Покривна изолация с базалтова изолация


Покривна изолация с минерална вата

Разновидности от минерална вата и опции за монтаж на материал върху различни видове покриви, плюсове и минуси на покритие на основата на влакна, правила за избор на компоненти, технология за монтаж.

 1. Особености на работата
 2. Предимства и недостатъци
 3. Изолационна технология
   Избор на минерална вата
 4. Наклонен покрив
 5. Плосък покрив

Изолацията на покрива с минерална вата е създаването на обвивка за цялостна защита на къщата от студ, прегряване, валежи. Съставът на топлоизолационното покритие включва, освен основния елемент, пара и хидроизолационни материали, замазка за защита срещу механично напрежение. Можете да научите за правилата за формиране на затоплящ "пай" от тази статия.

Изолация на таванския етаж

Разбира се, ще бъде най-лесно да инсталирате топлоизолация по време на строителството на сграда - това ще опрости дизайна и някои от нюансите на работата. В повечето случаи спазването на този съвет няма да работи - липсата на финанси или време може да попречи, така че припокриването остава без изолация. Като правило това състояние на нещата се запазва до първата слана и собствениците трябва да инсталират набързо топлоизолация.

Преди да изолирате таванския етаж, трябва да извършите редица подготвителни работи, което е особено важно при използването на насипни изолационни материали. Има две изолационни технологии - традиционна и модерна.

Покривна изолация с избор на материал от минерална вата, изчисляване на дебелината, технология

Традиционният метод за подова изолация се изпълнява, както следва:

 • Първата стъпка е да се обработят дъските, прикрепени към тавана, с глинен или варов разтвор - тази обработка ще осигури плътна конструкция, като същевременно се поддържа нормална вентилация;
 • Когато сместа се втвърди, можете да пристъпите директно към изолационната работа - запълване на насипни материали в пространството между подовите греди върху предварително обработени дъски.

Покривна изолация с избор на материал от минерална вата, изчисляване на дебелината, технология

Днес по-модерен метод за подова изолация се използва много по-често:

 • На първо място се полага бариерна мембрана с 20-сантиметрово припокриване на пода и гредите, което не само предпазва изолационния материал, но и допълва неговите топлоизолационни свойства, намалявайки количеството топлина, напускащо сградата през тавана;
 • За херметичност мембраната в припокриващите се зони трябва да се запечата с помощта на строителна лента;
 • Следващата стъпка е инсталирането на избраната изолация (минерална вата, еко вълна, експандирана глина или един от насипните материали) по подходяща технология;
 • Така че подовите греди да нямат мостове за студ, е необходимо да се гарантира, че изолацията преминава над тях;
 • Над изолацията, в съответствие с вече известните правила, се полага още един слой пароизолационен филм, който е прикрепен към гредите с контрарелси;
 • Остава да се положи покритие от дъски или достатъчно здрав шперплат върху завършената топлоизолационна конструкция.

Понякога, вместо да изолира пода от таванската страна, изолацията се поставя вътре в самата сграда. Този дизайн също е доста ефективен при изолация, но изисква допълнително довършване.

Пароизолационни материали

Най-популярният материал за бариера срещу пара е специален филм, който предпазва дървото и изолацията от въздействието на парата, която в резултат на температурни промени се превръща в конденз. Отрицателното въздействие на влагата върху елементите на покривната конструкция не може да се спомене още веднъж - достатъчно е да се каже, че значително намалява експлоатационния живот на покрива и ефективността на топлоизолационния материал.

Пароизолационната мембрана е прикрепена към покрива или плочата, преди да бъдат монтирани топлоизолационните материали. В помещенията, в които е извършено отопление, пароизолацията трябва да се монтира само под довършителния слой. За да се защитят конструкциите, които са постоянно в условия на температурен контраст, трябва да се постави слой от бариера срещу пара от двете страни. Изключение правят бетонните подове, които не изискват такава защита.

Покривна изолация с избор на материал от минерална вата, изчисляване на дебелината, технология

За подреждане на пароизолационния слой може да се използва филм с различни характеристики. Най-простият вариант е нетъкан филм, но фолио мембраната е много по-ефективен вариант. Последният вариант, както подсказва името му, има тънък слой фолио от едната страна, който предотвратява изтичането на топлина извън конструкцията. Пароизолацията на покрива, монтирана от вътрешната страна на къщата, е свързана със специална лента, която осигурява плътна връзка.

Дебелина на изолацията

Говорихме повече за изчисляване на топлинното съпротивление на заграждащите конструкции за това каква трябва да бъде дебелината на топлоизолацията в отделна статия. Тук можем да кажем, че има общоприети норми, които установяват коефициентите на термично съпротивление на покрива в различни региони.

С други думи, колко силно покривът трябва да може да устои на отделянето на топлина от къщата. Необходимо е да се раздели коефициентът, необходим за получаване на коефициента, на топлопроводимостта на покривните изолационни материали. Благодарение на това изчисление можете да разберете каква дебелина на изолацията на покрива трябва да бъде къщата на покрива. Малко по-късно ще добавим калкулатор, който ще ви позволи да изчислите този важен показател.

Изборът на материал за изолация

Днес изборът на топлоизолационни материали е толкова голям и характеристиките им са толкова различни, че правилният избор за конкретен случай може да бъде много труден.

Най-често разработчиците предпочитат следните материали като изолация:

 • стъклена вата;
 • минерална вата;
 • базалтови (каменни) плочи (има готови сандвич панели с базалтова изолация);
 • полистирол (експандиран полистирол);
 • полиуретанова пяна (изолация с пръскане с течност).

Напоследък Izover, фибростъклов материал с високо ниво на топло и звукоизолация, е особено популярен при изолацията на скатни покриви. Поради съдържанието на въздух в структурата на този материал се осигурява неговата ниска топлопроводимост, която не надвишава 0,044 W / mK. В допълнение, този материал има огромна издръжливост (най-малко петдесет години), отлична паропропускливост и висока огнеустойчивост (клас на запалимост - G1).

Покривна изолация с избор на материал от минерална вата, изчисляване на дебелината, технология

Имайки предвид други видове изолация на покрива, трябва да обърнете внимание на експандираната глина. Също така се характеризира с отлична топло и звукоизолация, екологичност и пожарна безопасност.

Тъй като за производството му се използва глина, тя не губи свойствата си под въздействието на температурата, не се деформира и не отделя никакви вредни за човека вещества, което е възможно в случай на използване на синтетични топлоизолационни материали.

Принципите на избор на изолация за покрива

На нашия уебсайт вече сме посветили немалко статии на принципите за избор на различни топлоизолационни материали. В този материал ще разгледаме подробно какъв вид изолация да изберем за покрива и ще разгледаме избора на изолация конкретно в този раздел. Ето няколко неща, които трябва да имате предвид, когато става въпрос за покриви.

 • Покривните облицовъчни конструкции имат повишени изисквания за термична устойчивост. Например, през 2010 г. във Финландия коефициентът на такова съпротивление за стените е 5,88 м2 * C / W, а за покрива 11, 11! Почти двойна разлика.
 • Материалът на покрива е по-изложен на влага от другите. И както знаете, водата е враг на топлоизолацията.
 • Изолацията за покрива е инсталирана всъщност на принципа на вентилираните фасади. Това означава, че не е ограден от огън, например бетон или гипсови елементи. В тази връзка самата изолация трябва да има повишена пожароустойчивост.
 • И няма значение дали говорим за плосък или скатен покрив, площта на изолацията е доста висока, така че цената на материала трябва да бъде разумна и органично да се впише в прогнозата за изграждане или ремонт на къща.

Инструкции за изолиране на скатен покрив

Покривна изолация с избор на материал от минерална вата, изчисляване на дебелината, технология
Полагане на минерална вата
Целият процес на инсталиране може да бъде разделен на няколко етапа на работа:

Пълнеж по краката на гредите от вътрешната страна на дъските на решетката на стъпки от 20 до 30 см. - те са необходими за закрепване на изолацията. Минералната вата се полага от външната страна на краката на гредите. В зависимост от инсталирането на изолация за студени региони, по-добре е да увеличите броя на слоевете до два или три. Основното условие за работа е плътно притискане на фугите на плочите към краката на гредите

Важно е да се гарантира, че в слоя от минерална вата няма проходни отвори. Ако след монтажа все още забележите дупки, тогава те трябва да бъдат елиминирани с полиуретанова пяна. Когато монтажът на минералната вата приключи, е необходимо да се монтира хидроизолационната мембрана.

За да направите това, той просто се заковава на краката на гредите, оставяйки леко увисване. Монтирането на смущения не е желателно. Хидроизолационната мембрана трябва да бъде правилно разположена. Факт е, че такъв материал има предна и задна страна. Първият е предназначен да предотврати преминаването на влага, но долният, напротив, позволява на влагата и парите да преминат нагоре. Хидроизолационният материал се полага на ленти, оставяйки леко припокриване. Също така е необходимо да се създаде 5 см празнина между мембраната и минералната вата.

Когато хидроизолационният материал е прикрепен на място, отидете на допълнителното вентилационно устройство. За това върху крачетата на гредите се натъпкват дървени пръти с разрез 25x50 или 50x50 cm. Те могат да бъдат подрязани барове. Дължината може да варира от един до два метра. Когато решетките са на място, е необходимо да запълните щайгата, като поставите дъските през краката на гредите. Това ще създаде празнина, която ще улесни изпаряването на конденза и влагата, която ще се събере върху хидроизолационната мембрана. Покривният материал се полага върху щайгата. Не забравяйте да третирате дървото с антисептични разтвори. Това ще помогне да се удължи живота на покривната конструкция на пай. Създаването на пароизолация е важен етап при изолацията на покрива. Той ще предотврати навлизането на водни пари в минералната вата. Пароизолационният филм е опънат върху вътрешната страна на системата на гредите. За да можете да украсите стаята, е необходимо да поставите обшивните дъски върху материала за бариера срещу пара. За това се използват летви, върху които по-късно ще бъде прикрепена вътрешната облицовка под формата на облицовка, гипсокартон, шперплат и др.

Защо се нуждаем от изолация?

Можете да бъдете абсолютно сигурни, че всяка конструкция винаги включва въпроса за изолацията. За да се създаде комфортна температура в помещенията, стените, основите и покривите са изолирани. Днес строителната индустрия предлага богат избор от различни изолационни материали за всеки вкус и нужда, най-популярният от които в Европа и ОНД е минералната вата.

Схема за изолация на покрива.

Според първичния състав на суровините минералната вата се дели на шлакова, стъклена и каменна вата. Последното име може да се наложи да бъде дешифрирано. Изводът е, че технологията за създаване на каменна вата започва с производството на влакна от стопилка от базалтови скали и завършва с образуването на топлоизолационни плочи от нея.Свързващият агент, който придава на базалтовата изолация необходимата якост и плътност, най-често е фенол-формалдехидна смола. В производствения процес фенолът е напълно неутрализиран и следователно не трябва да се страхувате от неговото отделяне по време на експлоатацията на базалтова вата, която се използва като нагревател за покрива.

Характеристики на изолацията на покрива отвътре с минерална вата и разходите за работа

Минералната вата е общото наименование на три вида изолации, които имат едно общо нещо - влакнестата им структура.
Базалтова или каменна вата се прави от скала. Той служи много дълго време, поради което се използва за капитално строителство. Най-скъпият вид минерална вата.

Стъклена вата, направена от същите компоненти като обикновеното стъкло. По-евтино от базалта, но експлоатационният му живот е много по-кратък. Използва се на места, където може да бъде заменен бързо и евтино.

Шлакова вълна, за производството на която се използват отпадъци от доменни пещи. Цена и свойства са подобни на стъклената вата.

Тези материали се предлагат в различни форми. Това могат да бъдат плочи, ролки, рогозки и цилиндри.

Изолирането на покрива със стъклена вата отвътре е най-ефективният и достъпен начин да се затопли на тавана.

За да се изолира покривът отвътре, особено когато става въпрос за конструкция, изработена от дървени конструкции, трябва да се използват материали, отговарящи на сериозни изисквания. Те трябва да бъдат:

 1. Незапалим (клас на пожарна безопасност от G3 и по-висок).
 2. Дълготраен.
 3. Екологичен.
 4. Устойчив на гниене.
 5. Притежава не само изолационни, но и звукоизолиращи свойства.
 6. Не страда от екстремни температури.
 7. Устойчив на повреди от насекоми и гризачи.

Минералната вата отговаря на тези изисквания най-вече. За изолиране на покрива отвътре се използва минерална вата под формата на ролка или матрак. Последната опция е най-удобна за инсталиране.

Цените на минералната вата ви позволяват да я използвате за целите на изолацията на покрива за почти всеки собственик на вила, баня или градинска къща.

Единственият недостатък на този материал е способността му да абсорбира вода, като същевременно губи до 40% от своите топлоизолационни свойства. Изолацията на покрива отвътре обаче с минерална вата, извършена в строго съответствие с технологията, помага да се предотврати навлизането на течност в изолацията.

Е, качеството на изолацията на покрива може да се види с помощта на топловизор, който незабавно може да покаже местата, през които възникват топлинни загуби.

Какъв набор от инструменти и консумативи ще са необходими за изолиране на покрива отвътре?

Когато самостоятелно извършвате изолация на покрива, трябва да подготвите всичко необходимо за извършване на работата:

 1. Минвату.
 2. Дървени пръти с напречно сечение 40 мм.
 3. Парна бариера (например всеки хидроизолационен филм).
 4. Пробивна машина.
 5. Лепило.
 6. Антисептичен разтвор за дърво.
 7. Нокти или винтове.
 8. Чук.
 9. Маска за прах от минерална вата.

Какво е минерална вата и нейните характеристики

Минералната вата е представена в няколко форми, които са определени от ГОСТ 52953-2008. По този начин категорията минерална вата включва стъклена вата, шлаков материал, каменна вата. Всички те имат влакнеста, въздушна структура, различаващи се по плътност и производителност. Материалите могат да бъдат представени под формата на плочи, ролки, платна с различна дебелина.

Minvata е лесен за инсталиране, независимо от типа

Именно каменната вата се използва за изолация на жилищна сграда и всяка от нейните части, тъй като има оптимални характеристики за получаване на добър топлоизолационен слой. Влакната от този материал са по-трайни от стъклената вата, не се разпръскват из стаята и не навлизат в дихателната система на човека.Вили са без тръни и силно еластични, което прави възможно полагането на плочи или рула от каменна вата дори на най-трудните места.

Каменната вата отделя по-малко малки частици, така че е по-удобно и по-безопасно да се работи с нея

Каменната вата може да съдържа доменни шлаки, глина, варовик. Такива компоненти привличат гризачи, намаляват устойчивостта на огън и топлина, което трябва да се вземе предвид по време на монтажа. Базалтовият сорт на този материал не съдържа свързващи вещества или минерални компоненти и следователно е по-практичен за използване. Базалтовата структура е безопасна за човешкото здраве, по-устойчива на огън и екстремни температури.

Основните характеристики на базалтовата минерална вата:

 • устойчивост на нагряване до 1000 ° C;
 • възможност за охлаждане до -190 ° C;
 • еластичност на влакната;
 • устойчивост на влага, ултравиолетова;
 • възможността за всяко довършване;
 • експлоатационен живот от 40-50 години или повече.

Видео: сравнение на каменна и минерална вата

Как да изберем минерална вата за покрива: марки и производители

В зависимост от плътността минералната вата е разделена на няколко модификации, които се използват за изолиране на определени части на сгради. Следователно при избора трябва да се вземат предвид не само общите характеристики на минералната вата, но и свойствата на всяка марка, изразени в следното:

 • Материалът от клас P-75 има плътност 75 kg / m3 и е подходящ за топлоизолация на покриви с леки наклони, както и други хоризонтални повърхности, които не са подложени на големи натоварвания. Структура с такава плътност е оптимална за изолиране на тръби на отоплителни централи и газопроводи;
 • клас P-125 се характеризира с плътност от 125 kg / m3 и се използва за топлоизолация на тавана и пода, стените и преградите, покривите със стръмни склонове. Тази минерална вата има средна степен на звукоизолация;
 • модификация PZh-175 - твърд материал с висока плътност, използван за изолация на стоманобетонни подове и стени от профилирани метални листове;
 • клас PPZh-200 - минерална вата с повишена плътност и твърдост. Подходящ за топлоизолация на метални подове и стоманобетонни конструкции, може да се използва като допълнителна защита срещу пожар.

По-плътната минерална вата има по-лоши топлоизолационни свойства.

Няколко известни производители представляват висококачествена минерална вата. Един от основните е марката ISOVER, която произвежда както топлоизолатори, така и други материали за покрива. Също така се търсят продуктите на такива компании като:

 • URSA, предоставящ широка гама от модерни покривни конструкции за различни видове покриви;
 • PAROC е финландска марка, специализирана в изолацията от минерална вата;
 • Техноникол е руска компания, която предлага не само топлоизолатори, но и материали за хидро и пароизолация на покриви;
 • Rockwool, която произвежда най-много пожаробезопасни продукти сред всички производители на изолационни материали.

  Всички производители произвеждат минерална вата на рула, както и плочи или постелки

За изолация на покрива е необходимо да изберете минерална вата с подходящо ниво на плътност. За тази цел марките P-75 и P-125 са оптимално подходящи. Преди да закупите, трябва да се уверите, че материалът няма дефекти, изразени под формата на деформация на плочи или рогозки, както и кухини вътре в платното. Влакнестата структура трябва да бъде възможно най-хомогенна, еластична и здрава.

Характеристики на минералната вата

Покривна изолация с избор на материал от минерална вата, изчисляване на дебелината, технология
Минерална вата
Minvata не е за нищо, че е много популярен като нагревател. Този материал е лесен за работа и има редица предимства, включително:

 • ниска топлопроводимост;
 • устойчивост на горене;
 • екологичност;
 • устойчивост на агресивна среда;
 • високо ниво на спестяване на топлина;
 • добро поглъщане на шума;
 • хидрофобност.Това свойство се проявява като устойчивост на омокряне; Не можете да разчитате само на хидрофобните качества на минералната вата. Наложително е да се предприемат мерки за защита на подпокривното пространство от влага. Когато е мокра, всяка изолация ще намали ефективността си няколко пъти.
 • висока устойчивост на деформация;
 • лекота на монтаж;
 • продължителността на оперативния период.

За разлика от стиропора, небрежното боравене с материала няма да го повреди. И благодарение на мекотата на минералната вата, той е лесен за инсталиране.

Въпреки подобни процедури за изолация, минералната вата се различава от ековата, която се появи не толкова отдавна на строителния пазар, която е изолатор, характеризиращ се с разхлабеност и леко тегло. Ecowool съдържа целулоза, антисептици и борна киселина.

Изолация на плосък покрив

Доста често плоските покриви на къщите се използват за оборудване на тераси, зимни градини, спортни или детски площадки. Следователно такава конструкция трябва да бъде възможно най-надеждна и способна да издържа на значителни натоварвания, а дебелината на изолацията за покрива също трябва да бъде доста значителна (прочетете също: "Схема на покрива на къщата - Характеристики").

Изолацията на такъв покрив се извършва, както следва:

 • първо, върху стоманобетонната подова плоча се монтира циментова замазка, която образува наклон. След това се полага слой хидроизолация;
 • след това се полага слой от екструдиран пенополистирол с плътност най-малко 35 kg на квадратен метър;
 • след това, за да се създаде филтрация, всичко е покрито с фибростъкло, покрито със слой чакъл или камъчета, а в края се полагат тротоарни плочи или павета.

Пяната може да се използва и за покривна изолация или пенобетон, нанесен върху пароизолационния слой и покрит със замазка от пенопласт. След това се оборудва заварено или мембранно покритие от поливинилхлорид.

Покривна изолация с избор на материал от минерална вата, изчисляване на дебелината, технология

В случаите, когато под тавана се използват плоски покриви и се предполага да се монтира мек покрив с изолация, на тавана се полага бариера срещу пара и изолационен слой, а под покривния материал се полага хидроизолационен слой. Също така е възможно да се изолира таванският под с експандирана глина. Ако експлоатацията на плосък покрив не е предвидена, тогава той може да бъде изолиран както отвън, така и отвътре (по-подробно: "Изолация на плосък покрив и неговите характеристики").

Най-популярното съвпада ли? - стиропор


Струва си да се направи резервация, че под пяна тук разбираме както обикновен, бял полистирол (PSB-15), така и екструдиран полистирол, чиято плътност може да достигне 35-45 кг на кубичен метър.
Така че, PSB-15 не се използва за плоски покриви. Въпреки че е много по-евтин, той все още може да бъде повреден, когато изолацията се полага, като просто стъпвате върху листа. В допълнение, пяната се прави без четвърт. Но, например, penoplex има специални канали по краищата, които са закрепени и създават един неразрушим слой изолация върху равнината.

Припокриването на студения покрив често е изолирано с пяна пластмаса в рамката, когато е поставено между трупите. За същите цели се използва и по-устойчива на влага пенополистирол, която между другото има много по-висока якост на натиск.

Въпросът за използването на този материал за жилищния етаж под покрива беше обсъден отделно и това е цяла тема като цяло.

Изолационните материали започват с пяна. Но, уви, за заглавието - най-добрата изолация за покрива, тя не се побира. Затова го споменаха още в самото начало. По-нататък - по-интересно. [flat_ab>

Инструкции за изолация на плосък покрив

Всички плоски покриви са разделени на вентилирани и невентилирани. Нека разгледаме и двата типа.

Вентилиран плосък покрив

Покривна изолация с избор на материал от минерална вата, изчисляване на дебелината, технология
Вентилирана конструкция от плосък покрив
Процесът на изолацията му е подобен на схемата за работа с нежилищно таванско помещение.Такъв дизайн на покрива осигурява минимално разстояние между наклона и тавана, което затруднява придвижването в подпокривното пространство и намалява функциите на помещението до само технически такива.

За работа са подходящи плочи от минерална вата с дебелина 20 см. Материалът се полага на пода на тавана. Като крепежни елементи се използват дюбели. В допълнение към метода за механична инсталация е позволено да се използва лепило или гореща мастика, но последният метод не е спечелил голяма популярност. За да работи изолацията правилно, е необходимо да поставите строителния филм под нея на един слой.

Етапи на работа

 • Като начало се проверява състоянието на цялата покривна торта. Повредените елементи трябва да бъдат заменени.
 • За допълнителна изолация на тавана е възможно да се положи слой от минерална вата върху съществуващ.
 • Преди да започнете инсталирането на плочи от минерална вата, трябва да почистите повърхността на пода, която ще бъде изолирана. Когато се използват стоманобетонни подови плочи, не е необходима пароизолация, тъй като бетонът не пропуска влагата.
 • Гредите също трябва да бъдат изолирани или покрити с изолационни материали или рогозки (може да се използва ролкова изолация) между гредите. Но преди това е необходимо да се монтира пароизолационен слой.
 • Когато се използва облицован с фолио материал, полагането се извършва с плочите, обърнати надолу с фолиото.
 • В близост до стрехите трябва да се остави вентилационна междина.

Невентилиран плосък покрив

Невентилирана конструкция от плосък покрив

Като основа се използват бетонни плочи или дърво, в зависимост от материала, от който е построена къщата. Особеността на този тип покрив е в липсата на каквато и да е пролука между покрива и тавана. Ето защо е необходимо да инсталирате минерална вата директно върху основата.

Етапи на работа

 • Парозащитното фолио се нанася върху основата на покрива.
 • След това можете да започнете да полагате плоскостите от минерална вата. Препоръчително е да направите това с разположение на материала на стъпки, така че фугите да не са разположени по една и съща линия. Монтирането на плочите трябва да се извършва с плътно докосване. Най-подходящата дебелина на топлоизолационния слой е 25 cm.
 • След това покривният материал се поставя върху плочите от минерална вата.

Невентилираният плосък покрив може да има различни видове топлоизолация:

 1. Еднослоен. За това се използват твърди дъски от минерална вата, които имат повишена якост. Но техните топлоизолационни качества не са големи.
 2. Двуслойна система. За това са подходящи еластични плочи за оформяне на първия ред, а за втория се използват по-твърди плочи. По този начин се получава структура, в която долният слой проявява отлични топлоизолационни качества, а горният помага да се компенсира чувствителността на първия ред към различни механични повреди. Като материал се използва базалтова минерална вата.
 3. Смесена система от два слоя. Тази опция е подобна по дизайн на предишната, но се различава при използването на два вида плочи от минерална вата. За долния слой се използва стъклена вата, а за горния - базалтова вата.

Технология на изолация на покрива с минерална вата

Затоплянето се извършва на два етапа. На първата повърхностите се изравняват (ако работата се извършва върху плосък покрив) или се обработват със защитно оборудване (ако се ремонтира скатен покрив). Подготвителната работа включва също подбор на сорта на влакнестия материал и определяне на дебелината му. След това топлоизолаторът се монтира според избрания метод за монтаж.

Изборът на минерална вата за изолация на покрива

Минерална вата на рула
Минералната вата функционира при екстремни условия, така че само висококачествените изолатори могат да покажат добри резултати. Когато купувате продукти, използвайте нашите препоръки.
По време на изолацията на скатния покрив минералната вата се поставя между гредите. В този случай размерите на листовете са важни.Изберете ширината на блоковете от стъклена вата с няколко сантиметра повече от разстоянието между гредите. Продуктите са меки и еластични и могат да останат на първоначалното си място без допълнителни фиксиращи елементи. Не монтирайте тесни панели - празнините ще увеличат топлинните загуби.

Препоръчително е да се изолира скатният покрив с листове с плътност 75-160 kg / m3. По-плътните екземпляри са много тежки и изискват допълнително закрепване. Дебелината на панелите трябва да бъде с 1/3 по-малка от височината на гредите.

Стандартните листове каменна вата не могат да бъдат фиксирани по този начин. Панелите не възвръщат формата си след компресия, поради което не се задържат сами. За да ги фиксирате, закрепете ги към летвите от страната на тавана към щайгата. За изолация на покрива си купете специални листове с меки ръбове. Специалната структура съхранява тежки екземпляри по същия начин като стъклената вата.

Препоръчва се полагане на каменна вата върху плосък покрив, тя е по-плътна и издържа на голямо механично натоварване. Въпреки това могат да се използват и други видове изолатори, ако тяхната плътност е повече от 160 kg / m3.

Ако няма плочи с приблизителни размери, купете листове с по-малка дебелина и ги подредете в няколко реда. Обикновено панелите се монтират по този начин, ако очакваната дебелина на покритието надвишава 150 mm.

Невъзможно е да се провери качеството на материала при покупка, но е възможно да се определи състоянието на изолатора, ако следвате нашите препоръки:

 • Не купувайте мокри продукти. Водата намалява основните характеристики на плочите и причинява гниене на дървени греди и летви.
 • Листовете трябва да се съхраняват на сухо място. Ако продуктът се съхранява на открито, продуктът трябва да бъде увит в херметична пластмасова обвивка.
 • Купувайте минерална вата във фирмени магазини. В този случай шансът за закупуване на фалшификат е минимален.
 • Разгледайте информацията за продукта на етикета. Той трябва да съдържа препоръки за използването на продукта, основните характеристики, производителя, датата на пускане на продукта.
 • Ако имате бюджет, имайте предвид, че цената на даден продукт се влияе от степента на популярност на производителя, твърдостта на листовете, вида на минералната вата и еднородността на плътността на блоковете.
 • Продуктите на немските производители се считат за най-високо качество: в тази страна те се отнасят много сериозно към сертифицирането на изолатори.

Изолация на скатен покрив с минерална вата

Изолация на скатен покрив с минерална вата
Покривът на тавана се изолира по два начина - чрез запълване на празнината между гредите или чрез закрепване на памучна вата върху летвите (отгоре или отдолу). Вторият вариант се счита за по-надежден, тъй като в този случай листовете образуват покритие, което не е отделено от греди. Но най-често материалът се поставя вътре в рамката, което намалява времето за работа.
Препоръчително е да се изолира скатният покрив по време на строителството на къщата, заедно с топлоизолацията на стените на къщата. На този етап от изграждането на жилището гредите могат да се поставят, като се вземат предвид размерите на минералната вата и не се модифицира. Уверете се, че размерите на панелите са с 2-3 см по-големи от разстоянието между гредите.

Работата трябва да се извършва само при сухо време, поради което през есента първо се монтира облицовката на покрива и изолаторът се поставя на редовното си място от таванската страна. Изолация на покрива с минерална вата отвътре се извършва и в стари сгради.

Нека разгледаме подробно метода за полагане на материала в рамката:

 1. Покрийте купчините и летвите със специална течност, за да се предпазите от гниене, изгаряне и насекоми.
 2. Измерете празнините между гредите, добавете 2-3 см и изрежете листовете до необходимите размери. Образците трябва да влязат с малко усилия на обичайното място и да бъдат фиксирани в това положение без допълнителни средства.
 3. Запълнете цялото пространство в рамката с минерална вата.
 4. Огледайте внимателно покритието, ако се открият пукнатини, напълнете ги с остатъци от памучна вата.
 5. Проверете дали листовете са здраво закрепени. Ако е необходимо, допълнително фиксирайте панелите по друг начин.
 6. Покрийте дървената конструкция откъм улицата с хидроизолационен филм с припокриване от 15-20 см върху съседни разфасовки и по стените. Разточете мембраната от таванския под до кънките. Не опъвайте платното, то трябва да виси малко.
 7. Запечатайте фугите със специална лепяща лента. Листът ще задържа вода в случай на теч на покрива, но няма да възпрепятства движението на влагата от изолационния слой, ако той присъства там.
 8. Поставете летвите и контра летвите под покрива. Уверете се, че след монтажа на външната облицовка има празнина от 50 мм между нея и фолиото за вентилация.
 9. Инсталирайте шисти, херпес зостер или друг материал.
 10. Прикрепете мембрана срещу бариери отдолу към гредите, която ще предпази минералната вата и дървените конструкции от влажен въздух от жилищните помещения. Поставете филма с припокриване от 15-20 см върху съседни парчета и по стените. Не опъвайте платното, допустимото отклонение е в рамките на 1 см. Най-добрият вариант за защита на изолацията от вътрешната страна на помещението е подсилена трислойна мембрана от фолио.
 11. Не е необходимо да покривате вътрешността на изолатора с декоративни панели.

Плочите с висока плътност са тежки и няма да могат да се самоподдържат между гредите. В този случай, преди инсталирането, е необходимо да се направи щайга от релси, върху които те ще почиват.

Топлоизолация на плосък покрив

Изолация на плосък покрив с минерална вата
Твърдите постелки се използват за изолация на плосък покрив. За тези цели най-подходяща е каменната вата, но стъклената вата с висока плътност също върши отлична работа. Не използвайте меки проби. Те провисват при ходене по покрива, от сняг или силен вятър, което може да доведе до скъсване на пароизолацията.
За да не се нарушава хидроизолацията, листовете се покриват с циментово-пясъчна замазка. Допълнителният слой увеличава натоварването на пода, така че решението за използване на замазка се взема в зависимост от здравината на конструкцията.

Най-често срещаните са два начина за изолиране на плосък покрив с минерална вата - еднослоен и двуслоен. Първият вариант включва използването на един слой изолатор.

Работата по монтажа на минерална вата в един слой се извършва в следната последователност:

 • Почистете покрива от чужди предмети, мръсотия, старо покритие.
 • Проверете дали няма пропуски и вдлъбнатини. Ако се намери, запълнете кухините с циментов разтвор или шпакловка.
 • Поставете дълга линийка срещу основата и се уверете, че няма пролуки отдолу. Свалете изпъкналите части.
 • Ако неравни участъци заемат голяма площ, запълнете цялото припокриване с циментово-пясъчен хоросан с наклон 2-5 градуса спрямо хоризонта. Изчакайте повърхността да изсъхне и продължете да работите.
 • Грундирайте повърхността.
 • Водоустойчив покрив. Стоманобетонните плочи обикновено са защитени с покривни агенти. Най-популярното вещество е битумната мастика. Дървените повърхности са покрити с филмови материали като дебел полиетилен.
 • Нанесете битумен мастик върху малка площ от покрива и го разпределете равномерно по повърхността. Поставете отгоре лист каменна вата и притиснете добре към основата. По същия начин инсталирайте втория блок и го притиснете към първия. Поставете панелите с отместване в хоризонталната равнина, така че фугите да не се подреждат.
 • Отгоре хидроизолирайте изолацията с покривен филц и битум. Не се препоръчва да ходите на такъв покрив, той ще се огъне. За да се увеличи твърдостта на покритието, преди полагане на покривния материал, постелките са покрити със слой циментово-пясъчна замазка.

Покривното покритие на две нива е създадено от минерална вата с различна плътност. На дъното се полагат дебели листове с ниска плътност - 100-125 кг / м3, отгоре - тънки проби, но по-плътни - 180-200 кг / м3, те са по-скъпи. Горните блокове трябва да припокриват ставите на долния ред.Преди полагане на външните панели, долният ред е покрит с битумна мастика. Покрийте изолационния слой с битумни листове за хидроизолация.
Как да изолираме покрив с минерална вата - гледайте видеоклипа:
Създаването на защитен слой на базата на минерална вата се счита за най-добрият вариант за топлоизолация на горната част на къщата. За да се постигне добър резултат, се изисква малко - да се изпълни технологията за монтаж на изолацията и да се вземе работата сериозно.

Методи за топлоизолация

В зависимост от това кой елемент от строителната конструкция е изолиран, могат да се разграничат 2 метода.

Подова изолация

Първият вариант е подовата изолация. Методът е евтин, много лесен за изпълнение. Състои се от полагане на памучна вата върху бетонни основни плочи или, в случай на дървен под, между конструктивни елементи. Всякакъв вид минерална вата ще свърши работа, дори мека и гранулирана. Монтажът е прост, не е нужно да заобикаляте гредите, тъй като когато изолирате покривни склонове, можете лесно да запълните всички пропуски и пукнатини.

Топлозащита на кънки

Вторият вариант е да се изолират склоновете на покрива. Ако помещенията на тавана не се използват, тогава тази опция е икономически неизгодна. Разходът на материали се увеличава значително, отнема повече време поради байпаса на гредите и допълнително закрепване на минералната вата.

Топлоизолацията на склоновете може да се извърши по два начина: над отворени греди или между тях. В първата версия дървените греди остават видими във вътрешността на стаята и имат допълнителна декоративна функция.

Колкото по-добре е да изолирате покрива на къщата отвътре

Става въпрос за минерална вата. Някои предпочитат каменна вата, други изолация на кварцова основа. Експертите от ISOVER, единственият руски производител на два вида минерална вата, ще ви помогнат какво е по-добре и как да изберете правилния материал. Когато избирате да изолирате, на първо място, обърнете внимание на техническите му характеристики.

 • Топлопроводимост. Най-важният фактор за топлоизолация е коефициентът на топлопроводимост. Колкото по-ниска е тя, толкова по-добре къщата ще бъде изолирана. Например в материала ISOVER Warm Roof Strong на базата на кварц той е само 0,034 W / (m * K).
 • Звукоизолация... Отличителна черта на висококачествените материали от минерална вата е комбинацията от отлични топлоизолационни и звукоизолационни характеристики в един продукт. Пример е материалът, споменат по-горе. Той е в състояние значително да намали нивото на излагане на шум.
 • Незапалимост и безопасност. Кварцовата минерална вата е подобна на вълната от каменни влакна, тъй като и двете принадлежат към групата на негорими материали и са изработени от естествени компоненти. Първият се основава на кварц, а скалите са суровината за каменна вата. Следователно такъв топлоизолационен материал е безопасен за здравето и значително увеличава пожарната безопасност на помещението.
 • Устойчивост на влага. Топлоизолационните материали за покриви са предмет на повишени изисквания за устойчивост на влага. Изолацията с ниска абсорбция на вода ще помогне да се намали рискът от натрупване на влага в конструкцията отвън и вътре в помещението. Технологията AquaProtect, използвана при производството на ISOVER Warm Roof Strong, му осигурява повишена устойчивост на влага.
 • Добра стабилност на размерите и еластичност на материала значително опростяват процеса на монтаж и осигуряват надеждно фиксиране на изолацията без допълнителни крепежни елементи в продължение на много години, както в хоризонтална, така и в наклонена и вертикална структура. Благодарение на тези свойства дори тези, които изолират къщата със собствените си ръце за първи път, обичат да работят с минерална вата.

Изолация на скатен покрив

Технологията за изолиране на скатен покрив зависи от неговите структурни особености, както и от предназначението на таванското пространство. Така че, ако таванското помещение е необитавано, тогава изолацията се полага на тавана (тавански под), а не между гредите.Ако се използва минерална вата, тогава се препоръчва следната схема на изолация на покрива, снимка на която може да се види на страниците на много специализирани издания или сайтове: пешеходни пътеки се правят по изоставащите тавански помещения, а на вълнен слой, който осигурява отстраняване на пара и филтриране на влакна. След това подът се зашива с OSB плочи и върху тях се поставя всяко подово покритие (полезна статия: "Видове скатни покриви").

Как правилно да изолирате скатен покрив, вижте видеото:

https://youtube.com/watch?v=C4QOujBaYVQ

В случай, че е планирано жилищно таванско помещение, тогава те прибягват до различна изолационна технология:

Как да направите изолация на покрива с минерална вата отвътре

Покривните склонове могат да бъдат оборудвани с помощта на различни технологии, но дизайнът им винаги включва топлинен, хидро- и пароизолационен слой, както и контрарешетка, която създава вентилационна междина и се използва за допълнително закрепване на материали.

Покривна изолация с избор на материал от минерална вата, изчисляване на дебелината, технология

Технологията за монтиране на покрива включва следните действия:

 1. Хидроизолацията се полага върху сглобената и монтирана ферма. Най-често полиетиленът с висока плътност се използва като хидроизолационен материал, който може да предпази покрива както от влага, така и от поривисти ветрове. Хидроизолацията на покрива се полага от вътрешната страна на къщата с припокриване от около 20 см и се закрепва към гредите със строителен телбод.
 2. Над филма е монтирана контрарелса по протежение на всеки греди. Този елемент образува малка междина между филма и покривното покритие, поради което конструкцията постоянно се вентилира.
 3. За полагане на мек покрив, листове от влагоустойчив шперплат са прикрепени над контра летвата. Преди да изолирате метален покрив или покрив, направен от други твърди покривни материали, ще трябва да създадете обикновена щайга с добре изчислено разстояние между неговите елементи.
 4. След като решетката е сглобена, можете да започнете да инсталирате покрива.

Как да изолираме покрива с минерална вата

Подреждането на покрив изисква създаването на покривна торта, състояща се от няколко слоя материали, които изпълняват специфични функции. Ако разгледаме последователността на слоевете отдолу нагоре, тогава първо следва вътрешната облицовка на тавана на помещението, а след това се намират долната обшивка и пароизолационният филм. Между крачетата на гредите се поставя изолация, последвана от хидроизолационен материал, решетка и външен покрив. Тази конструкция е подходяща за мансардни покриви и изолирани тавански пространства.

За изолираните покриви е много важно да се спазва технологията на полагане на покривната торта със задължителното подреждане на вентилационни междини.

Следвайки схемата, могат да се разграничат следните основни етапи на покривна изолация с минерална вата:

 1. Затоплянето се извършва след монтирането на хидроизолация и покриви. Разстоянието между гредите се измерва и плочите се нарязват на слоеве, чийто размер е с 2-3 см по-голям от отвора между гредите.
 2. Парчета минерална вата са плътно поставени във всеки отвор, докато крепежни елементи не се използват, тъй като плочите трябва да прилепват плътно.
 3. Върху положената изолация към краката на гредите е фиксиран филм за бариера, а след това вътрешната повърхност на покрива е обшита с гипсокартон, вагон или друг довършителен материал.

Видео: изолация на покрива с минерална вата

Определяне на дебелината на слоя

При подреждането на топъл покрив се обръща специално внимание на дебелината на слоя от минерална вата. Този параметър зависи от региона и климатичните особености, размерите на краката на гредите, височината на покрива. За изчислението можете да използвате онлайн програми, но можете сами да определите приблизителната дебелина на слоя.

Дебелината на изолационния слой на покрива се избира в зависимост от климатичните условия на мястото на строителните работи

Средните стойности могат да служат като отправна точка. Например за централна Русия е достатъчно да се създаде слой изолация с дебелина от 100 до 150 мм. По този начин дебелината на плочите трябва да е достатъчна за подреждането на такъв слой, а височината на краката на гредите трябва да бъде с още 5 см по-голяма, за да се създаде вентилиран слой. Така че, ако височината на подпорите на гредите е 150 мм, а плочите от минерална вата са с дебелина 180 мм, тогава за да се увеличи размерът на гредите, върху тях трябва да се запълнят допълнителни пръти, за да се създаде обща височина на краката на гредите от 220 mm.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни