Технология за фасадна изолация с минерална вата и експандиран полистирол, кое е по-добре да изберете?


Фасадната декоративна мазилка ви позволява да защитите всяка сграда от вредното въздействие на външната среда и други фактори. В допълнение към защитата, този материал ви позволява да украсявате стени. На съвременния строителен пазар има огромен избор от декоративна мазилка, но най-популярни са продуктите на компанията Ceresit.

Качествени продукти за външна декорация

Производителят предлага на клиентите продукти, които отговарят на всички необходими изисквания за фасадно покритие. Фирмата съществува отдавна и през това време е успяла да се наложи като отговорен производител на висококачествени материали.

Какво представлява фасадната мазилка Ceresit

Фабриките, в които се произвежда мазилка Ceresit, се намират в различни страни. Има няколко производства, регистрирани в Русия, което още веднъж потвърждава търсенето на материалите на компанията. Производителят използва малко по-различна технология за производство на декоративни покрития, за разлика от конкурентите.

Като част от фасадната мазилка Ceresit има само високотехнологични компоненти, които правят възможно получаването на висококачествен материал. Компанията предлага на клиентите широка гама продукти, които имат различен състав и текстура в зависимост от повърхността, която ще се обработва.

Предимства на фасадната система Ceresit

Фасадните системи Ceresite могат да намалят консумацията на основни строителни материали при издигане на стени, без да увеличават топлинните загуби през студения сезон. Той придава на сградата красив външен вид за дълго време и е много по-евтин от другите конструкции по отношение на разходите.

Предимствата на този дизайн са:

 • да осигури атрактивен външен вид на сградата;
 • ниско тегло с висока топлинна ефективност
 • липса на "студени мостове";
 • изместване на точката на оросяване в топлоизолационния слой, което изключва образуването на влажна кондензация в стените;
 • пълно отсъствие на възможно замръзване на стени в случай на образуване на микропукнатини;
 • осигуряване на допълнителна звукоизолация на стените.

Популярни спецификации на материала

Ceresit се счита за сертифициран продукт, който е преминал огромен брой проверки. Фасадни мазилки от този производител се различават от останалите със своите уникални характеристики.

 • Плътността на сместа е 1,7 kg на dm³.
 • Възможно е извършването на ремонтни дейности с помощта на декоративна мазилка при температура 5-30 градуса над нулата.
 • Времето за изсъхване на слоя за текстурирана обработка не надвишава 15 минути.
 • Материалът е устойчив на влага.
 • Притежава достатъчно стабилни хидрофобни свойства и ниска абсорбция на влага.
 • Сместа е устойчива на всякакви замърсявания.
 • Голям избор от текстури, "короядът" Ceresit е особено популярен.

Фасадната мазилка на компанията Ceresit има отлични характеристики в сравнение с някои други производители. За производството на продукти се използва само модерно оборудване и тествани за качество компоненти, които правят възможно получаването на смес, която ще направи къщата или помещенията визуално привлекателни и ще предпази от вредни фактори.

Какво отличава Ceresit от конкуренцията

За да се направи красиво външно покритие, е обичайно да се използва фасадна мазилка, която има набраздена структура. Сместа е идеална за обработка на бетон, цимент, мазилка или пясъчни повърхности.Благодарение на това, декоративна мазилка от компанията Ceresit може да се нанася върху различни повърхности и в същото време тя ще запази оригиналната си текстура.

Производителите правят специален състав, който ви позволява да получите материал с висок индекс на еластичност, особено в сравнение с други компании.

Мазилката Ceresit не избледнява под въздействието на слънчева светлина и е достатъчно устойчива на механични повреди. Ако говорим за продукти на конкурентите, тогава не всички от тях разделят произведените смеси на зимни и летни. Този параметър е особено важен, за да се вземе предвид в онези ситуации, когато работата се извършва при ниски температури, в нетрадиционно време за ремонт.

Две системи на Ceresit "мокра" изолационна фасада

Днес са разработени и успешно се използват две системи от топли фасади на Ceresit - CWS и WM. Тяхната разлика е във формата на изолация, използвана в първия случай, това е експандиран полистирол, а във втория, плочи от минерална вата. Останалите конструктивни елементи са еднакви и в двата случая.

VWS система Ceresit

В тази система като изолация се използват плочи от експандиран полистирол или пенополистирол. Тези материали се различават от плочите от минерална вата с по-ниско специфично тегло и по-добри топлоизолационни свойства. В същото време, пяните имат много ниска паропропускливост, което практически изключва отстраняването на водни пари от носещите стени и изолационната конструкция.

Ceresite мокра фасадна система

Cerezit VWS системни компоненти

Тъй като в резултат на извършената изолация "точката на оросяване" ще излезе извън стените в изолационната зона, влагата ще се натрупва между влагоустойчивата изолация и повърхността на стените. Това може да доведе до образуване на мухъл и плесен с последващо унищожаване на материалите на основната стена. За да се избегне натрупването на такава влага в помещенията, е необходимо да се организира обща вентилация с повишен обмен на въздух, което може да доведе до увеличаване на топлинните загуби. Струва си да се отбележи, че този проблем се появява главно в помещения с прекомерна влажност, например в басейни, сауни, душове. Паропропускливостта на довършителните материали не е важна, тъй като пенополистирол може да бъде облицован с всякакви материали

Трябва да се отбележи, че експандираният полистирол е по-евтин, по-лек и по-здрав от плочите от минерална вата. Следователно използването му е оправдано по икономически и технически причини.

Схема на устройството на Cerezit VWS

Ceresite мокра фасадна система

 1. Лепило
 2. Планчета от експандиран полистирол
 3. Изрез от минерална вата
 4. Дюбел
 5. Основен слой мазилка
 6. Мрежа от фибростъкло
 7. Грунд за довършителни работи
 8. Декоративен гипсов слой
 9. Хидроизолационен слой
 10. Лепило
 11. Екструдирани полистиролови блокове

Видео: пример за фасадно устройство Ceresit с плочи от експандиран полистирол

WM система Ceresit

Тук плочите от минерална вата се използват като изолация. За разлика от експандирания полистирол, тази изолация има добра паропропускливост и конструкцията може да "диша". В същото време, за разлика от предишната система, тук облицовъчните материали трябва да имат висока паропропускливост, поради което като довършителни работи се използват минерални или полимерни мазилки. Освен това минералната вата принадлежи към незапалими материали, което е много важно в случай на пожар.

Ceresite мокра фасадна система

Системни компоненти на Cerezit WM

От недостатъците си струва да се отбележи, че тази мокра фасадна система има високо специфично тегло, което прави конструкцията по-тежка, по-скъпа е от изолацията от пяна и не е толкова издръжлива, колкото са те. Цената на фасадното устройство според системата Ceresit WM е относително висока.

Схема на устройството на Cerezit WM

Ceresite мокра фасадна система

 1. Лепило
 2. Плочи от минерална вата
 3. Дюбел
 4. Основни думи за измазване
 5. Мрежа от фибростъкло
 6. Грунд за довършителни работи
 7. Декоративен гипсов слой
 8. Хидроизолационен слой
 9. Лепило
 10. Екструдирани полистиролови блокове

Инструкции за монтаж на фасадна система от минерална вата Ceresit

Сравнителни характеристики на мокрите фасадни системи Ceresit

Cerezit VWS

Cerezit WM

Предимства

Предимства

1. Не губи топлоизолационни свойства при излагане на влага

1. Плочите от минерална вата се правят от естествени скали

2. Екологична фасада

2. Устойчив на много високи температури, огнеустойчив

3. Лек и издръжлив

3. Висок коефициент на паропропускливост

4. По-производствен поради характеристики на якост

4. Устойчив на повечето химикали

недостатъци

5. Добри звукоизолационни свойства поради влакнестата структура на минералната вата

1. Нисък коефициент на паропропускливост

6. Подходящ за всяка основа за стена

2. Ниски шумоизолационни свойства

недостатъци

3. Не е устойчив на въздействието на повечето органични разтворители

1. Тежък материал

2. Относително висока цена

Какви видове мазилка Ceresit съществуват

Фасадната мазилка от Ceresit ct е разделена на различни видове в зависимост от състава.

 1. Силикон. Най-често се използват за довършване на стени. Съставът не позволява появата на гъбички с течение на времето, помага за премахване на малки пукнатини. Отнася се до категорията на скъп материал.
 2. Акрил. Те ви позволяват да премахнете дефекти по повърхността на стените. Те нямат достатъчен индекс на паропропускливост, отличават се с гладка текстура и здравина.
 3. Цимент. Поради съдържанието на достатъчно голямо количество цимент в състава на материала, те се оказват много издръжливи, преминават добре въздуха. Те са много лесни за прилагане. Циментовите смеси са много гъвкави, което значително опростява обработката на стените и времето, отделено за ремонти.
 4. Силикат. Основното вещество в състава на материала е силикатна смола. Готовите смеси са много еластични и издръжливи. В повечето случаи такава мазилка се използва за обработка на стени на закрито. Може да се използва в помещения с висока влажност. По-рядко силикатен Ceresite се използва за работа на открито, ако има мокра фасада.
 5. Минерал. Прието е да се използва изключително за външно покритие на фасади на сгради.

видове мазилка церезит
Разнообразие от възможности

Също така се продават композиции, предназначени за по-нататъшно оцветяване и покритие без оцветяване. Компанията Ceresit предлага смеси, с които можете да работите при ниски температури - "зима" и при високи - "лято".

Церезит мазилка текстура

Смеси от този тип имат само два текстурирани шарки. Определена текстура може да се получи, ако в сместа на церезит има специални гранули и чрез използване на специално приложение - "корояд". Тази текстура се нанася в изключително тънък слой. Мазилката съдържа много малки зърна, които ви позволяват да получите интересен модел. Може да се използва както за вътрешни, така и за външни работи.

Вторият вид текстура е "агнешко". Тя ви позволява да скриете дефекти по повърхността на стената, нередности. Повърхността става по-красива и оригинална.

Всяка от текстурите се предлага в различни цветове. Ако е необходимо, можете да го нарисувате сами. Най-добре е да използвате бои от същия производител за това. Струва си да се отбележи, че компоненти като акрил, силикон или силикат могат да присъстват в боите Ceresit.

Недостатъци на Ceresit Wet Facade

С такива предимства на тази изолационна система е трудно да се говори за недостатъците. Но основно всички тези недостатъци са свързани с инсталационната работа по инсталирането му.

 1. Температурен диапазон на монтажните работи - от -5˚С до + 50˚С. Това означава, че през студения сезон, за да не се втвърди сместа, е необходимо да се направи специално пластмасово покритие.Ако температурите са отрицателни, тогава за работа ще е необходим топлинен пистолет, чиято продължителност зависи от дебелината на слоя на нанесената смес, който трябва да изсъхне напълно. И това означава, че разходите за електричество са толкова високи, че не може да се говори за някакви ниски разходи на този метод за външна изолация на фасадата.
 2. Строгите изисквания за влажност на околната среда за този вид работа също са значителен недостатък. Ако влажността на околния въздух надвишава 40%, тогава сместа ще изсъхне неравномерно и не напълно. Това означава, че повърхността ще бъде покрита с мазилни петна, които са изсъхнали по различно време. Същото се отнася и за монтажните работи по време на валежи.
 3. Горещото време също не е благоприятно за висококачествена изолация според системата "мокра фасада" на Ceresit. Технологията за монтаж не позволява работа на пряка слънчева светлина. Неравномерното нагряване на участъците от сместа ще доведе до втвърдяване на повърхността в нарушение на тези условия, което от своя страна ще провокира пукнатини и разслояване на слоеве мазилка.

Как правилно да приготвите сместа

За да подготвите правилно сместа, трябва да вземете контейнер, например кофа. Струва си да се отбележи, че най-добре е да използвате неръждаем продукт. Мазилката се смесва с помощта на специален строителен смесител или в бетонобъркачка.

Почти готовата смес се оставя за няколко минути, за да се оставят гранулите да се разтворят. След това трябва отново да разбъркате добре разтвора. Готовата декоративна мазилка трябва да се използва в рамките на три часа. След това тя ще започне да изсъхва постепенно и вече няма да е подходяща за ремонт.

Мазилка технология

За да се нанесе материалът правилно, трябва да се спазва специална технология, която всички професионалисти се придържат.

Преди да нанесете довършителния материал, е наложително първо да подготвите основата. Повърхността се почиства от всички налични покрития, замърсявания и отломки. Ако е необходимо, тогава стените се подравняват в съответствие с основата.

Ако материалът се използва за външно покритие, тогава границата, която се намира между фасадата и основата, трябва да бъде покрита със специален сутерен профил.

Не забравяйте да нанесете подсилващ слой, чиято дебелина е 2-3 мм. Подсилващата мрежа се полага по такъв начин, че да бъде напълно заровена в сместа. След това върху мрежата се нанася друг подсилващ слой. Повърхността се оставя за известно време да изсъхне напълно.

За да завършите с мазилка от кора бръмбари ceresit, трябва да следвате тези стъпки.

 • Подготвената повърхност се обработва с грунд, така че мазилката да прилепва по-добре към стената.
 • За да работите с материала Ceresit, препоръчително е да използвате грунд боя от същата фирма. Тя трябва да бъде в същия цвят като горното покритие.
 • Декоративна мазилка се нанася върху грунд слоя. Слоят трябва да е достатъчно тънък и да не надвишава дебелината на зърното, използвано в композицията.
 • Трябва да нанесете мазилката на малки площи, всяка от които е внимателно изравнена.
 • След като слоят декоративно покритие спре да лепне, използвайки специален полиуретанов поплавък, можете да направите желаната текстура и модел.

Как да създадете текстура

Можете да търкате декоративното покритие по различни начини, в зависимост от това какъв модел искате да получите в крайния резултат. Например хоризонтални или вертикални движения, кръгови. За създаване на текстурата се използва полиуретанов или пластмасов поплавък.

как да създадете текстурата на церезитовата мазилка
Ние създаваме текстурата

Декоративната мазилка Ceresit ви позволява да направите сграда или помещение по-привлекателни на външен вид.Поради огромния брой характеристики и предимства, материалът на този производител се счита за един от най-добрите на съвременния строителен пазар.

Технология за фасадна изолация с минерална вата и експандиран полистирол, кое е по-добре да изберете?

Къща, изградена от дърво, поддържа достатъчно топлина дори при най-ниските температури. Но заслужава да се отбележи, че това може да се каже за нови сгради. Но какво да направя, ако къщата служи на собствениците си повече от дузина години и вече не поддържа топлината толкова добре през зимата. Достатъчно лесно е да избегнете подобни проблеми. Възможно е да се монтира фасадна изолационна система, а сградата не само ще затопли семейството, живеещо в нея в продължение на много години, но и ще придобие нов облик.

Можете сами да направите такава система, просто да знаете изолационната технология и да се запознаете по-подробно с етапите на работа. Тази статия може да помогне. Всичко зависи от това колко добре се справяте с инструментите и желанието да направите дома си топъл и красив.

Технология и материали за фасадна изолация

Днес има много технологии за фасадна изолация. Всяка технология предполага използването на различни материали. Ако се обърнете към професионалисти в железарските магазини, ще ви бъде предложен голям асортимент от нагреватели. Остава само да изберете изолационната система, която подхожда на вашия дом и портфейл.

Днес изолационните материали са най-популярни:

 1. Експандиран полистирол.
 2. Минерална вата.

Ако се обърнем към технологиите, тогава най-популярните системи са спечелили през последните години:

 1. Топлоизолация на фасади knauf.
 2. Изолация на фасади ceresit.

Нека разгледаме по-подробно системите за изолиране на фасадата на дървена сграда въз основа на горните материали и системи.

Изолация на фасадата с експандиран полистирол

Този материал се нарича по различен начин сред специалистите - полиуретан, експандиран полистирол, стиропон. В обичайната употреба най-често се нарича полистирол (виж изолация на къща с пяна). Материалът е под формата на плочи и доста добре поддържа топлината. Лесно се инсталира, но има и недостатъци. Това е един от най-опасните от пожар изолационни материали. Ето защо, когато избирате полиуретанови плочи за изолация на дома си, трябва да се съсредоточите върху тези, които имат огнезащитна импрегнация.

Преди каквато и да е изолация на външните стени, те трябва да бъдат добре почистени. За да направите това, премахнете всички ненужни от фасадата, тя може да бъде различни декоративни елементи, или остатъците от предишната облицовка. Стените са добре почистени с четка от прах и мръсотия.

След това се взема грунд за дърво и се нанася върху стените. Нанесете грунда на два слоя. В този случай на първия слой трябва да се остави да изсъхне. Мазето на сградата може да бъде обработено на 1-1,5 м от сляпото място.

Най-добре е да вземете проникващ тип грунд.

Следващите стъпки са вертикално увисване. Това се прави за това. За да видим къде има неравности по стената, защото в крайна сметка искаме да получим не само топла, но и красива сграда. За избърсване на листовете в местата на нередности се използва специална ренде.

Следващата стъпка е подготовката на лепилото. Лепилото се взема специално за този вид изолация и се приготвя съгласно инструкциите, декларирани от производителите. Обикновено това съотношение е равно на 1 литър вода х 5 кг сухо лепило.

Необходимо е да нанесете лепилото върху пяната, отстъпвайки на 30 мм от ръба по цялата залепена повърхност. Стиропорът трябва да бъде залепен хоризонтално, отгоре надолу. Дюбел - чадъри са прикрепени между плочите в ставите. Те допълнително фиксират плочите към стената. Всеки нов ред трябва да започне с половината плоча, като плочите се поставят в шахматна дъска.

Шевовете на следващия ред трябва да бъдат разпределени от предишния.

В близост до прозорци и врати, както и след три реда се полага един ред минерална вата - 40 см. Това се прави съгласно техниките за пожарна безопасност. И такава лента от памучна вата се нарича пожарен колан.

Всички склонове и ъгли са фиксирани с метални ъгли.Шевовете между плочите са затворени с течна пяна или специална фугираща смес.

Не трябва да използвате полиуретанова пяна. След това ще изглежда зле.

След това върху готовата изолация се нанася слой лепило с подсилваща мрежа. На основата се използва двойна мрежа. Върху мрежата отново се нанася слой лепило. И оставете цялата система да изсъхне добре.

Най-добре е да извършвате такава работа през топлия сезон, при температури от + 10 до +30 градуса.

Следващата стъпка ще бъде декоративното довършване на фасадата на сградата с мазилка. Струва си да използвате полимерни мазилки. Те са по-устойчиви на температурни промени и висока влажност. Те също се представят добре на горещото слънце и не избледняват.

Технология за фасадна изолация с минерална вата

Минералната вата е най-подходящият материал за изолация на дървена къща. Този материал се произвежда във фабрики от влакна bolsat и метални шлаки. Следователно е естествено. Устойчивостта му на огън също е много важна. И това е вярно за дървените сгради.

Животът на такъв материал е няколко пъти по-дълъг от този на пяната. Минералната вата ще изолира дома ви и няма да промени физическите му свойства в продължение на 50-60 години. За пяната този период е 10-20 години. С изолация от пяна в дървена къща е необходима допълнителна вентилация, а минералната вата е дишащ материал, което означава, че дървото няма да загуби способността си да диша след такава изолация.

По време на монтажа този материал е малко по-сложен от полистирола, но такава изолация ще ви служи и по-дълго. Ако извършите изолацията правилно и завършите всички етапи на монтажа, тогава няма съмнение. Повече от едно природно бедствие вече не е ужасно за вашия дом. Разбира се, ако не е голямо наводнение.

Когато работите с минерална вата, не забравяйте да използвате респиратор, тъй като малките му частици могат лесно да попаднат в дихателните пътища.

Изолационна торта от минерална вата

Цялата инсталационна работа на такава система може да бъде разделена на три етапа:

 1. Подготвителни работи и фиксиране на минералната вата.
 2. Укрепване
 3. Фасадна декоративна обработка

На първия етап, точно както при изолацията с пяна, цялата мръсотия се отстранява от фасадата в цялата къща.

Когато изолират фасада с минерална вата, експертите казват, че е възможно да не се грундира повърхността. Моето мнение е, че е по-добре да се грундира. Нека бъде само един слой. Можете да използвате същия грунд за проникване в дърво.

След изсушаване вземете лепилото от минерална вата. Пригответе лепилото по същия начин, но си струва да се отбележи, че лепилото е необходимо специално за минерална вата.

Лепилото за изолация от пяна е много подобно по състав на лепилото за минерална вата, но не е допустимо взаимното им заместване!

Лепилото трябва да се нанесе върху плочата и да се притисне здраво към стената. За допълнително укрепване на материала могат да се използват дюбели. С течение на времето минералната вата може да се отлепи от стената на къщата, дюбелите ще предотвратят това.

Следващата стъпка ще бъде укрепване на вече изолираната фасада. Този етап ще ви позволи да защитите самата минерална вата от вредното въздействие на околната среда. След армирането домът ви няма да бъде покрит с малки пукнатини.

Нанася се специално лепило, което ще защити цялата конструкция и към нея е прикрепена специална армираща мрежа. Той е издръжлив и устойчив на хлор. Отгоре всичко това е покрито с друг слой лепило. Тази система се оставя да изсъхне добре.

След изсушаване започва декоративният етап. Това ще даде на сградата красив и естетичен вид. Обикновено те използват полимерна мазилка, минерал или полимер.

Тази система несъмнено е ефективна при изолиране на дървена къща, но има и своята отрицателна страна. Този дизайн е доста скъп. (въпросът е обсъден по-подробно в статията за изолация от минерална вата)

Как да направите висококачествен монтаж на фасадна изолация

За да извършите по-добра работа, можете да се свържете със специализирана фирма, където определено ще изготвят техническа карта за изолация на дома ви. Техническият лист съдържа информация за избраната от вас изолационна система.

Добрият външен вид на къщата е не само благосъстоянието на семейството и неговия социален статус, но и защитата на стените от всякакви негативни влияния. След като изготвите професионална техническа карта на изолационната система, можете лесно да разберете колко пари са необходими за завършване на дадена работа. Ще Ви бъде предоставена пълна прогноза и отделно планирани разходи за материали и самата работа.

Техническата карта трябва да бъде съставена от професионалисти и от нея лесно можете да разберете името на изолационната система, която ще ви бъде предложена. Най-вероятно това ще бъде knauf или ceresit. Тези две системи си приличат и са работили добре. Нека ги опознаем по-добре.

Фасадна изолация knauf

Това е силно развита топлоизолационна система за фасади. Той има два вида:

 1. Knauf - топла стена 1
 2. Knauf - топла стена 2

Тази система ви позволява да изолирате както големи многоетажни сгради, така и малки частни. И ако такава система е инсталирана незабавно по време на строителството, тогава можете да направите стените по-тънки и да спестите от строителен материал.

Knauf 1 се различава от Knauf 2 по това, че първият е направен на основата на изолация от пяна, а вторият от минерална вата. Първият и вторият са преминали всички тестове и са одобрени за използване за всички сгради. Изключението е за първите детски заведения и болници.

Инсталирането на тази система е подобно в първия и втория случай. Единствената разлика е изолацията.

Първо стената се почиства и изолацията се залепва със специализирана лепилна смес Knauf-Sevener. Изолацията също е фиксирана в системата с дюбели. След това отново се нанася слой лепилна смес Knauf и се подсилва с мрежа от фибростъкло. След грундирането върху тази мрежа се нанася декоративна мазилка Knauf - Diamant. Монтажът на втория е подобен на подмяната на основната изолация с минерална вата.

Както можете да видите, инсталирането на специализирана патентована система се различава само в мазилката и нанасянето на лепило. Счита се, че материалът Knauf е с по-високо качество и отговаря на всички изисквания за безопасност.

Подобно на системата Knauf, системата ceresit се използва и днес.

Изолация на фасади Ceresit

Системата ceresit също е разделена на два вида:

 1. Ceresit MV
 2. PPP на Ceresit

Материалите на тази компания са разработени от немски специалисти. При изграждането на такава система се използват само материали от тази фирма. Ceresit MV се различава от Ceresit PPS по това, че в първия случай се използват плочи от минерална вата, а във втория - полистирол.

Технологията за изолация на Ceresite не се различава много от всички други споменати по-горе технологии.

Първо се почистват стените и лепилото Ceresit CT - 190 се нанася с минерална вата, с пяна пластмаса - Ceresit CT - 85. След това върху него се залепва изолация, след това подсилена мрежа и отново слой лепило Ceresite.

След изсъхване използвайте декоративна мазилка Ceresit.

Основната разлика между тази система и Knaf е нейната лекота. Всеки слой от този дизайн е с дебелина до 10 мм. Knauf, от друга страна, има дебелина около 15-20 mm.

По отношение на цената тези две системи са практически еднакви. Knauf е малко по-евтин.

От коя система сте избрали да изолирате фасадата на вашата сграда, зависи от това колко топли ще бъдат дългите зимни вечери във вашата къща. Ако решите сами да направите такава система, тогава ще ви трябва търпение и малко умения, които ви описахме в тази статия.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни