Топлопроводимост на експандираната глина в сравнение с минералната вата. Изолация на пода с керамзит или минерална вата - Изолация на пода с керамзит - плюсове и минуси: плюсовете и минусите на изолацията отдолу под замазката в дървена къща и за вина


Класификация на топлоизолаторите по фракции

Видът на материала се дължи на размера на фракцията, т.е. размер на гранули:

 1. Малък. По отношение на параметрите е 0,1-5,0 мм. Използва се като свободно течаща смес за запълване. Използва се и при производството на бетонни блокове.
 2. Средно аритметично. Достига размер от 10-20 мм, наречен чакъл. Строителните експерти смятат, че тази фракция експандирана глина е по-добра за изолиране на тавани, подове и подове на сгради.
 3. Голям. Размерите варират от 20-40 мм. Разширената глина от тази фракция се използва за изолиране на покрива, мазетата и мазетата, както и подове в гаража и мазето.

Разширена глина като преглед на изолацията на пода. Свойства на експандираната глина като изолация

Днес пазарът на строителни материали предлага около десет степени експандирана глина. Разпределението на видовете материали се извършва поради плътността на нивото на пълнене. Така че експандираната глина с груба фракция има по-ниска плътност. По този начин, колкото по-нисък е класът и плътността на гранулата, толкова по-високо е качеството.

Отзиви за експандирана глина

Александър, на 42 години, Волгоград: „Използвах експандирана глина за подова замазка в банята и тоалетната. Хидроизолация "Osnovit", слой от 7 см беше излят с циментово мляко, върху циментово-пясъчна замазка и плочки. Нормално, топло. "

Алексей, 38-годишен, Саратов: „Покрих покрива на старата къща с експандирана глина със слой от 20 см. Стана по-топло и дъждът не се чува толкова”.

Предлагам да сравня нагреватели като експандирана глина и минерална вата. Тези нагреватели не са най-скъпите. И днес цената е първото нещо, което клиентите плащат при изграждането и избора на строителни материали. Тези материали са различни по структура и имат различни възможности за приложение. Топлопроводимостта също е различна за тях.

срещу

? ? ? ?

Изолация на покрива с пенофол

Пенофол е съвременен валцуван синтетичен материал. Въпреки малката си дебелина (само няколко милиметра), пенофолът има отлични топлоизолационни свойства поради ниския си коефициент на топлопроводимост.

Повърхността на пенофола е покрита с тънък слой алуминиево фолио, което също влияе върху неговите топлоизолационни характеристики. Освен това фолиото придава на материала водоустойчиви и пароизолационни свойства.

Това ви позволява да замените конвенционалните пароизолационни и хидроизолационни материали с пенофол.

Поради горните свойства, пенофл е идеален за изолация на покриви и тавани, както в жилищни сгради, така и в сауни, гаражи и други сгради. Малката дебелина на материала ви позволява да забравите за ограниченията по отношение на дебелината на гредите. Удобната форма на освобождаване осигурява лесна инсталация.

Пенофол се използва като допълнителен изолационен материал. Монтира се между изолационния слой и външното покритие на покрива / тавана

При монтажа е важно да оставите малки затворени въздушни джобове между слоевете материали

Тяхната термична устойчивост, подсилена от отразяващата изолация от пяна, е сравнима с устойчивостта на минерална изолационна плоча с дебелина 50 мм или тухлена зидария от една и половина тухли.

Отразяващ материал като допълнителен плюс

Използването на отразяващ материал пенофол за изолиране на покрива или пода на тавана ще ви позволи да откажете допълнителен слой пароизолация. Ниският коефициент на паропропускливост на материала пенофол прави допълнителни слоеве ненужни.

Penofol ви позволява да защитите структурата от влага, да сведете до минимум топлинните загуби. В същото време това не влияе върху обема на изолационния слой. Материалът се съчетава добре с всяка изолация, но може да се използва и самостоятелно.

За да изолирате покрива на селска къща, "студено" таванско помещение в баня или селскостопански сгради, достатъчно е просто да "закачите" пенофол върху гредите.

Изолация на покрива с пяна

Поради своята непретенциозност, Penoplex може да се използва при различни условия. Щракнете върху снимката, за да я увеличите.

 1. Ниска влагопропускливост.
 2. Устойчив на силни температурни промени.
 3. Биологична неутралност.
 4. Устойчив на огън и високи температури.
 5. Високи нива на коефициенти на топло и звукоизолация.
 6. Екологичност, нетоксичност, безопасност за човешкото здраве.

Всичко това прави penoplex популярен и търсен материал за покривна изолация. Penoplex е лесен за инсталиране, може да се реже с обикновен нож. В същото време той е устойчив на механични натоварвания и има ниско тегло, което го прави популярен за изолационни подове и плоско експлоатирани покриви.

Дъските Penoplex са изработени от висококачествен експандиран полистирол чрез екструзия. По време на производствения процес в суровините се образуват херметически затворени въздушни кухини.

След втвърдяване пеноплексът придобива клетъчна хомогенна структура. Благодарение на нея материалът има високи топлоизолационни характеристики, както и механична якост.

Къде е възможно да се използва Penoplex?

Екструдираната полистиролова пяна е разрешена за използване във всички климатични зони.

Използването му може значително да намали разходите за материали по време на строителството и по-нататъшната експлоатация на сградата. В крайна сметка пет сантиметров слой пяна не отстъпва по характеристики на тухлена зидария, дебела 153 мм.

Изолацията на покрива с пяна от пяна може да бъде направена с помощта на всякакъв вид материал. Най-често в продажба могат да бъдат намерени следните видове екструдиран пенополистирол:

 1. Penoplex 31 Standard.
 2. Пеноплекс 35.
 3. Пеноплекс 45.

За изолация на покрива в частна къща най-често се използва Penoplex 35. Той перфектно защитава хидроизолацията на покрива от резки температурни скокове и други разрушителни фактори.

Използва се за изолиране на скатен покрив от вътрешната страна на таван или плосък покрив, използвайки метода на "търкалящ се таван". Във втория случай чакъл или тротоарни плочи се покриват върху изолацията на покрива. Това ще помогне да се предпази материалът от вятъра и да се подобри пожарната безопасност на покрива.

Експандиран полистирол

Ниските стойности на топлопроводимостта на нагревателите, направени на основата на полистирол (пяна), оправдават техните предимства. Оборудвани с екструдиран или разпенен тип полистирол, подовете в частни домове осигуряват отлична защита срещу загуба на топлина и проникване на влага. Поради ниското си тегло не се изисква укрепване на основата, ако под нея има мазе и това е голямо предимство. Нека бъдем последователни и да подчертаем факторите, които дават предимство и приоритет на пенопласта при избора:

 • Пенопластът и неговата екструдирана модификация не са обект на поглъщане на влага в почвата, което добре провежда топлината, което значително намалява изолационните характеристики на нагревателите.
 • Експандираният полистирол е химически неутрален материал и следователно устойчив на различни биологични и химически вредни влияния.
 • Строителните материали от подгрупата "полистирол" са идеално решение за изолация на пода, тъй като освен основното си предназначение, те осигуряват защита срещу влага и нейните пари. И затова изолацията на пода в къща на земята е много често единственият възможен неалтернативен начин за решаване на проблема.
 • Структурата и техническите параметри не се променят по време на работа, а влагата и високата температура за пяната изобщо не са проблем.
 • Един квадратен метър експандиран полистирол може да издържи натоварване до 400 кг и структурата му не се срутва. Освен това може безопасно да се използва при подреждане на подово отопление (водно и електрическо).

Забележка! Наличността на материали по отношение на цената е друго ключово предимство.Този материал има толкова демократична цена (с отлични характеристики), че е достъпен за собствениците на жилища със среден и по-нисък доход.

Сортове от експандиран полистирол

Топлоизолаторите от този материал са разделени на три групи, които се различават по метода на производство, техническите характеристики и начина на приложение:

 1. Екструдиран изолацията се получава чрез разпенване на материала с CO2 газ и след това получената маса се прекарва през главата на екструдера под налягане. Листове с необходимия размер се изрязват от замразената маса, наподобяваща гъба. Екструдираният аналог на пяната е пред нея както по отношение на производителността, така и по отношение на цената.
 2. Стиропор се образува при разпенване на специално вещество, в резултат на което се образуват гранули, които след това се прикрепват за по-нататъшно синтероване. Тези гранули имат безтегловна структура и непропусклива обвивка, което при натискане дава възможност да се получат плочи с уникални топлоизолационни характеристики.
 3. Разширена полистиролова пяна Той се продава в течна форма и изисква специално оборудване за рязане, за да го използва. Този материал се нанася върху пода в равномерен слой и при взаимодействие с въздуха този материал започва да се увеличава по обем, като по този начин празното пространство на пода се запълва с пореста, устойчива на топлина и влага структура.

Разпененият пенополистирол е чудесен за изолация на пода в частна къща с мазе. В този случай е възможно не да се премахне подовото покритие, а да се изолира мазето / таванът на мазето, разбира се, ако размерите на подземното помещение допринасят за това. Този топлоизолатор не се страхува от влага, гризачи и плесени - обхватът му е неограничен.

Какво е експандирана глина

Експандираната глина е топлоизолационен материал, произведен чрез изпичане на естествена разпенена глина. Това е чист, екологичен материал, който може да бъде закупен във всеки град на много ниска цена.

Експандиран глинест пясък (с диаметър до 5 mm) се използва при пълнене и в долните слоеве за изолация. Фракции от 5 до 40 мм се използват за създаване на изолационен „пай“ на покриви, тавански етажи, подове, основи, слепи зони и дори стени.

Ползи:

 • екологичност - материалът, дори с течение на времето, не се поддава на гниене, гниене и разлагане;
 • не отделя токсични вещества във въздуха;
 • устойчив на екстремни температури, устойчив на замръзване;
 • не поддържа горенето;
 • гризачите не живеят в него;
 • достъпна цена;
 • керамзитовият пясък запълва идеално всички вдлъбнатини и кухини;
 • лесен процес на покривна изолация с експандирана глина.

Недостатъци:

 • материалът е крехък, а натрошените гранули губят значителна част от своите топлоизолационни качества;
 • клетъчната структура на фракциите им позволява да се пълнят с вода при нагряване, което донякъде намалява способността за поддържане на смесването на студен и топъл въздух.

Малко за избора

В момента има 10 степени на експандирана глина: от 250 до 1000, в зависимост от плътността на пълнежа. Това или онова число показва броя на килограмите материал на 1 m³ обем. Един кубичен метър съдържа около 20 кофи експандирана глина.

Каква марка експандирана глина се използва за изолация на покрива? Това зависи от климатичните условия и здравината на таванския етаж. Освен това при изолиране на таванско помещение се използва повече от 1 клас материал.

Изолационна технология

Изолацията на покрива с експандирана глина в дървена къща започва с оглед на таванския под и премахване на всички отломки. Какво се нуждае от ремонт - трябва незабавно да отстраните проблема.

Освен това алгоритъмът е приблизително същият като при използване на други нагреватели.

Правим хидроизолация

Подът на тавана трябва да бъде покрит с хидроизолация със задължително припокриване на ленти (с 200-300 мм) и залепване на шевовете с подсилена лента.

Много хора предпочитат покривен материал или пергамент. Преди хората с липса на финанси използваха обикновен картон. Хидроизолацията трябва да се простира на 15 см до стените и подовите греди. Ако бюджетът позволява, гредите могат да бъдат напълно покрити с фолио.

Така се прави хидроизолация за експандирана глина

Каква трябва да бъде дебелината на експандираната глина?

По-добре е да направите долния слой от фин експандиран глинест пясък, а за горния слой използвайте фракции от 10-30 мм. Много хора веднага купуват смес от гранули с различни размери. Материалът се излива между гредите, но не над горния им ръб.

Запълването от експандирана глина внимателно се уплътнява и изравнява от правилото.

Разширената глина трябва да бъде изравнена

Вече можете да завършите работата на този етап, но ако по някакъв начин ще използвате тавана (съхранение на неща, сушене на зеленчуци и билки), по-добре организирайте подовата настилка в стаята.

За да направите това, поставете още един слой пароизолация върху експандирана глина и монтирайте дървена настилка / шперплат / ПДЧ.

Ако има нужда от пълно използване на подпокривното пространство, се извършва изливане на бетон на таванския етаж. За това върху армирана глина се полага подсилена мрежа и се излива със замазка. След пълно изсъхване подовото покритие се монтира.

Полезното видео по-долу е задължително.

https://youtube.com/watch?v=W7CNaXfxy4w

Изолация на бетонен под

Най-ниският слой трябва да бъде филмов материал, мастици, течни грундове. Те трябва да се изкачат по стените с около няколко десетки сантиметра. На разстояние около половин метър се полага дървена пръчка, която трябва да бъде обработена със защитно средство срещу влага.

Пропуските трябва да бъдат запълнени с изолация (по ваш избор). Най-горният слой е здрав шперплат (дъски, ПДЧ, OSB) И последният слой е подовото покритие (килим, линолеум и др.). За да се удължи експлоатационният живот, всеки слой трябва да бъде обработен с влагоустойчиви съединения.

Плюсове и минуси на топлоизолация от експандирана глина

Изолацията на тавана с експандирана глина има редица предимства:

 • Топлоизолаторът има дълъг експлоатационен живот.
 • Пожарна безопасност, защото материалът не подлежи на изгаряне и при нагряване не отделя токсични вещества, опасни за хората, животните и природата.
 • Поради порестата структура на изолатора, теглото на изолацията е много по-малко от нейните аналози.
 • Не привлича насекоми, гризачи и бактерии, които допринасят за образуването на мухъл и плесен.
 • Ниската цена позволява използването на експандирана глина на всяка строителна площадка.
 • Топлоизолацията на високо ниво, съчетана със звукоизолация, осигурява оптимален микроклимат в частна къща.
 • Абсорбция на влага без увеличаване на собственото тегло и без загуба на производителност.
 • Трохите или натрошеният камък от експандирана глина не са алергени. Това се дължи на естествения произход на материала.
 • Лесно използване на насипен топлоизолатор.
 • Фракционната форма на материала създава бариера за изхода на въздуха, което допълнително увеличава топлоизолацията и позволява естествена конвекция.

Разширена глина като преглед на изолацията на пода. Свойства на експандираната глина като изолация

Наред с положителните характеристики, материалът има и недостатъци:

 • Ефективността на експандираната глина като топлоизолатор зависи от дебелината на слоя, т.е. пълненето на дълбочина 20-40 см е безсмислено.
 • Необходима е защита на материала от въздействието на валежите.
 • Най-доброто приложение е прилагането на припокриване върху бетонни продукти. Това се дължи на факта, че монолитните греди са в състояние да издържат на големи натоварвания и да забавят гранулирането да се разлее на втория етаж.
 • Когато планирате работа по изолация на тавана в дървена къща, е необходимо да осигурите защитата на експандираната глина с пароизолационен филм. В този случай PVC фолиото се поставя отдолу и отгоре на топлоизолатора. По този начин се създава защита срещу въздействието на атмосферните валежи.

Експертите от строителната индустрия съветват да не се използва изолация от експандирана глина върху окачен таван, подгънат от долната страна (първи етаж) с греди.

Предвид натоварването с тегло, обема и структурата на материала, има голяма вероятност за пробив в такава структура. В този случай колапсът възниква вътре в стаята.

Разширена глина или еко вълна: кое е по-добре?

Тъй като експандираната глина се прави от глина, тя се счита за екологична. Ако трябва да защитите тавана, изолацията от експандирана глина е оптимална за таванския под. Както знаете, глината не гори, не отделя токсини. Плътността на материала варира, но най-добре е да купувате гранули с размер от 4 до 10 мм.

Сред другите предимства на експандираната глина:

 1. Без прах.
 2. Не предизвиква алергични реакции.
 3. Дълъг експлоатационен живот.
 4. Устойчивост на висока температура.

Коефициентът на топлопроводимост на експандираната глина е малко по-лош от този на ековата, но паропропускливостта е по-ниска. Въпреки това, глинената изолация се използва отдавна и постепенно се заменя с други материали. Ако вземем предвид съвременните методи за изолиране на тавана отвън, ecowool е извън конкуренцията. Все по-често се използва за изолиране на стени и подове на къщи. Основният компонент са целулозните влакна, полагането се извършва "на сухо" или "мокро".

По-подробно: "Изолация на тавана с експандирана глина"

В първия случай материалът просто се разпръсква върху фиксирани трупи и се уплътнява между гредите, във втория, ecowool се смесва с лепилен състав. Влажният материал се разпределя равномерно по цялата повърхност под налягане.

И ето списък с предимствата на ecowool:

 • Ако се притеснявате от въпроса за екологичността и не знаете как са изолирани таваните, обърнете внимание на ecowool. Той не съдържа токсични вещества, така че може да се използва на тавана.
 • Няма да имате въпроси за това как да фиксирате изолацията към тавана, тъй като слоят от еко вълна може да бъде с всякаква дебелина.
 • Дълъг експлоатационен живот без загуба на качества.
 • Всяка изолация на тавана "запазва", тоест предпазва от образуването на мухъл.
 • Ако изолирате тавана с екологична памучна вата, той ще „диша“ и ще предпази стаята добре от летните горещини и зимните студове.

Ако сравним експандираната глина и втория вид материал, ecowool печели в категорията на най-добрата изолация.

Използването на експандирана глина за изолация на покрива на къщата

Разширена глина като преглед на изолацията на пода. Свойства на експандираната глина като изолация

Схема за изолация на покрива с експандирана глина.

Изолацията на покрива може да бъде организирана самостоятелно, не е нужно да наемате специалисти за това. Преди да го изолирате, трябва да знаете какво е експандираната глина и защо е толкова високо ценена за топлоизолация на сгради и конструкции. Експандираната глина е естествен материал. Има висока якост и може да издържи дълго време, за разлика от синтетичната изолация. В основата му е глината. Поради всичко това той не гние, може да издържи на много ниски температури, което е особено ценено при студени климатични условия. Има ронлива и пореста структура. Порьозността насърчава задържането на топлина. Голямото предимство на този материал е неговата огнеустойчивост.

Изолацията най-често се извършва с експандиран чакъл, пясък или трошен камък. В допълнение към всичко по-горе, експандираната глина е доста лек материал, което опростява работата. Днес много синтетични материали не са екологични, което не може да се каже за експандирана глина. Той е абсолютно безопасен за хората по време на работа. Разширената глина е водоустойчива, така че няма нужда да се прави допълнителен хидроизолационен слой. Неговата себестойност е ниска, което е от голямо значение на потребителския пазар. Освен това осигурява минимално натоварване на цялата къща и самия покрив. Основният недостатък е неговата крехкост.

Технология за изолация на покриви с експандирана глина

Разширена глина като преглед на изолацията на пода. Свойства на експандираната глина като изолация

Схема за еднослойна изолация на тавана.

Преди да изолирате покрива с експандирана глина, трябва да знаете някои от характеристиките на тази работа. На първо място, за да се получи добър ефект, препоръчително е да се вземат предвид особеностите на къщата, нейната структура, стени, наклон на покрива при изолиране на покрива. Съвременната технология на покривна (покривна) изолация включва няколко основни етапа: вътрешна облицовка, пароизолация, полагане на слой изолация и довършителни работи на повърхността (полагане на плочи или друго покритие).

Изолацията с експандирана глина не се различава от стандартната.Ако има стоманобетонно припокриване с плочи на горния етаж на къщата, тогава работата е малко по-лесна.

Това ще осигури по-пълно и задълбочено запълване на всички кухини и нередности. Дебелината на слоя трябва да бъде 25 см. Експандираният чакъл се изравнява и трамбова. Това може да се направи ръчно или с помощта на специална машина. Препоръчва се замазка върху първия слой. Това ще даде на конструкцията по-голяма здравина и твърдост, по-гладка повърхност. Препоръчително е да се подредят няколко вентилационни канала между вътрешния и външния слой, така че да е възможно да се отстрани излишната влага и да се проветри пространството. Покривният материал се поставя върху изолационния слой

Важно е ролките да се припокриват и да няма пропуски. На върха му - херпес зостер или плочки

Списък на инструментите и оборудването

Изолацията на покрива ще изисква цял набор от инструменти и материали. Включва: изолация (експандиран чакъл или натрошен камък), лопата, кофи, труп или трамбователна пръчка, релса за изравняване на слой експандирана глина, хидроизолационен филм, рула материал (покривен материал), нож, плочки или херпес зостер. Въз основа на гореизложеното може да се заключи, че изолацията на покрива с експандирана глина е ефективен и прост начин

Този материал е огнеупорен, лек, издръжлив, устойчив на ниски температури и влага, което е особено важно за нашата страна. В допълнение към своите топлоизолационни свойства, той има шумозащитен ефект поради своите физикохимични характеристики.

Той е издръжлив, поради което е толкова широко разпространен. Разширената глина се използва не само за изолиране на покрива (покрива), тя е идеална за изолация на подове, хангари, тоест всякакви хоризонтални конструкции.

Той има 1 недостатък - това е крехкост, така че трябва да работите с него много внимателно. Пълненето на експандирана глина на покрива се извършва бързо, за това не е необходимо сложно оборудване

Важно е само да се спазват основните изисквания (дебелина на слоя, организация на вентилационни отвори и др.)

Дебелината на слоя от експандирана глина директно зависи от здравината на покрива. Дебел слой може да бъде много стресиращ. Препоръчително е да комбинирате насипни керамзитови материали, например, с пяна трохи за най-добър ефект. Шевовете при полагане на ролков материал трябва да са плътни, за това те са залепени със строителна лента или мастика на основата на битум и каучук, което е по-оптимално.

Изолация на тавана - коя изолация да изберете. Изолация на пода с експандирана глина или минерална вата

Коя изолация е по-добра за тавана: минерална вата, експандирана глина или експандиран полистирол

С увеличаване на разходите за отопление на къщата, собственикът стига до заключението за необходимостта от допълнителна изолация. В този случай топлоизолацията на тавана е много важна, тъй като най-интензивната топлина се губи именно през тавана, ако няма топлоотражателен екран. Топлият въздух, според законите на физиката, се издига нагоре. Следователно изолираните стени, надеждните прозорци с двоен стъклопакет, плътните врати не могат да осигурят ефективно задържане на топлина вътре в стаята, ако таванът не е в състояние да задържа топлината вътре в пространството. Но коя изолация е по-добра за тавана: минерална вата, полистирол, експандирана глина? За да отговорите на този въпрос, трябва да се запознаете с информацията за свойствата на изолацията и как да изолирате тавана.

Схема на изолация за тавански етажи и тавани.

Изолация на тавана: на закрито или на открито

Преди да изберете материал за топлоизолация, трябва да вземете решение за метода на изолация. Изолацията на тавана е възможна отстрани на стаята или отвън - отстрани на тавана.

Изолацията на тавана отвътре обикновено се практикува по време на строителство или ремонт.

Ако се вземе решение за изолиране на помещение, което не изисква ремонт отвътре, тогава ремонтът все пак ще се превърне в необходимия последен етап на топлоизолационните работи.

Схема на таванно устройство с изолация.

Топлоизолацията на тавански етаж е традиционен начин за изолация на къща. В този случай нашите предци са използвали сухи, обемисти материали - дървени стърготини, стърготини, сухи листа, тръстика, суха трева като изолация на тавана. Това са естествени материали, които имат някои недостатъци: те са лесно запалими, привличат гризачи, благоприятна среда за размножаване на микроорганизми и значително отстъпват по своите топлоизолационни свойства на съвременните нагреватели. С течение на времето алтернативен материал за изолиране на пода на таванското пространство се превърна в лек, порест материал, експандирана глина (глината е основата за производството му).

Експандираната глина има редица предимства пред гореспоменатите естествени материали - тя е огнеупорна, абсолютно безинтересна за гризачи и микроорганизми и има ниска топлопроводимост. В същото време ефективността на изолацията от керамзит зависи от дебелината на слоя изолационен материал - от 20 см до 40 см. Топлоизолационните свойства на керамзита значително отстъпват на съвременните материали, например минерална вата - евтина , огнеупорен, прост

pilorama-chita.ru

Изолация на покрива със слой от експандирана глина

Изолацията на покрива най-често се извършва със следните видове експандирана глина:

Експандиран глинен трошен камък. Това е голям материал. Размерът на гранулите му не надвишава 4 сантиметра. Добре подходящ не само за изолация на покрива, но и за изолация на стени и подове в къщата;

Разширен глинен чакъл. Този материал също е груб. Гранулите му са ъглови и не надвишават 4 сантиметра по размер;

Пясък от експандиран глина. Това е фино диспергиран материал. Размер на частиците - до 5 милиметра. Когато използвате този материал като изолация, дебелината на слоя не трябва да бъде повече от 5 сантиметра.

Както бе споменато по-горе, е напълно възможно да извършите топлоизолация с експандирана глина със собствените си ръце.

Преди да започнете работа по топлоизолация, трябва да проучите някои тънкости на процеса на изолация

На първо място, трябва да обърнете внимание на структурните особености на сградата.

Изолацията на покрива на къща с експандирана глина включва следните етапи:

Вътрешна облицовка;

Полагане на пароизолационен слой;

Полагане на изолация;

Довършителни работи на повърхността.

Подробно описание на произведенията:

 1. Дебелината на разширения глинен слой при изолиране на покрива трябва да бъде 25 сантиметра. Трябва да се излее директно върху материала за бариери срещу пара. Тази работа трябва да се извърши бързо и много внимателно, за да не се повредят гранулите на материала.
 2. За да се подобри шумо- и топлоизолацията, е желателно слоят от разширена глина да се направи по-дебел. Трябва обаче да помните за максималното натоварване, което покривът на къщата може да издържи. В този случай е най-добре да изберете средата.
 3. След това трябва правилно да изравните и набиете разширения слой глина. Тогава между частиците на материала ще има по-малко кухини и топлоизолацията ще бъде по-добра. Трябва да набиете експандираната глина с ръце или със специална машина. Освен това се препоръчва да се нанесе замазка върху първия слой. Поради това структурата ще стане по-трайна и твърда, а повърхността ще бъде по-гладка.
 4. Също така е необходимо да се направят няколко канала между вътрешния и външния слой. По тези канали ще се отстранява влагата, както и въздухът ще циркулира.
 5. На следващия етап покривният материал се полага върху топлоизолационния слой. Трябва да се припокрива.За да бъдат херметични шевовете на покривния материал, те се изолират с битумна мастика или строителна лента.
 6. На последния етап се извършва монтаж на плочки или херпес зостер.
 1. Характеристики на топлоизолацията
 2. Предимства и недостатъци
 3. Изолационна технология
 4. Обучение
 5. Плосък покрив
 6. Скатен покрив

Изолацията на покрива с експандирана глина е най-старият и най-често използван метод за термична защита у дома. Комфортът на живот зависи от надеждността на покрива и този материал помага да се осигури тази надеждност за дълго време. Днес ще ви разкажем как да използвате експандирана глина за покриви.

Експандирана глина като изолация

Класифицирайки такъв нагревател по метода на производство и размера на гранулите, има няколко негови разновидности:

 • чакъл;
 • строшен камък;
 • пясък.

Първият е заоблени зърна с размер 2-4 см, с пореста структура, покрита със здрава обвивка. Именно наличието на затворени клетки, съдържащи въздух, дава възможност да се използва експандиран чакъл като нагревател. Получава се чрез набъбване на леки видове глина. Тази фракция се характеризира с най-добрите топлоизолационни свойства.

Керамзитовият керамзит е продукт от раздробяване на експандирана мека глина на фракции с размер 1-2 см. В резултат се образуват елементи, които имат неправилна, често ъглова форма. Ако в изолацията са включени само зърна от този тип, тогава топлопроводимостта на експандираната глина ще бъде малко по-висока.

Страничен продукт, получен в резултат на производството на двете основни фракции, е експандиран глинест пясък, който е с размер на зърната 0,5-1 см. Той има най-лошите топлоизолационни свойства в сравнение с чакъл и трошен камък. Този сорт се използва главно като порест пълнител, който е част от бетонна замазка.

Влияние на обемната плътност и дебелината на слоя върху общата топлопроводимост

При условие, че се постигнат еднакви топлоизолационни свойства, слоят експандиран чакъл ще има по-малка дебелина в сравнение с трошен камък. Натоварването на пода в първия случай е по-малко - това се дължи на разликата в насипната плътност. Този параметър характеризира съотношението на общата маса на гранулите (в случая експандирана глина) към общия им обем, без да се вземат предвид пропуските между тях и неизбежните стружки.

Плътността на експандираната глина приема стойности от 250 до 800 kg / m3.

На практика като нагревател се използва смес от три фракции: чакъл, трошен камък, пясък. По този начин се постига най-голяма твърдост и най-малка дебелина на слоя и се предотвратява конвекционното движение на нагретия въздух през образуваните кухини между гранулите. Следователно, когато се изчислява височината на разширения глинест слой, ще бъде по-правилно да се ръководим от стойността на истинската плътност, която е 1,5-2 пъти по-висока от общата плътност. Препоръчителната му дебелина при полагане на земята е 25-30 см. Когато изолирате бетонен под, той не трябва да бъде по-малък от 10 см.

Сравнение с минерална вата и пяна

Пенопластът има добри изолационни свойства, които се изразяват в определена стойност - 0,047 W / (m * K). Той се използва широко за декорация на жилищни сгради или частни къщи, офис сгради. Но въпреки привидно голямата ефективност на пенопластмасовата плоча (спрямо разширения глинен слой), това далеч не винаги е така.

Когато се изисква подреждане на повърхности, подложени на чести механични натоварвания, значителни натоварвания, по-добре е да се използва смес от чакъл и трошен камък. Въпреки това, с топлоизолация на стени, пода на тавана, пяната ще бъде по-ефективна. В допълнение, той има ниско тегло, характеризира се с по-малка дебелина в сравнение с други нагреватели. Всичко това позволява да се използва там, където прекомерното натоварване на пода е неприемливо.

Когато се изолира с пяна, не се изисква допълнително хидроизолационно устройство. Въпреки това, както повечето полимерни материали, той е запалим.

Минералната вата също се използва широко за защита на жилищата от студено време. Но дори и в този случай не си струва да се сравняват топлопроводимостта на минералната вата и експандираната глина, въпреки че стойността й в първия случай е много по-ниска (0,048-0,07 W / (m * K)). Такива нагреватели се използват в различни случаи. Така че, за облицовка на стени, тавани в частни къщи от вътрешната страна на стаята, нито чакъл, нито трошен камък, нито, освен това, пясък от керамзит абсолютно не са подходящи. Минвата ще бъде практически незаменим тук.

Това обаче е доста обемен изолационен материал. Всички опити за компресирането му ще доведат до намаляване на обема на въздуха, съдържащ се в минералната вата, и следователно до намаляване на ефективността. Освен това използването на минерална вата трябва да бъде изключително внимателно. Този тип изолация има отрицателен ефект върху човешкото тяло. Тази характеристика предполага, че всички монтажни работи трябва да се извършват само с използването на лични предпазни средства.

В днешно време разходите за отопление на жилища и помещения като цяло непрекъснато се увеличават. В същото време по някаква причина заплатите остават почти на място - лоша тенденция, но човек трябва да се съобрази с това. При такива условия почти всеки собственик на къща или апартамент започва да се тревожи по въпроса за спестяването на енергия. Днес стените, подовете, таваните, склоновете са масивно изолирани - такива мерки позволяват най-ефективното разпределение на топлината в цялото помещение поради факта, че нивото на топлопреминаване на сградата е намалено.

Тази статия ще засегне такъв труден въпрос като изолацията на пода - нека разберем какво е по-добре за това: минерална вата или експандирана глина. По принцип също често се използва пяна, но това не е най-добрият вариант, тъй като възможността за вентилация, проветряване на тавана практически изчезва. Въпреки че несъмнено характеристиките на топлоизолацията на пяната са на височина.

Така че, минерална вата и експандирана глина, което е по-добре - можете да започнете с преглед на първия материал и да сравните всичко по специфични свойства.

Тази изолация представлява мека дъска или ролки от груби влакна. Този материал е направен на базата на отпадъци от метал и въглеродни сплави на различни минерали като базалт. По структура тя прилича на стъклена вата, само че последната е много по-лоша по отношение на топлоизолационните характеристики. По принцип минералната вата се използва широко в строителството и е особено популярна при изолиране на фасади. Фасадата обаче не е подова изолация - все пак има различни специфики.

Основните предимства на тази изолация се считат за няколко точки.

 • Трайност.

Доста противоречиво свойство, тъй като за да може изолацията да продължи наистина дълго време, е необходимо да се гарантира, че няма влага в пространството, където е монтирана. Слабата устойчивост на влага е основният недостатък на материала, тъй като ако минералната вата се намокри, тогава на това място незабавно се изключват всички топлоизолационни качества. Разбира се, производителите вече са се научили как да обработват ролките с различни влагоустойчиви съединения, но това не винаги работи ефективно.

В допълнение, постелките и ролките се страхуват от механични повреди, т.е., просто казано, те могат да се счупят дори поради активността на мишките. Следователно въпросът за издръжливостта все още е предимно съмнителен. Трудно е на 100% да се защити такава изолация.

 • Бърз монтаж.

Това е вярно, но също така е противоречиво - кое е по-лесно - да се разточат ролките на равнина или да се запълни пространството с експандирана глина? Няма голяма разлика в сложността. Следователно, в сравнение с работата с експандирана глина, това качество определено не е предимство.

 • Огнеустойчивост.

По същия начин разширената глина също не се страхува от огъня.

 • Въздушна пропускливост.

Тоест, тоест - базалтовата ролка има добра паропропускливост, поради което парата на теория няма да се натрупва в подовото пространство. Ако обаче се прилага същото качество върху експандираната глина, тогава тук се вижда същата ситуация - парата идеално преминава между разпръснатите гранули на материала и съответно паропропускливостта също е на височина.

Оказва се, че докато изолаторът на ролките "губи" от експандирана глина поради факта, че се страхува от влага и не е твърде устойчив на разкъсване.

Сега е време да разгледаме структурата на експандираната глина.

Покривна изолация с експандирана глина технология и нюанси

За да извършите работата, ще ви трябват следните материали и инструменти:

 • Парозащитен слой;
 • Хидроизолационен слой;
 • Стойка (ще е необходима за набиване и подравняване);
 • Лопата;
 • Няколко кофи;
 • Нож с остро острие;
 • Експандирана глина.

Преди процедурата по изолация, струва си да направите някои подготвителни работи. Те ще се състоят в почистване и изравняване на повърхността, която трябва да бъде изолирана. Освен това ще трябва да се поправят всички пукнатини и пукнатини.

Тънкостите при полагане на насипни изолации

Технологията на изолация на покрива с помощта на експандирана глина има редица правила, които трябва да се вземат предвид при извършване на работа. Ако те не бъдат взети под внимание, резултатите от труда не само няма да угодят, но също така съществува риск изолационният слой да се наложи да бъде преработен отново.

Разширена глина като преглед на изолацията на пода. Свойства на експандираната глина като изолация

Когато ъгълът на наклон е повече от 5 °, пространството между гредите ще трябва да се запълни по същия начин, както стените на рамковите къщи се запълват с насипна изолация. Това се прави постепенно, на малки порции. В същото време стената е обшита паралелно.

Всички видове работа трябва да се извършват отвън. В този случай метеорологичните условия могат да се превърнат във важен фактор. В процеса на затопляне е неприемливо да се работи в дъжд или мъгла, както и други фактори, които провокират значителна влажност на въздуха.

Разширена глина като преглед на изолацията на пода. Свойства на експандираната глина като изолация

Запълването ще трябва да бъде защитено възможно най-много от възможността за проникване на влага. За това от външната страна на сградата се полага хидроизолационен слой, а отвътре се монтира пароизолация, предотвратяваща проникването на водни пари от жилището. Плътността може да бъде осигурена чрез полагане на филма с припокриване, фугите са допълнително запечатани с лента или битумна мастика.

Тъй като достатъчен слой изолация има значителна маса, покривната конструкция трябва да се отличава с високи показатели за якост. Най-добре ще е, ако материалът за подови настилки е стоманобетонна плоча (ако се монтира плосък покрив).

Топлоизолация на плосък покрив

По принцип разширената глина се използва за изолация на плоски покриви. Лесно и удобно е да работите на хоризонтална повърхност, което ви позволява да оцените напълно всички предимства на този вид изолация.

Разширена глина като преглед на изолацията на пода. Свойства на експандираната глина като изолация

Първо, трябва да почистите работната повърхност от отломки, като обърнете специално внимание на наличието на малки камъни с остри ръбове. Ако не бъдат отстранени, те могат да повредят бариерата срещу пара. Пароизолационният слой трябва да бъде разпределен по цялата повърхност, изискваща изолация

За това можете да използвате найлоново фолио с висока плътност. За да направите защитата силно издръжлива, можете да покриете повърхността на два слоя. Ключовият етап на топлоизолация е самият процес на запълване. Препоръчва се предварително да се изчисли необходимата дебелина на изолационния слой, като се вземат предвид всички нюанси на конкретна строителна площадка. Това ще направи възможно извършването на всички етапи на работа за кратко време. Най-често срещаната дебелина на запълването с изолация от експандирана глина варира от 30 до 40 сантиметра. Ако по време на работа се окаже, че този слой не е достатъчен, след първата зима трябва да изолирате тавана от вътрешната страна на къщата с помощта на минерална вата или пяна. След това се прави замазка с помощта на армировка.Тази техника ви позволява да извършвате рутинни работи по поддръжка на покрива без рискове. Последният етап включва полагане на един или два хидроизолационни слоя. За да се придаде красив завършен вид на покрива, е монтирано покривното покритие. За това могат да се използват керамични или меки плочки, листове от шисти или боядисани велпапе и др. материали.

Покривна изолация с наклони

Ще бъде по-трудно да се инсталира топлоизолация, ако покривът е скатен

Изключително важно е да се постигне еднородност на слоя изолация на засипване в пространството между гредите

Когато пространството между гредите е напълно запълнено, отгоре на обшивката се полага слой хидроизолация и се монтира окончателното покривно покритие. Пароизолацията е прикрепена отстрани на помещението, без да се забравят стандартите за плътност, като се използват припокриващи се панели и внимателно се залепват техните фуги.

Разширена глина като преглед на изолацията на пода. Свойства на експандираната глина като изолация

Разширена глина, макар и не материал, с който е лесно и лесно да се работи, но това се покрива от нейната гъвкавост. Основното е да се спазват всички правила за работа с този материал и тогава той ще изпълнява перфектно функциите си като нагревател за различни покривни конструкции.

Изборът на изолация, предимства и недостатъци

Има няколко начина за изолиране на пода: пяна, експандиран полистирол, експандирана глина, еко вълна или минерална вата, пяна, ПДЧ, дървени стърготини и други органични материали:

 1. Стиропор - продукт от разпенени пластмаси, се състои от 90% въздух. Използва се не само за вътрешна, но и за външна изолация. Предимства на изолацията от пяна: лекота на монтаж и използване, отлична устойчивост на влага, което означава, че няма да расте обрасъл с гъбички и плесени, перфектно запазва топлината и не губи форма през целия си експлоатационен живот. От минусите - ниска огнеустойчивост, при изгаряне отделя отровни пари и неприятна миризма.
 2. Експандиран полистирол - също работи чудесно при задържане на топлина, не абсорбира влагата, подобна по свойства на пяната. Но той има същия недостатък - запалимост. При нагряване той отделя отровни пари, така че е по-добре да не използвате такъв материал. Струва около два пъти повече от полистирола.
 3. Експандирана глина - един от видовете глина, който се подлага на топлинна обработка при високи температури, се използва широко не само при изолационни работи. Той е огнеустойчив, лесен за използване, екологичен, не реагира на температурни промени, осигурява звукоизолация и е относително евтин. Но има и недостатъци - експандираната глина е много крехка и бързо абсорбира влагата.
 4. Ековата вълна - струва приблизително колкото стъклената вата. Той има много приемливи свойства: направен е от целулоза, което означава, че е екологичен и нетоксичен. Но не забравяйте, че това все още е памучна вата, тъй като тя също абсорбира влагата и е лесно запалима.
 5. Минерална вата - продукт от разтопени скали, с добавка на свързващ компонент. Сега тя стана много популярна на строителния пазар. Minvata е екологично чист, има отлична пожароустойчивост, умерена абсорбция на влага, а също така не се утаява по време на работа. От недостатъците - той може да стане тежък от голямо количество влага, ниско ниво на хигроскопичност, трудности могат да възникнат и по време на монтажа, така че специалист трябва да направи това.
 6. Penplex - топлоизолационен материал за различни дизайни. Състои се от разширен полиестерол. От свойствата - ниска топлопроводимост, добра шумоизолация и влагоустойчивост. Когато използвате penoplex, можете да сте сигурни в неговата трайност. Може да служи като чудесна алтернатива на стиропора.
 7. ПДЧ, дървени стърготини и други органични материали не са огнеупорни и далеч не са идеални като топлоизолационен материал, въпреки че по време на горенето не отделят токсични газове.

Подова изолация

Топлоизолация на пода с минерална вата

Експандирана глина

Това е лек материал, структурата на който включва много пори, което определя неговите високи топлоизолационни свойства.Произвежда се чрез изгаряне на шисти или самата глина при висока температура (1000-1300 градуса) за доста дълго време (20-40 минути). В зависимост от вида на суровината и технологията на преработка, плътността на получената експандирана глина може да бъде от 0,35 до 0,6 g / cm3.

Разширена глина като преглед на изолацията на пода. Свойства на експандираната глина като изолация

Има следните видове от него (в зависимост от формата на фрагментите):

Разширен глинен чакъл. Състои се от рационализирани овални елементи от пчелна пита, размерът им варира от 5 до 40 mm в диаметър. Обикновено този тип се използва, когато има нужда да се създаде слой изолация над 5 сантиметра.

Експандиран глинен трошен камък. Размерът на парчетата е приблизително подобен на експандиран чакъл, но формата им е по-скоро като куб, чиито ръбове и ъгли са рязко изпъкнали. Технологията за нейното производство се свежда до смачкване на по-големи фрагменти от експандирана глина.

Пясък от експандиран глина. Размерът на частиците е приблизително 14 до 50 милиметра. Особеността на този тип строителни материали дава възможност да се създаде слой топлоизолация с дебелина по-малка от 5 сантиметра, без да се губят изолационните му качества. Освен това се използва в диапазона 14-50 милиметра. Малките размери позволяват използването на експандиран глинест пясък с дебелина на изолационния слой не повече от 5 сантиметра. Използва се и като пълнител за бетон или друг хоросан.

Предимства на експандирана глина

Този материал за топлоизолация е много икономичен. Когато използвате експандирана глина, можете да извършите звукоизолация и топлоизолация на дома си с най-малко инвестиции на финанси. Материалът има висока степен на пожарна безопасност и висока степен на екологичност, тъй като за производството му се използват различни видове глина. Освен това има значителен експлоатационен живот. Това се дължи на факта, че материалът не кондензира влагата.

Разширена глина като преглед на изолацията на пода. Свойства на експандираната глина като изолация

Всеки материал, използван за строителство, трябва да отговаря на изискванията за екологична безопасност. Експандираната глина се прави изключително от чиста глина, която не съдържа различни химически добавки. Следователно той е напълно безвреден за човешкото здраве. При производството на овални сортове експандирана глина се изгаря глина.

Разширеният глинен чакъл позволява запълване на различни видове кухини. По този начин се извършва топлоизолацията на покрива. Често по време на монтажа на изолацията експандиран чакъл се смесва с пяна трохи, което увеличава топлоизолационните свойства на слоя.

Недостатъци на материала за покривна изолация

Един от важните недостатъци на експандираната глина се счита за повишената й крехкост. Този момент трябва да се вземе предвид при извършване на работа и да се борави внимателно със строителния материал. Когато материалът се излива в кухината, е възможно увреждане на някои от неговите елементи, което води до частична загуба на техните свойства.

Разширена глина като преглед на изолацията на пода. Свойства на експандираната глина като изолация

Експандираната глина трябва да се използва само като сух материал за запълване. Непрактично е да се смесва с цимент или хоросан.

Независимо от това, дори без да сте професионален строител, пак можете да използвате експандирана глина. Всеки ще може да произведе висококачествена изолация на сградата, като същевременно отдели минимум време за процеса.

Минерални нагреватели

Те включват минерална вата, експандирана глина, смеси на циментова основа.

Минералната вата се счита за един от най-популярните материали за подова изолация. Най-често се използва за изолиране на подове на приземните етажи или таванските помещения. Материалът е издръжлив и ще оправдае изразходваните средства за него. В състава си памучната вата съдържа камъни, шлака или стъкло. В зависимост от суровината се подразделя на стъклена вата, базалт (камък) и шлака.

Minvata се произвежда под формата:

 • Плочи
 • Ролки
 • Матов

Тези форми на материал значително опростяват работата на изолационните подове. Изолация поставени върху бетонна основа, покрита със слой материал за бариера срещу пара... Отгоре е монтиран дървен или изкуствен под.

Сред предимствата минерална вата- негоримостта му. Той предотвратява разпространението на огън, като по този начин увеличава пожарната безопасност на цялото помещение.Минералната вата има високи топлоизолационни свойства и отлична звукоизолация. Тя е не замръзва и не се деформира от температурни промени, не е податлив на мухъл и плесен, паронепропусклив.

Счита се, че са недостатъците на топлоизолатора впечатляваща височина на слоя и необходимостта от допълнителна хидроизолация, тъй като не всички видове памучна вата са устойчиви на влага. Стъклената вата е най-устойчива на влага, но не е много удобна при полагане поради течливостта на малки фрагменти от стъкло. Наличието на формалдехид в състава на памучната вата поражда съмнения сред тези, които се стремят да създадат екологично пространство в дома си. Въпреки това контактът с нежелани химични елементи може да бъде избегнат при компетентна работа с материала.

Експандирана глина- изолация на гранулирана глина. На цена се счита един от най-достъпните. Запълването с експандирана глина за топлоизолация увеличава височината на основата с поне 12-15 см, така че се извършва по време на строителни работи или основен ремонт.

Разширената глина има добри топлоизолация и здравина... Той е екологичен, устойчив на ниски и високи температури. Материалът се счита за отличен шумоизолатор. Сред недостатъците на изолацията са нейната крехкост и висока влагопропускливост, което в някои случаи е абсолютно нежелателно.

Може да се използва разширена глина с циментов разтвор. В този случай подът се излива със смес, състояща се от 1 торба цимент, 2 торби с пясък и 3 торби от експандирана глина. Такава керамична циментова замазка е достатъчно здрава и осигурява добра топлоизолация на пода в апартамента.

Използването на експандирана глина за изолация на покрива у дома

Схемата изолация от разширен глинен покрив.

Можете да се организирате сами, без да е необходимо да наемате професионалисти за това. Преди да го изолирате, трябва да знаете какво представлява бетонният блок и защо той е толкова ценен за топлоизолация на сгради и конструкции. Експандираната глина е естествен материал. Има висока якост и може да продължи дълго време, за разлика от синтетичната изолация. В основата му - глина. Поради всички тези причини той не гние, той може да издържи на много ниски температури, което е особено ценено в студен климат. Това е ронлива и пореста структура. Порьозността допринася за запазването на топлината. Голямото предимство на този материал е неговата огнеустойчивост.

Затопляне на най-често изпълнявания експандиран чакъл, пясък или чакъл. В допълнение към горното, бетонен блок - доста лек материал, което улеснява извършването на работи. Днес много пластмаси не са екологични, което не е свързано с бетонния блок. Напълно безопасно е за хората при работа. Разширената глина водоустойчива, така че не е необходимо да правите допълнителен хидроизолационен слой. Цената му е ниска, което е важно на потребителския пазар. Освен това осигурява минимално натоварване на къщата и самия покрив. Основният недостатък е неговата крехкост.

Технологията на керамичната изолация на покрива

Каране на еднослойна изолация на тавана.

Преди да изолирате покриви експандирана глина, трябва да знаете някои характеристики на тази работа. На първо място, за да се получи добър ефект, когато е препоръчително да се вземе предвид конкретната изолация на покрива на къщата, нейната структура, стени и наклонен покрив. Modern (покрив) включва няколко основни стъпки: вътрешната облицовка, пароизолация, полагане на слой изолация и довършителни работи по повърхността (подреждане на плочи или друго покритие).

не се различава от стандартния. Ако има стоманобетонни плочи на тавана на горния етаж на къщата, работата е малко по-лесна.

Това ще осигури по-пълно и цялостно запълване на всички кухини и нередности. Дебелината на слоя трябва да бъде 25 cm. глинен чакъл изравнен и уплътнен. Това може да се направи ръчно или с помощта на специална машина. Препоръчително е да направите замазка отгоре на първия слой. Тази конструкция ще даде по-голяма здравина и твърдост, равна повърхност. Препоръчително е да се организират някои вентилационни канали между вътрешния и външния слой, за да може да се премахне излишната влага и вентилационното пространство. На върха на слоя изолация се поставя покривен материал. Важно е бобините да се припокриват и да няма пропуски. Над него - херпес зостер или плочки.

Списък на инструментите и оборудването

Топлоизолацията на покрива ще изисква цял набор от инструменти и материали. Включва: изолация (експандиран чакъл или трошен камък), лопата, кофа, дървен материал или пръчка за овен, релса за подравняване на разширения глинен слой, водоустойчив филмов материал (покривен материал), нож, керемиди или херпес зостер Въз основа на горното можем да заключим, че изолацията на покрива с помощта на експандирана глина - ефективен и прост начин. Този материал е различен пожарна безопасност, лекота, якост, устойчивост на ниски температури и влажност, което е особено важно за нашата страна. В допълнение към топлинните характеристики, това е присъщо на звукоизолиращия ефект поради физико-химичните характеристики. Той е издръжлив, така че намери широко разпространение. Разширената глина се използва не само за изолиране на покрива (покрива), тя е идеална за затопляне на пода, хангари, т.е. всички хоризонтални конструкции.

Топлоизолация на греди и бетонни подове с експандирана глина

Разширена глина като преглед на изолацията на пода. Свойства на експандираната глина като изолация

Изолация на тавана с експандирана глина в къща с гредоредни тавани.

Изолацията на тавана с експандирана глина и пода се различава много малко по технология, ако работата се извършва в къща с тавани с греди. В къщите, където бетонната плоча действа като под, изолационната технология е малко по-различна. Ето защо ще разгледаме как да изолираме тавана с експандирана глина от два ъгъла:

 • в къща с гредоредни тавани;
 • в къща с бетонни подове.

В къща с тавани с греди има пространство между подовия и последния етаж или тавана и втория етаж. Височината на буферната зона е равна на напречното сечение на носещите греди. Там се излива разширена глина за изолация на тавана или пода. Трите компонента на изолираща торта:

 • експандирана глина;
 • дифузионна мембрана;
 • пароизолация.

Основното нещо е да не се смесват филмите. Пароизолацията трябва да се постави между изолацията и източника на топлина. Полага се хидроизолация между експандирана глина и неотопляемо помещение.

Тоест, при изолиране на таванско помещение с експандирана глина, бариерата срещу пара се полага отдолу, а при изолирането на пода - отгоре. Естествено, ставите на двата слоя на филмите трябва да са херметически затворени. Когато изолирате тавана на баня с експандирана глина, Penofol трябва да се използва като пароизолация - това е отразяваща изолация, която се състои от два слоя. Първият слой е възглавница от полиетиленова пяна с дебелина от няколко милиметра до сантиметър.Вторият слой - фолио, което отблъсква инфрачервените лъчи, се полага с лъскавата страна към отопляемото помещение. Важно условие е наличието на въздушна междина между довършителната и отразяващата повърхност от 1,5 cm или повече.

В къщи с бетонни подове под замазката се извършва изолация от експандирана глина. В техниката няма нищо сложно, основното е да поставите пластмасова обвивка между бетон и експандирана глина и да залепите амортисьорна лента по периметъра на стаята. Замазката се излива върху маяците.

(, бъдете първи)

Стиропор или полиуретанова пяна?

Уви, недостатъците на пяната са много повече от предимства, въпреки че се използва повече от 50 години. Изолацията на тавана в апартамент с експандиран полистирол е търсена поради ниската му цена и ниската топлопроводимост. Дебелината на изолацията за тавана обаче „отнема“ височината, експандираният полистирол е много запалим и в процеса на изгаряне отделя невероятно токсичен дим. Ако се интересувате как да изолирате тавана отвътре с нетоксичен материал, явно пяната не е вашият фаворит.

По-подробно: "Изолация на тавана с пяна"

Напръсканият материал, който се нанася със специално оборудване, е полиуретанова пяна. Този топлоизолатор се полага на 2-3 слоя. Той се е доказал в сурови климатични условия. Когато се прилага, полиуретановата пяна запълва припокривания, пукнатини и дори малки празнини. Втвърдената стойка има висока плътност. Можете лесно да ходите по него, без да се страхувате от пукнатини и вдлъбнатини. След като полиуретановата пяна се нанесе отвътре със собствените ви ръце и се втвърди правилно, излишният материал лесно се отстранява с нож.

Колко ще струва изолирането на стените с експандирана глина

Разходите за създаване на изолация от експандирана глина до голяма степен са свързани с височината и периметъра на сградата, броя на етажите и избрания материал. Количеството зависи и от метода за изолиране на стените с експандирана глина - оптималната триредова, лека или комбинирана. В повечето случаи ширината на керамзитобетонния слой е около 300–400 mm, на циментовия керамзитов слой - 100 mm, което съответства на ограждаща тухлена конструкция с дебелина един метър.

Със средна цена от 1 кубичен метър експандирана глина около 2000 рубли, а керамзитобетон около 3500 рубли. лесно е да се изчисли, че за стена, чийто вътрешен слой е дебел 250 мм, а средният е 100 мм, разходите ще бъдат приблизително както следва:

 • за 1 кв. м от стената ще бъде 0,4 кубически метра. м керамзитобетонни блокове на стойност около 1400 рубли;
 • същата площ съдържа 0,1 кубически метра. м експандирана глина за 200 рубли;
 • за сграда с височина 3 м и периметър 32 м (например 8 х 8 м), разходите само за керамзитобетон и керамзит за изолация на стени ще бъдат: 3 х 32 х (1400 + 200) = 153,6 хиляди рубли.

Цената на цимента зависи от избраната пропорция, но във всеки случай тя е няколко пъти по-малка от цената на експандираната глина.

Цената на външния слой, който се приема като облицовъчна тухла или дърво, може да се различава значително в зависимост от избраната опция за довършителни работи. Понякога е сравним по цена с изолация (от 1000 до 1600 рубли / кв. М), но може да бъде няколко пъти по-висок от цената на експандирана глина и експандиран глинен бетон, достигайки 3000-6000 рубли. за 1 "квадрат".

Как да изолираме повърхността с базалтова вата, полистиролова пяна, експандиран полистирол?

Тъй като най-добре е да изолирате тавана в апартамент отвътре с лепило, ще се опитаме да изберем най-оптималното вещество. Подходящи също "течни нокти", и полиуретанова пяна, и дори специално лепило на циментова основа. Веществото е осеяно върху плочите с мистрия, полиуретановата пяна се нанася с пистолет.

След това притискате изолационния панел към повърхността над главата си и го държите с малко усилие за няколко секунди. За допълнително фиксиране се използват крепежни елементи "гъби". Как можете да запълните празнините, които са се образували между плочите? За тези цели е най-добре да използвате полиуретанова пяна.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни