Матрак от полиуретанова пяна: отзиви, предимства и видове

Полиуретанов матрак, неговите свойства

Полиуретанът, пълнителят на тези матраци, е изключително синтетичен, но това не означава, че е опасен за човешкото тяло. Този изкуствен материал не съдържа вредни вещества и не отделя токсини, поради което е идеален за направа на сън. За използване като пълнител е избран разпенен структурен полиуретан с различна твърдост; след втвърдяването в неговата структура се образуват въздушни кухини. Благодарение на това въздушно свойство материалът перфектно запазва първоначалната си форма, не гние, атакува от вредители, не се уврежда от влагата и промените в температурата на въздуха.

Полиуретанов матрак

Най-ефективни са матраците от по-плътен и по-скъп полиуретан. Състои се от кухи клетки с различен обем, които реагират по различен начин на упражнявания върху тях натиск. Малките клетки позволяват на матрака да бъде мек, докато големите клетки запазват еластичността, именно комбинацията от тези свойства формира оптималното качество на твърдостта на матрака.

Когато купувате матрак в магазин, трябва да погледнете етикета му, параметрите на твърдост на пяната са оптималният показател от 32 кг на 1 м3. Колкото по-ниска е цената на полиуретанов матрак, толкова по-малко плътен е той и по-малко удобно ще бъде да спите на него - трябва да знаете това правило при покупка. Като се има предвид, че цената на ортопедичните продукти за сън никога не е била ниска и фактът, че полиуретановите матраци не са най-скъпите от тази категория продукти - за да осигурите оптимална опора на тялото по време на почивка, не трябва да гоните ниска цена, а да изберете оптималната комбинация от качество и цена ... Не се препоръчва обаче използването на полиуретанови матраци за бебета на възраст под 1 година, тъй като те просто не им подхождат по отношение на твърдостта. За тези бебета идеални са пружинните матраци или матраците с кокосови влакна.

Матрак

Най-важното качество на полиуретановия матрак са неговите ортопедични свойства. След съня на човека матракът напълно възстановява формата си. Човек рядко се поти върху него поради факта, че материалът "диша" и обратно, няма да замръзне, отново поради въздушните джобове. Всички тези качества ще притежава полиуретановият матрак и ще служи дълго време на собствениците си, ако е правилно експлоатиран и се грижи за него.

Положителни свойства

Матраците от полиуретанова пяна имат редица положителни черти, благодарение на които са спечелили такова разпространение.

 • Ако говорим за матраци, които само частично се състоят от този материал, то те са особено привлекателни поради цената. Тяхната цена не е толкова висока.
 • Голям избор. Поради широкото му разпространение няма да е трудно да намерите матрак с необходимия размер или да го направите по поръчка.
 • Голям брой разновидности на материала. По този начин е лесно да изберете матрак, който ще има свойствата, които са най-важни за вас (различна плътност, способност за оформяне и т.н.).
 • Поради своята мекота, тези матраци са лесни за навиване и транспортиране.

Плюсове и минуси на полиуретановите матраци

Предимствата на полиуретановите матраци са очевидни:

 • Оптималната комбинация от качество и цена.
 • Притежава ортопедични свойства.
 • Хигиеничен (не гние, безразличен към вредители).
 • Те не предизвикват алергични реакции.
 • Напълно безопасен пълнител.
 • Дългосрочна експлоатация и запазване на качествата.
 • Лекота в грижите и почистването (не се страхува от вода).

Докато спи на полиуретанов матрак, пълнителят се приспособява към контурите на човешкото тяло, като го поддържа и отпуска мускулите. Въпреки това матракът е доста еластичен, правилно поддържа гръбначния стълб, подобрява кръвообращението, като по този начин елиминира задръстванията в тялото. Полиуретановите матраци се препоръчват за хора с наднормено тегло, лежащо болни в следоперативните периоди или по време на периоди на заболяване, тъй като предотвратяват рани от залежаване.

Нов матрак

Несъмнено е приятно, че полиуретановият матрак не държи заедно, не се деформира или набръчква. Ако има нужда от транспортиране, той може лесно да бъде навит на руло и транспортиран до желаното място, след което отново ще приеме първоначалната си форма.

С такива значителни предимства, полиуретановите матраци също имат недостатъци. А именно:

 • Бързо абсорбира течността, дори парата.
 • Евтините полиуретанови матраци се износват и деформират бързо.
 • Те изискват внимателна поддръжка (вентилация, почистване).
 • Относително кратък експлоатационен живот до 10 години.

След изтичане на експлоатационния живот (повече от 10 години), полиуретанът постепенно се разрушава, той се деформира и това веднага се отразява на ортопедичните му свойства, комфорта на съня и почивката. Недостатъците на полиуретановите матраци са незначителни и те се компенсират изцяло от неговите предимства, но за да го купите или не, всеки сам трябва да направи избор.

Подобни публикации

 • Стомана h12mf за ножове: характеристики, плюсове и минуси
 • Одеяло от евкалипт: плюсовете и минусите при избора
 • Стомана 110x18 за ножове: плюсове, минуси и характеристики
 • Плюсове и минуси на вакуумната опаковка
 • Сателитна телевизия: предимства и недостатъци
 • Жиро скутер: плюсове, минуси и какво трябва да знаете
 • Електрическа печка: предимства и недостатъци
 • Котли на твърдо гориво - плюсовете и минусите при избора

Как да направите матрак от пяна със собствените си ръце

Експертите препоръчват да се използват изключително ортопедични матраци в ежедневието, освен комфортна почивка, това е и превенцията на заболявания на опорно-двигателния апарат. За съжаление цената на фабрично изработените матраци е доста висока и не всеки може да си го позволи. Междувременно да направите матрак от пяна със собствените си ръце не е толкова трудна задача.

Фабрична ортопедична структура на матрака

Когато шиете матрак, можете да отидете по два начина:

 • за максимално опростяване на задачата и използване на дебел слой високоеластичен материал като пълнител. След изрязването остава само да се обработят ръбовете на материала, да се облее с кърпа и да се постави в капак. Матрак от пяна 10 см, създаден по този начин, ще бъде доста удобен и удобен;
 • можете да усложните задачата и да се опитате да комбинирате слой от пяна и гумена основа в матрака. В този случай изходът ще бъде аналог на фабричните ортопедични матраци.

Един от най-добрите варианти е пружинната основа с независими пружини. В този случай лицето е гарантирано, че ще може да заеме удобна поза. В предложения дизайн дизайнът на пружината ще бъде поставен в кутия, залепена от парчета пяна гума. За страничните ръбове можете да използвате гума от пяна с дебелина около 30 мм, но за горните и долните части - най-малко 50 мм. Ще ви трябват и филц, плат за тапициране на матрака и зашиване на капака, плитка.

Основната част на матрака

Основата на матрака е конструкция, състояща се от два слоя пяна, два слоя филц и пружинна основа, разположена между тях. След изрязване на пенокаучука и филца, първо се полага слой от гума от пяна върху която и да е хоризонтална повърхност, след това има филц, пружинна основа, отново слой от филц и тази "торта" се покрива със слой пяна от каучук. Тук се използва филц, така че пружините под товар да не увреждат повърхността на полиуретана.

Структурата на бъдещия матрак

Отстрани свободното пространство трябва да бъде затворено с вложки от същия полиуретан, в резултат на което трябва да се получи затворена кутия. За залепване на елементите на кутията е по-добре да използвате специално лепило. Можете да направите с обикновени PVA и / или течни нокти, но, първо, времето за изсъхване на слоя лепило ще се увеличи, и второ, на мястото на залепване се образува твърда кора, която просто се напуква по време на деформация.

Свързана основа за матрак

Не е необходимо допълнително да фиксирате филца и пружинната основа. Те няма да се движат по време на работа.

За допълнителна здравина можете да поставите широка дъска върху гумата от пяна при залепване и да поставите товар върху нея.

Покрийте инструкциите за шиене

За капака ще ви трябват вата и плат; при рязане просто трябва да вземете предвид размерите на "кутията" от порест каучук. И, разбира се, оставете малко поле за обработка на ръбовете.

В първата стъпка ватинът е пришит върху плата. На равна повърхност ватинът и платът са подравнени един с друг и ръчно зашити по дългата страна на правоъгълника няколко пъти. След това можете да преминете към обработка на ръбовете.

Първо, излишната вата се отрязва, което излиза извън границите на тъканта, след това, по периметъра, частта от бъдещото покритие се зашива с облачен шев. След това можете да шиете тесните части на капака на едно парче.

Зашийте големи части с помощта на декоративна лента, която скрива шева. Първо, плитката се зашива по периметъра на голяма част, след това ръбът на тясната част се нанася върху същата плитка, плитката се сгъва и зашива. Ципът е пришит на същия принцип, за да може матракът да бъде достигнат при пране на калъфа.

Завършен матрак

Каква е опасността да имате дунапрен в матрак

Екологичност, издръжливост, добри ортопедични свойства - това е, което ни трябва от матрака. Пълнителят от PU пяна напълно отговаря на тези изисквания, ако е направен в съответствие със стандартите и отговаря на сертификацията. Проблемът е, че поради факта, че отварянето на малък бизнес за производство на пяна от каучук и изделия от него не изисква големи разходи, през последните години възникнаха много малки цехове. Някои от тях произвеждат евтина нискокачествена пяна от каучук, от която се сглобяват евтини матраци, които не издържат на критиките в много отношения. Познавайки основите на технологията за производство на различни разпенени полиуретани, не е трудно да се идентифицират възможни проблеми. Ето ги и тях:

 • Наличието на чужди миризми, отделянето на феноли и други вредни съединения.
 • Увисване на пяна от каучук от товар.
 • Механична чупливост на продуктите.

Миризмата възниква при използване при производството на нискокачествени компоненти. Европейските химикали са по-скъпи от китайските, а желанието да се намалят производствените разходи чрез използване на по-евтини добавки води до наличието на нежелани примеси в пяната гума. Включването на пълнители от полиуретанова пяна с ниска плътност в състава на матрака непременно ще доведе до ранното му износване. Тънките стени на клетките се деформират и пянестата гума няма да може да възстанови предишната си форма. Ниска еластичност, якост на опън се превръщат в причини за механични повреди и разрушаване на пяна гума. Процесът се ускорява при липса на достатъчна вентилация.

PPU е пожароопасен материал. Така е?

Нека започнем с това, което разбираме под горими и негорими материали. За целта нека се позовем на ГОСТ 30244-94 „Строителни материали. Методи за изпитване на запалимост ". В този документ строителните материали са разделени на горими (G) и негорими (NG). Негоримите материали включват метал (и дори тогава не всички сплави), камък, стъкло, експандирана глина, базалт и др. Всички материали на дървесна или полимерна основа са запалими и са разделени на групи на запалимост:

 • G1 - леко запалим (за PPU, това означава, че не е способен да се запали, устойчив е на въздействието на открит огън и топлинна радиация, но под въздействието на пламъка губи маса, тлее)
 • G2 - умерено запалим (устойчив на въздействието на открит огън и топлинна радиация, не поддържа изгаряне, при липса на пламък угасва сам)
 • G3 - нормално запалим (при липса на пламък той се гаси сам, не може да бъде източник на запалване)
 • G4 - силно запалим (поддържа горенето и може да бъде източник на запалване)

Освен това при тестовете се вземат предвид и други фактори - запалимост, излъчване на дим, загуба на тегло, скорост на разпространение на пламъка, време на разпадане, отделяне на токсични вещества и редица други фактори. След такива изчерпателни проучвания се издава заключение и сертификат за пожарна безопасност, който регулира обхвата на приложение на определен материал в строителството.

Полиуретановата пяна е добра, тъй като в зависимост от нейния състав (вида и количеството използвано огнезащитно средство) тя може да принадлежи към всичките четири групи на запалимост. И изборът зависи пряко от обхвата и желанията на клиента. Така например, полиуретановата пяна с група на запалимост G1 и G2 може да се използва като изолация в жилищни и промишлени съоръжения с отворен достъп до изолацията (покриви, фасади, цокли и др.). Докато използването на полиуретанова пяна с група на запалимост G3 и G4 е оправдано за хладилни агрегати, когато полиуретановата пяна е сключена между други негорими строителни конструкции и др.

В раздела "сертификати" на нашия уебсайт можете да видите примери за сертификати за пожарна безопасност за PPU: https://himtrust.ru/products/certs/napylitelnye/

Вреден ли е слой от изолация от полиуретанова пяна за жилищни помещения?

Този въпрос тревожи преобладаващото мнозинство от аматьорските строители, тъй като много често специалните добавки са тайната на производството и не е възможно да се разбере колко вредна е полиуретановата пяна. Всяка произведена смес преминава строги тестове, за да потвърди нейната нетоксичност при различни работни условия. Така че действителната вреда за PU пяната е нула, ако използвате смес от доверен производител, която има всички необходими сертификати за качество и безопасност.

полиуретанова пяна и вреда за здравето

PPU е скъп материал. Така е?

Всъщност цената на 1 м3 полиуретанова пяна е по-скъпа от повечето други традиционни изолационни материали. Но не е толкова очевидно. В крайна сметка и ние по някаква причина не купуваме най-евтините неща и не караме най-евтините коли.

 • Първи аргумент, инсталационни разходи. За монтажа на PPU не са необходими крепежни елементи, цената на изолацията, като правило, вече включва работа по пръскането "до ключ". Изолационният лист изисква монтажни работи и закупуване на значително количество закрепващ материал, както и материал за уплътняване на фуги. Всичко това трябва да се изчислява отделно.
 • Втората причина е, че мембраните не са необходими. За правилния монтаж на изолация от минерална вата, за да се удължи техният експлоатационен живот и да се намали рискът от намокряне, са необходими мембрани, устойчиви на влага и вятър. Тези мембрани също изискват скрепителни елементи и са допълнителен елемент в прогнозата за разходите по договора. Освен това мембраните са много трудни за сглобяване плътно и за ефективна работа.
 • Третата причина е, че еквивалентният слой изолация може да бъде много различен. Така например, 50 мм полиуретанова пяна е еквивалентно на 100 мм минерална вата или 80 мм топка полистирол. Тоест, за да постигнете подобен топлоизолационен ефект, се нуждаете от 2 пъти по-малко полиуретанова пяна от минералната вата.
 • Четвърти аргумент, логистика. При пръскане с полиуретанова пяна изходният материал се доставя в течна форма и се състои от 2 цеви и 1 инсталация с инструменти. Всичко това лесно се побира в микробус или газела. За да доставите лист изолация, ще ви е необходим транспорт с обем 20-30 пъти повече, докато всъщност ще транспортирате въздух.Разбира се, това ще бъде отразено в бюджета.
 • Пети аргумент, експлоатационен живот. Не само, че експлоатационният живот на PU пяната е сравним с експлоатационния живот на носещите конструкции, който е несъизмеримо по-голям от основните конкуренти. Също така е необходимо да се вземат предвид промените в ефективността във времето, което е свързано със загубата на първоначалните свойства на изолацията. Така че за изолацията от минерална вата загубата на топлоизолационни свойства варира от 3 до 8% годишно, в зависимост от условията на работа и вида на материала. Това означава, че след 5 години загубите на топлина и разходите за отопление ще се увеличат с 15-40%. В същото време изследването на сгради от 60-80-те години в Европа и Япония с използване на полиуретанова пяна ни позволява да кажем, че за 25-30 години промените в първоначалните физични, механични и термични свойства не надвишават 5- 7%. В същото време науката пристъпи далеч напред и формулировките на PPU вече са по-съвършени.

Ортопедична пяна, пяна от каучук, полиуретанова пяна (PPU) - нека разберем концепциите

Строго погледнато, всеки от материалите, които наподобяват обикновена гъба за измиване по външен вид и свойства, трябва да се нарича пенопласт - в Русия името на химическия концерн POROLON отдавна и здраво се е утвърдило като общо наименование на полимерите от пяна. Но потребителите имат впечатлението, че това е евтин, прост и краткотраен продукт.

Гледайте видеоклипа в края на статията, той ясно показва разликата между различните мостри.

Ето защо днес продавачите на матраци гордо наричат ​​слоевете пълнители, в най-добрия случай, полиуретанова пяна, полиуретанова пяна, ортопедична пяна. Някои отидоха по-далеч и регистрираха свои собствени търговски марки - OrtoFoam, Ergofoam и др. Факт е, че дунапреновият каучук има такива характеристики, подходящи за направата на матраци, че просто няма с какво да го замените. По-лесно е да скриете присъствието му зад красива чужда дума.

Слоеве от ортопедична пяна в матрака

Всичко, което може да направи един сериозен производител на дрехи за сън, е да е в крак с най-новите разработки в химическата индустрия и да използва усъвършенствани технологии за създаване на материали с подобрени свойства. Така можете да постигнете повишена издръжливост, да зададете различна твърдост, да направите пяната цветна, негорима, свръхеластична. Всички лидери на руския пазар на матраци произвеждат пяна в собствените си фабрики и могат да й дадат необходимите качества.

констатации

Разбира се, не сме изброили всички отрицателни мнения и не всички аргументи за. Но, надявам се, те успяха да дадат ясно да се разбере, че много страхове са свързани с невежество или необосновани слухове.

Няма обаче дим без огън. Вероятно някой е попаднал на безскрупулни или неопитни изпълнители, може би дори с дефект в суровините, от които е получен PUF, или с неспазване на работния график. Ако вашият Mercedes се повреди, това не означава, че всички автомобили Mercedes са лоши. Може би просто беше необходимо да смените маслото навреме.

Във връзка с това препоръчваме внимателно да подходите към избора на доставчик на суровини и изпълнител. Изберете само доверени, опитни екипи с качествена техника за пръскане с PU пяна. Получете обратна връзка от техните клиенти. Уверете се, че изпълнителят е приложил суровините с посочените изисквания, поискайте сертификати. Също така не е трудно да се определи плътността на получената полиуретанова пяна и нейната запалимост точно на мястото на работа с помощта на кухненска везна и запалка. Ако се съмнявате, проведете професионален преглед. По-добре е да направите всичко това преди началото на работата или в самото начало - това ще спести много време и нерви.

Добрата новина е, че PPU продължава да набира популярност и доверие на потребителите, като в същото време заема все по-голям пазарен дял. Все повече експерти се съгласяват, че PPU е бъдещето в областта на енергоспестяващите строителни технологии.

За повече информация по тази тема вижте:

 • PPU пръскане - какво е това?
 • Топлоизолация (топлоизолация, топлоизолация)
 • Плътност на полиуретанова пяна

Дискусия

Моля, активирайте JavaScript, за да видите коментарите, задвижвани от Disqus.

Какво е матрак от полиуретанова пяна?

Съвременното производство и разнообразието от използвани в него технологии позволяват да се задоволят вкусовете на всяка категория клиенти. Сред матраците от ниска ценова категория най-доброто решение за деня е матраци от полиуретанова пяна

... Това е евтин аналог на различни ортопедични матраци. Качеството е достатъчно високо. Те са идеални за подмяна на матраци на стари легла, за градински мебели, за стая за гости и т.н.

Технология на производство

Матраците от PU пяна са изработени от материал, дошъл при нас от древни времена - пяна каучук. Все още се използва активно в производството на мебели. Технологията на производство може да се различава в различните предприятия, но основните етапи са непроменени:

 1. Смесват се два основни компонента - полиизоцианат и полиол в необходимите пропорции.
 2. Добавете вода. Получената химическа реакция води до въглероден диоксид. Той е този, който разпенва всички вещества и дава порест компонент.
 3. Използват се катализатори на процеса и стабилизатори на пяна. Цялата фаза продължава не повече от 20 минути.
 4. Матракният блок се оставя за няколко дни за окончателна полимеризация.

Тази технология ви позволява да направите матрака достатъчно еластичен, издръжлив и най-важното практичен. Не губи материал и неговите ортопедични свойства.

Състав на матрака

Химичните реакции са основата за производството на пяна, пълна с газ пластмаса. Всички основни характеристики на продукта зависят от пропорциите на свързваните вещества, а именно, устойчивост на топлина, якост, издръжливост, плътност.

Има различни видове матраци:

 • Повишена твърдост.
 • Силно еластичен.
 • Стандартен.
 • Мека.
 • Вискоеластичен.
 • Супер мек.

Всички високо и вискоеластични материали са приложими при производството на матраци.

Но пяната каучук сама по себе си, дори направена по съвременни технологии, все още не е матрак. Освен това се полага:

 1. ленен филц;
 2. жакардова тъкан или друг материал, подходящ за създаване на трайна, устойчива на износване повърхност.

Съвременните материали осигуряват най-добрите условия за сън

В онлайн магазин "MatrasHit" имате възможност да закупите качествени ортопедични матраци с доставка. По този начин можете да ограничите времето, отредено за закупуване на спално бельо, до минимум.

Днес нашата компания предлага най-достъпните цени и комфортни условия в Москва. Уверили сме се, че всеки човек, който се интересува от закупуване на стоки за спане, може да избере най-добрите съществуващи такива, за да оборудва спалнята си. При нас винаги можете да закупите всичко необходимо бързо и евтино!

Как и какво да храним котенца без котка

07.09.2019

Почистващ климатик за кола - кой е по-добър и кой да изберете?

06.09.2019

Джинджифиловата котка в къщата е парче слънце!

04.09.2019

Полиуретанова пяна и вреда за здравето: как да се избегнат негативни последици?

При работа с PPU се допускат три основни грешки:

 • Неспазване на експлоатационните изисквания
 • Пренебрегване на защитното оборудване при директен контакт със смеси от течна PU пяна
 • Използване на пръскачки с ниско качество

Професионален съвет За да се сведе до минимум вдишването на пари при пръскане или утаяване върху вътрешни повърхности, се препоръчва зоната, която ще се обработва, да бъде добре проветрена.

Нашата статия за технологията на пръскане с полиуретанова пяна ще ви помогне да избегнете първите две грешки. По отношение на пулверизатора е за предпочитане да се използват шайби с високо налягане, които осигуряват равномерно смесване на двете фази на сместа със 100% завършване на химическата реакция, така че да се елиминира въпросът дали компонентите на полиуретановата пяна са вредни. В допълнение, такова пръскане осигурява гарантирано качество на покритието.

Характеристики по избор

Изборът беше направен в полза на закупуването на матрак от полиуретанова пяна, но на пазара човек се губи от различни модели. Кое е по-добре: пружинно или без пружинно, дебело или тънко, с различна твърдост.

Лесно е да се определи дебелината. Матракът с дебелина 10 см има всички полезни свойства, осигурява удобна опора за гръбначния стълб и е подходящ за човек с голямо тегло.

Преди да изберете нивото на скованост, препоръчително е, особено за хора със заболявания на гръбначния стълб, да се консултирате с ортопедичен хирург.

 • По-добре е да не приемате меки, въпреки че изглеждат много привлекателни, те не допринасят за комфортна почивка.
 • Средствата са полезни за хора със заболявания на горната част на гръбначния стълб и които просто обичат комфорта. Спането на такъв матрак е доста меко, можете да си починете чудесно, да спите добре.
 • Твърдите, поне малко и плашат с името си, но „при близко запознанство“ с тях се оказва, че на такова легло може да се наспиш страхотно, на сутринта да си енергичен, пълен с енергия. Особено подходящ за хора със заболявания на долната част на гръбначния стълб.

По-лесно е да се вземе решение за избора на размер. За да направите това, достатъчно е да измерите леглото:

 • 120х200 см е най-популярният вариант на острова.
 • 140х200 см - едно и половина легло.
 • 160х200 см - двойно.
 • Ако леглото е с нестандартен размер, можете лесно да разрешите проблема, като поръчате PPU матрак от производителя.

Когато купувате матрак от полиуретанова пяна, човек трябва не само да се ръководи от вкусовете и здравословното си състояние, но трябва да се обърне специално внимание на качеството. По-добре е да платите малко за продукт от известен производител, отколкото да купите атрактивен евтин артикул, който бързо ще загуби свойствата си.

Ако се интересувате от матрак от полиуретанова пяна, който отговаря на съвременните високи стандарти, в онлайн магазина „MatrasHit“ винаги можете да го закупите при най-изгодните условия. Днес в много продукти за сън се използва високоустойчива полиуретанова пяна и всеки има специфични отговорности.

Основните му характеристики са:

  Вискозитет;

  Еластичност;

  Способността да се реагира на температурните разлики между въздуха и човешкото тяло;

  Висока износоустойчивост.

Матраците от полиуретанова пяна осигуряват правилно разпределение на натоварването и високо ниво на комфорт за релаксация. Обикновено пяната се допълва, за да се втвърди с пълнители като филц или кокос, докато производителите могат да използват латекс или стърто за осигуряване на мекота. Предлагаме ви да използвате всички предимства на матраците от полиуретанова пяна, като същевременно създавате комфортна среда за почивка и сън, и гарантираме, че ще останете доволни.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни