойчивостта на големи натоварвания на първата е много по-добра от тази на втората изолация.

Друга разлика е диапазонът на работната температура. За Penoplex е -50 - + 75 ° C, а за Technonikol, съответно -70 - + 75 ° C. Струва си да се отбележи, че в нашата географска ширина няма стойности от -70 по Целзий, така че тази разлика е незначителна.

Можете да закупите топлоизолационни материали от двете марки на цените, посочени в следната таблица:

За всеки конкретен случай фундаменталните изисквания за топлоизолация тласкат да изберете Technoplex от Technonikol или Penoplex. Решението се основава на областта на приложение и личните предпочитания на клиентите. Така че, ако Technoplex е по-добре да се придобие за частно строителство, Penoplex има по-широк спектър от приложения. В зависимост от маркировката той е еднакво подходящ за промишлени сгради и пътни работи.

Днес на пазара на строителни материали са представени голям брой различни нагреватели. Те се различават по производителност, цена и обхват. Изолационните материали също могат да бъдат направени от естествени и изкуствени компоненти. И двете групи материали са популярни.

Много купувачи се интересуват от това, което е по-добре - полистирол или пеноплекс? Те принадлежат към категорията на напълно синтетични вещества. Тези материали и техните разлики ще бъдат разгледани по-долу.

Имайки предвид кое е по-добро - полистирол или пеноплекс, трябва да вземете предвид характеристиките на всеки от представените нагреватели. Те имат много общи черти, тъй като са направени от един и същ материал. Обработката му обаче е значително по-различна.

И двата представени материала са леки. Нагревателите от този тип не абсорбират влагата. Също така изкуствените материали не подлежат на разлагане, което им позволява да се използват при почти всякакви метеорологични условия. Тези изкуствени нагреватели се страхуват от излагане на разтворители (ацетон, бензин).

Много е лесно да се използва пеноплекс и полистирол в строителните работи. Те не претеглят структурата. Също така, цената на представените материали остава неизменно достъпна за всички категории купувачи. Това прави и двата представени нагревателя популярни сред купувачите.

Пеноплексът и полистиролът обаче имат редица разлики. Някои купувачи смятат, че са напълно еднакви материали. Това обаче не е така.

Поглъщане на вода и топлопроводимост

техноплекс или пеноплекс, което е по-добра снимка

Ако сте изправени пред въпроса кое е по-добро - пеноплекс или техноплекс, тогава е важно да обърнете специално внимание на способността да абсорбира вода и топлопроводимост. Първият материал е способен да провежда топлина в зависимост от сорта и външните условия, при които се извършва операцията. Този индикатор варира от 0,028 до 0,031 W / mK.

Противникът има топлопроводимост в диапазона от 0,031 W / mK. Това показва, че и двата материала са ефективни изолационни материали. Абсорбцията на вода на техноплекса също е важна, тя не надвишава 0,2 обемни процента през деня. Докато, ако разгледаме 35-ия тип пяна, абсорбцията на вода е 0,1%. Ако този материал се потопи във вода за 28 дни, тогава той ще се увеличи само с 0,2% от обема. Освен всичко друго, този топлоизолатор запазва първоначалните си свойства след впечатляващ брой цикли на замразяване и размразяване. След 1000 цикъла пеноплексът ще промени термичното съпротивление само с 5%.

Създаване на пяна

У нас за изолация широко се използва пеноплекс или пенополистирол. По-доброто ще помогне да се разбере разглеждането на техните характеристики. Стиропорът се появи преди пеноплекс. Изработена е от полимерни материали.

За да се получи полистирол, първо се правят полистиролови гранули. Съставени са от изопрен и пентан. Те се обработват с газове, разпенени, докато се получат леки топки. За да се получи полистирол, полистиролът се обработва с водна пара. В този случай възниква химическа реакция. Топчетата се подуват и увеличават обема си. Пентанът ги оставя.

Полистиролните перли се обработват допълнително. За да се образуват изолационни плочи, топките се подлагат на високо налягане. Те могат да се обработват и при повишени температури. Този материал има топки в структурата си. Ако се вгледате внимателно, те лесно могат да се видят.

Кое е по-добре да изберете - полистирол или пеноплекс?

Искате ли да разберете каква е разликата между полистирола и полистироловата пяна? Въпреки че тези материали са сходни по състав, те все още имат значителни разлики. След като прочетете тази статия, ще научите за технологията на производство на двата материала, техните свойства, предимства и недостатъци, както и какви са техните разлики.

Проблемът с избора на топлоизолационен материал възниква, когато дойде редът да се изолират стените. Изолираният балкон, стените, дори таванът и покривът са границата, която ни предпазва от въздействието на студа през зимата и от разрушителната топлина през лятото. Ефективността на топлоизолацията зависи от материалите, използвани в конструкцията. За да не се налага да „размразявате“ лятната си вила дълго време и топлината в къщата да остане възможно най-дълго, съветваме ви да изолирате повърхностите с пяна или полистирол. И двата материала са от синтетичен произход, безопасни за човешкото здраве и могат да се използват при строителството на промишлени и жилищни сгради.

Производство на Penoplex

Има официално мнение на експерти по въпроса коя изолация е по-добра. Стиропор или стиропор? Те много си приличат. Факт е, че и двамата са изработени от полистирол. Penoplex е по-нова разработка на технолози. Благодарение на специална технология на производство, този материал е получил определени предимства пред пенопласта.

Освен това е материал за бариера срещу пара. Това свойство води до натрупване на влага под повърхността на пяната. Това води до развитие на процеси на гниене, поява на гъбички. Това води до установяване на неблагоприятен микроклимат в апартамента. Поради това пяната не се препоръчва да се монтира на закрито. Те изолират основно външните стени.

Спецификации на стиропора

Трябва също да вземете предвид техническите характеристики на материалите, като избирате между пяна или пяна. Това, което е най-добро за фасадата, пода или други предмети, ще ви помогне да разберете основните качества на представените материали.

Стиропорът е запалим материал. Топлопроводимостта му е 0,04 W / m. Този показател е типичен за много други видове топлоизолация. Представеният материал може да се използва при температури от +70 до -40 ºС. Пенопластът се характеризира с плътност на компресия от около 8 t / m². Материалът има степен на абсорбция на влага от 2,1%.

Polyfoam има дълъг експлоатационен живот. Той достига 30-годишна възраст. В същото време се продават листове от пяна с различни размери и дебелини. Това позволява да се използва при различни условия. Най-често се купуват листове с дебелина 10 см. Цената на пяната е неизменно приемлива. Лист с дебелина 5 см и площ от 0,5 м² може да бъде закупен на цена от 40 рубли.

Пеноплекс свойства

За различни строителни работи се използва пяна или пяна. Какво е най-доброто за подове, стени, фасади и други? Съветите на професионалните монтажници ще ви помогнат да вземете решение.

Penoplex се характеризира със специални качества. Отличава се със здрава конструкция. Следователно именно Penoplex се използва за изолация на пода. Освен това в този случай дори не е необходимо да създавате допълнителна рамка. Теглото на замазката и конструкциите в стаята ще бъдат равномерно разпределени върху плочите. Те няма да бъдат притиснати.

В същото време пеноплексът има подобрени топлоизолационни свойства. Това позволява плочите да бъдат по-тънки. Лист от пяна пластмаса с дебелина 3 см е идентичен по отношение на изолационните качества на пяна пластмаса с дебелина 8 см. Дори в Далечния север не се използват плочи от екструдиран полимер с дебелина над 10 см. Всички положителни качествата на пяна пластмаса не само се наследяват от този материал, но и се подобряват.

Сравнителен анализ ↑

Външно пеноплекс се различава малко от полистирола, с изключение на яркия си корпоративен, почти мандаринов цвят

Топлоизолационните свойства на двата материала несъмнено са високи. И в тази практика не се разминава с теорията.

Ако решите да изолирате, например, стени или подове с пяна или полистирол, трябва да вземете предвид някои от нюансите, тъй като когато се използва една или друга изолация, има известна разлика. След като спряхме избора на един от нагревателите, ние също използваме малко по-различна технология за извършване на работата... Въпреки че по отношение на полистирола (експандиран полистирол) и полистироловата пяна такива разлики в практиката са незначителни и могат да се отнасят само до много малки нюанси, те все още съществуват. Няколко думи за това по-долу.

Отрицателни качества на пеноплекс

Собствениците на къщи и апартаменти имат въпрос, какъв е най-добрият начин за изолиране на стените - с пяна или пяна? И двете проявяват високи топлоизолационни свойства. Екструдираният жилав полимер има много предимства пред пяната. Защо все още по-крехкият материал не е свален от производство?

Факт е, че цената на пяната остава неизменно по-евтина. Penoplex струва около 120 рубли. за лист с площ от 0,6 м² и дебелина 3 см. Поради това често се купува по-евтина пяна за изолиране на стени и тавани.

Освен това експандираният полистирол има същата паропропускливост. Той също така води до натрупване на влага вътре в стените. Това води до развитие на процеси на гниене, образуване на гъбички. В този случай други изолационни материали са по-привлекателни за монтаж.

Технически характеристики на Penoplex

Има няколко препоръки за най-добрия начин да изолирате къщата си. Доста е просто да украсите фасадата, тавана или други предмети с полистирол или пенополистирол. Преди да закупите този или онзи материал обаче, трябва да знаете техническите му характеристики. Penoplex има много предимства пред пяната.

Екструдираната изолация има топлопроводимост 0,029-0,03 W / m. Въпреки това, той може да се използва при по-ниски температури. Пеноплекс издържа на замръзване до -50 ºС.

В същото време плътността на компресия ще бъде много по-висока от тази на пяната. Тази цифра е около 21 t / m².

Също така материалът има по-ниска степен на абсорбция на вода. Това е 0,5%.Това показва много по-бавно разрушаване на материала под въздействието на влага. Животът на Penoplex е 50 години. Освен това е горим материал, който не трябва да се монтира в помещения с повишена опасност от пожар.

Полезни и вредни свойства

Тези, които използват пеноплекс или експандиран полистирол за топлоизолация, се интересуват от въпроса за възможната вреда за човешкото здраве. При спазване на производствената технология материалите стават безопасни. Инсталацията не изисква използването на лични предпазни средства. Ако животът на експандирания полистирол бъде надвишен, разлагането на пяната може да започне с отделянето на вредни вещества, например стирен, амоняк, бензен, които могат да повлияят неблагоприятно на другите. Реалната заплаха представлява използването на нискокачествен материал. В Москва и други големи градове има голям брой нагреватели. За да не се заблудите, трябва внимателно да проучите придружаващата документация, отзивите на потребителите, спазването на цените.

Важно е да се отбележи, че стиропорът и стиропорът са податливи на пожар. В резултат на тлеенето нагревателите отделят вредни вещества, които са опасни за хората. Производителите работят за намаляване на запалимостта чрез допълнителна обработка и добавяне на антипрени към състава на материалите.

Полезните свойства на нагревателите са очевидни - топла къща с комфортна атмосфера вътре. Пеноплекс и полистирол перфектно запазват топлината, осигуряват звукоизолация. В същото време работата с тях е удобна и проста. Обработката на материали е проста, дори неопитен човек може да се справи с изолацията.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни