Как да изберем подходящата полистиролова пяна за изолация

Технологията за изолация на стени с експандиран полистирол е възможно най-проста, ако разбирате голям брой работни фактори. Важен важен момент при избора на материал е правилното изчисляване на дебелината на изолацията на стените. Когато купувате продукт, трябва да обърнете внимание на изтривалки, размери на листа и ролки.

Дебелината на пенополистирол за изолация на стени директно зависи от материалите, които са снабдени с индивидуални характеристики и характеристики:

Топлопроводимост и изолация:

 1. URSA стъклена вата със стойности 0,044 W / m * K;
 2. Пенопласт с индикатори 0,037 W / m * K;
 3. Екологична вълна с показатели 0,036 W / m * K;
 4. PPU изолация с показатели 0,03 W / m * K;
 5. Експандирана глина с показатели 0,17 W / m * K;
 6. Тухлена зидария с показатели 0,520 W / m * K.

Ефективна дебелина на експандиран полистирол за изолация на стени в различни региони 2

Минимални параметри на допустимата дебелина:

 1. Стъклена вата URSA с показатели 189 милиметра;
 2. Пенопласт с индикатори от 159 милиметра;
 3. Екологична вълна с показатели 150 милиметра;
 4. PPU изолация с индикатори от 120 милиметра;
 5. Експандирана глина с показатели 869 милиметра;
 6. Тухлена зидария с показатели 1460 милиметра.

Не забравяйте и за други важни фактори:

 • Определена дебелина експандиран полистирол за изолация на стени осигурява индивидуална експлоатационна надеждност и здравина;
 • Конструктивно натоварване на стените;
 • Екологичен състав;
 • Биохимична устойчивост;
 • Интерактивни химични свойства;
 • Изолацията за стени от експандиран полистирол с определена дебелина трябва да бъде устойчива на корозия;
 • Появата на конденз;
 • Пожарна безопасност;
 • Устойчив на влага;
 • Пропускливост на въздуха и парите и така нататък.

Изолацията за стени от полистирол въз основа на горните данни ви позволява да изчислите значителна стойност, тоест устойчивост по време на пренос на топлина. За по-просто изчисление има специална формула:

R = дебелина на стената: коефициент на топлопроводимост на стената.

Следователно дебелината на пенополистирола за изолация на стени също зависи от свойствата на материала и покритието.

Дебелината на материала, използван за външната страна на стените, не може да бъде по-малка от вече определена и установена стойност. Ако индикаторите бъдат отхвърлени, тогава е безсмислено да се извършва изчислителна работа:

 1. Ще има нужда от спекулации и предположения;
 2. Няма да можете да намерите подходящи индикатори за размери. Те са или стандартни, или дискретни;
 3. В студено време ще трябва да търсите допълнителна топлина;
 4. Количеството на използвания материал ще се увеличи.

Ефективна дебелина на експандиран полистирол за изолация на стени в различни региони 3

Влияние на метеорологичните условия

Климатичните условия на определен регион пряко влияят върху изолацията на стените от експандиран полистирол и избора на дебелина.

След определяне на отделния материал е наложително да се разбере мястото на правилното му използване. Обикновено тази информация се предоставя от преките производители.

Изолация за стени полистирол има свои собствени препоръки с назначения. Това е покрив, стена, фундамент или под.

Ефективна дебелина на експандиран полистирол за изолация на стени в различни региони 5

Вътре и вън

Сега нека поговорим за дебелината на екструдираната полистиролова пяна, използвана за изолация на стени. Стените могат да бъдат изолирани както отвън, така и отвътре, поради което изолацията, съответно, е разделена на вътрешна и външна.

За вътрешна изолация не е необходимо да се използва пяна с дебелина над двадесет до тридесет милиметра, тъй като това може да доведе до прекомерна кондензация на влага, която ще осигури храчки по стените, гъбички и плесени. Трябва да се премисли добра пароизолация.По принцип някои майстори избягват да изолират стените отвътре с екструдиран пенополистирол и го заменят с по-абсорбиращи влага материали.

По-приемлив вариант от вътрешната изолация е изолацията на стените с екструдирана пяна отвън.

Препоръчителната дебелина на материала е от петдесет до сто и петдесет милиметра. По-голямата част от експандирания полистирол се използва за изолация на цокли. Ако според изчисленията се окаже, че при дадено термично съпротивление дебелината на изолацията е по-малка от три сантиметра, тогава е безполезно да се изолира сградата.

Стенна конструкция

Конструкцията на стената играе съществена роля във всички универсални инструкции за изчисляване на дебелината. Основните параметри са:

 • Броят на слоевете;
 • Общ състав;
 • Ред и приоритет;
 • Непосредствена дебелина.

Може да има голям брой опции. Това е носеща повърхност, състав на лепилото, изолация, изравняващ слой, стъклена мрежа, дюбели, армировъчен слой, декоративен слой. Дебелината на пенополистирол за изолация на стени също трябва да вземе предвид местоположението на топлоизолатора, водоустойчив слой, пароизолация, конвекция, инфрачервено лъчение, интензивност на вятъра и т.н.

Функциите на изолация и предназначение също се вземат предвид при изчисляване на параметрите. Винаги е необходимо да се презастраховате и да изберете максималната дебелина.

Ефективна дебелина на експандиран полистирол за изолация на стени в различни региони 4

Видове експандиран полистирол

Експандираният полистирол е модерен материал, благодарение на който се постига отлична топлоизолация на сградата. Използва се както за изолиране на стените на къщите, така и за изолиране на основата (независимо от нивото на подпочвените води).

Но обхватът на използване на експандиран полистирол не се ограничава до това. Покрив, под, водопроводи, транспортни пътища, отвори за прозорци и врати - всички тези елементи могат да бъдат изолирани с този материал. Гранулираната полистиролова пяна може да действа като пълнител за опаковане или декоративен елемент за вътрешна декорация на помещения.


Има следните видове изолация:

-безпресован;

-екструзия;

- автоклав;

- Натиснете.

Най-популярният вид експандиран полистирол е непресованият материал. Влагата се отстранява от гранулите чрез процес на сушене. След това материалът се разпенва при температура 80-85 ° C, изсушава се и се загрява отново. Получената смес се поставя в специална форма. Когато се охлади, материалът се компресира. Експандираният полистирол без натиск е най-крехък, тъй като за производството му се използва минимално количество изопентан (разбира се, той е и най-евтиният продукт).

При производството на екструдиран пенополистирол се използва специално оборудване - екструдер. Материалът се получава след обработка на крайния полимерен продукт. В повечето случаи екструдираната полистиролова пяна действа като суровина за производството на опаковъчни контейнери.

Основната разлика между автоклавираната полистиролова пяна и екструзионния материал е използването на автоклав. Това оборудване се използва за образуване на пяна и излагане на висока температура.

Най-скъпият артикул е материалът за пресата. Технологията за производство на гранулиран пенополистирол от този тип се случва с използването на газ. Тази изолация има максимална издръжливост.

Други условия

Важен е и методът на изграждане. Изолацията на стените от експандиран полистирол трябва да бъде подбрана професионално.

Всички изчисления трябва да бъдат внимателно наблюдавани и точно изчислени. Ако говорим за изолация на балкони или лоджии, тогава трябва да бъдете изключително внимателни.

Стените в тези предмети са много тънки и от трите страни се издухва студен въздух. Батериите, както знаете, са напълно неприемливи там, липсват.

Частното строителство изобщо не включва изчисляване на дебелината. В този случай специалните климатични условия на разглеждания район се вземат за основа и се закръгляват. По време на покупката в търговския център се намират и закръгляват подобни цифри.

Цялата допълнителна изолация е снабдена с различни изисквания. Следователно те не трябва да се сравняват със стандартните правила и показатели.

Вижте повече по тази тема на нашия уебсайт:

 1. Направи си сам изолация на стените на рамкова къща отвътре Производителите на SIP панели и хора, които разбират как са изолирани стените на рамкова къща, казват, че добре монтираните стени могат напълно да заменят половин метър ...
 2. Дебелината на стените на рамкова къща за зимен живот - схеми Каква трябва да бъде дебелината на стените на рамкова къща за зимен живот в нея? На този въпрос има и недвусмислен отговор. в същото време не е така. Защо? Защото ...
 3. Правилно монтиране на експандиран полистирол върху външни стени Поради редица отлични качества, екструдираният експандиран полистирол лесно се използва в строителството или по време на ремонтни дейности. Монтирането на експандиран полистирол по стените не е единственото нещо, за което служи ...
 4. Външна изолация за стени - изолация на стените на къщата отвън със собствените си ръце При анализ на топлинните загуби в условията на живот около 40% падат върху стените, върху прозорците - 20%, на покрива - 25%, върху вентилацията система - 15%. Благодаря ...
 5. Дебелина на стената на рамкова къща за постоянно пребиваване в нея Каква трябва да бъде дебелината на стената на рамкова къща за постоянно пребиваване в нея в градско или крайградско село? Отговорът на този въпрос, от една страна, е ...

Видове и характеристики на EPS

От известно време в Русия екструдираният пенополистирол се нарича с името на компанията, която произвежда този материал. Така се появиха Penoplex, Technoplex, TechnoNicol и Ursa. Добре известните "ТехноНикол", "URSA Евразия" доставят висококачествена топлоизолация на строителния пазар.

Пеноплекс

Специално за подземни конструкции и конструкции, компанията произвежда един вид изолация "Penoplex Foundation". Производителят гарантира повишена здравина и способност да издържа на натоварвания в продължение на 50 години. Декларираните характеристики на тази изолация са характерни за EPS, но коефициентът на топлопроводимост е малко по-висок - 0,03-0,032 W / m * ºС.

Листовете имат размери 1200x600 mm със стандартна дебелина от 20 до 150 mm. Средната цена на един лист с дебелина 50 мм е 199 рубли.

Вижте видеоклип за това как този вид материал се използва за изолация.

Техноникол

За изолацията на фундаментната плоча се произвежда марката EPPS "TechnoNIKOL CARBON ECO SP". Характеризира се със здравина, стабилност в биологично агресивна среда, термична инерция. Експлоатационен живот - 40 години.

Компанията произвежда един стандартен размер на тази марка - 2360x580x100 мм. Цената на един лист варира около 740 рубли.

Препоръчваме ви да гледате видеоклип за това как да изолирате основата с помощта на този материал.

URSA Евразия

Компанията произвежда три степени екструдиран пенополистирол от URSA XPS. Най-подходящата за сутеренна изолация е URSA XPS N-V, тъй като има най-висока якост на натиск - 50 t / кв. м. Температурният режим обаче е намален: от -50 до +75.

URSA нарича своите продукти плочи, а размерите на този материал са както следва: 1250x600 с дебелина 50,60, 80, 100 mm. Цената на една плоча с дебелина 50 мм е 192 рубли.

Използването на експандиран полистирол за външна употреба изисква надеждно уплътнение със смеси за мазилка на циментова основа.

Предимства и недостатъци на експандиран полистирол

Разширеният полистиролов материал е пореста въздухосъдържаща суровина, се използва в повечето случаи като топлоизолационен материал.

В промишлеността материалът може да се използва и като електрическа изолация и опаковъчен материал.

Материалът е получил широко приложение поради своите качествени показатели:

 • ниско ниво на абсорбция на вода;
 • ниска топлопроводимост;
 • лекота;
 • биологична устойчивост;
 • трайност;
 • якост на натиск;
 • не се влияе от температури;
 • лекота на монтаж;
 • ниска цена на материала.

Въпреки впечатляващия списък с положителни показатели, експандираният полистирол има недостатъци, които трябва да се вземат предвид по време на монтажа:

 • ниска степен на звукоизолация;
 • нестабилност към разтворители и много химикали;
 • страх от огън. При изгаряне отделя вредни токсични вещества;
 • лоша устойчивост на ултравиолетова светлина;
 • лесно се поддава на влиянието на гризачи и насекоми, които, правейки дупки в материала, провокират неговото унищожаване;
 • ниска паропропускливост;
 • крехкост.

Технологията на производство на тези материали обаче е различна.: експандиран полистирол се получава чрез екструзия, когато гранулите се стопят, когато се комбинират в една структура, пяна - чрез залепване на гранули със суха пара.

Дебелина на пяната

Както вече споменахме, качеството на топлоизолацията се влияе много значително от дебелината на пяната за изолиране на стената отвън. В крайна сметка, ако изолационният слой е с недостатъчна дебелина, тогава е възможно сградата да замръзне през студения сезон. Това е изпълнено с изместване на "точката на оросяване" в жилището и, следователно, повишена влажност и замъгляване на прозорците и стените.

Много начинаещи строители вярват, че колкото по-дебела е пяната, толкова по-добре. Това е погрешно мнение, тъй като тук също има нюанси. Например, желаният ефект няма да бъде постигнат, а материалните разходи ще се увеличат значително.

Най-добрият начин е правилно да се изчисли оптималната дебелина на изолацията. В този случай е необходимо да се вземат предвид строителният материал, използван при изграждането на жилището, и особеностите на климата.

Изолацията ще спести енергия

Изброените предимства ще ви кажат как да изберете пяна:

 • значително намаляване на разходите, материалите и монтажните работи;
 • спестяване на топлина за енергийни ресурси;
 • няма нужда да се използват допълнителни отоплителни устройства, което също спестява семейния бюджет;
 • поради изолацията на стените с пяна е възможно да се намали дебелината на стените от основния строителен материал;
 • стабилизиране на температурния режим в помещението;
 • постигане на състоянието на екологията на сградата;
 • увеличаване на експлоатационния живот на сградата, тъй като пяната надеждно ще защити стените от влиянието на климатичните фактори.

Направи си сам технология за изолация на пяна за външни стени

Да изолира стените е по силите на майстор, който е запознат с основите на довършителните работи.

Нека разгледаме подробно метода на изолация, наречен "мокра фасада".

Инструменти

За работа ще ви трябват ръчни и електрически инструменти:

 • ниво, отвес, чук, рулетка, молив, ножовка (нож), мистрия и шпатула;
 • кофа за смесване на лепило и мазилка;
 • перфоратор или перфоратор с битове или свредла за бетон;
 • пробийте дюзи за приготвяне на разтвори.

От консумативи, които купуват:

 • лепило за полистирол на основата на цимент или синтетична основа;
 • дюбели с дължина на пръта 4-5 см повече от дебелината на пяната;
 • полиуретанова пяна или лепилна пяна;
 • пистолет от пяна.

Напредък в работата стъпка по стъпка

Изолацията на стените започва с подготвителна работа:

 • изчисляване на количеството изолация и закупуването му;
 • подготовка и тестване на инструменти;
 • покупки на консумативи;
 • монтаж на скеле (ако е необходимо).


Работата се извършва в следната последователност:

 1. Подготвя се повърхността на стените, които се почистват от прах и мръсотия.
 2. Кухините в шевовете (ако има такива) са запечатани с циментов разтвор или пяна.
 3. Изравнете повърхността с мазилка, така че неравностите да не надвишават 1,5 - 2 cm.Това ще улесни регулирането на листовете и ще намали количеството скъпо лепило по време на по-нататъшното довършване.
 4. На ниво 50 см от земята, носещата лента е фиксирана строго хоризонтално, ако пяната не е поставена на земята, но е предвидено завършване с друг материал.
 5. С помощта на ниво и отвес се правят маркировки.
 6. Нанася се лист според маркировката и през него (за да няма грешки) се пробива дупка в стената за дюбел.
 7. Започвайки от централния отвор, фиксирайте листа към стената.
 1. Вторият и следващите листове се поставят с отместване (на шах).
 2. Шевовете са запечатани с полиуретанова пяна. Отстранете излишния уплътнител след пълно втвърдяване, обикновено след 12 часа и до един ден.
 1. Със специален зъбен валяк или други импровизирани средства се правят пробиви с дълбочина до 0,5 - 1 см върху повърхността на пяната за по-добро сцепление със слоя лепило-мазилка.
 2. 1 - 2 mm слой специализирано лепило за експандиран полистирол се нанася върху пяната, която се изравнява с шпатула.
 3. Мрежа от фибростъкло се нанася върху лепилото и се "стопява". Фугите се припокриват, застъпват се с 10 см. Шевовете между листовете и ръбовете на мрежите не трябва да се припокриват.
 4. Разстелете лепилото с шпатула. Чрез добавяне на порции лепило на правилните места се извършва окончателното изравняване на повърхността, като се работи както при използване на шпакловка.

Завършване


След като съставът изсъхне, повърхността се грундира със средства за външна употреба.

Окончателното завършване се извършва с фасадна боя или се използва гипс "корояд". Последният вариант е за предпочитане, тъй като крие неточности и нередности, които са особено ясно видими при страничното осветление.

С изолацията на рамката няма трикове. Пенопластът се закрепва с дюбели с широки капачки между рамковите ламели. Останалите кухини се запълват с полиуретанова пяна или лепило от пяна. След това, без да се проваля, хидроизолационна мембрана е прикована към рамката. Удобно е да направите това с решетки от контрарешетка, чиято дебелина е 1-1,5 см. След инсталирането на сайдинг или друг материал ще има празнина между него и пяната, което ще намали вероятността от влага на материалите - фасадата ще се „вентилира“.

Как да определите дебелината

Термичното съпротивление на материала (R) играе съществена роля при изчисляването на дебелината на експандиран полистирол. От това зависи качеството на топлоизолацията на сградата. Тази стойност е индивидуална за всеки регион. Някои от тях могат да бъдат разгледани в таблицата по-долу.

Ако стените се състоят от няколко слоя, тогава е необходимо да се обобщят стойностите на топлинното съпротивление за всеки материал.

Изчисляването на дебелината на пяната се извършва чрез умножаване на показателите за термично съпротивление и коефициента на топлопроводимост, които могат да бъдат намерени от таблицата.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни