Какво е по-добре да изберете полистиролова пяна или полистирол за изолация

Каква е разликата между пенополистирола и експандирания полистирол?

Водна абсорбция (%) - параметър, който определя колко вода даден материал може да поеме:

Тези цифри показват, че полистироловата пяна може да абсорбира само 400 грама вода през определения период, докато полистиролът е в състояние да съдържа повече - 4 литра.

Блокирането на преминаването на топлина през стена в същата къща може да помогне за намаляване на разходите за отопление. Ниската топлопроводимост осигурява икономическа полза, тъй като става възможно да се намали дебелината на материала. По-ниският параметър на топлопроводимост на полистирола го прави уникален материал, способен да се справя по-добре от други подобни продукти Поддържай топло:

 • 0,036–0,050 W / (m · K) - пяна;
 • 0,028 W / (m K) - експандиран полистирол.

Плътност - параметър на масата, позволяващ да се определи теглото на 1 m 3 материал в килограми:

 • 15–35 kg / m 3 - полистирол;
 • 28–45 kg / m 3 - експандиран полистирол.

За да разберете как горните параметри се сравняват благоприятно с въпросните материали от други строителни продукти, можете да се запознаете със следните фигури:

 • 0,058 W / (m K), 368 kg / m 3 - дърво;
 • 0,05 W / (m K), 1200 kg / m 3 - пенобетон;
 • 0,2 W / (m K), 1800 kg / m 3 - тухла.

Сила (граница) - параметър, стойността на който може да се разбере, ако поставите материала върху някакви опори, така че да го държат по краищата, и след това започнете да оказвате натиск върху средата на продукта, докато се счупи. В резултат на това за всеки от материалите могат да се получат необходимите стойности:

 • 0,07-0,2 kgf / m 2 - пяна;
 • 0,4-1,0 kgf / m 2 - експандиран полистирол.

Якост (компресия) - параметър, дължащ се на въздействието на силата на натиск върху материал, поставен върху плоска равнина, докато дебелината му се намали с 10%. Високата якост на експандирания полистирол го определя като най-устойчивия материал:

 • 0,05–0,20 МРа - пяна;
 • 0,25-0,50 MPa - експандиран полистирол.

Работни температури - и двата материала могат да се използват при приблизително еднакви температурни условия: от -50 ° C до +75 ° C.

Живот - несъмненият лидер на двата разглеждани материала е експандираният полистирол, тъй като е с няколко порядъка по-траен от полистирола. Неговият живот е най-малко 50 години, докато пяната може да запази свойствата си не повече от 25 години.

На фона на пенополистирол, пенополистиролът изглежда като по-практичен продукт, който има редица предимства, които включват:

 • висока якост;
 • устойчивост на влага;
 • по-ниска топлопроводимост;
 • трайност.

В същото време експандираният полистирол донякъде отстъпва на полистирола, тъй като определено е по-тежък и макар да не е много по-скъп.

Стиропор и експандиран полистирол

Сигурни ли сте, че стиропорът и стиропорът са един и същ материал? Всъщност не е лесно за външно простия човек на улицата да ги различи. Въпреки това разликите между тези материали са огромни и започват още на етапа на производство, въпреки факта, че и двата материала съдържат полистиролови гранули.

Производствени разлики

Стиропор: Гранулите от полистиролова пяна се потапят в специализиран съд и се обработват с гореща пара. В резултат на това гранулите значително се разширяват по обем и се синтероват заедно. В процеса на увеличаване на полистирола се образуват голям брой микропори, изпълнени с въздух. Това обяснява крехкостта и бързото износване на пяната по време на работа.

Експандиран полистирол: технологията е подобна на производството на полистирол, основната разлика е предварителната обработка на полистиролови гранули с висока температура. Гранулите се топят, образувайки вискозна хомогенна маса, само след това се извършва обработката с пара. Полученият материал е по-малко зърнест, без много въздух в порите. Тази предварителна обработка води до по-ниска топлопроводимост и по-голяма якост на материала.

Различия в характеристиките

Суха топлопроводимост

Експандиран полистирол: 0,028 W / (m.K)

Стиропор: 0,036-0,050 W / (m.K)

Колкото по-ниска е топлопроводимостта, толкова по-малко топлина ще премине през стените на помещението и ще бъде по-лесно да се поддържа необходимия температурен режим.

Водна абсорбция

Експандиран полистирол — 0,4%

Стиропор — 4,0%

Това означава, че ако лист от пенопласт е потопен в сто литра течност, тогава той ще абсорбира 40 мл влага на ден, а експандиран полистирол само 4 мл. Тази разлика се обяснява с наличието на въздух между гранулите и в порите на пяната. Ниската скорост на абсорбция на вода показва, че материалът ще предпази стените от разрушаване и разрушаване по-дълго.

Статична якост на огъване

Експандиран полистирол - 0,4-1,0; kgf / m2MPa

Стиропор - 0,07-0,2. kgf / m2 MPa

Ако поставите лист от експандиран полистирол и експандиран полистирол със същата дебелина и площ върху две опори и поставите товар в центъра, тогава експандираният полистирол ще издържи по-голямо натоварване от полистирола.

Живот

Експандиран полистирол - над 50 години

Стиропор - на 10-25 години.

С унищожаването и окисляването на който и да е от тези материали се отделят вредни за организма вещества. Колкото по-дълъг е експлоатационният живот, толкова по-безопасно е използването в жилищни помещения.

Скорост на производство на дим:

Експандиран полистирол - 1048 кв.м / кг

Стиропор - 1219 кв.м / кг

Във всеки случай, когато се генерира дим, вредните вещества ще се отделят достатъчно за смъртта на човек. За сравнение: коефициентът на образуване на дим за дървесина (средно) е само 479 м2 / кг.

Област на приложение

Областта на приложение на полистирол и експандиран полистирол се разшири значително през последните десетилетия.

Приложение на пяна:

 • изолация на стени на жилищни и производствени помещения,
 • корабостроене,
 • опаковка,
 • производство на мебели,
 • външна реклама,
 • шиене на дрехи (като нагревател).

Нанасяне на експандиран полистирол:

 • изграждане на сгради (използвани като изолация за мазета, мазета и покриви),
 • производство на съдове за еднократна употреба,
 • в производството на битови хладилници,
 • при полагане на пътища,
 • детски играчки, дизайнерски мебели и интериорни предмети.

Значителен недостатък както на пяната, така и на пенополистирола е високата им пожароопасност. За да се намали рискът от запалване, в процеса на производство на експандиран полистирол, експертите добавят огнезащитно вещество, а полученият материал се нарича самогасящ се и се маркира с допълнителна буква "С" в края.

Разумно е да се предположи, че както полистиролът, така и експандираният полистирол могат и трябва да се използват в голямо разнообразие от строителни индустрии. Ако правилно вземем предвид техните свойства и обхват, тогава и двата материала ще се оправдаят напълно.

Справка за историята

Откриването на експандиран полистирол се е случило преди около 50 години в Германия, където почти веднага започва да се използва в строителството. През времето, изминало от това откритие, проучванията за неговите качества, свойства и достойнства не са спирали. По-специално германците тестваха полистиролова пяна, която се добива от къщи, построени преди 40 години.

Извършените проучвания направиха възможно да се установи, че експандираният полистирол запазва свойствата си с почти 90% и това още веднъж потвърждава трайността на този материал.

Сравнение на пяна и екструдиран пенополистирол

Екструдираната полистиролова пяна и полистироловата пяна са сред най-популярните топлоизолационни материали на пазара. Изглежда, че тези нагреватели на различни цени имат сходни технически характеристики и понякога е много трудно да се избере подходящ вариант за употреба.

Плочи от пяна PSB-S25

В тази статия ще разберем кое е по-добро - полистирол или експандиран полистирол и каква е значителната разлика между тези материали.Ще бъде направено сравнение на техническите им характеристики и експлоатационните свойства.

Пенопласт или експандиран полистирол, техните разлики и кой е по-добър

Изолацията на стените е станала много важна за повечето хора, през зимата тя е да предпази къщата от студа, а през лятото - от топлината. Качеството на изолацията ще зависи от топлоизолационния материал, колкото по-ефективно е, толкова по-добре ще може да задържа топлината в стаята.

В момента има голям избор от материали за изолиране на стените на къщата отвън, все повече от тях се появяват на строителния пазар всяка година. Експертите съветват да се изолират стените на къщата с определени материали, като полистирол и експандиран полистирол. За обикновените потребители е трудно да разберат каква е разликата между тези две имена и кое е по-добро, защото на пръв поглед си приличат много.

Избираме изолация - полистирол или експандиран полистирол, кое е по-добро и каква е разликата?

Смята се, че полистиролът и експандираният полистирол са абсолютно един и същ материал. На определени сайтове в Интернет има информация, че това обикновено е едно и също. Може би това се дължи на факта, че тези материали имат много общи черти и първото нещо е техният „родител“, полистиролът. И основната област на използване е една и съща - топлоизолация и звукоизолация на повърхности от различно естество. Но ако мислите внимателно по-внимателно, тогава има разлика и то доста забележима.

Разликата между пяна и пенополистирол

Първо, има голяма разлика в технологията на производство на тези материали. Пенопластът се произвежда чрез суха парна обработка на гранули от изходния материал, полистирол. В резултат на увеличаването на топлината те просто се „прилепват“ един към друг. И това помага за появата на определени празни пространства - микропори. Експандираният полистирол се произвежда по начин, известен под термина „екструзия“. Ако производственият процес е обозначен като цяло, тогава полистироловите гранули се топят. Следователно връзките се появяват на молекулярно ниво, появява се една структура. Второ, има разлики във физическите свойства и техническите спецификации. Тази разлика е разумно изведена от свойствата на производствената технология на тези материали. Можем уверено да кажем, че експандираният полистирол в много отношения надвишава собствения си „по-малък брат“ - полистирола. Нека се опитаме да разберем какво.

Стиропор

Експандиран полистирол

Плюсове на експандиран полистирол

 • Крепост. Както вече споменахме, полистироловата пяна е единица маса на веществото, докато полистиролът е просто "свързване" на някои частици. Когато специфичните изисквания на околната среда се променят, пяната може да се счупи, но експандираният полистирол никога. Също така при огъване пяната се счупва доста лесно и следователно може да се използва само там, където повърхността не е изложена на въздействието на механиката. Съдейки по неговите свойства, експандираният полистирол е 5 - 6 пъти по-силен при огъване;
 • Пропускливост. Поради факта, че в пяната има много празни пространства, в специфични ситуации те могат много лесно да се запълнят, например, с влага. Ако вземем такава характеристика като абсорбцията на влага, тогава нейният показател за експандиран полистирол е с порядък по-малък от този на експандираната пластмаса. Същото се отнася и за пропускливостта на звука;
 • Плътност. Този показател за експандиран полистирол е 3 - 5 пъти по-висок. Следователно е малко по-тежък. Но тук трябва да се има предвид, че като правило говорим за малки маси от материя. Вярно е, че и двата материала са доста леки, но полистироловата пяна е в състояние да побере определен товар.

Можем да направим следното заключение - експандираният полистирол (например марката Penoplex) за използване като изолационен материал и материал за изолация в повечето случаи е по-добър, но когато се изисква наличен материал, който не изпитва големи натоварвания, е изгодно да се използва пяна.

Подобни видеа:

Как се прави стиропор

Пяна изолация на фасадата. Как да изберем стиропор. Как да изберем пяна мрежа.

В това видео се опитахме да отговорим на въпроса за фасадната изолация и избора на материали за това.

Как се лепи стиропор

След като изгледате това видео, ще разберете как можете бързо и удобно да изолирате къщата, апартамента, балкона си с пяна ...

Как бързо да залепите стиропор върху стени

Изграждане, супер важни уроци за живота.

Как се прави. Експандиран полистирол.

Как се прави. Експандиран полистирол. Дискусия по.

Експандиран полистирол плюсове и минуси.

Екструдираният пенополистирол има широк спектър на приложение: топлоизолация на основи и цокли, слоести ...

Пенопласт (експандиран полистирол, PPS, EPS). Предимства и недостатъци.

Разглеждане на качествата на експандирания полистирол, които са посочени на уебсайтовете на производители и дистрибутори. ...

Пенопласт, неговите характеристики и предимства

Този топлоизолационен материал се произвежда от полистирол чрез разпенване и в завършен вид в него. 98% въздух, това е класически тип изолация. Полистироловите гранули се обработват със суха пара и в момента на термично разширение те се прилепват една към друга, което води до микропори в готовия материал. Дълго време хората започнаха да го използват за топлоизолация у дома, използват материала за изолация на стени, подове, покриви. Такава защита не само спестява от студа през зимата, но също така служи като вид защита на стените на сградата.

Поради основните характеристики на пяната, мнозина смятат, че тя е най-подходяща като изолация. Основните му качества могат да бъдат приписват следните свойства.

 1. Това е 98% въздух.
 2. Неговата топлопроводимост варира от 0,038 до 0,050 W / m K, което е значително по-ниско от това на дърво или тухла. Например дървото по отношение на топлопроводимостта надвишава полистирола 3 пъти, а тухлата - 17 пъти.
 3. Само 2-3 см пяна могат да направят пълна звукоизолация на сградата.
 4. Те не абсорбират влагата повече от 3% от масата му и в същото време топлоизолационните му свойства остават непроменени.
 5. Лекото тегло улеснява работата с материала, лесно се инсталира, не са необходими специални инструменти за рязане.
 6. Той е нетоксичен, без мирис, не генерира прах по време на работа, поради което не е необходимо защитно оборудване по време на работа.
 7. Пенопластът е устойчив на цимент, гипс, основи, бои на водна основа, но се страхува от ацетон и бензен.
 8. При контакт с открит огън той се запалва, но бързо угасва.
 9. Материалът е екологичен, безопасен за използване и изхвърляне, той също се използва широко в хранителната промишленост и като опаковка за много стоки, включително за деца.

Стиропорът също има недостатъци, то много крехък материал, което при лошо време усложнява работата с него, както и транспортирането на изолацията.

Въпреки факта, че пяната се появи отдавна и сега има много нови и модерни материали, тя не е загубила своята актуалност. Ниската му цена също е привлекателна за мнозина, което прави възможно използването на пяна в много видове строителни работи.

Сравнение

Въпреки факта, че всъщност експандираният полистирол е един от видовете пяна, процесът на производство на материали е значително различен. Техният химичен състав е свързан; полистиролът се използва главно като суровина. В същото време е много по-ефективно използването на експандиран полистирол в експлоатация като топлоизолационен материал, който се влияе от производствената технология.

Пенопластът, използван в строителството, се получава чрез обработка на суровини, поставени в блокова форма с водна пара. В резултат на това обемът на молекулите се увеличава и те се синтероват заедно. Естествено, когато повърхността на гранулата расте, броят на микропорите става по-голям. С течение на времето под въздействието на валежите и други щети, причинени от околната среда, връзката между тях отслабва, което води до разрушаване на материала.Слабостта на взаимодействието на гранулите обяснява и по-ниската якост на пяната.

Експандираният полистирол се получава чрез екструзия. Поради това трансформацията на полимера се осъществява по други механизми, което също влияе върху структурата на материала. В началото гранулите се топят, в резултат на което суровината става вискозно течаща. Това води до факта, че полистироловата пяна има интегрална микроструктура от затворени клетки, които са пълни с газови молекули. За традиционния материал се използва природен газ, който се разтваря добре в стирен. При производството на огнеустойчивата версия пелетите се пълнят с въглероден диоксид.

Разширеният полистирол се състои от затворени клетки. По този начин се постига максимална непропускливост на веществата от околната среда за материала. Пенопластът като топлоизолатор има такава характеристика като преминаването на водна пара, която идва от стаята. След това те се кондензират и увеличават съдържанието на влага в материала. Това води до факта, че топлоизолационните свойства на пяната се намаляват и с течение на времето тя се срутва.

Поради подобрените технически характеристики, включително плътността на материала, пенополистиролът има по-висока цена от другите видове пяна на строителния пазар.

Експандиран полистирол (пеноплекс)

Методът на екструзия води до екструдирана полистиролова пяна, методът принуждава полимера да се стопи първо, след което се образува вискозна маса. От твърдо състояние гранулите се превръщат в вискозно-вискозни, в резултат на което се получава единично течнофазно вещество с твърда и трайна микроструктура.

Екструдираната полистиролова пяна изглежда като маса от затворени клетки, вътре в които има газ, тя е много по-силна от пяната. Клетките от полистиролова пяна са непропускливи, нямат микропори, като пяна пластмаса, така че водата или газът не могат да проникнат в клетките. Клетките от експандиран полистирол изглеждат като твърда маса, въздухът или водата могат да проникнат само от срезаната страна на страничните повърхности. В общо състояние материалът не може да абсорбира влага, пара и много повече отвън.

Често наричаме пенополистирол пяна полистирол, тъй като местната марка екструдиран пенополистирол се произвежда с това име, всъщност те същия топлоизолационен материал... Марката polispen също е широко разпространена, използва се в различни индустрии: селско стопанство, при изграждането на писти, при полагане на нефтопроводи и газопроводи, с нея те правят топлоизолационен слой в граждански и промишлени строителни конструкции.

От момента на масовото производство пеноплексът се използва широко в строителството като топлоизолационен материал с висока якост. Винаги се използва за работа навън, тъй като не е подходящ за вътрешна изолация, експандираният полистирол при високи температури може да отдели стирен. Основни характеристики материал са:

 1. Повишена якост на натиск и сгъване.
 2. Пяна с висока плътност.
 3. Не се рони, за разлика от стиропора.
 4. Топлопроводимост 0,028 W / m K.
 5. Той абсорбира влагата не повече от 3% от масата си, този показател не влияе върху неговата топлоизолация, здравина и структура.
 6. Има отлична звукоизолация.
 7. Penoplex не се страхува от насекоми и гризачи.
 8. Не гние и изгаря слабо.

Видове и методи за производство на експандиран полистирол.

Общата схема на технологичния процес за производство на експандиран полистирол се състои от етапите на разтваряне на разширяващите се компоненти в полимера, термична обработка с водна пара на реакционната смес и последващо формоване. Полимерната основа е полистирол или полихлоростирени, както и стиролни съполимери (бутадиен, акрилонитрил и други).

Разпенващи се компоненти могат да бъдат пентан, дихлорометан, както и петролен етер, свързан с нискокипящи въглеводороди, или порофори, които се разлагат при високи температури с отделянето на голям обем газове.По време на топлинната обработка с пара, въглеводородите кипят или се получава разлагане на химически реагенти, в резултат на това обемът на реакционната маса се увеличава многократно, гранулите напълно запълват формата и са свързани помежду си. Формулировката на експандиран полистирол може да включва пластифициращи компоненти, пигменти, забавители на огъня, стабилизатори, модификатори и други пълнители.

В зависимост от метода на формоване се произвеждат видове експандиран полистирол:

 • непресован тип (марки EPS. PPS, PSB-S);
 • тип преса (обозначение PS-1, внесени марки);
 • тип екструзия (пеноплекс, техноплекс, техно-никол, XPS, URSA);
 • тип автоклав и автоклав-екструзия.

Стиропор или експандиран полистирол, което е по-добре

Сравнявайки двата нагревателя, можем да кажем, че те много сходни помежду си... След като внимателно проучихме основните им характеристики, със сигурност можем да кажем, че пените имат по-висока степен на якост, влагоустойчивост и въздухопропускливост. Поради своята плътност изолацията има най-добрите топлоизолационни качества, но без специална обработка е по-запалима от полистирола.

В сравнение с пеноплекс, пяната губи плътност, изолира по-малко от шум. Пенопластът запазва топлината по-добре поради своята разхлабеност, но това свойство го предпазва по-зле от влага. Стиропорът винаги трябва да бъде покрит с други материали, за да може да служи дълго време.

Ако сравните цената на едната и другата изолация, тогава пеноплексът ще струва повече от полистирола, което означава, че ще трябва да се изразходват повече пари за всички строителни работи. Когато избирате полистирол, трябва да знаете коя марка трябва да закупите, те имат разлики в характеристиките си.

Преди да купите, трябва да сравните всички основни свойства на двата материала, да знаете предварително къде ще бъдат използвани за изолация и да направите своя избор правилно.

Какво е стиропор

Всъщност двете концепции за пяна и пенополистирол представляват един и същ материал, но произведен по различни технологии. В резултат и двамата придобиват различия в техническите характеристики. Изходният материал както за полистирол, така и за експандиран полистирол са полимери на основата на:

 • поливинил хлорид;
 • полиуретан;
 • фенол формалдехид;
 • полистирол;
 • комбинации от урея и формалдехид.

В ежедневието най-често срещаният вид пяна, наречен полистирол, се произвежда без такъв технологичен етап като пресоване. Този материал е получен за първи път във фабриките на компанията BASF в средата на миналия век, където е получил първото наименование „стиропор“ или пяна PSB-1.

Технология на производство

Гранулираният стиропор се произвежда с помощта на пентан, вещество, което подпомага образуването на малки пори, пълни с газ.


Суровина за производство на пяна

В същото време самият стирен в общата маса на материала съдържа не повече от 2%, останалото е газ. В производството пяната е чисто бяла на цвят и е изключително лека поради факта, че се състои практически от въздух. И точно това обстоятелство стана причина за използването на пяна като изолационен материал, тъй като в природата няма по-добра изолация по-добра от въздуха.

Целият производствен процес за получаване на пяна включва няколко операции:

 • Първично разпенване на гранулиран стирен под въздействието на гореща пара.


Пенополистирол

 • Поставяне на пяна в сушилна камера.
 • Екстракт от охладени разпенени гранули.
 • Вторично разпенване.
 • Охлаждане на получената маса.
 • Изрязване на продукти според посочените параметри.

Разпенването на гранули може да се извърши няколко пъти, в зависимост от необходимата плътност на крайния продукт.

Как се прави epps - екструдиран пенополистирол

Технологичният процес за производство на суровини за пяна и екструдиран полистирол е същият.Разликите започват на етапа на разпенване, където в суровината се въвеждат специални добавки.

Процесът протича под въздействието на пара с висока температура в специално устройство, наречено екструдер, при което масата под въздействието на пара придобива хомогенна и гладка консистенция, която може да приеме всякаква форма.


Производство на екструдиран пенополистирол (пяна)

Чрез специален отвор в екструдера под високо налягане течната маса се изстисква в подготвени форми. Готовите продукти след охлаждане притежават необходимата плътност, твърдост и в същото време пластичност. В продажба можете да намерите изолация, наречена penoplex, която не е нищо повече от екструдиран пенополистирол.

Разликата между понятията като пяна и екструдиран пенополистирол се крие в технологията на производство, в резултат на което материалите придобиват различни технически свойства и характеристики.

Пенопласт срещу екструдирана полистиролова пяна

Различни интернет източници могат да съдържат доста противоречива информация по въпроса за пеноплекс или полистирол, което е по-добре. Тези материали имат известно сходство, тъй като са направени от един и същ компонент - полистирол. Въпреки това има много прилики между пяната и екструдирания полистирол.

 • Пенопластът не е издръжлив.
 • Технология на производство.

Разширеният полистирол се състои от полистирол, който има гранулирана структура, се топи под въздействието на висока температура. В резултат на това се образува една структура, която се използва за изолация и звукоизолация.

За да се получи пяна, материалът се обработва със суха пара. В резултат от гранулите не се образува цяла маса, а те просто се прилепват една към друга.

 • Екструдираната полистиролова пяна се получава чрез екструзия, поради което има по-ниска стойност на абсорбция на влага в сравнение с пяната. Що се отнася до пеноплекса, водата, макар и бавно, може да проникне през клетките му. Достъпът до вода е възможен само в клетките, които са разположени на страничните повърхности. т.е. цялата плоча от материал не абсорбира пара и влага отвън.
 • При шумоизолацията ситуацията е подобна.
 • Екструдираната полистиролова пяна има плътност, която е 4 пъти по-голяма от тази на пяната. Експандираният полистирол е малко по-тежък от пяната, което означава, че е в състояние да издържи голямо натоварване.

Постепенната подмяна на остарялата пяна с по-нова екструдирана полистиролова пяна вече се превърна в световна тенденция. Например в САЩ вече е забранено да се използва, сега там се произвежда масово екструзивен пенополистирол.

Обхват на пяна и експандиран полистирол

Като се има предвид, че пяната е същият експандиран полистирол, но с по-висока плътност, площта на нейното използване в строителството се свежда главно до изолация на конструктивни елементи на сгради и конструкции. Например, неекструдираният полимерен материал доста често се използва за топлоизолация на фасади, като се имат предвид неговите високи топлоизолационни свойства, способност за сцепление.


Изолация на покрива с полистирол

Но с пеноплекс е добре да изолирате мазета, фундаментни и сутеренни елементи на сгради, лоджии и балкони. При по-тънка дебелина той запазва всички топлоизолационни свойства, присъщи на по-дебелата пяна.

В същото време не се препоръчва да се изолира с тези материали на закрито, особено в жилищни помещения, поради факта, че по време на производството изолацията се обработва със съединения против изгаряне, които могат да бъдат освободени в околната среда през целия период на работа . В някои страни от Европа и Америка използването на пяна като топлоизолационен материал не е разрешено. Причината е отделянето на токсични вещества по време на пожар.


Изолация на мазето

Екструдираната стиролова пяна се използва при производството на декоративни интериорни продукти.


Полистироловите плочки като завършващ материал в интериора на помещенията

В медицинската индустрия, експандираният полистирол, също като полистирола, се използва като материал за производството на опаковки.

Тези материали служат като изолация в домакински уреди, индустриални хладилници, шамандури, поплавъци, спасителни жилетки се изработват от тях, те запълват отделенията на корабите, което гарантира способността им да останат във водата.

В хранително-вкусовата промишленост опаковките за продукти и крехки предмети се правят от екструдирана стиролова пяна.


Стиропор в производството на хранителни опаковки

Полимерните материали, получени без пресоване или чрез екструзия, се използват в различни области и когато възникне въпросът какво да изберете, трябва да знаете каква е разликата и свойствата на тези материали.

Каква е разликата между полистиролова пяна и полистироловата пяна

И двата материала имат много общо. Като се има предвид, че пяната по същество е същият експандиран полистирол, те обаче имат значителни разлики поради технологията на тяхното производство. Помислете първо за положителните и отрицателните свойства на пяната. Положителните характеристики на този материал включват:

 • Ниска цена на крайните продукти, която е един и половина пъти по-ниска от цената на екструзионния материал.
 • Дълъг експлоатационен живот при условие, че се спазват условията за монтаж и експлоатация.
 • Висока степен на топлоизолация с правилен монтаж и по-нататъшна експлоатация. Леко тегло за лесно транспортиране и монтаж.
 • Структурата на материала, ако се използва в сухи условия, не развива гъбички, плесени и други микроорганизми.
 • Лесно се обработва (изрязва, нарязва, чупи) с всякакви налични инструменти и дори ръце. Не се изисква осигуряване на работника със защитно оборудване, тъй като е екологично безопасен материал - той не излъчва вредни миризми и прах, не убожда. Това се потвърждава от производството на съдове за еднократна употреба и играчки за деца от полистирол.


Нанасяне на пяна

 • Може да се използва и като звукоизолация, когато три сантиметрова плоча от полимерен материал е в състояние напълно да заглуши звуците.
 • Температурен диапазон на използване на полистирол, без загуба на топлоизолационни свойства и механична якост, от -60 ° Ϲ до + 95 ° C. Практически не абсорбира влагата.
 • Не поддържа горенето. Изгасва в рамките на 4-5 секунди след контакт с открит пламък.

Отрицателните свойства на пяната включват нейния контакт с разтворители и относителна чупливост. В случай на пожар в помещение, където е използван стиропор, токсичният дим може да причини смърт. Домашните гризачи често се установяват в порестия материал.


Пенопластът не е пречка за мишките

Сравнение на пяна и екструдиран полистиролов материал

Доста често, когато избират нагревател, потребителите се питат какво е по-добро от полистирола или експандирания полистирол, каква е разликата между тези нагреватели, който е по-топъл, по-лесен за инсталиране и по-икономичен. За да разберете, трябва да вземете предвид техническите характеристики на двата материала:

 • Топлопроводимостта на пяната е 0,04 W / mK, за пяната -0,032 W / mK.
 • Механичната якост на пяната отстъпва на екструзионния материал.
 • Плътността на пяната е 20-30 кг / см3, на пяната е 30-45 кг / см3.
 • Паропропускливост 0,022 и 0,005 mg / mchPa, съответно, за пяна и пяна.
 • Поради по-високата плътност, която се постига чрез по-добро молекулярно свързване, механичната якост при компресия и огъване на екструдираната полистиролова изолация е по-висока, както и способността да издържат на широк диапазон от температурни разлики.
 • Пенопластът може да абсорбира не повече от 3% вода от масата си, пеноплекс - не повече от 0,4%. Ако изберете материал за затопляне на баня, по-добре е да се спрете на втория вариант.
 • Свиването на пяната е много по-голямо от това на полистирола. Първият се страхува от слънчева светлина и силен механичен стрес. Вторият е по-устойчив както на UV лъчение, така и на стрес. Следователно продуктите от пенополистирол могат да се използват за изолиране на фасади с последваща мазилка, при инсталиране на топъл под, което не може да се каже за обикновена пяна.

Що се отнася до запалимостта, и двата материала са еднакво податливи на огън, но когато на етапа на производство към стиролната формула се добавят забавители на горенето, нито пяната, нито екструдираният полистирол поддържат открито горене. И двамата имат свойството да се самозагасват, ако не са в центъра на огъня.

Ако има избор на изолация и не знаете кое е по-добре - да закупите екструдиран пенополистирол или да останете като по-евтина пяна, вземете предвид всички характеристики на материалите.

Технически характеристики на експандиран полистирол.

Основните предимства на експандирания полистирол са ниска плътност (средно от 10 до 50 kg / m³) и добри звукоизолационни свойства. Всички видове полистиролова пяна имат ниски коефициенти на топлопроводимост, са дишащи, хидрофобни (практически не абсорбират вода), не взаимодействат с киселини, основи, алкохоли, но се разрушават от органични разтворители.

Експандиран полистирол удобен за механична обработка - лесно се реже, пробива, такъв материал екологично чисти, в неговия състав не се използват токсични свързващи вещества, както и биологично неактивни, неподатливи на мухъл и гниене.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни