Как да изолираме тавана в дървена къща - тайните на топлите жилища


Уместност на въпроса

Както знаете, топлият въздух винаги се издига. Ако по време на строителството на сградата не се е погрижил за изолацията на тавана, тогава ще загубите 30-50% от топлината. Например, ако сте използвали четири кубически метра газ през деня, тогава 1,2-2 кубически метра. метри ще отидат за "отопление на улицата" (или таванско помещение).

Неизолираните тавани са основната причина за образуването на конденз на повърхността им, което допринася за появата и развитието на гъбички или плесени. Ако това вече се е случило, пригответе се за скъп ремонт и струва няколко пъти повече от извършването на работа по изолацията на тавана.

За да се избере оптималният материал и метод на изолация, трябва да се вземат предвид следните фактори:

 • Конструкция (характеристики) на тавана и покрива.
 • Климатични особености на региона (обърнете внимание на температурата на въздуха на открито и на закрито по различно време на годината).
 • Физически свойства на използвания материал.

Освен това трябва да знаете, че има вътрешни и външни начини за изолиране на тавани. Ефективността на всеки от тях се определя индивидуално.

Изолация на тавана в дървена къща с минерална вата

Минвата е разделена на три вида: стъклена вата, шлака, базалт или каменна вата - всички те са намерили приложение в строителството на дървени къщи. Стъклената вата се използва за студени тавански подове, каменната вата се използва за изолиране на тавани както отвътре, така и отвън, а шлаковата вата се използва за изолация на тръбопроводи, септични ями и стопански постройки.

Преди да изолирате дървен таван в частна къща, направете изчисления на дебелината на изолацията, площ за пълнене... Всяка ролка или пакет изолационни плочи има индикатор за геометричните размери на изолацията, R-стойност или коефициент на топлопроводимост. Определете необходимото количество материал, след това закупете хидро- и пароизолационни материали, изолация, крепежни елементи, които обикновено се включват в изолационния комплект, закупете инструменти и защитно оборудване.

изолация на тавана в дървена къща снимка 1

Ако таванско помещение неотопляемо, тогава ще се побере устойчив на влага валцуван материал от стъклена вата, той се полага на пода на тавана между подовите греди, разстоянието между гредите е 58 см, височината на гредата е 100-150 мм. За централна Русия е достатъчна топлоизолация ROCKWOOL с дебелина 150 mm.

изолация на тавана в дървена къща снимка 2

Изолация устойчива на влага той се полага на пода на тавана без пароизолация, при условие че помещението под него е сухо.

изолация на тавана в дървена къща снимка 7

След това, ако възнамеряват да използват тавана за съхранение на нещата, те лежат пароизолационен филм, заковайте 20 х 45 мм релса върху изоставанията, за вентилационната междина и поставете пода. Понякога възниква въпросът: какъв е най-добрият начин за изолиране на тавана в дървена къща, ако е таванско помещение? Най-доброто решение - естествени материали: целулоза, дървени стърготини, експандирана глина.

Ето класическа схема за изолиране на таван в дървена къща със собствените си ръце от таванската страна.

изолация на тавана в дървена къща снимка 3

Тук работата по изолацията започва с инсталирането на хидроизолационен филм (2), можете също да използвате пароизолация "Izospan" или обикновен пластмасов филм.

Когато планирате таванско помещение, допълнително жилищно пространство, по-добре е да изолирате тавана в дървена къща базалт, а хидро и парна бариера е необходима, ако под нея има кухня или баня. Изолацията (3) се поставя между припокриващите се трупи, покрити отгоре с изолационен филм за изолация Izospan (4) и след това върху дървените трупи се заковава контра летва (5), за да се създаде вентилационна междина.

Вместо летва, можете да забиете филцова амортисьорна лента от филц и да поставите дъска за пода върху нея. Диаграмата предлага използването на груб дъсчен под (6), след това подплата под ламината (7) и след това довършителен под.

Материали за извършване на работа по изолация на тавани

Към днешна дата за изолация на тавани могат да се използват следните материали:

 • Експандираната глина е лек, издръжлив, огнеупорен материал, който запазва топлината добре и има отлични звукоизолационни характеристики.
 • Стърготините са екологично чист и евтин материал.
 • Пенопластът е един от най-добрите варианти за изолация на тавана, който има много положителни характеристики.
 • Минералната вата е лека, нетоксична, но струва много повече от другите изолационни материали.
 • Ecowool е висококачествен, но скъп материал.
 • Глина - има отлични топлоизолационни свойства.

Всеки от изброените материали има своите предимства и недостатъци. Ако имате нужда от изолация за тавана в дървена къща, но не знаете кой е най-подходящ за вашата ситуация, не бързайте да купувате най-скъпия материал. За да започнете, внимателно проучете предоставената информация.

Изолация на тавана с керемидени и блокови материали

Повечето съвременни изолационни материали се предлагат както под формата на меки ролки, така и под формата на по-твърди плочи. Това са всички видове минерална вата (предимно базалтова вата) и еко вълна. Също така, под формата на плочи се произвеждат полистирол и експандиран полистирол. По-често от други плочи от базалтова вълна се използват за изолиране на тавана.

Изолация на тавана с керемидени и блокови материали

Базалтова вата - изолация с базалт, по-точно, с твърди базалтови влакна вътре, има отлични топлоизолационни свойства и висока пластичност. За да изолирате тавана от горе, по-добре е да използвате базалтова вата под формата на плочи, а отдолу - под формата на ролки.

Технологията на затопляне на тавана с плочи от базалтова вълна е проста, не изисква много време и големи физически усилия. Първо трябва напълно да почистите повърхността на тавана, освобождавайки я от прах, мръсотия и чужди предмети. Ако дървените конструкции на тавана са отворени, по-добре е да ги третирате с антисептици, за да ги предпазите от мухъл и плесен.

След това на тавана се полага филм за пароизолация, със задължителното спазване на припокриване на положените ленти от 7-10 см и залепване на всички фуги с лента. Плочи от базалтова вълна се полагат между гредите на тавана. Ако дизайнът на тавана не позволява полагане на плочи от базалтова вълна между гредите, тогава преди полагането е необходимо да се запълнят монтажните релси на тавана, като се спазва стъпка с 0,5-0,7 cm по-малка от ширината на изолационните плочи.

Върху изолационните плочи те са покрити с хидроизолационен филм, отгоре на който, за да се осигури възможността за свободно движение по тавана, е монтиран под от стари дъски.

Съгласно подобна схема таванът е изолиран с всякакви керемидени или блокови топлоизолатори, вкл. и домашно приготвени, направени от смес от сено или слама и цимент.

Изолация на тавани отвътре

Основният недостатък на представения метод за изолиране на тавани е фактът, че трябва да фиксирате всички елементи над главата си и това е много неудобно положение.

Важен момент! Ако къщата вече е реновирана, тогава представеният метод ще бъде без значение за вас. Опитните експерти препоръчват да се занимавате с изолация на тавани дори на етапа на вътрешни работи, в процеса на изграждане на къща (или по време на основен ремонт).

Последователността на изолацията на тавани отвътре:

 1. 1. Ако има пропуски в тавана, не забравяйте да ги отстраните с полиуретанова пяна. Големите дупки трябва да бъдат предварително запечатани.
 2. 2. За да се изключи появата на конденз, е необходимо да се прикрепи пароизолационен филм към тавана. За да извършите тези работи, ви е необходим строителен телбод.
 3. 3. Следващата стъпка е полагане на изолационния материал. Направете това така, че да се чувствате комфортно и парчетата материал да прилепват плътно едно към друго, предотвратявайки изтичането на топъл въздух.
 4. 4. Монтажът на таванни покрития е в ход.

Изброените етапи на изолационни работи са предназначени за използване на еко вълна и стъклена вата.Ако решите да използвате полистирол (материали, подобни на структурата), след фиксирането на филма за бариера срещу пара, парчета от този материал се залепват върху него и отгоре се нанася друг слой филм.

Последният етап от тези работи включва фиксиране на таванния лист или подгъване на тавана със специално подготвени дъски. Обърнете внимание на факта, че експертите в тази индустрия препоръчват да се изолира таванът в една стая от двете страни едновременно.

Най-добрите материали за външна изолация

Индустрията произвежда широка гама изолационни материали. Всеки от тях има свои свойства, положителни и не съвсем качества. На първо място, екологичността е важна - те не трябва да навредят на здравето.


Всеки от нагревателите ще направи къщата по-топла, по-малко достъпна за проникване на чужд шум. Основната разлика се крие в цената и трудоемкостта на инсталацията.

От съществено значение е изолационният слой да не създава ненужно напрежение върху таванната конструкция и да върши добра работа по задържане на топлината. Също така, той не трябва да натрупва конденз върху себе си и да е устойчив на огън.

Използваният за изолация материал е разделен на 4 категории:

 • насипни - тази група включва еко вълна, експандирана глина, дървени стърготини;
 • плоча - това е експандиран полистирол, плътни листове от минерална вата, коркови плочи;
 • навивам - всички разновидности на минерална вата;
 • напръскани или насипни - тук говорим за пеноизол.

Нека разгледаме подробно характеристиките на основните материали, използвани като изолация.

Стърготини като изолация

Въпреки факта, че има голямо разнообразие от нови материали, актуалността на дървените стърготини остава същата. Те са лесно достъпни, евтини и по качество не отстъпват на скъпите топлоизолатори.

Необходими са ви дървени стърготини, съхранявани не повече от една година, сухи, без мирис и плесен, средни по размер. Обемът на материала се определя въз основа на площта, която трябва да се изолира.

Алтернативно, дървените стърготини се накисват в разтвор на меден сулфат. След това ще се изисква сушене и след това се приготвя смес от дървесен материал и цимент.

Прави се циментов разтвор в съотношение 1:10 - добавят се 10 кофи дървени стърготини за всяка една и половина кофи течност. Резултатът е ярко сива и мокра смес. Впоследствие се разпределя по равнината на тавана. Препоръчителната височина на изолационния слой е 20 cm.


Преди полагане на сместа цялата площ, която трябва да се изолира, се почиства от прах и други замърсители. След това се обработва с антисептичен разтвор, покрит с хидроизолация

За да се подобри адхезията на топлоизолацията към таванната повърхност, слоят може леко да бъде стъпкан, той ще бъде уплътнен и ще запази топлината по-добре. Когато разтворът на чипове и цимент изсъхне, можете да ходите по него.

Понякога вар или гипс се добавят преди смесване на дървени стърготини с циментов разтвор. Това прави изолацията неуязвима за нападения на гризачи и увеличава степента на нейната пожарна безопасност.

Изолация на тавана с експандирана глина

Друг стар, но не напълно забравен метод за изолация е слой от експандирана глина на тавана. Привлечени от пълната екологичност на материала, тъй като експандираната глина е само високоякостни топки, получени от изгорена глина.

Материалът е издръжлив, издържа добре на деформации, абсорбира влагата, която впоследствие се изпарява. Таванското помещение, изолирано по този начин, винаги е сухо, поради което дървените конструкции издържат по-дълго.

Топлоизолационните характеристики на експандираната глина са все още по-ниски от тези на последното поколение изолационни материали.


Ако над изолираната стая има още една, пространството между трупите не трябва да се запълва до пълната височина. Разстоянието от два сантиметра между изолацията и повърхността на бъдещия под ще изключи контакта на последния с гранулите. Следователно при ходене няма да има чужди звуци.

Фините и средно големи материали са по-подходящи.Преди полагането му, повърхността се почиства от всички непознати, покрива се с пергамент или специална мембрана.

Разширената глина се излива върху хидроизолационния слой. Освен това е препоръчително повърхността да се покрие с дъска или шперплат. Можете също да използвате OSB плочи. Подходящ е и вариант като циментова замазка.

Разширени полистиролови плочи за таван

Топлозадържащите свойства на експандирания полистирол са много по-високи от тези на насипните материали. Тъй като плочите са леки, те оказват минимално напрежение върху таванната конструкция.

Лесно е да се работи с този материал. Лесно се реже, така че не е трудно да го поставите под отворите. В продажба има листове с различна дебелина.

Тъй като тази изолация не позволява на въздуха да преминава добре, тя трябва да бъде отделена от дървени конструкции с материал за бариера срещу пара. В противен случай със сигурност ще се появи конденз.

Прорезите на ставите също се отнасят до недостатъците на този метод на изолация. Топлината се губи чрез тях, така че не можете да правите без използването на полиуретанова пяна.

Полагайте материала, както следва:

 1. Основата се почиства и върху нея се поставя пароизолация.
 2. Придайте на полистироловите листове желаната геометрия и размери.
 3. Разпределете материала, притискайки го плътно към основата.
 4. Напълнете фугите с полиуретанова пяна.
 5. Излишната замръзнала пяна се отстранява.

Ако таванът ще се използва, върху плочите се полага финишно покритие под формата на стоманобетонна замазка с дебелина най-малко 50 mm.


Ако изолацията се извършва на два слоя, вторият слой се полага по такъв начин, че листовете се изместват с около половината от долния лист. Това ще предотврати появата на студени мостове.

Въпреки че експандираният полистирол е с неестествен произход, той не отделя вредни вещества по време на работа. Този материал не гние, не корозира, не допринася за появата на гъбички, плесени.

Средният експлоатационен живот на материала е 20 години. Отрицателно свойство - чупливост, нестабилност към химически реагенти.

Валцувана минерална вата

Минералната вата на рула е с най-ниска плътност - 1-11 кг / м3. Това се дължи на крехкостта на влакната. Ако направите материала плътно, той няма да се свие на руло. Минералната вата е негорим материал.

Тъй като е лесно и удобно за полагане, този материал се използва най-често. С негова помощ можете да изолирате тавана в дървена къща, както отвън, така и отвътре. Няма да е много скъпо.

Влакната в стъклената вата са подредени произволно, което осигурява както висока топлинна защита, така и звукоизолация. Има отделни линии от материали, които абсорбират звукови вибрации.


При монтажа на този тип изолация са необходими защитни средства, тъй като прахът, генериран по време на работа, е опасен за кожата и дихателните пътища

Като минус може да се отбележи ниска устойчивост на влага. Този материал не трябва да се трамбова, тъй като въздухът, съдържащ се между влакната, ще изтече и топлопроводимостта значително ще намалее.

Технологията за стилизиране също е проста:

 1. Повърхността на припокриването се почиства, задължително се отстранява или забива в цялата дължина, ноктите стърчат от дървени конструкции.
 2. Поставете филм за бариера срещу пара.
 3. Поставете минералната вата, опитвайки се да не оставя пропуски.
 4. Покрийте минералната вата с полимерен филм или фолио.

Ако планирате периодично да ходите на тавана, трябва да подредите дървена настилка, като я закрепите по такъв начин, че да не оказва натиск върху изолационния слой.

Някои видове минерална вата съдържат фенол. Ако обаче температурните граници не бъдат превишени, това опасно вещество няма да се отдели.

Характеристики на изолация с пеноизол

Пеноизолът е течна пяна. Той принадлежи към онези материали, които не могат да се използват без специално оборудване. Излива се или се напръсква, в зависимост от вида на инсталацията.

В допълнение към оборудването се нуждаете от защитен костюм.Трудно е да се свърши работата без професионални умения.

Основното предимство е, че материалът запълва не само всички пукнатини, но и микропукнатини. Освен това той е безопасен, незапалим и гризачите не се интересуват от него. Структурата на материала съдържа много въздушни мехурчета, което гарантира отлична изолация.


Понякога пеноизолът се използва като звукоизолация. 5-сантиметровият слой абсорбира около 95% от звуците. Производителите твърдят, че някои видове материали могат да издържат 70 години

Схематично технологията изглежда така:

 • на повърхността се полага бариера срещу пара;
 • запълнете празнините между гредите с пеноизол със слой от около 25 cm;
 • поставете слой покривен материал или друг подобен материал;
 • полага се покривна дъска.

Отрицателно качество - крехкост, механично натоварване на материала е противопоказано. Високата цена също не може да се отдаде на предимствата на пеноизола.

Стърготини - висококачествена изолация?

За по-подробен анализ на въпроса как да изолирате тавана в дървена къща е необходимо да разгледате основните методи за извършване на тези работи с помощта на различни материали.

Използването на дървени стърготини за външна изолация на тавани е изпитано във времето.

Това е евтин и умерено ефективен метод, за изпълнението на който се изискват следните компоненти:

 • Вода.
 • Цимент.
 • Полиетиленов или пароизолационен филм.
 • Сухи дървени стърготини (оптимален размер - среден).

Експертите препоръчват използването на цимент в съотношение един към десет (по отношение на дървени стърготини).

Целият процес се състои от следните стъпки:

 1. 1. Повърхността се подготвя: остатъците се отстраняват, пукнатините се запечатват и филмът се полага.
 2. 2. Приготвя се смес от цимент с дървени стърготини. Водата се добавя постепенно.
 3. 3. Получената смес се полага (височина на слоя 15-20 см).

Ето страхотно видео от истинския собственик на къщата, решил да изолира тавана с дървени стърготини. Вижте какво казва накрая:

Забележка! Горната работа трябва да се извърши не по-късно от юли-август, така че сместа от цимент и пясък да изсъхне добре преди студеното време. Основният недостатък на представения метод е, че дървото има тенденция да гние и целият защитен слой може да бъде унищожен от гризачи и насекоми.

Топлоизолационни материали

Пазарът на строителни материали предлага много широка гама от продукти за подобряване на енергийната ефективност на жилищата, включително дърво. Всеки индустриален продукт има свои собствени експлоатационни характеристики, различава се в процеса на полагане и се използва стриктно при определени условия. Таваните на дървените сгради обикновено са изолирани с експандиран полистирол, дървени стърготини, минерална или базалтова вата или гранули от експандирана глина.

Експандиран полистирол

Плочите от експандиран полистирол са чудесна възможност за организиране на топлоизолация на крайградски недвижими имоти. Изолацията е лека и не представлява опасност за околната среда. Разширеният полистирол често се бърка с пеноплекс, но технологията на производство на тези топлоизолатори е коренно различна, както и топлоизолационните качества на материалите.

Списък на основните предимства:

 • Експандираният полистирол почти не е обект на разпадане, за разлика от полистирола и неговият експлоатационен живот е много по-дълъг;
 • Материалът има повишено ниво на влагоустойчивост в сравнение с минералната вата;
 • Дебелината на експандираните полистиролови плочи е значително по-малка от тази на базалтовата вата при равни темпове на икономия на топлина.

Недостатъците на топлоизолатора включват способността му да гори и относително висока цена. Експандираният полистирол е неприемливо да се използва в дървени къщи, където се намират мишки и плъхове, тъй като те обичат да се размножават в него, оборудвайки проходи и дупки.

Стърготини

Стърготините са материал от естествен произход, характеризиращ се с много ниско тегло и напълно безопасен за околната среда и човешкото здраве. Топлоизолацията на помещението с дървени стърготини е един от най-бюджетните методи, тъй като материалът за работата може да бъде поискан в производството на дървесина или да бъде закупен на изключително приятна цена.

Основният недостатък на тази изолация е нейната висока опасност от пожар, тъй като мимолетният ефект на пожар или висока температура е достатъчен, за да може да се запали. С течение на времето такъв материал изсъхва и се пече и служи като рай за гризачите.

Експандирана глина

Експандираната глина е друг популярен изолационен материал за обработка на пода и тавана. Прилича на глинени гранули с много пори. Той запазва топлината добре и е евтин. Основният му плюс е най-дългият експлоатационен живот по отношение на аналозите.

Изолацията е силно издръжлива, огнеупорна и не се влияе от влага.

Минерална вата

Този тип изолация е много популярен сред потребителите. Тя е, която собствениците на частни домакинства предпочитат да придобиват. Положителните качества на материала включват:

 • увеличени характеристики за спестяване на топлина;
 • лекота на монтаж на закрито;
 • не поддържа горенето;
 • има дълъг експлоатационен живот;
 • цената на изолацията е достъпна;
 • забележително изолира помещението от външни звуци.

Недостатъците на минералната вата включват:

 • нисък показател за неговата екологичност;
 • способност да абсорбира влагата;
 • с течение на времето материалът губи повечето си полезни свойства.

Използването на експандирана глина

Представеният материал в много отношения е един от най-добрите за използване като материал, който задържа топлината в къщата.

Той няма да бъде изяден от мишки и насекоми, той е проектиран за дълъг период на работа, не гние и има отлична звукоизолация.

За монтажа на изолация, освен експандирана глина, ще ви трябва:

 • Гипсокартон / дъски.
 • Парозащитен филм.
 • Скоч.

Целият процес на инсталиране на изолационни материали може да бъде разделен на следните етапи:

 1. 1. Подготовка на покритието. Отпадъците се отстраняват, ставите се залепват и филмът се полага.
 2. 2. Изсипва се разширена глина. Височината на капака трябва да бъде най-малко 20 cm.
 3. 3. Отгоре се полага филм и дъски за бариери срещу пара.

Между другото, ето едно много разкриващо видео, в което бригадир с дългогодишен опит споделя мислите си за изолацията на тавана с експандирана глина:

Някои собственици на дървени къщи полагат експандирана глина, така че нейната височина да е 30-50 см. Разбира се, колкото по-дебел е защитният слой, толкова по-добре ще се запази топлината, но не забравяйте за натоварванията по подовете. Това количество експандирана глина има прилично тегло, не всяка структура е в състояние да го издържи.

Технология за изолация на тавана отгоре

Всичко зависи от това какъв вид изолация ще се използва. Ако се използват плочи от минерална вата или експандиран полистирол (което е евтино), тогава на подготвена основа е необходимо да се направи щайга. Просто дървени летви с напречно сечение 50х50 мм се забиват на подовата настилка на всеки 1 м.

Разстоянието (1 м) не е лесно да се избере. Това е ширината на рогозката от минерална вата и РР плочи. В крайна сметка основното изискване за процесите на топлоизолация е да се създаде слой без пукнатини и пролуки, който по време на работа ще се превърне в студени мостове. Следователно изолацията трябва да приляга плътно към елементите на обвивката. Ако от един от ръбовете на конструкцията стъпката между ламелите е по-малка от 1 м, тогава изолацията се нарязва на необходимата ширина.

Ние изолираме тавана в дървена къща със собствените си ръце
Изолация на таванната конструкция отвън с минерална вата

Основната статия е изолация с пенофол.

Необходимо е да се подходи към изолацията на таванната конструкция в дървена къща с полистирол (експандирани полистиролови плочи) и минерална вата, като се вземе предвид дебелината на топлоизолационния слой.Тъй като топлопроводимостта на материалите е различна, препоръчително е да се полага минерална вата с дебелина 100 mm, PP плочи не по-малко от 50 mm. Тоест за полистирола положената щайга е точно подходяща. За минералната вата тя ще бъде твърде малка. Следователно на инсталираните релси трябва да пробиете още един отгоре.

Минералната вата има един недостатък - тя е хигроскопичен материал, който абсорбира добре влагата. Поради това по щайгата е опъната хидроизолационна мембрана, която ще предпази изолацията. Лентите се полагат с припокриване с отместване 10-12 см. Посоката на полагане е през положените носещи греди. И след това отгоре се натъпкват дъски, защото ходенето по минерална вата означава да я смачкате и да намалите нейната якост и топлинни характеристики. В това отношение пяната е по-силна, плюс това не абсорбира влагата. Но също така не се препоръчва да ходите по него, така че ще трябва да поставите OSB плоскости или шперплат отгоре или дъски.

Ние изолираме тавана в дървена къща със собствените си ръце
Топлоизолация на тавана отвън с пяна

Що се отнася до експандираната глина, тя просто се разпръсква по повърхността на подовата настилка, след като е запълнила ограничителните елементи по периметъра на последната. Това могат да бъдат едни и същи ламели, подредени вертикално в три реда. Дебелината на разширения глинен слой от 150 мм е повече от достатъчна.

Полиуретановата пяна е най-добрата от всички. Но има два недостатъка:

 1. Струва много повече от всички други материали.
 2. За приложението му е необходимо специално оборудване, състоящо се от два цилиндъра и компресор, плюс маркучи с дюза.

Ние изолираме тавана в дървена къща със собствените си ръце
Топлоизолация на тавана с експандирана глина
Преди да изолирате дървен таван с полиуретанова пяна, трябва да прецените плюсовете и минусите. Единственото нещо, което трябва да добавите, е, че производителите вече предлагат мини инсталации. Те включват два цилиндъра, в които изолационните компоненти вече са изпомпани под налягане, т.е. компресорът вече не е необходим. Оборудването тежи 30 кг.

Нанесете полиуретанова пяна на малък слой (в рамките на 2-3 см). Във въздуха колоидната маса веднага се втвърдява и става силна. Така че можете да ходите по толкова топъл под в тавана, без да се страхувате от повреда. В този случай топлоизолационният слой е непрекъснато покритие без шевове, пролуки.

Ние изолираме тавана в дървена къща със собствените си ръце
Топлоизолация на тавана отвън с полиуретанова пяна

Минерална вата

Естеството и първите етапи на тези работи са същите, както в случая на дървени стърготини. След подготовката на повърхността се полага памучна вата, пукнатини и дупки се издухват (големите трябва да се уплътняват) и след това всичко това се покрива с филм. Можете да поставите дъски отгоре или да направите замазка.

Някои експерти съветват да се прави комбинирана защита. За това се полага първият слой пяна (неговите аналози), а вторият - от минерална вата. Допълнителни етапи се извършват съгласно горния сценарий.

Полезно видео

Нека да гледаме полезно видео за изолацията на тавана в къща без монтажни работи:

След като се запознахте с материалите и методите за изолиране на таваните на дървените къщи, можем да заявим, че за изолиране на сухи помещения е възможно да се направи без допълнителни уплътняващи филми.

За дървени къщи, включително летни вили, най-добрата изолация е устойчива на влага, което не изисква допълнителна защита от влага. Стаите от сутеренен тип са най-добре изолирани с полиуретанова пяна. За да се допълни дебелината на изолацията, е по-добре да се използва запълване, защото те са по-добри при запълване на кухини в особено трудни места.

Изолация на тавана с глина

Днес глината е толкова търсена, колкото и преди сто години. Основните му предимства са трайността, надеждността и способността да задържат топлината добре. Глината се използва като нагревател само заедно с дървени стърготини.

След приготвянето на покритието се полага пароизолационен филм, върху който се нанася разтвор от глина и дървени стърготини (дебелина на слоя 10-15 см). Отначало е необходимо да се контролира как разтворът изсъхва.Всички пукнатини трябва да бъдат запълнени с глина.

Представители на по-старото поколение (особено жителите на селските райони) все още помнят времената, когато глина, смесена със слама, се използва като изолация. Но днес такова решение практически не се използва.

Изолация на тавана между етажите в дървена къща

Изолация на тавана на първия етаж в дървена къща е междуетажна изолация... Тук изискванията за дебелината на изолацията не са значителни, защото ако част от топлината проникне в помещенията на втория етаж, тогава тя ще бъде полезна за отопление.

Тук изборът на изолация се основава на двукомпонентни качества: топло и звукоизолация. Тези качества притежават изолационните материали с висока плътност. Технологията за изолиране на тавана в дървена къща с плочи с висока плътност е малко по-различна от традиционната: полагане на изолация в пространството между подовите греди.

изолация на тавана в дървена къща снимка 4

Забележка. Под окачването (3) се поставя амортисьорна подложка (2), която заглушава ударните звуци. "Пеноплекс" - плътен полистирол, фиксиран с течни пирони към дървения таван на пода, всички пукнатини и пролуки са запълнени с уплътнение от пяна (4), което също е амортисьор между стената и тавана. Добавете тук окачен таван от гипсокартон - получавате отлична топло- и звукоизолационна защита. Между другото, вместо таван от гипсокартон се използват опънати тавани, което значително опростява монтажа.

Топлоизолацията на тавана на дървена къща е възможна както по време на строителството, така и в експлоатация. Ако установите, че таванът не е достатъчно изолиран поради кухини, образувани поради свиване на изолацията, тогава винаги можете да запълните кухините с насипен материал - целулозакойто е лек и напълно безвреден за здравето.

изолация на тавана в дървена къща снимка 5

Целулозна изолация не е податлив на мухъл, гъбични заболявания, устойчив на влага и издръжлив. За изолация на междуетажни подове, той перфектно запълва кухини, особено на труднодостъпни места, не се торти, има висок коефициент на термично съпротивление... Заспивайте със слой от 150-200 мм.

Как да изолираме тавана на дървена къща с мазета

Много дървени къщи са построени върху бетон, тухли, газобетон, керамични бетонни цокли, покрити с леки бетонни плочи, които са таваните на гаражите и спомагателните мазета. Един прост начин за изолиране на такива помещения е таванно покритие от полиуретанова пяна с използване на пенообразуващи компоненти и специален инструмент за нанасяне на топлоизолационно покритие.

изолация на тавана в дървена къща снимка 6

Такова покритие може да се направи и на дървен под. Методът е полезен, тъй като не изисква скъпа подготвителна работа. Разпененият полиуретан запълва всички кухини и пукнатини. Може би недостатъците на метода са:

 • Липса на тази технология в отдалечени райони;
 • Непоносимост към UV лъчите;
 • Скъп в сравнение с други методи.

Въпреки че в парично изражение този метод не е много по-скъп от изграждането на допълнителни трупи и полагане на изолация на ролки или монтаж на изолация на плочки. Това зависи от вас, но този метод е все по-популярен:

 • Липса на разходи за подготвителна работа;
 • Висока скорост на изпълнение на работата;
 • Отлични топло- и звукоизолационни свойства.

Валцувана изолация

Процесът на изолиране на тавана на дървена къща в този случай е малко по-различен от всички горепосочени методи:

 1. 1. Първият етап включва подготовка на повърхността, забиване на пирони в нея (не напълно) и опъване на зигзагови нишки.
 2. 2. Полагат се ролки.
 3. 3. Филмът за бариера срещу пара е фиксиран.
 4. 4. Гвоздеите се забиват до края, за да притиснат по-добре изолацията.
 5. 5. Отгоре са заковани дъски или гипсокартон.

Важен момент! Ако работите с валцувана изолация (минерална или стъклена вата), не забравяйте да използвате защитно облекло, очила, ръкавици и превръзка за носа и устата си, за да не попаднат вредни частици върху кожата, очите, носа и т.н.

Когато извършвате тази работа, уверете се, че никъде няма пукнатини.

Процес на инсталиране

Таванът в дървена къща е прикрепен към подовите греди, през които топлината бързо се изпарява нагоре. За да се избегне това, се използват два възможни метода - полагане на изолационния слой отгоре или отдолу. В региони с доста суров климат е възможно и желателно да се използват и двете едновременно. Това значително ще увеличи топлоустойчивостта на къщата.

Изолация отдолу

Този метод се използва в случаите, когато повърхността е зашита с гипсокартон, пластмаса, вагон и т.н. Трябва да се има предвид, че височината ще спадне значително. В идеалния случай цялата работа трябва да бъде извършена преди ремонтът на стаята. Материали, необходими за работа:

 • хидроизолационен филм;
 • Скоч;
 • полиуретанова пяна;
 • топлоизолация.

Изолацията на тавана в дървена къща започва с запълване на всички пукнатини в ъглите между стените и тавана с пяна, ако е необходимо, като първо се запечатва. Тази процедура значително ще увеличи херметичността на жилищното пространство. След изсушаване и разширяване излишната пяна се отстранява с помощта на обикновен канцеларски нож. След това се прави задължителната хидроизолация.

Електрическа схема на дървени подове

Важно е филмът да е положен правилно, тоест хидроизолира стаята от външната среда и изпарява стаята отвътре. В този случай тя ще изпълни своята функция и стаята ще „диша“. Хидроизолацията може да се монтира или на цели ленти от филм, или на малки парчета. И в двата случая ставите трябва да бъдат залепени с лента. Филмът е прикрепен към таванната решетка със телбод.

Изолационният слой се закрепва или с самонарезен винт (приложим за полистирол или експандиран полистирол), или с помощта на опъната напречно тел, притискайки материала към тавана (в случай, че това е минерална плоча). Трябва да натиснете силно, в противен случай няма да можете да постигнете желания ефект. След приключване на тези работи е препоръчително изолацията да се затвори с друг слой хидроизолация. В резултат на това таванът в дървена къща ще работи като термос. Едва след това започва по-нататъшното редактиране.

Полезни съвети

Ако решите да направите изолация на тавана, не забравяйте да проучите представените съвети от професионалисти.

 • Преди да започнете работа по изолацията на тавана, не забравяйте да проверите състоянието на покрива. Ако има пропуски, пукнатини и т.н., първо ги отстранете и едва след това продължете с изолацията на тавана.
 • Ако решите да изолирате тавана отвътре, комбинирайте тези работи с ремонт на закрито.
 • Не се опитвайте да издухвате големи пукнатини с една полиуретанова пяна, първо ги запечатайте.
 • За вътрешна изолация на тавана е напълно достатъчно да се използва полистирол, чиято дебелина не надвишава 5 cm.
 • Полагането на ролкови материали трябва да се извършва заедно, дори опитен специалист няма да може едновременно да държи нишките и да вмъква памучна вата.
 • Когато извършвате работа по изолация на тавани, винаги се опитвайте да полагате материала така, че фугите да се припокриват и празнините да се затварят.

Тази статия обяснява подробно как правилно да изолирате тавана в дървена къща, така че извършената работа да е с високо качество и ефективност. Ако сте проучили внимателно предоставената информация, тогава няма да имате сериозни проблеми в процеса на изолиране на тавани.

Няколко полезни съвета

 1. Има таван от плочи от пяна - той сам по себе си доста добре предпазва от студа.
 2. Не се спирайте на изолацията на тавана. Стените и подовете също могат да позволят преминаването на топлина.
 3. Ако имате затруднения с изолацията „направи си сам“, по-добре е да се свържете с майсторите, които ще направят всичко правилно.Ненадеждно изолиран таван е практически безполезен.
 4. Подплатата от гипсокартон изисква използването на профил от поцинковано желязо. Защо е необходимо това? Ако не направите това, скоро можете да страдате от паднала конструкция.
 5. В дървена къща е по-добре да изолирате тавана през летните месеци, така че излишната влага да има време да се изпари до есента и студеното време.

Изолацията на тавана в дървена къща ще предпази стаята отвътре от топлинни загуби. Ако таванът не е изолиран, цялата работа трябва да се извърши веднага след пристигането.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни