Как да отрежете базалтова вълна. Как да изрежете изолация от минерална вата. Какво предпазно оборудване трябва да се използва при работа с изолация от минерална вата


Сортове минерална вата

Има разновидности на минерална вата: стъкло и базалт. Последният е направен от скала - габро-базалт. По време на производството към него се добавят карбонати, което ви позволява да регулирате киселинността му.
Базалтова вълна

Фактор като киселинността е от голямо значение за минералната вата. Колкото по-кисела е памучната вата, толкова по-малко чувствителна е към водата.

Видът памучна вата, при който киселинността е по-висока, се счита за по-траен. Към формата се добавят синтетични, битумни или композитни глини. Стъклената вата не изисква никакви специални обяснения, името й говори само за себе си.

Това е минерален състав, за производството на който се използват същите компоненти като за стъкло (това може да бъде счупено стъкло).

Двата вида памучна вата се различават по своите свойства. Стъклената вата обикновено е с 15 микрона по-дебела (от 3 микрона), но базалтовата вата е няколко пъти по-дълга.

Изводът подсказва сам: стъклената вата е по-траен материал, който може да издържи на по-агресивни фактори на околната среда от базалта. Също така стъклената вата не гори.

Топлоизолацията на покрива с минерална вата е трудна при работа върху покривни склонове с конструкция на гредите. В такива случаи е по-добре да използвате дебела памучна вата. За да предотвратите натрупването на влага под покрива, трябва да използвате целулозна вълна.

Видео за рязане на минерална вата

Във видеото - рязане на минералната вата със специален инструмент.

Интензивното използване на машината и режещия инструмент автоматично води до нейното износване. Обработката на стъклена вата, минералната вата и други абразивни материали има особено силен ефект върху онези части на инструмента, които влизат в контакт с тези материали.

Често срещан проблем при рязането на минерална вата и стъклена вата е износването на остриетата под карбидния зъб.

Проблемът е стар колкото света ...


Един от добре познатите проблеми при обработката на стъкло и минерална вата е бързото износване на инструментите, особено рязането. Този консуматив трябва да се подменя редовно. Поради тази причина разходите за поддръжка са високи и прекъсванията в производството се случват често. Постоянното триене с каменна вата дава своя резултат върху основния трион много бързо. Подобна абразия неизменно води до загуба на качество.

При традиционния подход вложките се прилагат върху основния диск и зоната под вложката се изтрива. Абразията причинява разрушаване на основния диск. Поради това разрушаване режещите вложки много бързо се влошават и се счупват.Дори вложките да не са повредени, те не могат да се използват в бъдеще.

Недостатъци на традиционния подход

 1. Бързо износване на тялото на триона
 2. Бързо счупване на карбидни зъби
 3. Редовно спиране на производството
 4. Значителни разходи за поддръжка

... модерен подход

Съвременният подход за твърдо спояване на зъбите елиминира всички недостатъци на традиционния метод. Това технологично решение се появи в резултат на преговори с доставчици и производители и беше резултат от многогодишно развитие.

Нов метод за запояване

Чрез комбиниране на 2,5-кратно разширяване на контактната повърхност и нов метод за поставяне на карбиден зъб, износването на тялото на режещия диск значително намалява.Тестовете показват, че тялото на триона и карбидният зъб издържат много по-дълго благодарение на новия метод.

Тази нова технология е разработена специално за обработка на изолационни материали с режещи дискове както за материали с ниска, така и с висока плътност. За материали с висока плътност се препоръчват фрезовани режещи дискове, докато за материали с ниска плътност е по-добре да се използват остриета с плътен ръб. Новият метод за спояване може да се приложи към дискове с различен диаметър.

Предимства на новите технологии

 1. Последователно и дългосрочно качество на рязане
 2. По-дълъг живот на острието
 3. Карбидният зъб трае по-дълго
 4. Ножовете на триони трябва да се сменят по-рядко, което означава по-малко престой
 5. Намаляват се разходите за поддръжка

Нашата компания предлага широка гама триони и циркулярни ножове, специално проектирани за рязане на минерална вата, стъклена вата и други изолационни материали.

Всички наши дискове могат да бъдат доставени с произволен диаметър и размер до 1100 мм. по желание на клиента. Всички триони и триони имат твърди зъби и закалени остриета. Ние произвеждаме всички видове дискове със или без охлаждащи слотове.

Рязането на изолационни материали е предизвикателство и изисква триони и остриета с най-високо качество. Ние предлагаме най-качествените кръгли ножове и режещи дискове и непрекъснато работим за тяхното подобряване. Опитваме се да направим нашите дискове възможно най-трайни и работим по тях намаляване на праха когато режете с нашите дискове.

Нашата компания започна работа в нова посока, а именно, режещ инструмент за рязане на минерална вата, на базата на базалтови влакна, стъклена вата.

Режещи инструменти

Минералната изолация има влакнеста структура, нарушаването на която води до намаляване на топлоизолационните свойства. Това прави неефективно използването на ножици за тежки тъкани или картон, както и за маса или офис ножове за изрязването му. Ето защо отговорът на въпроса как правилно да се реже минерална вата, без да се нарушава нейната структура, ще бъде полезен за начинаещи строители.

Какво ще режем

В индустриален мащаб се използват специални металообработващи машини за рязане на минерална изолация. Помислете как сами да изрежете изолацията от минерална вата у дома.

Често монтажният нож се използва за изрязване на минерална вата. Но той има един недостатък - късо острие, което не е подходящо за работа с дебели листове изолация. Освен това острието притъпява бързо и трябва да бъде заменено.

Как да изрежете изолация от минерална вата

Понякога се използва специален трион за дърво или метал и майсторите са открили как да режат минерална вата у дома - с кухненски назъбен нож за рязане на хляб.

Но все пак, когато избирате как да изрежете каменна, стъклена или шлакова вълна, е по-добре да използвате специални инструменти.

Винаги има много въпроси за това какво и как да изрежете минералната вата. Особено за тези, които ще построят жилища сами (например рамка, която включва сглобяване сами). Всъщност по своята структура този материал е влакнест, освен това има определена дебелина. Обикновените ножове за маса или ножици, предназначени за рязане на картон или дебели тъкани, изобщо няма да работят.

Преди да започнете да режете минералната вата, важно е да я доставите правилно до строителната площадка. В действителност, в противен случай материалът, доведен до състояние на брак, няма да се налага да се реже, а просто да се променя на нов. И това е допълнителен разход.

Науката е проста, но много важна. Така:

 • плочите и постелките се транспортират в хоризонтално положение;
 • камионът трябва да има защитна тента;
 • транспортирането се извършва само в пакетиран вид;
 • по време на операции по транспортиране, товарене и разтоварване е важно изолацията да не се стиска твърде много;
 • разопаковайте минералната вата непосредствено преди започване на работа по изолация.

Какво ще режем

Това може да се направи с различни устройства, в зависимост от дебелината на минералната вата.

Тънки материали (не повече от 50 mm):

 • нож за кухненски хляб с миди;
 • сглобяем конструктивен нож;
 • канцеларски нож.

По-плътни и плътни материали:

 • специални ножове с дължина около 300 мм. Често те се предлагат от производителите на изолационни материали. Този инструмент има зъби с различни размери за рязане на минерална вата с различна дебелина и плътност;
 • триони с неразделени зъби;
 • ножовка за метал;
 • машини за рязане. Използва се при изрязване на сложни форми. Въпреки това, за самостоятелно изграждане на вашата собствена къща, тоест за еднократна употреба, е непрактично да купувате толкова скъпо оборудване - ще трябва да се адаптирате към възможностите на други инструменти.

Как се реже

При рязането на минерална вата е важно да се запази формата и плътността на материала, да не се наранява и да се правят не твърде скъпи покупки. Ето защо е важно да следвате тези съвети:

 • в случай на самоизграждане, когато работниците нямат достатъчен опит, препоръчително е да се консултират със специалисти преди започване на рязане, особено ако се очаква наличие на парчета със сложна форма. Това ще помогне да се предотврати ненужната консумация на изолация;
 • режещият инструмент трябва да бъде добре заточен, така че минералната вата да не се разпада на влакна и по-малко прах;
 • при рязане на изолацията трябва да се има предвид, че за да се осигури плътно припокриване на изолираното пространство с минерална вата, е необходимо да се оставят надбавки от около 2 см;
 • по-добре е да изрежете валцована минерална вата, преди да я разгънете;
 • дъските от минерална вата трябва да се извадят от опаковката и да се режат една по една;
 • не се препоръчва да режете минералната вата "за бъдеща употреба" - наведнъж за целия обем работа. Това увеличава риска от случайно увреждане на формата му при допълнително преместване от място на място или сгъване на парчетата един върху друг.

Как да изрежете изолация от минерална вата

Това е наистина важно. Както във всеки бизнес, спазването на прости процедури за безопасност ще помогне да се поддържа здравето, да се работи в оптимално време и на високо ниво на качество. На какво трябва да обърнете внимание:

 • по-добре е да намалите изолацията в студено време, тъй като за работа е необходимо да носите защитен костюм от плътна тъкан, който ще предотврати контакта на кожата с влакна от минерална вата и нейното дразнене;
 • за защита на ръцете, носете специални ръкавици - със силиконов или гумен прах по дланите;
 • ще са необходими специални очила за защита на очите;
 • дихателните органи ще бъдат защитени с респиратор.

Такива мерки трябва да се спазват, тъй като когато изолацията се изрязва изпод ножовете, частиците материал се издигат във въздуха. Може да попадне в очите, дихателните пътища и да причини дразнене на кожата.

Освен това е важно да запомните:

 • когато работите с този тип изолация, трябва периодично да правите почивка, по време на която трябва да проветрявате стаята;
 • нарязаните парчета трябва да се разместват внимателно, без да се хвърлят, за да се намали количеството влакнеста суспензия във въздуха;
 • по това време на строителната площадка не трябва да има деца, дори в защитни средства.

Както можете да видите от горното, няма нищо супер сложно в рязането на минерална вата. При спазване на посочените правила няма да е трудно да се извърши работата ефективно и безопасно.

Обработката на минерална вата не е много трудна, което ви позволява да свършите цялата работа сами. Можете да изрежете изолацията с няколко инструмента:

 1. Нож за канцеларски материали. Подходящ само за тънки листове материал.
 2. Ножовка за метал.С негова помощ можете да обработвате вълна с дебелина над 50 мм.
 3. Специални ножове. Външно много приличат на триони с фини зъби. Но в същото време те не са разведени отстрани и са разположени в една линия.
 4. Нож за хляб. При липса на друг инструмент, този продукт също се справя добре с минерална вата.

Трябва да се отбележи, че всички остриета трябва да са много остри. Това ще сведе до минимум издърпването на влакна от структурата на постелката. Експертите препоръчват рязане, преди рулото да бъде развито.

Ако трябва да получите елементи със сложни форми, тогава е по-добре да използвате специални машини за рязане. Те могат да обработват памучна вата не само по права линия, но и в кръг. Това е много важно, особено в индустриалното производство. Ако това е еднократна задача, тогава закупуването на такъв инструмент ще бъде непрактично и е по-добре да използвате материала под ръка.

Преди рязането е важно да се консултирате с професионалист, за да сведете до минимум разходите за използваните листове.

Има ли нюанси при транспортиране и съхранение?

Производителите препоръчват да се съхранява минерална вата в непокътната опаковка и е по-добре опаковката да е на равна повърхност. Всяка купчина пакети не трябва да е по-висока от 2 метра. Оптималните условия за съхранение са затворени помещения, които са устойчиви на проникване на влага. Не се препоръчва да съхранявате изолацията на улицата, но ако това се случи, тогава трябва да я покриете с брезент или филм.

Трябва да съхранявате памучна вата само в хоризонтално положение.

При транспортиране трябва да следвате същите правила: транспортирайте памучната вата хоризонтално и в сухо тяло на камиона. Също така трябва да осигурите на материала защита от механично напрежение и от атмосферни валежи. При товарене и разтоварване материалът не трябва да бъде силно компресиран.

Разопаковането на минералната изолация също изисква определени нюанси. Материалът трябва да се изважда от опаковката само преди започване на работа, което ще сведе до минимум различните рискове, свързани с повреда на изолацията. Когато полагате материал за рязане, използвайте опаковката му като постелка. По този начин продуктът няма да се замърси. Също така опаковката може да се използва за събиране на други отпадъци на строителната площадка.

Експлоатационни характеристики на базалтова вълна

Минералната вата има следните предимства:

 • широка гама от продукти. Минералната вата се произвежда под формата на плочи, рула или рогозки. Поради това е възможно да се избере вариантът, който е най-подходящ за топлоизолация на определен участък от сградата. Също така видовете минерална вата се различават по плътност: материалът под формата на плочи има висока плътност, а изолацията на ролката е по-лека;
 • има високи топлоизолационни характеристики. Минералната вата има пореста структура. Този материал се състои от малки слоеве. Поради това той запазва добре топлината и освен това осигурява отлична звукоизолация;
 • пожарна безопасност на материала. Минвата не гори и не разпространява огън. Поради тази причина често се използва за топлоизолация на междуетажни тавани. Производителите на минерална вата твърдят, че този материал може да издържи на температури над 900 градуса по Целзий;
 • минералната вата не се деформира и това е много важно предимство. Този материал не се свива, следователно не се образуват „студени мостове“, които причиняват топлинни загуби;
 • устойчивост на замръзване. Това свойство позволява използването на минерална вата за топлоизолация на външни елементи на сградата;
 • минералната вата е екологичен материал. Използва се за топлоизолация на здравни комплекси и лечебни заведения, както и детски стаи.

Тази изолация се произвежда в различни форми - плочи, цилиндри, рогозки; можете да си купите памучна вата, покрита с фолио.

Минералната вата има характеристики, които не могат да бъдат наречени положителни. Те включват:

 • ниска якост.Това се дължи на високата порьозност на минералната вата;
 • за да се осигури високо ниво на топлоизолация, този материал трябва да се използва заедно с хидроизолационен филм и пароизолационна мембрана;
 • когато се използва минерална вата с фибростъкло, тя става опасна, тъй като към нея се добавя формалдехид;
 • висока хигроскопичност (следователно се прави висока хидроизолация).

За закрепване на такава изолация към вътрешната страна на гредите се заковават дъски (те правят решетка), към които ще бъде прикрепена памучна вата. Отвън памучната вата се полага на един слой (слоевете зависят от дебелината на памучната вата).

След полагане на изолацията се полага хидроизолация. Важното в тази стъпка е да не объркате страните на изолацията. Горният слой не пропуска влага, а долният е пречка за парата.

Хидроизолацията не е опъната, между нея и памучната вата има въздушно пространство. Пред кънките трябва да има малко въздушно пространство, което ще създаде допълнително сцепление.

Базалтова изолационна схема.

 • топлоизолация и хидрофобизация. Първият параметър варира от 0,042 до 0,048 W / mK. Други добре известни изолационни материали (например експандиран полистирол, полиуретанова пяна) имат приблизително същите характеристики. Минералната вата не е в състояние да натрупва влага (хигроскопичността е по-малка от 1%), което прави нейното тегло непроменено. Отличителна черта може да се нарече паропропускливост, която гарантира изолация и в същото време интензивен обмен на влага между външната среда и стените на сградата;
 • плътност, здравина. Изолацията има достатъчна плътност (от 30 до 100 kg / m3), което гарантира високи топлоизолационни свойства с оптимална якост. Твърдостта на материала се осигурява от посоката на влакната; те са разположени хоризонтално и вертикално;
 • звукоизолация. Добрите характеристики на шумозащита се постигат благодарение на порестата структура на памучната вата;
 • устойчивост на агресивна среда. Вата е „безразличен“ към алкали, киселини; не гние, не се влияе от гъбичките. Гризачите също заобикалят тази изолационна страна;
 • огнеустойчивост. Базалтовата вълна е в състояние да издържи нагряване до 700 ° C. Това предпазва конструкцията от пълно разрушаване в случай на пожар и дава време за евакуация на жителите;
 • Здраве & Безопасност. При производството се използват смоли, съдържащи вредни вещества (формалдехид, фенол). Съответствието с технологията обаче включва въвеждането им в състава на изолацията в химически свързано състояние. Веществата стават напълно неутрални по отношение на околната среда и не представляват опасност за хората.

Характеристики и свойства на материала

Минералната вата се произвежда под формата на плочи и рула
Преди да започне строителни или ремонтни работи, собственикът на помещението мисли за това по какви критерии трябва да се избират материали. В момента асортиментът от продажба е пълен с разнообразни платна, които се различават помежду си по суровини, цена, обхват и експлоатационни характеристики.

Терминът "минерална вата" означава три вида материали, а именно:

 • базалт (камък);
 • шлака;
 • стъклена вата.

Стъклената вата (фибростъкло) има ниска плътност и висока хигроскопичност. Материалът няма свойства на влагоустойчивост и не трябва да се очаква устойчивост на топлина от него: когато се достигне висока температура на нагряване (около 300 градуса), вълнените влакна се разтапят и материалът вече не изпълнява функцията на изолация. Стъклена вата в продажба на рула.

Стъклената вата се произвежда чрез продухване: индустриална центрофуга създава въздушни потоци, които отиват директно в суровината. Поради въздушния поток от нишките се появяват влакна, освен това те могат да имат различна дължина, посока и дебелина.

Минералната вата има ниска топлопроводимост, позволява преминаването на парата поради клетките в структурата и почти не абсорбира вода. В допълнение към основата, в състава има малко свързващи елементи, което му позволява да издържа на високи температури. Материалът се използва широко като звукоизолация и изолация за различни основи и повърхности. Произвежда се с платна, които се различават по сила.

Шлакова вата за изолация на помещения

Шлаковата вата е най-евтиният вариант за изолация. Материалът се състои от влакна, които са отпадъци от доменни пещи, той не е плътен и няма добра топлоустойчивост. Ако шлаковата вълна е прегрята, тя ще агломерира. Следователно материалът не е подходящ за изолация на помещения в съседство с източници на топлина, а също така не се препоръчва за изграждане на къщи.

Структурата на хоризонтален слой от всякакъв вид минерална вата се създава по посока на зърното. Образуването на вертикални сечения се дължи на елементи, които са разположени хаотично. Всеки вид материал има свои собствени характеристики и външни разлики.

Технология за изолация на външни стени

Най-добре е да използвате режещ нож за изрязване на базалтова изолация.

 • към стената е прикрепен пароизолационен филм; трябва да отделя влага навън под плочите от минерална вата и да не пропуска студен въздух вътре в къщата;
 • освен това дървени пръти или метален профил са прикрепени към стената във вертикално положение. Тяхната ширина трябва да съответства на дебелината на изолацията. Разстоянието между стълбовете трябва да бъде такова, че минералната вата да се вкарва с малко усилия;
 • изолацията се фиксира с помощта на лепило и специални дюбели, ако стената е каменна, или с помощта на пирони (самонарезни винтове) с големи шайби, ако повърхността е дървена. За 1 кв. m имате нужда от 5-6 парчета;
 • препоръчително е да се постави ветроустойчива мембрана върху неподвижната базалтова вата, чиито фуги са залепени с лепяща лента;
 • за да се осигури вентилация под последващото декоративно покритие, препоръчително е да се направи контрарешетка от дървени пръти или метален профил с височина 10-15 мм над плочите.

Схема за топлоизолация с използване на базалтова вата.

Тази технология е подходяща, когато за сайдинг се изисква фасадна изолация. Въпреки това, в някои случаи, например в многоетажни сгради, се изисква да се фиксира по-строго изолацията. В този случай той е допълнително фиксиран към повърхността с лепило, докато укрепването се извършва едновременно. Тази операция укрепва структурата, намалява топлинното разширение на материала, което може да допринесе за образуването на пукнатини и да увеличи топлопроводимостта.

Подсилването се извършва върху вече инсталираната изолация с помощта на специално лепило и мрежа, устойчива на алкали. Първо се нанася лепило, върху което се полага мрежата, след което се покрива с друг слой лепило. Окончателното декоративно покритие може да се извърши с фасадна боя, декоративна мазилка.

Как да изрежете изолация от минерална вата

За да започнете да изолирате покрива с минерална вата, трябва да го изрежете (ако е необходимо), така че да се побере по размер на разстоянието между гредите.

Ако се използва памучна вата, например 10 см, а дебелината на топлоизолацията е повече от 10 см, тогава още един слой вълна се полага вече перпендикулярно на гредите. Има два начина за укрепване на покрива на нежилищни помещения.

Първият е да изолира пода, а вторият да укрепи склоновете на покрива. Първият случай не изисква специална подготовка или специални разходи.

Не е необходимо да се заобикалят гредите, както във втория случай. По този начин е скъпо да се укрепят покривните склонове на нежилищни помещения. Ще се изисква голямо количество памучна вата, която трябва да бъде укрепена чрез заобикаляне на гредите.

За да се изолира покривът с минерална вата, е необходимо да се монтират пара, хидро и топлоизолация. Наклонената част на такъв покрив е многослойна торта.Монтира се както вътре, така и извън покрива.

За да създадете висококачествена изолация на покрива, трябва да изпълните следните стъпки:

 • извършете монтажа на пароизолационен слой. Той ще предпази изолацията от наситения с влага въздух;
 • използвайте минерална вата като изолационен материал;
 • за да се защити гредите и изолацията от валежи, трябва да се монтира хидроизолационен слой;
 • трябва да се осигури вентилационна междина. Създава се чрез инсталиране на контрарешетка;
 • на последния етап се полага покривният материал.

Полагане на хидроизолационната мембрана

 1. Когато изолирате покрива на сграда с минерална вата, е необходимо да се гарантира, че той не блокира вентилационния отвор.
 2. Ако по време на монтажните работи се използва супердифузионна мембрана, топлоизолаторът трябва да се постави плътно върху нея. Това е необходимо, за да не се блокира вентилационната междина.
 3. Ако се използва конвенционален покривен филм, тогава трябва да се направят две празнини: отгоре и отдолу.
 4. Когато полагате плочи от минерална вата на редове, уверете се, че фугите не се припокриват.
 5. За да може изолацията да приляга плътно към повърхностите на краката на гредите, е необходимо да се избере минерална вата с такъв размер, че нейната ширина да е малко по-голяма от разстоянието между гредите.
 6. Плочите от минерална вата трябва да прилепват много плътно една към друга.
 7. При изолиране на покрива с минерална вата е необходимо да се монтира хидроизолационен слой. В този случай е необходимо да се следи качеството на свързването на хидроизолационния филм.

Изолация на скатен покрив

За да се изолира покривът с минерална вата, е необходимо да се монтират пара, хидро и топлоизолация. Наклонената част на такъв покрив е многослойна торта. Монтира се както вътре, така и извън покрива.

За да създадете висококачествена изолация на покрива, трябва да изпълните следните стъпки:

 • извършете монтажа на пароизолационен слой. Той ще предпази изолацията от наситения с влага въздух;
 • използвайте минерална вата като изолационен материал;
 • за да се защити гредите и изолацията от валежи, трябва да се монтира хидроизолационен слой;
 • трябва да се осигури вентилационна междина. Създава се чрез инсталиране на контрарешетка;
 • на последния етап се полага покривният материал.

Полагане на хидроизолационната мембрана

 1. Когато изолирате покрива на сграда с минерална вата, е необходимо да се гарантира, че той не блокира вентилационния отвор.
 2. Ако по време на монтажните работи се използва супердифузионна мембрана, топлоизолаторът трябва да се постави плътно върху нея. Това е необходимо, за да не се блокира вентилационната междина.
 3. Ако се използва конвенционален покривен филм, тогава трябва да се направят две празнини: отгоре и отдолу.
 4. Когато полагате плочи от минерална вата на редове, уверете се, че фугите не се припокриват.
 5. За да може изолацията да приляга плътно към повърхностите на краката на гредите, е необходимо да се избере минерална вата с такъв размер, че нейната ширина да е малко по-голяма от разстоянието между гредите.
 6. Плочите от минерална вата трябва да прилепват много плътно една към друга.
 7. При изолиране на покрива с минерална вата е необходимо да се монтира хидроизолационен слой. В този случай е необходимо да се следи качеството на свързването на хидроизолационния филм.

Как да транспортираме правилно изолацията?

Минералната вата е един от най-добрите, най-прости и най-често срещаните материали за изолация и звукоизолация на стени и тавани днес и е известна и в няколко други области на приложение. Освен това е лесно да се монтира, тоест можете самостоятелно да изолирате помещенията.

Много хора не знаят как да режат правилно минералната вата, без да нарушават нейната структура, в този материал ще разгледаме всички начини за правилно рязане на минерална вата,и ние също така ще посъветваме инструментите, които са най-подходящи за това.

Минералната вата обикновено се класифицира според принципа на материала, от който е направена. Оттук следва, че минералната вата, направена от различни суровини, също се различава по структура - влакна и съответно по вид на рязане. Така че има следните видове минерална вата:

 • Стъклена минерална вата. Състои се от стъклени стопилки.
 • Каменна минерална вата. Прави се най-често от различни скални стопилки.
 • Шлакова минерална вата. Изходният материал е шлака от доменна пещ.

Всъщност трябва да обърнете внимание на факта, че понякога минералната вата е вредна. Това се дължи на факта, че съдържа прах и фенолформалдехидни смоли. Следователно е необходимо този материал да се третира селективно, въпреки че минералната вата не може да бъде класифицирана като канцероген за хората.

Рязането на минерална вата може да се извършва както самостоятелно у дома, така и с помощта на различно оборудване. Оборудването за рязане на плочи от минерална вата може да бъде различно. Въпросът е мащабът. Машината за рязане на каменна вата е подходяща за големи и големи предприятия, производители и др. Но ножът за рязане на минерална вата ще се превърне в незаменим помощник при рязане на изолационни материали у дома.

Важно е рязането на минерална вата да не повреди влакната, така че оборудването трябва да бъде подбрано внимателно. Кройката трябва да е права. У дома рязането на рула от минерална вата (т.нар. "50-те") ще бъде удобно с нож за рязане, но за големи ("100-те") ще бъде удобно специално трионче за нагреватели.

Ако не знаете как да режете минерална вата у дома, можем да ви посъветваме за отлични инструменти, които са най-подходящи за рязане на минерална вата.

Така че, за рязане на минерална вата, най-подходящ е добър, остър канцеларски нож или ножовка за метал, внимателно подрежете минералната вата в правилните посоки, за по-голяма точност можете да рисувате линии с молив или да режете направо по линийката. Процесът на рязане на минерална вата е донякъде подобен на рязането на паралон, само че трябва да приложите малко повече усилия, натискайки малко по-силно инструмента за рязане на минерална вата.

Как да изрежете минерална вата на руло

За да изолират къщата с минерална вата, те я изрязват, изрязват материала нагоре и надолу. Всеки тип кройка има свои собствени правила, като се спазва коя работа е много по-лесна за извършване.

Надлъжен разрез на материала

Минералната вата на рула се нарязва разопаковано. Ролката се поставя върху твърда, равна повърхност. Необходимата дължина се измерва с рулетка. Етикетите се поставят на три места около опаковъчния кръг. Мястото на среза, за точност, е обвито с моларна лента.

След това вземат трион и изрязват руло от минерална вата в кръг. След като отделеното парче е отделено, отстранете опаковъчното фолио.

Важно. Маскиращата лента се навива на ролка от противоположната страна на детайла, така че след изрязването на останалата част от ролката да не се развие.

Напречно нарязан материал

За кръстосано рязане ролката от каменна вата се разопакова. Направете маркировки от двете страни. След това се прилага плоска лента: линийка, парче от профил или пръчка.

По бара се извършва нож или ножовка. Ако не е успяло да се отреже изолацията с едно движение, разрязването се повтаря няколко пъти. Материалът се нарязва до края, така че да не се налага да се откъсва, в този случай геометрията ще бъде нарушена. Ще трябва да изравним изолацията.

Важно. Когато изолацията се отреже, те поставят дъска, така че ножът да не притъпи.

Марки от минерална вата

Минералната вата се произвежда под формата на рогозки и плочи. Използва се за топлоизолация на тавани, прегради, покриви, прегради, както и вътрешни стени. При работа с този материал, като правило, няма специални проблеми. Минералната вата може да се полага не само върху равна, но и върху нестандартна повърхност.

Клас минерална вата p-75

Има следните марки минерална вата, които се различават една от друга по своята плътност:

 1. P-75. Минералната вата от тази марка има плътност от 75 kg / m3. Обикновено се използва за топлоизолация на хоризонтални повърхности, които не са изложени на сериозни натоварвания (някои видове покриви, тавански помещения). Също така, памучната вата от тази марка се използва за изолиране на нефтени и газови тръби, както и тръби за отоплителни инсталации. Произвежда се и минерална вата с по-ниска плътност, но тя се използва в случаите, когато почти няма натоварване.
 2. P-125. Този материал има плътност 125 kg / m3. Използва се за топлоизолация на прегради, таван, под и вътрешни стени на помещението. Минералната вата от тази марка създава добра звукоизолация. Следователно, когато го използвате, можете не само да изолирате сградата, но и да създадете добра звукоизолация.
 3. PZh-175. Това е плътен материал с повишена твърдост. Използва се за изолация на подове и стени от профилиран метал или стоманобетон.
 4. PPZh-200. Минералната вата от тази марка има повишена твърдост. Използва се в същите случаи като PZh-175. Разликата между PPZh-200 и предишната марка е, че е огнеупорен.

Как се работи с минерална вата

За да се предпазите от малки частици, е по-добре да работите с минерална вата с ръкавици и респиратор

При производството на стъклена вата се използва същият материал, както за производството на стъкло, както и отпадъци от стъкларската промишленост. Ако вземем предвид, че варовикът, пясъкът, бораксът, содата и доломитът се използват като суровини за производството на стъклена вата, тогава съдържанието на отломки в структурата на материала достига до 80%.

При работа със стъклена вата се образува крехкост на влакната под формата на малки остри и малки частици, които попадат върху човешкото тяло, в дихателните органи и очите. Ето защо, когато работите със стъклена вата, е задължително да използвате предпазни средства като респиратор, очила, тежки ръкавици, облекло, което покрива всички части на тялото. Ако въпреки това по някаква причина не сте се спасили от спазването на следните правила:

 • Ако прахът попадне на открито място, тялото не трябва да сърби. Защото по този начин ще забиете малки частици по-нататък в тялото.
 • Внимавайте да отърсите стъклената вата. Освен това, ако сте на закрито, трябва да направите това в суха баня и ако на открито се отърсите по посока на вятъра.
 • Вземете хладен душ, но никога горещ, без да използвате кърпа, сапун и различни гъби.
 • След душа не можете да изсъхвате с кърпа, изчакайте, докато изсъхне.
 • Ако стъклената вата попадне в очите ви, опитайте да ги изплакнете със студена вода. Ако всичко друго се провали и има болка в очите, потърсете лекар. В случай на критично състояние на очите трябва незабавно да се извика линейка.
 • Същото важи и за дихателните пътища. Ако имате постоянна кашлица, затруднено дишане или други проблеми след работа със стъклена вата, посетете Вашия лекар.
 • Най-добре изхвърлете дрехите, в които сте работили. Колкото и да го изтръскате и измиете, в него пак ще останат частици стъклена вата.

Нож от минерална вата

Как да изрежете изолация от минерална вата

Шлаковата вълна се произвежда от отпадъци от доменна шлака по време на топене на желязо. Ако сравним шлаковата вълна със стъклената вата, тогава и в едната, и в другата има крехки влакна с единствената разлика, че в стъклената вата те имат природата на стъкло, а в шлаковата вата - природата на шлаката. Което в крайна сметка прави последното не по-малко вредно от първото.

Същото се отнася и за каменната вата, или както се нарича още базалт, тъй като се получава чрез топене на базалт чрез нагряването му до 1500 ° С. Тук ролята на острите и малки влакна пада върху втвърдените базалтови нишки.Освен всичко друго, в състава на шлаковата вълна и каменната вата се съдържат фенолформалдехидни смоли, които също са много вредни за здравето. Следователно всички предпазни мерки, присъщи на работата със стъклена вата, се отнасят както за каменна, така и за шлакова вата.

Всички видове минерална вата се използват за изолиране на фасадите на сградите, но в никакъв случай този материал не трябва да се използва за изолация на стените и тавана вътре в помещенията.

а) най-удобно е да режете минерална вата с остър нож с дълго острие; б) препоръчително е да се работи заедно с минерална вата, защото е по-лесно да се борави внимателно с нея; в) покрийте памучната вата, фиксирана на стената, със защитно пластмасово фолио и едва след това фиксирайте облицовката, MDF панелите или нещо друго.

Важно е да се създаде безопасна работна среда

Това е наистина важно. Както във всеки бизнес, спазването на прости процедури за безопасност ще помогне да се поддържа здравето, да се работи в оптимално време и на високо ниво на качество. На какво трябва да обърнете внимание:

 • по-добре е да намалите изолацията в студено време, тъй като за работа е необходимо да носите защитен костюм от плътна тъкан, който ще предотврати контакта на кожата с влакна от минерална вата и нейното дразнене;
 • за защита на ръцете, носете специални ръкавици - със силиконов или гумен прах по дланите;
 • ще ви трябват специални очила, за да предпазите очите си;
 • дихателните органи ще бъдат защитени с респиратор.

Такива мерки трябва да се спазват, тъй като когато изолацията се изреже под ножовете, частиците от материала се издигат във въздуха. Може да попадне в очите, дихателните пътища и да причини дразнене на кожата.

Освен това е важно да запомните:

 • когато работите с този тип изолация, трябва периодично да правите почивка, по време на която да проветрявате помещението;
 • нарязаните парчета трябва да се разместват внимателно, без да се хвърлят, за да се намали количеството влакнеста суспензия във въздуха;
 • по това време на строителната площадка не трябва да има деца, дори в защитни средства.

Както можете да видите от горното, няма нищо супер сложно в рязането на минерална вата. При спазване на посочените правила няма да е трудно да се извърши работата ефективно и безопасно.

По време на инсталационния процес плочите и ролките много често трябва да се регулират в подходящите размери. Липсата на минимални празнини между елементите на носещата рамка и материала изключва възможното образуване на малки площи с увеличен и нежелан топлопренос. Заслужава да се отбележи, че строителите наричат ​​тези парцели не повече от студени мостове и те знаят как правилно да отрежат изолацията, за да избегнат подобни проблеми.

Методи за рязане на изолация

- най-придирчивите по този въпрос са панелите от пенополистирол. Използвайки нагрята нихромова тел или ръчен трион с фини зъби, можете лесно и бързо да се справите с тази задача, като същевременно осигурите плавен и чист разрез. По време на рязането на експандиран полистирол практически няма да има прах и работата не изисква специални физически усилия от работниците; повече проблеми ще бъдат с топлоизолаторите от минерални влакна, които са създадени на базата на базалтова вата и фибростъкло. Въпреки факта, че днес се използват съвременни технологии без прах, рязането на тези материали води до образуването на стъклен прах, който често причинява дразнене на лигавицата на човешките очи, както и горните дихателни пътища;

- за да се намали количеството прахови частици, експертите препоръчват да се използват само технически издържани и доказани инструменти, които имат добре заточени работни ръбове, специални фрези и ножове; за да се намали количеството прах, материалът трябва да се реже по протежение на зърното. Във всяка версия майсторите силно препоръчват използването на лични предпазни средства и цялата работа трябва да се извършва в добре проветрени помещения.Минералната вата е минимално безопасна, но в същото време всички препоръки относно използването на защитно оборудване непременно ще останат в сила;

- разработчиците на такива материали са добре запознати с всички свои продукти и много често предлагат на потребителите патентовани методи за рязане и рязане на твърди и гъвкави изолатори. Винаги можете да се запознаете с препоръките в инструкциите за инсталиране, приложени към всеки пакет; - свойствата на нагревателите напълно зависят от целостта на техните конструкции. Например, всички материали от минерална вата на основата на каменна вата са строго забранени да се деформират и компресират. В този случай изолацията винаги може да възстанови формата и обема си, но запазването на топлината на такова място значително намалява. И накрая, заслужава да се отбележи, че ако не сте уверени във вашите способности, тогава по-добре се обърнете към квалифицирани специалисти - те знаят как правилно и правилно да отрежат изолацията. В този случай гарантирано ще получите качествена работа, което несъмнено ще ви зарадва. А самият материал ще ви служи много години.

Как да изрежете минерална вата?

Препоръчително е да нарязвате нагреватели от каменна вата със специален нож с назъбено острие или ножовка за метал. Инструментът, използван за тези цели, трябва да бъде добре заточен.

Това е необходимо, за да могат скъсаните влакна на изолацията да бъдат възможно най-малки. Много производители на топлоизолационни материали предлагат на клиентите специални режещи инструменти. Това са ножове, чиято дължина е приблизително 300 милиметра, както и триони с неразделени зъби.

Как да изрежете изолация от минерална вата

Важно е да се отбележи, че топлоизолационният материал трябва много плътно да припокрива пространството, което ще се изолира. Следователно е необходимо да се оставят квоти преди рязане.

Как се реже

 • за самоизграждане, когато работниците нямат достатъчен опит, препоръчително е да се консултират със специалисти преди започване на рязане, особено ако се очаква наличие на парчета със сложна форма. Това ще помогне да се предотврати ненужната консумация на изолация;
 • режещият инструмент трябва да бъде добре заточен, така че минералната вата да не се разпада на влакна и по-малко прах;
 • при рязане на изолацията трябва да се има предвид, че за да се осигури плътно припокриване на изолираното пространство с минерална вата, е необходимо да се оставят надбавки от около 2 см;
 • по-добре е да изрежете валцована минерална вата, преди да я разгънете;
 • дъските от минерална вата трябва да се извадят от опаковката и да се режат една по една;
 • не се препоръчва да режете минералната вата "за бъдеща употреба" - наведнъж за целия обем работа. Това увеличава риска от случайно увреждане на формата му при допълнително преместване от място на място или сгъване на парчетата един върху друг.

Подова изолация

Междинните и таванските етажи са направени от носещи греди или стоманобетон. В първия случай топлоизолаторът се поставя в пространството между подовите греди, а във втория - върху повърхността на плочите.

Изолация на таванския етаж

На първо място е необходимо да се монтира пароизолация. Той ще предпази изолацията от влага и пара. Преди полагане на пароизолационния филм е необходимо да се изучат инструкциите за неговото използване. Ако пароизолацията е инсталирана неправилно, тя няма да изпълнява задачите си.

Плоските покриви обикновено са изолирани с твърди плочи от минерална вата, чиято плътност е повече от 150 kg / m3. Върху него се полага слой хидроизолация. Необходимо е плочите да се поставят много плътно една към друга. В този случай шевовете не трябва да бъдат разположени на една и съща линия. Оптималната дебелина на слоя от минерална вата е 25 сантиметра.

Можете също да изолирате междуетажни и тавански етажи с дървени стърготини. Те се използват заедно с пясък, глина, вар и цимент. Съставът осигурява добра топлоизолация.

Разширената глина също често се използва за изолиране на тавана.Този материал съдържа голям брой пори, поради което се осигурява функцията на топлоизолация.

При използването на тези материали финансовите разходи ще бъдат по-малко, а качеството на топлоизолацията не е по-лошо, отколкото в случая на изолация от минерална вата. При избора на нагревател трябва да се вземат предвид височината и площта на сградата, материалите, от които е изградена и други параметри.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни